Zondag 11-6-2006. Zonnig 25°.
Op het gemak, via de Zeelandbrug, naar Middelburg gereisd. Leuke stadscamping. 's Middags (onder de luifel) Hans en Ria op WK-bezoek. 's Avonds nog even naar het centrum van de stad gewandeld. Middelburg wordt met recht monumentenstad genoemd. Er zijn hier veel monumenten die de sfeer van een rijk verleden ademen. De machtige abdij, het indrukwekkende stadhuis en de prachtige pakhuizen laten je kennismaken met dit verleden. Ooit was deze stad, na Amsterdam, de tweede VOC-stad van ons land. Bezienswaardigheden te over maar het stadhuis, het Damplein en de Lange Jan toren springen er uit.
Middelburg Lange Jan
Maandag 12-6-2006. Zonnig 31°.
's Morgens op de fiets naar Dishoek (het enige zuidstrand van Nederland). Dishoek is een klein kustdorp in de gemeente Veere, tussen Zoutelande en Vlissingen. Het dorp is gericht op toerisme. Dishoek heeft slechts 240 inwoners. Er zijn veel tijdelijk bewoonde vakantiehuizen. Het is een van de karakteristieke plekjes aan de kuststrook van Walcheren. Dit komt door de beperkte omvang van het dorp en de mooie ongerepte natuur. Dishoek staat bekend om het mooie zuidstrand.
Dishoek
Veere

Dinsdag 13-6-2006. Zonnig 32°.
Op de fiets (via de knooppunten) Veere bezocht. Veere is een prachtig stadje met een roemrijk verleden. Het heeft nu nog slechts zo'n 750 inwoners, maar in de bloeitijd tussen de 15e en 17e eeuw waren dat er meer dan vijfduizend. Vanuit het verleden is nog veel te zien, zoals de imposante Grote Kerk, het sierlijke stadhuis aan de Markt, de gotische Schotse Huizen aan de Kaai en de vestingwerken.Bijzonder plaatsje. 's Middags te voet naar Middelburg (mooi terras onder de Lange bezocht).

Woensdag 14-6-2006. Een grote regenbui 14°.
Er werd onweer voorspeld met windstoten, daarom de voortent afgekoppeld. Het onweer is weggebleven ...... in plaats daarvan de hele dag en avond regen. Met de auto Domburg bezocht. Domburg ligt aan de noordwestkust van Walcheren tussen Aagtekerke en Oost- en Westkapelle. Het is een echte badplaats. De belangrijkste straat is de Ooststraat die overgaat in de Markt en eindigt als de Weststraat. Er is hier veel negotie. Even buiten het dorp begint natuurgebied 'De Manteling'. Het strekt zich uit van Domburg tot Oostkapelle.

Domburg
Donderdag 15-6-2006. Regen en wolken 12°.
Weer een dag met veel water. 's Morgens de braderie in Middelburg bezocht. ´s Middags op de fiets naar Arnemuiden. Arnemuiden is een vissersdorp. In Arnemuiden zijn verschillende bezienswaardigheden zoals de bekende 'Klokken van Arnemuiden', molen 'Nooitgedacht' en het Oudheidkundig Museum. Aan het einde van de dag zelfs een klein zonnetje.

Vrijdag 16-6-2006. Half Bewolkt 19°.
's Morgens de stadswandeling door Middelburg gemaakt. ´s Middags een rondje over het eiland Walcheren naar Serooskerke gefietst. Serooskerke is een typisch Walchers dorp met een kleine dorpskern, bestaande uit kerk met kerkplein. In 1966 kreeg het dorp landelijke bekendheid door een waardevolle vondst van historische waarde. Een boerenknecht stuitte bij het graven in een preiveldje op een gouden munt. Uiteindelijk bleek de schat te bestaan uit ruim duizend gouden munten met een totale waarde van zo'n 340.000 euro. De gemeente maakte aanspraak op de helft van de vondst. Als geschenk aan het dorp werd het zwembad 'De Goudvijver' gerealiseerd.

Middelburg

Zaterdag 17-6-2006. Onbewolkt 25 °.
Ingepakt. 's Morgens door Middelburg gewandeld. ´s Middags op de fiets naar Vlissingen. Aan de boulevard geterasseerd. Vlissingen is een l stad waar wel wat te beleven valt. Winkelen, de stad bekijken of lekker uitwaaien op de Boulevard. Het is hier toch wel anders dan in Middelburg.

Zondag 18-6-2006. Half bewolkt 29°.
Onderweg naar Kaatsheuvel. De ontvangst en procedures bij camping Droomgaardt waren niet de onze. De auto en de Caravan in zijn achteruit en doorgereden naar Oirschot. Camping Latour had nog een plekje. Ook deze camping viel tegen (kleine plekken, veel herrie). De auto kreeg zelfs een eigen plek. 's Middags naar Oirschot. De Oirschotse Markt met de meer dan vijf eeuwen oude St. Petruskerk en het uit 1513 daterende voormalig raadhuis is een van de mooiste pleinen van Brabant.Op een terras genoten van het lokale blaasorkest, dat onder de kerk speelde.

Oirschot Blaasorkest
Maandag 19-6-2006. Half bewolkt 27°.
IRustig gereden en om 11.30 uur aan in Stokkum. Camping Brockhausen is mooi en rustig. Stokkum is een kerkdorp in de gemeente Montferland. Stokkum ligt schilderachtig aan de voet van de Hulzenberg, een deel van het Bergherbos, ook bekend als het Montferland. De ligging in het heuvelachtige natuurgebied Montferland draagt bij tot de charme van Stokkum. Het dorp bezit een oude korenmolen, Düffels Möl genaamd.
Stokkum Beer en Maatje

Dinsdag 20-6-2006. Zonnig 25 °.
Op de fiets de buurt verkend. 's Heerenberg, middeleeuwse stad met een prachtig Kasteel, en Emmerich bezocht. In 's-Heerenberg staat kasteel Huis Bergh, waar de heren van den Bergh zetelden. In het kasteel zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse meesters te bezichtigen. Ook het oude stadscentrum met onder andere de stadsomwalling en de Plantage, een parkbos juist ten westen van Huis Bergh is prachtig. Het Neije Raethuys werd in 1531 gebouwd ter vervanging van het Ailde Raethuys aan de Kellenstraat. Van oudsher is het raadhuis het bestuurscentrum van zowel 's-Heerenberg als van het land van den Berge.

Woensdag 21-6-2006. Wind/wolken/regen 18 °.
Naar Elten gewandeld. 's Middags per fiets en een wandeling naar Hoch Elten. Prachtige uitzichten over het dal van de Rijn.
's Heerenberg Huis den Bergh
Elten
Donderdag 22-6-2006. Wind/wolken 17 °.
Gewandeld door het Bergherbos. 's Middags naar Doetinchem. Er zijn nog een paar historische gebouwen over. Uit de Middeleeuwen zijn er alleen nog kasteel de Slangenburg, de OLVrouwekerk, de St. Catharinakerk en het kasteeltje de Kelder, andere gebouwen zijn verwoest door de grote stadsbrand in 1527. In het stadscentrum van Doetinchem zijn vrijwel geen gebouwen van voor de 2e Wereldoorlog te vinden. Het gehele centrum, op twee gevels na, is gebombardeerd. De Catharinakerk is na de oorlog herbouwd. Aan de Varsseveldseweg bevindt zich de Benninkmolen, een stellingmolen uit 1921.

Vrijdag 23-6-2006. Half bewolkt 20°.
Geldersche Poort route gefietst. Bij Lobith een terrasje gepakt. Lobith is staat bekend omdat daar de Rijn Nederland binnenstroomt. Een leuk dorpje met de parochiekerk van H. Maria Onbevlekt Ontvangen. Verder staat er Tolhuys Coornmolen, een korenmolen uit 1888 die in 1995 geheel gerestaureerd is.

Zaterdag 24-6-2006. Warm en wolken 25 °.
Rustige dag. Afscheid genomen van Jan/Lydia. 's Avonds heeft de Beer actief achter een ree gejaagd, ze is wel teruggekomen.

Zondag 25-6-2006. Warm/broeierig 29°.
De voortent afgekoppeld. Veel gewandeld met de Beer. Mia is erg jarig. Morgen naar Veessen waar genoeg plek is!.

Maandag 26-6-2006. Harde wind en wolken 18°.
Rustige reis naar Veessen. 's Middags voortent opgezet. We staan aan de IJssel en de Beer vindt dit eindeloos. Veessen ligt aan de IJssel. Er staat een kerkje met een bijzonder orgel. Veessen is een oud dorp. De plaatsnaam Veessen kwam in 1217 al voor als Vesce. Aan de IJsseldijk in Veessen staat de Mölle van Bats, een korenmolen uit 1779. Langs de dijk geniet je van prachtige uitzichten op het dorp en op de IJssel.

Lobith
Uitzicht op Veessen
Dinsdag 27-6-2006. Bewolkt 19°.
Heerde per fiets verkend. Heerde ligt in een gevarieerd landschap. De combinatie van bosgebied op het Veluwemassief, heidevelden, prachtige IJssellandschappen met mooie beekjes en natuurlijk de IJssel zelf zorgen voor prachtige natuur. Je kunt er genieten van de kerkjes, herenhuizen, molens, de IJsselhoeven en de schaapskudde. 's Middags naar Zwolle. Zwolle kenmerkt zich door de vele historische gevels, de prachtige herenhuizen, de vestingwerken en grachten. In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. In de historische binnenstad van Zwolle proef je nog altijd de sfeer van dit rijke verleden. In Zwolle zijn veel oude en monumentale bouwwerken bewaard gebleven. Wij hebben genoten van de kerken (Peperbus, Grote Kerk) en de restanten van de stadsmuur van Zwolle met de Sassen- Diezer en Steenpoort.
Heerde stadhuis
Zwolle Peperbus
Woensdag 28-6-2006. Half bewolkt 22°.
's Morgens de IJsseldijk in zuidelijke richting befietst. 's Middags langs de wetering naar Wapenveld/Vorchten. Wapenveld ligt geklemd tussen de rivier de IJssel en de bossen en heide van de Veluwe die Wapenveld een wisselend karakter geven. De bijnaam van de Wapenvelders is van oudsher "Padden", er wordt dan ook van hen gezegd dat ze een streep op hun rug hebben. In Wapenveld staan twee molens, de korenmolen De Vlijt en de kleine molen De Wielewaal. Het centrum is leuk.
Donderdag 29-6-2006. Zonnig 25 °.
Hattem bezocht. Hattem is een hanzestad op de Veluwe, waar geschiedenis, cultuur en natuur samenkomen. De historische binnenstad met musea en oude panden is prachtig. Hattem werd in de 9e eeuw gesticht, in de 15e eeuw ommuurd en uitgerust met vier poorten, waarvan de Dijkpoort nog bestaat. De poort werd in 1400 gebouwd en in 1908 gerestaureerd. Verder is de Grote- of Andreaskerk mooi. Het carillon van Hattem is zeer beluisterenswaardig. Tenslotte zijn we nog even langs molen ‘de Fortuin’ gewandeld. Dit is een achtkantige stellingmolen uit 1816. De molen ligt op de stadswallen van de oude binnenstad .
Hattem

Vrijdag 30-6-2006. Zonnig 28°.
Corveedag.

Zaterdag 1-7-2006. Zonnig 29°.
Naar Epe. Epe ligt op de Veluwe. Het Gemeentehuis ligt aan de markt. Voor het begin van de jaartelling was het gebied van de huidige gemeente Epe bewoond. Er zijn veel prehistorische vondsten en aanwezige grafheuvels uit de nieuwe steentijd. Bijzonder in Nederland zijn zogenaamde "celtic fields". Er ligt een heel complex van deze akkers bij Vaassen, rond de Gortelseweg. Ze dateren uit de IJzertijd. De naam Epe is volgens afgeleid van een vroeg-Germaans woord *apa, dat "waterloop" betekent.

Zondag 2-7-2006. Zonnig 31°.
Met het pontje naar Wijhe overgestoken. Wijhe heeft een driebeukige in laat-gotische stijl gebouwde kerk. In het dorpscentrum van Wijhe staat een goed onderhouden molen, de Wijhese Molen, hij is nog in gebruik. Via het natuurgebied bij de steenfabriek Fortmond naar Olst gefietst. Olst heeft een Romaanse protestantse kerk uit de dertiende eeuw, waarvan de onderbouw gedeeltelijk gebouwd is met de tufstenen materialen van een eerder kerkje. Het kunstwerk "Baken" van de provincie Overijssel staat in Olst aan de Veerweg bij de IJssel. Er staat een korenmolen, de Bökkers Mölle. Daar weer de pont gepakt.

Pontje in Wijhe
Fortmont Steenfabriek

Maandag 3-7-2006. Zonnig 31°.
Het is weer erg warm. Op de fiets naar Heerde.

Dinsdag 4-7-2006. Heel warm 31 °.
Naar Epe.

Woensdag 5-7-2006. Heel warm 33°.
Rustige dag.

Donderdag 6-7-2006. Heel warm 30°.
Het onweer van gisteren heeft niet veel geholpen, het blijft warm. Hattem nog een keer uitgebreid bezocht.

Vrijdag 7-7-2006. Half bewolkt 22 °.
Naar huis.

Rondje Nederland.