5 mei 1995 vrijdag zon 24°
De eerst echte vakantie met de caravan. Om 10.00 uur gepakt en gezakt naar Luxemburg vertrokken. Onderweg prachtig weer 24° en ook veel files. Om 16.00 uur aankomst in Esch sur Sure. De binnenkomst in het dal van de camping is overweldigend. Opzetten gaat nu prima.
Esch sur Sure is een klein paradijsje. Wij logeren aan de oever van de Sure in een mooi dal. Esch-sur-Sûre ligt op een hoogte van bijna driehonderd meter. Het is werkelijk een parel in de Ardennen. Het is zonder twijfel een van de mooiste dorpen in de wijde omgeving. Het plaatsje wordt geheel door de rivier omgeven. Ook de oude huizen in het hart van het dorp dragen bij aan de aantrekkelijke uitstraling van het dorpje. In 1820 moest er een tunnel gegraven worden om Esch uit zijn isolement te halen. Een tweede tunnel leidt nu naar het nabijgelegen stuwmeer. Dit werd gegraven in de jaren vijftig. Uit niets kan worden opgemerkt dat dit meer kunstmatig is aangelegd.
Esch sur Sure
Esch sur Sure
6 mei 1995 zaterdag zon 24°
De camping is heel mooi. Opstaan en de zon over de bergen zien binnen komen is een plaatje. Het douchen is een feest. Het tankje van Joop bewijst zijn dienst. Hierdoor kunnen we bij de caravan afwassen.
In Wiltz boodschappen gedaan. Het heeft een kleine 5000 inwoners, verdeeld over Oberwiltz (bovenstad) en Niederwiltz (benedenstad). De stad is vooral bekend vanwege de bierbrouwerij. Wiltz is het centrum van de Europese padvinderij. Het hele jaar door zijn er jeugdkampen te vinden in deze regio. Er staat hier ook een monument voor de oprichter van de padvinderij, Baden-Powell. In Oberwiltz staat een kasteel dat vroeger werd bewoond door de graven van Wiltz. De toren stamt uit de 13de eeuw, het hoofdgebouw uit 1631. Tegenwoordig zijn in het kasteel twee musea ondergebracht, een folkloremuseum en een museum dat is gewijd aan de Slag om de Ardennen.
7 mei 1995 zondag zonnig 25°
Wederom mooi weer en wederom onder de indruk van de bestemming. Clervaux bezocht. Kenmerkend voor Clervaux is de ligging. Het ligt diep in een dal waar de rivier de Clerf een bocht maakt. In de dorpsstraat van Clervaux zijn allerlei winkels. In het centrum bevindt zich een aantal bezienswaardigheden. Vlakbij het plein ligt het speelgoed museum. Niet direct in het zicht, maar het is wel herkenbaar aan het uithangbord. Iets hoger liggen de toegangstrappen naar het kasteel van Clervaux. Het markante witte bouwwerk is niet te missen en vormt het middelpunt van het dorp. Buiten het kasteel staat een tank.
De camping loopt een beetje leeg.
Wiltz
Clervaux
Clervaux
8 mei 1995 maandag half bewolkt 22°
De camping wordt nog leger. In Wiltz boodschappen gedaan en op het postkantoor girobetaalkaarten ingewisseld. Na de lunch “all the way” to Echternach. Echternach ligt aan de Sûre, vlakbij de grens met Duitsland. Het is druk bezocht. Het marktplein van Echternach rond het oude gerechtsgebouw staat vol met terrassen. Dit plein speelt in het dagelijks leven van de stad een grote rol. De abdij van de stad, werd beschermd door de heren van Echternach en groeide in de eeuwen erop volgend tot een centrum van de miniatuurschilderkunst. In deze tijd maakt een onbekende monnik het 'Gouden Evangelie', geheel in gouden inkt geschreven. De geschiedenis spaarde Echternach niet. De stad werd volledig door brand verwoest in de vijftiende eeuw en nog een eeuw later werd zij totaal leeggeplunderd en wedereom met de grond gelijk gemaakt. Aan het einde van de achttiende eeuw werden de monniken van Echternach verjaagd door de Franse revolutionairen.
Echternach
Luxemburg
9 mei 1995 dinsdag bewolkt en af en toe een bui 21°
´s Morgens boodschappen in Wiltz. Thuis gegeten en daarna naar de stad Luxemburg. Luxemburg-stad is een oude vestingstad gebouwd bovenop een steile rots. Op een paar plaatsen kun je dit nog duidelijk zien. Bezienswaardig is de kathedraal. De Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg is van origine 17de-eeuws maar kreeg aan het begin van de 20ste eeuw een grote uitbreiding en vernieuwing. Het meest interessant is de crypte waar de groothertogen begraven liggen. Verderop ligt het Groothertogelijk Paleis (Palais Grand Ducal). Brug Charlotte is al meer dan 30 jaar indrukwekkend.
Vianden
10 mei 1995 woensdag bewolkt en af en toe zon 21°
In Wiltz de krant gekocht. De weersvooruitzichten zijn niet denderend. Vrijdag wordt storm verwacht. Na ampel beraad besloten om morgen (donderdag) te vertrekken. Omdat het nog droog was de voortent alvast ingepakt.
´s Middags naar Vianden. Prachtig plaatsje. Vianden is één van de meest toeristische plaatsen van Luxemburg. De oude stad ligt dan ook in een prachtige omgeving op beide oevers van de rivier de Our. De beroemde Franse schrijver Victor Hugo kwam hier graag en schreef er ook over. In de bovenstad, het oude stadsdeel, ligt op de rechteroever van de Our een kasteel uit de 9de eeuw. Aan het begin van de 15de eeuw kwam de burcht in het bezit van de familie Nassau. Aan het begin van de 19de eeuw werd het kasteel voor iets meer dan 1500 euro verkocht aan een koopman. De koopman haalde alle waardevolle materialen uit het slot, tot en met het hout van de ramen en deuren aan toe. In de tijd van de Franse schrijver Victor Hugo was het kasteel inmiddels vervallen tot een ruïne, men had in die tijd helaas weinig oog voor historische bouwwerken. Prins Hendrik, de broer van de Nederlandse koning en de Luxemburgse groothertog Willem III hebben zich in 1865 ingezet voor het herstel van de kapel. Sinds die tijd is ook de rest van het kasteel in ere hersteld.

11 mei 1995 donderdag bewolkt en af en toe zon 19°
Via Luxemburg, Luik, Antwerpen, Breda, Utrecht naar Amsterdam. In Nederland een buitje.

Luxemburg.