Woensdag 3-9-2003, zonnig 20°.
Om 10.00 uur onderweg naar St. Job. Het is de bedoeling om daar een paar dagen te fietsen en Antwerpen op de fiets te bezoeken. St. Job is zo langzamerhand een vaste bestemming aan het worden. Het is een vriendelijk stadje. Het ligt in de buurt van Brecht net tussen Breda en Antwerpen. Het wordt doorsneden door het kanaal. Bij de sluis in het centrum is het gezellig. In de (groene) omgeving kun je heerlijk, langs het knooppuntennetwerk, fietsen. Echte bezienswaardigheden bezit St. Job niet. Er is, langs het kanaal, een leuke Taveerne de Dremmel. Je kunt hier heerlijk eten.
Om 12.30 uur aan. Na lunch/siësta fietstocht 30 km naar Schoten.
Campings:
01. Sint Job
02. Peigney
03. Chabeuil
04. Port Grimaud
05. Roquebrune
06. Saint Boil
07. Sint Job
Antwerpen Kathedraal
Donderdag 4-9-2003, prachtige dag 22°.
Vandaag naar Antwerpen. Op de grote Markt een “bolleke” gedronken en de stad te voet bekeken. De Sinjorenstad. Antwerpen is de tweede stad van België en tevens een belangrijke wereldhaven. De stad ligt aan de Schelde, die hier meer dan 300 meter breed is. In de oude stadskern is het leuk flaneren langs de gezellig straten en pleinen. Niet alleen de historische gebouwen, maar ook de theaters, de talrijke winkels, cafés, restaurants en kunstgalerieën zijn een bezoek meer dan waard. Bezienswaardigheden te over. Wij hebben genoten van de gebouwen aan de Grote Markt, de Kathedraal, de Haven en de vele kerkgebouwen en mooie gevels. Antwerpen is eigenlijk te groot om in 1 dag te bekijken.
Antwerpen Kasteel 't Steen
Vrijdag 5-9-2003. Prachtige dag 25°.
E een fietstochtje langs de noordkant van St Job en Brecht. Brecht ligt het kanaal Dessel-Schoten. Wandelen en fietsen in dit groene Brecht gaat prima. Hoogtepunt is de Brechtse Heide, een beschermd landschap van ruim 1.700 ha waar nauwelijks een woning te bespeuren valt. Op de fiets maak je kennis met het Brecht van toen en zijn befaamd humanisme via de Jan vander Nootroute. Bezienswaardigheden zijn de Sint-Leonarduskerk, de ‘kathedraal van de Kempen’ en de trappistinnenabdij O.-L.-Vrouw van Nazareth.
Chabeuil
Zaterdag 6-9-2003, wolken en af en toe een bui.
Onderweg naar Peigney (bij Langres). We logeren op camping "la Lac du Liez". Een camping-cheque-camping. Ligt mooi aan een meer (wel wat achteraf). Lange dag gereden. Van 09.00 uur tot aankomst om 18.00 uur. Route via Laon, Reims, Troyes. Rustige weg.
Peigney, Lac de la Liez

 

Zondag 7-9-2003. Buiten en wolken.
Om 10.00 uur eindelijk onderweg. Het tempo zat er niet zo in. Ook bleef de interactie met de buren (KIP) maar doorgaan. Definitief besloten om naar het zuiden te reizen. Waar naar toe is nog niet duidelijk. Tijdens de lunch besloten om koers te zetten richting Valence. Het werd camping Le Grand Lierne in Chabeuil. We arriveerden in de regen n dat werd er niet beter op. Vanavond kaasfondue (en de hoop dat het nog een beetje droog zal worden).

Maandag 8-9-2003, half bewolkt 20°.
Om 09.30 uur uit Chabeuil vertrokken. Het was inmiddels gestopt met regenen. Rustige reis naar camping Prairies de la Mer in Pt. Grimaud. Aankomst 14.30 uur. De caravan plaatsen had nogal wat voeten in de aarde (verkeerd gereden, toch een andere plek). Uiteindelijk stond alles om 17.00 uur en konden we boodschappen doen. Port Grimaud is een bijzonder dorpje aan de Golf van Saint Tropez. Het midden 60-er jaren gebouwd. Het grappig is, dat het er uitziet alsof het er al eeuwen ligt. Het heeft veel weg van Venetië. De kleurige huizen, aanlegsteigers met boten en de nodige terrassen en winkeltjes, het doet vriendelijk aan. Op zondag is hier een leuke markt. Desgewenst kun het dorpje per boot verkennen.
Port Grimaud strand
Dinsdag 9-9-20003, eerst zon later buien/onweer.
´s Morgens onderweg naar de markt in St. Tropez. Het was echter zo druk dat we maar zijn teruggegaan. Gogolin werd de bestemming. Cogolin is de pijpen- en wandtapijtenstad. De pijpen worden gemaakt van het bruyere-hout, dat in het Maures-gebergte wordt gewonnen. Het aantal fabriekjes wordt wel minder. In het centrum is een gezellig plein met de Église St. Saveur. Verder beschikt Cogolin over veel gezellige terrassen, winkels en restaurantjes. ´s Middags op de camping in een gierend onweer. De voortent is van binnen weer eens een zwembad geworden. Aan het eind van de dag, toen de zon weer doorbrak, de boel geredderd.
Grimaud lavendelveld
Port Grimaud

Woensdag 10-9-2003. Veel wind, 24°, mistral.
Rustige dag op de camping en aan het strand. 's Middags Grimaud bezocht. Grimaud is een sfeervol, levendig stadje aan de Golf van St. Tropez. Het middeleeuwse Grimaud heeft een Romaanse kerk en een ruïne van het kasteel van de Grimaldi die zeker het bezichtigen waard zijn. Grimaud ligt tegen een heuvel. Op het hoogste punt staat deze ruïne. ´s Avonds is hij mooi verlicht en goed te zien. In het historische centrum is het goed toeven.

Donderdag 11-9-2003. Veel wind en heel warm.
Uitgebreid Port Grimaud bezocht. De kerk beklommen en genoten van het prachtige uitzicht.

Vrijdag 12-9-2003. Half bewolkt, 26°.
Ingepakt en doorgereisd naar camping "les Pêcheurs" in Roquebrune alles op zijn plek gezet. 's Middags Roquebrune bekeken. Roquebrune ligt op een minuut of 10 lopen van de camping. Roquebrune ligt iets hoger dan het landschap er omheen. Het was ooit een versterkt dorp. De vestingmuren zijn inmiddels tot ruines vervallen. De kerk, helemaal boven in het dorp, staat er trots bij. Je bereikt deze kerk via smalle straatjes en poortjes. In deze straatjes veel winkels met kunstnijverheid. Het is heerlijk om hier rond te lopen. Op het plein voor de kerk kun je op een van de vele terrassen uitrusten en lekker genieten van het uitzicht. Even buiten het dorp staat de Rocher de Roquebrune. Het kleine apart gelegen massief is een voorpost van het massif des Maures. Je kunt deze bijna 400 meter hoge rots beklimmen. Overigens springt de rots er in de omgeving uit. Of je nu op de autosnelweg rijdt of langs de kust, altijd staat die donkerbruine reus er in het zonnetje.
Rocher de Roquebrune
Roquebrune kapelletje.
Zondag 14-9-2003, zonnig 25°.
´s Morgens (de markt) in le Muy bezocht. Le Muy is een klein stadje in een wijnbouwstreek. Het heeft zijn groei te danken aan het feit, dat hier de Argens en de Nartuby samenvloeien. Twee keer per week is hier markt. Vooral op zondag trekt de markt veel bekijks. In het stadje staat een eenvoudig gotisch kerkje. Ooit was Le Muy voorzien van stadswallen. Een restant hiervan is de tour “de Charles-Quint”.
Maandag 15-9-2003, half bewolkt 28°.
´s Ochtends een niet zo leuke fietstocht gemaakt naar Fréjus en omstreken. Er stond veel wind en we konden niet van de drukke RN af. 40 kilometer gebeuld. Fréjus ligt een kilometer of 10 van Roquebrune. Het ligt in de wijnstreek van de Côte de Provence. Fréjus werd door de Romeinen gesticht en er bevinden zich dan ook nog altijd schitterende monumentale bouwwerken in Fréjus. Het amfitheater is nog altijd in gebruik. Ook zijn er nog resten te bewonderen van een 40 km lang aquaduct. In het centrum is de kathedraal prachitg.Verder vind je hier een leuk centrum met alles er op en eraan. Als je moe bent van het rondlopen kun je op een van de vele terrassen weer op adem komen. ´s Middags zwembad. Daarna met de buren aan het apèritief (het echte campingleven!)..
Le Muy markt

Dinsdag 16-9-2003, mooie dag 30°.
´s Morgens naar de markt in Roquebrune. Helaas is die alleen in de zomer. Leuk door het stadje gewandeld. Daarna zwembad, lunch en een fietstocht naar St Aygulf (30 kilometer). Nog even naar het zwembad en aan de oorlam.

Woensdag 17-9-2003. Mooie dag 30°.
´s Morgens boodschappen, daarna het zwembad. ´s Middags met de boot een tochtje naar les Calanques de l’Esterel. In het centrum, naast het casino, vertrekt de boot. Je vaart langs Ile d'Or en vervolgens langs de kust. Het is toch weer anders om de kust vanuit zee te zien dan de zee vanuit de kust (snap ik het zelf nog wel?). Na al dit moois keer je na 2 uur weer terug in Saint Raphael. Saint Raphael valt op door de kerk met het monumentale koepeldak aan de boulevard. De naastgelegen McDonalds doet de kerk (fotogeniek) geen goed. Verder heeft St. Raphael een levendig centrum met winkels in alle soorten en maten en dito voor alle soorten budgetten. Net tussen Fréjus en St. Raphael ligt aan de boulevard, de vismarkt.

Saint Raphael, boottocht naar de Calanques d'Esterel

Donderdag 18-9-2003. Mooie dag 23°.
´s Morgens naar het zwembad. ´s Middags naar Draguignan. Draguignan is een levendige stad. In het centrum van de stad veel negotie, bars en restaurants. De stad zelf is niet zo bijzonder. Bezienswaardig is de Église St-Michel. Deze kerk bezit een beeld van de eerste bisschop uit Antibes, St-Hermentaire. Draguignan is vernoemd naar de draak die hij in de 5de eeuw versloeg. Vanuit de uit 1663 stammende klokkentoren, de Tour d'Horloge heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. ´s Avonds uit eten.

Vrijdag 19-9-2003. Mooie dag 30°.
´s Morgens naar Ste. Maxime. Sainte Maxime ligt tegenover Saint Tropez aan de gelijknamige baai Het is een stadje met gezellige straatjes. Je kunt hier van alles kopen en eten. Wij zijn graag op een van de twee terrassen aan de haven. In Le Tonneau kun je heerlijk snoepen van planchette, een soort pizza. Specialité de la maison. Het charmante is, dat je hier uit de hand mag eten. De Tour Carré en een parochiekerk zijn bezienswaardig. Op vrijdag is hier een gezellige markt. Volgens Mia is dat een must. Den Beer en ik denken daar anders over.´s Middags aan het zwembad.

Draguignan
Markt!

Maandag 22-9-2003. Buien 19°.
De ochtend begon mooi. Blauwe luchten en een heerlijk zonnetje. Na de booschappen heerlijk geluncht (incl. de mooie fles van Reinier).
Tijdens de fietstocht begon de lucht te betrekken, wat zich ontlaadde in een giga-onweersbui. Cluny bezocht. De stad is vermaard om het rijkste en grootste benedictijnenklooster van de vroege middeleeuwen, in 909 gesticht. De hier herstelde regel van Benedictus van Nursia werd het voorbeeld voor vele andere kloosters, die zich bij Cluny aansloten tot een machtige kloosterorganisatie. De Romaanse kerk van de abdij was, vóór de bouw van de St.-Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid. De indrukwekkende resten geven nog een goed beeld van dit monumentale gebouw. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster bestond tot de Franse Revolutie; daarna werd het grotendeels gesloopt.

Zaterdag 20-9-2003. Onbewolkt 30°.
´s Ochtends op de fiets naar Frèjus. Even gestopt in Puget sur Argens. Er is hier eigenlijk niet veel te beleven.

Zondag 21-9-2003. Onbewolkt 29°.
Om 09.00 uur vetrokken uit Roquebrune sur Argens. Om 16.00 uur aan in St. Boil. We logeren op plek 24.

Saint Boil
Dinsdag 23-9-2003. Fris buitje, 17°.
De herfst is echt begonnen. Na een mooie zonsopgang betrok het weer en begon het te regenen. Met de auto naar Charolles. Charolles is de hoofdstad van de Charollais. Het heeft een kasteel en een soort stadspaleis (tegenwoordig is dat het stadhuis) van de graaf van Charollais. Vanaf de Tour de Charles Téméraire in de tuin van het stadhuis, heb je een schitterend uizicht over het stadje en de omgeving. De plaats waar de rivieren Arconce en de Semence samenvloeien is bijzonder schilderachtig. Charolles is het centrum van de veeteelt.
Cluny
Charolles, eerbetoon aan Mondriaan
Charolles

Woensdag 24-9-2003. Fris, veel wind, 17°.
´s Morgens gezellig boodschappen gedaan in Buxy. Een oud vestingstadje met zijn de twee ronde torens, "la tour du Roi"en "la tour rouge". Er staan prachtige middeleeuwse huizen en een Romaanse kerk uit de XIIe eeuw. De naam van Buxy wordt ook gekoppeld aan de bruine en grijze stenen, die worden afgegraven en verwerkt tot tegels. In Buxy is een wijnmuseum. Op het centrale plein kun je heerlijk op een terras genieten van de vele fietsers die langskomen.

Buxy

Donderdag 25-9-2003. Onbewolkt 18°.
Voorspoedige reis. Om 08.45 uit St. Boil vertrokken. Via de snelweg Dyon, Metz, Luxemburg, Antwerpen naar camping Floreal in St. Job. De camping is heerlijk rustig!

Vrijdag 26-9-2003. Mooie zonnige dag 20°.
Lekkere luie dag. Na de boodschappen de caravan uitgebreid schoongemaakt. Daarna nog een fietstochtje naar Brecht om een ijzerwarenwinkel te zoeken om de rollo in de keuken weer vast te krijgen. In St. Lennaert bij Frans Vos was een oplossing. Helaas was dit niet voor onze caravan geschikt. Cocktailprikkers boden soulaas. Vanavond uit eten bij de Dremmel.

Zaterdag 26-9-2003.
Weer naar huis.

St. Job in 't Goor

Côte d'Azur