Vrijdag, 3 mei 1996 Regen/koud.
Vakantie. Om 09.30 uur vertrokken. Na een rustige reis, bijtijds aan op Camping Bois des Pêcheurs in Poix de Picardie. Na het installeren het stadje bezocht. Poix de Picardie ligt tussen de rivieren de Poix en de Evoirssons. Het is een oude vestingstad. In de buurt kun je heerlijk wandelen. Fietsen gaat, vanwege de heuveltjes, wat minder. Poix is een gezellig stadje. Bezienswaardig is de kerk St. Denis, een 16e eeuwse kerk, gebouwd op een terras dat het stadje domineert.
Poix de Picardie

Zaterdag, 4 mei 1996.
Om 10.30 uur vertrokken. Via Rouen en Le Mans naar Saumur gereden. Voorspoedige reis. Onderweg van het franse land genoten.
Om 17.00 uur aankomst op camping Ile d'Offard in Saumur. We hebben een mooie kampeerplek met uitzicht op de Loire en het kasteel van Saumur. Nadat de boel op zijn plek stond, eerst een flink stuk met Jane gewandeld. Rond de camping kun je prachtig wandelen. Omdat de camping op een eiland ligt is de Loire overal.

Saumur maakt een statige indruk. De stad ligt direct aan de Loire. Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht op de zuidelijke oever met zijn stadhuis, kerken en hooggelegen kasteel. Saumur is een levendige stad. De bubbeltjeswijn, beter bekend als Saumur-Champigny is smakelijk. Overigens is de Crémant de Loire en Saumur-Brut ook niet te versmaden. Verder is de omgeving van Saumur bekend om de champignonteelt. In de stad veel bezienswaardigs, meerdere kerken, het Chateau des Ducs d'Anjou en de vele musea. De wijnkelders van Saumur zijn gevestigd in kilometerslange gangen, uitgehold in het krijtachtige gesteente. Hier rusten de beste wijnen van Saumur.

Saumur

Zondag, 5 mei 1996
's Morgens een bezoek (zonder Jane) aan het kasteel. Het eerste wat je van het kasteel opvalt, is de ligging. Het ligt op de top van een heuvel en waakt over de stad. Het biedt prachtig uitzicht over de stad en de Loire. Ooit was het een sprookjeskasteel met vele torentjes, maar het werd functioneel verbouwd en kreeg in de loop der eeuwen vele functies zoals gevangenis en legerkazerne. Nu zijn er twee musea in ondergebracht: “Musée des Arts Décoratifs” met kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden, meubels, tapijten) en het “Musée du Cheval” met een informatieve tentoonstelling over het paard en zijn functie voor de mens. Er hangen veel kleden van Vlaamse kunstenaars. 's Middags lekker in de zon op de camping.

Maandag, 6 mei 1996 Kil/koud
Westelijk langs de Loire naar Angers. Gezellig door de stad gewandeld. Angers is de hoofdstad van het departement Maine-et-Loire en bisschopszetel. Vroeger was Angers de hoofdstad van Anjou. De stad strekt zich uit op de oevers van de Maine, 8 kilometer voor de plek waar deze uitmondt in de Loire. Angers is een stad met schitterende kunstschatten. Het hoogtepunt van Angers is het Château d'Angers met 17 grote torens van 40 tot 50 meter hoog. Dit tussen 1228 en 1240 gebouwde kasteel bezit de beroemdste wandtapijten van Frankrijk. Deze 'Apocalyps-tapijten' stellen de openbaring van Johannes voor. Angers heeft tevens een traditie als 'bloemenstad' en is het een belangrijk handelscentrum voor Anjou-wijnen. In de stad wordt de n de beroemde likeur Cointreau gemaakt. Overigens was de Cathédral Saint Maurice ook bezienswaardig.

Angers Kasteel
Dinsdag, 7 mei 1996 Zonnig.
Oostelijk langs de Loire naar Tours.
Azay le Rideau bezocht. Château d'Azay-le-Rideau (16de eeuw) ligt in het water. De watergordel was vroeger de verdediging van het kasteel, nu is het de spiegel ervan. Het kwam in handen van de Franse koning toen de eigenaar beschuldigd werd van financieel gesjoemel. Veel koningen hebben er echter niet gewoond. Toch ontbreekt het er niet aan schoonheid en elegantie. Het gaat door als een renaissancekasteel en geldt als een van de toonaangevende voorbeelden van deze bouwstijl. Het trappenhuis dat centraal in het kasteel werd gebouwd is de blikvanger. Deze staatsietrap is zelfs het pronkstuk. De kamers zijn gemeubileerd en gedecoreerd nadat de staat het heeft gekocht in 1905. Het zijn renaissancemeubels die het kasteel in feite tot een museum maken over deze bouwstijl.
Na het bezoek aan het kasteel nog door het prachtige park gewandeld.
Azay le Rideau Kasteel

Woensdag 8 mei 1996.
Na het ontbijt de luifel afgekoppeld en boodschappen gedaan. Tijdens het boodschappen-doen gingen in de auto alle lampjes op het dashboard branden. Dus maar naar de garage, die gesloten bleek vanwege een feestdag. 8 mei is net zo iets als 5 mei bij ons.

Toch maar besloten om te gaan rijden want het regende toch wel erg. Onderweg een Renault garage gevonden met iemand die wel even wilde helpen. Binnen 2 minuten was de klus geklaard.
Vanuit Saumur via Poitiers/Bellea/Montlucon/Clermont Ferrand naar Thiers. Tot aan Montlucon een goede weg. Daarna minder, veel bochten, erg hoog. Het is slimmer om in Montlucon de snelweg te pakken.
De auto heeft zich goedgehouden. Zelfs toen we bij Clermont op een steile helling voor een stoplicht moesten stoppen (terwijl er niet eens verkeer uit de zijstraat kwam) trok hij goed op. Van blijdschap gingen alle lampjes weer branden. Que?
Bij Thiers de stadscamping opgezocht. De camping was wel open maar de bewaker was er niet. Zelf naar een plekje gezocht. Nadat we goed hadden gekeken ontdekten we dat we bij een groep "Gens en Voyage"terecht waren gekomen: het was daar vol met kinderen, snorren en honden.
De verhouding 1 tegen 12 andere caravans was ons iets te gortig (niet netjes maar…..) en we hebben de pootjes opgedraaid en weer onderweg. Onderweg naar een andere camping uit Mia haar boeken: Camping Le Pont-Astier in Orléat/Pont-AstierOrleat. Hier werden we weer gastvrij ontvangen, maar dan door de echte eigenaar.

Thiers ligt in het grote natuurpark van Livradois-Forez. Je kunt deze streek te voet (en ook per touristentrein) verkennen Vanaf Courpière rijdt dit treintje rijdt je dwars door het natuurpark tot in Sembadel. Thiers ligt tegen een bergflank aan en is daardoor nogal fotogeniek. Het is de hoofdstad van de messenindustrie in Frankrijk. Het proces van het vervaardigen van messen kun je bekijken in het Musée de la Coutellerie. In het oude centrum van Thiers staan verschillende mooie oude panden.

Thiers Uitzicht
Donderdag 9 mei 1996
Na een vochtige nacht, onderweg naar de camping van maatje Cas in Caromb. Om 16.00 uur werden we allerhartelijkst ontvangen door de beheerder die ons netjes op het plekje hielp (met de buitenkant van de caravan in de richting van de Mont Ventoux … en dat bleek later wel nodig ook!). Het is een mooie camping, die goed wordt onderhouden. Caromb is een aardig dorpje in de Provence. Er zijn niet veel voorzieningen. Voor de boodschappen kun je naar Carpentras of Malaucène.
Caromb
Caromb Jane
Caromb Camping
Vrijdag, 10 mei 1996.
Eerst naar de weekmarkt in Carpentras. Vanwege deze markt was het moeilijk om een parkeerplek te vinden. Carpentras ligt in een prachtige, maar vooral een vruchtbare, omgeving op ongeveer 25 Km van Avignon en Orange. Naast drie berggroepen (Dentelles de Montmirail, Mont Ventoux en Plateau de Vaucluse) stromen er ook nog drie rivieren (Ouvèze, Dorgue en de Durance). De laatsten zorgen voor de vruchtbare grond. Carpentras heeft een verscheidenheid aan groente- en fruitbouw. Naast de omgeving is het stadje zelf ook zeker de moeite waard. Carpentras heeft nog altijd oude stadsmuren en veel oude religieuze bezienswaardigheden. De hartvormige stad heeft iets Toscaans, met okerkleurige gevels, kleurige luiken en koele, intieme straatjes. Carpentras, was pauselijk bezit tussen 1229 tot 1791, heeft aloude tradities weten te bewaren met een groot aantal bouwwerken. Bezienswaardig zijn de St-Siffrein kathedraal, de synagoge, de Arc de Triomphe op de Place d'Inguimbert,de Porte d'Orange: een restant van de ommuring van Carpentras, met een 27 meter hoge toren.

Carpentras
Zaterdag, 11 mei 1996.
Voor de boodschappen naar Malaucène. Malaucene ligt op 375 m hoogte aan de noordwestkant van de Mont Ventoux. Het stadje heeft florerende papierfabrieken die voornamelijk voor de sigarettenbranche produceren. Rond het dorp liggen overal wijngaarden, kersen-, abrikozen- en olijfboomgaarden en er worden asperges geteeld. Blikvanger in Malaucène is de op een burcht lijkende kerk Saint-Michel-et-Saint-Pierre. Op hete dagen is het goed toeven in de wirwar van straatjes, onder de eeuwenoude platanen. Op het centrale plein veel terrassen waar je kunt genieten van het uitzicht op (en de mooie verhalen van) de vele wielrijders die de Mont Ventoux op gaan. 's Middags in de omgeving van Caromb gewandeld.

Zondag, 12 mei 1996
Op bezoek in St Rémy de Provence (is toen de liefde voor dit stadje ontstaan?). Het oude Saint-Rémy heeft de smalle straatjes en knusse pleintjes van een middeleeuwse stad bewaard. Hierbovenuit steekt de kerk Saint-Martin, een nogal log bouwwerk. De kerk ligt aan het grote plein waar op dinsdag de weekmarkt wordt gehouden. Het Stadhuis is ondergebracht in een voormalig klooster uit de 17de eeuw. In het stadje kun je heerlijk slenteren en genieten van de vele doorkijkjes. Er zijn bijzondere winkeltjes en restaurantjes. In de omgeving het Plateau des Antiques, op ongeveer 1kilometer ten zuiden van St. Rémy. Hier staan Les Antiques (de triomfboog en het mausoleum), 2 van de bestbewaarde monumenten uit de romeinse tijd in Frankijk. Even verderop ligt Glanum, een opgegraven stad. De opgravingen legden funderingen en gebouwen uit drie perioden vrij. De eerste zuiver hellenistisch, van de 6de tot de 2de eeuw v.C., de tweede van , ca. 105 v.C., de derde Gallo-Romeins, van 46 v.C. tot de 3de eeuw.
Aan de uiterste rand van de opgravingen markeert het nymfaeum de plaats van de heilige bron, die aanleiding gaf tot de stichting" van Glanon, hellenistische grondmuren met Romeinse bouwelementen erop. Op de oostelijke berghelling de moderne treden van een theater met restanten van een theater uit de hellenistische tijd.
Even verderop ligt het klooster Saint-Paul-de-Mausole.
n.In St Rémy staat het geboortehuis van Michel Nostradamus. Nostradamus geldt als de bekendste “ziener” die de wereld ooit heeft gehad.

Malaucène
St Rémy St. Paul de Mausolle
St Rémy Les Antiques
Mia in St. Rémy

Maandag, 13 mei 1996
Orange bezocht. Orange is een Romeinse stad met een geschiedenis van al meer dan 2000 jaar. Vanwege de ligging, in het hart van de Côtes du Rhône en op de route Agrippa, is Orange al vanaf de oudheid een belangrijke passage gebleven. Tegenwoordig kennen wij Orange ook vooral als de stad bij de splitsing van de Route de Soleil richting Nice en richting Spanje. Wanneer je doorrijst moet je de passage door deze stad mijden vanwege de grote drukte en de vele opstoppingen. De belangrijkdste bezienswaardigheden zijn het Théâtre Antique en de Arc de Triomphe. Maar er is niet alleen cultuur; er zijn de mooie straten, de vele kleine pleintjes, de cafés en terrassen in de schaduw van de platanen en op de menukaarten van de restaurants de smaakvolle gerechten van de Provence.
De Arc de Triomphe van Orange is gewijd aan de glorie van de veteranen van het 2e gallische legioen; stichters van de Romeinse kolonie van Orange. Al 2000 jaar siert de statige Arc de Triomphe de noordelijke ingang van de stad. Het Théâtre Antique van Orange is één van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. Het is gebouwd in het begin van de eerste eeuw na Christus onder het bewind van keizer Augustus.

Dinsdag, 14 mei 1996
's Morgens gezellig in Malaucene op een terras gezeten. 's Middags met de auto naar de top van de Mont Ventoux.Tijdens de klim naar de Col des Tempêtes, vlak onder de 1909 meter hoge top, krijgen we eigenlijk pas goed in de gaten dat de Mont Ventoux op zichzelf staat en geen deel uitmaakt van een bergketen. Als we boven de boomgrens komen en beginnen aan het laatste deel van de ‘stormpas’. Vanaf de top van de Ventoux hebben we een prachtig uitzicht. De lelijke televisiemast, daargelaten. We dalen af aan de oostkant van de berg die de renners uit de Tour de France beklimmen. Vlak onder de top stoppen we bij het monument ter nagedachtenis aan Tommy Simpson. Deze wielrenner stierf op 13 juli 1967, tijdens een touretappe op de flanken van de Mont Ventoux, aan de gevolgen van dopinggebruik.

Orange
Orange wijnvelden
Mont Ventoux

Woensdag, 15 mei 1996
Na het inpakken onderweg naar Langres. Om10 uur vertrokken. Na de 35 km naar Orange via A7 Lyon/Dijon naar camping La Croix d'Arles in Bourg (Langres).
Het is een drukke doortrekcamping. Wanneer je bijtijds aankomt kun je genieten van het binnenkomen van de caravans en de perikelen rond het neerzetten daarvan.

Donderdag, 16 mei 1996
Vertrokken met mist. Vanuit Langres via D74 naar Toul. Daar de snelweg Nancy/Metz/Luxemburg/Luik.
De door de ANWB geroemde camping Les Murets bezocht in Hony Esneux. Wij waren een andere mening toegedaan.
Bij de plek zoeken niet goed gekeken en het verkeerde paadje genomen. Met een natte rug het juiste pad gevonden. Het aantal plaatsen met een stroomaansluiting is minimaal. Om die reden moest het aansluitpunt van de buren (nadat we een uur op de camping waren) nog een keertje worden gesplitst. Grr.

Vrijdag, 17 mei 1996
Bij het vertrek bleek de caravan in een kuil te staan. Wij waren helaas niet sterk genoeg om de caravan er uit te krijgen. Gelukkig hadden wij sterke buren die wel even wat eerder wilden opstaan. Hony Esneux: "pas encore!".
Voorspoedige terugreis naar Amsterdam.

 

Campings
01. Poix de Picardie
02. Saumur
03. Thiers
04. Caromb
05. Langres
06. Hony Esneux

Loirestreek en Provence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.