Oostenrijk

Maandag 4-4-2011. Wolken en wind 12°.
Om 10.30 uur onderweg naar Ans en John om een oude belofte in te lossen. Rustige reis en om 15.00 uur aan in Brunssum. De caravan op de oprit geparkeerd en geïnstalleerd. Na een kopje koffie te voet het centrum van Brunssum bezocht. Brunssum is een vriendelijk plaatsje met gezellige winkels. Het oude raadhuis is het bekijken waard. Op de terugweg nog even gestopt bij het monument van de Hendrikmijn.
Brunssum Oude Raadhuis
Brunssum monument
Dinsdag 5-4-2011. Wolken en wind 14°.
Na een copieus ontbijt rond 09.00 uur vertrokken naar Limburg a.d. Lahn. Voorspoedige reis. Bij aankomst op de gekozen camping bleek deze nog niet open te zijn. Met Pasen gaat dit heugelijke feit plaatsvinden. In de achteruit en Mia in de campinggids. In Diez, een kilometer of 10 verder ligt een geschikte camping. Hier geen problemen. We logeren op camping Oranienstein. De caravan geïnstalleerd en lekker geluncht. 's Middags via het fietspad langs de Lahn naar Limburg gefietst. Limburg heeft een middeleeuws stadscentrum met veel terrassen en grappige winkeltjes. De Domkerk, met de zeven torens, is gebouwd op een steile rots boven het Lahndal en biedt een onvergetelijke aanblik. Prachtig! Het oude raadhuis en de brug (met toegangspoort) over de Lahn zijn ook fotogeniek. Op de terugweg het kasteel Oranienburg, vanuit de verte, nog even bewonderd.
Limburg a/d Lahn DOM
Limburg a/d Lahn Pleintje met vakwerkhuizen

Woensdag 6-4-2011. Zon 24°.
Om 08.30 uur vertrokken naar Rothenburg ob der Tauber. Tot aan Würzburg was het erg druk. Daarna ging het beter. Om 12.15 uur waren we aan op camping Tauberromantik in Rothenburg. Na het installeren en de lunch onderweg naar Rothenburg. Na een kwartiertje klimmen waren we er al.
Rothenburg, is een gaaf bewaard gebleven middeleeuws stadje. De (vakwerk)huizen zijn omgeven door een stadsmuur met wallen.
Het stadje is bijzonder fotogeniek. Tijdens onze wandeling door de smalle straatjes van de Alt-stadt en over de wallen hebben we gesnoept. De St. Jacobskerk met het beeld van St Jacob, het raadhuis, de stadspoorten, de mooie gevels, de pleintjes, de musea, het was allemaal prachtig. Tenslotte hebben we nog even door het park, net buiten de stadsmuren gewandeld.
In de winkeltjes worden Schneeballen verkocht. Dit is een lekkernij van banket en de nodige spiritualien. Ook worden er veel kerstspullen aangeboden.

De weg terug naar de camping ging een stuk prettiger (naar beneden) dan de heenweg.

Rothenburg Stadspoort
Rothenburg Wallen
Rothenburg Raadhuis
Donderdag 7-4-2011. Zon 24°.
Ruim voor negenen uit Detwang vertrokken. Door wegwerkzaamheden was het niet mogelijk om de doorgaande route door Rothenburg te nemen. Na wat smalle boerenwegen te hebben getrotseerd kwamen we bij de snelweg. Rustig reis naar Pfraundorf (Kinding). Om 11.00 uur waren we bij camping Kratzmühle in Pfraundorf. Vriendelijke ontvangt. De boel opgezet en met Den Beer in het tegenover de camping gelegen park gewandeld. Beer was weer uitgebreid aan het dollen in de Altmühle. Nog even doorgelopen naar het dorpje Pfraundorf. De RK. Peter en Paul kerk domineert het dorpsbeeld, en de massieve toren valt op door zijn karakteristieke trapgevels.
Na de lunch op de fiets onderweg naar Beilngries. Bielngries is een bijna 1000 jaar oud stadje. Het ligt ingebed tussen 2 dalen: het Sulztal en het Altmühltal. Van de versterkingen uit de 15e eeuw bestaan nog gedeeltes van de ommuring, stadsgrachten, toren en weergangen. De torens zijn bewoond en samen met de rijke gevelfronten en barokke erkers getuigen ze van de rijkdom van het voormalige bestuur. De 2 kerken en het gasthuis van de Bisschop (voormalig stadhuis) zijn ook bezienswaardig.
Beilngries Kerk
Beilngries Gasthuis
Vrijdag 8-4-2011. Zon 24°.
Het is vandaag weer een prachtige dag. De zon schijnt volop. ’s Morgens het karretje van Den Beer aangekoppeld en langs de Altmühl naar Kinding gefietst. Kinding is een provencaals (eigenlijk een beetje saai) stadje. Bezienswaardig vonden wij de kerk. Hij is ommuurd en heeft 3 torens. Ook hier stond weer een blauw-wit gekleurde paal. Deze palen staan veel in stadjes en dorpen in de omgeving. Het is de "gemeenschapsboom", een teken van saamhorigheid.
Na de lunch met de auto onderweg naar Berching. Berching is een prachtig voorbeeld van een middeleeuws stadje. De stadsmuren, de historische gebouwen en de vakwerkhuizen zijn nog bijna volledig behouden gebleven. Het bestaan van de stadsomwalling, een bijna 6 meter hoge ommuring met talrijke torens, is te danken aan een bisschop (Wihelm von Reichenau).
Door het stadje gewandeld en de Parochiekerk Maria Himmelfahrt en de St. Lorenz-Kirche bekeken. In de schilderachtige straatjes was het goed.
Kinding gemeenschapsboom
Berching stadsmuren
Berching binnenstad

Zaterdag 9-4-2011. Zon 20°.
Om 08.30 uur vertrokken uit Pfraundorf. Via München naar onze bestemming Winkl bij Bischofswiesen gereden. De rondweg om München was rustig. Net voor twaalven waren we op onze bestemming, Campingplatz Winkl-Landthal in Bischofswiesen.
We hebben een mooi kampeerplek.
De boel geïnstaleerd en van de uitzichten genoten.
Na de lunch naar Berchtesgaden. Berchtesgaden is een fotogeniek stadje. In de oude stad, in de buurt van het Markt- en Slotplein staan mooie huizen met beschilderde gevels. Het vroegere Augustiner Corherrenstift heeft een bezienswaardige laat-gotische hallenkerk. Sinds 1818 zijn de stifsgebouwen een kasteel van de Wittelbachs. Kroonprins Ruppert voorzag ze van een waardevolle kunstverzameling. Na onze wandeling door het stadje zijn we doorgereden naar de Königssee. De parkeerplaats daar stond erg vol. Gelukkig was er nog een plekje. De 8 km lange Königssee in het Berchtesgadener Land ligt middenin het Nationalpark en is door hoge bergen omgeven. De hoogste berg is de Watzmann, die indrukwekkend achter de barokke kerk St. Bartholamä staat. Op de terugweg boodschappen gedaan in Bischofswiesen.

Berchtesgaden beschilderde gevels
Berchtesgaden Halenkerk
Zondag 10-4-2011. Zon 18°.
Vandaag is het sight-seeing day. In Bad Reichenhall door het stadje gewandeld. Het raadhuis (met de zondagsmarkt) en het zoutmuseum vonden wij mooi. Ook de kerken zijn zeer bezienswaardig. Van Bad Reichenhall onderweg naar Salzburg. Salzburg is de geboortestad van Mozart. In de stad staan mooie gebouwen zoals het Kasteel Mirabell en Hohensalzburg.
Salzburg is al eeuwenlang het religieuze centrum van de regio.
Salzburg en Mozart zijn synoniemen. De muziek van Mozart heeft alle landen van de wereld veroverd, maar geen enkele stad in de wereld is zo verbonden met deze geniale componist als zijn geboortestad Salzburg. Zijn tijd in Salzburg omvat meer dan twee derde van zijn leven en is een enorm creatieve tijd. In deze tijd schrijft Mozart een belangrijk gedeelte van zijn omvangrijk oeuvre: bijna alle symfonieën ontstaan in deze jaren en ook de meeste concerten evenals nagenoeg alle divertimento´s en serenades.
Wij zijn de bezichtiging van de stad begonnen in de Getreidegasse. Deze smalle en zeer mooie winkelstraat is ook de plaats waar het geboortehuis van Mozart staat. In de richting van de Mönchsberg en ter hoogte van de gelijknamige tunnel staat een prachtige fontein. Wat verder in het centrum staat de DOM. Het was de bekende aartsbisschop Wolf Dietrich die dit groots bouwwerk liet oprichten op de plaats van de oude Dom. Uiteindelijk zijn het niet zijn plannen die werden uitgevoerd, de afmetingen werden wat verkleind. Toch is het nu nog steeds een zeer grote kerk waar 10.000 mensen kunnen staan. De huidige Dom werd ingewijd 1628 en is prachtig. De belangrijkste kerkschatten zijn te zien in een apart museum.
Vanuit de verte hebben we Hohensalzburg bewonderd. Deze vestiging is te bereiken via een tandradspoor in de oude stad (Festungsgasse), je kunt ook te voet maar dat werd ons te veel. Festung Hohensalzburg werd gebouwd in de 11de eeuw en was vooral bedoeld als schuilplaats voor de aartsbisschop. Na al het moois in de binnenstad zijn we nog een stuk langs de rivier gewandeld.
Bad Reichenhall Zoutmuseum
Salzburg DOM
Salzburg Geboortehuis Mozart
Salzburg Kasteel Mirabell
Salzburg Uitzicht Mönchberg

Maandag 11-4-2011. Zon 18°.
Vandaag weer onderweg. Bij het afrekenen kwamen we het fenomeen KURTAKS op de rekening tegen (en een uitzonderlijk hoog stroomverbruik). Na toeristenbelasting, afvalheffing en EKO-taks is dit weer een nieuwe ster in campingland. De campinghoudster kon niet goed uitleggen waar deze 5 euro per dag voor bestemd is. Overheidswege sprak de dame weifelend.
Om 09.00 uur vertrokken uit Bischofswiesen. Om 12.00 uur aan op camping Freistadt in Freistadt. De boel opgezet en geluncht.
's Middags Freistadt bezocht. Freistadt is een historisch stadje met een gezellig centrum. Er staat een kasteel uit 1365. Het heeft (volgens zeggen) de mooiste toren van Oostenrijk. Het Mühlviertler museum is in het kasteel ondergebracht. De parochiekerk St. Katharina staat trots op de Hauptplatz. De kerk is een van de belangrijkste werken van de laatgotische architectuur in Boven-Oostenrijk. Het is de enige basiliek met 5 schepen. Van de stadswallen zijn vooral de Linzer- en Bohemerpoort mooi. In de wallen staan nog een stuk of 8 goed bewaard gebleven torens. Op de Hauptplatz staan ook huizen van Italiaanse architecten. Keizer Max. I heeft opdracht gegeven voor het ontwerp.

Freistadt Schloss
Freistadt Linzertor
Dinsdag 12-4-2011. Regen en wind 14°.
Helaas is het weer omgeslagen. In de regen onderweg naar Cesky Krumlov in Tsjechie. Dit stadje ligt 50 km van Freistadt, in het heuvellandschap van de uitlopers van de Sumava. Het is een romantisch middeleeuws stadje waar de Moldau zich sierlijk omheen slingert. Ceský Krumlov is na Praag de grootste toeristische attractie van Bohemen. Het centrum van Ceský Krumlov wordt omgeven door drie meanders van de Moldau en bijna een kilometer verder is de rivier bijna op dezelfde plaats als aan het begin. Op diverse plaatsen is sinds 1989 een begin gemaakt met restauraties. De Unesco heeft de stad in 1993 geplaatst op de lijst van historische steden die financieel zullen worden bijgestaan om hun oude glorie te herstellen. Het kasteel is een van de grootste bezienswaardigheden. Het mooiste uitzicht hierop heb je vanaf de Moldau. Het kasteel werd gebouwd op een overhangende rots boven de rivier, als bescherming voor de waterwegpassage naar Linz.
De Vítkovici stichtten de burcht rond 1240. Later kwam deze in handen van de families Rosenberg en Eggenberg die het kasteel verder uitbouwden. In de droge slotgracht lopen beren, een levende herinnering aan het wapen van de Rosenbergs waarin naast de vijfbladige roos ook een beer voorkwam.
De Lazebnický brug is een houten brug over de Moldau, zij verbindt de binnenstad met Latrán. Latrán werd bewoond door kasteelarbeiders en ambachtslieden die voor de heren werkten.
Vlak naast de rivier staat de H. Jost kerk.
Het stadsplein van Krumlov wordt gedomineerd uit het uit de 16de eeuw in Renaissancestijl opgetrokken gemeentehuis. De klok, in de linkerbovenhoek, diende vroeger om de gemeenteraad bijeen te roepen. Later werd de klok gebruikt door de brandweer. Aan de andere kant van het plein staat een Mariakolom met fontein.
Cesky Krumlov Uitzicht kasteel
Cesky Krumlov H. Jostkerk
Cesky Krumlov Mariakolom met fontein op het stadsplein
Woensdag 13-4-2011. Regen en wind 6°.
In een sneeuwbui vertrokken uit Freistadt. Onderweg liep de temperatuur gelukkig een beetje op. Vanaf Mauthausen de weg langs de Donau gevolgd tot aan onze bestemming, camping Marbach in Marbach a.d. Donau. Om 11.00 uur waren we op onze bestemming. De boel opgezet en daarna even naar Marbach gewandeld. De sneeuw was inmiddels overgegaan in een hardnekkige regenbui. Marbach is een slaperig stadje. Het heeft een renaissance raadhuis uit de 16e eeuw. Met zijn twee hoektorens en decoratieve wapenschilden is de woning een pronkstuk. Het postkantoor en de kerk zijn het bekijken waard.
Na de lunch onderweg naar Melk. Midden in de Wachau bevindt zich de wereldberoemde abdij van Melk, een van Oostenrijks meest imposante en bekendste barokke bouwwerken. Het totale complex strekt zich over 362 m uit op een in de Donau vooruitstekende rots. Het is rijk aan historische kunstschatten. In 1089 schonk markgraaf Leopold II een van zijn burchten aan Benedictijnse monniken uit Lambach. Begin 18e eeuw werd begonnen met de bouw van de barokke kerk en nieuwe kloostergebouwen. De ingang van het klooster wordt geflankeerd door beelden van de HH Leopold en Koloman. Door de voorhof kom je in de Prelatenhof met een fontein uit de 17e eeuw. In de prelatuur bevindt zich de kerkschat met het bekende Melker Kruis.
In de abdijkerk vormen architectuur, beeldhouw- en schilderkunst een unieke eenheid.
De stichting van de abdij bracht voor de markt een positieve ontwikkeling met zich mee. In 1898 kreeg Melk stadsrechten. De huizen, deels nog uit de 15e en 16e eeuw, leunen tegen de rots waarop het klooster is gebouwd.
Marbach Raadhuis
Melk Klooster (Stift)
Melk pleintje in het centrum
Donderdag 14-4-2011. Wind af en toe een bui 9°.
Het weer laat nog steeds te wensen over. In het stadje een bakker gevonden. Om 09.30 uur vertrokken naar onze volgende bestemming. We hebben een prachtige rit gemaakt door de Wachau langs de Donau. Om 10.30 uur waren we op camping Donaupark in Krems.
Na het installeren en de koffie op bezoek in Stein en Krems. Krems bestaat al sinds 995. Het is vooral bekend door de Kremser wijnen. De binnenstad bereiken we via de Steiner Tor. Deze stadspoort is prachtig. In de binnenstad prachtige renaissance en barokke gebouwen. Het raadhuis en de kerken zijn bezienswaardig. Daarna naar het stadsdeel Stein gewandeld. De voormalige minoriteitenkerk is ontmanteld maar staat nog trots boven de andere kerk in dit deel van de stad.
Na de lunch met de auto Dürnstein bezocht. Ook dit stadje ligt weer te spiegelen in de Donau. Bezienswaardig vonden wij de Burchtruïne. Koning Richard Leeuwenhart zat hier in 1193 gevangen. De 150 meter boven de stad gelegen Kuenringburg werd in de 30 jarige oorlog verwoest. De bij het voormalige Augustijnerkloster behorende kerk heeft de mooiste barokke toren van Oostenrijk (volgens het boekje dan …). Tenslotte zijn we via een voetpad naar de Starhemsberg-Warte gewandeld en hebben daar genoten van het uitzicht.
Krems Steinerpoort
Dürnstein Ruine
Dürnstein Kloosterkerk
Vrijdag 15-4-2011. Wind af en toe een bui 9°.
Naar Klosterneuburg bij Wenen. Om 10.30 arriveerden we op camping Donaupark. Na het installeren en de koffie naar Klosterneuburg gewandeld. Het gelijknamige klooster steekt hoog boven de stad uit. Het klooster is in 1106 gesticht. Het kreeg de bijnaam “In de lopende tapkraan” een zinspeling op de vele wijngaarden die het klooster bezit. De kloosterkerk is in de 17e eeuw in barokstijl verbouwd.
’s Middags op de fiets langs de Donauradweg naar Wenen gereden. Het centrum bewaren we voor morgen en nu zijn we doorgerden naar het Prater. Wat Tivoli voor Kopenhagen is, is de Prater voor Wenen: een kermisachtig pretpark in de stad en dat al meer dan honderd jaar. Het Praterpark is wel heel groot en heeft als beroemdste attractie het Riesenrad of reuzenrad.
Klosterneuburg Klooster en Kerk
Wenen Reuzenrad in het Prater
Zaterdag 16-4-2011. Wolken af en toe zon 16°.
Vandaag staat de rest van Wenen op het programma. We zijn vroeg vertrokken en waren al voor 10nen in het Centrum. Met de kaart in de hand rondgewandeld. Wenen is een prachtige stad en overal is wel wat te zien. Hieronder beschrijf ik wat hoogtepunten. Het eerste plaatje op onze rondwandeling was de Stephansdom. Deze indrukwekkende kathedraal ligt in het hart van de stad en is het belangrijkste gotische bouwwerk in Oostenrijk. De renovatie van de kerk is al jaren aan de gang, de Stephansplatz ligt aan haar voeten. De Stephansdom zelf zie je al van ver buiten het centrum, fier boven alles uitsteken. Het is een kathedraal zoals een kathedraal behoort te zijn.
Hierna kwamen we bij de Spaanse rijschool. Dat Wenen geïnspireerd wordt door muziek, bewijzen de prachtige witte Lippizaner paarden. Op de tonen van de muziek dansen de schimmels de sterren van de hemel in de Spaanse rijschool. In de barokke ambiance van de Hofburg tonen de paarden hun kunsten, van piroutten tot aan luchtsprongetjes, onder het strak gezag van de mooi uitgedoste ruiters. Door de poort van de Spaanse Rijschool kwamen we bij Hofburg. De Hofburg is een verzameling van gebouwen waar vroeger de Habsburgers verbleven. Ze hebben allemaal een functie. Het ziet er allemaal prachtig uit. Het grote plein voor de Bibliotheek was, vanwege de marathon van morgen, volledig volgebouwd met tenten. Via het Museumsquartier naar de Statsoper gewandeld. De statsoper is oostenrijks cultuur op zijn best. In 1869 werd het neo-renaissance operagebouw geopend door Keizer Franz Jozef. Het Wiener Philharmonisch orkest heeft hier zijn thuisbasis. Het is een imposant gebouw. Teruggewandeld via de ring. Het parlement lag er prachtig bij in de zon. Naast het parlementsgebouw ligt het Rathaus. Er zijn twee stadhuizen in Wenen, het nieuwe en het oude. Als een Wiener het over zijn 'Rathaus' heeft dan gaat dit meestal over het nieuwe stadhuis, langs de ring. Zo nieuw is het nu ook weer niet, want het dateert van eind de 19de eeuw. Het ligt in een park en is gebouwd in Vlaams-gotische stijl. Helaas stond er een hoogwerker voor de deur. Waarschijnlijk ook voor de televisieopnamen van de Marathon.
Schloss Schönbrunn is het bekende paleis. Het ligt net buiten het centrum, met onder andere een prachtig park. Het was vroeger ooit de bedoeling om de schoonheid van Versailles te overtreffen, maar later zijn er wat concessies gedaan.
Wenen Stephansdom
Wenen Statsoper
Wenen Rathaus
Wenen Slot Schönbrunn

Zondag 17-4-2011. Zonnige dag 18°.
Vanochtend Bratislava bezocht. Via een prachige route langs de Donaur bereikten we de stad. Bij het zoeken naar een parkeerplek werden we pijnlijk geconfronteerd met het rijgedrag van sommige inwoners van deze stad. Ze rijden als gekken en hebben weinig clementie. Uiteindelijk een plekje gevonden en de auto geparkeerd op een half uurtje lopen van het historische centrum. Bratislava is een wat armoedige stad.
Het historische centrum is daarbij een verademing. Het eerste wat je ziet is de nieuwe brug en het kasteel. Tussen de beide oevers van de Donau ligt de befaamde Nový Most brug, een geavanceerd bouwwerk. Het kasteel van Bratislava is het symbool van de stad: dit hoekige gebouw ligt aan de westkant van het centrum, op een heuvel boven de Donau. De Bratislava burcht werd in de 17e eeuw gebouwd en lijkt vanwege zijn opmerkelijke vorm op een omgekeerde tafel. Nadat het Turkse leger in Budin (Slowakije) het Hongaarse koningshuis had verdreven, werd deze burcht de nieuwe plaats waar de Hongaarse koningen werden gekroond.
In het oude stadshart zijn enkele schilderachtige straten behouden gebleven. Hier bevindt zich de Michaeltoren in barokstijl, die deel uitmaakt van de oude stadsmuur.
Het hoofdplein (Slowaaks: Hlavné námestie) is een van de bekendste pleinen van Slowakije. Het plein heeft een mooie fontein, cafeetjes en bezienswaardige gevels. Onderweg de Dom bekeken. De Martinsdom is de grootste kerk in de stad: hier werden eeuwenlang de koningen van Hongarije en Oostenrijk gekroond. Ook bezienswaardig is het Primatiaal Paleis, waar Frankrijk en Oostenrijk na de Slag bij Austerlitz in 1805 de Vrede van Presburg tekenden.

Bratislava kasteel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bratislava Mia
Bratislava Hoofdplein

Maandag 18-4-2011. Zonnige dag 18°.
Na een paar prachtige dagen in Wenen gaan we onderweg naar Karinthië. Om 09.00 uur vertrokken. Ondanks de maandagochtendspits waren er weinig files op de rondweg van Wenen. De A2 naar Graz is een prachtige weg. In Bad Waltersdorf op camping Thermenland gestopt. Bad Waltersdorf ligt in een rustige streek. Er zijn hier veel thermaalbaden. De camping was trouwens bijna vol.
Voor de boodschappen even naar het dorp gewandeld. Het ziet er vriendelijk uit. Het kerkje is fraai. De natuur in de omgeving is prachtig.

Dinsdag 19-4-2011. Zonnige dag 19°.
Doorgereisd naar Landskron bij Villach. Onderweg hadden we prachtig weer. Genoten van de uitzichten. Om 12.00 uur waren we aan op seecamping Berghof. We hebben een prachtige plek met uitzicht op de Ossiachersee. De boel opgezet en uitgerust. Aan het eind van de middag langs het meer naar Ossiach gewandeld. Het is hier prachtig. De Ossiachersee is een groot binnenmeer omringd met hoge bergen. Het water is helder. De kerk van de vóór 1028 gestichte voormalige Benedictijnerabdij hebben de concerten van de “Carinthische Sommer”.

Bad Waltersdorf
Wandeling langs de Ossiachersee
Ossiach Kerk en kloostergebouwen
Woensdag 20-4-2011. Zonnige dag 21°.
Boodschappendag en corvee. Met de auto naar Feld am See gereden. Het landschap is mooi. Op de terugweg in Afritz am See door het stadje en langs het gelijknamige meer gewandeld. Het is een dromerig plaatsje met een mooi kerkje.

Donderdag 21-4-2011. Zonnige dag 23°.
We gaan vandaag naar Villach. Even getwijfeld of de fiets zouden nemen. Gelukkig zijn we met de auto gegaan want het is hier toch wel behoorlijk geaccidenteerd. Villach ligt op een kilometer of 5 van de camping. De stad is bekend van de verbindingen met de belangrijke steden in Oostenrijk en Europa. Villach is het kruispunt voor het verkeer over de weg. De belangrijkste rivier van Karinthië, de Drau, stroomt recht door de stad. In de 2e Wereldoorlog had Villach geen geluk. Het werd zeer zwaar getroffen door bombardementen, waardoor de oude middeleeuwse gebouwen verdwenen. Op de Hauptplatz staat het Raadhuis. In de nieuwbouw werd het vroegere Khevenhullerhaus opgenomen. Verder staan nog een paar mooie oude huizen op dit plein en de Drievuldigheidszuil. De Stadtpfarrkirche steekt met zijn 95 meter trots boven de stad uit.Villach bezit ook een burcht.

Afritzer See
Villach Binnenstad
Vrijdag 22-4-2011. Zonnige dag 23°.
Vandaag hebben we Klagenfurt bezocht. Onderweg genoten van de uitzichten over de Wörthersee. Klagenfurt is een groene stad. De stad werd gesticht in de 12e eeuw en is de hoofdstad van Karinthië. In de 2e Wereldoorlog werd de stad zwaar gebombardeerd, daarna werd het centrum opgebouwd in 2 delen, de Alte Platz en de Neue Platz. Bezienswaardig zijn de Domkirche die in de 16e eeuw door de Protestantse Kerk werd gebouwd. Ook het stadhuis en het theater zijn mooi. Bijzonder is het in 1590 voltooide Landhaus. Het symbool van de stad, de drakenfontein, op de Neue Platz herinnert aan een oude sage. Vóór de stichting van de stad was het Klagenfurter Becken slechts dun bevolkt en de mensen schuwden de drassige oever van de Gian, waar een afschuwelijke draak man, paard en wagen verslond. Enige mannen lokten de draak met een stier en sloegen het beest dood en het moeras werd drooggelegd.
Klagenfurt Landhaus
Klagenfurt Drakenfontein
Zaterdag 23-4-2011. Zon en wolken 23°.
De dag begon zonnig. Een tochtje op de fiets langs het meer gemaakt. Den Beer lag heerlijk in haar kar. Het was druk op het fietspad. Van de heuvels en de dalen had onze Dame geen last, ik wel. Onderweg werden de brandstapels voor de paasvuren in gereedheid gebracht. In Ossiach de kerk en de voormalige Benedictijnerabdij van dichtbij bekeken.
's Middags begon het te betrekken en stak de wind op. Uit voorzorg de luifel ingepakt.
Kerk en abdij van Ossiach
Zondag 24-4-2011. Zon en wolken 21°.
De dag begon heel zonnig. Later betrok het.
Vandaag staat de Wörthersee en Velden op het programma. Het is een half uurtje rijden met de auto. Onderweg nog even Slot Landkron bekeken.
Velden is een mondaine badplaats aan de Wörthersee. Er zijn stranden en een haventje. Het is een gezellig en pretentieloos stadje. Het wordt ook wel de Rivièra van Oostenrijk genoemd. Het Slot Hotel aan het meer valt gelijk op. Ooit is hier een TV-serie opgenomen. Tegenwoordig wordt het bevolkt door de happy-few. De Wörthersee heeft een ander landschap dan de Ossiachersee, waar wij logeren. De Ossiachersee ligt tussen hoge bergen.

Maandag 25-4-2011. Zon en wolken 23°.
Onderweg naar Grabenstätt aan de Chiemsee. Vroeg opgestaan en om 8 uur uit Villach vertrokken. De Tauernsnelweg was nog heerlijk rustig. Om 11.00 uur arriveerden we in de buurt van de Chiemsee. De bordjes Grabenstätt aangehouden . De beoogde camping werd echter niet door bordjes bewegwijzerd en de tom-tom raakte ook overstuur. Na het centrum van Grabenstätt te hebben getrotseerd zonder enig uitzicht op het bereiken van welke camping dan ook, de caravan op een stil weggetje gekeerd. Weer teruggereden en vanaf de snelweg de bestemming Chiemsee aangehouden. Dat ging beter, want daar vonden we camping Sport Ecke. Hij stond erg vol en de uitstraling vonden we eigenlijk niet “je dat”. Op een parkeerplaats aan de Chiemsee nieuwe plannen gemaakt. Pfraundorf, van de heenreis, werd de volgende bestemming.
Ruine van Slot Landkron
Velden en Wörthersee
Chiemsee
Dinsdag 26-4-2011. Zon en wolken 21°.
Vandaag weer onderweg. We waren de camping in Pfraundorf beu vanwege de drukte. Iedereen liep langs onze caravan. Via de snelweg naar Bettingen (Wertheim) gereisd. We logeren op campingpark Wertheim Bettingen.
’s Middags Wertheim bezocht. Wertheim ligt aan de samenvloeiing van de Main en de Tauber. Het stadje heeft, zoals vele andere stadjes in deze streek, zijn Oudfrankisch karakter behouden. Op een stategisch gunstig gelegen landtong ontstond vanaf de 12e eeuw de grote burcht. Nu is het een ruïne. Slechts het vaak verbouwde hoofdgebouw is bewaard gebleven.
We hebben heerlijk door dit pittoreske stadje gewandeld.
De historische binnenstad, de parochiekerk met het graf van graaf Ludwig II, de vele vakwerkhuizen en de buitenkant van het museum zijn een bezoek meer dan waard.
Wertheim Marktplein
Wertheim Ruïne
Woensdag 27-4-2011. Wind, wolken en buien 12°.
Vandaag weer verder gereisd naar Mendig. Onderweg was het erg druk.
We logeren op camping Siesta. De camping ligt naast de snelweg. De boel geïnstalleerd en geluncht. Daarna onderweg naar Maria Laach. Deze Benedictijnenabdij ligt aan de Laacher See, een met water gevulde uitgedoofde krater. De abdij is in 1093 door Paltsgraf Heinrich II gesticht. In enkele eeuwen ontwikkelde de abdij zich tot een belangrijk centrum van wetenschap en kunstbeoefening. De abdijkerk is in 1250 voltooid. Qua stijl is het een van de zuiverste romaanse bouwwerken van Duitsland. Het voorportaal, “Het Paradijs”, is het grootste meesterwerk van deze kerk. Binnenin zie je een praalgraf van de graaf die het initiatief nam voor de bouw. Hij heeft een model van de kerk in zijn handen. In de omgeving ligt de Laacher See. Het meer is een restant van een vulkanische ontploffing en is meteen ook de grootste in zijn soort. Het is meer dan 300 hectaren groot en zou ontstaan zijn zo'n 12.000 jaar geleden. Hierna naar Mayen gereden. Deze stad ligt aan de Nette. Het centrum is levendig.
Maria Laach Abdijkerk
Mayen Burcht
Donderdag 28-4-2011. Wolken en regen. Later onweer 19°.
Vandaag de laatste echte etappe. Vroeg uit een druilerig Mendig vertrokken. De camping ligt naast de snelweg dus we waren zo op stoom. De snelweg naar Venlo is rustig. Er rijdt wel veel vrachtverkeer. Na een file bij Nijmegen kwamen we toch nog voor de middag aan op camping Lindenhof in Wolfheze. In de stromende regen de boel opgezet. Den Beer uitgelaten. Ondanks de regen vond ze het hier wel best. Achter de camping ligt een prachtig natuurgebied. Geluncht en daarna de caravan en de auto alvast wat opgeruimd. Tegen 3en brak de zon door. Nog een flinke wandeling gemaakt. Eerst naar het dorpje Wolfheze en daarna weer het natuurgebied in. Er loopt een kudde spaanse koeien met jonge kalfjes. Den Beer vond het maar niks.
Vrijdag 29-4-2011. Wolken en zon. 19°.
Om 08.30 uur uit Wolfheze vertrokken. Ondanks dat het vrijdag was een voorspoedige reis. Om 10.00 uur thuis en gelijk aan het corvee. Het is een mooie reis geweest.
Beer bekijkt het eens van de andere kant.