27 september 1996. Laatste ronde.
Om 09.00 uur vertrokken. Vanwege de files via Den Haag naar Langres gereden. Bij Brussel richting Leuven i.p.v. Luxemburg genomen. Uurtje omrijden tot gevolg.
Om 18.00 uur aan. We logeren op camping La Croix d 'Arles in Langres. Na het installeren en het avondeten nog even door Langres gewandeld. Langres is een vestingsstadje. Het is goed bewaard gebleven, met 3.5km ommuring en de torens. We zijn eromheen gewandeld. Het uitzicht is prachtig. De Navarre toren is bijzonder interessant met 7m dikke muren.

Langres
Jane. Onderweg.
28 september 1996 zaterdag, mooi weer.
Om 09.00 uur uit Langres vertrokken. Via Dijon, Lyon, Avignon naar St. Remy. Om 15.00 uur aan op Camping Pégomas. De boel geïnstalleerd en de voortent opgezet. Hierna St. Rémy verkend. St-Rémy-de-Provence is een rustig stadje en een centrum van fruitteelt. Het wordt in de eerste plaats bezocht om de opgravingen buiten de stad. De bekendste monumenten. 'Les Antiques', zijn een mausoleum en de oudste stadsboog uit de begintijd van Augustus, hoewel niet compleet bewaard gebleven. De ruïnes van Glanum worden sinds 1921 opgegraven op de plaats van een Romeinse nederzetting, die gebouwen uit de 2de eeuw bezat.
Forum, thermen, nymphaeum, tempel en woonhuizen werden blootgelegd.
Het oude Saint-Rémy heeft de smalle straatjes en knusse pleintjes van een middeleeuwse stad bewaard. Hierbovenuit steekt de kerk Saint-Martin, een nogal log bouwwerk. De kerk ligt aan het grote plein waar op dinsdag de weekmarkt wordt gehouden. Het Stadhuis is ondergebracht in een voormalig klooster uit de 17de eeuw. In het stadje kun je heerlijk slenteren en genieten van de vele doorkijkjes.
St. Rémy de Provence
St. Rémy de Provence Kerk St. Martin

's Middags op de fiets naar St. Paul de Mausole. Het klooster is vooral bekend geworden doordat Vincent Van Gogh hier in mei 1889 arriveerde om, ‘geïnterneerd’ te worden in het Asile Saint-Paul de Mausole. Hij raakte gefascineerd door de kwaliteit van het licht en de vurige schoonheid van de landschappen in Saint-Rémy. Hij was er zeer geïnspireerd, gelukkig en opgelucht omdat hij bij de religieuzen en het personeel dat hem had opgevangen een serene en begripvolle sfeer had gevonden. Tijdens zijn verblijf maakte hij in 1 jaar bijna 150 schilderijen en tal van tekeningen (Irissen, Middagrust, de Sterrennacht, zelfportret…). Dit wordt als zijn belangrijkste creatieve periode beschouwd. Het kloosterhof uit de 11e en 12e eeuw toont een elegante en romaanse stijl, in de zin van Saint Trophime in Arles. Het grenst aan een kapel in zuiver romaanse stijl. De Franciscanen van de bedelorde der observanten waren de eerste die er psychiatrische patiënten opvingen.

l'Isle sur la Sorgue Markt
l'Isle sur la Sorgue, de Sorgue
St. Paul de Mausole
Vincent van Gogh "Sterrennacht"
Mia op de fiets naar Fontvieille
30 september maandag, prachtig weer.
Eerst naar het postkantoor en het Toeristenbureau voor fietsroutes. ’s Middags op de fiets naar Tarascon. Tarascon, stad van een legendarisch monster uit de Provençaalse sagenwereld, werd beroemd door Daudet's boek 'Tartarin de Tarascon'. In de kerk Ste-Marthe uit de 12de eeuw ligt St-Martha begraven, de heilige die de draak versloeg. Ieder jaar wordt dit in juni herdacht, tijdens het Fête de la Tarasque. In de Rue des Halles staat het staduis uit de 17de eeuw. Het belangrijkste bouwwerk in Tarascon is een monumentaal kasteel, dat gebouwd is tussen de 12de en 15de eeuw. Dit witte Château de Tarascon is een goed herkenningspunt langs de Rhône.
1 oktober 1996, dinsdag, regen, maand88.
Jane had een benauwde nacht. Ze moest twee maal extra worden uitgelaten omdat ze maar bleef hijgen. Regenachtige dag. ’s Morgens in het stadje gewandeld en boodschappen gedaan.
’s Middags naar Remoulins. De Pont du Gard daar, is een aquaduct, dat door de Romeinen is gebouwd. Sinds kort staat dit bouwwerk op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is een erg imposant geheel en zeker het bezoeken waard. Het oorspronkelijke aquaduct was 50 km lang en werd in 50 na Christus gebouwd. Het voorzag de stad Nîmes van water; een enorme uitdaging omdat het verval slechts 24 cm per km is. De Pont du Gard is 49 meter hoog, en bestaat uit drie niveaus. Daarna naar Uzes in een "salon de thé" een kopje gedronken. Uzès (eerste hertogdom van Frankrijk) heeft vele monumenten, waaronder het hertogelijk kasteel en de Tour Fenestrelle. Behalve van de typische middeleeuwse uitstraling en de historische rijkdom hebben wij genoten van de leuke winkeltjes en de gezellige terrasjes.
Tarascon Chateau de Tarascon
Pont du Gard (in de steigers)
Uzès Tour Fenestrelle
2 oktober 1996 woensdag, zon.
’s Morgens de Provençaalse markt in St Remy bezocht.
’s Middags op de fiets naar Les Baux (volgens Mia eens maar nooit meer). Een behoorlijke klim. Het resultaat was de moeite dik en dik waard. Prachtige gebouwen en mooie uitzichten. Les Baux-de Provence, ligt in de Alpilles. Het is een verlaten dorp op een rotspunt met een groot verleden en merkwaardig van vorm. In de middeleeuwen was het het slot van de heren van Baux; in die tijd woonden er 6000 mensen. Het dorp is een schilderachtige ruïne. Het kasteel in Les Baux is het indrukwekkendste fort in de Provence.
Terug via de zuid-kant omdat de heenreis langs de noordkant erg steil omhoog ging.. De sfeer werd er daar niet beter op omdat nog een venijnige klim genomen moest worden in de richting van St. Rémy.
Uitzicht op Les Baux
3 oktober 1996 donderdag. Zon.
Na de boodschappen Apt bezocht. Apt is de belangrijkste plaats van het Luberongebergte en vormt de noordelijke ingang van het Parc Naturel Régional du Luberon. Rondom Apt liggen veel kersenboomgaarden. In het centrum staat de Cathédrale Sainte-Anne. Deze voormalige kathedraal is het oudste aan de heilige Anna gewijde heiligdom van Frankrijk. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de elfde eeuw. Het Musée Archéologique is gevestigd in een herenhuis uit de 18de eeuw en heeft een collectie voorwerpen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. In het Musée de l'Aventure Industrielle krijg je uitleg over de productie van aardewerk en gekonfijte vruchten. Ook de geschiedenis van de okergroeven heeft hier een plaatsje. De Tour de l'Horloge dateert uit de 16de eeuw.
Daar vandaan via D943 (dwars door/over het gebergte) naar Cadenet om een camping te bekijken die tegenviel. Cadenet is gebouwd rond de ruïnes van een 14de-eeuwse kerk en een 11de-eeuws kasteel. Het dorpje is gelegen in het dal van de Durance.

Langs Lauris (stadje lijkt aan de bergen geplakt) en Cavaillon naar huis. Cavaillon is een typisch Provencaalse stad met een door platanen omzoomd plein. Op dit Place Duclos staat een triomfboog uit de 1ste eeuw. De historische kern, van Cavaillon, is goed bewaard gebleven. In de omgeving worden vooral veel meloenen gekweekt. Op het hoogste punt van het stadje ligt de kapel St-Jacques. Hier heb je een mooi uitzicht op de Mont Ventoux.
Apt Tour d'Horloge
Cavaillon "van de meloenen"
Cavaillon Kruisgang St. Véran
4 oktober 1996 vrijdag. Zon.
’s Middags een fietstocht langs St Remy, Maillane, Graveson en Eyragues. Graveson heeft een 11e eeuwse kerk. De verschillende kapellen, de kerk uit de 12e eeuw, de Tour de Bise aan de ingang van het dorp en de oude stadsmuren maken een bezoek aan Eyragues onvermijdelijk. Frederic Mistral, de provencaalse dichter en zanger, leeft voort in het museum in Maillane, zijn geboorteplaats. Deze dichter, die al zijn werken in Maillane heeft geschreven werd in 1904 onderscheiden met de Nobel prijs van de literatuur. In zijn 'oude" huis, is een museum ingericht.
Graveson
Jane in de caravan in Langres.
Maillane het dorp van Frederic Mistral

5 oktober 1996 zaterdag, koude zonnige winderige dag.
De mistral waait weer.
’s Morgens met Jane boodschappen gedaan in St. Remy.
’s Middags naar Vaison la Romaine (van de overstroming). Vaison-la-Romaine kreeg de toevoeging 'la-Romaine' in 1924, 15 jaar na de ontdekking van de eerste Gallo-Romeinse resten. De stad ligt aan de Ouvèze en bestaat uit twee delen. Aan de ene kant van de rivier staan moderne gebouwen en de ruïnes uit de Romeinse tijd, aan de andere kant ligt de Haute-Ville waar veel ambachtslieden en kunstenaars wonen. Vaison-la-Romaine is een mondaine plaats waar Parijzenaars graag een tweede huis kopen. Naast de oude Romeinse ruïnes bezit Vaison een fraai middeleeuws stadsdeel met leuke straatjes en fonteinen. In de Haute-Ville zijn gezellige bars, leuke winkeltjes en goede restaurants
Het is een mooi stadje met een aparte brug.

Via Malaucene de Mont Ventoux opgereden. De vaak winderige Mont Ventoux (van 'mons ventosus' = winderige berg), steekt 1909 meter boven het Rhônedal uit en is met zijn piramidevorm de opvallendste berg ten westen van de Alpen. De Mont Ventoux is besneeuwd van de winter tot in het voorjaar. Het bovenste gedeelte van de berg kent geen begroeiing en ligt vol met kalksteengruis. De Mont Ventoux wordt daarom ook wel 'de kale berg' genoemd. De berg wordt vaak in het routeschema van de Tour de France opgenomen en is een nachtmerrie voor menig renner. De Britse wielrenner Tom Simpson stierf in 1967 tijdens de beklimming van de berg. Een monument net onder de top, waar wielerliefhebbers vaak iets achterlaten, herinnert hieraan. O

Vaison la Romaine
Vaison la Romaine opgravingen
10 oktober 1996 donderdag, mistig geen wind.
Om 08.30 uur vertrokken uit Langres. Rustige rit. Om 17.15 uur thuis. Het was een mooie reis.
6 oktober 1996 zondag, bewolkte kille dag.
’s Morgens naar Isle voor de markt.
’s Middags naar Fontvieille. Fontvieille is een aardig provinciestadje. Het stadje ligt tussen Arles en Les Alpilles. Tot aan de Franse Revolutie vormde het samen met de abdij van Montmajour een geheel. Ten zuiden van Fontvieille, langs de D33, staat de Moulin de Daudet. Deze op een heuvel gelegen molen is bekend uit Alphonse Daudets 'Lettres de mon moulin' ('brieven uit mijn molen'). In de molen is een klein museum gevestigd, dat gewijd is aan deze schrijver.
Fontvieille Moulin de Daudet
7 oktober 1996 maandag, druilerige dag, bewolkt en af en toe regen.
’s Morgens de eeuwige boodschappen. ’s Middags met de auto naar Chateauneuf du Pape. Châteauneuf-du-Pape is een bekende naam van een wijngebied in het Rhônedal. Het stadje werd bekend nadat de pausen uit Avignon hier hun zomerresidentie bouwden. Rondom dit Château des Papes lieten de pausen wijngaarden aanleggen. In het hoger gelegen deel van het stadje liggen de ruïnes van het kasteel dat tijdens de godsdienstoorlogen door brand werd verwoest. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Rhônedal.
Châteauneuf du Pape Chateau

8 oktober 1996 dinsdag, wind (mistral) en wolken.
Naar Arles. De stad Arles (meestal Arles-sur-Rhône genoemd, ter onderscheiding van Arles-sur-Tech in de Pyreneeën) is vooral bekend door de vele bouwwerken uit de tijd van de Romeinen en door de rol die de stad gespeeld heeft in het leven van enkele kunstenaars.
Arles ligt aan de Rhône, op het punt waar de delta begint, bij de splitsing van de Grote Rhône en de Kleine Rhône. Arles is bekend als woonplaats van Vincent van Gogh. Veel plekken waar Vincent van Gogh verbleef bestaan niet meer. Het pension waar hij verbleef aan het Place Lamartine en het 'Gele huis' genoemd naar een van zijn schilderijen zijn verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het 'Café bij Nacht' (ook een schilderij van Vincent van Gogh) aan het Place du Forum is er nog steeds. We hebben heerlijk in het stadje gewandeld.

Arles arena

9 oktober 1996 woensdag, mistral.
Weer naar huis. Om 09.30 uur vertrokken. Tot Lyon zware wind op de zijkant. Om 16.00 uur in Langres. Gevecht om een beetje stroom. Het was erg druk op de camping.

Vincent van Gogh, Café bij nacht
Campings
01. Langres
02. St. Rémy
03. Langres
29 september 1996 zondag, zonnig 24 graden.
Eerst naar de zondagmarkt in Isle de la Sorgue. L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk. Er zijn veel winkeltjes in tweedehands spulletjes en elke dag is er een vlooienmarkt. Tijdens de zondagsmarkt is het stadje volgebouwd met kraampjes. Hier worden de typisch provencaalse producten aangeboden.

Provence