Zondag 11-9-2005. Wolken en een bui, 21°.
Onderweg naar Berg en Terblijt. Bijtijds uit Amsterdam vertrokken en om 13.00 uur aan in B&T vlakbij Valkenburg. Redelijke camping. Inchecken ging wat moeilijk (andere tarieven/afspraken). Gegeten en de voortent opgezet. Berg en Terblijt is een rustig stadje. Eigenlijk is de H. Larentiuskerk de enige bezienswaardigheid. Het kerkje is in 1845 gebouwd. rondom de oorspronkelijke toren van mergel, die uit de 13e of 14e eeuw stamt. De kerk heeft een neoclassicistisch interieur. In de omgeving van Berg en Terblijt is veel natuurschoon. In de Geulhemmergroeve liggen grotwoningen. Deze grotwoningen zijn nog tot 1931 bewoond geweest.
Berg en Terblijt

Maandag 12-9-2005. Bewolkt, 21°.
's Morgens naar Berg en Terblijt gewandeld. 's Middags de Groeveroute gefietst. De route voert door het zuid-limburgse land.

Dinsdag 13-9-2005. Zonnige dag, 22°.
Valkenburg via de Cauberg befietst. Heen ging prima. Terug een stuk minder. Het is hoog en steil. Valkenburg trekt al heel lang toeristen. Ze ontdekten daar de indrukwekkende kasteelruïne met veel natuurschoon in de nabije omgeving. Valkenburg wordt ook wel "Bad" Valkenburg of "Mergelstad" genoemd. Valkenburg beschikt over veel bezienswaardigheden (kastelen, musea en attractieparken). Gezellige winkels, restaurants, terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Tussen Valkenburg en Schin op Geul ligt Oud-Valkenburg. Daar liggen twee kastelen Genhoes en Schaloen. Hiernaast ligt het heempark "Kasteeltuin". Aan overkant van de weg ligt natuurgebied "het Gerendal", met de bekende orchideeëntuin vol zeldzame exemplaren.
's Middags op de fiets naar Maastricht. De historische binnenstad met de mooie gevels en kasseistraatjes heeft een vriendelijke uitstraling. Vooral de binnenstad oefent een enorme aantrekkingskracht uit door van de vele beschermde monumenten die je er terug vindt. Nieuwbouw en renovatie worden aangepast aan deze monumentale omgeving. De Sint-Servaasbasiliek en de Onze Lieve Vrouwebasiliek tonen het rijke Roomse en middeleeuwse verleden van de stad. Beide kerken en schatkamers herbergen een uitgebreide verzameling van kerkelijke kunst en beeldhouwwerken. De Sint-Servaasbasiliek is overigens de enige kerk van Nederland die is gebouwd boven het graf van een heilige, namelijk dat van Sint-Servaas, de allereerste bisschop van Nederland. Het eigentijdse Bonnefantenmuseum, aan de oostelijke oever van de Maas, sluit met een waardevolle collectie middeleeuwse kunst perfect aan bij de pracht en praal van beide basilieken.

Valkenburg
Maastricht
Woensdag 14-9-2005. Wolken en een bui, 20°.
Naar Bemelen over de over de Bemelerberg. Het rustieke dorpje Bemelen is vooral bekend vanwege het natuurreservaat De Bemelerberg. Bemelen is een klein dorp aan de rand van Margraten. Op de De Bemelerberg kun je heerlijk wanden en genieten van prachtige vergezichten en mysterieuze mergelwanden. Tegen de hellingen van de Bemelerberg liggen verschillende grotten. Deze zijn i.v.m. instortingsgevaar niet opengesteld. De oudste bebouwing van Bemelen ligt aan de Oude Akerstraat en St. Laurentiusstraat. Bij de samenkomst van beide straten staat de parochiekerk van Bemelen. Deze kerk is toegewijd aan de H. Laurentius en in 1845 gebouwd rondom de oorspronkelijke toren van mergel.
's Middags in Schin op Geul de Gerendalroute gewandeld en de orchideeëntuin bezocht. Den Beer was onvermoeibaar. Wij ook want na de wandeling hebben we nog een uurtje gezwommen
Bemelerberg

Donderdag 15-9-2005. Half bewolkt, 21°.
Onderweg naar Bannes. Bannes is een rustig dorpje in de buurt van Langres. Er is niet echt veel te beleven. Bij de camping ligt een klein bos waar je lekker kunt wandelen.

Vrijdag 16-9-2005. Half bewolkt en af en toe een bui, 20°.
Op tijd vertrokken. Rustige reis. Laatste stuk via de tolweg gereden. Aankomst in Macon om 13.00 uur. Mâcon ligt op de westelijke oever van de Sâone. De stad is bekend van de Bresse-kippen en Beaujolaiswijnen. Bezienswaardig is de voormalige kathedraal Saint-Vincent. De kathedraal werd tijdens de Franse revolutie verwoest. Er resteren nog enkele delen (voorportaal en torens). Het Musée de Ursulines in het voormalige Ursulinenklooster heeft een collectie schilderijen van Franse en Vlaamse meesters. In het centrum een diversiteit aan negotie. Vanaf de brug met de bogen heb je een prachtig uitzicht over de Saone..

Macon

Zaterdag 17-9-2005. Bewolkt en mistrali, 14°.
Via de tolweg naar St Julien en St Alban. Het is naar weer. St. Julien ligt vanaf Le Pouzin, een kilometer of 15 de bergen in. Het is een eenvoudig dorpje. Achter de camping loopt een rivier. Hierlangs kun je heerlijk wandelen. O

Zondag 18-9-2005. Half bewokt en mistral, 16°.
Bijtijds afgereisd naar ...... (Le Thor, Isle of St Rémy). Het werd het laatste. Eerst camping Montplaisir geprobeerd. Daar hadden ze nog maar twee kleine plekjes. Staan dus weer op de oude vertrouwde Pégomas. 's Middags met de Beer langs het canal des Alpines gewandeld. St-Rémy-de-Provence is een rustig stadje en een centrum van fruit- en tuincultuur. Het wordt in de eerste plaats bezocht om de opgravingen buiten de stad. De bekendste monumenten. 'Les Antiques', zijn een mausoleum en de oudste stadsboog uit de begintijd van Augustus. De ruïnes van Glanum zijn in 1921 opgegraven. Hier was ooit een Romeinse nederzetting. Buiten het gezellige centrum van Saint Rémy de Provence (en de beroemde markt op woensdagmorgen!) is er ook nog het Klooster van Saint Paul, waar Van Gogh een tijdje geweest is.

St. Rémy: Beer is verliefd
Maandag 19-9-2005. Wolken, 20°.
St. Rémy doet weer vertrouwd aan. Dwars door het stadje naar le Lac de Peiroou gewandeld. Om dit meer liggen stevige heuvels.
St. Rémy Lac de Peiroou

Dinsdag 20-9-2005. Wolken en een bui, 21°.
Weer een relaxte dag. 's Middags weer met de Beer langs het kanaal gewandeld. De druiven van de camping smaken zoet!

Woensdag 21-9-2005. Zon, 22°.
De zomer is terug. Prachtig weer. Op de fiets door de vallei naar Maillane. Het dorpje ligt op een kilometer of 10 van Saint-Rémy. Het plein in het centrum heet de Place Frédéric Mistral. Maillane is het geboortedorp van de schrijver/dichter Mistral (1830-1914). Hij werd wereldberoemd door zijn epos 'Mireio' (Mireille) waarvoor hij de nobelprijs kreeg. Hij is de medeoprichter van de Félibrige, een beweging die zich inzette voor de provencaalse taal en kultuur. Iets buiten het dorp ligt het museum dat geheel aan de dichter gewijd is. Er staat een imposant witstenen standbeeld van de schrijver en de paadjes zijn omzoomd met bordjes waarop provencaalse verzen van de dichter te lezen zijn. Iets verder ligt het kerkhof. We vinden er het zeshoekige graf met er bovenop de ster van de Félibrige.

Donderdag 22-9-2005. Zon, 23°.
Vandaag richting Arles. De auto langs de Rhone geparkeerd en te voet naar het centrum. De Saint-Trophime kerk is de eerste stop. Daarna belanden we op de Place Lamartine waar ooit het 'Gele Huis' stond waar Van Gogh 15 maanden woonde (1888-1889) en hier ongeveer tweehonderd doeken schilderde waaronder 'De Brug bij Langlois' , 'Het Gele Huis' , 'De Sterrennacht' .... Hierna gaan we richting Place de la République met de obelisk, de Perufontein (17de eeuw) en het prachtige portaal van de Romaanse Saint-Trophime kerk met een afbeelding van het 'Laatste Oordeel' centraal boven de ingang. Als laatste lopen we nog even naar de Arena, het pronkstuk van Arles en gebouwd in de 1ste eeuw.
Maillane
Arles Église St. Triomphe
Vrijdag 23-9-2005. Half bewolkt, 23°.
Rustige dag. Op de fiets naar Eygalières. Dit dorpje ligt op een kilometer of 5 van Saint Rémy de Provence en is gebouwd tegen één van de heuvels van de Alpilles. Onderweg naar dit stadje, hebben we genoten van de mooie uitzichten op het stadje zelf en de Alpilles. We hebben de Saint-Sixte kapel bekeken.
Zaterdag 24-9-2005. Zonnig, 24°.
Doorgeeisd naar de Ardèche, en staan op een goed verzorgde camping in St Laurent du Pape. Mooie omgeving. Het dorpje is eenvoudig. Je kunt hier prachtige wandelingen maken. Saint Laurent du Pape wordt gedomineerd door de toren van het Château de Bousquet. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw, de eeuw van de Renaissance. Rond 1640 werd Château de Bousquet het onderkomen van de Baronnen van Pierre Gourde.
Eygalières St. Sixte
St. Laurent du Pape

Zondag 25-9-2005. Half bewolkt en een bui, 23°.
Mooie wandeling in de omgeving gemaakt. Vooral het tracee van de oude stoomtrein is bijzonder.

Maandag 26-9-2005. Wolken en een bui, 21°.
Valence bezocht. Valence ligt aan de linkeroever van de rivier de Rhône. Het is de winkelstad van de departementen Ardèche en Drôme. Valence heeft enkele bezienswaardigheden. Dit zijn de romaanse kathedraal St-Apollinmaire uit de 11de eeuw en het Musée des Beaux-Arts in het voormalige bisschoppelijke paleis uit de 18de eeuw met voornamelijk werk van Franse schilders. We hebben nog heerlijk in het centrale park gewandeld.

Dinsdag 27-9-2005. Half bewolkt, 23°.
Flink gewandeld. 's Morgens langs de spoorbaan. 's Middags naar La Voulte. Nog geprobeerd om een verkeersbord om te koppen. De beer sliep heel vroeg!

Woensdag 28-9-2005. Half bewolkt, 20°.
Weer onderweg. Onderweg naar Annonay. De stad is volgens de boeken een bezoek waard. De camping viel echter tegen. Op weg naar Feurs. Via een hele hoge col de la Republique naar St. Etienne. Het Pilat-landschap ziet er fraai en imposant uit. Om 13.30 uur in Feurs.

Valence
Feurs
Donderdag 29-9-2005. Wolken en wat regen, 26°.
Met mooi weer uit Feurs vertrokken. Bij het aankoppelen kreeg de mover de HIK. Bijtijds in Digoin aangekomen. 's Middags van een giga-regenbui genoten, daarna nog even het stadje bezocht. Digoin is een gezellige stad aan de grens van de Bourgogne en Auvergne. Het is een voormalige handelshaven aan de Loire, tegenwoordig omgevormd tot een belangrijke plezierhaven in het centrum van Frankrijk. Bezienswaardig zijn de Église ND de la Providence, een merkwaardige19de-eeuwse kerk in Romaans-Byzantijse stijl en de Pont Canal. De Pont Canal is een stenen brug over de Loire. De brug is gebouwd in 1834 om het Canal du Centre over de Loire te leiden. Het is een vreemd gezicht wanneer je langs de Loire wandelt en ineens een boot over de brug ziet varen. Bijzonder.
Vrijdag 30-9-2005. Af en toe zon, 16°.
De dag begon heel fraai. Op de fiets naar Paray le Monial. Prachtig stadje met een Basiliek die ligt de glimmen aan de rivier. Aan het eind van de 17e eeuw verscheen Christus er herhaaldelijk aan Marguerite-Marie Alacoque. Paray werd daardoor een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Frankrijk. De Basilique Sacré Coeur is een meesterwerk van de Bourgondisch-Romaanse kunst en de best bewaarde kerk in de Cluny-stijl; begin 12e eeuw opgericht door de monniken van Cluny. De aangebouwde kloostergang belicht het leven van de laatste monniken in Paray le Monial. Paray is een religieuze stad. Er zijn veel kapellen en kerken, stuk voor stuk bezienswaardig. De Voie Verte loopt hier langs het kanaal.
Digoin
Paray le Monial
Zaterdag 1-10-2005. Buiige dag, 16°.
Via Nevers naar Gien. Onderweg de hele tijd regen. 's Middags knapte het weer gelukkig een beetje op. We staan op een camping aan de oever van de Loire met uitzicht op het kasteel van Gien.
Gien maakt ondanks de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog een aantrekkelijke indruk. Het kasteel is een vrij eenvoudig bouwwerk uit 1484 en heeft een museum voor jacht en valkerij, tapisserieën en gobelins. De Église Ste-Jeanne-d'Arc bestaat uit een 15de-eeuwse toren en een (na verwoestingen in 1940) modern bakstenen schip. Gien is bekend door het aardewerk dat hier wordt gemaakt.
Zondag 2-10-2005. Kil en buiige dag, 12°.
's Morgens door Gien gewandeld. 's Middags met de auto St. Benoit s./L bezocht. De abdijkerk van St-Benoît-sur-Loire is een van de indrukwekkendste Romaanse kerken van Frankrijk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1067 en 1218 en had in de middeleeuwen hogere torens alsook twee klokkentorens. Het mooiste deel van de kerk is de portaaltoren, aanvankelijk vrijstaand, met zijn fantasievolle kapitelen. De kerk heeft een fraai koor. Daarna het kasteel in Sully sur Loire bekeken. Sully-sur-Loire is schilderachtig gelegen aan de rivier. Het kasteel werd in 1940 beschadigd. Het kasteel werd gebouwd vanaf 1360 en kreeg zijn burchtachtige karakter door de vier hoektorens.
Gien
St Bénoit sur Loire
Kasteel van Sully

Maandag 3-10-2005. Woken en wind, 13°.
Koude dag. In Gien gewandeld en 's Middags de voortent ingepakt. Het is onaangenaam! Beer had het een beetje moeilijk met de stoelgang..

Dinsdag 4-10-2005. Grauwe dag, 12°.
Qua weer was het een nare dag. Grauw vochtig. Vanuit Gien doorgereisd naar Sézanne. We logeren in Meix St Epoing op Camping la Traconne. Het is hier erg rustig. Het weer vertekent de opinie over dit dorpje. 's Middags Sézanne bezocht. Sézanne is een provinciestadje. Het centrum is leuk.

Woensdag 5-10-2005. Grauwe dag, 14°.
Reisdag naar Maubeuge. Mooie camping. Riem van Beer gerepareerd. Band van de fiets geplakt.

Donderdag 6-10-2005. Nevel en wolken, 15°.
Om 10.00 uur uit een mistig Maubeuge vertrokken. De bedoeling was Job. Helaas knapte het weer pas in Amsterdam weer op.

Rondreis Frankrijk 2 (Provence, Ardèche, O-Loirestreek)