Dinsdag 25-5-2010. Zonnig 17°
Vandaag onderweg naar Enspijk aan de Linge. Om 11.00 uur waren we op Camping de Rotonde. Na de lunch op de fiets (met Den Beer in haar kar) naar de Linge. Het is een schilderachtig riviertje met knusse uitzichten.
Vanaf Enspijk kun je met het voetveer oversteken naar landgoed Mariënwaerdt. Het voetveer heeft een beperkte dienstregeling. Daarom zijn we omgereden en bij Beesd de rivier overgestoken. Onderweg zie je vanaf de overkant van de Linge, Beesd liggen. Het is een dromerig plaatsje. Bezienswaardig is de Sint-Pieterskerk. Aan het einde van de Molendijk staat de korenmolen De Vrijheid.
Via de dijk arriveren we in Mariënwaerdt. De Heerlijkheid Mariënwaerdt ligt in een bocht van de Linge. Het is een natuurgebied van ca. 900 hectare met karakteristieke lanen, dijken, boomgaarden, akkers, bos en monumentale gebouwen. Dit eeuwenoude landgoed heeft een rijke historie. Mariënwaerdt is van oorsprong een Norbertijner abdij uit de twaalfde eeuw. Centraal op het landgoed - op de plaats van het voormalige klooster - ligt nu Huize Mariënwaerdt met daaromheen de voormalige bedrijfsgebouwen als koetshuis, stallen en oranjerie. Het landgoed kwam in 1734 in handen van de familie van Bylandt. Door vererving is het landgoed nog steeds in beheer van de nazaten. We hebben hier heerlijk rondgewandeld. Het was erg rustig. Hierna terug naar Enspijk. Enspijk ligt aan de Linge. De historie van Enspijk hangt samen met die van het geslacht Pieck. Het dorpswapen is van het geslachtswapen van Pieck afgeleid: een rood kruis in zilver gezet. De Piecken bezaten waarschijnlijk het Huis te Enspijk. Dit huis stond ten zuiden van het dorp en was met een gracht omgeven. In 1828 werd het afgebroken.
Bewoonbare hooioppers in Mariënwaerdt
Beesd uitzicht op de Kerk
Enspijk molen aan de Linge
Woensdag 26-5-2010. Wolken/regen 11°
Ondanks de weersvoorspellingen de fiets genomen. Eerst langs de Linge naar Leerdam. Tot 1984 behoorde het tot de Vijfheerenlanden. De rijkdom van Leerdam wordt gevonden in goedbewaarde historische gebouwen zoals de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw van Aerden, de overgebleven en gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren van de Zuidwal van Leerdam en het Oude Raadhuis. Rustig door het stadje gewandeld. Helaas was het Hofje van mw van Aerden nog niet open. Via Asperen en Acquoy weer naar Enspijk. Fort Asperen is een Torenfort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militair complex dat tussen 1815 en 1940 is gebouwd. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Het is het grootste gebouw van Nederland en sinds 2009 Rijksmonument. Acquoy ligt aan een oude bocht van de rivier de Linge. Omdat in vroeger tijd langs of vlak achter de Lingedijk gebouwd werd, heeft Acquoy een langgerekte en bochtige vorm gekregen. De NH-Kerk uit de 15e eeuw is bezienswaardig. Vanuit de verte kun je zien dat hij behoorlijk scheef staat. ’s Middags met de auto naar Geldermalsen. In het centrum van Geldermalsen bevindt zich een gotische kerk, die omstreeks het jaar 1450 gebouwd is. Zowel de kerkklok als het doopvont dateren uit de 15e eeuw. De kerk werd in 1968 gerestaureerd. Hierna richting Buren. Buren ligt aan de Korne, een zijarm van de Linge, en is van 1492 tot 1796 de zetel van de graven van Buren geweest. Op 7 juli 1551 trouwde Anna van Buren met Willem van Oranje, waardoor het graafschap bij het Huis van Oranje-Nassau kwam. Buren heeft altijd zijn middeleeuwse karakter behouden. Aan de stadswal staat nog steeds de Huizer- of Kuilenburgsepoort. De poort is het voornaamste overgebleven gedeelte van de vesting. Het voormalige kasteel van Buren werd na 1804 gesloopt. In het bos, binnen de omwalling van het afgebroken slot, is een wandeling uitgestippeld. Buren bezit een driebeukige, laatgotische, Nederlands Hervormde kerk uit 1395.
Leerdam gevel hofje van mw van Aerden
Leerdam Mia en Beer
Fort Asperen
Buren Weeshuis
Buren NH Kerk
Donderdag 27-5-2010. Wolken 14°
Weer onderweg naar Afferden in Noord-Limburg. Op het gemak de boel ingepakt en om 10.00 uur vertrokken. Om 11.30 uur waren we aan op camping Roland. Na het installeren en de lunch een prachtige wandeling door de Maasduinen gemaakt. We hadden gekozen voor de rode Duvelskuulroute. De wandeling voert langs de ruïne van het landgoed Bleijenbeek en over het heidegebied de Duvelskuul.
De Duvelskuul is een groep vennen in de kommen van de rivierduinen van de Maas. Vroeger werd er in dit moerasgebied turf gestoken waarbij je soms kon wegzakken in het veen. Een enkele reis naar de duivel. Vandaar de naam. Er leven bijzondere planten. De heide wordt begraasd door runderen en geiten. Onze Beer vond ze bijzonder interessant.
Vele jaren was het kasteel Bleijenbeek in bezit van adellijke families, die hier woonden met hun gezinnen. Evenals de bewoners heeft het kasteel voor- en tegenspoed gekend. Tijdens de tachtigjarige oorlog hebben de Spanjaarden het kasteel ingenomen (1589). In de zeventiende eeuw is het zwaar beschadigde gebouw hersteld en uitgebreid.
Duvelskuul
Ruïne Bleijenbeek

Vrijdag 28-5-2010. Zon en wolken 17°
Eerst te voet met Den Beer naar Afferden om verse broodjes. Samen even door het dorp gewandeld. Afferden is het noordelijkste dorp van de gemeente Bergen. Al voor de 13e eeuw stond in Afferden een kerk. De toren stamt uit de 13e eeuw. In de 16e eeuw en de 19e eeuw vonden ingrijpende verbouwingen plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de oude kerk totaal verwoest. De toren bleef staan, en is later gerestaureerd. De molen Nooit Gedacht is in 1958 gebouwd als vervanging van de oude molen. Ook de kapel van de vrouw van de 7 smarten is fraai.
Na het ontbijt op de fiets een rondje gemaakt. Eerst de pont over richting Boxmeer. In Sambeek gestopt om de sluizen en de stuw te bekijken. In Boxmeer door het centrum gewandeld. Het is een vriendelijk plaatsje. Het Karmelietenklooster vlakbij de kerk vonden wij mooi. Via Sambeek en Vierlingbeek naar de pont in Bergen. In Sambeek staat (volgens het bordje) een 1000-jarige Linde. Met zijn 500 jaar is het de oudste boom van Nederland. Vroeger werd onder de boom recht gesproken en werden huwelijke bevestigd. Het landschap aan de "overkant" vonden wij wat saai. Doorgefietst naar het dorp Aijen. Bij binnenkomst valt een wit kapelletje op. Het is het Sint Antoniuskapelletje dat omstreeks 1800 werd gebouwd. Langs de Maas terug naar Bergen. Op de begraafplaats staat het restant van de Oude kerk.
's Middags de Broedersbosroute langs de blauwe paaltjes gewandeld.

Sluizen en stuw bij Sambeek
Aijen St. Antoniuskapel
Broedersboswandeling
Beertje is moe

Zaterdag 29-5-2010. Zon en wolken 17°
Vandaag via Siebengewald richting Duitsland om Kevelaer te bezoeken. In de loop der eeuwen heeft Kevelaer een unieke rol gespeeld in de geloofsbeleving van Nederlandse katholieken. Vanuit veel steden in het protestantse noorden werden bedevaarten ondernomen naar het Maria-oord. Tot de negentiende eeuw was het een van de weinige plaatsen waar zij in het openbaar hun geloof konden uitoefenen, want in het koninkrijk Pruisen bestond godsdienstvrijheid. De speciale band van Nederland met Kevelaer bestaat nog steeds; naast veel Duitse pelgrims zijn het vooral Nederlanders die de kapel van de "Troosteres der Bedroefden" bezoeken. Ondanks dat de plaats in Duitsland ligt is Kevelaer het belangrijkste pelgrimsoord voor Nederlandse katholieken.
In de stad is veel moois te zien. Zo is er het attractieve stedenbouwkundige bedevaartcentrum met genadekapel en de bijbehorende Mariabasiliek en kaarsenkapel. Daarnaast zijn er ongeveer 200 monumentaal beschermde huizen en de schilderachtige straatjes en hoekjes. Op de terugweg langs Well. Well is vooral bekend om zijn kasteel. Kasteel Well behoort tot de meest romantische kastelen van Nedrland. Het is een waterburcht gebouwd op een strategisch belangrijk punt aan de Maas. Er is nu een opleidingsinstituut in gevestigd. De binnenplaats en de tuinen rond het kasteel zijn vrij toegangkelijk.
Na de lunch de rivierduinenroute langs de paarse paaltjes gewandeld. Ook deze route is weer prachtig. De route loopt door het heidegebied Quin en over oude rivierduinen met mooie uitzichten.

Kevealer Kapel van de Genade
Well Kasteel
Zondag 30-5-2010. Een hele natte dag 15°
Weer onderweg. In de regen ingepakt. We reizen naar door naar het plaatsje Sart bij Spa. We logeren op camping Spa d'Or. In de regen de boel opgezet. Na de lunch met de auto naar Sart. Sart is een dorpje in een prachtige omgeving. Het kerkje is leuk. In het dorp staat nog een klein kasteeltje. Heel bijzonder. Daarna richting Spa.
Spa is een toeristisch centrum van de Ardennen. Vooral de bronnen oefenen een aantrekkingskracht uit. De geneeskrachtige werking van het ijzer- en koolzuurhoudend water was al in de 16e eeuw bekend. In 1764 werd de eerste badinrichting gebouwd en kreeg de stad bekendheid als kuuroord. In 1774 werd er het eerste casino van Europa geopend. In de 19e eeuw werd Spa zo bekend dat in het Engels "spa" een soortnaam voor kuuroord werd. De welgestelde bourgeoisie liet er kasteeltjes bouwen. Talrijke gekroonde hoofden, componisten en schrijvers verbleven in Spa. Ondanks de regen leuk in het stadje rondgewandeld. De kerk is impossant. Verder vonden wij het badhuis (gedateerd) maar wel mooi.
Spa Kerk
Spa Badhuis
Spa lift
Maandag 31-5-2010. Wolken en regen 12°
Vandaag wolken en regen. ’s Morgens een uitstapje gemaakt naar de NO-kant van de Hoge Venen. Via Jalhay, Lac de la Gileppe en Eupen naar Monschau in Duitsland gereden. Enkele kilometers ten zuiden van Eupen werd het riviertje de Gileppe afgedamd. Het Meer van Gileppe heeft een inhoudscapaciteit van maar liefst 25 miljoen kubieke meter (lekker) drinkwater. Op de dam staat de beroemde "Leeuw van Gileppe. Vlakbij de Duitse grens,op de drempel van Hertogenwald en Hoge Venen ligt het schilderachtige Eupen. Het is wat sfeer en karakter betreft een Duitse stad, die is verdeeld door een onder- en een bovenstad, gescheiden door een bergrug. Eupen is vooral bekend door zijn stuwdam in de Vesdre, daar waar de Vesdre en de Getz samenkomen. Hier ligt ook een enorm meer, dat de vroegere lakenindustrie voorzag van water. Bezienswaardig is de St. Niklaaskerk die uit 1727 dateert. Monschau ligt net over de grens, op een hoogte van 350-650 meter in het smalle dal dat de rivier de Roer (die hier samenkomt met de Laufenbach) heeft uitgesleten. Het stadje wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuwse burcht op de Schlossberg. De oudste huizen van de stad dateren van vlak na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648, beëindigd met de ons bekende Vrede van Münster). De andere vakwerkwoningen zijn in later eeuwen tot stand gekomen. De huizen hebben een leistenen dak. In de 18de eeuw had de lakennijverheid in Monschau zijn bloeiperiode, maar nu is het enkel toerisme dat de klok slaat. Naast een veelvoud aan bezienswaardigheden, heeft vrijwel elk huisje van de oude stadskern veel kleine dingen die het ontdekken waard zijn.
Lac de la Gileppe
Eupen St. Niklaaskerk
Monschau
Dinsdag 1-6-2010. Wolken 17°
Het weer ziet er weer goed uit. Vanochtend naar Malmédy. De stad ligt schilderachtig. Malmédy is bekend om zijn papierfabrieken en leerlooierijen. In december 1944 werd de stad gebombardeerd en bleef er van het oude centrum weinig over. De kathedraal gebouwd als abdijkerk uit 1775, het stadhuis en het gerechtsgebouw hebben het overleefd. In het Cavens Huis, een vroeger weeshuis, zijn het papier- en carnavalsmuseum gevestigd. Hiervandaan naar het Lac de Robertville. Onderweg gestopt bij het Chateau de Reinhardstein. Aan het begin van de 60’er jaren van de vorige eeuw stonden hier alleen ruines. Professor Overloop liet de burcht volledig herbouwen naar de 17e eeuwse gravures waarop deze stond afgebeeld zoals hij er uitzag in zijn bloeiperiode. Het resultaat is prachtig. Hierna zouden we het grote stuwmeer moeten zien. Helaas was dit leeg omdat men bezig is om de stuwdam te vernieuwen. Een is hele vreemde gewaarwording wanneer je midden op een berg een strandje ziet liggen zonder water. Na de lunch de wandelschoenen aangetrokken. Om de hoek liggen de Hoge Venen. Dit is één van de meest ongerepte natuurgebieden van de Ardennen en de Eifel.
Malmédy kathedraal.
Chateau de Reinhardhardstein
Lac de Robertville (zonder water)
Woensdag 2-6-2010. Zon en wolken 19°
Vanochtend richting de Amblève. Via Francorchamps (circuit), Stavelot, Trois Ponts, Coo en Stoumont weer terug naar huis. Stavelot ligt in een prachtig gedeelte van de Ardennen. Het stadje heeft nog oude huizen, sommige met vakwerk. Stavelot is nauw verbonden met Malmedy. Beide steden kennen een lange geschiedenis en zijn verzot op het carnavalsfeest. De geschiedenis van beide steden gaat terug tot de 7de eeuw toen de heilige Remaclus in Malmedy en in Stavelot een klooster stichtte. De abt verbleef in Stavelot, dat op deze wijze de hoofdplaats werd van een klein kerkelijk prinsbisdom. Op de Place St. Remacle staat de Fontaine du Perron uit 1769. Dit is het symbool van de onafhankelijkheid van de stad. Van de Abdijkerk bestaat nog een romaanse toren.
Troix Ponts is een vriendelijk dorpje. Even verderop ligt het toeristische Coo. Het dorp heeft een prachtige waterval. Het water van de Amblève stort hier met donderend geraas neer.
Stavelot uithangbord
Stavelot Abdijtoren
Coo Waterval
Donderdag 3-6-2010. Zonnig 19°
Vandaag weer onderweg. Camping Sonnenberg in Leiwen, in de Moezel-streek, staat op het programma. Na een voorspoedige reis kwamen we in Leiwen aan. Sonnenberg ligt hoog op een berg. De toegangsweg is steil en niet erg breed. Boven kregen we de teleurstellende mededeling dat de camping vol was. Het blijkt dat het vandaag sacrementsdag is, een feestdag bij onze oosterburen. Een goede reden voor een lang kampeerweekend. De caravan gekeerd en weer naar beneden. Halverwege de berg even gestopt om een kopje koffie te drinken en een nieuwe bestemming te kiezen. Het werd een camping in Reinsfeld. Om 12.00 uur waren we aan op AZUR campingpark Hunsrück in Reinsfeld. De boel opgezet geluncht en lekker een paar uurtjes gelezen. Aan het eind van de middag met Den Beer naar Reinsfeld. Reinsfeld is een slaperig stadje. Veel valt er niet te beleven. De kerk is bezienswaardig.
De kerk in Reinsfeld
Vrijdag 4-6-2010. Zonnig 22°
Weer verder. Onderweg naar Neckargemünd. Rustige reis via de snelweg. Om 12.00 uur waren we aan op camping An die Friendensbrücke in Neckargemünd. Het inchecken duurde even maar om 12.30 uur stonden we op de plek. We hebben een prachtige kampeerplek aan de rivier de Neckar. Er komen veel plezierbootjes en rondvaartboten langs. Den Beer vermaakt zich prima aan de waterkant.
's Middags uitgebreid Neckargemünd bezocht. Neckargemünd is een mooi stadje bij Heidelberg. Het ligt aan de Neckar op een kilometer of 10 van Heidelberg. De geschiedenis van de stad begint meer dan 1000 jaar geleden. Dit weerspiegelt zich in de prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen, de romantische steegjes en de met bloemen versierde pleintjes in de historische stadskern. In het centrum zijn gezellige winkeltjes. De stad is 2 kerken rijk. Aan de oever van de Neckar is een halte van de toeristische boot naar Heidelberg.
Neckargemünd overzicht over de stad
Neckargemünd vakwerkhuizen in het centrum
Zaterdag 5-6-2010. Zonnig 24°
Vandaag weer heerlijk weer. Vroeg onderweg naar Heidelberg. Vanaf Neckargemünd is het een klein uurtje fietsen. In de verte zie je de stad al liggen. Hoog boven de stad ligt het de voormalige keurvorstelijke residentie. Het complex werd van de 13de tot de 17de eeuw in verschillende fasen gebouwd en in 1693 door de Fransen goeddeels verwoest. Nu is het een goed onderhouden ruïne, die in de 19de en 20ste eeuw gedeeltelijk is gerestaureerd. Rond het gebouwencomplex staat een aantal ronde of achthoekige, zware torens, waaronder de Dicker Turm (1533), met een doorsnee van 30 m, die nog maar voor de helft overeind staat. We steken de Neckar over via de Alte Brücke. Deze eerste stenen brug van de stad werd eind 1700 gebouwd op de plaats van een vroegere houten brug. Beelden van keurvorst Karl Theodor en van de godin Pallas Athene sieren de brug die een goed uitzicht biedt over de Altstadt en het slot.
De stad Heidelberg is zondermeer een bezoek waard. De prachtige gevels van de bescheiden burgerwoningen de paleisachtige gebouwen, de kerken en de vele pleinen en pleintjes met hun schitterende fonteinen zijn prachtig. Bezienswaardig vonden wij verder de Hauptstrasse, De Geist-Kirche, De Jesuitenkirche, de universiteitsgebouwen en Zum Ritter het enige oude herenhuis dat de brand van 1693 heeft overleefd.
Heidelberg uitzicht
Heidelberg huis Zum Ritter
Heidelberg Slot

Duitsland/Frankrijk.

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 6-6-2010. Zonnig 28°
De laatste dag in Neckargemünd. Vandaag een fietstocht langs de Neckar richting Neckarsteinach. Langs de rivier ligt een prachtig fietspad. De uitzichten over de rivier zijn fantastisch. Neckarsteinach is een prachtig dorpje met vakwerkhuisjes en een lief kerkje. Boven het dorp liggen verschillende kastelen. Vanwege de hitte na het bezoek aan het dorp, weer terug naar de camping. 's Middags lekker op de camping met een boek.
Neckarsteinach een van de 4 kastelen
Onze Beer
Maandag 7-6-2010. Zonnig 22°
Na de onweersbui van gisteravond is het een stuk afgekoeld. Ook de zon is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor mist en wolken. Op het gemak ingepakt. Rustige reis via de snelweg. Onderweg brak de zon door. Op een parkeerplaats gegeten.
Om 15.00 uur kwamen we aan (op een redelijk volle) campinghof Salem in Salem. Salem ligt vlakbij de Bodensee.
Salem uitzicht op de heuvels
Dinsdag 8-6-2010. Zonnig 26°
Vandaag wederom een warme dag. Na het boodschappenprogramma op de fiets naar Salem. Een levendig stadje met een leuk kerkje en een prachtig kasteel. In 1134 gesticht, behoorde Salem tot de belangrijkste cisterciënzer kloosters op Duitse bodem. In 1802 kwam het in bezit van de markgraven van Baden. Het is tegenwoordig een van de mooiste monumenten van Baden-Württemberg en een bezienswaardigheid, waarin veel te ontdekken valt.
De gothische domkerk met de albasten aankleding en de 17 ha grote tuin om het Schloss zijn mooi.
’s Middags op de fiets naar Meersberg aan de Bodensee. Uiteindelijk toch bij de Bodensee aangekomen. Het fietspad langs het meer is mooi. Nadat we de pont naar Konstanz gepasserd waren, arriveerden we in Meersburg. Het om zijn wijn bekende Meersburg ligt schilderachtig tegen de steil naar het Bodenmeer aflopende berghelling. Als je na de ophaalbrug de zware toegangspoort van de Meersburg passeert, bevindt je je in een omgeving van lang verleden tijden. De Meersburg kan terugzien op meer dan 1000 jaar Europese geschiedenis. Volgens een oude sage en overlevering uit het jaar 1548 moet Meersburg in de 7e eeuw gesticht zijn door de Merovingen onder koning Dagobert. Muren als jaarringen getuigen van de bouwlust van de vroegere bezitters, die de Meersburg lieten uitgroeien tot een bolwerk, dat nooit bestormd of zelfs verwoest is. Verder is er in Meersburg de oude stadspoort en het oude stadsgedeelte met vakwerkhuizen bezienswaardig. Terug via het fietspad en daarna een stukje de heuvels door naar Salem.
Slot Salem
Bodensee
Slot Meersburg
Woensdag 9-6-2010. Zonnig 26°.
Vandaag wederom een warme dag. De stevige bui van gisteravond heeft het weerbeeld niet veranderd. In de auto naar Bregenz aan de Oostenrijkse kant van het meer. Bregenz ligt aan de oevers van de Bodensee en de berg de Pfänder. In de Romeinse tijd werd de stad Brigantium genoemd. De stad is verdeeld in de Unterstadt, de lage ligging, en Oberstadt, de hoge ligging. In de Unterstadt is het echte gezellige centrum en in de Oberstadt vind je de geschiedenis met een middeleeuwse kern. Bregenz werd in de 13e eeuw gesticht. Later ontstond een benedenstad. Tijdens ons bezoek was het heel erg druk in de stad. Even rondgelopen en uiteraard getankt want de benzineprijzen zitten hier op het Luxemburgniveau. Hierna naar Lindau.
De historische stad Lindau ligt ook aan de Bodensee, dicht bij Oostenrijk en Zwitserland, aan de voet van de Vorarlberger en Allgauer Voralpen. Het wordt het vakantieeiland Lindau genoemd. De bijzondere ligging, het historische stadsbeeld en het aangename klimaat maken Lindau tot een aantrekkelijke verblijfplaats. De auto parkeren viel niet mee maar gelukkig kwam er bij het station, vlakbij de haven, een plekje vrij. Eerst naar de haven gewandeld. Het eerste wat opvalt is de Neu Leutchtturm. De 33 m hoge nieuwe vuurtoren met daartegenover het hoge standbeeld van de Bayerische Lowe. Ze staan hier sinds in het midden van de 19e eeuw de haven opnieuw werd aangelegd. Het is een zeer fotogeniek plaatje. Langs de Mangturm. Op de Alpen ligt nog sneeuw! Daarna het oude centrum ingelopen. Hier heel veel moois. Het Haus zum Cavazzen valt gelijk op. Dit trotse huis op de Marktplatz werd wel eens het 'mooiste burgerhuis aan de Bodensee' genoemd. Nu is schoonheid een relatief begrip, maar indrukwekkend is in ieder geval de royaal beschilderde brede gevel van dit grote huis, waar rond 1600 de rijke Italiaanse koopmansfamilie Cavazzo gewoond moet hebben. Ook het oude raadhuis is bijzonder. Het stamt uit het begin van de 15e eeuw. De prachtige gevels en ook de mooie kerken maken Lindau tot een aanrader!
Uitzicht op Bregenz
Lindau Haus zum Cavazzen
Lindau vuurtoren en leeuw
Donderdag 10-6-2010. Zonnig 32°.
Vandaag weer de fiets gepakt. Onderweg naar Konstanz. Op het gemak afgezakt naar de Bodensee en bij Meersburg de pont genomen. Na 20 minuten varen bereikten we de overkant. Vanaf de pont is het nog 5 km, over een heftige bobbel, fietsen naar de Altstadt. Bij de Rijn de fietsen geparkeerd en vandaar te voet verder. Tijdens de wandeling door het oude centrum kom je veel moois tegen, zoals de Munster. Een prachtige zuilenbasiliek gebouwd tussen 1052 en 1089. Maar elke eeuw daarna had zijn invloed op deze van oorsprong romaanse bouw. In de tijd van het concilie werden de gotische zijkapellen gebouwd. Pas in 1856 eindigde de bouwgeschiedenis. Toen werd de in 1511 door brand verwoeste gotische 76 m hoge toren met opengewerkte spits herbouwd. Daarna naar de Rheintorturm. De Rheintorturm uit ca.1300 was in de middeleeuwen onderdeel van de stadsversterking evenals de Pulverturm uit 1321 maar die diende ten tijde van de middeleeuwse Jodenvervolgingen als gevangenis. Weer het stadje in en langs prachtige gebouwen gewandeld. De Christuskirche uit 1604 is een voormalige Jezuïetenkerk. Een deel van het college uit 1610 werd in 1934 verbouwd en is nu het Stadttheater. Het Haus zur Kunkel bevat voorstellingen van de Konstanzer linnenweverijen (ca. 1300). Het Haus zur Katz (1424) is nu stadsarchief. Dit is een van de gildehuizen waar de stad zo rijk aan is. Ook het raadhuis valt niet te versmaden. Daarna naar de haven gelopen. Onderweg langs Das Konzil, ook wel Kaufhaus geheten,waar tijdens het concilie op 8 november 1417 een nieuwe paus werd gekozen. Hier worden tegenwoordig feesten en concerten gegeven. Er is ook een cafe-restaurant. Hier vlakbij, aan de Gondelhafen,verheft zich het Zeppelindenkmal,ogericht ter ere van de in Konstanz geboren uitvinder van het luchtschip, graaf Ferdinand von Zeppelin. De haven is erg levendig.
Pont naar Konstanz
Konstanz Munster
Konstanz Raadhuis
Vrijdag 11-6-2010. Zonnig 27°.
Vandaag weer eens in de auto. In een half uurtje waren we in Ravensburg, de stad van torens en poorten. Deze voormalige Welfenstad, dankt haar naam aan de burcht 'Ravenspurc'. Het was de geboorteburcht van Heinrich der Löwe (1129-1195), hertog van Beieren en van Saksen, uit het Huis der Welfen. Het was in de late middeleeuwen een van de meest belangrijke handelscentra in deze regio. M.n. de lakenhandelaars deden goede zaken. De Bläserturm aan de markt, het stadhuis en het waaghuis met hun gotische trapgevels en talrijke oude patriciershuizen bepalen nog steeds het beeld van de eens vrije Rijksstad. Van de stadsversterkingen, die ooit de hele stad omsloten en uit de 13de-15de eeuw dateren, zijn grote delen bewaard gebleven. De Frauentor en Schellenbergsturm, Obertor en Weisser Turm (de zgn. Meelzak, het herkenningsteken van de stad), de Spitalturm, Untertor, de Gemalter Turm en de Grüner Turm.
Ravensburg Blaserturm
Ravensburg Grüner turm
Den Beer koelt zich ....
Zaterdag 12-6-2010. Eerst regen later zon 22°.
Voor het eerst een regenbui (maar wel een lange). Na het ochtendcorvee met de auto naar Uberlingen. Uberlingen is een zgn. voormalige vrije Rijksstad. Het heeft een fraai oud stadsbeeld bewaard. De stadsparochiekerk St. Nikolaus/Münster is indrukwekkend. Ook het raadhuis is mooi. Langs de oeverpromenade zagen we een zomerse bloemenpracht en een prachtige fontein. In het stadje veel mooie gevels. Op de terugweg langs het meer naar het Paalbouwmuseum Unteruhldingen waar we de paalwoningen uit de prehistorie hebben bekeken. Je krijgt hier een beeld van het leven in het stenen- en bronzen tijdperk. Tenslotte nog even gestopt in Birnau om de bedevaartskerk te bekijken. Inmiddels was de zon weer doorgebroken.
Überlingen fontein langs de Bodensee
Unteruhldingen Paalwoningen
Zondag 13-6-2010. Wolken en buien 17°.
Vandaag weer verder. Via het Zwarte woud. naar Belfort. Om 12.00 uur aan in Belfort. 's Middags de citadel beklommen en het oude centrum bezocht. Belfort ligt aan de Savoureuse. De vesting werd in 1687 door Vauban uitgebreid. De stad werd beroemd door het felle verzet in de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Bezienswaardigheden zijn het grote Monument des Trois Sièges (van Bartholdi) dat herinnert aan de belegeringen van 1813-1814, 1815 en 1870 en de uit rode zandsteen gehouwen leeuw van 22 m lang en 11 m hoog. Het raadhuis, de kerk en de feestzaal vonden we mooi
Belfort Citadel
Belfort De Leeuw
Maandag 14-6-2010. Wolken en buien 17°.
Vandaag naar Auxonne in de buurt van Dijon. Onderweg een paar regenbuien. Bijtijds aan op camping l 'Arquebuse in Auxonne. Na het installeren eerst een stuk met onze Beer langs de Saone gewandeld. 's Middags Auxonne bezocht.
Tijdens de Middeleeuwen was Auxonne een belangrijke vestingstad. Deze versterkingen dateren uit de 16de eeuw. De Porte de Comté en de noordelijker gelegen Tour de Belvoir behoorden ook tot deze ommuring. Napoleon zat tussen 1788 en 1791 op de in Auxonne gevestigde École d'Artillerie. In het Musée Bonaparte, in de oude vestingbarakken langs de kade, wordt hieraan aandacht besteed. De uit de 13de-14de eeuw stammende Église Notre-Dame staat op de Place d'Armes en is een mooi voorbeeld van de gotische bouwstijl. Aan het plein, voor het Hôtel de Ville staat een standbeeld van Napoleon.
Auxonne Kerk ND
Auxonne Porte de Comté
Auxonne standbeeld Napoleon
Dinsdag 15-6-2010. Wolken en buien 17°.
Vandaag een bezoek gebracht aan Dijon. Vroeger was Dijon de hoofdstad van het oude hertogdom Bourgondië. In de stad valt veel te bekijken. Een parkeerplekje vinden viel niet mee. Uiteindelijk lukte het op een groot plein. Vandaar waren we in 10 minuten lopen bij het Palais des Ducs aan het Place de la Liberation. Het plein en het paleis werden in de 17e eeuw ontworpen door Mansart en vormen één geheel. Het paleis heeft in de glorietijd de hertogen van Bourgogne gehuisvest zoals Karel de Stoute. Nu is het het stadhuis van Dijon. Het is een imposant gebouw. Op de binnenplaats van het "Palais des Ducs", vind je "La tour de Bar". Dit is het oudste gedeelte van het "Palais des Ducs". René d’Anjou, hertog van "Bar", zat in deze toren opgesloten van 1431 tot 1437.
Van het Paleis zijn we doorgelopen naar de Kathedraal. Onderweg kom je veel moois tegen. Als eerste de Saint-Philibert. Dit is de enige Romaanse kerk van Dijon. Deze kerk werd gebouwd in het midden van de 12de eeuw. Tijdens de revolutie werd het een opslagplaats voor zout. Hier in de buurt ligt de Saint-Bénigne. Waar je je in de stad ook bevindt, de toren van deze kathedraal is steeds zichtbaar. Ze heeft een hoogte van 93 m. Vlak bij de ND ligt de Saint-Michel. Het eerste deel van deze kerk is gebouwd onder gotische invloed, terwijl de voorgevel geïnspireerd is door de Italiaanse Renaissance.
De Notre-Dame is een meesterstuk van de Bourgondische architectuur van de 13de eeuw. De "Notre-Dame" heeft een opmerkelijke voorzijde, opgebouwd uit fijne gewelven en rijen van valse waterspuwers. De klok van de kerk heeft ook een prachtig verhaal. Deze klok, met Jacquemart erop, werd in 1383 door Filips de Stoute meegebracht uit Kortrijk, als straf voor de Vlamingen. Tijdens de oorlog tegen Vlaanderen, zijn er duizenden "Dijonnais" gesneuveld. Omdat men in Dijon geen belfort heeft, heeft men de klok op de "Notre-Dame" gezet. In de 17de eeuw werd er gespot met het celibaat van Jacquemart, door een vrouw, "Jacqueline" bij hem op de klok te zetten.
Dijon Palais des Ducs
Dijon Notre Dame
Dijon vakwerkhuizen
Woensdag 16-6-2010. Wolken en buien 16°.
Vandaag doorgereisd naar Cluny. Vroeg uit Auxonne vertrokken. De reis door het landschap van de Bougogne was prachtig.
Bij aankomst op camping St. Vital in Cluny, begon het te regenen (en niet zo’n beetje ook!). De boel opgezet en aan de lunch. Om 3 uur werd het gelukkig weer droog. Daarna Cluny bezocht. Vanaf de camping loop je in een kwartiertje naar het historische centrum. Cluny is vermaard om het rijkste en grootste Benedictijnklooster van de vroege Middeleeuwen, in 909 gesticht. De hier herstelde regel van Benedictus van Nursia werd het voorbeeld voor vele andere kloosters, die zich bij Cluny aansloten tot een machtige kloosterorganisatie. De Romaanse kerk van de abdij was vóór de bouw van de St.Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid... In de bloeitijd was het een belangrijk centrum van de (theologische) geleerdheid.
Daarna gezellig door het levendige stadje gelopen. Het is hier goed toeven. De winkeltjes zijn leuk er is, buiten de Abdij, nog veel bezienswaardigs (kerk, het oude ziekenhuis en een fontein).
Cluny Abdijcomplex
Cluny fontein
Cluny boekwinkel
Vrijdag 18-6-2010. Wolken, af en toe een zonnetje 16°.
Het is gelukkig droog geworden en kunnen we doen waar we hier voor kwamen. De fietsen uitgepakt, de Berenkar in elkaar gezet en door het hek van de camping naar de Voie Verte. Eerst zuidwaards gefietst, richting Macon. Het is die kant op behoorlijk geaccidenteerd. Besloten om terug te gaan en de andere kant te nemen richting Cormatin. Dat ging een stuk beter. In Cormatin gestopt. Cormatin is een schilderachtig dorpje met een mooi middeleeuws kasteel. Het leven speelt zich af aan de lange hoofdstraat . Het smaakvol ingerichte kasteel bezit nog een appartement van Louis XIII, volledig geschilderd en rijk versierd met vergulde houtsnijkunst. De andere salons zijn in 1900 ingericht door de toenmalige eigenaar , de operadirecteur van Monaco. Achter het kasteel ligt een prachtige tuin.
Donderdag 17-6-2010. Eén grote regenbui 14°.
Sinds gisteren regent het. Aan het eind van de middag naar Cluny gewandeld. Onze Beer is niet zo op regen gesteld en had het derhalve niet naar het zin. Zelfs in de regen is Cluny mooi. Het was rustig in het stadje, omdat de toeristen het ook af lieten weten. Langs de Haras National de Bourgogne gewandeld. De Haras is een paardenfokkerij die in Cluny gebouwd werd onder Napoleon. Het gevel is prachtig.
Zaterdag 19-6-2010. Een grote regenbui 14°.
Het weer werkt vandaag weer niet mee. In de regen ingepakt. Onderweg naar Digoin. We logeren op camping La Chevrette. Ook de campingbaas is niet erg over het weer te spreken. Sinds april is het weer hier in de war. Digoin is een gezellige stad op de grens van de Bourgogne en de Auvergne. Het is een voormalige handelshaven aan de Loire, tegenwoordig omgevormd tot een belangrijke plezierhaven in het centrum van Frankrijk. Bezienswaardig zijn de Église ND de la Providence, een merkwaardige19de-eeuwse kerk in Romaans-Byzantijse stijl en de Pont Canal.
De Pont Canal is een stenen brug over de Loire. De brug is gebouwd in 1834 om het Canal du Centre over de Loire te leiden. Het is een vreemd gezicht wanneer je langs de Loire wandelt en ineens een boot over de brug ziet varen. Bijzonder. 's Middags naar het WK Japan-Nederland gekeken. Even naar het Joutes La Digoinaise, in het naast de camping gelegen zwembad, gekeken. Twee boten varen naar elkaar toe met op de achterkant een man met een lange stok. Het is de bedoeling, dat een van de strijders in het water belandt.
Haras (paardenfokkerij)
Cormatin kasteel
Voie verte, even uitblazen

Zondag 20-6-2010. Af en toe een bui 7°.
Vandaag weer verder, op weg naar de Dordogne. Het weer was echter zo slecht dat we onderweg hebben besloten om een doortrekcamping te nemen. Camping le Lac in Egletons kenden wij vanuit 2005. De camping is niet veranderd. Het is armoedig: weinig voorzieningen, pover sanitair, rommelige kampeerveldjes . Het geheel doet niet vrolijk aan. Overigens worden in de ANWB-kampeergids hoge punten uitgedeeld. Ons is de normering van de inspecteurs nog steeds niet duidelijk.

Maandag 21-6-2010. Wolken, af en toe zon 17°.
Bijtijds uit Egletons vertrokken. Op het gemak naar Sarlat gereden. Onderweg genoten van het prachtige landschap van de Périgord. Hoe dichter je in de buurt van Sarlat komt, hoe rustiger het landschap wordt.We logeren op camping Les Acacias in Sarlat. De camping ligt ten zuid-oosten van Sarlat in de wijk La Caneda.Om 11.00 uur waren we aan. Het stellen van de caravan nam wat tijd omdat de ondergrond niet erg vlak en drassig is. Ook hier heeft het de afgelopen dagen stevig geregend.
Sarlat is de hoofdstad van de Périgord Noir. Het ligt rondom een dal tussen rivieren de Dordogne en de Vézère. De drukke straatjes, terrassen en pleinen zijn erg leuk. Kenmerkend voor het middeleeuwse stadje zijn oude daken van lauze (soort dakpannen van leisteen), de mooie gevels van goudgele zandsteen uit Les Eyzies, de kleine steegjes en de gezellige pleintjes. Elke dag is er een markt in Sarlat.

Joutes La Digoinaise
Digoin Pont Canal
Het meer van Egletons
Historisch centrum van Sarlat
Dinsdag 22-6-2010. Zon 21°.
Vandaag corvee (de was en boodschappen). Hierna onderweg naar Vitrac om het kasteel Montfort te bekijken. Het kasteel ligt op 5 km van Sarlat. Het kasteel is prachtig. Tegenwoordig is het in handen van een particulier en kan het niet meer worden bezichtigd. Hierna naar La Roque Gageac. La Roque Gageac is een leuk dorpje aan de Dordogne, deels uitgehouwen in de rotsen. De geelbruine huizen lijken wel aan de rotsen geklonken. Het is, zoals veel in de Dordogne, erg toeristisch. La Roque Gageac heeft een prachtig dorpsgezicht. Het in de dorp bezit enkele bezienswaardigheden, zoals de Jardin Gérard Dorin, het Manoir de Tarde, het Fort Troglodytique en het Chateau de la Malartrie. De Jardin Gérard Dorin ligt op een windstille plek en is hierdoor ideaal voor mediterrane plantengroei. In de tuin staan olijf-, citroen-, bananen- en palmbomen. Het Manoir de Tarde is een klein renaissanceslot en de voormalige residentie van Jean de Tarde. De in de 12de eeuw aangelegde grotvesting Fort Troglodytique is via een ladder achter het Manoir de Tarde te bereiken. La Roque Gageac wordt vaak genoemd als mooiste dorpje van Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Roque Gageac
Kasteel Montfort
Woensdag 23-6-2010. Zon 27°.
Vandaag grotten-dag. Eerst naar les Eyzies de Tayac. Les Eyzies-de-Tayac ligt aan de samenvloeiing van de Vézère en de Beune. Eigenlijk is er sprake van 2 plaatsen: Les Eyzies en het gehucht Tayac. De Vallei, waarin de plaatsen als een lint liggen uitgestrekt, is wereldberoemd geworden door de ontdekking van talrijke grotten die in de prehistorie bewoond zijn geweest. Boven het dal verheft zich een 50 tot 80 meter hoge rotswand met de grotten. In 1868 was het, na de vondst van Cro Magnonskeletten, met de rust in het stadje gedaan. Eerst even door het stadje gewandeld en langs de Vézère weer terug. Ook deze rivier is wel iets voor onze Beer. Tenslotte de klim naar boven gemaakt. Vanaf de grottenwand heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De grotten zijn trouwens ..... net grotten. Op dit museumterras heeft de beeldhouwer Dardé d.m.v. een standbeeld zijn interpretatie gegeven van onze prehistorische voorouders.
Hierna verder langs Tursac naar La Roque St. Christophe. La Roque St. Christophe was een nederzetting uit de tijd van de prehisotrische Cro-Magnon-mens. De tachtig meter hoge rotswand bestaat uit vijf etages en zit vol holen en terrassen.
Les Eyzies de Tayac.
La Roque Christophe
Donderdag 24-6-2010. Zon 27°.
Een warme dag vandaag. Vroeg onderweg naar Domme. Domme kijkt vanaf een rotsplateau uit over de Dordogne-vallei. Het is een oud vestingstadje uit de 13e eeuw. Het is door Philips de Stoute gesticht. Het bezit nog een groot deel van de oorspronkelijke stadsmuren (inclusief torens). De Torens diende in de 14e eeuw als gevangenis voor de tempeliers, die verschillende getuigenissen in de muren hebben gekrast. De twee andere poorten, de Porte de Bos en de Porte de la Combe, worden met elkaar verbonden door de Promenade des Remparts. In het centrum een gezellig plein met de Markthal. Deze markthal is de ingang van een grottenstelsel, dat zich onder geheel Domme uitstrekt. Ook de kerk en het stadhuis zijn het bekijken waard. Hierna even doorgereden naar de camping van onze buren. Het is een plaatje.
Domme plein in centrum
Domme stadspoort

Vrijdag 25-6-2010. Zon 28°.
Vandaag weer verder. We gaan onderweg naar Brantôme in het noordelijke deel van de Dordogne. Prima reis door het prachtige landschap. Dwars door Perigueux. Genoten van het uitzicht op de mooie kathedraal. Om 11.00 uur aan op camping Peyrelevade in Brantôme. Het is een goed verzorgde municipal-camping. De boel opgezet en een stukje in de omgeving gewandeld. Vanwege de hoge temperatuur weinig uitgevoerd. Onze Beer vond het strandje in de Dronne, vlak naast de camping, lekker!

Zaterdag 26-6-2010. Zon 29°.
Te voet naar Brantôme. Brantôme is een prachtig stadje met bruggen, kleine watervalletjes, watermolens en met bloemen bedekte huizen, met deuren en ramen op waterniveau. De vierkante gaten in de rotswanden en muren zijn voor de duiven. Hoe meer duiven iemand vroeger had, hoe belangrijker hij was. Duiven waren onmisbaar in de middeleeuwse comunicatie. Het klooster van Brantôme, gebouwd in de 8e eeuw en gerestaureerd in de 10e , domineert het stadsbeeld. Achter het klooster bevinden zich uit rotsen gehouwen grotten met oude reliëfs.
Vervolgens de auto gepakt en via een prachtige toeristische route langs de Dronne naar Bourdeilles. Vanuit de verte zie je een geweldig kasteel aan kabbelend water. Het slaperige dorpje heeft een prachtig middeleeuws centrum met een prachtig stadhuis en een huis met een watermolen. Het kasteel van Bourdeilles bestaat uit twee gescheiden delen: het 12e-eeuwse kasteel en het château uit de zestiende eeuw. Het château, gebouwd in renaissancestijl, bevat nog enkele volledig ingerichte kamers. Van de toren van het kasteel kijk je prachtig uit over het dorp en de rest van de omgeving. Als laatste Grand Brassac bezocht. Grand Brassac is een klein dorpje gelegen in een schilderachtige vallei. Het historisch middelpunt vormt de zwaar verstevigde kerk.

Mia is Jarig!
Brantôme
Bourdeilles
Grand Brassac
Zondag 27-6-2010. Zon 29°.
Weer verder naar Cognac. Waarschijnlijk de laatste tussenstop naar Ile de Ré. Rustige reis door het prachtige charente-landschap. Om 11.30 uur waren we aan op camping de Cognac in Cognac. Alles opgezet, geluncht en de stad bezocht.
Cognac is een prachtige plaats. De stad ligt aan de oever van de Charente. Wat direct opvalt is het Château des Valois, dit was de geboorteplaats van Frans I (1494). Frans I was de koning van Frankrijk vanaf 1515 tot zijn dood in 1547. Het Château des Valois doet tegenwoordig dienst in de cognac industrie, het is de thuisbasis van de Otart Cognac. Van hieruit kun je door de Torens van St. Jacques het historische stadsdeel inlopen. Hier staan prachtige vakwerkhuizen. Het Maison de la Lieutenance uit de 16e eeuw springt er uit. Dit schitterende huis in de vakwerkbouw heeft prachtig houtsnijwerk en heeft zijn naam te danken aan de luitenant-generaal van Cognac die hier aan het begin van de 17e eeuw woonde. Ook de Priorij en de St. Légerkerk zijn prachtig. In de Priorij is nu de stadsbibliotheek gevestigd. Op de terugweg even gerust in het stadspark. Er zijn hier prachtige meertjes en overal zijn bloemperken. Middenin dit park staat het Stadhuis. Het is een plaatje!
Cognac Stadhuis
Cognac Kasteel en torens St. Jacques
Cognac het huis van de Luitenant
Maandag 28-6-2010. Zon 24°.
Doorgereisd naar Ile de Ré Rustige reis door het glooiende landschap van de Charente. Na de tolbrug bij La Rochelle was de camping snel gevonden. We logeren op Camping La Tour des Prises in La Couarde sur Mer. De camping ligt dichtbij het strand en naast de camping loopt het fietspad van het netwerk van Ile de Ré. Ile de Ré ligt voor de kust van La Rochelle en is bereikbaar via een tolbrug. Het is een paradijs voor fietsliefhebbers: er ligt ruim zestig kilometer fietspad. Kleine witte huizen met groene luiken kijken uit op straten en tuinen met stokrozen. Het eiland heeft uitgestrekte zandstranden. De bevolking leeft van het toerisme, visserij, oesters, de wijn en het natuurzout. Door de warme golfstroom heeft het eiland een zacht klimaat. Nadat we de boel hadden geïnstalleerd zijn we even voor de boodschappen naar La Couarde gefietst. Het is een heerlijk dorpje.
Strand La Couarde (inclusief een geit)
Dinsdag 29-6-2010. Zon 24°.
Vandaag op de fiets. Op het gemak rondgefietst in noordelijke richting. Onderweg het prachtige landschap bewonderd. In het noordelijk deel van het eiland liggen veel zoutpannen. Ook worden hier oesters gekweekt. Vanuit de verte zie je de vuurtoren van Baleïnes. Ook de kerktoren van Ars en Ré zie je al vanuit de verte. Ars en Ré is een vriendelijk plaatsje met een gezellige jachthaven en een leuk centrum. Op zondag is hier een flinke markt. Overigens kom je hier ook weer veel stokrozen en witte huizen met groene luiken tegen.
Ars en Ré jachthaven
Ile de Ré zoutpannen
Ile de Ré eindeloze stranden
Woensdag 30-6-2010. Zon 27°.
Vandaag weer op de fiets gestapt. Saint Martin de Ré was de bestemming. Het stadje is een bezoek meer dan waard. Rond de stad ligt een omvangrijke, stervormige, citadel die ooit door Vauban is ontworpen. De wallen en poorten zijn fraai. In het centrum een prachtige oude kerk. De toren hebben we beklommen. Van bovenaf een prachtig uitzicht over de omgeving. Door de smalle straatjes, met leuke winkeltjes, naar het gezellige haventje gewandeld.
Saint Martin de Ré uitzicht vanaf de kerktoren
Saint Martin de Ré haventje
Donderdag 1-7-2010. Zon 29°.
's Morgens op de fiets gestapt richting het zuiden. Via La Couarde sur Mer naar Le Bois Plage en Ré gefietst. Deze kant van het eiland is meer begroeid dan de noordkant. Door de wijnvelden naar het bos bij Le Bois Plage gefietst. Het is een aardig dorpje met een grote markt.
Uitzicht op de kerk van la Couarde sur Mer
Vrijdag 2-7-2010. Bewolkt, af en toe een bui 24°.
Het is vandaag gelukkig niet zo warm. Vanochtend naar Loix gefietst. Loix ligt noordelijk van La Couarde sur Mer. Onderweg weer prachtige uitzichten. Het fietspad is heerlijk en wordt goed gebruikt. Loix is een stil dorp. Rond en op het marktplein veel toeristen en levendige negotie. De vierkante toren van de St. Catherine kerk is statig. Vanuit het centrum waaieren smalle straatjes met de typische witte huisjes met groene luiken en de eeuwige stokrozen. Buiten Loix bij Pointe de Grouin is het genieten van weidse uitzichten.
Loix, dorpsstraatje
Zaterdag 3-7-2010. Wolken, af en toe zon 23°.
Het wordt drukker op de camping. De Fransen zijn aan de vakanties begonnen. 's Morgens corvee. Op de fiets richting de noordkant van het eiland. Het is hier goed toeven. Bij Pointe de Grouin doorgefietst naar het fort. Het fort doet geen dienst meer en licht er een beetje verloren bij. Vanaf deze kant fraaie uitzichten richting de Vendée en de tolbrug.
Fietspad naar Pointe de Grouin

Zondag 4-7-2010. Wolken, af en toe zon 23°.
Eerst naar de zondagsmarkt in Ars en Ré. Hier komt vandaag de bevolking van het westelijk deel van Ile de Ré shoppen. Op de markt is het gezellig druk. In het stadjes is het een beetje uitgestorven. Na de markt doorgefietst naar de uiterst westelijke punt van het eiland waar de Phare des Baleines staat. Deze vuurtoren is een van de hoogste en sterkste (qua licht) in Frankrijk. Het is een van de attracties van het eiland. Desgewenst kun je de ruim 250 treden naar boven beklimmen om van een prachtig uitzicht over het eiland te genieten. Na onze fietstocht met wind tegen, hadden wij daar niet zoveel zin in. Beneden bij de vuurtoren is een museum en zijn er leuke winkeltjes met allerlei hebbedingetjes. Vanaf hier langs de zuidkust teruggefietst.

Maandag 5-7-2010. Wolken, af en toe zon, stevige wind 23°.
Vandaag weer op de fiets. Je kunt op het eiland eigenlijk niet anders. Via St. Martin de Ré naar La Flotte. La Flotte behoort bij de groep van mooiste dorpjes van Frankrijk. De jachthaven is knus met talloze terrasjes en prachtige geveltjes (er liggen trouwens ook boten). Als je door de smalle straatjes van de binnenstad loopt raak je onder de indruk van de charme van La Flotte. Er hangt een vriendelijk sfeertje. Hierna doorgefietst richting Rivedoux Plage. Halverwege staat de ruïne van de Abbaye des Châteliers. In de middeleeuwen is deze abdij gebouwd door de eerste monniken die het eiland betraden. Zij hebben de wijnbouw opgezet en ook het winnen van zout uit de zee. De restanten van de abdij hebben een prachtig uitzicht over de kust van de Vendée. Hierna weer terug en dat viel niet mee. Inmiddels is de wind flink opgestoken en naar huis hadden we hem pal op de kop.
Phare des Baleines
La Flotte jachthaven
La Flotte Abbaye des Chateliers

Dinsdag 6-7-2010. Zon, 24°.
Langs de zuidoostkant naar Ste Marie de Ré gefietst. De rit voert door het binnenland met mooie stukken bos en heide. Het fietst wat beschutter dan de westkant. Daar waait het echt altijd. La Noue, het centrale dorp bij Ste Marie, had natuurlijk weer een gezellige markt. Verder heeft het dorpje de bekende witte huisjes met groene luiken. Ile de Ré wordt ook wel 'La Blanche' genoemd, naar deze vele witte huizen. Overigens is het hier vaak lekker weer.

La Noue markt
Ile de Ré
Woensdag 7-7-2010. Zon, 28°.
Warme dag. 's Morgens eerst om de boodschappen want de koelkast begon gevaarlijk leeg te raken. In St. Martin zijn de 2 echte supermarkten op het eiland. Je moet dus wel wat tijd uittrekken.
La Couarde korenvelden

Donderdag 8-7-2010. Zon, 32°.
Het is vandaag weer erg warm. 's Morgens op de fiets naar Le Bois Plage en Ré. Le Bois is een vriendelijk dorp met een gezellig centrum. Daarenboven wordt er op donderdag markt gehouden, de grootste markt van het eiland (en die mogen we zeker niet missen .....). Mia over de markt en Beer en ik door het centrum. De kerk domineert dit deel en is mooi. Net zoals het meeste op dit eiland, steekt hij niet al te hoog. Ook het centrum was druk en vol met kramen. Den Beer hield het, vanwege de hitte, al snel voor gezien. Lekker een terrasje gepakt en van de schaduw genoten.

Vrijdag 9-7-2010. Zon, 28°.
Door het onweer was de avondwandeling er gisteren bij ingeschoten. Vanochtend de schade ingehaald. Het was weer erg rustig op het strand. Voor elven en na achten heb je het rijk alleen op dit strand.
De tijd vliegt. Vandaag de laatste dag op het eiland. Voortent afgebroken en zoveel mogelijk ingepakt. Na zo'n week of 2 op een plek, moest de boel weer worden georganiseerd. Daarna een beetje op de camping gelummeld en de thuisreis voorbereid.

Le Bois en Ré kerkje
Den Beer inspecteert haar strand
Onderweg naar Australië

Zaterdag 10-7-2010. Zon, 32°.
Onderweg naar Chemillé. Zonder noemenswaardige problemen uit La Couarde vertrokken. Hartelijk afscheid genomen van onze "buren", met wie we, tijdens ons verblijf, een prettige verstandhoudig hebben opgebouwd. Via de Route Nationale (La Rochelle en Cholet) naar Chemillé. Onderweg velden voor met bloeiende zonnebloemen, prachtig! Rond de middag waren we aan op camping Le Coulvée in Chemillé. Geïntalleerd en geluncht. 's Middags even naar het stadje gewandeld. Vanwege de hoge termperatuur viel dit niet mee. Het is een provinciestadje met 3 kerken en een kasteel. In het centrum kun je leuk rondwandelen. Daarna wat verkoeling gezocht bij het stuwmeer achter de camping. Den Beer was niet uit het water te slaan.

Zondag 11-7-2010. Zon, 26°.
Onderweg richting Sées. Wederom een rustige reis via Le Mans en Alencon. Richting het zuiden was het een stuk drukker met Frans vakantieverkeer. Voor de middag waren we aan op camping Le Clos le Normand. ’s Middags op bezoek in Sées. Sées heeft een historisch centrum. Bijzonder vonden wij de kerktoren zonder schip, de poort van het Hotel de Dieu, het stadhuis en natuurlijk de kathedraal Notre Dame. Het gebouw stamt uit de 13e en 14e eeuw en is een van de mooiste gotische bouwwerken van Normandië. Het schip is sierlijk en in verhouding. Ook het roosvenster is prachtig. Daarna nog even door het middeleeuwse deel van het stadje gewandeld.

Chemillé een van de drie kerken
Sées kathedraal ND
Sées poort van het Hotel de Dieu

Maandag 12-7-2010. Zon, 28°.
Vandaag een mooie reis door het Normandische landschap. Het is glooiend en onderweg passeerden we leuke plaatsjes. Rouen was even doorzetten. Rond de middag waren we aan in Blangy sur Bresle. We hebben deze plaats gekozen omdat hij aan de doorgaande weg ligt. De camping was ook zo gevonden. Na het installeren even om de boodschappen en benzine. Uiteraard even het stadje bezocht. Blangy is een kleine stad. Bezienswaardig is de kerk en het museum, Le Manoir de Fontaine. Er zijn hier meerdere musea gevestigd (o.a. een glasmuseum). De natuur in de omgeving is prachtig.

Dinsdag 13-7-2010. Zon, af en toe een wolk, 25°.
Vandaag de langste etappe. Om 08.00 uur uit Blangy vertrokken. Voorspoedige reis via Arras, Lille en Antwerpen naar St. Job in 't Goor. We logeren op camping Floreal 't Veen, wat we al vaker hebben gedaan.

Woensdag 14-7-2010. Zon, 25°.
Thuisreis. Om 09.00 uur uit St. Job vertrokken. Rustige reis en voor de middag in Amsterdam.

De meren bij Blangy sur Bresle

Camping Floreal in St. Job in 't Goor