Zondag 9-4-2006. Half bewolkt 12°.
Ingepakt, de Beer uitgelaten en om 10.30 uur vertrokken. Rustige reis via Antwerpen en Brussel naar Maubeuge. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Maubeuge nagenoeg volledig vernietigd. De stad is weer opgebouwd en een paar oude vestingswallen zijn gerestaureerd. Ze bevinden zich allemaal op de linkeroever van de Samber. Je kunt daar wandelen. Door de bloemperken vrolijkt de boel een beetje op.

Maandag 10-4-2006. Bewolkt 10°.
Bijtijds uit Maubeuge vertrokken. Via Laon, Reims naar Auxerre. We logeren op de camping Municipal. De camping ligt naast het voetbalstadion van de FC. Het centrum van Auxerre wordt gevormd door een zeshoek, omringd door boulevards en de middeleeuwse stadswallen. Bezienswaardig is de kathedraal van St-Etienne, evenals de voormalige abdijkerk van St-Germain. Ook de oude huizen in het centrum zijn prachtig.

Auxerre Kathedraal
Dinsdag 11-4-2006. Half bewolkt 12°.
Om 10.30 uur onderweg naar Gannat. De route liep via Nevers en Moulin. Gannat is een leuk provinciestadje. De romaans-gotische Église Ste. Croix heeft een merkwaardige versiering van de kapitelen.
Woensdag 12-4-2006. Regen/sneeuw/zon 5°.
In de regen uit Gannat vertrokken. De bedoeling was een camping in de buurt van Millau. Gaande de reis werd het steeds kouder. Doorgereden naar de kust. Het passeren van het viaduct bij Millau was spectaculair, de rit naar Fleury minder (smal, erg smal). Fleury ligt een beetje aan het einde van de wereld. Het is een typisch languedocse badplaats.
Millau

Donderdag 13-4-2006. Wind/zon 22°.
Vroeg uit Fleury vertrokken. Nog steeds het dilemma, hoe dit dorp te verlaten. Uiteindelijk richting Narbonne aangehouden (een wijs besluit). Om 11.30 uur aankomst in Le Boulou (een verademing). Le Boulou is een grensstad aan de voet van de Pyreneeën. Het heeft een gezellig centrum. L'Eglise Sainte Marie, het standbeeld van le Petit Tambour en La Chapelle Saint Antoine zijn de bezienswaardigheden. Verder is er veel negotie in het stadje.

Vrijdag 14-4-2006. Wolken 19°.
Om 09.00 uur onderweg naar Benicassim. Onderweg heel veel verkeer vanwege het paasweekend (wisten wij veel). Het schilderachtige dorp bleek veel hoge flatgebouwen te bevatten. Na veel camping- (en tolpoort)perikelen uiteindelijk een (schaars) plekje gevonden. Benicasim is een echte spaanse badplaats. De stad heeft veel flatgebouwen. Buiten het seizoen zijn weinig appartementen bewoond. Het centrum van Benicasim heeft een mooie kerk en veel winkeltjes. Op donderdag is er markt. Aan de noordkant van de stad is een villawijk. Hier staan veel gebouwen uit de “oude” glorie. Ooit werd hier door de fine fleur gerecreëerd. Langs de kust/strand loopt er geen doorgaande weg. Alles is voetgangersgebied. De wandelpromenade is mooi en breed.

Zaterdag 15-4-2006. Half bewolkt 24°.
Het stadje verkend. We moeten erg wennen.

Zondag 16-4-2006. Bewolkt/wind 22°.
De paasprocessie bekeken. De stad was volledig voor het verkeer afgesloten. Door de stad liepen 2 groepen met mensen. Iedere groep met een eigen beeldje. De processie werd afgesloten door een samenkomst van beide beelden. Om dit te vieren werd knallend vuurwerk afgestoken.

Benicasim

Maandag 17-4-2006. Half bewolkt 12°.
Rust, op de fiets de omgeving verkend. Overigens ligt het stadje op een kwartiertje fietsen van de camping.

Dinsdag 18-4-2006. Zon 25°.
Voortent opgezet en door de sinaasappel boomgaarden gewandeld.

Woensdag 19-4-2006. Sluierwolken 19°.
Op de fiets naar Castellion. Castellon de la Plana is een vriendelijke stad. Er is het een en andere te bekijken. De oorspronkelijk gotische kerk Santa Maria Mayor, op de Plaza de Espana, met een vrijstaande 46 m hoge klokketoren uit 1604, is na de verwoesti ng in 1936 weer opgebouwd. Het stadhuis (Ayuntamiento) werd rond 1700 gebouwd. Hierin bevindt zich o.a. een St. Rochus van Ribalta. De heilige Rochus wordt altijd in verband met de pest afgebeeld. Doorgaans laat hij een pestbuil op zijn bovenbeen aan de beschouwer zien, vaak staat er ook een hondje bij, dat de geïsoleerd levende pestlijder brood brengt. De Diputacion Provincial is een interessant museum, waar o.a. schilderijen van de hier geboren schilder Ribalta hangen.

Castellon de la Plana Stadhuis

Donderdag 20-4-2006. Half bewolkt/onweer 19°.
Markt in Benicassim. Op het gemak naar het stadje gewandeld.

Vrijdag 21-4-2006. Zon 23°.
Met de auto naar Oropesa. Oropesa del Mar ligt op een rotsachtige heuvel aan de voet van de ruïne van een burcht. Er staat een oude wachttoren ('Torre del Rey') en een seinpost (Faro de Oropesa). Oropesa del Mar is een voormalige vissersplaats. De oude hoger gelegen dorpskern van Oropesa del Mar (Casco Antiguo) is van historische betekenis. Het dorp heeft een pitoresk oud centrum. Je kunt hier leuk rondwandelen. Het kasteel van Oropesa del Mar werd in eerste instantie gebouwd door de moslims. Vanaf het 'Castillo' heb je rondom een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Later werd het Castillo, dat strategisch gezien van belang was, overwonnen door historische personen als El Cid (1090) en Koning Jaime I (Rey Jaime I)

Zaterdag 22-4-2006. Bewolkt 19°.
Flinke wandeling door de sinaasappel boomgaarden gemaakt. Vanaf de camping loopt een weg de bergen in. Genoten van de mooie uitzichten.

Oropesa vuurtoren
Zondag 23-4-2006. Wind en wolken 21°.
Naar Valenciat. Een grote stad. Rondom staan veel flatgebouwen. Bij het centrum loopt een “groene strook” door de stad loopt. Dit was vroeger de rivier de Turia. In 1957 overstroomde die rivier voor de zoveelste keer. De rivier is toen omgelegd en de oude bedding is omgetoverd tot een prachtig park. Het historische centrum ligt hier om de hoek. Hier hebben we veel moois gezien. Je vind hier het mooiste plein van de stad, namelijk het Plaza de la Virgen, dat omringd wordt door de belangrijkste historische bezienswaardigheden. Niet alleen grenst de prachtige kathedraal met de klokkentoren ´El Miguelete´ aan dit plein, maar ook het gotische paleisgebouw La Palau de la Generalitat en de basiliek van de Virgen de los Desamperados dat door middel van een boog aan de kathedraal vast zit. Even verderop vind je het Plaza del Mercado. Aan dit plein ligt de overdekte markt Mercado Central en de beroemde zijdebeurs: La Lonja de la Seda. Verder vonden wij de Torres de Serranos, of serranos-torens mooi. Zij werden gebouwd rond 1391 door Pere Balaguer. Deze grote oude stadspoorten zijn gebouwd in Gothische stijl. Deze torens zijn vroeger ook als gevangenis gebruikt.
Valencia kathedraal
Valencia Stadspoort
Maandag 24-4-2006. Harde wind 23°.
Onda bezocht. Onda, een stad met een bloeiende keramiekindustrie, wordt beheerst door een kasteel dat door zijn Moorse bouwers 'kasteel van de driehonderd torens' werd genoemd. De oude wijk van de stad kent karaktervolle plekjes.
Onda kasteel
Dinsdag 25-4-2006. Wind/zon 25°.
Met de auto naar Peñíscola. Peñíscola ligt noordelijk van Benicasim. De stad heeft veel beschavingen voorbij zien komen. De oude stad was de thuisbasis van paus Benedictus XIII die hier in 1411 zetelde. Hij is een van de drie pausen geweest die hun zetel hadden buiten Vaticaanstad. Op de rots staat een 14e-eeuwse burcht. Het kasteel (Castello de Papa Luna), strategisch gelegen op een schiereiland en gebouwd tussen 1294 en 1307, staat op de ruïnes van een oude Arabische citadel. Rondom het Castello de Papa Luna tuinen, een arsenaal en een basiliek.

Woensdag 26-4-2006. Zon 25°.
Castellion en strand. Langs de kust naar Castellion gefietst. Genoten van de uitzichten over de prachtige blauwe zee.

Donderdag 27-4-2006. Half bewolkt 25°.
Inpakken. Uitgebreid met De Beer langs het strand gewandeld.

Vrijdag 28-4-2006. Zon en harde wind.
Om 09.00 uur vertrokken uit (het was meer dan genoeg) en om 16.00 uur aan in Le Boulou. Het heeft een gezellig centrum. L'Eglise Sainte Marie, het standbeeld van le Petit Tambour en La Chapelle Saint Antoine zijn de bezienswaardigheden.

Peñíscola
Le Boulou
Céret Duivelsbrug

Zaterdag 29-4-2006. Zon en Storm 20°.
Een extra dagje in Le Boulou gebleven. 's Morgens de markt in Cérèt bezocht. Céret ligt aan de Tech. Het is een schilderachtig stadje. Er staat hier een museum met werken van de 'Fauves'. De 'Duivelsbrug' over de Tech uit de 14de eeuw is imposant. De boog heeft een spanwijdte van 45 meter. Céret, versierd zijn met roodgeel gestreepte vlaggen (de kleuren van Occitanië) is de stad van de kersen. De allereerste kersen die in Céret worden geplukt, worden altijd ceremonieel aan de president aangeboden. 's Middags Le Boulou te voet bezocht.

Zondag 30-4-2006. Harde wind, zon, 22°.
Vroeg uit Le Boulou vertrokken. Onderweg trok de wind flink aan. Ruim voor twaalven de bestemming Montblanc bereikt. Montblanc is een leuk dorpje met een gedateerdee camping.

Maandag 1-5-2006. Zonnig, 22°.
's Morgens leuk gewandeld in Pézenas. Deze oude stad biedt een bezienswaardige gebouwen uit de 16e-18e eeuw. Bij de VVV kun je informatie krijgen. Met de plattegrond en de beschrijving volg je een route door het historische centrum. Verder kun je heerlijk snuffelen in de nauwe schaduwrijke straatjes met ontelbare winkeltjes en galerietjes van kunstenaars. . Hier staat hotel Molière, genoemd naar toneelspeler. 's Middags op de fiets naar Agde. Agde, tussen Sète en Béziers aan de monding van de Hérault, is ontstaan als Fenicische nederzetting. De naam komt van het Griekse 'Agathos' (=mooi, goed). In de pittoreske kleine straatjes staan drie kerken. De kathedraal St-Etienne uit de 12de-eeuw (oorspronkelijk 5de-eeuw) is een vestingkerk met dikke muren van zwart vulkaangesteente, een 35 meter hoge toren en een uiterst sober interieur. Verder het Musée Agathois met historische vondsten uit zee.

Pézenas

Dinsdag 2-5-2006. Wolken, 22°.
Weer onderweg. Aankomt in Mallemort om 13.00 uur. Het vinden van de camping viel niet mee. Uiteindelijk is het weer gelukt.

Woensdag 3-5-2006. Zon en harde wind, 22°.
Naar Fréjus. Aankomst om 12.30 uur. Fréjus ligt in een vlakte tussen het Massif des Maures en het Esterel-gebergte op een rotsplateau. Ruïnes uit de Romeinse tijd, waaronder de oudste arena van Gallië, 113 meter lang en 85 meter breed, dus iets kleiner dan die van Nîmes of Arles, een oude Romeinse stadspoort, resten van een theater en een aquaduct. De ooit versterkte bisschopsstad heeft een kathedraal, een kloostergang en een bisschoppelijk paleis. Verreweg het oudste gebouw is het baptisterium uit de 4de/5de-eeuw, een vierkante doopkapel met zijden van 11 meter, voor de kathedraal. In 1959 brak een stuwdam waarbij 421 mensen om het leven kwamen. Een monument voor het amfitheater herinnert hier nog aan.

Donderdag 4-5 t/m dinsdag 25-5-2009.
Het echte vakantieleven. We zijn op onze favoriete bestemming en houden ons na al het moois wat we gezien hebben onledig met de aspecten van de Côte d'Azur. Dit bestaat uit fietsen, wandelen, zwemmen en zo nu en dan een boek. Bezienswaardige plekken en plaatsen te over. Af en toe wordt er een markt bezocht. De markten in Ste Maxime en Le Muy genieten onze voorkeur. Een terrasje op zijn tijd. De tijd vliegt. We hebben weer eens een heerlijke periode gehad. Het was erg leuk dat Kitty, Ger en Charles in de buurt logeerden. We hebben gezellige dagen met elkaar gehad. De camping ligt in een prachtig natuurgebied Les Étangs de Villepey. Dit gebied ligt tussen Fréjus, St. Aygulf en Roquebrune sur Argens. Langs de meertjes zijn prachtige wandelpaden. Onderweg kom je de prachtigste vlinders tegen. Bij het v.d. Valk hotel huist zelfs een kolonie beverratten. Die delen de plas met flamingo's. La Ferme des Esclamandes maakt deel uit van de associatie 'Semailles 83'. Hier werken 5 vaste medewerk(st)ers en circa 10 vrijwilligers. Zij telen er op biologische wijze groenten en planten. Het strand is toppie maar de meertjes zijn super.

Meertjes van Villepey
Kitty, Ger en Charles
Côte d'Azur (Anthéor)

Vrijdag 26-5-2006. Zon en wind 33°.
Vroeg uit Fréjus vertrokken. Om 12.30 uur in Mallemort. De Mistral staat flink te blazen. Vanaf de camping kun je door de velden lopen. Uitzichten te over. We kwamen vandaag zelfs weer een schaapskudde tegen.

Zaterdag 27-5-2006. Zon en mistral 31°.
Uit Mallemort vertrokken. Gaande de reis stak de mistral weer flink op. Om die reden een korte rit gemaakt naar Jonquieres. Er is hier een leuke Municipal. 's Middag per auto naar Orange (fout, fout, fout ..... de stad is helemaal verstopt!).

Mallemort

Zondag 28-5-2006. Zon en Storm 27°.
De mistral is gaan liggen. Om 10.00 uur onderweg naar St Julien en St Alban. Bij aankomst een kleine schade aan de caravan geconstateerd. St. Julien ligt vanaf Le Pouzin, een kilometer of 15 de bergen in. Het is een eenvoudig dorpje. Achter de camping loopt een rivier. Hierlangs kun je heerlijk wandelen. Onze Beer heeft zich weer volledig uitgeleefd.

Maandag 29-5-2006. Zon en wolken 25°.
Toch nog een dagje in St Julien gebleven omdat de voorspelling in het noorden helemaal niet zo goed was. Leuke dag gehad, we hebben zelfs nog gezwommen in een fris zwembad.

St. Julien en St. Alban
Dinsdag 30-5-2006. Half bewolkt 12°.
Onderweg naar Vignoles (Beaune). Na het installeren Beaune weer eens bezocht. Beaune was naast Dijon vanaf de 14de-eeuw residentie van de Bourgondische hertogen.De vestingmuren worden tegenwoordig vaak als wijnkelder gebruikt. De grootste bezienswaardigheid is het Hôtel-Dieu uit het midden van de 15de eeuw, een typisch voorbeeld van Vlaamse gotiek. Vanaf de schilderachtige binnenplaats heeft u zicht op de 72 meter lange ziekenzaal met zijn kleurige daken (zie foto), die tot 1971 in gebruik was. Ook de keuken en de apotheek hebben hun middeleeuwse karakter bewaard. In het museum het triptiek van 'Het Laatste Oordeel' van de Vlaamse schilder Rogier van der Weijden en wandtapijten. Ten noorden van het Hôtel-Dieu staat de romaanse kerk Notre-Dame in de stijl van Cluny met middeleeuwse fresco's en wandtapijten. Leuk is het museum van de Bourgognewijn (Musée du Vin) in het Hôtel des Ducs de Bourgogne. De stad bezit, vooral in de Rue de Lorraine, nog huizen uit de 16de-eeuw.

Woensdag 31-5-2006. Wolken en regen 10°.
Om 09.00 uur onderweg. Veel wolken en regen. De temperatuur laat het afweten. Om 16.00 uur aan in Neufchateau. Het grastapijt ligt er schoon bij en dat wil de beheerder zo houden! Neufchateau is een rustig stadje. Vanaf de camping loop je er, door de bossen, in een half uurtje naar toe.

Donderdag 1-6-2006. Kille nare dag 9°.
Laatste dag van deze vakantie. Om 09.00 uur uit een kil en nat Neufchateau vertrokken (we kwamen netjes van de plek weg). Om 15.00 uur weer thuis.

Beaune

Spanje