Zondag 5-9-2010. Zon, af en toe een wolk 19°.
Onderweg voor de najaarsreis naar camping de Luttenberg in Luttenberg (Overijssel). Voor de middag waren we aan. Na het inchecken de boel opgezet. 's Middags eerst naar het dorp gewandeld. Het centrum van het dorp beschikt over een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen, 2 cafés en restaurants, buitenzwembad, sportvelden, een klompenmaker, paardenmelkerij en een landbouwmuseum.
Tegenover de kerk ligt de Lourdes-grot. De grot is in 1914 gebouwd als een plek om te rusten en te bidden. Op de terugweg de Luttenberg beklommen. Er loopt hier een uitgepaalde wandelroute. De Luttenberg van het Overijssels Landschap herbergt jeneverbessen, een vermaard leicentrum en een witte wievenkuil. Het is een prachtige berg, natuurlijk en avontuurlijk.

Maandag 6-9-2010. Zonnig, harde wind 19°.
Vandaag een dagje op de fiets. 's Morgens naar Hellendoorn. Hellendoorn is een knus plaatsje met veel musea, 2 mooie kerken en de korenmolen de Hoop. Midden in het dorp staat ‘d’Oale Griezen’, de dorpskerk van Hellendoorn. De huidige kerk dateert deels uit 1150. Vroeger was de kerk grijs gestuct. Bij herstelwerkzaamheden ontdekte men de bijzondere bakstenen onder de stuclaag. Men besloot deze niet langer aan het oog te onttrekken. De bijnaam, de oude grijze, bleef wel bestaan.
Na de lunch weer op de fiets. Nu naar Raalte. Raalte is een echte woonstad met een gezellig en uitgebreid winkelcentrum.
Behalve de 2 kerken, het station en de watertoren valt er weinig over dit stadje te melden.

Dinsdag 7-9-2010. Regenachtig dag, harde wind 16°.
Op bezoek bij Urs en Theo in Ommen. Ommen, ligt in het Overijssels Vechtdal. Het centrum heeft met haar oude gevels een uniek karakter en herbergt een grote verscheidenheid aan winkels. Aan het Kerkplein en de Markt zijn gezellige terrasjes en restaurantjes. De NH-kerk is het oudste gebouw in de kom van Ommen. In de kerk staat een preekstoel uit de 17e eeuw. In het klokkenhuis naast de kerk zijn 2 klokken uit 1517 aangebracht. Nog steeds is het in Ommen de traditie dat om 9.00 uur 's avonds de klokken worden geluid, het zogenaamde Ave Mariakleppen. Hiermee werden burgers die buiten de poort werkten opgeroepen om binnen te komen.

Woensdag 8-9-2010. Wolken, af en toe een bui 17°.
Vandaag op doorreis naar Soerendonk. In de stromende regen aangekoppeld. Voorspoedige reis. Om 13.00 uur aan op camping Slot Cranendonck (voormalig Soerendonk). Uitgepakt en geluncht. Daarna eerst baantjes getrokken in het zwembad. Tussen de onweersbuien door met de Beer door het bos gewandeld. De mais staat erg hoog. Voor onze beer een feest want maiskolven zijn haar "kossie".
Het dorpje ligt op ongeveer een kilometer. In het dorpje zijn weinig winkels. Behalve het kerkje zijn er niet veel bezienswaardigheden.

Donderdag 9-9-2010. Wolken, regenachtig 17°.
Het is vandaag een druilerige dag. Tussen de buien door naar Budel gefietst voor de boodschappen. Budel is een gemoedelijk dorpje op de grens met België. Tussen de winkels in Budel staat het beeldje van ‘Os Moen’ (Budels dialect voor ‘moeder’) Zij staat symbool voor de typische Budelse gastvrijheid en gemoedelijkheid. Os Moen is een moederfiguur die brood snijdt.
Ook het Schepenhuis, voormalig raadhuis en gevangenis, is prachtig.
's Middags een flinke wandeling door het Leenderbos gemaakt.

Luttenberg Lourdes-grot
Luttenberg Bloeiende heide
Hellendoorn Korenmolen de Hoop
Raalte De Kerken
Ommen Urs, Mia en Theo
Ommen nat Centrum
Soerendonk

Vrijdag 10-9-2010. bewolkt 17°.
Het zwembad was vanochtend vroeg overvol. De oudjes doen hier flink hun best (met OH'n dan). Hierna de boel ingepakt en onderweg naar Luxemburg. Onderweg redelijk weer. In de caravan geluncht en om 15.00 uur aan op camping Kockelscheuer. De boel opgezet en daarna uitgebreid gewandeld in het park achter de camping.

Zaterdag 11-9-2010. Zonnig 23°.
Om 09.30 uur uit Luxemburg vertrokken. Tot Nancy een rustige reis. Daarna kwamen we in een megafile terecht waar we een uur in hebben gestaan. Net voor de middagsluiting kwamen we aan op camping Villey le Sec in Villey le Sec. Inchecken ging voorspoedig. We staan op een mooie plek aan de Moezel. Villey le Sec is een klein dorp op een kilometer of 10 van Toul. Aan het begin van het dorp liggen vestingwerken. Er zijn hier 2 wandelroutes uitgezet. In het midden van het dorp ligt de gebruikelijke kerk naast de Mairie.

Vestingwerken Villey le Sec
Zondag 12-9-2010. Zonnig (onweersbui) 21°.
Op de fiets naar Toul. Vanaf Villey le Sec loopt er een prachtig pad langs de Moezel. Je hebt hier steeds een prachtig uitzicht over de rivier. Zo nu en dan een klimmetje mag de pret niet drukken.
De vestingstad Toul ligt ten westen van Nancy, omgeven door de Moezel en het Canal de la Marne. Samen met Verdun en Metz was Toul een van de 4de eeuwse bisdommen. Vauban (alweer!) bouwde de vesting waarvan de ring van beschermende waterwegen, de achthoekige borstwering en de Porte de Metz zijn overgebleven. De kathedraal St. Etienne is een combinatie van bouwstijlen. De kathedraal werd in de 2e wereldoorlog beschadigd, maar de zuiverheid van de Champenois-stijl is behouden. Ook de kerk St Gengoult is bezienswaardig. De gotische gebrandschilderde ramen beelden het leven van St. Gengoult uit. Het stadje is gemoedelijk. We hebben hier leuk rondgewandeld en van al het moois genoten. Terug weer via het fietspad langs de Moezel.
's Middags betrok het en konden we genieten van een heftige onweersbui. Daarna maakte Den Beer van de gelegenheid gebruik om even te ontsnappen en achter een kat aan te gaan. Ze kreeg hem te pakken, maar de daaropvolgende vechtpartij werd in haar nadeel beslist (hoop gekrijs en een hoop ronddwarrelende haren waren het eindresultaat).
Paddestoel
Een eekhoorn .......
Leenderbos (en heide)
Stadhuis en Kerk Villey le Sec
Moezel
Toul Kathedraal St. Etienne
Toul vestingwerken
Toul fontein met begonia's
HM is teleurgesteld (en likt haar wonden!)

Maandag 13-9-2010. Half bewolkt 19°.
Vandaag verder naar Macon. Rustige reis. Om 13.00 uur aan. De camping Municipal heeft een vernieuwd sanitair en nieuwe daarmee samenhangende tarieven. 's Middags met Den Beer langs de Saone gewandeld.

Dinsdag 14-9-2010. Mistral, half bewolkt 21°.
Om 09.15 uur uit Macon vertrokken richting Tain l'Hermitage. Omdat de reis erg voorspoedig verliep besloten we, om gelijk door te reizen naar camping La Coronne in Valreas. Om 12.45 uur aan en de camping bekeken. Besloten om hier niet te blijven en doorgereisd naar Tulette. Camping Les Rives de l'Aygues beviel ons beter. De boel opgezet en een late lunch gebruikt. 's Middags naar Tulette gewandeld.

Tulette
Tulette uitzicht over de Alpen en de wijnvelden

Woensdag 14-9-2010. Zonnig 29°.
's Morgens eerst een prachtige wandeling met Den Beer gemaakt door de wijnvelden. In het ochtendlicht zijn de kleuren prachtig. Daarna
met de auto naar Vaison la Romaine. Vaison-la-Romaine is een zeer oude stad in een laag bassin langs de rivier Ouvèze.
De stad, met zijn enorme hoeveelheid oude ruïnes, is schilderachtig. De twee delen van Vaison-La-Romaine die door de rivier worden gescheiden, zijn verbonden door een unieke Romeinse brug over de rivier, die, na zowat 2000 jaar, nog altijd in gebruik is.

Aan de zuidzijde van de rivier waakt het Chateau over het dorp vanaf de heuvel. Dit deel van de stad wordt Haute Ville genoemd. Dit deel van de stad heeft smalle kleine middeleeuwse straten en kleine pleinen en, uiteraard, het Chateau. Ook bezienswaardig zijn het Belfort en de Kathedraal.

Vaison-la-Romaine ten noorden van de rivier, is het belangrijkste deel van stad met schaduwrijke pleinen met terrasjes, restaurants, winkels en de Romeinse ruïnes.

We hebben beide delen van de stad uitgebreid bezocht. De wandeling naar het kasteel was stevig! Onderweg genoten van prachtige doorkijkjes, smalle steegjes en leuke pleintjes. De bovenstad leeft.

Vaison la Romaine Belfort
Vaison la Romaine Kasteel
Vaison la Romaine Romeinse brug
Donderdag 16-9-2010. Zonnig, af en toe een wolk 28°.
Eerst weer met Beertje door de wijnvelden gewandeld. Er wordt druk geoogst!
Vandaag marktdag in Nyons, dus ....... Bijtijds onderweg naar Nyons. Mia naar de markt en Beer en ik de stad in.
Nyons heeft als bijnaam "Petit Nice" door het micro-klimaat, dat net zoals dat in Nice schijnt te zijn. Door het mooie klimaat hebben zich in Nyons veel gepensioneerden gevestigd. De lokale wind wordt de Pontias genoemd. Nyons bezit, net als Nice, zijn eigen "Promenade des anglais", niet een kustboulevard zoals in Nice, maar een smalle bochtige weg over de heuvels tussen de olijfbomen, met uitzichtpunten over het stadje. Met Pasen organiseert de stad een corso dat elk jaar duizenden mensen aantrekt. Nyons heeft een romaanse brug over de l'Eygues of Aygues.
De lokale specialiteit is de olijf en in het bijzonder de olijfolie. "La tanche" is een olijfsoort die alleen voorkomt in de olijfboomgaarden van Nyons.
Nyons overzicht over de stad
Nyons Pont Romaine
Vrijdag 17-9-2010. Zonnig, af en toe een wolk 28°.
Laatste dag in Tulette. Vandaag onderweg naar Fréjus.
Fréjus is voor ons een bekende plek, we komen vaak. Het bevalt ons hier prima. We logeren op camping le Pont d'Argens. We moeten wel even wennen. De camping heeft in juni volledig onder water gestaan. De chalets staan in rijen schots en scheef, langs de zijkanten van de camping. Ze worden niet verhuurd.
Fréjus is een stad met een rijk verleden. Fréjus werd al door Cicero beschreven in 43 voor Christus, en heette toen Forum Julii, gesticht door Julius Caesar. Zijn adoptiezoon Augustus maakte van Fréjus een militaire haven. Van de Romeinse periode zijn nog vele resten te bezoeken: de oude stadsmuren, vooral de "porte des Gaules". Verder het prachtige amphitheater dat 10.000 bezoekers kon herbergen, en dat tegenwoordig wordt gebruikt voor concerten. Ook het antieke theater is bewaard gebleven en wordt nog steeds als theater gebruikt. In de 10e eeuw werd Fréjus grotendeels verwoest door de Saracenen en 50 jaar later door bisschop Riculphe heropgebouwd met het stichten van een kathedraal en een klooster, dat tegenwoordig dienst doet als archeologisch museum.
Bezienswaardigheden in Fréjus zijn het Aquaduct. De oude aquaduct is jammer genoeg grotendeels vergaan, maar de overblijfselen er van geven nog een beeld, hoe hete aquaduct eruit heeft gezien. De aquaduct werd vroeger door de Romeinen gebruikt om water naar de stad te transporteren en was eens ongeveer 40km lang. De Groupe Episcopal is prachtig. Dit bisschops verblijf stamt nog uit de 4e of 5e eeuw, maar bevat door verbouwingen in de loop der jaren ook veel invloeden uit andere perioden. Deze kathedraal bestaat uit twee aparte kleine kathedralen, de Notre-Dame en de St-Étienne. Ook Les Arènes is bijzonder. Dit amfitheater uit de Romeinse tijd werd in 1828 ontdekt. De arena wordt tegenwoordig ingezet voor stierenvechten en concerten. Vroeger had het een capaciteit van 10.000 mensen maar door de jaren heen heeft Les Arènes veel te verduren gehad. Ondanks de schade die het pand heeft opgelopen, blijft het een imposante constructie.
Zaterdag 18-9-2010. Eerst zonnig later regen 24°.
Gistermiddag de voortent opgebouwd. Was dit jaar voor de eerste keer, dus even wennen. De camping is erg vol. Dit komt waarschijnlijk, omdat de meeste campings in de omgeving gesloten zijn. Ans en John, onze maatjes uit Brunssum zijn bij tegelijk met ons binnengekomen. Vandaag weer even flink bijgepraat. Ook het zwembad geprobeerd.

Zondag 19-9-2010. Zonnig 27°.
's Morgens eerst met onze Beer langs het strand gewandeld. Net als gisteren was ze weer helemaal uitgelaten. Het is alsof ze niet weggeweest is. Ze heeft een feestje! Het is vandaag marktdag in Le Muy. Om 10.00 uur gingen we onderweg. Le Muy is een klein stadje in een wijnbouwgebied. Het is het kruispunt van wegen. Het heeft zijn groei te danken aan het feit dat hier de Argens en de Nartuby samenvloeien in de vlakte van het Massif des Maures. Le Muy wordt twee keer per week opgevrolijkt door een markt. Het stadje is een eenvoudig gothisch kerkje rijk en was ooit voorzien van stadswallen. Een restant van de stadswallen is de tour de 'Charles-Quint' . De overlevering wil, dat hier ooit eens jongeren hebben schuilgehouden die de keizer wilde ombrengen. Nadat ze een dichter hadden omgebracht die ze voor de tegenstander van Frans I gehouden hadden, werden ze gevangen genomen en opgehangen.

's Middags naar het Villepey-gebied gewandeld. Ook hier heeft het water flink huisgehouden. De brug naar het gebied is gedeeltelijk weggeslagen. We kunnen hier deze vakantie dus niet wandelen. Even doorgelopen om de bovengelegen campings te bekijken.

Maandag 20-9-2010. Zonnig 26°.
Vandaag boodschappendag. Hierna van het campingleven genoten. 's Middags op de fiets naar St. Aygulf. Onze Beer is vandaag niet zo lekker. Ze heeft weer flink gerend, gezwommen en achter stenen aangedoken.
Camping le Pont d'Argens
Camping le Pont d'Argens, schade.
Camping le Pont d'Argens zwembad
Le Muy markt
Le Muy tour de 'Charles-Quint'
De brug naar het natuurgebied Villepey
Dinsdag 21-9-2010. Bewolkt 26°.
Den Beer heeft een slechte nacht gehad. Tijdens de ochtendwandeling zagen we dat haar achterpootje niet zo goed meedeed. Naar de dierenarts. Diagnose was niet goed mogelijk. Waarschijnlijk heeft ze zich verstapt tijdens het springen naar een steentje. De bekende injecties en pijnstillers en ....... de prinses moet rust houden. Na de eerste korte wandeling ging het gelukkig weer wat beter.
Woensdag 22-9-2010. Zonnig 26°.
Eerst een korte wandeling met Beer. Daarna op de fiets met Beertje in haar kar naar St. Raphaël gefietst. St. Raphaël is de tweelingstad van Fréjus. Op de vismarkt, net op de grens van beide stadjes, was het gezellig druk. De vis lag er mooi bij. St. Raphaël ligt niet ver van de uitlopers van het massif de l'Esterel. Het wordt, net als veel stadjes aan de Côte d'Azur in tweeën gedeeld door de spoorweg. Het stadje valt op door een moderne neo-Byzantijnse kerk met een monumentaal koepeldak. Het gemeentebestuur heeft ooit toesteming gegeven voor de bouw van het casino en het absurde gebouw waarin Mc Donalds huist. Hierdoor komt de kerk niet goed uit.

Donderdag 23-9 t/m maandag 27-9-2010.
We genieten van het rustige leven aan de Côte. Helaas laat het weer het wat afweten. Het waait nogal en de temperatuur is niet al te hoog. Ook regent het zo nu en dan. Onze Beer knapt gelukkig weer wat op. We kunnen weer wat langer wandelen. Verder valt er weinig te melden.

Dinsdag 28-9-2010. Zonnig 22°.
De plek waar wij staan bevalt niet zo. Het is erg donker en fris. Al een tijdje naar een andere plek omgekeken en we hebben een andere plek gevonden. Dus vandaag maar een dagje aan het werk. Voor de lunch stond alles weer strak in de zon. Het was het werk waard. ’

Beertje (beetje ziek)
Kerk in St. Raphael
Woensdag 29-9-2010. Zonnig 23°.
’s Morgens een fietstochtje in oostelijke richting. Via St. Raphaël en Boulouris naar Le Dramont. Het was heerlijk weer. Vanaf de fiets zie je toch meer details, dan vanuit de auto. Boulouris is een klein stadje “onder de rook van” St. Raphaël. Er staan veel villa’s met tuinen die eerder onopvallend dan luxueus zijn. Ooit, in de jaren 60, gingen veel Nederlanders hier naar toe met de Zonexpres om hier van het zoete leven aan de Côte d’Azur te genieten.
Op 7 kilometer ligt Le Dramont, een onopvallend dorpje, aan de voet van cap du Dramont. Het massif de l’Esterel begint er al zijn kleuren te laten zien. Een monument tussen Boulouris en Le Dramont herinnert aan de ontscheping van 20.000 Amerikaanse soldaten die hier een zware strijd geleverd hebben. In zee staat een grote, kale roodachtige klif, het Île d’Or met daarop een alleenstaande ‘middeleeuwse toren’ uit de 19e-eeuw. Boven het strand waarop de ontscheping plaatsvond torent de cap du Dramont uit, die diep is ingesneden met roodkleurige smalle baaien. Op de kaap ligt een bosrijk park.
Natuurgebied Villepey
Nieuwe plek op de camping
Île d’Or
Cap du Dramont
Donderdag 30-9-2010. Zonnig 23°.
’s Morgens een tochtje op de fiets in westelijke richting. In St. Aygulf het fietspad genomen dat over het oude spoorwegtracé “Les Pigeons” loopt. Na camping Au Paradis de Campeurs gaat het strak de lucht in. Met den Beer in het karretje achter de fiets viel dit even niet mee. Onderweg in La Gaillarde even gestopt bij een kapelletje. Vanaf Les Issambres weer terug. Nu de kustweg genomen. Wederom genoten van de prachtige uitzichten. Bij callanque le Tardieu even gerust. Hierna naar het bezienswaardige punt Vivier Maritime Gallo Romain. Dit bordje zien we al jaren staan en we zijn eigenlijk nog nooit gestopt. Het werd ons niet helemaal duidelijk wat we hier moesten bekijken.

Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 1-10-2010. Zonnig 24°.
Boodschappendag. ’s Middags weer eens een flink stuk met Den Beer door het natuurgebied gewandeld.
Kapelletje in La Gaillarde
Vivier Maritime Gallo Romaine
Beer in haar rijdende hotel
Zondag 3-10-2010. Zon 23°.
's Morgens naar Roquebrune voor het fête de la Miel. Roquebrune sur Argens is een schilderachtig stadje in de buurt van Fréjus. Daarna te voet door de drukke doorgaande straat. Via tunneltjes kom je in het centrum terecht. De vele trappen en poorten maken het hier zeer bijzonder. Boven ligt de kerk aan een prachtig pleintje. In Roquebrune zijn erg bijzondere winkeltjes. Hierna zijn we nog even naar de Rots van Roquebrune gelopen. Wanneer je de doorgaande weg door het stadje volgt, kom je, net even buiten het stadje, bij een meertje met de achter de Rots. Het is hier fotogeniek! Onderweg nog even de markt bezocht met allerlei soorten honing, olijfolie, kazen en andere lekkernijen. Deze markt wordt ieder jaar in het eerste weekend van oktober georganiseerd.
Zaterdag 2-10-2010. Zon 23°
Vandaag Fréjus bezocht. Een gezellig stadje met veel restanten uit het Romeinse verleden. De kathedraal staat midden in het historische centrum. Dit bisschops-verblijf stamt nog uit de 4e eeuw. Uiteraard is er daarna het nodige aan versleuteld. Deze kathedraal bestaat uit twee aparte kleine kathedralen, de Notre-Dame en de St-Étienne.
Op loopafstand ligt het Les Arènes. Dit amfitheater uit de Romeinse tijd werd in 1828 ontdekt. De arena wordt tegenwoordig ingezet voor stierenvechten en concerten. Vroeger had het een capaciteit van 10.000 mensen maar door de jaren heen heeft Les Arènes veel te verduren gehad.
Om de hoek liggen de restanten van het Romeinse theater. Op zich stelt het niet zo veel voor, maar het is wel bijzonder dat het zo lang is bewaard gebleven en dat dit theater ook nog steeds wordt gebruikt.
Villepey
Roquebrune sur Argens Fête de Miel
Rocher de Roquebrune

Maandag 4-10-2010. Storm en regen 20°.
Vannacht stond de voortent, door de storm, heftig te schudden. Daarna stevige onweersbuien. Langs het strand was het 's middags prachtig. Geen mens te zien en veel schuimkoppen op de golven.

Fréjus Kathedraal
Dinsdag 5-10-2010. Zon, stevige wind 23°.
Het weer is nog steeds een beetje in de war. De ochtend begon fris en winderig. Te voet met Beertje langs het strand gewandeld naar St. Aygulf. Het was erg rustig op het strand.
Storm en regen
Knoflook
Woensdag 6-10-2010 en donderdag 7-10-2010. Zon 23°.
Het weer is weer helemaal opgeknapt. Het is genieten! De camping staat weer bijna vol. Dit weekend wordt het wielerevenement Roc d'Azur hier in de buurt gehouden.
Roc d'Azur bij het v.d. Valk hotel
Vrijdag 8-10-2010 Zon, af en toe een bui en een stevige wind 20°.
De wind kwam vanochtend al uit zee en dat is hier meestal geen goed teken. Het waait behoorlijk. Vanochtend eerst met de auto naar Ste. Maxime. Het is daar per slot van rekening marktdag en de leukste markt van deze buurt (volgens Mia). Den Beer en ik hebben er niet zo veel mee en daarom zijn wij naar het haventje gelopen.
Villepey in de wind en de regen
Zaterdag 9-10-2010 Zon en storm wind 20°.
Ook vandaag waait het weer flink. 's Morgens een stevige wandeling gemaakt, door het natuurgebied naar St. Aygulf. Het ging wat moeizaam omdat de wielerronde in volle gang is. Terug langs het strand. Het stormt.
Stormachtige dag.

Zondag 10-10-2010 Wolken en een stevige wind 20°.
Ook vandaag ziet het weer er niet best uit. Voordeel hiervan is dat het op het strand lekker rustig is. Kaassie voor onze Beer. Daarna via Port Fréjus naar Fréjus Plage gewandeld. Het oude vliegveld werd nog door de deelnemers aan Roc d'Azur gebruikt. Even over de markt gewandeld maar door de storm was het er niet zo aangenaam. Aan het eind van de middag naar het strand. Het stormde er flink. Wel mooie plaatjes van de zee geschoten.

Maandag 11-10-2010 Storm en regenbuien 17°.
We hebben een erg onrustige nacht gehad. Gisteravond trok de wind aan naar stormkracht. Alles nog eens nagesteld en extra stormbanden bijgezet. Het was flink schudden in bed. Overigens alle waardering voor de firma v.d. Horn in Burgum want de voortent gaf geen krimp.
Tegen de ochtend nam de wind gelukkig een beetje af om plaats te maken voor regen.
Ook voor vandaag heeft het weer volgens Meteo France heeft niet veel goeds in petto. Door de storm kunnen we de voortent ook niet inpakken.

Vanmiddag werd het gelukkig rustiger en droog. Te voet naar St. Aygulf om het Douanierspad, langs de rotskust van het stadje, te lopen. Ons strand is gedecimeerd. De golven komen nu op een paar plaatsen tot aan de duinrand. Wellicht heeft dit te maken met de overstromingen in juni. De storm heeft verschrikkelijk huisgehouden. De strandkiosken liggen scheef op het strand.

Storm op zee
Uitzicht op het Estérelgebergte
Ger op het Douanierspad
Donderdag 14-10-2010 Eerst zon, mistral 13°.
De dag begon prachtig met een blauwe lucht en een stralende zon. Eerst uitgebreid met Den Beer door het natuurgebied achter de camping gewandeld. Daarna op reis naar Tournon sur Rhone. Onderweg trok de wind stevig aan en de auto moest er stevig aan trekken. Door de harde en koude wind het plan bijgesteld en de koers naar Macon verlegd. We logeren weer op de camping Municipal. De boel opgezet en geluncht. Daarna lekker met Beertje langs de Voie Bleue gewandeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


St. Aygulf Douanierspad
Dinsdag 12-10-2010 Zon en harde wind 21°.
Laatste dag in Fréjus. Boodschappen- en inpakdag. De dag begon zonnig. Op de fiets naar Fréjus voor de boodschappen. Toen we terugkwamen stormde het weer. Toch de voortent ingepakt.
Mia in de zon
Caravan reisklaar
Woensdag 13-10-2010 Half bewolkt 18°.
Vandaag de eerste etappe richting Amsterdam. Via de tolweg naar Chateaurenard. We logeren op camping La Roquette. De boel opgezet en geluncht. ’s Middags met de auto naar Saint Rémy de Provence. St. Rémy vinden wij (met bijv. Pézenas, Langres, Sarlat en Dinard) een van de mooiste en origineelste stadjes van Frankrijk. We komen hier altijd weer een beetje thuis. De auto geparkeerd en door de gezellige straatjes gewandeld. De etalages met aller provencaalse spulleboel zijn een lust voor het oog. Je kunt hier altijd wel wat kopen. De kerk, aan het marktplein, staat er nog mooier bij dan voorheen. De restauratie heeft hem goed gedaan. Nu de fontein van Nostradamus nog eens een keertje! Overigens stammen Saint Rémy's origines uit de Grieks-Romeinse oudheid. Hiervan vind je nu nog steeds sporen terug in dit prachtige stadje. Op de historische plaats 'Glanum' staan de resten van de Arc, het mausoleum en diverse andere opgravingen. Hiernaast staat het Klooster van Saint Paul, waar Van Gogh vele jaren doorgebracht heeft.
Vrijdag 15-10-2010 mist en wolken 10°.
Een sombere dag vandaag. Om 09.00 uur uit Macon vertrokken. Onderweg kregen we zelfs een waterig zonnetje te zien. Voor de middag waren we al in Langres. In eerste instantie wilden we gaan kamperen op de stadscamping La Navarra. Helaas was de weg erheen afgesloten omdat het marktdag was. Met de caravan dwars door het historische centrum. Na veel gekruip en gesluip kwamen we weer in de bewoonde wereld. In arren moede maar naar camping La Croix d’ Arles even buiten Langres gereden. Het is al meer dan 10 jaar geleden dat we hier voor het laatst hebben gestaan. We waren toen niet meer zo enthousiast over deze camping. Het sanitair was minimaal en de kampeervelden waren ongelijk, hobbelig en modderig. We werden vriendelijk ontvangen. Behalve een aangepast sanitair was er niet veel veranderd. Een plaatsje gezocht (we waren de enige gasten op dat moment) en de boel opgezet. ’s Middags met de auto naar Langres. Met zijn hoge omwalling, indrukwekkende vestingtorens en vele kerktorens verrijst Langres als een trots fort aan de poorten van de Champagne en de Bourgogne. We parkeren de auto even buiten het centrum. We wandelen eerst over de rondweg over de wallen. We komen (volgens het foldertje) langs 12 vestingtorens en 7 poorten, die in de loop der eeuwen gespaard zijn gebleven, en genieten van het grootse panorama naar het meer van La Liez en het Marnedal tot de Vogezen. Vooral de poort, die direct toegang geeft tot het historische centrum vonden wij mooi. Daarna nog even door het stadje rondgewandeld. In het centrum treffen we een labyrint van straatjes en overdekte passages. Dit stratenpatroon en de imposante kathedraal St. Mammès in de stijl van Cluny roepen de Middeleeuwen in herinnering op.
Zaterdag 16-10-2010 wolken en regen 10°.
Vroeg uit Langres vertrokken omdat we voor 12'en (middagsluiting) in Kockelscheuer bij Luxemburg wilden zijn. Onderweg mist, regen en dikke wolken. Bijtijds aan in Kockelscheuer en de boel opgezet.

Zondag 17-10-2010 wolken en regen 10°.
Op het gemak uit Kockelscheuer vertrokken en onderweg naar Soerendonk. Rond de middag aan. De camping is wat verlaten alleen de bewoners van de chalets zijn nog aanwezig. 's Middags in de omgeving gewandeld.

Maandag 18-10-2010 wolken 9 °.
Vroeg uit Soerendonk vertrokken. Op de snelweg moesten we al in de file aansluiten. Op de A2 een behoorlijk ongeluk. Omgereden via Tilburg. Om 11.00 uur weer in Amsterdam.

St. Rémy
St. Rémy
Herfst in Macon
Langres kathedraal Saint-Mammès
Langres Mia en de Beer
Middagje in de caravan