Vrijdag 12-4-2013. Buien, 13°.
Vandaag onderweg voor reis 1 van 2013. Na dit “wintertje” is het prettig om er weer van tussen te gaan. Besloten om eerst richting Brabant te gaan. Een rustige reis naar Someren. We logeren op camping de Somerense vennen . Om 12.00 uur aan. Vriendelijke ontvangst en daarna een mooi plekje uitgezocht. De boel in de stromende regen opgezet. Het bleef deze dag buiig. Aan het eind van de middag, tijdens een droge periode, met Den Beer een rondje gemaakt.
De weersvooruitzichten voor de komende dagen zijn gelukkig beter.
Mia en Beer door de plassen
Zaterdag 13-4-2013. Wolken af en toe zon 13°.
We werden vanochtend vroeg gewekt door een specht die tegen een boom aan het timmeren was. Eerst naar Someren om de boodschappen en na de koffie met den Beer naar haar favoriete vennetjes. Ze herkende het allemaal weer. Na een korte aarzeling (het water was nog erg koud) nam ze toch haar gebruikelijke bad.
’s Middags te voet naar Lierop. Vanuit de verte heb je al uitzicht op de Heilige naam Jezus-kerk met z'n kenmerkende koepeldak. In het centrum van Lierop is een leuk terras bij een pannenkoekenrestaurant. Verder valt er niet veel te beleven. Het is een vriendelijk dorp. Nog even doorgelopen naar de oostkant van het dorp waar de buurtschap de Boomen ligt. Hier staan een aantal mooie langgevelboerderijen.
Bijzonder is de Marialinde uit 1640. Na de Tweede Wereldoorlog is in deze boom een Mariabeeld geplaatst als dank, dat er in Lierop geen oorlogsslachtoffers zijn gevallen.
Teruggewandeld langs een stukje van de “Vlerkenroute” langs de Kleine Aa.
Beer neemt maar weer eens een bad
Kerk in Lierop
Zondag 14-4-2013. Bewolkt af en toe zon 19°.
’s Morgens op de fiets voor een rondje Someren. Den Beer in haar kar en via Someren naar Someren-Heide gefietst. Hier de beroemde “grenspaal” en de mariakapel bekeken. Deze kapel herdenkt de Tweede Wereldoorlog. De kapel is geplaatst uit dankbaarheid voor de besparing van oorlogsgeweld in deze gemeente.
Doorgefietst naar Someren-Eind, dat door lintbebouwing is verbonden met Someren. Omdat we toch in de stemming waren hier de Lambertuskapel bekeken. Het Sint-Lambertusgilde werd in 1895 opgericht. De gildenbroeders richtten in 1995 de Lambertuskapel op, waarin zich een bronzen Lambertusbeeld bevindt.
Aan het eind van de middag weer met den Beer naar haar vennetje gewandeld over de Stabrechtse heide.
Beertje in haar karretje
Someren Heide: Mariakapel
Maandag 15-4-2013. Bewolkt af en toe een bui 18°.
’s Morgens langs de onderduikersroute gewandeld. Hij begint bij de kerk in Lierop. De route vormt een eerbetoon aan de mensen van de Tweede Wereldoorlog, die zich voor hun medemens hebben ingezet. De natuur langs de wandelroute is prachtig. Onderweg kom je langs het onderduikerskamp dat Kamp Dennenlust is gedoopt. Tot de bevrijding in september 1944 hielden zich hier zo’n dertig mannen, zich verborgen om aan de “Arbeitseinsatz” te ontkomen. Ten zuidwesten van Moorsel bevindt zich het restant (bakstenen oven) van het in 1943 gebouwde kamp. Ook de Amerikaanse vlieger, Frank Doucette, die in 1944 in Nuenen is neergestort, heeft 6 weken in het kamp geschuild. Ter ere van hem is in Lierop een grafmonument opgericht.
Hier was kamp Dennelust
De oven van het kamp
Dinsdag 16-4-2013. Zon, stevige wind 18°.
Het is nog steeds goed weer. ’s Morgens naar Someren om te provianderen. Someren is een gezellig en levendig stadje. Er is genoeg te bekijken: molens, monumenten, kerken en schilderachtige pandjes. ’s Middags een deel van de Houtbroekroute gewandeld. De route voert door een prachtige landschap. In het cultuurpark de Donck even gestopt. Het is een mooi park met een natuurtheater, volkstuintjes, gevarieerde begroeiing en de molen de Evert. Hij staat daar mooi, maar de windvang is niet optimaal. Het is een standerdmolen uit 1543.

Frankrijk (PACA/Drôme)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Someren Wilhelminaplein met Raadhuis
Someren: Molen den Evert

Woensdag 17-4-2013. Zon, 24°.
’s Morgens voor negenen vertrokken uit Someren. Rustige reis naar camping du Bocq in Purnode. De boel opgezet en even gerust.
’s Middags hebben we Dinant bezocht. De stad ligt op een kwartiertje rijden van de camping.
Dinant is één van de mooie stadjes van de Ardennen. Het ligt langgerekt op beide Maasoevers, in de schaduw van de citadel. Tijdens ons bezoek lag de hele binnenstad helaas helemaal open. Toch hebben we genoten van de prachtige gebouwen en uitzichten. Bezienswaardig vonden wij de citadel, de Collegiale, de abdij van Leffe en het Stadhuis.
In de etalages zie je de Couques de Dinant. Deze koeken worden gemaakt van honing en bloem en worden ambachtelijk tot sculpturen verwerkt.

Dinant: Abdij van Leffe
Dinant: Citadel en ND Collégiale
Couque de Dinant
Donderdag 18-4-2013. Zon en wolken 16°.
Vanochtend stond Namen op het programma. Bij Yvoir de route langs de Maas opgepakt. Prachtige route langs de Maas gereden. Bij het naderen van Namen zie je de citadel al liggen. Namen is een fraaie stad. De ligging aan de Maas verhoogd de aantrekkingskracht. De auto geparkeerd in Jambes langs de maas en de citadel beklommen. De citadel is een prachtig wandelpark waar je tot rust komt. De uitzichten zijn prachtig. Na ons bezoek aan de citadel zijn we naar de stad gelopen. In de benedenstad, aan de Maas, staat de Halle á la Chair, het vroegere gildehuis van de slagers, waarin het Musée archéologique is ondergebracht. Daarna de kerken (Eglise Saint-Jean-Baptiste, Eglise Saint-Loup en de Eglise Notre-Dame) bekeken. Ook het Hôtel de Gaiffier d'Hestroy in de Rue de Fer (de belangrijkste winjkelstraat) is bijzonder. In dit gebouw uit de 18de eeuw, met een groot portaal, bevindt zich het Musée des arts anciens des Namurois. Ook het theater en de voormalige beurs vonden wij het bekijken en benoemen waard.
De auto weer opgezocht en via de andere Maasoever teruggereden.
Aan het eind van de middag weer door het dal bij de camping gewandeld. De rust is hier overweldigend. Hij wordt alleen verstoord door het geruis van het riviertje de Bocq.
Namen: Uitzicht vanaf de Citadel
Namen: voormalig beursgebouw
Namen: Halle á la Chair (vleeshal)
Purnode: Brug over het riviertje de Bocq
Vrijdag 19-4-2013. Zon en wolken 12°.
Vandaag verder naar Luxemburg. Rustig reis. Om 11.30 uur aan camping Bon Accueil in Alzingen.. De boel opgezet en boodschappen gedaan. Bakker en supermarkt zitten hier om de hoek. Het dorp Alzingen is een voorstadje van Luxemburg. Het valt onder de gemeente Hesperange.
's Middags met den Beer door het park, dat achter de camping ligt gewandeld. Het is een prachtig park met vijvers, sportfaciliteiten, beelden en een heel mooi bruggetje. Het lijkt gekopieerd te zijn van de brug van van Gogh in Arles. In Hesperange staat nog een oude burcht uit de 13e eeuw die ooit toebehoorde aan duitse edellieden. Het kerkje ernaast is bezienswaardig.
Hesperange: Ruïne

Zaterdag 20-4-2013. Harde wind, regenachtig 10°.
Onderweg naar de Bourgogne. Vroeg uit Alzingen vertrokken. Onderweg betrok het en werd het naar weer. Besloten om maar wat verder door te rijden dan gepland. Om 13.30 uur aan op camping Moulin de Collonge in St. Boil. 10 jaar geleden zijn we hier voor het laatst geweest. Er is op de camping in die tijd niet veel veranderd. De boel opgezet en geluncht. Aan het eind van de middag een stukje langs de voie verte gewandeld. St. Boil ligt in het midden van de Voie Verte. De voie verte is een voormalige spoorlijn die geschikt is gemaakt als wandel-, fiets- en skatepad. Hij loopt van Chalons tot voorbij Cluny.

Alzingen: Bruggetje
St. Boil: Voie verte
Zondag 21-4-2013. Zwaar bewolkt 13°.
Het weer is gelukkig opgeknapt. Er staat nog steeds een frisse wind en de zon is vandaag niet te bekennen. De fietsen gepakt en via de voie verte naar Buxy. Onderweg genoten van de mooie uitzichten. De wijnranken zijn nog helemaal kaal. Buxy is een middeleeuwse dorp. Het heeft een levendig centrum. De Rode Toren is nog overgebleven van het oude Fort. Deze toren is één van de oorsponkelijke 6 torens, die tesamen de verdediging van Buxy vormden. Nu is er een restaurant in gevestigd. Bij de kerk met de bijbehorende klokkentoren staan een aantal Middeleeuwse huizen. Heel bijzonder zijn de openbare wasplaatsen waar de vrouwen voorheen de was deden. In het oude stationnetje is nu de openbare bibliotheek en de VVV gevestigd.
's Middags in de omgeving gewandeld.
Buxy: Kerk en klokkentoren
Buxy: Rode toren.
Maandag 22-4-2013. Bewolkt 16°.
Vandaag naar Tournus. Door de heuvels van het prachtige landschap van de Bourgogne gereden. Even gestopt in Sercy. Hier staat een prachtig kasteel uit de 15e eeuw. Het is omgeven door waterpartijen. Verder gereden naar Tournus. Tournus ligt aan de Saone. Tournus is een levendige stad. Het bekendste is de voormalige romaanse abdijkerk van Saint Philibert. De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw en is één der oudste en grootste in Frankrijk. Door het stadje gewandeld naar Hôtel-Dieu. Hier is een volledig ingerichte 17de-eeuwse apotheek te zien. Onderweg nog een paar schilderachtige oude huizen bewonderd.
’s Middags met den Beer in de omgeving gewandeld.
Kasteel van Sercy
Tournus: Saint Philibert
Dinsdag 23-4-2013. Zonnig 16°.
Vanochtend op de fiets, over de Voie Verte, naar het middeleeuwse plaatsje St. Gengoux le National. Het voormalige station aan de voie verte ziet er nog authentiek uit. Het plaatsje heeft in het historische centrum een leuk plein met platanen. Hier de fietsen geparkeerd en te voet het stadje bekeken. Onder invloed van de monniken uit Cluny is het dorp georganiseerd rondom de 12e eeuwse kerk en het voormalige fort. Van het fort zijn nog slechts ruïnes over.
In de smalle steegjes staan prachtige huizen en washuizen (typisch voor Bourgondië). De klokkentoren naast de kerk kon vandaag helaas niet worden beklommen.
Aan het eind van de middag met den Beer naar St. Boil gewandeld. St. Boil is een vriendelijk dorpje. Het lgt tussen Buxy en Cormatin aan de Voie Verte. Het heeft een paar winkels en een schilderachtig kerkje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St, Gengoux: Stationnetje aan de Voie Verte
St. Gengoux: Kerk en Klokkentoren
Woensdag 24-4-2013. Zon 21°.
Vandaag weer op de fiets. Het is prachtig weer. We gaan naar Cormatin. Het prachtige kasteel in dit plaatsje zie je al vanaf de Voie Verte liggen. Het stamt uit het begin van de 17e eeuw. Hier de fietsen geparkeerd. Het kasteel heeft een interieur in de stijl van Louis-XIII. De plafonds zijn beschilderd en gebeeldhouwd. Het trappenhuis is statig. Naast het kasteel staat een kapel. In het kasteel heeft in de 17e eeuw de dichter Alphonse Delamartine gewoond. Doorgelopen naar de kerk. Hier hangt een olieverfpaneel van de Vlaamse schilder Hans Memling. Buiten het dorp ligt het ‘Musée du Vélo’, een must voor de fietsliefhebber.
Op de terugweg weer genoten van de prachtige uitzichten langs het fietspad. De bloesem bloeit nu volop.
's Middags weer met Den Beer in de omgeving van de camping gewandeld.
Cormatin: Kasteel
Cormatin: Beschilderde gevel
Voie Verte: Bloesembomen
Donderdag 25-4-2013. Zon 24°.
Vandaag weer op de fiets. Via de Voie Verte rijden we door een afwisselend landschap door de wijngaarden van de Côte Chalonnaise. Onze bestemming is Givry. Givry dateert uit de Gallo-Romeinse tijd. Er is een verscheidenheid aan architectuur. De fietsen in het gezellige centrum geparkeerd en te voet verder. Bezienswaardig vonden wij de opvallende koepelvormige kerk, de ronde graanhal en het sierlijke 18de-eeuws stadhuis. Ook de fonteinen waren het bekijken waard.
Op de terugweg Buxy nog even aangedaan.
’s Middags weer in de buurt rondgewandeld met onze Beer.
Givry: Kerk
Givry: Stadhuis
Vrijdag 26-4-2013. Af en toe een buitje 15°.
Vandaag met de auto onderweg naar Cluny. Cluny, is bekend door het rijkste en grootste benedictijnenklooster van de vroege middeleeuwen. Het werd in 909 is gesticht. Als moederklooster van meer dan duizend kloosters groeit Cluny uit tot het centrum van de belangrijkste middeleeuwse kloosterorde in de westerse wereld. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en viel de organisatie uiteen. Het klooster bleef bestaan tot aan de Franse Revolutie; daarna werd het grotendeels gesloopt. Behouden bleven slechts de zuidzijde van het westelijk dwarsschip van de kerk en een deel van de abdijgebouwen (o.a. de klokkentoren).
Cluny heeft ook andere bezienswaardigheden. De Nationale Stoeterij en de Manege zijn mooi. Vanaf de Tour de Fromages kun je mooi uitkijken. Ook de Gothiek is erg aanwezig. Een sprekend voorbeeld hiervan is de kerk de Notre-Dame. De abdij is prachtig.
’s Middags weer een flinke wandeling met Beertje in de omgeving gemaakt.
Cluny: Tour de Fromages
Cluny: Abdij
Zaterdag 27-4-2013. Regen 5°.
In de stromende regen ingepakt en vertrokken. Onderweg werd het niet veel beter. In Lyon een dijk van een file. Om 14.00 uur aan op camping La Roquette in Chateaurenard. De boel opgezet en voor de inwendige mens gezorgd. 's Middags kwam eindelijk de zon. Nog een lekker stuk met onze Beer door het achtergelegen natuurgebied gewandeld.
Chateaurenard: natuurgebied
Zondag 28-4-2013. Regen 13°.
Droog uit Chateaurenard vertrokken. Onderweg naar Fréjus begon het weer te regenen. Om 11.00 uur aan op camping Pont d'Argens in Fréjus.
De boel, in de stromende regen, provisorisch opgezet. Het bleef de hele dag een natte bedoening.
De camping is inmiddels in andere handen overgegaan. Dat is wel te merken. De aan- en afvoerwegen zijn opgeknapt. Een aantal kampeerplekken is geëgaliseerd en op een van de kampeervelden zijn veel huisjes bijgezet. De beplanting is verfraaid.
Aan het eind van de middag werd het eindelijk droog. Met den Beer naar haar meertjes geweest. Ze was weer dolenthousiast , maakte de vreemdste capriolen en ze was niet uit het water te slaan.
Fréjus: meertje van Villepey
Beertje maakt nog eens een Salto Mortale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 29-4-2013. Regen, wind en onweer 21°.
Qua weer was het vandaag weer een treurige dag. We hebben alle weertypes gekregen waarvoor we hier niet naar toe zijn gekomen. De camping is inmiddels omgetoverd tot een moeras. Ook onze Beer had het vandaag niet zo erg naar haar zin. Ze is niet zo van het binnenzitten. Tussen de buien door nog even in de omgeving gewandeld.
Den Beer baalt!
Camping Pont d'Argens
Dinsdag 30-4-2013. Wolken af en toe zon 22°.
Vandaag eindelijk weer goed weer. ‘s Morgens langs het strand naar St. Aygulf gewandeld. St. Aygulf ligt op een half uurtje lopen van de camping. Het is een slaperig stadje dat op dinsdag en vrijdag wakker wordt. Dan wordt op het centrale plein een markt gehouden. Het stadje heeft weinig bezienswaardigs. Vermeldenswaard zijn het zgn. Douanierspad, de jachthaven en de botanische tuin Areca. De bakker in het centrum levert brood van sublieme kwaliteit. Na een rondje markt en de bakker weer over het strand teruggelopen. De wind was wat aangetrokken en dat betekende een feestje voor de kite-surfers.
St. Aygulf: markt
Kite-surfers

Woensdag 1-5-2013. Zon 22°.
Vandaag is het in Frankrijk ‘Fête du travail’. Een feestdag waarop niet wordt gewerkt. Deze dag is in Frankrijk verbonden met het lelietje-van-dalen (muguet), symbool van geluk en het begin van de lente. Op 1 mei geven de Fransen hun geliefden een bosje muguets om hun liefde en vriendschap te tonen. Vanochtend in de omgeving gefietst. Den Beer in haar kar. Onderweg kwamen we veel kraampjes tegen waar de bloemetjes worden verkocht. Op de terugweg nog even door Port Fréjus gewandeld. Inmiddels is dit dorp uitgebreid. Het kanaal naar zee is uitgegraven tot bij het historische centrum .

Port Fréjus
Kraampje met Lelietjes van Dalen
Donderdag 2-5-2013. Zon 24°.
Vandaag weer op de fiets. Eerst langs de oostkant van Fréjus gefietst. In de buurt van het centrum kwamen we toevallig uit bij een prachtig park waarin de mediatheek Villa Marie is gevestigd. Het gebouw stamt uit het begin van de vorige eeuw. Het park is prachtig begroeid. Het geheel straalt rust uit. Fréjus heeft talrijke monumenten uit de Romeinse bloeitijd. Een daarvan, de arena, is inmiddels volledig gerestaureerd. Hij ziet er prachtig uit. Even verderop kwamen we bij Colonnes Romaines. Deze stukken marmer uit Carrara zijn gevonden in St. Tropez en zijn sinds 1968 opgesteld in Fréjus. Ze staan aan de rand van de stad en verwelkomen de bezoekers.
Fréjus: Villa Marie
Fréjus: Colonnes Romaines
Vrijdag 3-5-2013. Zon 24°.
Vrijdag dus marktdag in Ste. Maxime. Ste Maxime is een havenstadje aan de Golf van St. Tropez. Het wordt tegen de Mistral beschermd door het Massif des Maures. Het doet knus aan, door de gezellige smalle straatjes. In een van de straatjes worden door traiteurs lekkernijen aangeboden. Ook de groentekraampjes zijn prachtig opgemaakt. Bij de jachthaven is altijd wel wat te beleven. Heen via de kustweg gereden. Op de terugweg via de Col de Bouchon. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over Les Issambres.
’s Middags met den Beer langs het strand gewandeld. Ze heeft het naar haar zin.
Col de Bouchon: uitzicht
Beer neemt een modderbad
Zaterdag 4-5-2013. Zon 21°.
Vanochtend langs de boulevard van Fréjus naar St. Raphaël gewandeld. St-Raphaël is een geliefde badplaats. Het dateert uit de Romeinse tijd. Een piramide in de Avenue du Commandant-Guilbaud herinnert aan Napoleons terugkeer uit Egypte (1799) in deze haven. De Tempelierkerk uit de 12de-eeuw is ooit als vestingkerk gebouwd. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een herstructurering van de haven. Langs deze haven ligt een mooi park dat helaas niet toegankelijk is voor honden.
’s Middags uitgebreid in het natuurgebied rond de camping gewandeld.
St. Raphaël
Villepey
Zondag 5-5-2013. Wolken en regen 18°.
Zondag is het marktdag in Le Muy, dus bijtijds in de auto. Le Muy ligt even voorbij Roquebrune in een wijnbouwgebied. Het heeft zijn groei te danken aan het feit dat hier de Argens en de Nartuby samenvloeien in de vlakte van het Massif des Maures. Bezienswaardig is de kerk St. Joseph du Muy uit de 16e eeuw. Le Muy was ooit ommuurd. Een restant hiervan is de tour de 'Charles-Quint' uit de 14e eeuw. Hierin is het bevrijdingsmuseum gevestigd. Het middeleeuwse centrum is pittoresk. Bijzonder is de Rue des Portiques met boogbruggetjes. Even verderop ligt een prachtig stil pleintje met kleurige huizen. ’s Middags na een regenbui langs de Reyran gewandeld.
Le Muy: Rue des Portiques
Le Muy: pleintje
Maandag 6-5-2013. Eerst zon, later regen 21°.
Vanochtend op de fiets naar St. Aygulf. De fietsen bij v.d. Valk geparkeerd en te voet verder om over het Douanierspad te gaan wandelen. Begonnen bij de kleine jachthaven. Vanaf het smalle pad langs de langgerekte, rotsachtige kust heb je prachtige uitzichten. Het pad wordt onderbroken door inhammetjes met strandjes. Beer kan het natuurlijk niet laten om een duik te nemen. ’s Middags weer een fikse regenbui. Met de parapluie op Den Beer uitgelaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig?
St. Aygulf: Douanierspad
Dinsdag 7-5-2013. Wolken, later zon 24°.
Vandaag de wandelschoenen weer aangetrokken. Het was wat bewolkt en mooi weer om een wandeling te maken. Aan de overkant van de camping liggen de meren van Villepey, een prachtig natuurgebied. Het wordt begrensd tussen Fréjus, St Aygulf en Roquebrune sur Argens. De meertjes zijn ontstaan op dode rivierarmen van de rivieren Argens en Reyran. De Meren van Villepey vormen één van de weinige lagunes langs de zuidkust. De natuur is hier prachtig: ondermeer 21 orchideesoorten en veel trekvogels. Met de reigers en roze flamingo's die er verblijven, lijken ze net een kleine Camargue.
Meertjes van Villepey
Villepey: moerasmeertje
Woensdag 8-5-2013. Zon 23°.
Bevrijdingsdag in Frankrijk. ’s Morgens op de fiets. Via St. Raphaël en Boulouris naar Le Dramont. Het was heerlijk weer. Een stukje verder ligt Le Dramont, een onopvallend dorpje, aan de voet van cap du Dramont. Een monument tussen Boulouris en Le Dramont herinnert aan de ontscheping van 20.000 Amerikaanse soldaten die hier een zware strijd geleverd hebben. Vandaag was hier, ter ere van bevrijdingsdag, een tentoonstelling van het destijds gebruikte oorlogstuig. Veel oude legervoertuigen waren te bezichtigen. In de omliggende kraampjes werden allerlei snuisterijen uit de oorlogstijd aangeboden. Even rondgewandeld en daarna, aan de andere kant van de spoorlijn, een pittoresk meertje bekeken. Op de terugweg genoten van de mooie uitzichten op de Roches Rouges.
Le Dramont: oldtimers uit WO 2
Le Dramont: meertje
Donderdag 9-5-2013. Half bewolkt 22°.
Vandaag is het hemelvaartsdag, ook in Frankrijk een vrije dag. Om die reden zijn we wat in de buurt van de camping gebleven. 's Morgens even de vlooienmarkt in St. Aygulf bezocht. Daarna nog een stuk in de buurt gewandeld. Op het strand is het, na de winter, een beetje rommelig door drijfhout en andere ongerechtigheden. We kwamen een bijzonder kunstwerk van drijfhout en een oude helm tegen.
Kunstwerk van drijfhout
De Argens in de ochtendzon

Vrijdag 10-5-2013. Eerst buien later zon 22°.
's Morgens Ste Maxime bezocht. Mia naar de markt. Beer en ik naar de haven. De Tour Carrée (nu een museum) springt er als bezienswaardig uit. In de haven is altijd wel wat te doen en te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ste Maxime: Jachthaven
Ste Maxime: Tour Carrée en kerk
Zaterdag 11-5-2013. Zonnig en harde wind 22°.
Vandaag Fréjus bezocht. Een gezellig stadje met veel restanten uit het Romeinse verleden. De kathedraal staat midden in het historische centrum. Dit bisschops-verblijf stamt nog uit de 4e eeuw. De kathedraal bestaat uit twee aparte kleine kathedralen, de Notre-Dame en de St-Étienne. In de smalle schilderachtige straatjes zijn nu veel kunstenaars gevestigd. Alle vormen van kunst zijn hier te koop. Onderweg liepen we langs de Porte aux Atlantes. Dit is een monumentale toegangspoort van een herenhuis uit de 17e eeuw.
Op de camping veel pluizen die de luchtwegen en de neus irriteren. Zelfs onze Beer loopt te snotteren en te kuchen. Ze lijkt soms net een mens.
Fréjus: Porte aux Atlantes
Fréjus: Kathedraal
Zondag 12-5-2013. Zon en mistral 20°.
Vandaag wasdag. Vanochtend een wandeling gemaakt door het natuurgebied. Door het heldere licht waren de uitzichten weer fantastisch. Stevige mistral en daardoor weer heel veel pluizen.
Camping
Natuurgebied: uitzicht op de Rots van Roquebrune
Maandag 13-5-2013. Zonnig 20°.
Vandaag met de auto een stukje het binnenland in naar Draguignan. Draguignan is een levendige stadje. Het heeft een gezellig centrum. Het historische gedeelte heeft fraaie gevels. De stad biedt enkele bezienswaardigheden. De Église St-Michel bezit een beeld van de eerste bisschop uit Antibes, St-Hermentaire. Draguignan is vernoemd naar de draak die hij in de 5de eeuw versloeg. Ook de klokkentoren en het stadhuis zijn het bekijken waard. Even buiten het centrum op de Place Claude Gay is een prachtige muurschildering van deze botinacus te bewonderen. De schildering staat tegenover het standbeeld van hem.
Even ten zuiden van Draguignan ligt Trans en Provence waar de Nartuby doorheen stroomt. Deze rivier vormt hier prachtige watervallen.
Draguignan: historisch centrum
Draguignan: Muurschildering Claude Gay
Trans en Provence: waterval in de Nartuby
Dinsdag 14-5-2013. Zonnig, koude wind 20°.
Vandaag boodschappen en corvee. Tijdens de middagwandeling betrok de lucht. Uit het westen trekken donkere wolken binnen als opmaat voor een paar dagen regen en wind. De weersvoorspelling is niet zo best. Bij “haar” meertje werd Den B. lastig gevallen door een paar zwanen. Het recht van eigendom/aanwezigheid werd beslecht in het voordeel van de laatste twee. Beer zat er niet mee.
Beer en de zwanen
Woensdag 15-5-2013. Regen en wind 17°.
Het weer is deze ochtend niet denderend maar gelukkig is het nog droog. Door het "stadspark" Francois Léotard naar Port Fréjus gewandeld. De natuur in het park is prachtig. De wandelboulevard staat in het teken van de luchtvaart. Er staat een afgedankte straaljager opgesteld. Even verderop staat een standbeeld van Roland Garros. In 1913 is hij hiervandaan met succes non-stop de Middellandse Zee overgestoken naar Tunesië. Port Fréjus heeft een grote jachthaven. Er is weinig hoogbouw, qua kustlijn is het niet storend. De haven werd 25 jaar geleden aangelegd.
Aan het eind van de middag begon het stevig te regenen.
Port Fréjus: strand
Port Fréjus: jachthaven
Donderdag 16-5-2013. Regen en wind 17°.
Na een regenbui die de hele nacht duurde was de camping vanochtend veranderd in een moeras. Toen het eindelijk droog werd kwam de activiteit op gang. De boel redderen en zelfs in sommige gevallen een andere plek zoeken. Het bleef, qua weer, een treurige dag. Tijdens de middagwandeling was er geen hond op het strand, behalve onze Beer dan.
Geen hond op het strand.
Toch een hond op het strand

Vrijdag 17-5-2013. Wolken en wind 14°.
Vandaag corvee. Boodschappen en de voortent (droog) ingepakt en de luifel aan de caravan gehangen. In de middag nog een flink stuk in de buurt gewandeld. Het weer was vandaag trouwens ook weer niet zo best. Dikke wolken en een koude wind.

Zaterdag 18-5-2013. Regen en wind 14°.
Vandaag heeft het de hele dag stevig geregend. Veel kampeervelden (ook de onze) staan blank. Dit geldt eveneens voor een aantal aan- en afvoerwegen. Veel in de caravan gebivakkeerd.

Wolken boven het Estérelgebergte
Grillon: Uitzicht op het historisch centrum
Zondag 19-5-2013. Wolken en zon 17°.
Vandaag weer op reis. Bijtijds vertrokken richting de Drôme. Om 12.30 uur aan op Camping Le Carrigon in Grillon. Een plekje uitzoeken viel niet mee. Ook hier heeft het stevig geregend. Een mooi plekje aan de rand van de camping, met uitzicht op de wijnvelden gevonden. Helaas was de grond zo modderig dat we een beetje vast kwamen te zitten. Met vereende krachten de caravan gekeerd en een ander plekje gevonden. De boel opgezet en even gerust. ’s Middags naar Grillon gewandeld. Grillon is een schilderachtig stadje. Het heeft een historisch centrum dat ommuurd is met stadswallen. Bezienswaardig zijn de kerkjes, de belfort, het kasteel uit de 12e eeuw en de stadspoort. Door de wijnvelden teruggewandeld.
Grillon: Stadspoort
Maandag 20-5-2013. Zon 20°.
Vanochtend werden we weer eens wakker met een blauwe lucht. Beer haar kar aangekoppeld en op de fiets richting Grignan. Onderweg genoten van prachtige landschappen en het riviertje de Lez. Na een colletje van de eerste categorie konden we op enkele kilometers afstand het kasteel zien. Château de Grignan ligt midden in de oude stadskern bovenop een heuveltop. De geschiedenis van dit gebouw gaat terug tot de 12de eeuw, maar de huidige constructie dateert van de 16-17de eeuw. De woningen in Grignan klimmen pittoresk naar het kasteel. Grignan is een voormalig truffelstadje dat zich nu volledig op het toerisme heeft gericht. Bezienswaardigheden te over, ondermeer de kerk St. Saveur, de Belfort, de mairie en de stadswallen. Tijdens onze rondwandeling hebben we mooie plaatjes gezien
Le Lez
Grignan: Ingang kasteel
Grignan: Gevels
Dinsdag 21-5-2013. Eerst wolken later zon 17°.
Vanochtend weer op de fiets. Valréas was de bestemming. Het is een wat pover stadje met een middeleeuws centrum. In dit centrum is een wandelroute uitgezet. De kerk ND Nazareth staat bovenin dit centrum. De kerk is uitgevoerd in Provencaals-Romaanse stijl en heeft een prachtig gebeeldhouwd portaal. Het raadhuis stamt uit de 18e eeuw. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis Simiane. Verdere bezienswaardigheden zijn de Belfort en het restant van de ommuring. De tour Tivoli is hiervan nog een onderdeel.
’s Middags door de wijnvelden gewandeld. De Mont Ventoux lag vandaag in de wolken.
Valréas: ND de Nazareth
Mont Ventoux
Woensdag 22-5-2013. Zon en mistral 14°.
De Mistral is vannacht opgestoken. Gisteren hadden we al de nodige voorbereidingen uitgevoerd. We stonden vandaag te schudden en te schommelen. Hij waait echt behoorlijk. Fietsen was geen optie, dus de wandelschoenen aangetrokken. Prachtige tocht om en door Grillon gemaakt. ’s Middags door de wijnvelden gelopen. Onderweg mooie uitzichten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grillon: Belfort
Grillon: uitzicht over de wijnvelden de Alpen
Donderdag 23-5-2013. Zon en mistral 17°.
De wind heeft gelukkig wat in kracht ingeboet. Onderweg naar Nyons. Het is dé olijvenstad. Vandaag is er de weekmarkt, dus in de auto. De auto aan de oever van de Eygues geparkeerd. Hier ligt een ligt een fraaie 13de-eeuwse brug. Doorgelopen naar het oudste gedeelte van de stad, het Quartier des Forts. Het is hier vol met gezellige steegjes en straatjes. Vooral de overdekte Rue des Grands Forts is het doorlopen waard. Hier in de buurt staat ook de ND du Bon Secours. De markt is de grootste van de Drôme. Veel kraampjes, onder meer met olijven en de hier geliefde tapenade.
Nyons: boogbrug over de Eygues
Nyons: Olijven
Vrijdag 24-5-2013. Zon, wolken en wind 15°.
Vandaag weer met de auto onderweg. Eerst naar St. Paul les troix Chateaux. Een middeleeuws stadje in het zuiden van de Drôme. De voormalige kathedraal is bezienswaardig. Verder leuke straatjes met gezellige winkeltjes. De ommuring met de stadspoorten is bezienswaardig. In de buurt worden truffels gevonden. Periodiek worden deze op een markt verkocht. Daarna door naar La Garde-Adhémar. Het stadje ligt op een heuvel. Het is hier sfeervo. De stadswallen zijn imposant . In de omgeving heeft men archeologische opgravingen verricht. Als je door La Garde-Adhémar loopt, maak je een wandeling door de tijd: er is een Romaanse kerk en er zijn veel overblijfselen uit de Middeleeuwen te zien. Je hebt vanaf de stadswallen een spectaculair uitzicht over de Rhône vallei. In het dorp is een botanische tuin. Hij bestaat uit twee niveaus en er groeien zo’n 300 geneeskrachtige en aromatische kruiden. Daarna nog even doorgereden naar Donzère. Ook hier schilderachtige straatjes binnen de stadsomwalling.
La Garde Adhémar: Botanische tuin
St. Paul les Troix Chateux: 5 dames
La Garde Adhémar: doorkijkje
Zaterdag 25-5-2013. Zon, wolken en wind 13°.
Vandaag qua weer een betere dag. Het waait nog wel maar het is niet meer zo koud. Te voet naar Margerie. Er lopen prachtige bewegwijzerde wandelpaden in deze omgeving. Door een divers landschap gewandeld. De wijnstruiken werden afgewisseld door koren- en lavendelvelden. We zijn zelfs door een bos gekomen. Margerie is een stil dorpje. ’s Middags nog even naar Grillon gewandeld. Dit weekend is het er feest.
Uitzicht op Margerie
Landschap
Zondag 26-5-2013. Zon en harde wind15°.
Vanochtend naar de jaarmarkt in Grillon. We werden verwelkomd door een hoempapaorkest dat verrassende chansons ten gehore bracht. Op het centrale plein waren bokken en geiten in een kennel bijeegedreven. Vandaag zal daaruit de mooiste worden gekozen. Overal door het stadje stonden marktkraampjes. Er werden lokale producten verkocht en vanzelfsprekend was er ook een vrijmarkt. Ook de kunstnijverheid kreeg aandacht. Onderweg mensen in klederdracht. In het historisch centrum was een menagerie ingericht met ganzen, ezels, varkens, enz.
Grillon: houtsnijwerk
Grillon: lokale klederdracht

Maandag 27-5-2013. Zonnig weinig wind19°.
Eindelijk een beetje zomer. Boodschappen, corvee en van het mooie weer genoten. 's Middags in de buurt gewandeld.

Lavendel en klaprozen
Dinsdag 28-5-2013. Wolken en regen 13°.
De dag begon met redelijk weer. Te voet naar Richerenches, een dorpje 5 km ten zuiden van Grillon. In dit dorp werd in de 12e eeuw de eerste commanderij van de Tempeliers in de Provence opgericht. De Tempeliers was een katholieke monnikenorde die tijdens de kruistochten een Heilige Oorlog tegen de moslims voerde in het Heilige Land.
De commanderij in Richerenches werd gevestigd in een vierhoek en omringd door muren en torens. Binnen dit gebied zijn woningen, een kerk, een smidse en werkplaatsen. Via de toren onder de Belfort kom je in dit historisch gebied.
Toen we bijna weer op de camping waren begon het “echt” te regenen. Het is niet meer droog geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richerenches: Kerk
Richerenches: Belfort
Woensdag 29-5-2013. Eerst zonnig later bewolkt 17°.
Vanochtend eerst Visan bezocht. Visan is het 4e dorpje in de Enclave des Papes. Het is een schilderachtig dorpje met, in het historisch centrum, nauwe straatjes met doorkijkjes. De kerk St. Pierre steekt fier boven het dorp uit. Daarna verder gereden naar Suze la Rousse. Net zoals in Grignan staat de bebouwing in de schaduw van een kasteel. Qua bouwvorm doet het gesloten en middeleeuws aan. Verrassend genoeg prijkt in het hart een opengewerkte italiaanse hof uit de 16e eeuw. Het doet bekoorlijk aan. In het kasteel zetelt een wijnuniversiteit. ’s Middags betrok het en dreigde een onweersbui. Het bleef bij dreigen.
Visan
Suze la Rousse
Dreigend onweer
Donderdag 30-5-2013. Zon af en toe een bui 15°.
Laatste dag in Grillon. Vanochtend op de fiets. Via Colonzelle naar Chamaret gereden. Chamaret is een levendig plaatsje. Er staan restanten van een feodaal fort uit de 12e eeuw. De donjon steekt hoog boven het landschap uit. Hij is onlangs gerestaureerd. De fietsen geparkeerd en naar boven geklommen. Van hieruit een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Doorgefietst naar Grignan. Onderweg camping les truffiéres bezocht. Een oude bekende waar we in het verleden een paar keer zijn geweest. ’s Middags nog een stuk in de omgeving gewandeld.
Grignan: Kasteel
Chamaret: Donjon
Vrijdag 31-5-2013. Af en toe een bui, mistral 13°.
Vannacht was de mistral weer opgestoken. ’s Morgens ingepakt en onderweg naar het noorden. Op de autoroute een fikse wind tegen. Rond de middag waren we aan op de camping in St. Vallier. St. Vallier ligt schilderachtig aan de Rhône, een kleine 100 kilometer ten zuiden van Lyon. In het centrum veel winkels. Wij (maar vooral onze majesteit) zijn erg gecharmeerd van de Via Rhona. Een wandel- en fietspad langs de Rhône. Beer kan hier lekker vrij rondlopen.
St. Vallier: Rhône
St. Vallier: Via Rhona
Zaterdag 1-6-2013. Bewolkt, 's middags zon 17°.
Het was vanochtend weer somber. Met de auto naar Tournon. Tournon-sur-Rhône is een leuk stadje aan de voet van indrukwekkende heuvels van de Ardèche. De auto aan de buitenkant geparkeerd en naar het centrum gewandeld. In het kasteel is een museum gevestigd dat gewijd is aan de lokale geschiedenis. De vlakbij gelegen Eglise St-Julien is voorzien van een rijk bewerkte gevel en een vierkante klokkentoren. Via de oude voetbrug naar de overkant van de Rhône gewandeld. Hier ligt Tain d'Hermitage. Vanaf de brug kijk je op de steile wijngaarden. Sommige van de hier geproduceerde wijnen behoren tot de beste Côtes du Rhône-wijnen. Tain is een knus stadje zonder specifieke bezienswaardigheden.
Tournon: brug met uizicht op Tain l'Hermitage
Tournon: kasteel
Zondag 2-6-2013. Bewolkt, af en toe zon 15°.
Vannacht is de mistral weer opgestoken. Verder gereisd naar het noorden. Rond de middag aan op Camping Paquier Fané in Chagny. Het weer is wat opgeknapt. De boel opgezet en geluncht. 's Middags te voet de omgeving verkend. Chagny is een vriendelijk stadje aan de rivier de Dheune. In het centrum staat de kerk Saint-Martin met zijn grote vierkante klokkentoren uit de elfde en twaalfde eeuw. Ook bezienswaardig zijn de uitkijktoren en de apotheek van het ziekenhuis. Het theater van Copiaus heeft een mooie zaal met Italiaanse allure.
Chagny: waterval Dheune
Chagny

Maandag 3-6-2013. Bewolkt, later zonnig 16°.
Vandaag weer verder. Met een behoorlijke tegenwind naar camping Bon Acceuil in Alzingen (Luxemburg) gereden. Rustige reis. 's Middags met den Beer door het park achter de camping gewandeld.

Dinsdag 4-6-2013. Bewolkt, later zonnig 19°.
Ook vandaag weer verder. Vroeg uit Luxemburg vertrokken. In de Ardennen was het, zoals gewoonlijk, weer lekker fris. Rustige reis. Zelfs Maastricht, dat nu volledig op de schop ligt, waren we snel gepasseerd. Rond de middag aan op Camping Somerense Vennen in Lierop/Someren.
Het weer is hier een stuk prettiger dan we gewend zijn. 's Middags naar de vennetjes gewandeld. Onze Beer was weer in haar knollentuin. Ze huppelde en dartelde in het water. Een troep konijnen onderweg was onderweg ook niet veilig voor het Beest..

Woensdag 5-6-2013. Zonnig 20°.
Corvee. 's Middags in de buurt gewandeld.

Den Beer in haar element.

Donderdag 6-6-2013. Zonnig 24°.
's Morgens langs de knooppunten, een rondje over de Stabrechtse Heide gefietst. De natuur is hier prachtig. 's Middags met den Beer naar haar vertrouwde vennetje voor een bad.

Vrijdag 7-6-2013. Zonnig 24°.
Weer naar huis.

Vlinder