7 juni 1996 vrijdag. Zon, 31 graden.
Om 07.45 uit Amsterdam vertrokken. Via Antwerpen, Bruxelles, Luxembourg, Metz en Nancy naar camping la Croix d 'Arles in Langres. Aankomt om 16.30 uur. Plekje gezocht, de boel geïnstalleerd en lekker languit in de zon. Langres bezit een grote architecturale rijkdom. Elk gebouw dateert uit een ver verleden. Voorbeelden hiervan zijn het hotel Breuil de Saint Germain, de Tour Navarre, de kathedraal en de Porte des Moulins.
Onderweg naar het zonnige zuiden
8 juni 1996, Zaterdag.Bewolkt en veel wind.
Om 09.15 uur vertrokken uit Langres.
Doorgereisd naar camping Pégomas in St. Rémy. Om 15.00 uur waren we aan. Op het gemak een plekje gezocht. Voortent opgezet en lekker met Jane aan de wandel. 's Avonds nog even door St. Rémy gewandeld. St-Rémy-de-Provence is een rustig stadje en een centrum van fruitteelt. Het wordt in de eerste plaats bezocht om de opgravingen buiten de stad. De bekendste monumenten. 'Les Antiques', zijn een mausoleum en de oudste stadsboog uit de begintijd van Augustus, hoewel niet compleet bewaard gebleven. De ruïnes van Glanum worden sinds 1921 opgegraven op de plaats van een Romeinse nederzetting, die gebouwen uit de 2de eeuw bezat. Forum, thermen, nymphaeum, tempel en woonhuizen werden blootgelegd. In St-Rémy-de-Provence worden op de markt en in de lokale kruidenwinkels verse kruiden verkocht afkomstig uit Les Alpilles. Het stadje is daarom een ideale uitvalsbasis om Les Alpilles te verkennen. Het oude Saint-Rémy heeft de smalle straatjes en knusse pleintjes van een middeleeuwse stad bewaard. Hierbovenuit steekt de kerk Saint-Martin, een nogal log bouwwerk. De kerk ligt aan het grote plein waar op dinsdag de weekmarkt wordt gehouden.
St. Rémy camping Pégomas
St. Rémy op de camping
l'Isle sur la Sorgue, de Sorgue

9 juni 1996 zondag. Hete dag.
’s Morgens naar de zondagmarkt in Isle sur la Sorgue. Mooie parkeerplek in de schaduw gevonden zodat het marktbezoek voor Jane bespaard kon blijven..
Mia heeft op de markt een mooie shawl gekocht (een parolea). L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen met platanen. De steegjes in het centrum voeren allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk. Er zijn veel winkeltjes in tweedehands spulletjes en elke dag is er een vlooienmarkt. Tijdens de zondagsmarkt is het stadje volgebouwd met kraampjes. Er worden de typisch provencaalse producten (worsten, knoflook, zeepjes, tafelkleden, groeten, fruit, olijven, wijnen, enz. aangeboden. De markt mag zich op ruime publieke belangstelling verheugen.

's Middags naar Avignon. Avignon is de hoofdstad van het departement Vaucluse. Tevens is het de zetel van een aartsbisschop. Avignon is een van de drukst bezochte steden van Frankrijk. De ommuurde stad aan de Rhône dankt haar aantrekkingskracht niet alleen aan het paleis van de pausen; er hangt helemaal een sfeer van zuidelijke vrolijkheid en doet onmiddellijk denken aan het liedje: ‘Sur le Pont d’Avignon, on y danse…’. De brug in dit liedje, de Pont St-Bénézet, is een bezienswaardigheid. Andere bezienswaardigheden zijn de Place de l'Horloge en het Musée du Petit Palais. Op het gemak alles bekeken.

Avignon, uitzicht op Palais des Papes
St. Rémy
Avignon uitzicht vanaf Pt. Bénézet
10 juni 1996 maandag. Hete dag.
Met de auto naar Arles. Prachtige stad die van Gogh uitademt. De stad doorgeslenterd en op een terrasje uitgerust. De is ook bekend door de vele bouwwerken uit de tijd van de Romeinen en door de rol die de stad gespeeld heeft in het leven van enkele kunstenaars.
Arles ligt aan de Rhône, op het punt waar de delta begint, bij de splitsing van de Grote Rhône en de Kleine Rhône. Arles is bekend als woonplaats van Vincent van Gogh. Veel plekken waar Vincent van Gogh verbleef bestaan niet meer. Het pension waar hij verbleef aan het Place Lamartine en het 'Gele huis' genoemd naar een van zijn schilderijen zijn verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het 'Café bij Nacht' (ook een schilderij van Vincent van Gogh) aan het Place du Forum is er nog steeds.
Arles, Pont de Langlois (Pont van Gogh)
Arles
11 juni 1996 dinsdag. Hete dag.
Tripje naar Istres gedaan. Vlakke streek, door de industrie en olieraffinaderij niet zo boeiend. Istres is een badplaats aan het Étang de Berre. Het plan om in Salon de Pce te gaan wandelen maar laten varen vanwege de hitte.
’s Middags op de camping gebleven. We hebben veel in het zwembad vertoefd. Morgen weer verder. De spulleboel alvast zoveel mogelijk ingepakt.
Inpakken

12 juni 1996 woensdag. Warm.
Bijtijds opgestaan. Met Jane naar de boulanger. Inpakken en onderweg naar de Côte d'Azur. Voorspoedige reis. In St. Aygulf was het eerst even zoeken maar om 11.00 uur warem we aan op camping St. Aygulf in St. Aygulf. De camping ligt naast een groot v.d. Valk-hotel. Het inchecken had veel voeten in aarde. Na een uur (in de hitte) waren we er achter dat de toegewezen plek (in de schaduw voor Jane) ver weg lag en bezet was. Het alternatieve aanbod werd een plek op het nieuwe gedeelte (geen enkele schaduw). Uit arremoede het aanbod in de buitengebieden geaccepteerd.. Uiteindelijk bleek, dat er ook geen hondjes op het strand mochten. De caravan provisorisch neergezet en de campingboeken geraadpleegd. Na de lunch een rondje langs beschikbare campings gemaakt. Na Roquebrune, Le Luc, enz. enz. kwamen we in Port Grimaud bij Les Prairies de la Mer. Hier was het goed. Veel schaduw, lekker koel. Morgen gaan we hier naar toe. 's Middags nog even in St. Aygulf gewandeld.

13 juni 1996 donderdag
Na een doorwaakte nacht, Jane had het heel erg warm, de boel ingepakt en onderweg. Binnen een uur waren we op Camping Les Prairies de la Mer in Port Grimaud. Voortent opgezet. ’s Middags lekker met Jane langs het strand gewandeld. Port Grimaud is de voorhaven van Grimaud. Deze jachthaven is aangelegd in de jaren 60 van de vorige eeuw door de uit de Elzas afkomstige architect François Spoerry. In 1966 startte hij met de bouw van 2500 huizen met elk een eigen aanlegplaats. De huizen zien er pittoresk uit. Er zijn gezellige winkeltjes. Op zondag is er een leuke markt.

Camping St. Aygulf
Pt. Grimaud, les Prairies de la Mer
Pt. Grimaud, Jane ligt lekker in de schaduw

14 juni 1996 vrijdag
Naar het postkantoor in Grimaud. Het sfeervolle middeleeuwse dorpje Grimaud ligt aan de oostkant van het Massif des Maures. Via de hoofdstraat, de Rue des Templiers, bereikt je de Église St-Michel en het hospitium van de tempeliers. Het dorp behoort tot de erfenis van de adellijke familie Grimaldi. De uit Genua afkomstige ridder Gibelin de Grimaldi kreeg hier een stuk grond nadat hij geholpen had om de Saracenen uit het gebied te verdrijven. Van het kasteel uit de 11de eeuw is tegenwoordig niet meer over dan een ruïne. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de golf van St-Tropez.

15 juni 1996 zaterdag mooi weer
Met de auto naar Bormes les Mimosas. Bormes-les-Mimosas is een mooi middeleeuws dorpje en is bekend vanwege zijn mimosabossen. Aan de rand van het dorp ligt de jachthaven. De Place du Château biedt uitzicht op Le Lavandou en de Îles d'Hyères. De Église St-Trophime uit de 18de eeuw heeft een fraaie zonnewijzer boven de poort van de parochiekerk. De zonnewijzer verwijst naar het onvergankelijke met de tekst 'Van het uur van de dag tot het uur van God'. In de opgeknapte straatjes zijn veel toeristische winkels

Grimaud
Bormes les Mimosas
16 juni 1996 zondag beetje bewolkt
’s middags naar St Tropez. Drankje op het terras van Senequier (kostbaar, maar een "must"). St.Tropez veranderde met de komst van veel kunstenaars, vooral schilders, tussen 1890 en 1910 van een vissershaventje in een cultureel trefpunt. Het Musée de l'Annonciade heeft er een mooie collectie 19de- en 20ste-eeuwse schilderijen aan te danken. Na de Eerste Wereldoorlog werd St-Tropez populair bij een groter publiek, kunstzinnig, mondain en bohémien. Luxueuze zeil- en motorjachten vullen de kleine haven. Achter de Quai Jean-Jaurès liggen aan de nauwe straatjes allerlei leuke winkeltjes en restaurants.
St. Tropez, terras van Senequier
St. Tropez, uitzicht over de stad en de baai
17 juni 1996 mooi weer
Op de fiets naar Grimaud. Gezellig uitgeblazen op een terrasje.
18 juni 1996 dinsdag
Boodschappen doen en sight-seeing in Cogolin. Cogolin ligt aan de voet van een met groen overdekte afgeknotte heuvel, die in het oud provencaals 'un cougouillon' wordt genoemd. Bovenop deze heuvel liggen de ruïnes van een molen en een toren die een ophaalbrug bewaakte van een slot dat in de 16e eeuw met de grond gelijk werd gemaakt. Cogolin heeft een zekere klasse. De stad wordt gedomineerd door een commercieel centrum en een industrieel gebied. Cogolin is de stad van de oude ambachten. Er worden pijpen gemaakt van bruyèrehout, siervoorwerpen uit kurk en mondstukken voor muziekinstrumenten uit het riet dat in de golf wordt gevonden. De stevig uitziende égilse St. Saveur, met haar enkele vensteropeningen, werd in de 11e eeuw door monniken gebouwd. In de loop der eeuwen is er nog veel aan gesleuteld.
Cogolin
Cogolin, straatje
19 juni 1996 woensdag mooi weer
Met de auto naar St. Raphael. De havenstad St-Raphaël is een geliefde wintersportplaats en dateert uit de Romeinse tijd. Een piramide in de Avenue du Commandant-Guilbaud herinnert aan Napoleons terugkeer uit Egypte (1799) in deze haven. De tempelierkerk uit de 12de-eeuw was als vestingkerk gebouwd. In een museum archeologische zeevondsten, waaronder talrijke Griekse amforen uit de 5de eeuw v.Chr.
St. Raphael, kerk van de Tempeliers
20 juni 1996 donderdag mooi weer
Een tripje naar Gassin. Vanuit het hooggelegen Gassin heb je een prachtig uitzicht over de Baai van St. Tropez. Van hierboven lijkt het meer op een meer. Gassin lag ooit aan de voet van de heuvel maar om zich beter tegen de barbaren te kunnen beschermen werd de hogergelegen locatie opgezocht. De kerk waar het dorpje rond gebouwd is heeft slechts één schip, dat in al zijn kaalheid vrij majestueus is. De hoofdstraat is zo smal, dat als je beide armen strekt, je bijna de gevels kunt raken. De overige straten zijn zelfs geen straten te noemen, het zijn meer trappen, in het beste geval stegen. De terrassen op het Place des Barrys zijn uitnodigend. Onder het genot van een drankje kun je hier heerlijk over de omgeving uitkijken.
Gassin, terras
Gassin, uitzicht Baai van St. Tropez
21 juni 1996 vrijdag. Eerst regen later zon.
Markt in Ste Maxime bezocht. De badplaats Sainte-Maxime wordt het hele jaar door druk bezocht. Sainte-Maxime is een typische badplaats aan de Riviera. Je vindt er een met platanen omzoomde boulevard waaraan bars, restaurants en nachtclubs liggen. Andere trekpleisters zijn de haven, een vijftal stranden en het casino. Sainte-Maxime heeft mooie groene parken.
’s Middags strand.
22 juni 1996 zaterdag. Bewolkt.
Ritje met de auto naar Ramatuelle. Ramatuelle is hoog gelegen in het midden van het schiereiland bij St-Tropez. Een groot deel van de huizen is in bezit van tweedewoningbezitters. Sommige delen van de oude vestingwerken zijn gerestaureerd. De wijngaarden in de omgeving leveren de druiven voor de Côtes-de-Provence. Het centrale plein met de vele terrassen is bijzonder uitnodigend. We hebben er goed vertoefd.
Ste Maxime
Ramatuelle

23 juni 1996 zondag. Mooi weer.
In Cavalaire sur Mer gewandeld. Deze badplaats ligt ten zuidwesten aan Cap Cavalaire. Er is een mooi lang strand met fijn zand. Verder valt er niet veel te melden over dit rustige plekje. Het centrum met winkeltjes en een casino is gezellig.

24 juni 1996 maandag. Onweer.
Strand en daarna naar Ste Maxime.

25 juni 1996 dinsdag, Stralende dag vanwege de verjaardag van Mia.
’s Middag werd het wat bewolkt. Voortent ingepakt. Daarna nog even naar La Croix Valmer gefietst. Het dorp dankt zijn naam aan een legende. Toen de Romeinse keizer op de terugweg van Arles naar dit dorp trok kreeg hij een kruisteken te zien met een boodschap uit de hemel die als volgt luidde: "En routô vika; In hoc signo vinces" (Met dit teken zult u overwinnen). De keizer gaf zijn soldaten onmiddellijk de opdracht om een kruisteken op hun schilden aan te brengen. De voorspelling kwam uit want in oktober 312 behaalden ze op de brug Milvius een overwinning. Langs de D559 staat een kruis, dat aan deze legende herinnert. La Croix Valmer is een vrij uitgestekte gemeente die vooral van de wijnbouw leeft.
Cavalaire sur Mer
La Croix Valmer

26 juni 1996 woensdag,
om 09.30 uur vertrokken uit Pt. Grimaud en om 17.00 uur aan op camping la Croix d 'Arles in Langres. Bij het parkeren geprobeerd om een boom omver te rijden. Deukje aan de buitenkant van de Caravan. Wonden gelikt, de boel opgezet en lekker met Jane uit wandelen. Op deze camping kun je daarbij goed uit de voeten.

27 juni 1996 donderdag.
Om 09.30 uur uit Langres vertrokken.
Aankomst in Amsterdam 17.30 uur.

Campings
01. Langres
02. St. Rémy de Pce
03. St. Aygulf
04. Pt. Grimaud
05. Langres

Provence en Côte d'Azur