Campings:
01. Attert
02. Santenay
03. Auberive
04. Isle sur la Sorgue
05. Fréjus
06. Torre de Lago
07. Fréjus

08. Graveson
09. Bourg en Bresse
10. Lons le Saunier
11. Cormatin
12. Veigné
13. Ballan Miré
14. Péronne

Zondag 18-4-2004. Regen/wind 12°.
Om 11.00 uur enthousiast uit Amsterdam vertrokken. Onderweg betrok het weer weer. Om 13.15 uur aan op camping Floreal in
St. Job in 't Goor. De hele middag in de caravan gezeten vanwege de regen.

Maandag 19-4-2004. Koud en buien 10°.
Het oorspronkelijke plan om een tijdje in St. Job in 't Goor te fietsen laten varen. Het is vies weer. Om 10.30 uur naar camping Sud in Attert vertrokken.

Dinsdag 20-4-2004. Fris met buien12°.
Vanwege het slechte weer doorgereden naar camping des Sources in Santenay in de Bourgogne. Hopen hier een paar mooie fietstochten te maken. Santenay ligt tussen de Dheune en de 521 meter hoge Mont Sène. Santenay heeft een beneden- en een bovenstad. In het lage gedeelte ligt een gezellig plein met allerlei negotie. Hier staat ook het Casino, dat drukbezocht wordt. Boven kom je bij het 'Chateau'. Vanuit Santenay is het ook heerlijk om met de fiets op pad te gaan. Langs het dorp loopt de 'Voie verte'. En een fietspad, dat langs het Canal du Centre loopt.

Santenay het dorpsplein
Woensdag 21-4-2004. Zon 21°, weinig wind.
Prachtige dag.
Vandaag de Voie Verte richting Chalons sur Saone gefietst (40 km). Leuke tocht langs een kanaal. De wijk Saint-Vincent ligt rond de kathedraal en vormt het historische centrum. De straat Rue-Vincent en het gelijknamige plein hebben hun middeleeuwse sfeer goed bewaard. De vakwerkhuizen zijn prachtig. Chalons sur Saone heeft een gezellig centrum. De kathedraal is een mix van verschillende bouwstijlen. Chalon heeft een paar interessante musea; dat van Denon is gewijd aan Schone Kunsten en archeologie en het museum Niepce vertelt over de uitvinder van de fotografie.
Chalons sur Saone
Vrijdag 23-4-2004. Grijze bewolkte dag 12°.
Koude dag. Autun bezocht. Het is een aansprekend stadje met een Middeleeuws centrum en monumenten uit de Gallisch-Romeinse tijd. Het stadje bezit o.a. een Romeins theater met een doorsnee van 150 meter en resten van Romeinse versterkingen met de Porte d'Arroux en de Porte Saint-André. Verder vindt u er overblijfselen van een 24 meter hoge en 17 meter brede Janustempel. Het belangrijkste gebouw is de kathedraal Saint-Lazare uit de 12de-eeuw. Boven het Romaanse hoofdportaal vindt u een timpaan met het Laatste Oordeel.
's Middags in Chagny gewandeld.
Zaterdag 24-4-2004. Zon en storm 18°.
We werden van de klapperende luifel wakker. Het stormt maar de zon schijnt volop. Een plaatsje in de luwte en een boek en zitten maar. 's Middags Nuits St. Georges bezocht. Nuits-Saint-Georges bezit veel wijnhuizen en een aardig winkelgebied. In het Musée Municipal kun je kelders van een oud wijnhuis de archeologische vondsten van het nabij gelegen Les Bolards bezichtigen. In het noordelijke stadsdeel staat de romaansgotische Église Saint-Symphorien uit 1280. Deze massief ogende kerk bezit een 15de-eeuwse muurschildering van Saint-Sébastien.
Autun
Nuits St. Georges
Zondag 25-4-2004. Zon en storm 21°.
Het stormt nog steeds. Met "beleid" de luifel ingepakt. Meursault per fiets bezocht. Heen in 60 minuten, terug 20 minuten. Het chateau van Meursault is bezienswaardig. Het heeft een wijnkelder met 12e eeuwse gewelven. We leuk door het stadje gewandeld. Het stadhuis heeft ook wel iets weg van een kasteel. De kerk is typisch bourgondisch.
Meursault

Maandag 26-4-2004. Zonnige dag 21°.
Doorgereisd naar camping Les Nations in Auberive. Aankomst om 13.30 uur.

Dinsdag 27-4-2004. Zonnig 20°, winderig.
Onderweg naar Vinsobre bij Nyons. De camping viel erg tegen. Doorgereden naar camping La Sorguette in Isle sur la Sorgue. Op camping La Sorguette alles netjes geïnstalleerd. Het ziet er goed uit. L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk. Er zijn veel winkeltjes in tweedehands spulletjes en elke dag is er een vlooienmarkt.

Woensdag 28-4-2004. Zon en wolken 20°.
De ochtend begon prachtig. Geen wind, volop zon. In de loop van de dag trokken de wolken binnen. 's Morgens boodschappen.

l'Isle sur la Sorgue
Donderdag 29-4-2004. Regen 18°.
Een hele slechte dag (qua weer dan). Om 10.00 uur begon het te regenen. Om 18.00 uur regende het nog. 's Morgens de markt bezocht. Het was een treurige aangelegenheid. 's Middags naar Cavaillon. Cavaillon is een typisch Provencaals stadje met een door platanen omzoomd plein. Op deze Place Duclos staat een triomfboog uit de 1ste eeuw. De historische kern, van dit centrum van groente- en fruitkwekerijen, is behoorlijk goed bewaard gebleven. In de omgeving kweekt men vooral veel meloenen, het symbool van deze streek.

Vrijdag 30-4-2004. Half bewolkt 17°.
Aan het eind van de middag nog een rondje om l 'Isle sur la Sorgue gefietst. Uiteindelijk belandden we in Fointaine de Vaucluse. Vanaf hier stroomt de Sorgue over de vlakten naar de Rhône. Langs de rivier staat de Moulin à Papier Vallis Clausa waar al 7 eeuwen volgens dezelfde methode papier wordt gemaakt. De overblijfselen van het kasteel van de bisschoppen van Cavaillon, uit de 14de eeuw, is een van de bekendste bezienswaardigheden in de Provence. Het Musée Petrarca is het huis waar de dichter 16 jaar woonde en zijn ongelukkige liefde voor Laura van Avignon beschreef.

Zaterdag 1-5-2004. Wolken en zon19°.
Feestdag in Frankrijk. Alle winkels zijn dicht. De ochtend begon mistig. Nada de mist was opgetrokken scheen de zon volop. 's Middags Chateauneuf de Gadagne bezocht. Bakermat van le Félibrige,gesticht in 1854 in het Maison Tavan door de Provencaalse dichters (Mistral, Roumanille, Aubanel, Tavan). Dit dorpje bezit mooie kapelletjes en vestingmuren en overblijfselen van een feodaal kasteel. Ook het belfort, de Tour de l'horloge (klokkentoren) en de 12e-eeuwse poort zijn bezienswaardig.

Zondag 2-5-2004. Bewolkt met regen en onweer.
Marktdag. Rondje door de stad gelopen. Het was druk. 's Middags onweer.

Cavaillon
Fontaine de Vaucluse Kasteel
Avignon

Maandag 3-5-2004. Bewolkt en regen 14°.
s Middags naar Avignon. Avignon is een prachtige stad. De ommuurde stad aan de Rhône dankt de aantrekkingskracht niet alleen aan het paleis van de pausen; er hangt helemaal een sfeer van zuidelijke vrolijkheid en doet onmiddellijk denken aan het liedje: ‘Sur le Pont d’Avignon, on y danse…’. De brug in dit liedje, de Pont St-Bénézet, is een bezienswaardigheid.

Dinsdag 4-5-2004. Half bewolkt 17°.
Weer gezwommen. Daarna een fietstochtje richting Velleron. Velleron is een karakteristiek Provencaals stadje met een leuke Provencaalse markt. Het stadje Velleron heeft ook nog iets anders dat zeker de moeite waard is, het traditionele Boutis, een eeuwenoude vorm van quilten waarbij een levensweg wordt verteld op een sprei of wandkleed. Het kerkje is mooi.

Woensdag 5-5-2004. Wolken en zon18°.
De hele dag lekker weer. Luifel, enz. ingepakt. Met de auto naar Vaison la Romaine. Vaison-la-Romaine ligt midden een prachtig landschap. Het ligt beschut tegen de mistral. In de Romeinse tijd was het één van de aangenaamste en rijkste steden van de provincie. Dit is af te leiden uit de opgravingen. De culturen leefden hier vreedzaam naast elkaar. De verwoestende storm van volksverhuizingen en de invallen van de Germanen hadden de ondergang van Vaison-la-Romaine tot gevolg. De ruïnes die te bezichtigen zijn, werden pas in 1912 blootgelegd dankzij pastoor Sautel. Op de puinhopen van vroeger bouwde men de Notre-Dame-de-Nazareth. In de 6e eeuw was het al een bisschopskathedraal. De kloostergang uit de 12e eeuw, het altaar en de kruisgang zijn zeker een bezoekje waard.
Velleron
Frejus Villepey

Donderdag 6-5-2004. Zon en mistral 20°.
Opgestaan met prachtig weer. Voor het een een stralend blauwe lucht. Nog even getwijfeld om het vertrek een dag uit te stellen maar ....... Om 13.00 uur aankomst in Fréjus.

Vrijdag 7-5-2004. Zonnig 18°.
Mooie dag (wel wat kil). 's Middags lekker in het natuurgebied Villepey gewandeld. De meren van Villepey is een prachtig natuurgebied, het strekt zich uit tussen Fréjus, St Aygulf en Roquebrune sur Argens. In het deel achter de camping staat een biologische boerderij Semailles 83. HIer wordt een werkgelegenheidsproject uitgevoerd voor kansloze jongeren. Je kunt hier biologisch-dynamische producten kopen. In het natuur gebied tref je alle soorten dieren, vissen, vlinders en insecten. In de buurt van hotel v.d. Valk logeert een kolonie beverratten.

Onderweg Monaco
Zaterdag 8-5-2004. Wolken en zon18°.
Onderweg naar Italië. Om 08.30 uur vertrokken. Het eerste deel in Frankrijk was bekend. Na het passeren van de grens met Italië van de mooie uitzichten genoten. Heel veel tunnels op de route naar Pisa (186 stuks). Vooral het eerste deel van de route was erg hoog. Om 16.00 uur aankomst op Camping Europa in Torre del Lago Puccini. Ooit leefde in Torre del Lago de wereldberoemde componist Giacomo Puccini. Het stadje ligt aan het meer van Massaciuccoli. Viareggio, en de Toscaanse kust liggen op loop- en fietsafstand. Torre del Lago puccini heeft een prachtig pleintje. Aan het meer staat de villa van Puccini. Vanuit het gebouw heb je een schitterend uitzicht. De villa heeft zijn oorspronkelijke inrichting behouden.
Torre del Lago Puccini
Zondag 9-5-2004. Kille dag met weinig zon 16°.
's Morgens een rondje gefietst naar Viareggio. Het stadje heeft een prachtige boulevard waarlangs je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Er is veel in Art Nouveau gebouwd, nadat de oorspronkelijke houten promenade en chalets van de badplaats in 1917 in vlammen waren opgegaan. Een mooi voorbeeld is het Gran Caffé Margherita aan het einde van de Passeggiata Margherita, een ontwerp van de productieve vader van de Art Nouveau Galileo Chini. Op donderdagmorgen is er een grote markt in Viareggio. Bij het station nagevraagd hoe we met de trein naar Florence kunnen reizen.
's Midags Pisa bezocht. Alhoewel we de scheve toren al veel op een plaatje hadden gezien, kwam hij toch imposant over. Pisa is een van de belangrijkste kunststeden. Het stadje straalt de Toscaanse sfeer uit en heeft natuurlijk de bekendste attractie ter wereld: de scheve toren of Campanile. Pisa is een kleinschalige stad. Bezienswaardig is er veel. Speciaal vonden wij de bekende scheve toren. Ook de Duomo, een van de mooiste kathedralen van Italië, is bijzonder. Deze kathedraal bestaat uit wit marmer en kleurrijke mozaïeken en het interieur is overweldigend met het prachtige plafond en zijn kunstige 14e eeuwse preekstoel. In het Museo dell' Opera del Duomo worden de kerkschatten van de kathedraal tentoongesteld.
Viareggio
Pisa
Maandag 10-5-2004. Half bewolkt 17°.
Vroeg opgestaan voor de reis naar Florence. Nij het kopen van de kaartjes bleek, dat de rechtstreekse verbinding vandaag storing had. In Pisa moesten we overstappen. In eerste instantie een halte te vroeg uitgestapt. Rennend konden we de trein nog net in. Florence is de stad van Michelangelo, van Leonardi da Vinci en van kunstenaars als Botticelli en Dante en beroemde families als de Medici. De prachtige hoofdstad van Toscane, ligt aan de oevers van de Arno en kent een uitzonderlijk grote rijkdom aan monumentale kunst. Wij hebben Florence te voet verkend. Het centrum is vrij compact en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De Duomo met de koepel van Brunelleschi en zijn klokkentoren met 414 treden voor een prachtig uitzicht, de Accademia met de David van Michelangelo, het Pallazo Pitti, de aan beide zijden door een huizenrij afgezoomde Ponte Vecchio en het hooggelegen Piazzale Michelangelo.
Florence Ponte Vecchio
Florence Il Duomo

Dinsdag 11-5-2004. Zonnige dag 18°.
Naar Lago Puccini (het meer) gefietst.

Woensdag 12-5-2004. Druilerige dag met veel regen 16°.
Een troosteloze dag. Met de trein Lucca bezocht. Jammer dat het regende. Lucca is een pittoreske, Romeinse, middeleeuws aandoende stad, omgeven door een stevige stadsomwalling. Het is de geboortestad van de componist Giacomo Puccini. Wij hebben een eerste verkenning gedaan door eerst over de ommuring te wandelen. Daarna zijn we de stad ingegaan. Bezienswaardig vonden wij de San Martino Deze romaanse kathedraal ligt aan de Piazza San Martino en is gewijd aan de Heilige Martinus. De hoge campanile stond er het eerst en was oorspronkelijk een verdedigingstoren. Romaanse beelden, arcaden en bewerkte kapitelen sieren het bouwwerk. Ook het Anfiteatro Romano is mooi. Op de Piazza del Anfiteatro stond oorspronkelijk het Romeinse amfitheater waar dieren en gladiatoren in lang vervlogen tijden ooit de strijd aangingen. Het theater zelf bestaat niet meer. De stenen ervan zijn gebruikt voor het optrekken van kerken en monumenten in Lucca. Wat rest is een gezellig, rond plein, omgeven door een cirkelvormige huizenrij, die staat op de fundamenten van het oude amfitheater. Het Palazzo Pfanner heeft barokke beelden van goden en godinnen uit de Romeinse mythologie sieren deze binnentuin. Via een wandeling over de stadsmuren krijg je een goede indruk van de stad. Tenslotte zijn we nog door de Via Fillungo gewandeld. Dit is de grootste winkelstraat van Lucca.

Lucca San Michelle in Foro
Lucca Duomo di San Martino

Donderdag 13-5-2004. Zonnig.
Om 08.30 uur vertrokken. Voorspoedige reis. Om 13.00 uur waren we al in Frankrijk. We staan op een mooie plek op camping Pont d'Argens in Fréjus.

Vrijdag 14-5 t/m 28-5-2004. Zon 22°.
We zijn op onze favoriete bestemming en houden ons onledig met het leven aan de Côte d'Azur. Dit bestaat uit fietsen, wandelen en zo nu en dan een boek. Daarnaast worden uiteraard veel sociale contacten onderhouden. Af en toe wordt er een markt bezocht. De markten in Ste Maxime en Le Muy genieten onze voorkeur. Een terrasje op zijn tijd. De tijd vliegt.

Vrijdag 28-5-2004. Zon 24°.
Veel wisselingen op de camping. Het wordt tijd om te "moven".

Zaterdag 29-5-2004. Zon 24°.
Inpakdag. Alles staat klaar. Morgen kunnen we weer verder reizen

Fréjus
Zondag 30-5-2004. Zon 24°.
Om 08.30 uur vertrokken uit een slapend Fréjus. Het is daar mooi (en mooi geweest). Via de N7 noordelijk gereden. De camping in Graveson (les Microcoliers) had genoeg plaats. Een heel hartelijke ontvangst op deze camping. Er is ook een zwembad bij (de temperatuur was IJzig). Graveson met zijn van oorsprong 11e eeuwse kerk, geheel gerestaureerd in 2001, is een authentiek frans dorp met een 'kanaal' dat dwars door het centrum stroomt. Het aroma en parfum museum fabriceert al 25 jaar lang natuurlijke geuren en olien. In de museumwinkel vind je parfums, essentiele olie en boeken over aromatherapie.
Maandag 31-5-2004. Half bewolkt 22°.
Op de fiets naar St. Rémy om het schapenfeest bij te wonen. Zo'n tweeduizend schapen worden midden door de stad geleid door Bergers en chiens. Het eindresultaat is een straat met redelijk veel poep en pies (wat een Meur). Saint Rémy's origines stammen uit de Grieks-Romeinse oudheid, waar je nu nog steeds sporen van terug kunt vinden. Op de historische plaats 'Glanum' staan de Arc, het mausoleum en diverse andere opgravingen. Buiten het gezellige centrum van Saint Rémy de Provence (en de beroemde markt op woensdagmorgen!) staat er ook het Klooster van Saint Paul, waar Van Gogh vele jaren doorgebracht heeft. Nostradamus, de bekende 16e eeuwse arts en astroloog, is een geboren en getogen Saint Rémois en Frédéric Mistral bracht ook veel tijd door in dit stadje.
Graveson
Tarascon

Dinsdag 1-6-2004. Half bewolkt 24°.
Boodschappendag. 's Middags een fietstochtje richting Rognonas/Barbentane.
Rognonas, het eerste dorpje na Avignon staat bekend om zijn levendige en uitbundige zomerfeesten. Een nieuwe marktplaats en de 'Saint Pierre' kerk herbouwd in de 17e eeuw zijn de moeite waard. Het 17e eeuwse kasteel in Barbentane is sinds 1674 bewoond door de verschillende Markiezen van Barbentane. Prachtige 18e eeuwse inrichting, Italiaanse terrassen en een riant park. Verder vindt U in het centrum van Barbentane het huis van de Ridders (La maison des Chevaliers) in 1929 verkozen tot historisch monument, net als de Romaanse kerk uit de 12e eeuw en de Anglica toren.

Woensdag 2-6-2004. Zon en mistral.
's Morgens door de velden richting Tarascon gefietst. Tarascon, stad van een legendarisch monster uit de Provençaalse sagenwereld, werd beroemd door Daudet's boek 'Tartarin de Tarascon'. In de kerk Ste-Marthe uit de 12de eeuw ligt St-Martha begraven, de heilige die de draak versloeg. Ieder jaar in juni wordt dit herdacht tijdens het Fête de la Tarasque. Het stadhuis uit de 17de eeuw vindt u in de Rue des Halles. Het  belangrijkste bouwwerk in Tarascon is een monumentaal slot dat ontstond tussen de 12de en 15de eeuw. Dit witte Château de Tarascon is een goed herkenningspunt langs de Rhône. Van het oorspronkelijke kasteel is echter niet veel meer over.

Donderdag 3-6-2004. Mistral en wolken 16°.
Om 09.30 uur onderweg naar het noorden. We logeren op de camping Municipal in Bourg en Bresse. Na installatie en bewondering (onzerzijds) van de vele "Gens en Voyage-caravans" Na het installeren de stad bezocht. Er is hier een mooie kerk en er staan vrij veel vakwerkhuisjes.De stad is niet alleen bekend van de hier gefokte en door fijnproevers zeer gewaardeerde Bresse-kippen, maar ook door het klooster Brou. Deze belangrijkste bezienswaardigheid van Bourg ligt in de buitenwijk Brou. Aan de bouw werd in 1506 begonnen en werd voltooid in 1532.

Vrijdag 4-6-2004. Half bewolkt 19°.
Eerst het klooster van Brou bezocht. Na de boodschappen aangekoppeld en onderweg naar Lons le Saunier. De bedoeling was om eerst in St Amour te overnachten (jeugdsentiment). Na veel draaien en keren bleek deze camping helemaal vol te staan met Gens en Voyage-caravans. De daaropvolgende camping was niet te vinden. Toen maar doorgereden naar Lons le Saunier. We logeren op de camping-municipal. 's Middags de stad bezocht. Lons-le-Saunier is een toeristisch centrum en badplaats met warmwaterbronnen. Op de Place de la Liberté toren met uurwerk, in de Rue du Commerce schilderachtige bogengalerijen en twee kerken, waarvan de St-Desiré een van de oudste crypten van de Jura (11de-eeuw) bezit. Midden in de stad staat het standbeeld van Claude-Joseph Rouget de Lisle, die de Marseillaise heeft gecomponeerd.

Bourg en Bresse
Brou
"Schapenfeest" in St. Rémy de Provence

Zaterdag 5-6-2004. Half bewolkt 17°.
Onderweg naar Cormatin in de Bourgogne. De benzinestations onderweg waren schaars. Comatin heeft een mooie camping Le Hameau des Champs, met "veel grijs". Cormatin is een leuk dorpje aan de Voie Verte. Het is bekend van het kasteel. Lodewijk XIII bezorgde dit kasteel zijn unieke uitstraling. De appartementen uit het begin van de 17de eeuw hebben prachtige beschilderde zolderingen en met bladgoud verguld houtwerk. Tevens hebben grote kunstenaars hier veel souvenirs achtergelaten. Vergeet ook de tuin niet te bezoeken.

Zondag 6-6-2004. Half bewolkt 24°.
50 km op de Voie Verte gefietst. In Saint Gengoux le National even gestopt voor de inwendige mens. Leuk dorp. Bijzonder is de kerk met de verbinding tussen de twee torens. Dit bouwwerk uit de 12de eeuw werd door de benedictijnen van Cluny gebouwd. Op het plein en in de achterliggende straatjes veel negotie en eten. Het is er knus.

Maandag 7-6-2004. Warm 30°.
De hete periode is begonnen. Weinig gedaan. Boodschappen in Tournus.Tournus ligt in het zuiden van de Bourgogne. Het is een mooie stad. Er zijn 2 bekende bezienswaardigheden. De kathedraal van St. Philibert met de prachtige kloostertuin en hotel Dieu met het Greuze museum. 's Middags een stukje gefietst.

Dinsdag 8-6-2004. Zon 33°.
Wasdag. Vanwege de hitte niet veel gedaan. De airco staat lekker te snorren.

Cormatin
St. Gengoux le National
Tournus

Woensdag 9-6-2004. Zon 32°.
Onderweg naar camping de la Plage in Veigné voor de camping met het zwembad (dat zwembad dat pas op 1-7 opengaat). Morgen weer verder. De route ging trouwens over Moulins, Bourges en Tours. Vanwege de warmte willen we wel de beschikking hebben over een zwembad, daarom morgen weer verder naar Ballan Miré.

Donderdag 10-6-2004. Wolken en onweer 27°.
Alhoewel de camping in Veigné mooi was toch besloten om verder te gaan. Camping La Mignandiere Ballan Miré, 25 kilometer verderop, heeft de beste papieren. Om 11.00 uur aan en alles ziet er prima uit. Na het installeren nog een uurtje gezwommen. Het weer koelt wat af. Daarna naar het stadje gewandeld.

Vrijdag 11-6-2004. Zon 23°.
Boodschappen, zwemmen en een mooie fietstocht langs de Cher.

Zaterdag 12-6-2004. Zon 23°.
De wegen naar Balan Miré zijn erg steil. Het plaatsje verlaten gaat prima. De terugkomst is hard werken. Vandaag de noordkant geprobeerd. Hier was het nog hoger. Het fietspad langs de Cher is prachtig. Het water in het zwembad was koud.

Cher
Loches

Zondag 13-6-2004. Wind en zon 25°.
Met de auto Loches bezocht. Het stadsbeeld van Loches wordt beheerst door het op een heuvel gelegen kasteel; je komt bij het kasteel door de Porte Royale uit de 13de-eeuw, die geflankeerd wordt door twee 15de-eeuwse torens. Hier zijn ook twee musea voor 19de-eeuwse schilderkunst en voor Oosterse kunst. De eigenlijke vestingwerken bestaan uit de Tour Ronde en de Tour Martelet, beide in de 15de-eeuw aangelegd ter versterking van de oorspronkelijke 11de-eeuwse donjon. Verder zijn er in het stadje verschillende poorten te bezichtigen, de wachttoren St-Antoine uit de 16de-eeuw en het stadhuis uit dezelfde tijd. In het naburige Beaulieu-lès-Loches de ruïnes van een middeleeuwse abdij, waarvan de Romaanse kerk bewaard is gebleven.

Maandag 14-6-2004. Wind en zon 24°.
De wind blijft waaien. Rustige dag.

Dinsdag 15-6-2004. Zon 25°.
's Morgens een fikse fietstocht gemaakt naar Monts (40 km). 's Middags naar Langeais. Het Château de Langeais is in de loop der eeuwen ongewijzigd gebleven. Op het terrein van de burcht van Fulco Nerva (graaf van Anjou) staat de oudste vestingtoren van Frankrijk (10de-eeuw). Lodewijk XI liet het huidige kasteel bouwen tussen 1465 en 1469. De oorspronkelijke inrichting is ook bewaard gebleven.

Woensdag 16-6-2004. Half bewolkt 25°.
Rustige dag. Wederom veel in beweging.

Donderdag 17-6-2004. Zon 26°.
Rustige dag. Fietsen, zwemmen, lezen en lekker eten.

Langeais

Vrijdag 18-6-2004. Bewolkt 20°.
Via het fietspad langs de Cher naar het kasteel van Villandry gefietst. Villandry is bekend om haar 16de-eeuwse kasteel en om de tuinen eromheen. De Franse tuinen, zoals ze tegenwoordig te zien zijn, ontstonden al in de 16de-eeuw. Ze zijn aangelegd in drie, steeds hogere, terrassen. Op het hoogste niveau ligt een tuin met een vijver. De perken zijn geometrisch van elkaar gescheiden door zorgvuldig gesnoeide taxus- en buxushagen. Een van de hoogtepunten is de 'Tuin der liefde'. De bloemontwerpen in deze tuin symboliseren vier soorten liefde: tragiek, overspel, tederheid en passie.

Zaterdag 19-6-2004. Bewolkt 21°.
Inpakdag. 's Middags het kasteel van Ussé bezocht. Prachtig! Rigny-Ussé is het meest romantische en sierlijke van alle Loirekastelen. Hierop is, het kasteel van Doornroosje geïnspireerd. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Loirebrug. In het park staat de kapel, die tussen 1520 en 1538 gebouwd werd.

Zondag 20-6-2004. Bewolkt 19°.
Om 09.30 uur uit Ballan Miré vertrokken. Rustig gereden via Chartres, Dreux, Mantes naar Beauvais. Oorsponkelijk plan om de camping in Montdidier te bezoek laten varen. De oprit en de entree nog getrotseerd. Het was allemaal zo smal en krap, dat we maar gedraaid zijn en doorgereden naar camping Port de Plaisance in Péronne. Een mooie camping met een haventje. De schotel was daar, door de vele bomen, niet makkelijk te installeren. Péronne ligt in de regio Picardië. Het stadje is een van de plaatsen die is aangewezen als historisch monument van de militaire geschiedenis van Frankrijk (Slag aan de Somme - WO1). In het centrum van Péronne bevindt zich een 12e eeuws kasteel dat als museum dient.

Maandag 21-6-2004. Wolken en regen 19°.
Om 09.30 uur onderweg naar St. Job. Om 14.30 uur aan. Vanavond naar de Taverne.

Dinsdag 22-6-2004. Wolken 19°.
Rustige rit naar huis.

Villandry
Ussé

Italië Toscane/Rondreis Frankrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

.