Donderdag 9-4-2009. Eerst wolken, later zon 17°.
Na een lange koude winter zijn we onderweg naar Zuid Frankrijk.Om 09.30 uur vertrokken naar camping Kockelscheuer bij Bettembourg in Luxemburg. Rustige reis en om 16.30 uur aan. De boel opgezet en daarna lekker met Den Beer aan de wandel in het park achter de camping. Je kunt hier uren lopen. De natuur is prachtig.
Kockelscheuer Park
Vrijdag 10-4-2009. Zonnig 24°.
Om 08.45 uur uit Kockelscheuer vertrokken. Voorspoedige reis naar camping Municipal in Macon. Om 15.30 uur aan. Met de Beer naar het centrum van Macon gewandeld. Het centrum is gemoedelijk. . Leuk rondgewandeld en weer genoten van de St. Pierre, de torens van het Ursulinen museum en de gezellige straatjes.

Zaterdag 11-4-2009. Regen en wolken 17°. De Beer in een waterig zonnetje uitgelaten. Om 09.00 uur vertrokken. Vanwege het Paasweekend was het erg druk onderweg. Bij Valence een half uurtje in de file gestaan. Om 17.00 uur aan op camping Pont d'Argens in Fréjus. Na het installeren was het goed rusten. Morgen de voortent. Fréjus is voor ons een bekende plek, we komen vaak. Het bevalt ons hier prima. Fréjus is een stad met een rijk verleden. Fréjus werd al door Cicero beschreven in 43 voor Christus, en heette toen Forum Julii, gesticht door Julius Caesar. Zijn adoptiezoon Augustus maakte van Fréjus een militaire haven. Van de Romeinse periode zijn nog vele resten te bezoeken: de oude stadsmuren, vooral de "porte des Gaules". Verder het prachtige amphitheater dat 10.000 bezoekers kon herbergen, en dat tegenwoordig wordt gebruikt voor concerten. Ook het antieke theater is bewaard gebleven en wordt nog steeds als theater gebruikt. In de 10e eeuw werd Fréjus grotendeels verwoest door de Saracenen en 50 jaar later door bisschop Riculphe heropgebouwd met het stichten van een kathedraal en een klooster, dat tegenwoordig dienst doet als archeologisch museum. Bezienswaardigheden in Fréjus zijn het Aquaduct. De oude aquaduct is jammer genoeg grotendeels vergaan. Het aquaduct werd vroeger door de Romeinen gebruikt om water naar de stad te transporteren en was eens ongeveer 40km lang. De Groupe Episcopal is prachtig. Dit bisschops verblijf stamt nog uit de 4e of 5e eeuw, maar bevat door verbouwingen in de loop der jaren ook veel invloeden uit andere perioden. Deze kathedraal bestaat uit twee aparte kleine kathedralen, de Notre-Dame en de St-Étienne. Ook Les Arènes is bijzonder. Dit amfitheater uit de Romeinse tijd werd in 1828 ontdekt.

Fréjus Kathedraal
Fréjus Arena
Zondag 12-4-2009. Eerst heel veel regen, later zon 18°.
Geweldig met Den Beer langs het strand gewandeld. Ondanks de regen (zeker haar "kossie") niet werd het een feestje! De voortent opgezet en 's middags weer een stevige wandeling gemaakt.

Maandag 13-4-2009. Zon, windje 22°. We hebben een mooie 2e paasdag. De zon scheen vandaag uitbundig. We hebben flink gewandeld. De natuur is al een stuk verder dan in Nederland. De bomen zijn al redelijk vol en er zijn volop bloeiende bloemen en struiken in de Villepey. De meren van Villepey is een prachtig natuurgebied, het strekt zich uit tussen Fréjus, St Aygulf en Roquebrune sur Argens. Je kunt hier allerlei soorten dieren, planten en insecten tegenkomen. In het deel achter de camping staat een biologische boerderij La Ferme des Esclamendes. La Ferme des Esclamandes maakt deel uit van de associatie 'Semailles 83'. Dit is een werkgelegenheidsproject voor kansloze jongeren. Hier werken 5 vaste medewerk(st)ers en circa 10 vrijwilligers. Zij telen er groenten en planten op biologische wijze en maken windschermen en gebruiksvoorwerpen uit het hier gevonden riet.

In het natuur gebied tref je alle soorten dieren, vissen, vlinders en insecten. In de buurt van hotel v.d. Valk logeert een kolonie beverratten.

Villepey
Fréjus
Vliegende Beer

Dinsdag 14-4-2009. Zon 24°. Het is wederom een mooie voorjaarsdag. Eerst de uitgebreide ochtendwandeling met de Beer langs het strand. Na het corvee lekker baantjes getrokken in het zwembad. Het water was nog erg fris. 's Middags de grote wandeling door de Villepey naar St. Aygulf (en terug via het strand). De beverratten zwemmen nog vrolijk rond.

Woensdag 15-4-2009. Eerst zon, later wolken 16°. Het weer is een beetje omgeslagen. Vanochtend scheen de zon nog lekker. Vanmiddag stond er een frisse wind en was het bewolkt. Gewandeld en gefietst.

Vrijdag 17-4-2009. Eerst zonnig, in de middag onweer 14°. Het begon vanochtend goed. In een lekker zonnetje met de Beer langs het strand gewandeld.

Donderdag 16-4-2009. Regen, heel veel regen, later wolken 14°. Het weer zit werkelijk in een dipje. Deze nacht is het niet droog geweest. Ook vanochtend bui na bui. Gelukkig knapte het vanmiddag een beetje op. Op de fiets naar Fréjus. In Fréjus staan talrijke monumenten uit de romeinse bloeitijd: de ruïnes van het amfitheater, de overblijfselen van een aquaduct en de arena. Vandaag hebben we de arena uitgebreid bezocht. Daarna nog even in het centrum van de stad gewandeld.

Den Beer in haar fietskot
Markt in Le Muy
Muguet

Zaterdag 18-4-2009. Zon en wolken 16°.
Rustige dag. Boodschappen, veel gewandeld en lekker gezwommen. 's Avonds betrok de lucht erg. Het werd pikzwart. Gelukkig dreven de buien het binnenland in.

Zondag 19-4-2009. 's nachts onweer en veel regen. Zon en een fris windje 14°.
Het weer blijft onstabiel. Gelukkig valt de meeste regen, tot nu toe, 's nachts.
Vanochtend naar Le Muy geweest. Le Muy is een typisch provencaals stadje op een kilometer of 10 van de kust. Het stadje wordt doorsneden door de RN 7 (Aix en Pce - Nice) en de tolweg. Op zondag staat het stadje vol marktkramen met uiteenlopende handel, m.n. veel tafelkleden en zeepjes.

Maandag 20-4-2009. Regen, later zon, 16°.
Wederom een natte dag. Toen het 's middags droger werd naar Les Issambres gefietst met den Beer in de kist. Onderweg mooie plaatjes van de azurenkust gezien. Les Issambres maakt deel uit van de gemeente Roquebrune-sur-Argens. Deze badplaats ligt net als Ste-Maxime aan de overkant van St-Tropez. De stranden liggen direct langs de doorgaande weg en zijn smal, het achterland richting Esterel is prachtig.

Dinsdag 21-4-2009. Wolken en zon 19°.
Vandaag Cannes bezocht. Heen via de Corniche de l'Esterel vanwaar mooie uitzichten op de rode rotsen. Via Agay, Anthéor en la Napoule naar Cannes. De auto bij de jachthaven geparkeerd. Door het oude Cannes de helling van de Mont Chevalier belommen..Boven aangekomen de kerk ND de l'Espérance en de voormalige wachttoren die naast het museum "La Castre"(mediterrane oudheden uit het Midden- en Verre Oosten) staat. Hierboven mooie uitzichten over de stad, o.m. de Boulevard de la Crosette en les isles de Lérins. La Croisette heeft haar naam gekregen van een klein kruis dat ooit ten oosten van de baai stond. Het is een favoriete plaats voor bevolking en bezoekers.

Roquebrune Rocher
Cannes

Woensdag 22-4-2009. Zonnige warme dag, 23°.
Rustige campingdag. Veel gezwommen en met Den Beer gewandeld.

Donderdag 23-4-2009. Zonnig, frisse wind19°.
Wederom een mooie voorjaarsdag. Weer lekker gezwommen.
's Middags via het "stadspark" naar Port Fréjus gewandeld. Het was hier gezellig druk. Port Fréjus heeft weliswaar hoogbouw maar is qua kustlijn niet storend. De haven werd 20 jaar geleden gebouwd en is omgeven door flats. In de haven kun je prachtige boten bekijken maar ook genieten van de activiteiten van de bemanningen in hun voorbereiding voor een tocht over de Middelandse zee.

Vrijdag 24-4-2009. Zon, harde wind19°.
Vandaag een stevige wind. De zee had mooie schuimkoppen, de kite-surfers vlogen door de lucht en verder weinig mensen op het strand. Kaassie voor onze Beer.

's Morgens Ste Maxime bezocht. Mia naar de markt. Beer en ik naar de haven. De Tour Carrée (nu een museum) springt er als bezienswaardig uit. In de haven is altijd wel wat te doen en te zien. Bij de haven staat een grote ton waar we regelmatig aanleggen: het terras Le Tonneau. De koffie en de rosé zijn hier prima en we genieten daar regelmatig van. Je kunt hier ook lekker lunchen. De planchette is heel bijzonder. Een planchette is een soort pizza. De basis is een bodem van brood, belegd met alle heerlijkheden uit deze streek. Je kunt uit verschillende soorten kiezen, en ........ je eet ze met "les doigts". Ste-Maxime is de grootste agglomeratie aan de Golf van St-Tropez.

Zaterdag 25-4-2009. Zon + storm19°.
Het is vandaag - qua weer - een nare, onrustige dag. De wind blaast flink. Op zee veel schuimkoppen. Windkracht 8. Lekker gelezen en met den Beer gewandeld. Het blijft een feest om met haar naar haar favoriete strandje te gaan. Gooi een steentje en ......... ze springt als Yuri van Gelder!

Zondag 26-4-2009. Regenbuien en harde wind 12°.
Het is verschrikkelijk weer. Het waait hard en we hebben een regenbui van 24 uur achter de rug. Vandaag dus een dagje in de caravan. De weersvoorspellingen zijn volgens Meteo France voor morgen ook niet best. Onze Beer voelt zich vandaag niet zo lekker.

Maandag 27-4-2009. Een grote regenbui 12°.
Tot de middag een gestage regenbui. Daarna buien. Het is een erg natte bedoening op de camping. Campers moesten op het asfalt blijven. De ongelukkige die toch het "zwembad" inging moest door een tractor weer op het droge worden getrokken. De Beer heeft wat moeilijke dagen. Ze is ziek, geeft over en heeft diarree. Heel zielig.

Dinsdag 28-4-2009. Mistral en zon 19°.
Vanmiddag langs de boulevard van Fréjus naar Ste Raphael gewandeld. De kerk van de Tempeliers steekt hoog boven het stadje uit. Verder eigenlijk weinig over te melden als een Casino, veel hotels, een grote MacDonald's aan de haven. Onlangs is een mooi park aangelegd dat direct aan de haven grenst. Vanaf het haventje kun je per boot allerlei excursies maken.

Ste Maxime Tour Carrée
St. Raphael

Woensdag 29-4-2009. Mistral (fors) en zon 17°.
De wind is onstuimig. We staan flink te schudden. Onze "Beer" is weer de oude. Ze heeft zelfs weer praatjes. Lekker gewandeld in de Villepey.

Donderdag 30-4-2009. Zon 21°.
Eindelijk een fatsoenlijke dag. Het water in het zwembad was ijzig. Morgen dag van de arbeid. Het zou wel eens druk op de camping kunnen gaan worden.

Vrijdag 1-5-2009. Zon 24°.
Vandaag weer een heerlijke voorjaarsdag. Vanochtend naar St. Maxime geweest. Onderweg veel stalletjes tegengekomen waar men muguets (= lelietjes van dalen) verkoopt. Al vanaf het begin van de 16e eeuw is het een aardige gewoonte, dat men elkaar op 1 mei een lelietje van dalen schenkt als symbool van geluk.

Zaterdag 2-5-2009. Zon 24°.
Het weer is omgeslagen. We hebben nu heerlijk weer en het ziet er voor de komende dagen prima uit. Vroeg opgestaan om met de Beer langs het strand uit te laten. Het is nog steeds erg vol aan de kust. De gebruikelijke dingen uitgevoerd en we hebben daar van genoten.

Zondag 3-5-2009. Zon, af en toe een wolk 23°.
Het blijft aangenaam. Wederom een mooie dag. Vanochtend Port Grimaud bezocht. Port Grimaud is in 1966 gebouwd. Tussen de kleurige gevels liggen meer kanalen dan straten. Je kunt hier heerlijk wandelen maar een leuke manier om dit dorpje te bezichtigen is ook vanaf het water. Je kunt een rondvaart maken of zelf een elektrisch bootje huren. De markt op zondag is charmant.

Maandag 4-5-2009. Zon, af en toe een wolk en een bui 21°.
Vandaag op de fiets naar Roquebrune sur Argens. Den Beer achterop. Heen één groot vals plat, werken dus. Terug ging het beter. Roquebrune is een schilderachtig plaatsje. Wanneer je de hoofdstraat naar boven beklimt kom je via tunneltjes en poortjes in het centrum terecht. Je ademt er het verleden. De echte hoofdstraat en tevens centrum is de Rue de L'Hotel de Ville.
Port Grimaud
Gassin
Ramatuelle
Dinsdag 5-5-2009. Zon, 22°.
Vandaag het schiereiland van St. Tropez bezocht. Na de drukke kustweg was Gassin een verademing.
Gassin heeft ongetwijfeld de mooiste ligging. Net als La Garde-Freinet is Gassin een "village perché", een dorp dat strategische bovenop een heuvel ligt. Het centrum is een wirwar van steile straatjes, trappen en steegjes. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig overzicht over de baai van St-Tropez. Hierna zijn we over een hoge smalle weg naar Ramatuelle gereden. Onderweg kwamen we de windmolen van Paillas tegen. Ramatuelle is schilderachtig. Het ligt bovenop een heuvel. De smalle straatjes herbergen authentieke winkeltjes. Het dorpsplein met de kerk is echt provencaals. De wijngaarden in de omgeving leveren de druiven voor de Côtes-de-Provence.
Hierna naar Cap Camarat. Deze kaap ligt in het zuiden van het schiereiland van Saint Tropez. Door de prachtige natuur, is dit een beschermd gebied.

Woensdag 6-5-2009. Zon, 23°.
Heerlijke dag. Rust roest, vandaar veel gezwommen. 's Middags naar St. Raphael gefietst. Bij de jachthaven in het park gewandeld. Je ziet daar bijzondere dingen.

Donderdag 7-5-2009. Zon, 22°.
We sukkelen een beetje naar het einde van de vakantie. De inpak gaat beginnen. 's Middags langs het douanierspad langs St. Aygulf gewandeld. De uitzichten zijn prachtig. De Beer is niet te houden. Steeds komen we kleine strandjes tegen "en dan moet het even". Als ze lekker nat is geworden en veel steentjes heeft gevangen, kunnen we weer verder.

Vrijdag 8-5-2009. Zon en af en toe een wolk 21°.
Vandaag bevrijdingsdag in Frankrijk. Het feest van de overwinning. De winkels waren gesloten. De markten helaas niet. Den Beer en ik zijn lijdzaam meegegaan naar de markt in St. Aygulf, waar na een flinke inspanning, vervolgens niets werd gekocht. Misschien mogen we morgen wel naar de markt in Fréjus! Het bevalt ons hier nog prima, helaas is het eind in zicht.

Zaterdag 9-5-2009. Zon en af en toe een wolk 20°.
Wederom een heerlijke dag. 's Middags stak de wind flink op. Aan het strand was het druk met kite-surfers. De terugreis een beetje aan het voorbereiden. Voor het eerst zijn we erg lang op één plek gebleven. Het is goed bevallen.
Den Beer vermaakt zich nog prima.

Zondag 10-5-2009. Wolken en wind 19°.
Inpakdag. 's Middags nog een flinke wandeling met den Beer naar St. Aygulf gemaakt. Het was erg rustig aan het strand. In St. Aygulf de Bothanische tuin bekeken. Er staat daar veel moois.

Cap Camarat
St. Aygulf
Chanas

Maandag 11-5-2009. Wind en zon 24°.
Om 08.30 uur vertrokken uit Fréjus. Om 12.00 uur waren we aan in Chanas. Camping Beauséjour in Chanas heeft nog steeds wel iets speciaals: de bloemen en struiken, de "touwen" tussen de standplaatsen, maar vooral de vriendelijke ontvangst. 's Middags door het stadje gewandeld. Hadden we vorig jaar al de indruk, dat hier weinig gebeurt, nu weten we het zeker. Het lijkt wel of de tijd hier stilstaat. Overigens is de natuur hier prachtig.

Dinsdag 12-5-2009. Zon en wolken25°.
Doorgereisd naar Macon. De route door Lyon ging wat moeilijker dan anders. Er stond een dijk van een file voor een van de tunnels en die werd erg laat aangekondigd. Gelukkig konden we via de rondweg de file omzeilen. We waren om 11.00 uur op camping Municipal in Macon. Na het corvee en de lunch, langs de Saone naar het centrum gewandeld. De brug met de 11 bogen bewonderd en leuk door het centrum gewandeld. De St. Vincent-kerk is van binnen ontmanteld. De St. Pierre stond er in volle glorie bij. Morgen reizen we naar Luxemburg.

Woensdag 13-5-2009. Wolken 19°.
Rustige reis van Macon naar camping Kockelscheuer in Luxembourg.

Donderdag 14-5-2009. Wolken 21°.
Naar camping Soerendonk in Soerendonk gereisd. Rond Luik was het behoorlijk druk. Om 12.15 uur aan. Gezwommen en gewandeld.

Vrijdag 15-5-2009. Wolken 17°.
Naar huis. Om 10.30 uur in Amsterdam. Daarna het helse corvee van het thuiskomen. Overigens was het erg druk op de wegen in Nederland. We mogen nu 90 km per uur. Hoe dat moet werd mij vandaag niet duidelijk.

Laatste nacht in Soerendonk

Côte d'Azur.