Maandag 29-8-2011. Wolken en buien 14°.
Vandaag weer op reis. Het reisklaar maken ging voorspoedig. Om 12.00 uur aan, op camping de Eskamp in Lemele. Vriendelijke ontvangst. De boel opgezet en de inwendige mens verzorgd. ’s Middags de gele route gewandeld. Vanaf camping de Lemeler Esch de Lemelerberg beklommen. De heide stond volop in bloei.
Honderd jaar geleden was de Lemelerberg een uitgestrekt heideterrein. De schapen die het gebied begraasden, maakten begroeiing grotendeels onmogelijk. De bodem was zelfs zo verschraald dat er zandverstuivingen plaatsvonden. De mest van de schapen gebruikten de boeren op het land. Door de komst van kunstmest is deze manier van mestwinning overbodig geworden. Zodoende verdwenen de schapen en groeide de Lemelerberg geleidelijk dicht met bos. Om te voorkomen dat het gebied helemaal dichtgroeit, heeft Landschap Overijssel sinds 1979 weer een kudde van ongeveer 250 Veluwse heideschapen rondlopen in het gebied. Het gebied ziet er weer prachtig uit. De uitzichten vanaf de top van de berg zijn grandioos.
Lemelerberg: Bloeiende heide
Top van de Lemelerberg
Dinsdag 30-8-2011. Wolken en buien, later zon 17°.
Vandaag afgesproken met Urs en Theo. Het oorspronkelijke plan om met elkaar een fietstocht te gaan maken viel letterlijk in het water. Met de auto naar Ommen gereisd. Na de koffie over de Besthemerberg gewandeld. Hier was de heide ook weer prachtig van kleur. De uitkijktoren beklommen en genoten van de prachtige uitzichten. Daarna met de auto naar Ommen. Gezellig geluncht op het terras van het “oude” postkantoor. Uiteraard nog even door Ommen gewandeld. Ommen is een oude Hanzestad met een rijke geschiedenis die verscholen ligt tussen de bossen en aan de oever van de Vecht. In de buurt zijn schitterende natuurgebieden. Het centrum heeft, met haar oude gevels, een leuke uitstraling.

Ommen: Besthemerberg
Ommen: Terras oude Postkantoor
Woensdag 31-8-2011. Wolken en buien, later zon 17°.
Vandaag doorgereisd naar Roermond. Een rustige, voor ons doen toch wel lange reis, bracht ons op camping de Oolderhuuske in deze plaats. Na de persoonlijke verzorging een flinke wandeling langs de Maasplassen gemaakt. De Maasplassen liggen bij Roermond, in het midden van Limburg. Het is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.
HM neemt een bad in de Maas
De Maasplassen

Thorn: Wijngaard
Donderdag 1-9-2011. Wolken, later zon 19°.
Vandaag gaan we midden-limburg verkennen. Vanaf de camping gaan we via Heel en Panheel naar Thorn. Overal kom je de Maas tegen. Het Witte Stadje Thorn ademt een sfeer uit de Middeleeuwen uit. Dit komt door de straatjes van maaskeien, de sfeervolle huisjes met witte gevels en de Thorner abdij.
In de 10e eeuw stichtten graaf Ansfried en zijn echtgenote Hereswint er een abdij. Deze abdij groeide uit tot een rijk stift voor dames van hoge adel die werden bijgestaan door kanunniken. Aan het hoofd stond de vorstin-abdis, die een bevoorrechte positie had.
In 1794 werd door de Fransen een einde gemaakt aan de vrouwelijke heerschappij.
De Stiftkerk van Thorn, gerestaureerd door Pierre Cuypers, is een gotische kruisbasiliek met Romaanse westbouw. Na Thorn even doorgereden naar Maasbracht. Het sluizencomplex van Maasbracht ligt in het Julianakanaal. Het sluizencomplex vormt de overgang tussen het Julianakanaal en de Maas. Het bestaat uit drie sluiskolken. Er vindt hier een giga-overbrugging plaats. ’s Middag genoten van het camping-leven.
Maasbracht: Sluizencomplex
Vrijdag 2-9-2011. Zon 25°.
Vandaag staat Roermond op het programa. Bijtijds van de camping vertokken. Wij op de fiets en den B. in haar aanhanger. Roermond is een stad met een rijke historie. Dat is duidelijk te zien aan de vele gebouwen die nog herinneren aan dat verleden. De fietsen op de Markt geparkeerd en bij de VVV een route opgehaald. Vanaf de Markt heb je al een prachtig uitzicht op de St. Christoffelkathedraal. Deze Gotische kruisbasiliek met Westtoren, dwarspand en driebeukig hallen koor - dateert uit 1410, een monument met rijke historie. Op de toren bevindt zich sinds 1957 een vergulde beeltenis van de beschermheilige van deze stad en kerk: St. Christoffel. Daarna doorgewandeld door het winkelcentrum naar het Munsterplein. Hier bevindt zich de 13e eeuwse OLV Munsterkerk. De Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk is een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland. De kerk is gebouwd in het begin van de dertiende eeuw. De kerk is in verschillende fases en tijden gebouwd, daardoor is de oostelijke zijde in zuiver laat-romaanse stijl gebouwd en kent de westelijk zijde al gotische kenmerken. Een ander belangrijk monument is het Roermondse stadhuis uit 1700, waarvan de kelders uit de 13e eeuw stammen. In het torentje van het stadhuis aan de Markt bevindt zich de stadsbeiaard. De toren wordt omkranst door een aantal levensgrote beeltenissen van figuren welke onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van Roermond. Dagelijks om 12.00 uur draaien en bewegen de beelden geheel rond op de muziek van het carillon.
Roermond: Munsterkerk
Roermond:Maas en Stenen brug
Zaterdag 3-9-2011. Zon 25°.
Vandaag weer verder. Om 09.15 uur vertrokken uit Roermond. Tot Maastricht ging het voorspoedig, een kilometer of 10 voor de stad kwamen we in een mega-file terecht. Na Maastricht ging het gelukkig weer beter. Over de 150 km hebben we maar liefst bijna 3 uur gereden. Om 12.00 uur waren we aan op camping Benelux in La Roche. ’s Middags te voet het stadje bezocht.
La Roche is een schilderachtig plaatsje aan de oever van de Ourthe. In het gezellige centrum zijn veel terrassen en restaurantjes. Het is misschien wel het meest bekende stadje in het hart van de Ardennen.
Het middeleeuwse kasteel is het meest in het oog springende monument van La Roche. Het domineert de stad, maar is slechts een ruïne. Voor ons loonde het de moeite om even naar boven te klimmen en er te genieten van een mooi panorama over de vallei van de Ourthe. Langs de Ourthe teruggewandeld naar onze camping. Den Beer was uiteraard niet uit de rivier te slaan.
La Roche: Ourthe
La Roche: Ruïne

Zondag 4-9-2011. Wolken en buien 22°.
Vannacht een flink onweer beleefd met stevige flitsen, knallen en zware regenbuien. Het onweer bleef lang hangen. Op de camping viel de stroom uit. ’s Morgens vroeg uit La Roche vertrokken. De reis verliep voorspoedig. In Luxemburg was het bij de benzinestations zo druk, dat wij de goedkope tankbeurt maar hebben overgeslagen. Rond 12.00 uur waren we aan op camping Le Brabois in Nancy.
Het was nog vrij rustig op de camping. Gaande de middag liep de camping langzaam vol. Naar St. Nicolas de Port gereden.
De basiliek van Saint-Nicolas-de-Port is een enorme kerk gebouwd in flamboyant-gotische stijl. De kerk is opgericht door René II, Hertog van Lotharingen en Bar, nadat hij tijdens de slag bij Nancy op 5 januari 1477 Karel de Stoute had verslagen. Hierdoor kon Lotharingen onafhankelijk blijven. Ze werd zwaar getroffen door de bombardementen in 1940 bij het begin van WO II. In 1985 werd ze gerestaureerd dankzij een rijke Portoise die naar Amerika was geëmigreerd (Camille Croué Friedman). De kerk werd in oude luister hersteld door deze restauratie die maar liefst vijftien jaar duurde.

Maandag 5-9-2011. Zon, wind, wolken en buien 22°.
Vandaag onderweg naar Vesoul (heeft Jacques Brel hier ooit niet eens een liedje over gezongen?). Door de Vogezen naar camping le Lac in Vesoul. Vesoul is een vriendelijk stadje. Het bestaat voornamelijk uit oude gebouwen en moderne winkels. Een bezienswaardigheid is het Musée Georges-Garret met o.a. schilderijen van Jean-Léon Gérôme. De kerk St. Georges, het stadhuis en het rechtsgebouw zijn bezienswaardig. Boven de stad ligt de heuvel la Motte, met een kerkje. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Na de boodschappen nog een stuk met Den B. door het park achter de camping gewandeld.

St. Nicolas de Port: Basiliek
Vesoul: Stadhuis
Vesoul: Standbeeld voor het gerechtsgebouw
Dinsdag 6-9-2011. Zon, 22°.
Doorgereisd naar Champignole. Een prachtige reis door de heuvels/bergen van de Jura. De auto moest er soms stevig aan “sjorren”. We waren om 11.30 uur aan op camping Boyse. ’s Middags naar Champignole gewandeld. Champignole is een leuk stadje met een gezellige hoofdstraat. Er is een beneden- en een bovenstad. Bezienswaardig vonden wij het Belfort en de Kerk bij de fontein.
Champignole: Belfort
Champignole: Kerk en fontein
Woensdag 7-9-2011. Zon, af en toe een bui 20°.
We gaan weer verder naar het zuiden. Rustige reis over de N83 naar Pont d'Ain. We logeren op camping de l’Oiselon in Pont d'Ain. Pont d’Ain is een provinciaal plaatsje. De doorgaande weg, dwars door de stad, is erg druk. Behalve het kerkje zijn er niet veel bezienswaardigheden. De Ain die langs het stadje stroomt is een prachtige rivier.
Pont d'Ain: Kerkje
Donderdag 8-9-2011. Zon, af en toe een wolk, 21°.
Om 09.00 uur uit Pont d’Ain vertrokken. Via de RN naar Grenoble gereden. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. Het ging trouwens ook weer stevig omhoog èn omlaag. Om 12.00 uur waren we aan op camping Les Portes du Trièves in Monestier de Clermont. De boel opgezet en daarna even naar het dorp gewandeld. Het is een al rust. In de hoofdstraat gezellige negotie. Monestier de Clermont ligt op een hoogte van 845 meter. Het dorp dankt zijn oorsprong aan de abdij die hier rond 1100 werd gesticht. De mairie en de kerk zijn bezienswaardig.
Monestier de Clermont: Kerk
Monestier de Clermont: Omgeving
Vrijdag 9-9-2011. Zon, 29°.
Weer op reis. De Alpen staan voor de deur. Onderweg prachtige uitzichten. Om 12.00 uur arriveerden we op camping le Moulin de Ventre in Nozelles. Een plekje gezocht en de boel opgezet. Met Den B. een rondje gemaakt en daarna genoten van het zoete campingleven. Vanwege de hitte verder geen activiteiten ondernomen.
Niozelles: Meer naast de camping
Zaterdag 10-9-2011. Zon, 30°.
Vandaag naar de eindbestemming in Fréjus. Om 09.00 uur uit Niozelles vertrokken. Door de Haut-Provence (via Rians) naar Ste. Maximin gereden. Onderweg was het erg druk, ook hier is de zaterdag een boodschappendag. Nadat we ons door Ste. Maximin hadden gewrongen, een stuk over de N7 gereden. Bij Le Luc de snelweg genomen. De tolpoorten bij de afslag Fréjus waren erg druk. De tolhokjes zijn niet meer bemenst en het bedienen van de automaat neemt tijd. Rond 12.00 uur aan op Camping Le Pont d’Argens in Fréjus. Tijdens het zoeken naar een plaatsje veel “oude” bekenden ontmoet. De voortent opgezet en 2 uur later van het leven op de camping genoten.
Fréjus ligt in een vlakte tussen het Massif des Maures en het Esterel-gebergte op een rotsplateau. Ruïnes uit de Romeinse tijd, waaronder de oudste arena van Gallië, 113 meter lang en 85 meter breed, dus iets kleiner dan die van Nîmes of Arles, een oude Romeinse stadspoort, resten van een theater en een aquaduct. De ooit versterkte bisschopsstad heeft een kathedraal, een kloostergang en een bisschoppelijk paleis. Verreweg het oudste gebouw is het baptisterium uit de 4de/5de-eeuw, een vierkante doopkapel met zijden van 11 meter, voor de kathedraal. In 1959 brak een stuwdam waarbij 421 mensen om het leven kwamen. Een monument voor het amfitheater herinnert hier nog aan. Behalve al dit moois is Fréjus ook een vriendelijk plaatsje. In het centrum zijn leuke winkeltjes.
Zondag 11-9-2011. Zon, 27°.
Het is weer een prachtige dag. Vroeg met Beertje naar het strand. Zelfs voor 8'en lagen er al mensen op het strand. Lekker door het natuurgebied gewandeld. 's Morgens naar St. Aygulf gewandeld om ons te gaan verwennen met de broden van de echte bakker. 's Middags rust en een duik in het zwembad.

Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fréjus: de caravan MET voortent
Fréjus: het meer van den B. (met zwanen)
Maandag t/m donderdag. Zon, 27°.
Het weer is deze reis prachtig. Blauwe luchten met hoge temperaturen. De zeewind zorgt gelukkig voor wat verkoeling. We genieten van het lekkere leven aan de Côte d’Azur. De boeken vliegen er doorheen. Zo af en toe maken we een uitstapje op de fiets. Uiteraard hebben we de markt in St. Aygulf met een bezoek vereerd (Mia althans). Het was er schrikbarend druk. Ook zijn we naar St. Raphaël geweest. St-Raphaël is een geliefde badplaats en dateert uit de Romeinse tijd. Een piramide in de Avenue du Commandant-Guilbaud herinnert aan Napoleons terugkeer uit Egypte (1799) in deze haven. De tempelierkerk uit de 12de-eeuw was als vestingkerk gebouwd. Vanochtend hebben we een fietstochtje in de richting van Ste Maxime gemaakt. Bij de Callanque Tardieu zijn we even gestopt om van de uitzichten te genieten. Daarna weer terug. Vanwege de warmte kan Beertje niet mee. In de caravan is het koel en kan ze energie opdoen voor haar activiteiten. Vanwege de warmte gaan we vroeg het rondje strand maken.
St. Raphael: Kerk van de Tempeliers
Callanque Tardieu
Côte d'Azur
Lac de Villepey
Vrijdag t/m zondag. Eerst zon en warm later buien en wind.
Het is nog steeds prettig om aan de Riviéra te zijn. Door de warmte komen we niet erg tot activiteiten. Verder dan een wandeling en een stukje op de fiets komen we eigenlijk niet. We hebben een goed bestaan op de camping. Het zwembad, voor de nodige verkoeling en de gezellige contacten zijn hiervan een plezierig onderdeel. Zaterdagavond begon het te onweren en op zondagmorgen hadden we een paar stevige buien. Hierdoor is de warmte verdreven en kunnen we weer aan de slag. De wind waait stevig..
Op zondagmiddag een stevige wandeling gemaakt rond de meren van Villepey. Dit gebied ligt tussen Fréjus, St. Aygulf en Roquebrune sur Argens. Les étangs de Villepey is een klein natuurreservaat. Langs uitgezette wandelpaden rond de plassen kun je genieten van de typische flora en fauna die dit gebied herbergt.
Beertje in haar element
Villepey na het onweer
Maandag, 11-9-2011. Storm, half bewolkt, 19°.
Onrustige nacht gehad. Gisteravond stak de storm op . De hele nacht stond de storm pal op de voorkant van de voortent. Het ging behoorlijk te keer en de voortent stond flink te schudden. Vanochtend was de lucht weer wat schoongeblazen. De hele dag een stevige wind. ’s Morgens te voet naar Pt. Fréjus.
Tijdens de wandeling met Beertje werden we op het strand gezandstraald.
Dinsdag, 20-9-2011. Zon, 25°.
Het weer is weer in goeden doen. De zon staat ouderwets te stralen en de wind is gelukkig gaan liggen. Na het corvee en de boodschappen een rondje door het achterland gefietst. De schade aan de campings is verholpen. De oude brug (een-richtingverkeer) over de l’Argens is vervangen door een boogbrug.
Het wordt rustig op de camping
L'Argens

Woensdag, 21-9-2011. Zon, 25°.
Vandaag weer veel mutaties op de camping. Het is een komen en gaan. Gelukkig wordt het wel een beetje rustiger. 's Middags arriveerden Ans en John. Lekker bijgepraat.

Donderdag, 22-9-2011. Zon, 26°.
Vandaag weer eens op de fiets gestapt. De aanhanger aangekoppeld en Beertje ingeladen. We gaan onderweg naar Roquebrune sur Argens. Langs de doorgaande weg ligt een goed fietspad. Het is een kilometer of 10 fietsen. De fietsen aan het begin van het stadje bij de Chapelle St. Pierre in Vallis geparkeerd. Dit kapelletje wordt als tentoonstellingsruimte en concertzaal gebruikt. Daarna te voet door de drukke doorgaande straat en via de winkelstraat naar het centrum. Hier ligt een prachtig plein met allemaal arcaden. Hieronder koele terrassen. De vele trappen en poorten maken het hier zeer bijzonder. Aan het plein ligt een soort Belfort. Daarachter ligt de kerk. Hier ook allemaal schilderachtige pandjes. Er is zelfs een poortje dat uit de 11e eeuw stamt. ’s Middags het bekende recept.Vandaag weer eens op de fiets gestapt. De aanhanger aangekoppeld en Beertje ingeladen. We gaan onderweg naar Roquebrune sur Argens. Langs de doorgaande weg ligt een goed fietspad. Het is een kilometer of 10 fietsen. De fietsen aan het begin van het stadje bij de kapel ….. geparkeerd. Daarna te voet door de drukke doorgaande straat en via de winkelstraat naar het centrum. Hier ligt een prachtig plein met allemaal arcaden. Hieronder koele terrassen. De vele trappen en poorten maken het hier zeer bijzonder. Aan het plein ligt een soort Belfort. Daarachter ligt de kerk. Hier ook allemaal schilderachtige pandjes.

Vrijdag, 23-9-2011. Zon, 24°.
Vrijdag, dus marktdag in Ste Maxime. Bijtijds in de auto gestapt. Ste Maxime is een kleine, maar uitgestrekte en vooral zéér gezellige badplaats aan de baai van Saint Tropez. Het centrum van Sainte Maxime ligt aan de drukke boulevard en in de achterliggende straatjes. "Sainte Maxime" heeft een compact centrum met veel souvenirwinkeltjes en winkels die de bekende provencaalse prullaria aanbieden. De straatjes zijn smal en hebben kleurrijke gevels.
De promenade langs de jachthavens biedt een fraai uitzicht op de Baai van St. Tropez. Elke ochtend is er een provencaalse markt. Er zijn mooie zandstranden. De Tour Carrée (nu een museum) springt er als bezienswaardig uit, en in de haven is altijd wel wat te doen en te zien.
Zaterdag, 24-9-2011. Zon, 24°.
’s Morgens op de fiets. Via St. Raphaël en Boulouris naar Le Dramont. Het was heerlijk weer. Boulouris is een klein stadje “onder de rook van” St. Raphaël. Er staan veel villa’s met tuinen die eerder onopvallend dan luxueus zijn. Ooit, in de jaren 60, gingen veel Nederlanders hier naar toe met de Zonexpres om hier van het zoete leven aan de Côte d’Azur te genieten.
Op 7 kilometer ligt Le Dramont, een onopvallend dorpje, aan de voet van cap du Dramont. Het massif de l’Esterel begint er al zijn kleuren te laten zien. Een monument tussen Boulouris en Le Dramont herinnert aan de ontscheping van 20.000 Amerikaanse soldaten die hier een zware strijd geleverd hebben. In zee staat een grote, kale roodachtige klif, het Île d’Or met daarop een alleenstaande ‘middeleeuwse toren’ uit de 19e-eeuw. Boven het strand waarop de ontscheping plaatsvond torent de cap du Dramont uit, die diep is ingesneden met roodkleurige smalle baaien. Op de kaap ligt een bosrijk park. Op het uiterste puntje van de kaap staat het verkeerscentrum voor de scheepvaart. Het monument ligt naast de camping van Agay. Vermeldenswaard is, dat het strand hier bedekt is met kiezels en keien.
Roquebrune: Chapelle St. Pierre
Roquebrune: Rocher
Ste Maxime: Tour Carrée
Beertje, tja .....
Maandag, 26-9-2011. Zon, 27°.
Vanochtend naar St. Aygulf. Met zijn kleine jachthaven en hellende straatjes doet het apart aan. Op het centrale plein is op dinsdag en vrijdag markt. Hier zijn ook de restaurantjes en de terrassen. De boulanger op de route naar Roquebrune is vermaard. Er staat hier meestal een rij. Langs de langgerekte, rotsachtige kust loopt een smal pad, het douanierspad. Het pad wordt onderbroken door strandjes. Beer kan het natuurlijk niet laten om een duik te nemen.
Zondag, 25-9-2011. Wolken en een buitje, 22°.
Het is in Nederland lekker weer. Meestal wordt het hier dan een stukje minder. Vandaag ook. Mia is vanochtend met Ans en John naar de markt in Le Muy. Beer en ik gaan op stap in het natuurgebied. Ook zonder de zon is het hier prachtig. Onderweg even gestopt bij de biologische boerderij La Ferme des Esclamendes. La Ferme des Esclamandes maakt deel uit van de associatie 'Semailles 83'. Dit is een werkgelegenheidsproject voor kansloze jongeren. Hier werken 5 vaste medewerk(st)ers en circa 10 vrijwilligers. Zij telen er groenten en planten op biologische wijze en maken windschermen en gebruiksvoorwerpen uit het hier gevonden riet. Vanweg het weer is het strand uitgestorven.

Dinsdag, 27-9-2011. Zon, 26°.
Vandaag de laatste dag in Fréjus. 's Morgens nog even op de fiets naar St. Raphaël. St. Raphaël ligt schitterend op de grens van het Massif des Maures en Massif de l’Estérel. De badplaats heeft het gehele jaar door een aantrekkelijk zacht klimaat en is daarmee ook een geliefde bestemming in het voor- en naseizoen. De spoorlijn scheidt het oude centrum met het gedeelte aan zee, met prachtige zandstranden en vrolijke terrassen. Zowel in het oude als in het nieuwe gedeelte negotie, restaurants, winkeltjes, bars en café’s. '

Woensdag, 28-9-2011. Zon, 27°.
Onderweg naar Camping Les Prairies de la Mer in Port Grimaud. Rustige reis. Sinds ons laatste bezoek is de camping flink veranderd. Er stonden altijd al veel sta-caravans. Toch is er weer een fors aantal kampeerplekken ingeleverd t.b.v. huisjes. De resterende kampeerplekken zijn goed bezet. Gelukkig kunnen we nog een redelijke plek, van bescheiden afmetingen, krijgen. Voor de voortent is helaas geen plaats. Het bereiken van onze kampeerplek was geen sinecure. De wegen over de camping zijn smal en je moet goed uitkijken voor de begroeiing. Het is voor ons zeker de laatste keer dat we deze camping bezoeken.
Port Grimaud is in 1966 gebouwd. Het is een stadje aan de Baai van St. Tropez. De architect heeft destijds allerlei technieken toegepast om het er gedateertd uit te laten zien. Vanaf camping Les Prairies de la Mer kun je via het strand naar het centrum van het stadje lopen. Aan de haven liggen veel “buiten-budgetaire” vaartuigen. Dit geldt trouwens ook voor de huizen die meestenijds bewoond worden door de eigenaars. Een wandeling door het stadje geeft een feestelijk gevoel. Er is veel te bekijken en alles is eigenlijk wel fotogeniek. Tussen de kleurige gevels liggen meer kanalen dan straten. Een leuke manier om het stadje te bekijken is via een rondvaart.

Le Dramont: Ile d'Or
Le Dramont
Stille strand
Ferme des Esclamendes
St. Ayulf: douanierspad
Inpakken: van voortent naar luifel
Donderdag, 29-9-2011. Zon, 27°.
's Morgens met Beertje langs het strand gewandeld. Overdag is het erg druk maar wij hadden de ruimte. Daarna corvee en boodschappen.
's Middags rust. We moeten nog erg aan het verblijf op deze camping wennen. Opvallend is, dat er op de plekken van beperkte omvang behoorlijke campers, incl. bij-auto, staan. Het is ook opvallend dat veel eigenaars van al dat moois van duitse komaf zijn.

Vrijdag, 30-9-2011. Zon, 27°.
Het is hier nog steeds volop zomer.
Vandaag komt Charles. Hij heeft op de camping een huisje gehuurd. Om 08.00 uur onderweg naar het vliegveld van Toulon om hem af te halen. Het vliegveld ligt eigenlijk in Hyeres. Het is er erg knus. Geen vertragingen dus we waren weer bijtijds op de camping terug.

Zaterdag, 1-10-2011. Zon, 27°.
Wederom een stralende dag. Samen met Charles de ochtendwandeling met onze Beer voltooid. Het beest had het reuze naar haar zin, ze is immers een fervent bewonderaar van hem. De ochtendzon zorgde voor prachtige plaatjes in de haven van Port Grimaud.
Later op de fiets de fiets naar Ste Maxime. Het fietspad tussen Grimaud en dit stadje is voltooid waardoor je lekker rustig kunt fietsen en kunt genieten van de prachtige uitzichten over de Baai van St. Tropez. In Ste Maxime zijn Mia en Charles naar het stadje gegaan. Omdat Beer niet zo gecharmeerd is van winkelen in stadjes hebben Beer en ik hebben de jachthaven verkend. Meestal stelt zij dit op prijs maar vandaag niet. Haar maatje was er niet en dat liet ze hoorbaar merken. Het was gezellig druk in de jachthaven.
’s Avonds nog even door Port Grimaud gewandeld.

Port Grimaud: ons plekje op de camping
Port Grimaud: Baai van St. Tropez
Port Grimaud: Charles op bezoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Port Grimaud: Jachthaven
Mia en Charles op den fiets
HKH met "casquette"
Zondag, 2-10-2011. Zon, 27°.
Het blijft warm. ’s Morgens vroeg is het fris maar rond de klok van tienen is het weer volop zomer. Op zondag is het marktdag in Pt. Grimaud. Het is een gezellige markt met de bekende provencaalse frutsels en fratsels. Toppunt is de franse kippenboer(in). Ze heeft een grote klantenkring voor haar gegrilde kippen. Zelf mag ze er ook wel zijn. Na deze hectiek op de fiets naar Port Cogolin. De stille straatjes zijn, na het geweld van de markt, een verademing.
Port Cogolin.
Maandag, 3-10-2011. Zon, 26°.
Vandaag naar St. Tropez. Via een prachtig fietspad langs de Baai. Onderweg weer de mooie plaatjes van de blauwe lucht, het water, de bergen en de bootjes. De fietsen bij het postkantoor geparkeerd en te voet verder. Saint-Tropez is wereldberoemd. Ooit werd dit plaatsje in één naam genoemd met Brigitte Bardot, die hier toen woonde. Sindsdien is het er steeds drukker geworden. Zo druk zelfs, dat Bardot ervoor gevlucht is. Saint-Tropez wordt niet voor niets ook wel Saint-Trop ("St-(Te)veel") genoemd. St-Tropez is gebouwd rond de Vieux Port. Hier loopt een schitterende kade waar prachtige jachten liggen. De eigenaars zitten trots op het achterdek naar het “gepeupel” te kijken. Aan de haven gezellige terrassen. In de oude stad smalle straatjes. Deze kleine straatjes zijn sfeervol met oude huizen en chique boetiekjes. In de buurt ligt ook de Place des Lices, het grote plein van St-Tropez. Dit plein is een ontmoetingsplaats voor de inwoners. Er wordt gebouled en op dinsdag en zaterdag is hier een giga-markt.
Kustpad langs St. Tropez
St. Tropez: uitzicht vanaf de Citadelle
Dinsdag, 4-10-2011. Zon, 24°.
Het is nog steeds lekker weer. ’s Morgens fris en gaande de dag wordt het warm. Op de fiets, langs de doorgaande weg, naar Grimaud. Vanuit de verte heb je al een prachtig uitzicht op de ruïne van het feodale kasteel. Grimaud is een sfeervol middeleeuws dorp, het is een zgn. village fleuri. In de smalle straatjes zie je overal felgekleurde bougainvillea’s en andere planten bloeien. De fietsen beneden geparkeerd. Via de Rue des Templiers, de hoofdstraat, bereiken we de romaanse Église St-Michel en het hospitium van de tempeliers, bij het centrale plein. Het dorp behoort tot de erfenis van de adellijke familie Grimaldi. De uit Genua afkomstige ridder Gibelin de Grimaldi kreeg hier een stuk grond. Dit was zijn beloning nadat hij had geholpen om de Saracenen uit het gebied te verdrijven. Van het kasteel uit de 11de eeuw is tegenwoordig niet meer over dan een ruïne.
Grimaud: straatje
Grimaud: Ruïne

Woensdag, 5-10-2011. Zon, 24°.
Het houdt niet op. Weer op de fiets. Nu naar Cogolin. Eerst een stuk Langs de doorgaande weg, bij Grimaud afgebogen. Alhoewel ook hier aan de rand van het dorp her en der kapitale villa’s verscholen liggen tussen de wijngaarden is Cogolin toch meer het dorp van de gewone man/vrouw. Het centrum heeft veel van zijn historische karakter behouden. Hoe het hedendaagse verkeer zich ieder dag weer door het middeleeuwse stratenstelsel weet te persen blijft een raadsel. De 11e eeuwse kerk Saint-Saveur is het bekijken waard.
In Cogolin worden al meer dan 200 jaar de pijpen van Cogolin gemaakt. Hiervoor wordt de beste bruyère van het massief van Maures gebruikt. De reputatie van de pijpenmakers reikt tot ver buiten de grenzen van Frankrijk. Het aantal pijpenfabrieken is gedurende de laatste decennia afgenomen. De oudste fabriek ter wereld is hier nog altijd in bedrijf. Ook heeft Cogolin een traditie binnen de wereld van de tapijten. Helaas zijn de activiteiten hier ook drastisch ingekrompen. Op woensdag- en zaterdagochtend is er markt, een belangrijke reden voor ons bezoek van vandaag. Voor de boodschappen is Cogolin trouwens ideaal, alle gerenomeerde supermarkten hebben hier wel een vestiging.

Cogolin: etalage vol pijpen
Cogolin: Fontein tegenover St. Saveur
Donderdag, 6-10-2011. Zon, 24°.
Vandaag naar het schiereiland van Cap Camerat. Vanwege de afstand gaan we met de auto. Door de wijnvelden, die inmiddels van de druiven zijn ontdaan, bereiken we Ramatuelle. Ramatuelle ligt bovenop een heuveltop en de smalle straatjes liggen in een cirkel om het centrum heen. Bijzonder is de Église de Notre Dame, uit de 16e eeuw. Ooit werd de klokkentoren van deze kerk als uitzichtpost gebruikt. De auto op het parkeerterrein buiten de wallen geparkeerd. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving, met wijngaarden en het strand van Pampelonne. Hier staat de vuurtoren op Cap Camarat. Gezellig door het stadje gewandeld. Hier veel kleine winkeltjes met ambachtelijke winkeltjes en leuke galerietjes. In de smalle steegjes weer de kleurige provencaalse huizen die zijn bedekt met Bougainville. Het is allemaal schilderachtig. “Toevallig” stond er vandaag ook een markt op het centrale plein. Op de terugweg Gassin aangedaan. Gassin heeft ongetwijfeld de mooiste ligging. Het dorp ligt strategische bovenop een heuvel. Het centrum is een wirwar van steile straatjes, trappetjes en steegjes.
Ramatuelle
Gassin: doorkijkje
Port Grimaud: Toegangspoort

Vrijdag, 7-10-2011. Half bewolkt stormachtige wind, 24°.
Om 03.00 uur stak de wind op. Bij de buren werden de luifels stuk voor stuk afgebroken. Vroeg onderweg naar het vliegveld van Toulon om Charles weg te brengen. Verliep soepel.
Na het corvee naar Ste Maxime voor het vrijdagprogramma: Mia naar haar favoriete markt en Den B. en ik naar de haven voor een café noir. Op de terugweg boodschappen gedaan en getankt.

Zaterdag, 8-10-2011. Mistral, zon, 22°.
Het waait nog steeds flink. 's Morgens lekker met Beertje langs het strand gewandeld. 's Middag zakte de wind gelukkig een beetje. Mia toch nog even naar het strandgeweest. Het luifeltje weer aan de caravan gehangen. Helaas was de schaduw van korte duur omdat de mistral weer begon.

Ste Maxime: Jachthaven
"Wat waait het, hé?"
Strand
Zondag, 9-10-2011. Wind, zon, 20°.
's Morgens nog steeds een flinke wind. Met den Beer naar het dorp gelopen. De markt was rustig. Terug langs het strand gelopen. De buurcampings (De la Plage en Les Mures) zijn inmiddels gesloten. Geeft perspectief voor lekkere wandelingen met den B. De wind is weer gaan liggen dus ...... het luifeltje weer aan de caravan gehangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Port Grimaud
Maandag, 10-10-2011. Zon, 23°.
's Morgens op de fiets langs de kust gefietst tot voorbij Ste Maxime. Genoten van de uitzichten. Op de terugweg even bij de jachthaven gestopt om op een terrasje wat uit te rusten.
Dinsdag, 11-10-2011. Zon, 24°.
Op de fiets naar St. Tropez. De fietsen weer bij het postkantoor geparkeerd en gezellig door het stadje gewandeld. Toevallig was het ook nog markt.
De kust vanaf Les Issambres
St. Tropez: haven
Woensdag, 12-10-2011. Zon, 24°.
De laatste dag aan de Côte. Vandaag naar Cavalaire om een paar campings te bekijken. Daarna vanzelfsprekend door het toch wel gezellige centrum gewandeld.

Donderdag, 13-10-2011. Mistral 19°.
Onderweg naar huis. Om 08.30 uit Pt. Grimaud vertrokken met prachtig weer. Sinds tijden weer eens de over de D25, van Ste Maxime naar Le Muy, gereden. Vroeger vonden we dit een gevaarlijk karwei omdat er op deze smalle 2-baansweg veel werd ingehaald. De weg is verbreed en er zijn zelfs inhaaltrajecten aangelegd. Het is nu een fluitje van een cent om bij de snelweg te komen.
Bij Aix en Provence kregen we de mistral vol op de kop. Daardoor gng het tempo flink naar beneden. Om 13.30 uur aan op camping Municipal in St. Vallier. De boel opgezet en geluncht. Aan het eind van de middag een flinke wandeling langs de Rhone gemaakt.
Sinds ons laatste bezoek is er een prachtig geasfalteerd fiets-/wandelpad aangelegd, de Via Rhona. Dit pad loopt nu tussen Vienne en Valence. Het is de bedoeling dat het van het Meer van Geneve tot aan de Middellandse zee gaat lopen.
Den B. heeft op het gemak een bad in de Rhone genomen.

Zaterdag, 15-10-2011. Zon 14°.
Al voor 8-en vertrokken uit Langres. Bestemming Kockelscheuer hanteert namelijk een middagpauze van 12.00 tot 14.00 uur.
Rustige reis naar camping Kockelscheuer in Luxemburg. Vanwege de zaterdag weinig vrachtverkeer op de weg. Ze stonden vandaag op de parkeerplekken die goed vol waren.
De boel opgezet en lekker van de zon genoten.

St. Vallier: uitzicht op de bergen van de Ardeche
Vrijdag, 14-10-2011. Wolken en af en toe zon 14°.
Om 08.45 met heerlijk weer uit St Vallier vertrokken. Bij Lyon begon het te betrekken en zakte de temperatuur. Het oorspronkelijke plan om in Macon te overnachten ingeruild voor de camping in Langres. Om 13.00 uur waren we aan op camping Croix d'Arles in Langres. Een plekkie gezocht en de boel opgezet.
's Middags nog een lekker stuk met den B. gelopen. Voor het eerst de kachel weer gestookt.
Langres: Camping
Zondag, 16-10-2011. Zon 14°.
Naar Nederland. Om 09.00 uur uit Kockelscheuer vertrokken. Ook vandaag weer prachtig weer. Om 13.00 uur aan op camping de Graspol in Nijnsel in de buurt van Sint Oedenrode. De boel opgezet en geluncht en gerust.
Park in Kockelscheuer
Nijnsel: De Dommel
Nijnsel: HM neemt nog een bad
Maandag, 17-10-2011. Zon 14°.
Rustige thuisreis en daarna aan het grote corvee.