Dinsdag 20-7-2004. Regen 16 °.
Vandaag onderweg naar Ulicoten: Camping de Steppe. Het was een druilerige ochtend. De camping doet leuk aan. Er zijn weinig voorzieningen, wel veel rust. 's Middags Baarle Nassau bezocht. Het is het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes België en Nederland die, in elkaar verweven het dorp Baarle vormen. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een dorp, uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters, twee postkantoren en twee brandweerkorpsen. Maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samengaat. Het is een dorp met een uniek verleden. Temidden van landerijen, akkervelden en eindeloze zandpaden slopen smokkelaars hier decennia lang over de grens. Bij het vallen van de avond struinden zij stiekem met hun waar door het buitengebied, de blik van de veldwachters ontduikend. En nog altijd is de tijd van toen hier tastbaar aanwezig in de vorm van vele smokkelroutes, oude grensovergangen en allerhande ‘smokkelwaar’ dat er te koop is. Baarle is een gezellig dorp. Het is er goed toeven. Bezienswaardig vonden wij het centrum met de grenspaal. Midden in het centrum, voor de St. Remigiuskerk op De Singel, staat een grenspaal. Dit is een getrouwe kopie van de officiele grenspalen en staat symbool voor alle internationale kruispunten binnen de Baarles. Op deze grenspaal staan beide nummers vermeld en aan iedere kant is de nationale Leeuw afgebeeld. Ook de St. Bernarduskapel vonden wij bijzonder.
Grenspaal Baerle
St. Bernarduskapel

Woensdag 21-7-2004. Regen 25°.
Het weer is "zompig". Er zit veel vocht in de lucht. Knooppuntenroute gefietst rond Baerle. Het veldje op de camping wordt voller.

Donderdag 22-7-2004. Gesluierde zon 25°.
's Morgens op de fiets naaar Chaam. Alphen-Chaam wordt gevormd door de dorpen Alphen, Chaam, Galder en Strijbeek. Het heeft een rijke historie, prachtige natuur en veel fiets- en wandelpaden. Bezienswaardig zijn de verschillende kapellen. Bijzonder vonden wij het verhaal van de Belhamel.
In het hart van Alphen staat een schaap "de Belhamel". Het beeld kijkt richting het gemeentehuis en houdt elke voorbijganger nauwlettend in de gaten. Het beeld is gemaakt door Toon Grassens uit Gemert. Tot ver in de 19e eeuw werden de heidevelden rondom Alphen begraasd door zogenaamde vette hamels. In een kudde hamels is de belhamel het schaap dat voor aan de kudde loopt. Hij heeft de voortrekkersrol op zich genomen. Alphen heeft een jaarlijks uit te reiken prijs ingesteld, de Belhamel.
's Middags naar Hoogstraten in België gefietst. De oude huizen, de lindebomen, de vele terrasjes, de winkeltjes doen gezellig aan. Bezienswaardig vonden wij de St. Katharinatoren en het begijnhof. De indrukwekkende kerk en toren werd gebouwd in 1524-1546 De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter. De basis van de toren is vierkantig, boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte 'speklagen' uit zandsteen, vinden we op meerdere plaatsen terug in de omgeving.
Het begijnhof van Hoogstraten is vermoedelijk ontstaan rond 1380. In de 16de eeuw werd het meermaals door brand geteisterd. Gedurende al die tijd bleef het hof beperkt tot slechts een paar huisjes die in 1534 omringd werden door een stenen muur. In 1553 stonden er op het begijnhof welgeteld veertien woningen. Een halve eeuw later waren er nog maar twee begijntjes. De grote bloeiperiode van het begijnhof ligt in de tweede helft van de 17de eeuw. In 1972 vertrok het laatste begijntje definitief uit het begijnhof.

Alphen de Belhamel
Hoogstraten
Vrijdag 23-7-2004. Zwaarbewolkt.
Corveedag. Door de dreiging van buien, een beetje in de buurt gebleven. In Baerle gewandeld. Een "vreemd" plaatsje (wel heel bijzonder).
Zaterdag 24-7-2004. Zon 23°.
Mooie dag. 's Morgens op de fiets Turnhout bezocht. Een echte Belgische stad met een prachtig historisch centrum. Turnhout is de hoofdstad van de Kempen en wordt eveneens de "speelkaartenstad" genoemd. In de 20ste eeuw groeide Turnhout uit tot de enige fabrikant van speelkaarten in de België en tot één van de belangrijkste producenten in de wereld. Het Turnhouts troefke is een roomboterkoekje in de vorm van een speelkaart.
Het stadhuis in semi-moderne stijl , het 12de-eeuwse kasteel van de Hertogen van Brabant, de Sint-Pieterskerk aan de grote Markt en het Begijnhof zijn bezienswaardig.
Turnhout Begijnhof
Camping de Steppe

Zondag 25-7-2004. Regen 19°.
Het regende vandaag pijpenstelen. Kitty, Ger en Charles op bezoek. Het was gezellig.

Maandag 26-7-2004. Zon 22°.
Vandaag wederom bezoek. Hans en Ria komen een nachtje kamperen. 's Middags Bearle bezocht.

Dinsdag 27-7-2004. Zon 24°.
Eindelijk zomer. Ria en Hans zijn na de lunch vertrokken. Een tochtje langs de knooppunten naar België.

Woensdag 28-7-2004. Zon 24°.
Inpakdag. 's Morgens een tochtje op fiets langs de knooppunten. 's Middags de handel ingepakt.

Donderdag 29-7-2004, lekker weer
Weer naar huis! Voospoedige thuisreis.

Ulicoten (Baerle Nassau)