Zondag 14-3-2004. Wind/wolken 12 °.
Eindelijk begint het weer wat op te knappen. De wind waait flink, maar we gaan het seizoen maar eens opstarten. We gaan vandaag onderweg voor een week of wat naar Vaassen. We logeren op camping de Helfterkamp. Aankomst om 13.00 uur. Leuke ontvangst. Alles netjes geïnstalleerd (inclusief vlonders in de voortent). Vanavond uit eten.
De grote trekpleister in Vaassen is Kasteel De Cannenburch met het omringende bos en z'n vijvers. Het kasteel is ingericht als museum en het is zodanig ingericht dat het lijkt alsof de bewoners even een eindje om zijn. De in 1990 gereed gekomen, fraai gerestaureerde molen is eveneens een bezoekje waard. Vaassen heeft een gezellig centrum en een scala aan supermarkten (ik geloof, dat ze er allemaal wel een vestiging hebben!).

Maandag 15-3-2004. Wind 14°(kil).
's Morgens corvee en boodschappen. 's Middags naar het zwembad in het dorp. Daarna een grote wandeling door de bossen rond de camping gemaakt (8 km)

Dinsdag 16-3-2004. Wind 14°(kil).
Rustig opgestaan. Naar Leusden. Het weer begint wat op te knappen. Morgen wordt het echt voorjaar.

Winters Helfterkamp

Woensdag 17-3-2004. Lenteachtig met zon 18°.
Prachtige dag. 's Morgens op de fiets naar Epe. Op de camping in het zonnetje gezeten. 's Middags een wandeling in het park rond kasteel Cannenburg.

Donderdag 18-3-2004. Bewolkt/rustig 13 °.
Vroeg onderweg om de Leemkuleroute (bij Heerde) te fietsen. Fraaie tocht, de route door de Zwolsche bossen, de IJsselvallei, langs het Heerder Strand en door Hattem. Tussen het Heerder strand en Hattem gaat de route door het bos over gedeeltelijk onverharde (bos)paden.

Vrijdag 19-3-2004. Storm en regen.
Slechte dag. Met de auto naar Apeldoorn om Paleis het Loo te bezoeken. Dit ruim 300 jaar oude Paleis, ligt aan de rand van Apeldoorn. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis, na een restauratie, opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Het paleis is fraai gelegen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Hattem

Zaterdag 20-3-2004. Lenteachtig met zon 18°.
Wederom een slechte dag (qua weer dan). 's Middags knapte het weer wat op. Naar de Apenheul. Een prachtig park. Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin aan de rand van de Nederlandse stad Apeldoorn. De tuin ligt midden in het natuurpark Berg & Bos. In Apenheul leven apen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De dieren leven er heel vrij: gaas of tralies ziet je er bijna niet. Veel soorten lopen zomaar tussen de bezoekers rond. Andere zoals de gorilla's, bonobo's en orang-oetans, leven op ruime eilanden waar hun natuurlijk gedrag heel goed bekeken kan worden.

Zondag 21-3-2004. Wind, buiten, fris°.
's Middags Apeldoorn bezocht.

Maandag 22-3-2004. Buiten 10 °.
's Morgens naar Elspeet gefietst over de Hoge Veluwe. Terug via Gortel. Gezwommen in het lokale zwembad en daarna nog even in Apeldoorn gewandeld.

Dinsdag 23-3-2004. Zonning/koel 9 °.
Vandaag een dagje naar Amsterdam. Mia moet naar de dokter. Lekker koffiegedronken en gelunched bij Urs en Theo.

Veluwe
Zutphen

Woensdag 24-3-2004. Kille bewolkte dag 8°.
Zutphen bezocht. Zutphen, een Hanzestad gelegen aan de Gelderse IJssel, heeft vanuit cultuur-historisch oogpunt zeer veel te bieden. Veel van de monumentale gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst. Bezienswaardig is het stadscentrum maar ook de Berkelpoort De Berkelpoort is een waterpoort die onderdeel uitmaakte van de stadsmuur van Zutphen. De poort is gebouwd over het riviertje de Berkel. De stadswandeling is heel mooi. Het weer gaat beter worden.

Donderdag 25-3-2004. Frisse, zonnige dag 7°.
Ludgerusroute gefietst. De route voert van 't Harde naar Elburg (erg mooi, 32 km).

Vrijdag 26-3-2004. Kille dag.
Afspraak gemaakt met v.d. Vliet i.v.m. een kleine lekkage. 's Middags naar Kampen. Eerst de stadswandeling en daarna nog wat gewinkeld. In Kampen is veel te zien. Ook de nostalgische zeilboten doen het daar goed. Met een prachtig uitzicht over de rivier, ligt de stad Kampen aan de IJssel. Wanneer de stad precies is ontstaan, is niet bekend, maar zeker is dat de stad rond 1200 al bestond. In de 13e eeuw ontwikkelde Kampen zich tot de machtigste handelsstad van de Lage Landen en sloot zich later ook aan bij de Hanze, een machtig handelsverbond. Ook nu nog zijn de sporen van haar glorieuze verleden terug te vinden. De binnenstad is een aaneenschakeling van historische gevels en monumentale gebouwen.
Kampen
Deventer
Zaterdag 27-3-2004. Zonnige koele dag 10°.
Zomertijd (op de klok dan ....). Vandaag Deventer bezocht. Deventer is een prachtige oude Hanzestad. De stad is bekend om het speelgoedmuseum. Andere bezienswaardig vonden wij de Grote of Lebuïnuskerk, de toren van de Grote Kerk en het prachtige historische stadhuiscomplex. Wanneer je door de binnenstad wandelt, waan je je weer in de middeleeuwen.
De stadswandeling viel ons wat tegen.

Zondag 28-3-2004. Kille dag 11 °.
Het weer wordt weer wat beter. 's Morgens gezwommen. 's Middags de Cannenburghroute gefietst (40 km). Via Vierhouten rijden we door prachtige bossen naar recreatiegebied Kievitsveld. Een tocht langs beken, watermolens en stuwwallen.

Maandag 29-3-2004. Half bewolkt 13°.
Vandaag naar Amsterdam.

Cannenburgh
Nijkerk
Dinsdag 30-3-2004. Fraaie dag 16°.
Het is lente. De zon schijnt volop. De ochtend begon kil. Na de lunch knapte het weer flink op. Nijkerk bezocht. Nijkerk is genoemd naar de in 1222 gebouwde ‘Nije' of nieuwe Kerk. De Nijkerkse binnenstad heeftt een oud centrum met veel winkeltjes en gezellige terrassen.
Woensdag 31-3-2004. Zonnig 17°.
Lekker weer. 's Morgens, via een alternatieve route naar Epe. 's Middags in Elburg gewandeld.
We hebben al veel steden en dorpen gezien. Meestal staat de kerk dan in het centrum. In Elburg is dat niet het geval. De kerk staat hier aan de rand van de stad. De St. Nicolaaskerk is een mooi gebouw. St. Nicolaas is de beschermheilige van vissers en zeevarenden. Naar de haven toe kom je bij de Vischpoort. Deze poort maakt deel uit van de ommuring. In de haven van Elburg liggen veel Botters. Elburg heeft verschillende verdedigingswerken, zoals kazematten, verdedigingsmuren en een gracht die om de hele stad loopt. De kazematten zijn aarden wallen.
Elburg

Donderdag 1-4-2004. Prachtige dag 20°.
De fietsen op de auto gebonden en vanuit Eerbeek de Veluwezoomroute (50 km) gefitst. Een prachtige fietstocht die over de hei en door de bossen voert. Je komt langs verschillende bezienswaardigheden. In het natuurgebied Planken Wambuis zijn zowel glooiende heidelandschappen, stuifzand als bossen. Verder fiets je door het Nationale Park De Hoge Veluwe en langs Park en Kasteel Rosendael.

Vrijdag 2-4-2004. Half bewolkt18°.
's Morgens naar Hattem. Hattem was vroeger lid van het Hanzeverbond. De binnenstad is sfeervol en gezellig. Er is negotie in alle soorten en maten. Na het winkelen kunt je heerlijk op een terrasje, onder de grote kerk, weer uitrusten. Bezienswaardig vonden wij de kerk, de dijkpoort en molen de fortuin. Eigenlijk kwamen we om het Anton Pieckmuseum te bezoeken. Dit museum staat naasst het Voermanmuseum. Anton Pieck is bij vrijwel iedereen bekend van kerstkaarten en als bedenker van het sprookjespark van de Efteling. Na de lunch de Oranjeroute gefietst (35 km). Deze route voert rond Apeldoorn door prachtige natuur.

Hattem A. Pieckmuseum

Zaterdag 3-4-2004. Bewolkt 16 °.
Zwolle bezocht. Een prachtige stad. In de indrukwekkende Sassenpoort, in 1406 van baksteen gebouwd en versierd met natuursteen, is nu het Rijksarchief gevestigd. Vanaf de Peperbus, in het centrum van Zwolle, heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over stad en omgeving. Z

Zondag 4-4-2004. Half bewolkt 12 °.
Vandaag naar Amsterdam om de verjaardag van Urs te vieren. Uiteindelijk werd het toch nog knap weer. Vanavond uit eten.

Zwolle Peperbus
Zwolle
Maandag 5-4-2004. Buien 10 °.
Boodschappendag. Daarna richting de IJssel gefietst. Genoten van het prachtige landschap. Via Veessen naar Vorchten.

Dinsdag 6-4-2004. Buien 9°.
Met de auto naar Harderwijk. Harderwijk heeft niet alleen een mooie boulevard met zijn Vischpoort, het bekende Dolfinarium maar ook gezellige terrassen. Helaas werkte het weer niet zo mee. 's Middag rond de camping gewandeld.

Vorchten

Woensdag 7-4-2004. Heel veel buien 7°.
Eind in zicht. 's Middags tussen de buien door ingepakt. Nog even naar Winterswijk gereden. In Winterswijk, is veel te zien. Bekend zijn de vele kolossale zwerfstenen die hier in de IJstijd zijn afgezet. Bij het Gemeentehuis in het centrum van Winterswijk is de op een na grootste steen te zien die ooit in Nederland aan de oppervlakte is gebracht (43.300 kg zwaar en 1500 miljoen jaar oud!). Winterswijk wordt vaak in verband gebracht met de schilder Piet Mondriaan, omdat hij een groot deel van zijn jeugd in Winterswijk heeft doorgebracht. Een aantal doeken van deze schilder is nog steeds in Winterswijk te bewonderen. Verder herinnert het voormalige woonhuis van Mondriaan, het Mondriaanhuis, aan de vroegere aanwezigheid van deze wereldberoemde schilder.

Donderdag 8-4-2004. Bewolkt 8°.
Goede thuisreis.

Harderwijk Vischpoort

Vaassen.