Kasteel de Cannenburg
Mia
Vaassen Molen Daams
18 april 1997 bewolkt en koud
Rondje met de auto langs Vaassen, Emst en Epe. Emst is een klein dorp op de Veluwe in de gemeente Epe. Emst ontstond in 17e eeuw tussen de gemeente Epe en Oene. Emst is een buurtschap en ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19e eeuw tot kerkdorp. Om te beginnen werd er naast de kerk in Emst ter ontwikkeling ook nog een schoolgebouw geplaatst. Het staat wel vast dat in de 18e eeuw al les is gegeven in Emst. Daarna door naar Epe. De Noord-Oost Veluwe is een recreatiegebied bij uitstek, met heel veel natuurschoon. Dat is in Epe duidelijk merkbaar, want er zijn heel wat overnachtingsmogelijkheden. In het dorpje kun je gezellig wandelen.
Emst
Epe Hoofdstraat
19 april 1997 bewolkt en koud.
Op de fiets naar de markt in Vaassen. Later door de bossen naar Paleis Het Loo gefietst. Dit ruim 300 jaar oude Paleis, ligt aan de rand van Apeldoorn. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis, na een restauratie, opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Het paleis is fraai gelegen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.
20 april 1997 zonnige dag.
Deventer bezocht. Inpakken en weer naar huis.
Paleis het Loo
Deventer

Hummelo


24 juli 1997 donderdag, regenachtige dag.
Om 15.00 uur vertrokken en om 16.45 aankomst op camping de Graafschap in Hummelo. Mooie camping, wel veel verordeningen, regels, voorschriften, procedures. Voortent in recordtijd opgezet.

25 juli 1997 vrijdag, regen.
’s Morgens ontbeten met opgewarmde broden uit de oven. Met de auto naar Doetinchem en daar (met de parapluie op) lekker gewandeld. Doetinchem is niet alleen hét centrum van de Achterhoek, maar ook een winkelstad bij uitstek.De hoofdstraat, de Hamburgerstraat heeft veel bekende winkels en is omgeven door kleine gezellige straatjes. De molens, de St. Catharinakerk, Rijksmuseum 't Gevang en Openbaar Vervoer Museum zijn bezienswaaardig.

’s Middags op de fiets naar Hummelo. Het dorp Hummelo ontstond in 828 op een rivierduin nabij landgoed Enghuizen, langs de doorgaande weg tussen Doetinchem en Zutphen. Deze lintbebouwing is nog altijd goed zichtbaar. Hummelo kent nu een beschermd dorpsgezicht met blikvangers als De Gouden Karper, een van de oudste hotels uit de streek.

Op camping de Graafschap
Deventer
Hummelo
Doetinchem Molen
Brug over de IJssel
25 juli 1997 zaterdag
Doesburg bezocht. Leuk Hanzestadje (ook mosterd). Doesburg is een bekende, historische Hanzestad. Gelegen aan het punt waar de Oude IJssel in de Gelderse IJssel uitkomt. Het heeft een stategische ligging, te weten het zgn "Drielandenpunt van Gelderland": op de grens van Achterhoek, Liemers en Veluwe. Dit is vooral mooi te zien vanaf de toren van de grote kerk.
Deze toren van deze kerk is met zijn 94 meter één van de hoogste van Nederland en zeker het beklimmen waard.. Bij helder weer kijk je tot voorbij Arnhem, Zutphen en Doetinchem. Doesburg zelf is ook heel mooi als stad. Het heeft een prachtig gerestaureerde oude binnenstad met vele karakteristieke panden en winkeltjes, waaronder een oude waag. Ook de vestingwerken zijn de moeite van het bekijken waard, want Doesburg heet niet voor niets stad aan het water.
’s Middags op de fiets de IJsselroute gefietst. Het weer is wisselvallig. De route begint en eindigt in Doesburg.
Doesburg
Doesburg Molen langs de IJssel
Doesburg Mosterd
26 juli 1997 zondag
Na de douche en het ontbijt, droog ingepakt en afgerekend. Eerst nog een flink stuk met Jane gewandeld en daarna weer naar huis.
Verder een voorspoedige terugreis.

Weekend Otterlo
16 oktober 1997, donderdag.
Wie gelooft het. Onderweg naar Camping Bos en Hei in Otterlo. Om 15.15 vertrokken en om 18.00 uur volledig geďnstalleerd (incl. TV) aan de oorlam.
Helder maar fris weer. Zelfs het gaskacheltje moet even aan.
Leuke camping trouwens. Ligt aan de rand van het Nationaal Park de Hoge Veluwe, het beroemdste en grootste natuurreservaat van Nederland. Bossen, heide en zandverstuivingen, waar je edelherten, moeflons, wilde zwijnen en reeën in het wild kunt zien. Met attracties als Jachtslot St. Hubertus, het ondergrondse museum Museonder en het Kröller-Müller Museum.

17 oktober 1997, vrijdag, regenachtig.
Rustig opgestaan. In het dorp brood gekocht. Na het ontbijt in Ede boodschappen gedaan. 's Middags de heideroute gefietst.
Via fietsknooppunt 80 gaat je langs weilanden en boerderijen richting Otterlo. Daarna rijd je via het Edese Bos en de Noord Ginkel richting de Ginkelse hei. Vandaar richting Renkum en via het Renkumse Beekdal en een flink klimmetje, de Wageningse Berg op. Deze route is overwegend vlak, maar kent wel af en toe enige klimmetjes. Het merendeels fiets je over verharde wegen en fietspaden, maar af en toe ook over bosweggetjes en bospaden. We kwamen door: Wageningen, Bennekom, Renkum, Ede, Lunteren, Wekerom en Otterlo.

Otterlo
Otterlo Ginkelse Heide
Otterlo Hoge Veluwe
18 oktober 1997, zaterdag, stralende dag 18 graden.
’s Morgens op de fiets naar Ede.
’s Middags naar de Apenheul. Een prachtig park. Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin aan de rand van de Nederlandse stad Apeldoorn. De tuin ligt midden in het natuurpark Berg & Bos. In Apenheul leven apen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De dieren leven er heel vrij: gaas of tralies ziet je er bijna niet. Veel soorten lopen zomaar tussen de bezoekers rond. Andere zoals de gorilla's, bonobo's en orang-oetans, leven op ruime eilanden waar hun natuurlijk gedrag heel goed bekeken kan worden.
19 oktober 1997, zondag.
's Morgens lekker in de omgeving gewandeld. Jane heeft het ook hier naar haar zin. Ingepakt en weer naar huis.

Vaassen

17 april 1997 stralende dag.
Eerst gewerkt en om 15.30 uur naar Vaassen vertrokken. Om 17.00 uur waren we aan op Camping de Helfterkamp in Vaassen. De grote trekpleister in Vaassen is Kasteel De Cannenburch met het omringende bos en z'n vijvers. Het kasteel is ingericht als museum en het is zodanig ingericht dat het lijkt alsof de bewoners even een eindje om zijn. De in 1990 gereed gekomen, fraai gerestaureerde molen is eveneens een bezoekje waard. Vaassen heeft een gezellig centrum en een scala aan supermarkten (ik geloof, dat ze er allemaal wel een vestiging hebben!).

Camping de Helfterkamp
Apenheul
Doesburg

De Weekenden.