Zondag 27-8-2006. Zware buien 19°.
Na 2 dagen uitstel besloten om te vertrekken. De weersvoorspelling is niet best. Onderweg een grote regenbui. Om 13.30 uur aan in Belfeld op camping de Eekhoorn. In de omgeving zijn prachtige wandelroutes in een natuurgebied, dat doorloopt naar Duitsland. De camping ligt zelfs aan de knooppuntenroute van Noord Limburg. Gewandeld en gezwommen. Het centrum van Belfeld lag voor de oorlog bij de Maas. Daar lag ook de kerk en het Raadshuis. Nu ligt de kerk in het centrum van Belfeld. Alleen het oude kerkhof van Belfeld ligt er nog.
Belfeld "oude" stadhuis
Reuver

Maandag 28-8-2006. Een grote regenbui 19°.
Het weer is minimaal. Tot 4 uur heeft het alleen maar geregend. Desondanks flink gewandeld: de Natuurroute, te voet boodschappen in Belfeld en daarna nog de B2 route in het bos bij de camping.

Dinsdag 29-8-2006. Buien, af en toe zon 19°.
N aar Reuver gefietst. In en rond Reuver vindt men een typisch terrassenlandschap. Het is een vriendelijk stadje. De Sint Lambertuskerk 1878-1880 gebouwd naar ontworp van architect Johannes Kayser. In 1907 werd de kerk in dezelfde stijl uitgebreid. Hierdoor ontstond de huidige symmetrische driebeukige vorm. Tijdens de oorlog raakte de kerk beschadigd. In 1946-1947 werd de kerk in de oude stijl weer herbouwd.

Woensdag 30-8-2006. Buien 17°.
Weer een regenachtige dag. 's Morgens een wandeling daarna het dikke boek. 's Middags nog even naar Tegelen. Vanaf eind jaren 60 zijn vanwege weinig doordachte bestemmingsplannen, veel historische panden in het centrum van Tegelen gesloopt. Hierdoor zijn slechts enkele interessante panden bewaard gebleven. Kasteel Holtmühle uit de 17e eeuw, is nu in gebruik als hote. Kasteel De Munt uit 1697, nu een klooster. De Sint-Martinuskerk - De vierde kerk op deze plaats in Tegelen.
Venlo Stadhuis

Donderdag 31-8-2006. Bewolkt 19 °.
Eindelijk een droge dag. Via de knooppunten naar Venlo gefietst. Venlo is een drukke stad. Het is het centrum voor de wijde omgeving. De stad ligt aan een bocht in de Maas en heeft een historisch centrum, al heeft de Tweede Wereldoorlog erg veel schade aangericht. Het 16e eeuwse stadhuis van Venlo aan de Markt is ongeschonden gebleven. Ook het middeleeuwse stratenplan van de binnenstad is goed bewaard gebleven. De Grote of Sint-Martinuskerk vonden wij mooi. We hebben leuk in het stadje rondgewandeld. Het kerkdorpje Steijl deed nostalgisch aan. Het dorp wordt beheerst door een groot klooster. In Steyl staan veel laat 19-eeuwse gebouwen, gesticht door de congregatie van Arnold Janssen. De meeste gebouwen ontstonden rond 1875. Het Missiehuis Steyl, het Sint Gregorklooster, de heilige Geest-klooster, Heilig Hart-klooster en de Villa Elise zijn bezienswaaardig.

Vrijdag 1-9-2006. Bewolkt en af en toe zon 23°.
Naar Kaldenkirchen gefietst. Kaldenkirchen ligt vlak over de grens met Venlo. De voornaamste bezienswaardigheid van het plaatsje is de oude kerk.

Zaterdag 2-9-2006. Bewolkt, af en toe zon 24°.
Roermond bezocht. Roermond is een stad met een rijke historie. Dat is duidelijk te zien aan de vele gebouwen die nog herinneren aan dat verleden. Roermond heeft prachtige kerken, o.m. de St. Christoffelkathedraal aan de Markt en de Minderbroederskerk aan de Minderbroederssingel. Aan het Munsterplein bevindt zich de 13e eeuwse OLV Munsterkerk. Een ander belangrijk monument is het Roermondse stadhuis uit 1700.

Roermond
Vaals
Zondag 3-9-2006. Bewolkt en regen 23°.
Ingepakt en doorgereisd. We logeren op camping de Gastmolen in Vaals. Camping de Gastmolen is ook aangesloten bij de Kleine Groene Campings. Alles is keurig verzorgd. Minpuntje is, dat de auto niet bij de caravan mag blijven staan. 's Middags uitgebreid Vaals bezocht. De stad ligt in het dal tussen de Sneeuwberg in het noorden en de Vaalserberg in het zuiden. De Sneeuwberg dankt zijn naam aan de kalkgrond ’s zomers een opvallend lichte kleur heeft. Het is een toeristisch stadje. In het centrum leuke winkeltjes. Bezienswaardig zijn de verschillende kerken, het kasteel Vaalsbroek en het drielandenpunt.
Aken, maquette Dom

Maandag 4-9-2006. Bewolkt 20°.
's Morgens op de fiets naar Aken. Aken is de stad van Karel de Grote! De kathedraal (Dom) werd gebouwd onder Karel de Grote op het einde van de 8ste eeuw, maar werd regelmatig verbouwd. De voornaamste verbouwing was in 1355 toen men een gotisch koor eraan toevoegde (was pas af in 1414, bij de 600ste verjaardag van de dood van Karel de Grote). In de Dom staan o.a. de troon en het reliekschrijn van Karel de Grote. De Domschatzkammer is één van de rijkste van Duitsland. We hebben er een Lotharings gouden kruis bewonderen uit de 10de eeuw. Het stadhuis is gotisch en werd gebouwd in de 14de eeuw De voorgevel is rijk versierd met beelden van Duitse koningen, reliëfs en wapens.

Dinsdag 5-9-2006. Zonnig 22°.
Na het corvee naar de markt in Vaals. Er wordt hier veel backfish geconsumeerd. 's Middags te voet het 3-landen-punt beklommen. Het is een hele hijs. Het Drielandenpunt is uniek geografisch gelegen op het met 323 meter boven NAP, hoogste punt van Nederland. Drie landen komen op precies een punt bij elkaar en wel op dat hoogste punt van Nederland. Het Drielandenpunt was zo'n honderd jaar geleden nog een Vierlandenpunt was. De grenssteen van het vierde land "Neutraal Moresnet" staat er nog. Tot ver in de vorige eeuw zijn er op en rondom het Drielandenpunt veel smokkelaars actief geweest.

Lemiers
Drielandenpunt
Woensdag 6-9-2006. Zonnig 29°.
Veel gewandeld: Vaals, Lemiers, Harles. Oud-Lemiers met de Sint-Catharinakapel ligt aan de zuidkant van de Selzerbeek op enige afstand van het kasteel van Lemiers. Vroeger lag Lemiers aan de verkeersader Tongeren-Maastricht-Aken. In 936 reisde de Duitse keizer Otto I na zijn kroning langs deze weg naar Maastricht. In Lemiers staat een karakteristieke kerk.

Donderdag 7-9-2006. Regen, om 16.00 uur zon 18°.
De dag begon met een zonnetje. Daarna een druilerige bui. Naar Vaalserkwartier gewandeld.

Vrijdag 8-9-2006. Zonnig 22°.
Doorgereisd naar Berg en Terblijt. We logeren op camping Oriental. Om 12.00 uur aan. De naam van dit stadje is Berg en Terblijt omdat er in Nederland meerdere plaatsen de naam Berg dragen. Terblijt is een gehucht dat aan de zuidkant tegen Berg is gelegen. Het is een rustig stadje. De omgeving des te meer. Om de hoek ligt Valkenburg en Maastricht ligt ook op fietsafstand.

Zaterdag 9-9-2006. Zonnig 22°.
Wandeling gemaakt op het plateau en rond de Bemelerberg. Bemelen is bekend om het natuurreservaat de Bemelerberg en de groeve 't Rooth. Hoewel het hellingspercentage niet hoger dan 6% is, is de beklimming naar het plateau van Margraten toch geliefd in de wielersport. Bemelen bestaat uit twee wegen en enkele doodlopende straten. Centraal staat de Sint Laurentiuskerk die in het jaar 1845 is gebouwd.

Berg en Terblijt
Bemelen
Zondag 10-9-2006. Zomer 25°.
's Middags op de fiets naar Maastricht, het was goed toeven op het Vrijthof. Maastricht wordt door ons vaak als een stukje buitenland gezien. De historische stad met zijn fraaie gevels en kasseistraatjes heeft een vriendelijke uitstraling. Vooral de binnenstad oefent een enorme aantrekkingskracht. Nieuwbouw en renovatie worden aangepast aan deze monumentale omgeving. De Sint-Servaasbasiliek en de Onze Lieve Vrouwebasiliek tonen het rijke Roomse en middeleeuwse verleden van de stad. Beide kerken en schatkamers herbergen een uitgebreide verzameling van kerkelijke kunst en beeldhouwwerken. De Sint-Servaasbasiliek is overigens de enige kerk van Nederland die is gebouwd boven het graf van een heilige, namelijk dat van Sint-Servaas, de allereerste bisschop van Nederland. Het eigentijdse Bonnefantenmuseum, aan de oostelijke oever van de Maas, sluit met een waardevolle collectie middeleeuwse kunst perfect aan bij de pracht en praal van beide basilieken.
Maastricht, Markt
Maandag 11-9-2006. Zomer 29°.
Weer een zomerse dag. Langs de Cauberg naar Valkenburg. Het is hoog en steil. Valkenburg trekt al heel lang toeristen. Valkenburg wordt ook wel "Bad" Valkenburg of "Mergelstad" genoemd. Valkenburg beschikt over veel bezienswaardigheden (kastelen, musea en attractieparken). Gezellige winkels, restaurants, terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Tussen Valkenburg en Schin op Geul ligt Oud-Valkenburg met twee kastelen: Genhoes en Schaloen. Hiernaast ligt het heempark "Kasteeltuin". Aan de overkant ligt "het Gerendal", met de bekende orchideeëntuin vol zeldzame exemplaren..
Valkenburg Grendelpoort
Dinsdag 12-9-2006. Zomer 30°.
Wasdag. Op de fiets naar Meerssen. Meerssen ligt op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul. De Basiliek van het H. Sacrament, dateert in haar huidige vorm uit de 14e eeuw In deze kerk bevindt zich een 12 meter hoge sacramentstoren, ter herinnering aan de wonderen, die hier plaatsgevonden zouden hebben..
Meerssen

Woensdag 13-9-2006. Warm 29°.
Met de auto naar Gulpen. Gulpen heeft haar naam van het riviertje de Gulp, dat dwars door het gezellige centrum van het dorp loopt. Op dit riviertje is vlak bij Gulpen de watermolen Neubourger Molen te vinden. Op het oude kerkhof staat een romaanse toren, die waarschijnlijk uit de 11e eeuw dateert en het enige nog bestaande deel is van een middeleeuwse dorpskerk. De voormalige pastorie die tegen de toren aanleunt, dateert uit 1732. De huidige neoromaanse Sint-Petruskerk dateert uit 1924.

Donderdag 14-9-2006. Half bewolkt 25°.
Ingepakt en lekker gewandeld.

Vrijdag 15-9-2006. Half bewolkt 26 °.
Het weer blijft goed. Onderweg naar Camping Beringerzand in Panningen waar we een grote kinderrijke camping aantreffen. De camping ligt op 4 kilometer van het dorp. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de 90'er jaren nog resten van de oude kerk gevonden.
De neringdoenden in Panningen vervullen een regiofunctie omdat de omliggende steden on afstand liggen. Panningen is een stadje met een gerenoveerd centrum.
Gulpen
Panningen

Zaterdag 16-9-2006. Zonnig 29°.
's Middags naar Helenaveen gefietst. Helenaveen ligt in een prachtig natuurgebied. Het werd in 1853 gesticht. De MIJ Helenaveen liet een kanaal, de Helenavaart, graven. De zwarte turf die hier gewonnen werd, kon daar langs worden afgevoerd naar de Noordervaart. Later werd ook turfstrooisel vervaardigd en werd de concessie uitgebreid. Er bevond zich in Helenaveen zelfs een drijvende turfstrooiselfabriek. Helenaveen en Griendtsveen zijn de enige veenkoloniën in Zuid-Nederland.

Helenaveen

Zondag 17-9-2006. Zon en af en toe een wolk 25°.
Daarna de Beringerzandroute gewandeld. De Beringerzandroute start bij de kerk in het centrum van Grashoek en gaat vanuit Grashoek door een gebied dat Houwenberg wordt genoemd.

Maandag 18-9-2006. Regenachtige dag 16°.
Het was vandaag een grauwe, natte dag. Toch nog een fietstochtje naar de Heldense Bossen gemaakt. Even in Helden gestopt. In het centrum van Helden-Dorp ligt een sfeervol plein. Hier staat de St. Lambertuskerk die uit de vijftiende eeuw stamt.

Dinsdag 19-9-2006. Buitje + zon17°.
Zwemmen, fietsen en wandelen.

Woensdag 20-9-2006. Zonnig 24°.
Mia moest naar de markt in Panningen. 's Middags rondom Meijel gefietst, bekend terrein. Meijel is een vriendelijk stadje nabij de Groote Peel. De Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel-Asten-Nederweert. In het centrum van de Groote Peel vallen de kerktorens van deze dorpen op. De natuur is prachtig. In De Groote Peel zijn de vogels het meest opvallend. Bezienswaardig vonden wij de St. Nicolaas kerk. De kerktoren heeft een hoogte van 79,8 meter waarmee het tot de hogere kerktorens van Nederland behoort.

Donderdag 21-9-2006. Zonnig 28 °.
Inpak- en boodschappendag. Het is vandaag heerlijk weer. Verder de gebruikelijke activiteiten.

Meijel
Harfsen Den Beer poseert
Laren "dikke boom"

Vrijdag 22-9-2006. Zonnig 28 °.
Voorspoedige reis naar camping Harfsen in Harfsen. De camping is fraai en straalt rust uit. Harfsen maakt deel uit van de gemeente Lochem. Het is hier mooi..

Zaterdag 23-9-2006. Half bewolkt 28°.
Mooie wandeling langs de noordkant van Harfsen gemaakt.

Zondag 24-9-2006. 's Morgens een bui + daarna wolken 22°.
Fietstocht langs Bathmen, via de Schipbeek naar Loo en terug via Laren. Laren is vooal bekend vanwege de vele landgoederen en bijbehorende kastelen en landhuizen. Rond Laren liggen Oolde, Verwolde en Ampsen. Huis Verwolde is ingericht als museum. Het landgoed rond dit huis herbergt ook de dikste eik van Nederland, met een omtrek van ruim 7,5 meter. Deze boom draagt de toepasselijke naam "Dikke Boom".

Rondje Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 25-9-2006. Half bewolkt 22 °.
Op de fiets naar Gorssel. In het centrum van Gorssel staat de NH Kerk. Buiten de dorpskern bevindt zich de Algemene Begraafplaats. Op het oudste gedeelte bevindt zich een aantal zeer goed onderhouden graven van families die de landgoederen in de omgeving bewoonden.

Dinsdag 26-9-2006. Buitje + wolken 19°.
's Morgens naar Lochem. In het stadje zijn herinneringen te vinden aan het middeleeuwse verleden. Er zijn mooie oude gevels en stadgrachten. De Markt is een plaatje. 's Middags op de fiets naar Almen. Almen ligt tussen landerijen en bossen zoals het landgoed Velhorst. Het protestantse kerkje uit de 14e eeuw bevat een crypte met gemummificeerde lichamen. De sporen van de dichter Staring, die een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht op kasteel De Wildenborch bij Vorden en zijn bijdrage probeerde te leveren aan de vooruitgang van de landbouw, zijn nog goed zichtbaar. Dat zijn streven naar modernisering hem niet altijd in dank werd afgenomen, verwoordt hij in zijn gedicht 'De Hoofdige Boer' (hoofdig = koppig). Langs de Berkel gewandeld en een waterjuffer gezien.

Lochem

Woensdag 27-9-2006. Eerst mist, later zon. 22°.
Naar Zutphen. Zutphen, een Hanzestad gelegen aan de Gelderse IJssel, heeft vanuit cultuur-historisch oogpunt zeer veel te bieden. Veel van de monumentale gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst. Bezienswaardig is het stadscentrum maar ook de Berkelpoort De Berkelpoort is een waterpoort die onderdeel uitmaakte van de stadsmuur van Zutphen. De poort is gebouwd over het riviertje de Berkel. 's Middags inpakken.

Donderdag 28-9-2006. Zonnig 24°.
Onderweg naar camping ´n Kaps in Tubbergen. Aankomst om 11.30 uur. Camping ´n Kaps is mooi, met beschutte veldjes. Sanitair is prima. Het dorpje Tubbergen doet vriendelijk aan, het is een fraai dorp. Bezienswaardig vonden wij de Pancratius-basiliek. De kerk heeft gebrandschilderde glas-in-lood ramen gemaakt door vijf generaties van de glazeniersfamilie Nicolas.

Zutphen
Tubbergen
Vrijdag 29-9-2006. Zonnig 24°.
Ootmarssum bezocht. Een idyllisch dorp. De Kuiperberg was hoog. Ootmarsum wordt ook wel siepelstad genoemd. Drie keer per jaar is er een siepelmarkt, die bezoekers trekt uit de wijde omgeving. In Ootmarsum staan veel vakwerkhuizen waarin galerieën zijn gevestigd. Ook op straat is veel kunst te vinden. In het centrum van Ootmarsum staat Simon en Judaskerk. Het stadhuis van Ootmarsum dateert uit 1778. Het stadje heeft nog een korenmolen uit 1872, de Molen van Oude Hengel.
Ootmarsum
Zaterdag 30-9-2006. Zonnig 24°.
Op de fiets naar Reutum en Weerselo. Het Stift bij Weerselo is een beschermd monument. De zandstenen Stiftskerk is sinds de Reformatie in dienst van de kleine hervormde gemeente gebleven. Ten noorden van Weerselo, weliswaar in de gemeente Tubbergen en behorend tot het noordelijker gelegen Reutum staat de korenmolen De Vier Winden die ook wel de Weerselose Molen wordt genoemd.´s Middags te voet naar Tubbergen. Het was daar gezellig druk i.v.m. Glasrijk.

Zondag 1-10-2006. Zonnig 23°.
´s Morgens naar het Springendal. ‘De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente. Als je het Springendal ziet, begrijp je direct waarom. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

Maandag 2-10-2006. Woken, af en toe zon 18°.
Gewandeld om Tubbergen. Het industriegebied blijft kil.

Dinsdag 3-10-2006. Klein zonnetje 18°.
Toch nog lekker weer. Ingepakt om morgen weer verder te gaan.

Onderweg naar het Springendal
Woensdag 4-10-2006. Zon af en toe een bui 17°.
Doorgereisd naar camping de Noetselerberg Nijverdal. Het is een prachtige camping in een uitgestrekt bos. Er is een overdekt, verwarmd, zwembad.
Nijverdal ligt aan de voet van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Uniek en waardevol is de natuur op de Sallandse Heuvelrug. Stuwwallen hebben eeuwen geleden hoogteverschillen in het landschap gevormd die haast on-Nederlands zijn. Te voet of met de fiets kom je door uitgestrekte bossen en heidevelden met prachtige uitzichten. Het Nationaal Park wordt bewoond door veel dieren. Vanaf de camping lopen talloze gemarkeerde wandelroutes om de mooiste plekjes te vinden. Op het Wierdense Veld (noordelijk van de weg Nijverdal - Wierden) graast een schaapskudde. Schotse hooglanders lopen op landgoed De Sprengenberg op de Haarlerberg.
Nijverdal
Holten

Donderdag 5-10-2006. Half bewolkt 17°.
Naar Holten gefietst. Holten ligt aan de Holterberg bij de Sallandse Heuvelrug. Holten was van oudsher een gemeenschap bestaande uit boeren- en aanverwante bedrijven. Nu is het toeristisch. Het stadje heeft een gezellig centrum. Wij zijn vanaf Nijverdal over de Holterberg gefietst. Het is een mooie route door een bosachtige omgeving.

Vrijdag 6-10-2006. Regen en wind 16°.
Het is vandaag herfst en behoorlijk onstuimig. Toch nog gewinkeld in Nijverdal en daarna nog een flinke boswandeling gemaakt.

Zaterdag 7-10-2006. Regen/wind/zon 15 °.
Tot in de middag "woest" weer. Daarna brak de zon door en ging de wind liggen. Het is een mooie avond. 's Middags een wandeling over de Noetselerberg.

Zondag 8-10-2006. Bewolkt 15 °.
De dag begon zonnig. Het betrok al snel. 's Middags de oranje-route over de Haarlerberg gewandeld. Prachtige uitzichten. Het is hier mooi!

Raalte

Maandag 9-10-2006. Bewolkt 15°.
De dag begon zonnig. 's Morgens ging de Beer weer eens achter de konijnen aan: haar touwtje was gebroken. Na een half uur hadden we haar eindelijk te pakken. 's Middags de Heuvellandroute gefietst.

Dinsdag 10-10-2006. Miezerige dag 15°.
Toch nog een dagje regen. Was niet afgesproken. Toch maar de fiets gepakt. Uiteindelijk knapte het weer toch een beetje op. Naar Raalte. Raalte ligt in het hart van Salland, waar historische dorpen, landgoederen en boerderijen het beeld bepalen. Raalte is een leuk stadje.

Woensdag 11-10-2006. Zonnig 23°.
Fraaie dag, weinig wind en volop zon. Boodschappen gedaan en even bij de volvo-garage langs omdat de stuurbekrachtiging veel herrie maakt en het vloeistofpeil van de stuurbekrachtiging wat laat stond. Flesje vloeistof gekocht en bijgevuld.

Donderdag 12-10-2006. Half bewolkt 18°.
De omgeving is hier fantastisch. Op de fiets kun je langs de knooppunten. Te voet zijn er 8 wandeltochten uitgezet varierend van 4 tot 12 kilometer. Ook kun je op de bonnefooi alle kanten uit. Vandaag op de fiets naar Rijssen. Rijssen is een drop met veel kerken en een gezellig centrum.

Vrijdag 13-10-2006. Bewolkt, af en toe een spat 18°.
Ingepakt en naar Amsterdam. Voor de lunch thuis.

Rijssen