23 juni 1995
Om 09.30 uur vertrokken uit Amsterdam. Onderweg goed reisweer maar wel een beetje bewolkt (lekker voor Jane). Via Rotterdam, Antwerpen, Gent, Lille, Arras en Amiens naar Poix de Picardie.
Mooie camping municipal ”Bois des Pêcheurs". Afgebakende plekjes. Wij staan nu op plaats 124. De camping ligt bij een historisch stadje in een mooi gebied. In het stadje staat een kerkje uit de 16e eeuw, St. Denis.
Poix de Picardie

25 juni 1995, Veel wind en weinig zon.
’s Middags verdween de bewolking. Op de camping met een boek. Toch maar even het windscherm opgezet.

26 juni 1995. Nog steeds storm (eigenlijk al drie dagen).
Zonnig weer maar de wolken zijn al onderweg.
Sightseeing zuidkust Normandië (heel koud). Cherbourg ligt er wat troosteloos bij. De stad ligt bij het uiterste puntje van Normandië. De meeste huizen in het centrum, waaronder ook enkele pareltjes in art nouveau en art deco zijn opgetrokken in de typische grijze steen uit de streek. Toch geeft Cherbourg een kleurrijke indruk. Het stadstheater heeft een prachtige Italiaanse theaterzaal. ’s Middags op de camping nog even in de zon gezeten. Morgen weer verder.

Bréhal
Campings:
01. Poix de Picardie
02. Bréhal
03. Landevieille
04. Boiry Notre Dame
Landevieille

11 juli 1995
’s Nachts heeft het geregend. Na het corvee uitgebreid met Jane langs het strand gewandeld.

12 juli 1995 Bewolkt.
’s Morgens de voortent vervangen door de luifel. ’s Middags boodschappen en op de camping doortrekcampings voor de terugweg uitgezocht.

13 juli 1995.
Met vliegend/zinderend onweer wakker geworden. Oorspronkelijk zouden wij om 08.00 uur vertrekken, maar het was te nat! Om half negen was het zover. Met een wat weemoedig gevoel richting Nantes. Hier de A11 richting Parijs (Angers, Le Mans). In Parijs route A86 genomen. Daarna A1 richting Lille. Bij Arras een camping gezocht. Eerst in Biache St. Vaast. Helaas was hier geen plek met elektriciteit. Daarna op een gemoedelijke camping Flandres Artois in Boiry Notre Dame.

14 juli 1995
Naar huis. Voorspoedige reis. Lille, Gent, Antwerpen, Breda, Utrecht en om 15.00 uur weer thuis.

St. Gilles Croix de Vie
Cherbourg

6 juli 1995 Mooie dag.
De markt in Landevieille bezocht..

7 juli 1995 Mooie dag
Strand. Het caravan-leven begint eindelijk vorm te krijgen. Inmiddels hebben we een ritme gevonden en beginnen we het ook allemaal erg leuk te vinden. In tegenstelling tot vroeger, toen we ergens een huisje huurden, heb je veel meer aanspraak.

8 juli 1995 Hete dag.
Naar Les Sables d'Olonnes. Les Sables d'Olonnes is een van de bekendste en populairste badplaatsen van Frankrijk met een schitterend strand. Achter de uit de 18de eeuw stammende boulevard ligt de gezellige haven. Iedere ochtend is er markt in Les Halles bij de kerk Notre-Dame-de-Bon-Port. .

10 juli 1995 Bewolkt en Koel.
Ritje naar Noirmoutier. Het eiland bestaat uit drie delen: rotsen in het noorden, Île d'Her genoemd, duinen in het zuiden en het oosten, en daar tussenin zoutmoerassen. Wij hebben het eiland bereikt via de passage du Gois, een weg van 4,5 km, die bij vloed onder water loopt.. De tijdstippen om over te steken staan aangegeven op een bord langs de weg bij Beauvoir-sur-Mer. Je kunt ook over de (tol)brug. Er zijn drie haventjes: het toeristische haventje van Noirmoutier-en-l'Île, de moderne vissershaven van L'Herbaudière en het haventje van L'Épine.

24 juni 1995 geen zon. Veel wind.
Vanuit Poix naar Brehal (in de buurt van Granville) in Normandië.
Mooi reisweer. Om 09.30 uur vertrokken en via Rouen, Caen, Bayeux, St Lo naar Bréhal. We logeren op een strandcamping. Ondanks de storm de voortent opgezet. Granville is een fraai stadje langs de Normandische kust. Het ligt op een uitstekende rots. Vanaf deze rots heb je prachtige uitzichten. Bij helder weeer kun je Mont-St.-Michel zien. Brehal maakt onderdeel uit van deze gemeente. Een wandeling langs de (rots)kust is mooi. Ook zijn er een paar kleine musea. Een oudheidkundig museum en het museum Christian Dior. Vanuit Granville bestaat de mogelijkheid om per boot over te steken naar het Ile de Chausey.
Granville
27 juni 1995 Bewolkt en weer storm.
Om 10.30 uur vertrokken richting van de Vendee. Via Rennes, Nantes (over een brug die bijna honderd meter hoog leek), La Roche (sur Yon) naar Landevieille. Op camping Pong hebben we een mooi plekje gevonden aan een vijvertje onder de bomen.
Landevieille ligt bij Bretignolles en St. Gilles-Croix-de-Vie aan “La Côte de Lumière". Er zijn hier prachtige, kilometerslange goudgele zandstranden, duinen en eiken- en dennenbossen. Het pittoreske centrum van St. Gilles heeft een doolhof van smalle straatjes met vele witgekalkte visserhuisjes. Verder is er een gezellige winkelstraat, de kerk St.Gilles en een wekelijkse markt. Vanuit de haven kun je per boot naar Ile d'Yeu. Een ander eiland in de buurt is Ile de Noirmoutier.
28 juni 1995 hele zomerse hete dag.
Een strand gezocht en gevonden. In eerste instantie het Marie Giraud-strand waar we (door en met onze hond Jane) heel snel werden weggestuurd. Daarna het strand Les Dunes geprobeerd.
Hier mochten de hondjes (nog) wel op het strand. Het meer van Janauy gezien. Thuis geluncht en daarna weer terug naar het strand.
29 juni 1995 Eerst bewolkt.
De markt in het stadje bezocht. Daarna langs de kust naar les Sables d’Olonnes. Het is een grote toeristische stad.
Op de terugweg kwamen we langs een mooi bosrijk landschap. Strand les Dunes is nu ook verboden voor hondjes. In overleg met de strandwachters worden we gedoogd op 50 meter van de hoofdingang.
Les Sables d'Olonnes
30 juni 1995 Mooi weer.
Met de auto naar La Roche sur Yon. Deze stad heeft een rechthoekige stadsindeling en werd gebouwd rond een groot exercitieplein. Dit voormalige militaire oefenterrein heet tegenwoordig Place Napoléon. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de keizer te paard. In 1804 veranderde Napoleon dit stadje tot een bestuurlijk en militair centrum om zo de opstand in de Vendée neer te kunnen slaan. De uit de 19de eeuw stammende Église St-Louis is de grootste kerk van de streek. Rondom het Place de la Vieille-Horloge heeft La Roche sur Yon fraai gerestaureerde huizen.
La Roche sur Yon

1 juli 1995 Regen, maand 103.
’s Morgens bewolkt. Op de camping knapte het weer gelukkig weer een beetje op.

2 juli 1995 Nog steeds een weerdipje
Lekker gelezen. Het gaat hard met de boeken. Het vakantieseizoen begint hier nu wel een beetje op gang te komen.

3 juli 1995 Bewolkt en een verschrikkelijke bui.
Autorit gemaakt naar La Rochelle. In het centrum van La Rochelle ligt de Place de l'Hôtel de Ville met het Stadhuis. Dit stadhuis is een voornamelijk uit de jaren 1595-1606 stammend renaissancebouwwerk. Het is omgeven door een in 1498 voltooide vestingmuur. Deze Gotische muur heeft hoektorens, kantelen en een ophaalbrug die slechts nog een decoratieve functie heeft. De Porte de l'Horloge werd in de 13de eeuw gebouwd om de scheiding tussen de stad en de haven aan te geven. Tussen het Aquarium en de Tour Saint-Nicolas heerst een knusse sfeer. Aan de haven hebben we genoten van prachtige uitzichten.
’s Middags op de camping.
La Rochelle

4 juli 1995 Stralende ochtend.
Strand.

5 juli 1995 Mooie dag
Met de auto naar Marais Poitevin. Het Marais Poitevin, ook wel la Venise Verte (Groen Venetië) genoemd, is een 85.000 hectare groot moerasgebied. Het is een overblijfsel van de vroegere Golf van Poitou, waarvan delen ingepolderd werden. Het moerasland wordt doorsneden door ontelbare kanalen. In de buurt liggen stille dorpjes.

Marais Poitevin
Les Sables d'Olonnes
9 juli 1995 Hete drukkende dag.
’s Morgens strand. ’s Middags met Jane aan de wandel.
Noirmoutier Gois
Noirmoutier
Noirmoutier
Boiry Notre Dame

Vendee