Vrijdag 24-8-2012. Wolken, af en toe zon 24°.
Om 11 uur vertrokken naar Oosterhout. Tegen enen arriveerden we op camping ’t Kopske in Den Hout, een voorstadje van Oosterhout. De boel geïnstalleerd en geluncht. Hierna op de fiets naar Oosterhout. Langs het Markkanaal loopt een prachtig fietspad. In Oosterhout de fietsen geparkeerd en door het stadje gewandeld. Het stadje heeft een leverndig centrum. De voormalig heilig Hart-kerk is bijzonder geworden. De voorkant, met zijn mooie gevel, staat er nog steeds. Het koor is nu een binnenhofje geworden met terrassen en grappige winkeltjes. Hierna doorgelopen naar de Markt om de St.-Janskerk te bekijken. Tussen 1881¬1883 werd de kerk door P.J.H. Cuypers vergroot tot een vijfbeukig bouwwerk. De zware, op die van Breda geïnspireerde toren met rijke versieringen, die het stadsbeeld bepaalt, bereikte zijn tegenwoordige hoogte vermoedelijk rond 1547. Op het gemak teruggefietst en met den Beer langs het Markkanaal gewandeld.
Binnenplaats Heilig Hart-kerk
St. Janskerk in Oosterhout
Zaterdag 25-8-2012. Wolken, regen en af en toe zon 21°.
Om 10 uur op de fiets gestapt richting Breda. Den Beer uiteraard in haar aanhanger. Langs het Markkanaal gefietst. In het centrum de fietsen geparkeerd en de stadswandeling gemaakt. Het Begijnhof met de St. Catharinekerk is prachtig. Dit Hofje zou in 1240 zijn gesticht door Machteld van Diest, gemalin van Godevaert van Breda en Schoten. De 17 de- en 18de-eeuwse huisjes liggen aan een fraai langwerpig binnenplein. Daarna de Markt bezocht. De Grote Kerk met haar fiere 98 m hoge toren heeft een in 1410 gereedgekomen koor; schip, dwarspand en toren van de kruisbasiliek volgden tot 1468. De houten torenspits brandde in 1694 af en werd in 1702 door de huidige vervangen. Verder gewandeld naar het Kasteel van Breda waar ooit de gelijknamige vrede werd getekend. Het kasteel herbergt sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie. Door de stad terug gewandeld naar het Oude Mannenhuis waar we de fietsen hadden geparkeerd.
’s Middags over de Vrachelse Heide gewandeld.
Breda: Begijnhof
Mia naast de laatste 2 begijntjes
Breda: Grote Kerk
Kasteel van Breda
Zondag 26-8-2012. Buien 19°.
We hebben onstuimig weer. De hele nacht en een groot deel van de ochtend, werden we vergast op stevige buien. Tussen de buien door met de auto Oudenbosch bezocht. Oudenbosch is beroemd door de Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara, die een kopie is van de Sint Pieter in het Vaticaan, of is het soms andersom? Het initiatief tot het bouwen van deze kerk werd genomen door een pastoor, die een grote voorliefde had voor de Paus en voor de stad Rome. Het gebouw is ontworpen door architect dr. P. Cuijpers. Omdat we in reis 1 Vaticaanstad bezocht hadden waren we reuze benieuwd naar dit bouwwerk. We hebben geconcludeerd, dat de St. Pieterskerk in Vaticaanstad groter IS, maar dat de Basiliek in Oudenbosch groter LIJKT.
Basiliek van Oudenbosch
Mooie luchten boven de plas achter de camping.
Maandag 27-8-2012. Zonnig 23°.
Het weer is weer helemaal opgeknapt. Op de fiets naar Dongen en ’s Gravenmoer. Dongen is een stil stadje met een wat saai centrum. De Laurentius kerk oogt apart en imposant. Doorgefietst naar ’s Gravenmoer. Dit pittoreske dorpje ligt ook aan De Donge. Eeuwenoude dijkjes zijn typerend voor deze plaats. Er staan prachtige boerderijen. Op de terugweg via Oosteind gereden en de molen Victoria bekeken. 's Middags weer uitgebreid over de Vrachelse heide gewandeld.
De Donge bij 's Gravenmoer
Onderweg
Dinsdag 28-8-2012. Zonnig 22°.
Vanochtend op de fiets richting het noorden. Eerst even in Made gestopt om een flesje shampoo te kopen om Den Beer te wassen. Na het veelvuldig zwemmen in de prutsloot verspreidt ze een geur die niet om te harden is. Mia gaat drastische maatregelen nemen. Made is een rustig dorpje. Het stadhuis is het bekijken waard. Verder valt de stervormige structuur van de straten in het centrum op. Hierna doorgefietst naar het middeleeuwse Geertruidenberg. Het centrale punt van de stad is de peervormige Markt. Het aanzien van dit plein wordt mede bepaald door de dubbele rij, ruim 200 jaar oude, leilinden en enkele 18e eeuwse pompen. Aan dit plein liggen ook de meeste bezienswaardigheden: Weeshuis, Raadhuis, Kazerne en diverse musea. In feite is Geertruidenberg een groot museum. Teruggewandeld naar de Vismarkt, waar we de fietsen hadden geparkeerd. Op de terugweg nog even gestopt bij het commandeursbolwerk aan de westkant van Geertruidenberg. Het dateert in zijn huidige vorm van 1830. Direct na de inname van Geertruidenberg in 1573 liet Willem van Oranje beginnen met het aanleggen van deze vestingwerken. Via de knooppunten teruggefietst via Wagenberg (ontzettend hoge kerk) en Terheijden.
Geertruidenberg: Vismarkt en St. Geertruid
Woensdag 29-8-2012. Zonnig 24°.
Vandaag de laatste dag in Den Hout. Vanwege de goede weersverwachting blijven we nog even in Nederland. Om 09.30 met een zonnetje uit Oosterhout vertrokken. Rustige reis over de snelweg. Rond 11.00 uur aan op camping de Somerense Vennen in Lierop. De boel geïnstalleerd en zelfs de voortent opgezet. In de zon was dat “a hell of a job”. ’s Middags de Bonte Ven-route gewandeld.De route voert door een prachtige landschap. Bossen worden afgewisseld door heidevelden en zandvertuivingen. Ook liggen er een paar vennen langs de route. Helaas wisten we niet hoe lang deze route was. Hij bleek langer dan gedacht.
Geertruidenberg: winkeltje aan de Markt
Bonte Ven-wandelroute
Donderdag 30-8-2012. Zon en af en toe een wolk 21°.
Vanochtend op de fiets de buurt verkend. Someren bestaat uit vier kerkdorpen: Someren-Dorp, Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop. Eerst naar Lierop. De koepelkerk valt direct op. De kerk heeft nog een bijzonder interieur, en ze bevat tevens enkele kerkschatten uit voorgaande tijden. De twee zuidelijke torens waren oorspronkelijk hoger dan de twee noordelijke. Verder zijn er een paar gezellige terrassen in dit dorp. Hierna doorgefietst naar Someren. Someren is een gezellig stadje met veel winkels. Naast het raadhuis vonden wij de “dozenhuizen” bijzonder.
’s Middags de Vlerkenroute gewandeld. Deze route voert over – meest onverharde paden - langs boerderijen. Via de kleine AA weer terug naar de camping.
Lierop
Someren: "dozenhuizen"
Vlerkenroute: De kleine AA
Vrijdag 31-8-2012. Regen en wind 17°.
Het was vandaag een natte dag. ’s Morgens te voet (met plu) naar Someren om de boodschappen. Aan het eind van de middag werd het gelukkig weer droog. Op de fiets gestapt richting Asten. Asten is een rustig stadje. Bezienswaardig is het kasteel. Aan de rand van de Peel, verscholen achter weelderige begroeiing liggen de romantische restanten van het meer dan 600 jaar oude kasteel van Asten. De idyllische ruïne roept een bewogen verleden op van ontginningen, oorlogen en heksenvervolgingen. In het centrum de gebruikelijke winkels. De Protestantse kerk, een eenvoudig zaalkerkje uit 1825, staat te koop. Om de Katholieke kun je niet heen. Hij steekt hoog boven het dorp. Verder vonden wij het stadhuis bezienswaardig.

Frankrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asten: Kasteel
Asten: Stadhuis + Kerk
Zaterdag 1-9-2012. Zonnig 21°.
Vanochtend weer op de fiets. Via de Stabrechtse Heide naar Heeze. De Strabrechtse Heide is een mooi natuurgebied in Brabant. Heidevelden, kleine bosjes, vennen en stuifzanden wisselen elkaar af. De heide bloeit nu volop. Er zijn droge gedeelten met zandverstuivingen en natte gedeelten met vennen, waar het wemelt van de libellen. Veenmos en moeraswolfsklauw groeien er. Onderweg kwamen we een schaapherder met een kudde Kempische heideschapen tegen. In Heeze naar het kasteel gewandeld. Het kasteel en het landgoed zijn vrij toegankelijk. Dit kasteel ligt op een kleine 500 meter van de doorgaande weg door Heeze. Bij de toegangspoort naar het kasteel, staat aan de rechterkant de Duiventoren. Teruggefietst via de provinciale weg naar Someren. ’s Middags in het bos achter de camping gewandeld.
Schaapskudde op de Stabrechtse Heide
Kasteel Heeze
Zondag 2-9-2012. Zonnig af en toe een wolk 22°.
Vanochtend met de auto naar Nuenen. Nuenen is bekend door Vincent van Gogh, die hier ooit bij zijn ouders heeft gewoond. 'De aardappeleters' is in dit dorp geschilderd. De oude kern van het dorp Nuenen wordt gevormd door een driehoekig plein, genaamd 'De Berg'. Hier staat het Wevershuisje, het monument voor Vincent en de Lindeboom. Dit is een linde die tot de oudste en dikste van Nederland behoort en in de zeventiende eeuw is geplant. Helaas is hij door ongedierte aangetast en moest hij worden ingekort. Bij het plein ligt ook het nieuwe museum Vincentre, dat in 2010 is geopend. Even verderop ligt het Vincent van Gogh-kerkje. Leuk door het oude deel gewandeld.
Op de terugweg even in Geldrop gestopt. Er staat daar een kerk die erg op die van Lierop lijktt.
’s Middags over de Stabrechtse heide gewandeld.
Nuenen: Wevershuisje en Lindeboom
Nuenen: van Gogh-kerkje
Nuenen: standbeeld Vincent.
Maandag 3-9-2012. Bewolkt, nu en dan zon 22°.
’s Morgens om de boodschappen naar Asten. Een stukje omgefietst langs de Zuidwillemsvaart. Aan het eind van de middag naar Lierop gewandeld. Oostelijk van dit dorp, ligt het buurtschap Boomen. Er staan hier een aantal fraaie langgevelboerderijen. Op Boomen 14 staat de Marialinde uit 1640. Na de Tweede Wereldoorlog is in deze boom een Mariabeeld geplaatst uit dank voor het feit dat er in Lierop geen oorlogsslachtoffers zijn gevallen.
Marialinde
Boomen: langgevelboerderij
Dinsdag 4-9-2012. Zomerse dag, veel zon 24°.
Vandaag weer op de fiets. Eerst naar Someen-Eind. Someren-Eind ligt vlak bij de Zuid-Willemsvaart, niet ver van Sluis 12. Het woord 'eind' komt vaker voor in Brabant en betekent 'de laatste hoeve van'. Hierna verder naar Someren-Heide. Tussen 1920 en 1930 werd de Somerensche Heide ontgonnen en werden bijna 100 nieuwe boerderijen gebouwd. Veel andere bezienswaardigheden zijn er niet zozeer. De grenspaal in het centrum en Het monument 'de kei' op de plek waar oorspronkelijk de grenspaal heeft gestaan zijn vermeldenswaard.
Grenspaal in Somerense Heide
Sluis in de Zuid Willemsvaart
Woensdag 5-9-2012. Bewolkt af en toe zon 19°.
Oorspronkelijk zouden we vandaag weer verder gaan maar het bevalt ons zo goed dat we er nog een weekje aan vast gaan knopen.
Vandaag richting Mierlo. Den Beer in haar kar en Mia had de eer om de prinses te mogen trekken. Ook daar in de buurt is de natuur prachtig. De fietsen bij de kerk geparkeerd en door het dorp gewandeld. In het centrum staat een molen, de standerdkorenmolen. De molen wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Ook het Oude Raadhuis vonden wij het bekijken meer dan waard. Het is gebouwd in 1806. Oorspronkelijk werden hier ook de veldwachterskamer, het cachot en de brandspuit ondergebracht. Nu zetelt er de VVV en wordt het gebouw als trouwzaal gebruikt.
Mierlo: Standerdmolen
Mierlo: Oude Raadhuis
Donderdag 6-9-2012. Wolken af en toe zon 21°.
Het mooie weer houdt nog steeds aan. Vanochtend wat meer wolken. De wandelschoenen aangetrokken en de Houtbroekroute gewandeld. De route voert door een prachtige landschap. Onderweg het cultuurpark de Donck, de pas gerestaureerde molen de Evert, kapelletjes en het centrum van Someren.
’s Middags naar de vennetjes op de Stabrechtse heide.
Vrijheidsmonument in Someren
Kapelletje Moeder van Brabant

Vrijdag 7-9-2012. Zon 25°.
Vandaag weer een prachtige dag. Op de fiets, door het peelgebied, naar Helmond. Helmond is een industriestad. Eerst instantie bij het kasteel gestopt. Het kasteel ontstond rond 1400 tegelijk met de versterkingen van de stad. In een deel van het raadhuis bevindt zich het Gemeentemuseum met een overzicht van de geschiedenis van de Peel. In het park staat naast andere moderne beelden het beeld 'La Danseuse' van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu. Doorgefietst naar het centrum. Het viel ons tegen dat het centrum met de winkels voor honden verboden is. Naar de markt gelopen met de Lambertkerk. Aan de markt staat ook Het Huis met de Luts. Dit is het oudste huis van Helmond. Het huis aan de markt dateert uit 1594 en was oorspronkelijk herberg "De Swaen".
Even verderop ligt het Ketsegängske. De naam van deze steeg komt waarschijnlijk van Jan Kets die hier ooit heeft gewoond. De oude arbeidershuisjes uit 1869 die in de steeg staan zijn volledig gerenoveerd en herbergen nu vooral speciale ateliers.
Doorgelopen naar theater ’t Speelhuis. De theaterzaal wordt overdekt door een tentvormig betondak. Helaas is het theater vorig jaar uitgebrand en bij de brand is een aantal van de kubuswoningen beschadigd.

Helmond: Kubuswoningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helmond: Het huis met de Luts
Zaterdag 8-9-2012. Zon 25°.
Zomerse warme dag. Na het corvee een boswandeling gemaakt. 's Middags naar de Beuven. Beertje had haar bad vandaag wel nodig.
Zondag 9-9-2012. Zon 30°.
Het is weer een prachtige dag. Voor 10nen zaten we al op de fiets richting Geldrop. Via de knooppunten over de Stabrechtse Heide gefietst. De fietsen in het centrum geparkeerd en naar het Weverijmuseum gewandeld. Het museum is gevestigd in een gerestaureerde fabriek. Voor de fabriek staat een beeld, in brons, van een fiat 500 met daarbovenop een dame. Als je de ramen van de auto schoon zou maken, zou je er zo mee weg kunnen rijden. Het viel ons trouwens op dat Geldrop er verzorgd en schoon uitziet. Doorgelopen naar het kasteel Het kasteel is nu in handen van de gemeente en ligt er fraai bij. De tuinen zijn bijzonder. De kerk, eigenlijk een draak van een ding, is heel groot. Het oude raadhuis, dat nu voor trouwerijen wordt gebruikt, vonden wij bezienswaardig. Bij dit raadhuis werd Den Beer bewonderd door een heer van stand. Het was, vanaf de eerste etage, een en al liefde en bewondering. Helaas kon hij niet tussen de stijlen door. Hij liet den Beer trouwens ook niet onberoerd. Teruggefietst over de Lieropse heide
’s Middags weer naar het vennetje gelopen om den Beer te laten badderen.
Fan van Beertje
Geldrop: Weverijmuseum met beeld
Geldrop: Kasteel
Maandag 10-9-2012. Zon 27°.
Vandaag was het een benauwde dag.''s Morgens met Beertje naar de vennetjes gelopen. Ze ging weer helemaal uit haar dak. Onderweg kwamen we een kudde runderen tegen die hier is uitgezet. Deze dieren maken ook veel gebruik van de vennetjes om te drinken.
Omdat er regen wordt voorspeld, 's middags de voortent. verwisseld voor de luifel.
Beertje kan het nog steeds.
Runderen in het Beuven

Dinsdag 11-9-2012. Buien 17°.
Vanochtend met de auto naar Deurne, de stad van Antoon Coolen en Toon Kortooms. Deurne is ‘het culturele centrum van De Peel’ vanwege de variatie aan historische gebouwen. Bezienswaardig zijn de St. Willibrorduskerk, het gemeentehuis aan de Markt en de kasteeltuin met ruïne. De ruïne die na de verwoesting van 1944 is overgebleven, vormt tegenwoordig een deel van het openbare park van Deurne. Bij het kasteel een 17 de-eeuws 'Dinghuis ' , waar recht werd gesproken. Tegenover de ruïne ligt het Oude of Kleine Kasteel.

Deurne: Oude of Kleine kasteel
Opoeteren: vijver op de camping
Woensdag 12-9-2012. Opklaringen en buien 18°.
Vanochtend werden we door de regen gewekt. Na het corvee de boel droog ingepakt en rond 09.30 uur vertrokken. Tot Maaseik ging alles voorspoedig, daarna kregen we verschillende wegafsluitingen en omleidingen. Zelfs het gps-genie was op een gegeven moment het spoor bijster. Rond 11.00 uur arriveerden we op camping het Zavelsbos in Opoeteren. De boel, inclusief voortent, weer opgezet en daarna uitgebreid gerust. We staan aan een leuk meertje dat midden op de camping ligt. Onze Beer is er niet weg te slaan. Aan het eind van de middag een eerste verkenning van de omgeving gedaan.
Da natuur van het park de Hoge Kempen is prachtig.
Vanochtend werden we door de regen gewekt. Na het corvee de boel droog ingepakt en rond 09.30 uur vertrokken. Tot Maaseik ging alles voorspoedig, daarna kregen we verschillende wegafsluitingen en omleidingen. Zelfs het gps-genie was op een gegeven moment het spoor bijster. Rond 11.00 uur arriveerden we op camping het Zavelsbos in Opoetert. De boel, inclusief voortent, weer opgezet en daarna uitgebreid gerust. We staan aan een leuk meertje dat midden op de camping ligt. Onze Beer is er niet weg te slaan.
Donderdag 13-9-2012. Wolken af en toe zon 17°.
‘s Morgens op de fiets naar Opglabbeek, een provinciaal stadje met veel winkels en supermarkten. De kerk op het centrale plein is erg groot. Wat rondgelopen maar er valt verder niet veel over te melden. Na de lunch op de fiets naar Opoeteren. Net zoals Neeroeteren dankt Opoeteren haar naam aan een van de beken die door beide dorpjes stroomt: de Oeter - die officieel Bosbeek heet. Ook hier weer een hele grote kerk. Doorgefietst naar Neeroeteren. Dit dorpje heeft een wat aantrekkelijker (zeker niet knus) centrum dan beide andere gemeenten. Gestopt bij de Neermolen. Deze watermolen ligt in de Bosbeek.
Terug naar de camping en met den Beer de groene wandelroute gelopen. De route voert door het Zavelbos.
Opoeteren: Onze Lieve Vrouwe van de Bossen.
Neeroeteren: Neermolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 14-9-2012. Wolken en wind 13°.
Vandaag is het herfstachtig. Met de auto naar Hasselt gereden. Hasselt is een klein, maar zeer gezellige stad. De auto in het centrum geparkeerd en naar de Markt gewandeld. Hier staat het huis ”’t Sweert”. Gebouwd in 1462, in vakwerk. Het is één van de rijkste vakwerkgebouwen van België. Ooit was het een gasthof en afspanning, nu is het een apotheek. Verdergelopen via de Virga Jesse kerk en het prachtige PTT-kantoor naar het Jenevermuseum. Hasselt is de jeneverstad bij uitstek. Via het Begijnhof naar de De St-Quintinus kathedraal die uit de 12e eeuw stamt. De torenspits dateert van 1725 toen de vorige door de bliksem werd getroffen. Op de terugweg even in Genk gestopt.
's Middags de "blauwe" wandeling door het Savelsbos gelopen.
Hasselt: huis ”’t Sweert”
Hasselt: St-Quintinus kathedraal
Zaterdag 15-9-2012. Wolken af en toe zon18°.
Vanochtend de fiets gepakt richting Opoeteren. Onderweg kwamen we als eerste Kasteel De Schans tegen. Dit 17e-eeuwse kasteel in het Oeterdal was ooit een jachtpaviljoen van de prins-bisschop van Luik. In Opoeteren gestopt in het dorpscentrum. Op een heuvel staat de Sint-Denijskerk, een stevige jongen gebouwd in Maasgotiek. Doorgefietst naar de Dorperrmolen aan de Bosbeek. Dit is de oudste molen van Opoeteren. De molen werd het eerst vernoemd in 1407. De molen dient momenteel als opslagplaats voor veevoer, maar kan nog steeds malen. Via de knooppunten weer teruggefietst naar de camping.
’s Middags wederom de blauwe route gewandeld over de Oudsberg. We hebben hem nu andersom gelopen. Aan de rand van het Kempens Plateau naar de Maasvallei ligt op deze berg het grootste duin van Limburg. Het was dus een stevige wandeling.
Opoeteren: Kasteel De Schans
Opoeteren: Dorpermolen
Oudsberg: bij de zandverstuiving

Zondag 16-9-2012. Zonnnige dag 23°.
Vanochtend naar vrienden in Brunssum. 's Middags weer de lange wandeling over de Oudsberg gemaakt.

Maandag 17-9-2012. Grijze dag 14°.
Vandaag weer eens op de fiets. Mia had de toss verloren en mocht de koets met onze Beer trekken. Via de knooppunten door het Dilsenerbos naar Dilsen en Stokkem gefietst. Onderweg veel mooie natuur en veel Maria-kapellen. In Dilsen even rondgelopen bij het kasteel Termotten uit1720. Het is nu het stadhuis. Het wordt omgeven door een groot park met sierbomen. Verderop staat de stenen windmolen de Wachter uit 1871. In Stokkem leuke huisjes met kleurrijke geveltjes.Aan het eind van de middag brak de zon door. Wederom een stevige wandeling over de Oudsberg gemaakt.

Dilsenerbos
Dilsen: Kasteel Termotten
Dinsdag 18-9-2012. Grijze dag 14°.
Vanochtend naar Maaseik gereden. Helaas ligt de stad volledig op de schop. De auto iets buiten het centrum geparkeerd en via schilderachtige straatjes naar de vierkante markt uit de 18de eeuw gewandeld. In het midden van het plein staat het standbeeld van Jan en Hubert Van Eyck. De Vlaamse schilders werden in deze stad geboren. Op de vier hoeken staan monumentale pompen die in 1742 zijn gemaakt. Ook staat hier het Apotheek-museum, dat is ondergebracht in een huis uit 1704. Het bevat een geheel ingerichte apotheek uit de 16de en 17de eeuw.
Het oorspronkelijke stadhuis van Maaseik bevond zich in het midden van de markt. Na het verdwijnen van dit gebouw werd in 1768 het huis 'Den Groenen Schildt' gekocht om als stadhuis en vleeshal te dienen. Even van de Markt ligt de St.-Catharinakerk. Op het gemak teruggewandeld naar de auto.
Maaseik: standbeeld gebrs van Eyck
Maaseik: Stadhuis
Woensdag 19-9-2012. Zonnig af en toe een bui 14°.
Vandaag doorgereisd naar camping de Gastmolen in Vaals. Het was een ritje van een kleine 100 km en we waren dus vrij vroeg op onze bestemming. Een heel mooi plekje uitgezocht en de boel opgezet. ’s Middags langs een deel van de historische stadswandeling door Vaals gewandeld. Het oude stadhuis, de Pauluskerk, een heel oude pittoreske kerk (hervormde kerk), de naaldenfabriek Im Bau (prachtige binnenplaats met boom) en de Cereshoeve vonden wij bijzonder. De laatste wordt op dit moment gerestaureerd. Vanuit historisch perspectief heeft Vaals een lakenindustrie gehad. Teruggewandeld langs het grensriviertje met Duitsland.
Vaals: Camping de Gastmolen
Vaals: Binnenplaats naaldenfabriek Im Bau
Donderdag 20-9-2012. Zonnig 17°.
Vanochtend naar Lemiers gewandeld. Lemiers ligt aan de voet van de Duitse Sneeuwberg en de Vaalserberg. Het oudste deel van Lemiers wordt tegenwoordig aangeduid als Oud-Lemiers. De prachtige natuur en de gemoedelijke sfeer zorgen er voor dat we hier elke keer weer terugkomen. De 12de eeuwse Sint Catharinakapel in Oud-Lemiers is een plaatje. In Oud-Lemiers staat ook Kasteel Lemiers. Kasteel Lemiers is een sprookjesachtig kasteel met een mooie lindelaan en slotgracht. Op de terugweg langs de Maastrichterlaan gelopen. Hier staat Sint-Catharina en Luciakerk met zijn karakteristieke torens..
Vanmiddag de Schneeberg beklommen. Heftige wandeling met mooie uitzichten over de omgeving.
Lemiers: St. Catharinakapel
Lemiers: Kasteel
Vrijdag 21-9-2012. Woken af en toe zon 19°.
Vandaag staat Maastricht op het programma. De auto iets buiten het centrum geparkeerd en naar het Vrijthof gewandeld. De Sint-Servaasbasiliek, de lange Sint-Janskerk, het Theater en de oude militaire Hoofdwacht en het Spaans Gouvernement bewonderd. De Sint Servaaskerk was in de middeleeuwen niet toegankelijk voor het gewone volk, maar enkel voor de kapittelheren of kanunniken van het Sint Servaaskapiteel. In de 14e eeuw vonden zij dat er voor het gewone volk in hun parochie een eigen kerk moest komen. Dat werd de Sint Janskerk. Op een terrasje een kopje koffie gedronken. Het is een prachtig plein. Hierna verder door de binnenstad gewandeld. Het Dinghuis is een gebouw met een lange geschiedenis. De naam komt van het woord ‘dingen’, dat ‘rechtspreken’ betekent. Ook nu nog spreken we over een ‘geding’. Daarna naar de markt. Op vrijdag is het ook echt markt en is het er flink druk. Midden op het Marktplein staat een imposant stadhuis. Nog wat gewinkeld. Het winkelcentrum entre deux is bijzonder. Het begint bij een kerk waarin nu een boekhandel is gevestigd. Het was weer aangenaam in Maastricht.
Aan het eind van d middag weer een prachtige wandeling in de omgeving gemaakt.
Maastricht: Het Dinghuis
Maastricht: Vrijthof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterag 22-9-2012. Woken af en toe zon 19°.
Frisse dag. Vanochtend naar Vaals om de boodschappen. Vanmiddag gewandeld. Via Hoog Vaals naar Holset, een dorpje dat tot de gemeenschap van Vaals behoort. Het dorp ligt op een heuvelrug die zich uitstrekt vanaf het ten zuiden van het dorp gelegen Vijlenerbos tot aan Lemiers, waarbij de heuvelrug geleidelijk aan steeds verder afloopt. Op een heuvel in het centrum van Holset, ligt de parochiekerk die gewijd is aan de heilige Lambertus van Maastricht. De kerk ligt op het hoogste punt van het dorp. Aan de achterkant van de kerkheuvel ligt de Lourdes-grot. De grot is verscholen in een lange, hoge muur van natuurstenen. In de grot staat een Mariabeeld. Op de grond staat een beeld van een geknielde Bernadette.
In het centrum ook een paar prachtige herbergen waar je nog echte limburgse gerechten kunt nuttigen.
Vanuit Holset terug naar Lemiers. Via het Selzerbeekdal terug naar de camping gelopen. De Selzer- of Sinselbeek, stroomt langs de Duitse grens..Onze Beer is bijzonder enthousiast over deze snelstromende beek, want ze kan er doorheen waden en stenen opgraven. En passent pakt ze dan even een langsdrijvende dennenappel mee.
Holset: Lambertuskerk
Holset: Herberg
Zondag 23-9-2012. Wolken, waterig zonnetje 14°.
Vanochtend in de richting van België gewandeld. Na Lemiers richting Harles. Harles is een
buurtschap tussen Vijlen en Lemiers. Er staan verschillende vakwerkboerderijen en -huizen. Voor mij is het dorpje bijzonder omdat ik hier in de 60-er jaren voor het eerst heb gekampeerd bij de familie Lousberg. De camping bestaat al jaren niet meer. Over landelijke weggetjes doorgewandeld naar Vijlen De statige toren van de St. Martinuskerk zie je al uit de verte. De kerk is een soort oriëntatiepunt voor de wandelaars. Het is trouwens de hoogst gelegen RK kerk van Nederland. Het was vandaag druk omdat het parcours van de wk-wielrennen dwars door het dorp liep. Het is een gezellig dorpje met leuke huisjes. De herberg tegenover de kerk vonden wij bijzonder. Na een kopje koffie weer terug door het prachtige landschap.
Aan het eind van de middag weer met onze Beer naar Oud Lemiers gewandeld om haar een bad te laten nemen in “haar” beek.
Vijlen
Buurtschap Harles

Maandag 24-9-2012. Wolken, buien een stevige wind 13°.
De weersvoorspelling voor vandaag is niet best. ’s Morgens naar Vaals gewandeld en het stukje van de historische door het stadje afgemaakt. Eerst het kasteel Bloemendaal bekeken. Nu een hotel maar ooit een woonhuis en een klooster. De tuin is prachtig. Verderop staat museum de Kopermolen, dat in een voormalige kerk is gevestigd. Het "von Clermonthuis" is gebouwd rond 1760 als lakenfabriek en woonhuis voor Johann Arnold von Clermont. In het timpaan boven de poort staat zijn lijfspreuk Spero lnvidiam (ik hoop benijd te worden). Het wordt nu als het gemeentehuis van Vaals gebruikt.
Op de terugweg even gestopt bij een monument, "Obelisk in vijver". Dit is in 1790 opgericht als markering van het noordelijk uiteinde van het domein van lakenfabrikant ].A. von Clermont. Het was me er eentje, die von Clermont.
’s Middags werd het onstuimig weer, een stukje langs de Schneeberg gewandeld.

Vaals: Kasteel Bloemendaal
Vaals: binnenplaats van het von Clementhuis
Dinsdag 25-9-2012. Wolken, buien af en toe zon 19°.
Het is vandaag herfst . In de auto naar Aken. Aken ligt om de hoek bij Vaals. Aan het eind van de WO2 is de stad platgebombardeerd. Toch is er het nodige uit het verleden te bekijken. Uiteraard de Dom van Aken. Een monumentaal bouwwerk. Het is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond en de begraafplaats van Karel de Grote. Het is een imposant gebouw. Ook het stadhuis is prachtig. Het is gebouwd op de plek van het oude paleis van Karel de Grote. Vervolgns naar het raadhuis. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is helemaal herbouwd. Op dinsdag (vandaag dus) en donderdag staat de markt op het stadhuisplein van Aken. Hierna door de stad gewandeld. De boekenwinkel van Mayer is vermeldenswaard. Hij is groot en heeft bijzondere collecties boeken, kaarten en prullaria.
’s Middags door het Vijlenerbos gewandeld. Genoten van de prachtige vergezichten. In het bos zijn verschillende routes uitgezet. Vandaag de rode gewandeld.
Aken: Raadhuis
Aken: pleintje met de DOM op de achtergrond

Woensdag 26-9-2012. Een grote regenbui 11°.
Het weer begint wat minder te worden. Hoog tijd om het reisschema weer op te pakken. Vandaag gaan we onderweg naar Luxemburg. Laat vertrokken. In de stromende regen door de Ardennen getrokken. Na de lunch in Luxemburg doorgereisd naar Camping le Brabois in Nancy. Aankomst rond 17.00 uur. De boel in de regen opgezet. We hebben een plekje toegewezen gekregen onder een boom. Ook vannacht nog langdurig van de druppels op de caravan genoten.

Donderdag 27-9-2012. Wolken, zon af en toe een bui 17°.
Om 08.30 uur uit Nancy vertrokken. Het weer is behoorlijk opgeknapt. Rustige reis langs de snelweg. Afslag Macon genomen. We logeren op camping Municipal.
's Middags met Beer uitgebreid langs de Saone gewandeld.

Macon: Camping Municipal
Vrijdag 28-9-2012. Eerst zonnig, later wolken 22°.
Om 08.30 uur vertrokken uit Macon. Rustige reis naar camping La Roquette in Chateaurenard. Om 12.30 uur aan. De boel opgezet en van het lekkere weer genoten. 's Middags door het park achter de camping gewandeld.
Macon: Het eiland in de Saone
Chateaurenard: Park achter de camping
Zaterdag 29-9-2012. Eerst zonnig, later regen/onweer 24°.
Vandaag de laatste etappe. Met mooi weer uit Chateaurenard vertrokken. Rustige reis naar camping Pont d’Argens in Fréjus. Een mooie plek uitgezocht en de boel opgezet. Toen de laatste haring er in zat begon het te regenen. De regen ging over in een stevig onweer met veel licht, lucht en leven. De camping werd langzaam tot een modderpoel omgetoverd.
Aan het eind van de middag werd het eindelijk droog. Met Den B. naar de rivier en het strand. Genoten van de mooie luchten en de capriolen van ons beest.
Fréjus: Camping Pont d'Argens "in the rain"
Fréjus: Mooie luchten na het onweer.
Zondag 30-9-2012. Eerst zonnig, later wolken 22°.
's Morgens langs het strand naar St. Aygulf gewandeld. Zondag, vandaag dus, brood bij de Boulanger die het beste brood in de buurt bakt. Zijn zaak ligt vlak bij het centrale plein. Teruggewandeld langs het Douanierspad. Het uitzicht was weer prachtig. 's Middags was het gezellig op de camping. Een franse collega had zijn trekzak bij zich en speelde vrolijke deuntjes. Daarna weer met Beertje naar het strand en de rivier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Aygulf: Douanierspad
Maandag 1-10-2012. Zonnig, af en toe een bui 21°.
Op de fiets met den Beer in haar kar een stuk langs de Corniche de l’Esterel (een kronkelende weg vanuit St-Raphaël langs de rode rotsachtige kust van de middellandse zee) gefietst. Langs de stranden van Fréjus en St. Raphael en omhoog via Boulouris, Le Dramont naar Agay. Terug ging het een stuk makkelijker. In Le Dramont even bij het oorlogsmonument gestopt. Daarna nog even door St. Raphaël gelopen. St. Raphaël is een geliefde badplaats en dateert nog uit de Romeinse tijd. De tempelierkerk uit de 12de-eeuw is ooit als vestingkerk gebouwd.
Terug op de campng van het grote niets genoten. Aan het eind van de middag weer met Beertje langs het strand gewandeld.
Woensdag 3-10-2012. Zonnig, 23°.
Prachtige dag. Vandaag op de fiets naar Les Issambres. We rijden over het tracee van de oude spoorlijn (ancien train Les Pignes).. Dit gaat soms behoorlijk omhoog. Les Issambres is een leuk dorpje met winkeltjes, jachthavens, een mooi park en natuurlijk intieme stranden. Weer terug langs het oude spoorwegtracee. Terug gaat het altijd een stuk beter.
Op de camping lekker in de zon gezeten en aan het eind van de middag natuurlijk weer met onze Beer naar het strand en de rivier. Ze kan er niet genoeg van krijgen.
Corniche de l'Estérel: uitzicht op St. Raphael
St. Raphael: Kerk van de Tempeliers
Dinsdag 2-10-2012. Zonnig, 23°.
Vandaag eerst de was en de boodschappen. Daarna te voet langs het strand naar de markt in St. Aygulf. Onderweg langs het strand hadden we het rijk alleen. St. Aygulf met zijn kleine jachthaven en hellende straatjes is een gezellige badplaats. In het midden ligt een prachtige botanische tuin: Areca. Aan de langgerekte, rotsachtige kust zijn kleine calanques met kiezelstrandjes. Op het centrale plein werd vandaag de "markt" gehouden. Na het bezoek aan de markt bij de bakker een lekker broodje gekocht. 's Middags met den Beer langs de Argens en het strand gewandeld.
Fréjus: een heel stil strand
Uitzicht op Les Issambres

Donderdag 4-10-2012. Zonnig, 23°.
Na de fietstocht van gisteren, vandaag maar weer eens een wandeling. Gewandeld in de Villepey in de buurt van de camping. Les étangs de Villepey is een natuurreservaat. Langs de wandelpaden rond de plassen genoten van de typische planten en dieren die hier wonen. In het gebied zwemmen o.m. beverratten die zich al heel erg aan de mens hebben aangepast. Ze worden veel gevoerd. Ook de zwanen voelen zich hier wel thuis. Even gestopt bij de biologische boerderij Ferme des Esclamandes. Hier wordt een sociaal project "Les Semailles 83" uitgevoerd. Het doel is om mensen die de boot hebben gemist een nieuwe opstap te geven. Er wordten groente verbouwd en producten uit het moeras verwerkt tot o.m. hekken. Inmiddels lopen er ook ezels en geiten bij de boerderij rond.
's Middags uiteraard weer met Beertje naar het strand. Het zwemmen bevalt haar zó goed, dat ze de rivier overzwemt.

Vrijdag 5-10-2012. Zonnig, 22°.
Vandaag is er markt in Ste Maxime, de mooiste markt van de Côte, dus ..........
Ste Maxime is een gezellige badplaats aan de baai van Saint Tropez. Het centrum bestaat uit smalle straatjes met kleurrijke gevels. In het centrum veel winkeltjes met de gebruikelijke prullaria. Elke ochtend is er een provencaalse markt. Aan de boulevard, met platanen, ligt de haven. Hier is altijd wel wat bedrijvigheid. Terwijl Mia de markt bezocht hebben Beer en ik hier een terrasje genomen en de boel op het gemak bekeken.

Villepey
Sainte Maxime
Haven van Ste Maxime
Zaterdag 6-10-2012. Zonnig, 23°.
De ochtend begon mistig. In de loop van de ochtend scheen de zon volop. Het blijft dus lekker weer. Vanochtend op de fiets naar Fréjus. Het stadje ligt bij ons om de hoek in een vlakte tussen het Massif des Maures en het Esterel-gebergte. Het is bekend om de ruïnes uit de Romeinse tijd, waaronder de oudste arena van Gallië, een oude Romeinse stadspoort, resten van een theater en een aquaduct. De stad heeft een kathedraal, een kloostergang en een bisschoppelijk paleis. Het centum, bij de kathedraal is gezellig. De fietsen geparkeerd en door het centrum gewandeld.
De zee tijdens de ochtendwandeling
Fréjus: markt en kathedraal
Zondag 7-10-2012. Wolken en mistral, 25°.
's Morgens op de fiets naar Roquebrune. Door de stevige wind tegen was het wel beulen. Roquebrune sur Argens is een grappig stadje op een uurtje fietsen van Fréjus. Ieder jaar wordt hier in het eerste weekend van oktober het fête de la Miel georganiseerd. Er worden dan demonstaties gegeven en er is een markt met allerlei regionale producten, zoals honing, olijfolie, kazen en andere lekkernijen. De markt bezocht en hierna nog even naar de Rots van Roquebrune gelopen. Hij ligt net even buiten het stadje, bij een meertje. Het is hier mooi! ’s Middags uiteraard weer naar de rivier van Beertje.
Roquebrune: fête de la Miel
De Rots van Roquebrune.

Maandag 8-10-2012. Zonnig, 23°.
Vandaag te voet naar Port Fréjus Door het recreatiepark naar het strand gewandeld. Men is druk doende aan de voorbereidingen van de Roc d’Azur, het fietsevenement van het jaar. Langs het strand naar de haven gewandeld. Het is hier nog steeds levendig. Port Fréjus bestaat grotendeels uit hoogbouw. Vóór de flats liggen de luxe-jachten. Een karakteristieke boogbrug verbindt de pieren met elkaar. De afgelopen jaren is er gewerkt aan een uitbreiding van het dorp, landinwaarts, in de richting van het centrum van Fréjus

Dinsdag 9-10-2012. Zonnig, 24°.
Vandaag weer eens de auto genomen. Via de kustweg richting Antibes. Eerst in Golfe Juan gestopt. Napoléon arriveerde hier in 1815 met drie schepen en 1200 man na een verbanning op Elba. Hij wilde weer terug naar Parijs. Hier begint dan ook de Route Napoléon. Via Juan les Pins naar Antibes. De auto geparkeerd en de stad verkend. Antibes ligt strategisch en kreeg daardoor in de 17de eeuw een grote vestingmuur, uiteraard gebouwd door Vauban. Antibes is vooral bekend door het Musée Picasso, dat in het Château Grimaldi is gevestigd. Picasso heeft een korte periode in Antibes gewoond. In het oude centrum rondgewandeld. Het doet gezellig aan. Daarna nog even naar Cap d'Antibes, een in zee uitstekende rots, gewandeld. Hier ligt een botanische tuin.

Port Fréjus
Antibes
Antibes: Château Grimaldi
Woensdag 10-10-2012. Zonnig, 23°.
Vandaag weer een prachtige dag. Weinig wind en een stralende zon. 's Morgens naar St. Aygulf. Langs het kustpad gewandeld. De strandjes waren goed gevuld. Teruggelopen via het stadje.
De camping begint weer goed vol te raken. Dit weekend worden de Roc d'Azur wedstrijden gehouden, wielerwedstrijden op de mountainbike. Onze Beer is in haar knollentuin. Haar vriendin, Filou, is gisteren gearruveerd.
Filou komt even buurten
St. Aygulf: uitzicht
Donderdag 11-10-2012. Bewolkte dag, 20°.
Vandaag met de auto naar Le Muy. Le Muy ligt even voorbij Roquebrune in een wijnbouwgebied. Het heeft zijn groei te danken aan het feit dat hier de Argens en de Nartuby samenvloeien in de vlakte van het Massif des Maures. Twee keer per week is er markt. Bezienswaardig is een eenvoudig gothisch kerkje. Ooit was het stadje ommuurd. Een restant hiervan is de tour de 'Charles-Quint' .
’s Middags weer met Den Beer rivier en strand bezocht.
Le Muy: Tour Charles Quint (verzetsmuseum)
Le Muy: markt en kerk
Vrijdag 12-10-2012. Zon en veel wind, 21°.
Vandaag vrijdag en dan is er markt in Ste Maxime. Het is dé markt van deze streek. Vanzelfsprekend zijn we er heen geweest. Overigens is het een zéér gezellige badplaats aan de baai van Saint Tropez. "Sainte Maxime" heeft een compact centrum. Zoals vaker gememoreerd is het centrum gezellig en de haven levendig.
Het museum in de Tour Carré met de kerk op de achtergrond is bezienswaardig.

Zaterdag 13-10-2012. Bewolkt, 21°.
De Roc d'Azur is in volle gang. De camping staat vol met fietsfanaten. Ze zijn druk vertegenwoordigd in campers en tenten. Voor ons is het fietsen deze dagen niet zo makkelijk omdat veel wegen zijn gereserveerd voor de match. Vandaar vandaag maar weer de wandelschoenen aangetrokken en richting St Aygulf gewandeld.
Via het (stille) strand naar het natuurgebied gewandeld en genoten van de rust. Op de terugweg langs onze (en die van heel St. Aygulf) favoriete boulanger gelopen voor een hemels brood.
Ste Maxime: Tour Carré

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fréjus: Stil strand
De Argens (in de wolken)
Zondag 14-10-2012. zon, stevig onweer, 21°.
De temperatuur is een beetje aan het zakken. Na de ochtendwandeling met Beertje, op de fiets gestapt om de markt op de boulevard in Fréjus te bezoeken. Het is ongetwijfeld de langste markt van Frankrijk. Aan de kant van Port Fréjus de kramen met heerlijkheden als Paella, geroosterde kippen, olijven, enz. en aan de kant van St. Raphael de bekende kleding.
's Middags weer een wandeling langs een heel rustig strand. Op de terugweg drijfnat geregend door heftige buien, vergezeld van bliksem en donderslagen.. Het is lang onrustig gebleven. Beertje vond het maar niks.
Fréjus: marktkraam
Fréjus: Hermes (uit het wapen van de stad)
Maandag 15-10-2012. Zon stormachtige wind, 19°.
Na het onweer van gisteravond stonden op de camping veel plassen. Eigenlijk was het een vieze modderbende. Een waslijntje gemonteerd om de natte boel te drogen. Gelukkig scheen de zon. Te voet naar de supermarkt. Bij terugkomst was de camping bijna leeg. De fietsers waren weer gevlogen.
In de loop van de middag stak er een stevige wind op.
's Middags door de Villepey en langs het strand gewandeld.
Filou is weer op bezoek!
Dinsdag 16-10-2012. Zon en wind, 19°.
Laatste dag in Fréjus Vanochtend al veel ingepakt. Mia daarna nog even naar de markt in St. Aygulf. Nog even gewandeld in de Villepey. Beertje en Filou hadden het vandaag weer prettig samen.
De dagen worden trouwens steeds korter, maar de schaduwen langer.
Beertje en Filou

Woensdag 17-10-2012. Zon en wind, 19°.
Vandaag onderweg naar Camping La Roquette in Chateaurenard. Om 11.30 uur aan en de boel opgezet. Van de zon genoten en 's middags door Chateaurenard gewandeld. Het lijkt wel of het plaatsje wat opknapt (we vonden het altijd een beetje armetierig).

Donderdag 18-10-2012. Zon en stevige wind, 22°.
Vandaag weer een korte etappe. We gaan naar de camping Municipal in St. Vallier. Om 09.30 uit Chateaurenard vertrokken. We hadden een stevige wind in de rugen en rond 12.00 uur waren we op onze bestemming. DIt ondanks de voor ons ondoorgrondeliijke beweegreden van de tomtom, waardoor we ruim een kwartiertje hebben omgereden.
In St. Vallier stormde het behoorlijk. Een beschuit plekje uitgezocht. 's Middags langs de Via Rhôna, het nieuwe fiets-/wandelpad langs de Rhône gewandeld.

Villepey: lange schaduwen
St. Vallier: Camping Municipal
St. Vallier: wandelpad langs de Rhône
Vrijdag 19-10-2012. Zon en wind, 25°.
We reizen door naar camping Municipal in Macon. Door de stevige zuidenwind kwamen we ruim voor twaalven aan. Dat was wel prettig want tegenwoordig geldt op de camping een middagsluiting tussen 12 en 14 uur. Na de lunch uitgebreid met Beertje langs de Voie Bleue gerwandeld.
Zaterdag 20-10-2012. Zon af en toe een wolk, 20°.
Vandaag weer verder. De bedoeling is om camping Les Croix d'Arles in Langres aan te doen. Een rustige reis en ruim voor de middag waren we al aan. Met het zoeken van een plekje hoefden we geen moeite te doen want we waren de eersten. De boel recht gezet (is wel nodig op deze camping) en daarna met Beertje gaan wandelen.
's Middags lekker in het zonnetje gezeten. Daarna een stuk van de Voie Verte gewandeld. Ook hier is een oud stuk spoorwegtracee omgetoverd in een fiets-/wandelpad. St Geosmes bekeken en daarna weer terug naar de camping.
Saone
Langres: camping Les Croix d'Arles.

Zondag 21-10-2012. Zon af en toe een wolk, 20°.
Verder naar camping Kockelscheuer in Luxemburg. Rustige reis gehad. 's Middags in het park achter de camping gewandeld.

Maandag 22-10-2012. Zonnig, 21°.
Het blijft prachtig weer en de vooruitzichten zijn nog steeds heel goed. Vroeg uit een zonnig Luxemburg vertrokken. De rit door de Ardennen ging voorspoedig. De beloofde mist hebben we niet gezien. Om 12.00 uur aan op camping de Somerense Vennen in Someren. Vriendelijke ontvangst. De boel opgezet en van de zon genoten. Voor de wandeling alvast de caravan wat gereinigd. Daarna met den Beer door de bossen naar haar vennetje. De herfstkleuren waren prachtig. Helaas moesten we naar een ander vennetje uitwijken omdat de runderen in de weg stonden.

Someren: Herfstkleuren
Someren: Den Beer neemt een bad
Someren: paddestoel
Dinsdag 23-10-2012. Zonnig, 21°.
De laatste etappe. Voordat we naar huis gaan eerst naar onze dealer in Meerkerk voor een kleine reparatie. Voorspoedige terugreis.