Rondreis Frankrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg:
Beer op jacht.

Zaterdag 5-4-2014. Bewolkt en nevelig 13°.
Om 09.00 uur vertrokken uit een nevelig Amsterdam. Onderweg weinig opstoppingen. Via Utrecht, Antwerpen en Brussel naar Luxemburg gereisd. In België de inwendige mens verzorgd op een mooie parkeerplaats. Een goed moment voor onze Beer om te proberen om de muizenstand te verminderen. Helaas was het (voor haar) weer eens allemaal verspilde moeite.
Om 15.30 uur aan op camping Bon Acceuil in Alzingen. De boel opgezet en lekker in het achter de camping gelegen park gewandeld.

Zondag 6-4-2014. Zonnig 19°.
De dag begon koud en mistig. Om 08.30 uur uit Alzingen vertrokken. Tijdens de rit kwam de zon uit zijn schulp en kregen we hem volop te zien. Vanwege de zondag weinig vrachtverkeer op de weg. Genoten van de prachtige uitzichten en de ontluikende natuur. De koolzaadvelden kleuren al vrolijk geel. Onderweg op het gemak geluncht. Om 15.00 uur aan op camping Municipal in Macon. Geïnstalleerd en lekker met een boek in de zon. Aan het eind van middag met Beertje langs de Voie Bleue gewandeld.
Beer doet haar oefeningen .....
Voie Bleue langs de Saone
Maandag 7-4-2014. Zonnig 23°.
Vandaag weer onderweg. Vroeg opgestaan en om 08.15 uur vertrokken. In Lyon een tijdje in de file gestaan. Verder weinig oponthoud. Om 12.30 uur aan in Saint Rémy. We logeren op een nieuwe camping Parc de la Bastide. Geluncht en daarna de boel opgezet. We hebben een ruime plek. We zijn van plan om hier een weekje te blijven. ’s Middags naar St. Rémy gewandeld en op een terras van het heerlijke weer genoten. Terug door het historische centrum en langs de gezellige winkeltjes gewandeld.
Camping Parc de la Bastide
Etalage in St. Rémy de Provence
Dinsdag 8-4-2014. Eerst wolken later zonnig 21°.
Vandaag naar Arles. We rijden via de schilderachtige Vieux Route d’Arles, aan de voet van les Alpilles. De auto op de grote parking bij de Rhône geparkeerd en te voet de stad in. In Arles is veel te zien en te beleven.
Het historische centrum wordt omsloten door de Boulevard des Lices. Aan de romeinse stichters heeft deze stad een Arena en een Amfitheater overgehouden. Aan de Place de la République staat een obelisk, het stadhuis en het museum met voor-christelijke kunst. Het mooiste is hier het portaal van de kerk St. Torphime. Naast de kerk staat het gelijknamige klooster met een prachtig kloosterhof.
Op de terugweg pakken we op het Place du Forum een terrasje naast het standbeeld van Vincent van Gogh. Hij heeft in Arles veel geschilderd. Bekendst zijn het Gele Huis, café bij nacht en het bruggetje van Langlois. Hier rijden we op de terugweg nog even langs.
’s Middags werden we verrast door Marion en Cor, onze maatjes uit Hoofddorp, die even kwamen buurten.
Arles: Arena
Arles: Place du Forum
Arles: Pont de Langlois
Woensdag 9-4-2014. Mistral en zon 18°.
Marktdag, dus …….. Vanaf de camping lopen we in een kwartiertje naar het centrum van St. Rémy. Het is er vandaag druk, ook in het historische centrum met de smalle straatjes. In de straatjes zijn ateliers en kunstgalerijen gevestigd. Mooi zijn de verweerde gevels van de huizen met de luiken in vrolijke kleuren. In de Rue Hoche, staat het geboortehuis van de helderziende Nostradamus (1503-1566), een simpele voorgevel met één raam in een geheimzinnig straatje. Iets verder prijkt zijn buste boven een fontein die zijn naam draagt. Een andere beroemdheid waar het stadje prat op gaat is Vincent Van Gogh. Zijn verblijf in het klooster van St. Paul de Mausole in Saint Rémy leverde 150 schilderijen op. Op het centrale plein veel gezellige terrasjes. Vandaag staat hier de markt.
Saint Rémy de Provence: Collégiale St. Martin
Saint Rémy de Provence: Mia op de markt
Donderdag 10-4-2014. Zon 21°.
Vandaag gaan we naar Les Baux. We nemen de toeristische route. Onderweg worden de uitzichten steeds ruiger. Vanaf een parkeerplaats zien we de rots van Les Baux, met een kasteelruïne boven een middeleeuws dorp. De naam van het dorp komt van het woord ‘baou’, provencaals voor rots. Daarvan is ook het woord bauxiet afgeleid, dat hier in 1822 werd ontdekt.
In de 11e eeuw behoorden de heren van Baux tot de machtigste van Frankrijk. Zij bouwden het kasteel. In 1632 liet Lodewijk XIII het kasteel, de vestingmuren en een groot gedeelte van de stad vernietigen (godsdienstoorlog).
Nu wordt deze plek bezocht door toeristen. In dit historische dorp zijn verscheidene renaissance huizen, met name het huis Manville (gemeentehuis en museum).
Les Baux: Uitzicht
Les Baux: Straatje
Les Baux: Maison Manville
Vrijdag 11-4-2014. Half bewolkt 21°.
Vandaag op de fiets. Den Beer in haar koets en onderweg naar Graveson en Maillane. Het is weer een prachtige dag. Maillane ademt Mistral. Deze schrijver/dichter werd hier geboren. Hij heeft zich tijdens zijn leven sterk gemaakt voor het behoud van de provencaalse taal en cultuur. Bij “zijn” museum staat een standbeeld van hem. Het dorpje is het bekijken waard. Even rondgewandeld en daarna weer verder gefietst richting Graveson, een echt landelijk dorpje. De kerk stamt uit de 11e eeuw. Door het centrum stroomt een “kanaal”. Even binnengelopen bij het aroma- en parfummuseum. Hier worden al 25 jaar lang natuurlijke geuren en oliën geproduceerd.
Op de terugweg weer genoten van het prachtige uitzicht op Les Alpilles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graveson: Gracht en stadhuis
Beer in haar koets
Zaterdag 12-4-2014. Eerst wolken later zon 20°.
In Avignon kunnen wij de auto kwijt op een parkeerterrein langs de Rhône. Van hieruit kijken we op de Pont d’Avignon, de Saint-Bénezet. De brug is aan het einde van de twaalfde eeuw gebouwd en heeft dienst gedaan tot in de zeventiende eeuw. Op één van de pijlers staat de Chapelle Saint-Nicolas. Avignon is een gezellige stad met een glorieus verleden. De kern van de stad is omsloten door een ring van stadsmuren. Avignon heeft nog zijn volledige middeleeuwse ommuring. Door de stadspoort lopen we naar het pauselijk paleis. Het zijn het twee aan elkaar gebouwde paleizen: het Oude Paleis, aan de noordkant, is eenvoudig en weerspiegelt de soberheid van paus Benedictus XII. Het Nieuwe Paleis aan de zuidkant, is veel sierlijker. Het is gebouwd door paus Clemens VI, een liefhebber van kunst. Daarna lopen we de binnenstad van Avignon in. De vele kerken en historische gebouwen zijn het bekijken waard. Het 19e-eeuwse raadhuis heeft een gotische klokkentoren. Rechts ervan zien we het theater. Een prachtig gebouw.
Avignon: Pont St. Bénezet (Pont d'Avignon)
Avignon: Palais des Papes
Avignon: Théatre
Zondag 13-4-2014. Stevige wind en zon 21°.
Vandaag weer eens op de fiets. Als eerste staat de Floralies op het programma. Dit moet iets zijn op de plek bij het voormalige station van Saint Rémy. Het bllijkt een vlooienmarkt te zijn. Doorgefietst over de kleine provencaalse wegen. Onderweg genoten van de natuur en de prachtige uitzichten. In Eygalières gestopt. Het stadje is gebouwd tegen één van de heuvels van de Alpilles. Het historische centrum van Eygalières bestaat uit kleine straatjes. Een straatje dat steil omhoog loopt brengt ons, bij de resten van het 13de eeuwse kasteel. Er staan hier ruïnes van het kasteel, een kerk en zelfs een duiventoren. Van bovenaf is het uitzicht is schitterend. ’s Middags rustig op de camping met een boek.
Uitzicht op Les Alpilles
Eygalières: Ruïne
Maandag 14-4-2014. Stevige wind en zon 21°.
Vandaag eerst op weg naar Verquières. We rijden over de stille provencaalse weggetjes. Onderweg staan de appel- en perenbomen dik in de bloesem. In het dorpje staat de 'Saint Véredème' kerk. Hij is in de 11e eeuw gebouwd. Via de hoofdstraat komen we bij de oude kasteelruines, een oud poorthuis en de Saint-Laurent kerk. We rijden verder naar Orgon. Hoog boven dit middeleeuwse stadje staat de ND de Beauregard. Wanneer je op de snelweg rijdt zie je hem altijd van uit de verte al aankomen. De auto op het parkeerterrein geparkeerd en na een fikse klim staan we boven. Het kerkje is niet echt bijzonder de uitzichten zijn dat wel.
’s Middags de voortent ingepakt. Morgen reizen we weer verder.
Verquières: Saint Véredème kerk
ND de Beaureagard: Uitzicht
ND de Beauregard
Dinsdag 15-4-2014. Storm en zon 24°.
Vandaag weer op reis. Via Arles en Saint Gilles reizen we naar Vauvert. De wind is heftig. Om 10.30 uur aan op Camping Le Mas de Mourgues. Vriendelijke ontvangst. Een plekje gekozen waar we niet zoveel last hebben van de wind. De boel opgezet en daarna met de Beer een stuk door de wijnvelden gewandeld. Aan het eind van de dag de omgeving verkend. Eerst naar Vauvert. Dit ligt op 6 km van de camping. Vauvert is een provinciaal plaatsje. Het doet wat arm aan. Bezienswaardig zijn de kerk, het stadhuis en de stadspoort. Daarna naar de jachthaven bij Gallician. Hier begint de voie verte, een eldorado voor fietsers. Gallician is een stil dorpje. Behoudens de aanwezigheid van een jachthaven valt er verder weinig over te melden.
Vauvert: Stadhuis
Vauvert: Stadspoort
Woensdag 16-4-2014. Stevige wind en zon 24°.
Het waait nog flink. Dus maar in de auto. We gaan zuidwaarts naar Aigues-Mortes.
Aigues-Mortes is een oude vestingstad met poorten en torens. De stad kwam tot leven in de 13e eeuw. Lodewijk IX, bijgenaamd de ‘heilige’, wilde in die tijd een kruistocht naar Palestina ondernemen. Om uit te varen had hij een zeehaven nodig. Daarom bouwde hij Aigues-Mortes in het moerasachtig gebied aar ook de naam aan ontleend is. Aigues-Mortes betekent letterlijk dood water. Aan de Place Saint Louis staat de middeleeuwse kerk van de kruisridders. Op het plein staat ook een standbeeld van Lodewijk IX. De aanvankelijk als vestingtoren gebouwde ‘Tour de Constance’ heeft 500 jaar gediend als gevangenis. Leuk in het dorp rondgewandeld. Uiteraard geëindigd op een terrasje. Verdergereden naar Le Grau-du-Roi. Het historisch dorp ligt rond de monding van de Grau en langs de stranden. Langs de weg naar Le Grau-du-Roi glinsteren de zoutbergen van Salins du Midi. Ze doen denken aan sneeuwduinen.
Aigues-Mortes: Toegangspoort
Aigues-Mortes: Tour de Constance
Donderdag 17-4-2014. Zon 24°.
De wind is eindelijk wat gaan liggen. Hoogste tijd om de fiets te pakken. We gaan langs de Voie Verte van Gallician naar Vauvert. Dit fietspad is onlangs aangelegd en ligt tussen het oude spoorwegtracé en het kanaal van de Rhône naar Sète. Het bestaat sinds 1955. Het is niet bestemd voor de scheepvaart maar om het tussenliggende gebied te kunnen irrigeren. Het fietspad loopt door een heuvelig gebied. Onderweg prachtige uitzichten. Het eindigt in het centrum van Vauvert.
Voie Verte Vauvert Gallician
Uitzicht vanaf de Voie Verte
Vrijdag 18-4-2014. Half bewolkt 20°.
Vandaag met de auto naar Sommières. De auto langs de Vidourle geparkeerd en te voet verder.
Sommières, ligt bij een 9 bogen tellende Romeinse brug over de Vidourle, die in de 1ste eeuw onder Tiberius gebouwd werd, krijgt pas vanaf de 9de eeuw bekendheid. Huid, wol, destillatie van aromatische essences samen met de vanaf de Middeleeuwen beroemde markten, verklaren de rijke herenhuizen die er nu te bewonderen zijn. Bij de stadspoort t.o.v. de brug het historische centrum ingelopen. De koele straatjes met arcaden en de pleinen zijn schilderachtig. De stadswandeling gevolgd en bij het op een rotspunt gelegen kasteel van Sommiéres genoten van een prachtig panorama.
De Vidourle kan onstuimig zijn. In het centrum is een plaatje gemaakt van de hoogwaterstanden. De laatste overstroming was in 2002. Het stadje heeft toen behoorlijk onder water gestaan.
Op de terugweg even gestopt bij het Chateau de Villevieille. Dit op een rotshoogte gelegen kasteel, met middeleeuwse torens en een renaissancegevel , ligt boven de Vidourle.
Sommières: Stadspoort
Sommières: Brug over de Vidourle
Sommières: Doorkijkje naar de Kerk St. Pons
Zaterdag 19-4-2014. Harde wind en zon 20°.
Vandaag weer eens de fiets genomen. Via Gallician de Petit Camargue ingereden. Onderweg prachtig uitzichten. Er wordt hier veel wijn en fruit verbouwd. Uiteraard onbreken de paarden en de stieren niet. Bij Pont Tourradois wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het voie-verte-netwerk. Verderop in het Marais Les Clapiéres zien we veel vogels (ooievaars en witte nijlreigers) en ook allerlei soorten insecten. Vanaf dit punt ging de route flink omhoog. In Le Caylar, een stil dorpje, vonden we een Arena. Teruggereden via de originele Voie Verte naar de camping. ’s Middags van het zoete campingleven genoten.
Petit Camargue: Domaine
Petit Camargue: stieren en paarden
Zondag 20-4-2014. Motregen 11°.
Vandaag met Tiny en Chris naar Nîmes. Helaas werkte het weer niet zo mee want de parapluies moesten op. De bijnaam van de stad is 'het Franse Rome'. Er is ook inderdaad veel uit de Romeinse overheersing te bekijken. Nîmes is een bisschopszetel en de geboortestad van de dichter Alphonse Daudet (1840-1897). De stad is bekend om de handel in wijn en vruchten. We hebben de auto bij de Jardin de la Fontaine geparkeerd en dit prachtige park bezocht. De fontein is wat protserig maar het past daar goed. Het park is prachtig aangelegd. Aan de zijkant staat de Tempel van Diana uit het begin van de jaartelling. Doorgelopen naar de Arena. Dit Romeinse amfitheater is wereldberoemd. In de buurt ligt het Maison Carrée dat wordt beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse tempels in Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nîmes: Jardin de la Fontaine
Nîmes: Amfitheater
Nîmes: Jardin de la Fontaine
Maandag 21-4-2014. Half bewolkt 19°.
Vanochtend onderweg naar de archeologische site Ambrussum in Villetelle bij Lunel. We gaan hier een wandeling maken. In Ambrussum heeft de bevrijde slavin Petale Antoinia in de eerste eeuw na chr. geleefd. Volgens het foldertje kunnen we op onze romeinse wandeltocht luisteren naar sprekende stenen. Een uitdaging dus! Het is een prachtig wandeling door een prachtig landschap met historische objecten (romeinse brug, verdedigingswallen en opgravingen van een stad). De toenmalige vesting moest de rivier de Vidourle beschermen. Ook de natuur is prachtig. ’s Middags de voortent weer ingepakt. Morgen gaan we onderweg naar een volgende bestemming.
Ambrussum: Pont Ambroix
Ambrussum: Vestingwallen
Dinsdag 22-4-2014. Regen, heel veel regen 15°.
Vandaag weer verdergereisd. Om 09.30 uur vertrokken en een uurtje later, in de stromende regen, aan op camping Municipal in Loupian. Op een droog moment de voortent opgezet.
Aan het eind van de middag kwam de zon er gelukkig even door. De buurt verkend en even naar Loupian gewandeld. Hier zijn wat kleine winkeltjes. Je kunt het historisch centrum binnenlopen door de stadspoort. Het doet allemaal heel vriendelijk aan. Er zijn twee kerken, de St. Hypolyte (niet meer in gebruik) gebouwd in de 12e eeuw en de Ste Cecile, opgetrokken uit gele steen met zwarte steunberen. Deze kerk zie je al ver voordat je in het dorp bent boven alles uitsteken.
Loupian: historisch centrum
Loupian: doorkijkje
Woensdag 23-4-2014. Zon 20°.
De zon schijnt. Op de fiets naar Mèze. Dit is na Sète de grootste plaats aan het Étang de Thau. De fietsen bij het haventje geparkeerd en te voet verder. Vroeger waren hier veel kuipers gevestigd. Het haventje, met terrassen en restaurantjes, doet vriendelijk aan. De gotische kerkstamt uit de 15e eeuw. Op het centrale plein bij het stadhuis staat een prachtige fontein. De fietsen weer opgezocht en door naar Bouzigues. Het meer van Thau is de grootste bron van inkomsten voor Bouzigues. Dit charmante dorp is het centrum voor schelpdierencultuur. Door het dorpje gewandeld. De smalle straatjes zijn schilderachtig. Aan het meer liggen veel restaurantjes waar men zich te goed doet aan de coquillages.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mèze: winkeltje met coquillages
Bouzigues
Donderdag 24-4-2014. Zon 24°.
Vandaag gaan we een stukje de bergen in. We gaan naar Villeneuvette en St. Guilhem-le-Désert. Villeneuvette ligt in het hart van de Hérault en werd in 1670 gesticht door een lokale lakenhandelaar. In 1677 werd er in opdracht van Colbert, de minister van handel onder Lodewijk de XIV, een weverij gevestigd. In 1950 werd de fabriek gesloten vanwege hevige concurrentie uit Noord-Frankrijk. We hebben er heerlijk rondgewandeld. Het is een oase van rust. Verder naar St. Guilhem le D. De weg erheen voert langs mooie uitzichten over de rivier de Hérault. Het dorp is één van de mooiste staaltjes uit de 11e eeuwse Romaanse bouwkunst. Het ligt langs de weg naar Santiago-de-Compostela. Het dorp wordt beheerst door de grote abdijkerk aan de Place de la Liberté. St. Guilhem maakt een schilderachtige middeleeuwse indruk. Er staan prachtige huizen. De doorkijkjes zijn bijzonder. Na al dit moois teruggereden richting Aniane. Vlakbij ligt de Pont Diable, een brug met 4 boven uit de 11e eeuw. Hij is imposant. Bovenop staat een bord waarop de legende van deze brug staat vermeld.
Villeneuvette
St. Guilhem le Désert
Aniane: Pont Diable
Vrijdag 25-4-2014. Harde wind en wolken 15°.
Vandaag blijven we een beetje in de buurt. Met de auto naar Sète. Eerst gestopt in Balaruc le Vieux. Een stadje met een met vestingwallen ommuurd middeleeuws centrum. De kerk St. Maurice staat op deze wallen. De boel bekeken en verdergereden naar Balaruc les Bains. Het is een mondaine badplaats met een mooie kerk. De modderbaden, waardoor dit stadje bekend is, schijnen een helende werking te hebben. Doorgereden naar Sète en de auto in de buurt van het station geparkeerd. Het is een “grote” stad met een moderne haven. Het wordt ‘het kleine Venetië van de Languedoc’ genoemd. Ooit was Sète een schuilplaats van piraten. Langs het Grand Canal treffen we gezellige restaurantjes en fraaie gebouwen, met veel roze en blauwe gevels en smeedijzeren balkonnetjes. Overal zie je wel wat. Het theater is mooi. Rondgelopen en daarna langs het meer weer terug naar huis.
Balaruc le Vieux: Wallen en kerk St. Maurice
Sète: Grand Canal
Zaterdag 26-4-2014. Zon 22°.
Vandaag naar de markt in Pézenas. We gaan over de N113 via Mèze en Montagnac. Montagnac is een klein stadje. Het heeft een middeleeuws centrum. De kerk, met een mooie hoge toren, stamt uit de 14e eeuw. In Pézenas de auto in een achteraf straatje geparkeerd. Pézenas was ooit de stad van Molière, de beroemde Franse toneelschrijver. De stad heeft veel te bieden aan cultuur en oude architectuur. In de oude wijk treffen we eeuwenoude gebouwen. Mooie (gerestaureerde) herenhuizen zijn het Hôtel de Lacoste, de winkel van barbier Gély, Hôtel d’Alfonse en Cours Jean-Jaurès. Verder vinden we hier kleine vakwerkwinkeltjes waar kunstenaars en handwerklui laten zien hoe volgens eeuwenoude tradities kunstwerken en ambachtelijke producten tot stand komen. De smalle straatjes en de kleurige pleintjes doen pittoresk aan. Vanzelfsprekend de markt bezocht.
Pézenas: Markt en kerk
Pézenas: Historische wijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 27-4-2014. Zon en een harde wind 19°.
Het waait vandaag weer stevig. Onderweg naar Agde. In Marseillan even gestopt en rondgewandeld. De kerk steekt boven het stadje uit. Hierna naar Agde. Agde, ligt tussen Sète en Béziers aan de de Hérault, die ter hoogte van Le Grau d'Agde en La Tamarissière, in de Middellandse Zee uitmondt. De stad is ontstaan als Fenicische nederzetting. Agde ligt op een oude vulkaan en veel gebouwen zijn dan ook met basaltsteen opgetrokken. In de 5de eeuw werd Agde een bisschopsstad. In de pittoreske kleine straatjes staan drie kerken. De kathedraal St-Etienne uit de 12de-eeuw (oorspronkelijk 5de-eeuw) is een vestingkerk met dikke muren van zwart vulkaangesteente, een 35 meter hoge toren en een uiterst sober interieur. In het centrum veel negotie. Wij vonden de ronde sluis van Agde bijzonder. De sluis is uniek vanwege de ronde vorm waardoor het voor een schip mogelijk is om te draaien, en vanwege de drie sluisdeuren.
Agde: Sluis in het Canal du Midi
Le Grau d'Agde: Monding van de Hérault
Maandag 28-4-2014. Zon en een harde wind 19°.
Via de tolweg naar Béziers gereden. Vanuit de verte zie je de Kathadraal "St.Nazaire" op een rots liggen. De auto in het centrum geparkeerd en te voet verder. Bij de kathedraal hebben we een schitterend uitzicht over de stad en de vallei van de rivier de Orb, die ook door de stad stroomt. In het historisch gedeelte, met zijn nauwe bochtige straatjes zijn veel winkeltjes en restaurantjes. Les Halles is een prachtige oude markthal aan de Place de la Madeleine. Ook vandaag is er markt en gezellig druk. Zoals de meeste steden en dorpen in deze omgeving heeft Béziers ook een arena. Hierdoor kreeg de stad de bijnaam van 'Frans Sevilla'.
Na Béziers doorgereden naar de Sluizen van Fonséranes. De acht in 1697 gebouwde sluizen zijn een bezienswaardigheid. Over een afstand van 300 meter overbrugt het kanaal een hoogteverschil van 21,5 meter. De laatste sluis (de laagste), die vroeger toe gang bood tot de rivier de Orb, is niet meer in gebruik.
’s Middags de voortent ingepakt. Morgen gaan we weer verder.
Béziers: Uitzicht over het dal van de Orb
Béziers: Uitzicht op de kathedraal St. Nazaire
Sluizen van Fonséranes
Dinsdag 29-4-2014. Zon en een harde wind 23°.
Vandaag weer doorgereisd. Oorspronkelijk zouden we naar het zuiden gaan maar na bestudering van de weerberichten zijn we toch maar de andere kant opgegaan. Om 09.00 uur uit Loupian vertrokken. Via de snelweg en daarna de lokale weggetjes naar Anduze gereden. We logeren op camping le Castel Rose. De bereikbaarheid van de camping vonden wij niet makkelijk. Eerst door het drukke Anduse en later zagen we een twijfelachtig bord. We waren de toegangsweg naar de camping voorbij voor we er erg in hadden. Een ander (heel smal) weggetje gevonden. Gelukkig kwamen we geen collega-kampeerders tegen. ’s Middags Anduze bezocht. Een toeristisch, druk stadje met veel smalle straatjes. Het is er gezellig.
Anduze: Gardon
Anduze: Tour de l'Horloge
Woensdag 30-4-2014. Zon en een harde wind 23°.
Naar St. Jean du Gard. Prachtige reis langs de Gardon. We zouden eerst met het stoomtreintje gaan maar helaas pasten de rijtijden niet in ons schema. St. Jean is een klein stadje aan de oever van de Gardon. Het heeft een zuidelijk karakter. De oude brug over de rivier is mooi. Op de Tour de l’Horloge herinnert een gedenksteen aan pastor Ruben Saillens, die de hymne van de Cevennenbevolking, la Cévenole heeft gecomponeerd.
St. Jean was ook bekend door de zijde-industrie. De zijdespinnerij 'Maison Rouge', die in 1965 als laatste in Frankrijk zijn deuren sloot, herinnert hier nog aan.
’s Middags naar Alès gereden. Het is een drukke grote stad. De kathedraal Saint-Jean, die Romeinse, gotische en neoklassieke elementen verenigt, is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. Helaas stond hij stijf in de steigers.
St. Jean du Gard: Brug
St. Jean du Gard: Stoomtrein
Donderdag 1-5-2014. Zon en een harde wind 22°.
Uzès heeft een lange geschiedenis. Vanaf 419 was het Eerste Hertogdom van Frankrijk en de zetel van een bisdom. Lange tijd was het gespecialiseerd in zijden kousen en het is ook beroemd geworden, omdat hier in 1472 een van de eerste boeken van het koninkrijk gedrukt werd. De rit naar dit stadje was mooi. De auto geparkeerd en te voet het stadje in. Er valt hier genoeg te zien en te beleven. Het historische centrum met zijn pittoreske straatjes en pleintjes is prachtig. Verder hebben we genoten van de Kathedraal Saint-Théodorit met de 12de-eeuwse Tour Fenestrelle. Ook het hertogelijk paleis is bijzonder. Op het dak is het wapen te zien.
's Middags de voortent ingepakt.
Uzès: Tour Fénsestrelle
Uzès: Dak van het Hertogelijk paleis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzès: Place aux Herbes

Vrijdag 2-5-2014. Wolken en regen 15°.
Vandaag doorgereisd naar Macon. De beloofde windkracht 6 tegenwind bleef gelukkig uit. Rustige reis. File in Lyon, daarom de rondweg genomen. De omweg viel eigenlijk best wel mee. Om 13.00 uur aan op camping Municipal.
's Middags met Hare Majesteit den B. een lekker stuk langs de rivier gewandeld.

Zaterdag 3-5-2014. Wolken af en toe zon 15°.
Vandaag zijn we verder gereisd. Met de zon uit Macon vertrokken. Later betrok het. Voorspoedige reis naar Camping les Cériselles in Vincelles (in de buurt van Auxerre). Om 12.00 uur aan. Mooie ruime plek uitgezocht en de voortent weer opgezet. ’s Middags in de buurt gewandeld. Vincelles ligt op loopafstand van de camping. Het is een authentiek bourgondisch dorpje met prachtige bebouwing. De kerk steekt fier boven het dorp uit. Verder gelopen naar Vincelottes. Ook een heel mooi dorpje aan de Yonne. Teruggewandeld via het recreatiegebied. Er ligt hier een prachtige waterval.

Vincelles: waterval
Vincelottes
Zondag 4-5-2014. Zon 18°.
Het is prachtig weer vandaag. Het karretje van de Beer aan de fiets gekoppeld en linksaf het fietspad op richting Auxerre. Onderweg prachtige uitzichten over de Yonne en dorpjes langs de route. Bij Auxerre zien we de Pont Paul Bert. Aan de linkerkant de Eglise St. Pierre, in het midden Cathedrale St. Etienne en rechts Abbaye St. Germain. Een prachtig plaatje. De grote gotische Cathedrale Saint-Étienne is gewijd aan de Heilige Stefanus, Saint-Étienne. Het huidige gebouw dat kenmerken van de gotische bouwkunst bevat staat op de plaats van wel drie voorgangers, waarvan de eerste al in de 5de eeuw gebouwd werd.
In het park, bij het stadion van de FC Auxerre even gerust. ’s Middags rustig op de camping.
Champs: Brug over de Yonne + Sluis
Auxerre: Cathedrale St. Etienne
Maandag 5-5-2014. Zon 20°.
Vandaag een prachtige zonnige dag. Vanochtend op de fiets, langs het kanaal en de Yonne, naar Vermenton. In eerste instantie hadden we een prachtig fietspad. De afslag naar Vermenton viel ons tegen. Het pad was slecht geplaveid en het zat vol kuilen. Uiteindelijk toch het stadje bereikt. De fietsen geparkeerd en door het middeleeuws centrum gewandeld. De kerk is prachtig. Ook de stadspoort met de zonnewijzer is het bekijken waard. Nog even door het stadspark gewandeld en bij de jachthaven gekeken. Vermenton was ooit bekend door de vlottenbouwers. Tot het begin van de vorige eeuw werden de omgehakte bomen tot vlotten gemaakt om de rivier af te zakken.
Op de terugweg langs Cravant. Dit prachtige stadje gaan we nog een keer op het gemak bezoeken.
Fietspad langs de Yonne
Vermenton
Dinsdag 6-5-2014. Regenachtig 17°.
Vandaag regenachtig. Met de auto door het prachtige bourgondische landschap naar Chablis, een heel beroemd wijndorp. Chablis ligt aan de rivier de Serein. Het riviertje stroomt kalm langs het dorpje. De kenners kunnen hier uitstekende wijn proeven. Chablis heeft twee bezienswaardige kerken, de Église Saint-Marin uit het eind van de 12de eeuw en de Église Saint-Thibault uit de 15de-16de eeuw. Ooit was het dorp ommuurd restanten hiervan zijn de 11de-eeuwse Porte St-Jean en de 12de-eeuwse Porte du Bois. Het centrum is pittoresk.
Chablis
Chablis: washuis aan de Serein

Woensdag 7-5-2014. Half bewolkt, stevige wind 17°.
Weer verder richting Lille. Vroeg vertrokken. Om 14.00 uur aan op camping La Paille Haute in Boiry Notre Dame.

Donderdag 8-5-2014. Regenachtig, stevige wind 14°.
Weer verder richting Antwerpen. Onderweg veel files. Om 12.00 uur aan op camping Floreal in Sint Job in 't Goor.
's Middags even naar het stadje gewandeld.

Vrijdag 9-5-2014. Regenachtig, stevige wind 14°.
Laatste etappe.