Côte d'Azur

Donderdag 5 september 2002. Zon, 21°.
Om 10.00 uur vertrokken. Onderweg bij Delft koffie gedronken. Om 12.15 in St Job. Omdat het erg mooi weer is, besloten om er maar een kort dagje van te maken. Na de lunch op de fiets naar Brecht. Er voert een mooi fietspad langs het kanaal. De siesta schoot er door de maaiavonturen weer eens bij in. ’s Avonds uit eten bij taverene de Dremmel aan het sluisje.

Vrijdag 6 september 2002. Half bewolkt 20°.
Doorgetrokken naar camping Municipal in Metz. Om 10.00 uur vertrokken en na een voorspoedige reis, aankomst om 14.30 uur. Geïnstalleerd en het overige corvee. Metz is een mooie stad. Op weg naar het zuiden via de Route du soleil komen we altijd langs Metz. We vonden het deze keer wel eens tijd worden om hier eens een paar dagen te gaan doorbrengen. Het centrum van de stad ligt aan de samenkomst van de rivieren de Seille en de Moezel. Door de vele vertakkingen van deze rivieren zijn er veel bruggen in Metz. Het centrum, met veel historie (huizen, kerken, andere gebouwen) is prachtig. Daarnaast is het ook een groene stad. Het stadspark, dat je vanaf de snelweg kunt zien, is een groen rustpunt. Bezienswaardig vonden wij de Église Saint-Pierre-aux-Nonnans bekijken, de Romeinse basiliek en de kathedraal Saint-Étienne,. Het het karmelietenklooster is sedert 1839 een museum.

Campings:
01. St. Job in 't Goor
02. Metz
03. Auberive sur Vareze
04. Grignan
05. Port Grimaud
06. St. Rémy de Pce
07. Attert
Metz Kathedraal
Metz
Zaterdag 7 september 2002. Mooi weer, 22°.
De stad uitgebreid bezocht. Er zijn veel kerken. We troffen het. Er was een evenement: “De intocht van Napoleon!”. Oude kostuums en heel veel herrie van kononnen en musketten.

Zondag 8 september 2002. Zonnig, 24°.
Het plan was om door te trekken naar Besancon. Het weer was echter zo mooi dat we er nog een dag – met bezoek aan Nancy – aan vast hebben geknoopt.
Nancy is een mooie stad met een oud centrum. De historie van de gebouwen in Nancy, gaat terug tot de Middeleeuwen.Het heeft ook veel statige herenhuizen uit latere periodes. In de 18e eeuw legde Stanislas Leszczinski een van de meest opmerkelijk pleinen van Europa aan, dat tot het Werelderfgoed van UNESCO hoort: place Stanislas, dat in 2005 voor de 250ste verjaardag volledig gerenoveerd, verfraaid en aan de voetgangers teruggegeven is. Rond 1900 ontstond de School van Nancy, het Europese centrum voor de art nouveau stroom, die bijzondere kunstenaars heeft voortgebracht als Gallé, Daum en Majorelle. Bezienswaardig is het 18de-eeuwse stadshart met de Place Stanislas met de vergulde smeedijzeren hekken, de paleizen en het aangrenzende park en de verschillende musea, o.m. het Musée des Beaux-Arts.

Maandag 9 september 2002. Veel regen.
Om 09.00 uur vetrokken naar het mooie weer. We hebben geen vast reischema. Dole, Besancon, Lons le Saunier?? Het werd Auberive sur Varreze we logeren op camping Les Nations . In het zuiden bij Montpellier en Avignon is het noodweer.

Nancy Place Stanislas
Dinsdag 10 september 2002, wind, heel veel wind.
Er was aan onze aandacht ontgaan dat zich in Frankrijk een ramp heeft afgespeeld. In een nacht is er 32 cm regen gevallen. Wegen staan onder water, dorpen zijn afgesloten in de 3-hoek Montpellier, Nimes en Avignon. Onderweg de afslag naar Grignan gemist en een uurtje omgereden. Hijgend stonden we om 12.00 uur voor de camping en gelukkig mochten we er nog op. Na het installeren tevergeefs voor brood naar het dorp gefietst. Het dorp Grignan is reeds herkenbaar vanop kilometers afstand door zijn dominant kasteel. Château de Grignan ligt midden in de oude stadskern bovenop een heuveltop. De geschiedenis van dit gebouw gaat terug tot de 12de eeuw, maar de huidige constructie dateert van de 16-17de eeuw. Net buiten de stad kan je een bezoek brengen aan de Village Provençal Miniature. Dit stelt een Provençaals dorp voor begin de 20ste eeuw, uitgebeeld met meer dan 1000 santons.
Grignan
Woensdag 11 september 2002. Harde wind en wolken.
De mistral blaast er lustig op los. Vanochtend met de auto naar Dieulefit gereden. Dieulefit ligt in het hart van de Drôme Provençale en is een bedrijvig stadje. Het is het commerciële centrum van de streek, met een typische oude Provençaalse kern Hier is het gezellig en bezienswaardig. Dieulefit is de stad van het aardewerk. In het Maison de la Terre kun je een tentoonstelling zien van moderne creaties van aardewerk. Om de hoek van Dieulefit ligt het historische stadje Le-Poët-Laval. Prachtig gerestaureerd zoals het er in de 19de eeuw zou hebben uitgezien. Er is een museum van het protestantisme en een kasteel bezoeken..
Dieulefit

Donderdag 12 september 2002, onweer, regen en wolken.
De Mistral is gaan liggen. Het plezier daarvan was van korte duur. Onderweg naar Nyons, waar we de markt wilden bezoeken, werd de lucht steeds zwarter. Dit uitte zich in een stevig onweer. Even schuilen dus. Nyons is een kuuroord en heeft nog een middeleeuwse stadskern: het Quartiers des Halles. Bezienswaardig zijn het archeologisch museum, het museum van de olijven, de oliemolens en de botanische tuinen. Ook aan geuren ontbreekt het niet in Nyons. Lavendelvelden zijn er volop. Nyons is een echte toeristenstad.In de middag nog even naar Valreas gefietst. Valreas is een oud stadje. Valreas is de hoofdstad van de enclave van de pausen, deze 'enclave de Valréas' wordt in zijn geheel omringd door grondgebied van de Drôme. De kerk en het raadhuis zijn bezienswaardig.Het was overigens een hele klim.

Vrijdag 13 september 2002. Regen, regen en nog eens …..
Met regen opgestgaan. Het had overigens al de hele nacht geregend en waterpeil op de camping werd steeds hoger. In de stromende regen ingepakt en aangekoppeld. Onze plek begon een leuk meertje te worden. Om 09.15 uur drijfnat vertrokken. Om 14.00 uur waren we aan op camping Les Prairies de la Mer in Port Grimaud.

Nyons
Valreas ND de Nazareth
Port Grimaud
Zaterdag 14 september 2002. Zonnig, 23°.
’s Ochtends naar de markt in Ste Maxime (die vandaag in St. Tropez stond). In de middag naar het strand. Daarna viooltjes gekocht bij het tuincentrum. ’s Avonds ouderwets over de camping gewandeld.

Zondag 15 september 2002. Prachtige dag.
Uiteraard even naar de markt in Port Grimaud. De euro-prijzen zijn hier ook schrikbarend. De negotie heeft zijn best gedaan. Mia kon maar niet over een halsketting beslissen. Misschien volgende week.
Port Grimaud is een bijzonder dorpje aan de Golf van Saint Tropez. Het midden 60-er jaren gebouwd. Het grappig is, dat het er uitziet alsof het er al eeuwen ligt. Het heeft veel weg van Venetië. De kleurige huizen, aanlegsteigers met boten en de nodige terrassen en winkeltjes, het doet vriendelijk aan. Op zondag is hier een leuke markt. Desgewenst kun het dorpje per boot verkennen.

Maandag 16 september 2002. Zonnig, 23°.
Rustige dag. Boodschappen gedaan in Cogolin. Cogolin is de pijpen- en wandtapijtenstad. De pijpen worden gemaakt van het bruyere-hout, dat in het Maures-gebergte wordt gewonnen. Het aantal fabriekjes wordt wel minder. In het centrum is een gezellig plein met de Église St. Saveur. Verder beschikt Cogolin over veel gezellige terrassen, winkels en restaurantjes. Daarna op de camping gerust.

Cogolin Tour d'Horloge
Saint Tropez

Dinsdag 17 september 2002. Zonnig en 23°.
Rustige dag. ’s Ochtends de markt in St. Tropez bezocht. St-Tropez veranderde met de komst van veel kunstenaars, van een vissershaventje in een cultureel trefpunt.. Na de Eerste Wereldoorlog werd St-Tropez populair bij een groter publiek, kunstzinnig, mondain en bohémien. Luxueuze zeil- en motorjachten vullen de kleine haven. Achter de Quai Jean-Jaurès liggen allerlei leuke winkeltjes en restaurants. Vlakbij de citadel uit de 16de en de 17de eeuw is het Musée naval de La Citadelle. In dit zeevaartmuseum wordt o.a. de landing van de geallieerden afgebeeld.

Woensdag 18 september 2002. Zonnig en 24°.
Luie dag. Op de fiets naar Cogolin. Daarna op de camping en naar het strand.

Donderdag 19 september 2002. Bewolkt, 25°.
Het is een sombere dag met weinig zon. Na het corvee op de fiets naar Ramatuelle. Het was heet en hoog. Op een terras gezeten waar een zanger met een orgeltje heel erg zijn best deed. Daarna over de markt gelopen. De terugweg ging een stuk sneller. Ramatuelle ligt hoog in het midden van het schiereiland bij St-Tropez. Op dit schiereiland ligt ook het pittoreske dorpje Gassin. Het centrale plein, met het kerkje, is gezellig. In de achtergelegen straatjes kun je leuk wandlen. Sommige delen van de oude vestingwerken zijn gerestaureerd.
Ramatuelle

Vrijdag 20 september 2002.
Na het corvee naar Ste. Maxime. De markt hier is groot(s). Markt in Ste Maxime bezocht.

Zaterdag 21 september 2002.bewolkt, 23°.
Een beetje een treurige dag. ’s Middags knapte het wat op. Ingepakt en een beetje gefietst. We staan reisklaar voor St. Rémy.

Sainte Maxime

Zondag 22 september 2002. Mistral, zon en 22°.
Om 09.15 uur vertrokken uit een zonnig Port Grimaud. Onderweg zakte de temperatuur. De mistral begon bij Aix en Provence te blazen. Om 12.00 uur aan St Rémy op camping Pegomas en gelijk alles opgezet. Het oude rustige centrum tref je een wereld van smalle straatjes, schaduwrijke pleintjes, fonteinen, oude poorten en platanen. Vincent Van Gogh is hier tijdens zijn verblijf erg productief geweest. Leuk is, dat op de plaats waar Van Gogh ooit een schilderij heeft geschilderd nu een reproductie van het betreffende schilderij is geplaatst. De opgravingen van Glanum, het antieke mausoleum en de triomfpoort die samen 'Les Antiques' worden genoemd, en het klooster van Saint Paul de Mausole waar Van Gogh van mei 1889 tot mei 1890 in de psychiatrische afdeling verbleef.

Maandag 23 september 2002. Mistral 17°.
Het is een koude winderige (stormachtige) wind. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het verbetert.’s Ochtends boodschappen en ’s middags heel lang aan het zwembad.

Dinsdag 24 september 2002. Mistral 15°.
Het weer heeft een dip. Het is koud en het waait verschrikkelijk. Vanmiddag het plaatsje Aramon bezocht waar de overstroming heeft huisgehouden. De sporen waren nog duidelijk.

Saint Rémy de Provence

Woensdag 25 september 2002. Mistral 17°.
Een koude winderige dag. ’s Morgens toch een uitgebreide fietstocht gemaakt langs de oostkant van St. Rémy. ’s Middag zwembad en ’s avonds uit eten. Het is koud.

Donderdag 26 september 2002. Minder mistral 20°.
’s Ochtends rondgefietst. Het leek alsof de mistral weg was maar ….. onderweg naar Maillane bleek het weer een hele hijs. Maillane is vooral bekend door Frederic Mistral, de provencaalse dichter en zanger, leeft voort in het museum in dit dorp. Maillane was zijn geboorteplaats. Deze dichter, die al zijn werken hier heeft geschreven werd in 1904 onderscheiden met de Nobel prijs van de literatuur. In zijn eigen huis, nauwkeurig gerestaureerd, is een museum ingericht.

Maillane Museum van Mistral
Eyragues

Vrijdag 27 september 2002. Nog minder mistral 21°.
Het weer wordt weer wat stabieler. De afgelopen weken moet het verschrikkelijk zijn geweest in deze streek. Ik begreep dat de camping al drie keer onder water heeft gestaan. De plek waar wij nu staan, nummer 88, was het natste. ’s Morgens via tussenweggetjes naar Eyraques gefietst. Eyraques is bekend van Het Giffie museum met een collectie van de poetische en filosofische collectie van Suzanne Clairac alias Giffie en beeldhouwkunst van Danielle Hanet-Clairac. Verder heeft het dorpje verschillende kapellen, een kerk uit de 12e-eeuw, de Tour de Bise aan de ingang van het dorp en oude stadsmuren.Hierna een soort Mt. Ventoux richting Noves. Het uitzicht op de top was grandioos.

Zaterdag 28 september 2002. Geen mistral meer maar 25° met zon.
Veel boodschappen gedaan en op de fiets naar Chateaurenard (32 km.). Op de top van de heuvel van Griffon bevindt zich het Middeleeuwse kasteel van de 'Comtes de Provence'. Het historische monument heeft twee torens. Ook de gotische Saint Denys kerk staat mooi in het centrum. Overigens vonden wij Chateaurenard een beetje armetierig.Na het zwembad geborreld met Marjo & Jacques uit Tilburg.

Zondag 29 september 2002. Mooie dag, 25° en zonnig.
Zondag, dus naar de markt in Isle. Doel was een tafelkleed met een doorsnede van 120 cm. Het moest provencaals zijn maar niet te gekleurd. Het is gelukt.
Vanmiddag een fietstocht gemaakt naar Barbentane. Het 17e eeuwse kasteel is sinds 1674 bewoond door de verschillende Markiezen van Barbentane. Verder vind je in het centrum van Barbentane het huis van de Ridders (La maison des Chevaliers) dat in 1929 is verkozen tot historisch monument. De Romaanse kerk uit de 12e eeuw en de Anglica toren zijn ook bezienswaardig. Onderweg prachtige uitzichten. We kwamen een schaapskudde tegen die door 3 border collies in bedwang werden gehouden.

Maandag 30 september 2002. Bewolkt en 22°.
Lekkere luie dag. Helemaal nix gedaan.

Dinsdag 1 oktober 2002. Maand 16. Mooi en zonnig weer.
Inpakdag. De caravan heeft een goede beurt gekregen. Luiken schoon, vloeren en wat verder maar kon worden gedaan. ’s Middags nog even gefietst.

Woensdag 2 oktober 2002. Mooi najaarsweer 19°.
Om 09.00 uur uit St. Rémy vertrokken. Om 12.00 uur langs Lyon en na de lunch om 15.15 bij Montigny le Roi. Toch maar doorgereden naar camping Sud in Attert. Aankomst 18.30 uur.

Donderdag 3 oktober 2002.
Laatste dag. De camping was al helemaal leeg toen we vertrokken. Om 10.00 uur in Martelange en verder een voorspoedige reis via Luik tot Eindhoven. Vandaar één grote file tot aan Amsterdam. We kwamen pas om 16.00 uur thuis.

Barbentane