Frankrijk Vendee

Dinsdag 27-5-2014. Regen en wolken 16°.
We gaan onderweg voor de 2e reis. Om 09.00 uur uit Amsterdam vertrokken. Onderweg betrok de lucht steeds meer en begon het te regenen. Het was een wat onrustige reis met veel verkeer, files en aan het eind van de rit nog een stevige omleiding. Veel later dan gepland arriveerden we op camping Beauséjour in Arques.
De voortent opgezet en de boel verder ingericht. Daarna lekker met den Beer om de meertjes van Beauséjour achter de camping gewandeld. Mooi en rustig. Het is hier een walhalla voor vogels. Zwanen, aalscholvers, futen en natuurlijk veel, heel veel eenden zwemmen hier rond. Aan de kant vissershutjes voor het vissen op forel.

Arques: meertjes achter de camping
Woensdag 28-5-2014. Bewolkt 16°.
Met de auto naar Saint Omer. Het moeraslandschap bij Clairmarais is mooi. Er staat daar een prachtige historische boerderij. In Saint-Omer de auto bij de enclos van St. Bertin geparkeerd en de oude ruines van deze abdij bekeken. Te voet naar het centrum. Onderweg zien we dat er zowel Vlaamse als Franse invloeden zijn in de bouwstijlen. De grote pleinen doen heel vlaams aan. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is imposant. Het is de grootste kerk uit de omgeving en bezit prachtige kunstschatten zoals o.m. een schilderij van Rubens. Via een poortje bij de kathedraal het stadspark ingelopen. Hier prachtige plaatjes en uitzichten.
Bijzonder is ook het Sandelinmuseum dat is gehuisvest is in een prachtig herenhuis. Tenslotte gestopt bij de ruïne van de St-Bertinabdij. Volgens de folder van de VVV is de geschiedenis van Saint-Omer hier begonnen.
Saint Omer: Ruïnes van de abdij van St. Bertin
Saint Omer: Kathedraal ND
Saint Omer: stadspark (jardin publics)
Donderdag 29-5-2014. Bewolkt 16°.
Hemelvaartdag. We gaan vandaag in de buurt wandelen langs een uitgezet traject. Het voert ons eerst langs de meertjes en het moerasgebied. Daarna komen we in het lage (saaie) deel van Arques. Langs de kristalfabriek lopen we naar de Scheepslift van Les Fontinettes. De lift ziet er spectaculair uit. De lift van Les Fontinettes verving vijf sluizen en kon twee schepen ineens versassen tijdens amper 45 minuten. Deze snelheid was toen revolutionair. Het hoogteverschil dat wordt overbrugd bedraagt 13 meter. Wanneer de ene bak naar beneden zakt dan gaat de andere naar omhoog, zo hoefde de stoommachine niet al te veel kracht uitoefenen voor een snelle werking. Nu worden de schepen via een grote sluis versast. Verder gewandeld naar het centrum. Het centrum wordt door veel riviertjes doorsneden. Het stadhuis is het bekijken waard evenals het kasteel dat aan de Haute Meldyck staat.
Arques: Scheepslift Les Fontinettes
Arques: Kasteel van Mme Durand
Vrijdag 30-5-2014. Bewolkt 16°.
Het is vandaag, qua weer, een treurige dag. Met de auto naar Aire sur la Lys. Een voormalig vestingstadje met een prachtig middeleeuws centrum. De kerk St. Pierre en het Belfort verwelkomen je al van verre. Helaas stond het Belfort volledig in de steigers. Het stadje wordt doorstroomd door de Leie. Dit geeft prachtige doorkijkjes met watermolens, e.d. Bij het grote plein staat een prachtig pand dat nu door de VVV wordt gebruikt, het baljuw-huis. Er was vandaag zelfs markt op het plein. Na de koffie verdergereden naar Helfaut. Hier ligt La Coupole. La Coupole is een onderaards complex. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd en was bestemd voor de opslag en het lanceerklaar maken van V2-raketten. De RAF voerde tijdens de bouw van La Coupole heftige luchtaanvallen op dit complex uit.
Aire sur la Lys: Baljuwhuis
Helfaut: La Coupole
Zaterdag 31-5-2014. Bewolkt 16°.
Vandaag weer in de auto. Eerst naar Cassel. Cassel is een typische Vlaamse stad, gebouwd op de top van de Mont Cassel. Met zijn 176 m is dit de hoogste 'berg' in Frans-Vlaanderen. De auto geparkeerd en te voet verder. Rondom de Grand Place staan huizen met statige puntdaken uit de 17e en 18e eeuw. Ook zijn het 16e-eeuwse Landshuys (nu een museum) en de gotische hallenkerk bekijken waard.
Op de heuvel van het kasteel is een gedenkteken geplaatst voor de 3 veldslagen die er bij Cassel zijn gevoerd.
Hierna verder naar Éperlecques. Even buiten Éperlecques, aan de rand van het bos, staat een indrukwekkend monument dat de nazi’s bouwden om hun geheime vernietigingswapens te ontwikkelen. Deze bunker wordt het Blockhaus genoemd. Het gevaarte is meer dan 20 meter hoog en is tussen 1943 en 1944 gebouwd. De eerste V2 lanceerbasis zou hier ondergebracht worden om Londen en Antwerpen te vernietigen. Na Engelse bombardementen in augustus 1943 werd de bouw stilgelegd en het gebouw ingericht als fabriek voor vloeibare zuurstof voor V2 motoren.
Hierna nog even in Éperlecques rondgewandeld.
Éperlecques: Le Blockhaus
Le Blockhaus: entree
Cassel: Landshuys
Zondag 1-6-2014. Bewolkt, later een beetje zon 13°.
Vandaag weer verder in de richting van Normandië. Zondag dus rustig op de weg. Voor elven waren we aan op Camping Aux cygnes d'Opale in Blangy sur Bresle. Een plaatsje gezocht en de boel opgezet. Daarna lekker met Beertje om het meer achter de camping gewandeld. ’s Middags Blangy sur Bresle bezocht. Het is een stil provincieplaatsje met een prachtige kerk. Ook de Manoir de Fontaine is prachtig. Dit kasteeltje is gebouwd door de Abbé van Tréport. Het is ooit bewoond geweest door koning Hendrik IV tijdens zijn strijd in Normandië. Tegenwoordig wordt het glasmuseum hierin gehuisvest. Rondom het kasteeltje kun je heerlijk wandelen.
Blangy: Watermolen in de Bresle
Blangy: Manoir de Fontaine
Maandag 2-6-2014. Bewolkt, later een beetje zon 16°.
Om 09.00 uur uit Blangy vertrokken. Via de snelweg richting Fécamp gereden. Van hier langs binnenweggetjes naar camping L’Aiguille Creuse in Les loges. Om 11.00 uur aan. De boel opgezet en daarna om de boodschappen en benzine. ’s Middags de buurt verkend. Les Loges is een vriendeljk dorpje met een paar winkeltjes. Het kerkje is charmant.
Les Loges: Kerkje
Dinsdag 3-6-2014. Wolken, later een beetje zon 15°.
Vanochtend met de auto naar Étretat. Het ligt op 6 km van de camping. In het stadswapen van deze stad staat: "Mijn poorten staan altijd open". Dit duidt op de rotspoorten langs de Falaisekust. Door het eeuwenlange gebeuk op de kust heeft de zee deze poorten gemaakt. Vanaf het centrum hebben we een prachtig uitzicht op deze wonderen van de natuur. De auto geparkeerd en de wandelroute langs Falaise d'Aval en daarna de Falaise d'Amont gemaakt. De uitzichten zijn wonderschoon. Het was trouwens wel een hele hijs. Op de terugweg nog even met onze Berin langs het (kiezel)strand gelopen. Ze was weer niet uit de zee te slaan. Langs de boulevard staan 2 reproducties van Claude Monet. Hij heeft hier veel geschilderd.
Étretat: Mia voor de Falaise d'Aval
Étretat: Bovenop de rots
Étretat: Falaise d 'Amont
Étretat: pad langs de kust
Woensdag 4-6-2014. Regenachtig, stevige wind 12°.
Vandaag de andere kant op richting Fécamp. Door het schilderachtige Normandische landschap bereiken we deze vissershaven. De Kerk St-Trinité is interessant. Deze voormalige abdijkerk stamt uit de 12de - 13de-eeuw en is later gedeeltelijk vernieuwd. In het kloostergebouw zijn het raadhuis en het lyceum gevestigd.
In Fécamp ontstond in 1510 de eerste benedictijner likeur, gedestilleerd uit kruiden die aan de rotskust voorkwamen. De distilleerderij en het museum bekeken in het Palais Bénédictine. Dit enorme gebouw is een eerbetoon aan de lokale wijnhandelaar Alexander Le Grand, die het likeurrecept herontdekte. Van de abdij is niet veel meer over. Guy de Maupassant woonde enige tijd in Fécamp. Enkele van zijn verhalen gaan over dit stadje.
Fécamp: Palais Bénédictine
Fécamp: Abdijkerk
Donderdag 5-6-2014. Half bewolkt 16°.
Vandaag verder gereisd naar camping le lac des Charmilles in Torigni sur Vire. Om 11.00 uur aan. De boel opgezet en even naar het stadje gelopen. Torigini sur Vire is een vriendelijk stadje dat er in de 2e wereldoorlog behoorlijk van langs heeft gehad. Het op de muren na geheel verwoeste kasteel, 17de eeuw, werd weer opgebouwd. Het is nu het raadhuis en een museum met meubels en tapijten.
’s Middags naar Saint-Lô. Van Saint-Lô was niet veel meer over toen het in juli 1944 door de Amerikanen werd bevrijd. De stad heeft daarom de bijnaam 'Capitale des Ruines' (Hoofdstad van de Ruïnes). Saint-Lô is heropgebouwd rondom de 'enclos', een stadje hoog op de rots die boven het Saint-Lô-dal uitsteekt. De stad is vooral bekend om zijn Haras National (nationale paardenstoeterij). Het moderne Stadhuis herbergt een museum met tapijten en schilderijen. Tegen de muur hangt het stadswapen met een paard erin. Op het plein bij het stadhuis staan resten van de oude gevangenis, nu een gedenkplek voor de slachtoffers van het naziregime. Op de Promenade des Remparts et Jardins hebben we een mooi uitzicht op het dal van de Vire.
Saint-Lô: De wallen rond de Enclos + kerk St. Jean
Saint-Lô: Haras National
Vrijdag 6-6-2014. Zon 25°.
Vroeg uit Torigny sur Vire vertrokken. Vanwege de viering dat het 70 jaar geleden is, dat de invasie in Normandië plaatshad was er geen vrachtverkeer op de weg. Het schoot onderweg dus flink op en om 11.00 uur waren we al in Héric op Camping La Pindiére. De boel opgezet. ’s Middags het stadje even bekeken. Het is hier een beetje saai. Er zijn wat winkeltjes en het enige vermeldenswaardige is een knoepert van een kerk die hoog boven het stadje uitsteekt.
Héric:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 7-6-2014. Zon 25°.
Vandaag weer verder gereisd. Vannacht heeft het stevig geonweerd. Ook vanochtend regende het nog. Daarom wat later dan gepland, vertrokken. Onderweg knapte het op en kwam zelfs de zon tevoorschijn. Het plan was om in St. Jean de Monts te gaan logeren. Helaas viel de camping ons erg tegen. In de achteruit en verder gereisd naar camping Village de la Guyonnière in St. Julien des Landes. Dit beviel beter. De boel geïnstalleerd en de voortent opgezet. ’s Middags naar het meer van Jaulnay gewandeld. Dit meer is vernoemd naar de gelijknamige rivier. Om het meer is een prachtig wandel- en VTT-pad aangelegd. De natuur is hier schitterend. .
Het meer van Jaulnay
Zondag 8-6-2014, 1e pinkersterdag. Zon 25°.
Vandaag weer een zonnige dag. Vanochtend met de auto naar Apremont. Apremont is een schilderachtig dorpje op een kleine 20 kilometer van de camping. Het dorp wordt beheerst door het kasteel. Twee grote torens en een kapel zijn de enige overblijfselen van het 16de-eeuwse renaissancekasteel van admiraal Philippe de Chabot. In de bijgebouwen is de Mairie gevestigd. Tegenover het kasteel ligt de kerk St. Martin. Langs het dorpje stroomt de rivier de Vie. De auto geparkeerd en in de omgeving gewandeld.
Apremont: Kasteel
Maandag 9-6-2014, 2e pinkersterdag. Zon 25°.
Eerst naar St-Gilles-Croix-de-Vie. Deze levendige vissers- en badplaats ligt aan het begin van een rotsachtige kuststrook, de Corniche Vendéenne. Recht tegenover het stadje ligt het Ile d’Yeu. Vanuit St-Gilles kun je de overtocht maken. Tussen de twee stranden (Bois-Vinet en Grande Plage) mondt het riviertje de Vie uir in de Atlantische Oceaan. Even in het stadje rondgewandeld. Het pittoreske centrum van St-Gilles heeft een doolhof van smalle straatjes met witgekalkte vissershuisjes.
Verder naar Brétignolles. Brétignolles is een wat kleinere badplaats. Beertje kon zich hier op een stil strandje lekker uitleven. Daarna nog even in Landevieille bij camping Pong gekeken. Ooit hebben we hier een tijdje gekampeerd. ’s Middags weer van de rust en het zoete campingleven genoten.
Brétignolles: Majesteit neemt een moment rust ......
St-Gilles-Croix-de-Vie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 10-6-2014. Zon 23°.
Met de auto naar La Roche sur Yon. Tijdens de oorlog tussen de Vendée en de republikeinen werd de stad in brand gestoken en volledig verwoest. In 1804 besloot Napoleon er een strategisch middelpunt van te maken. De stad heeft een rechthoekige stadsindeling en werd gebouwd rond een groot exercitieplein. Dit voormalige militaire oefenterrein heet tegenwoordig Place Napoléon. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de keizer te paard. De stadsindeling deed ons vreemd aan. Vanaf het plein al die kaarsrechte straten .........
Op het plein van Napoleon is een dierentuin aangelegd voor "mechanische" dieren. Zo zijn er ondermeer famingo's, kikkers en een enorm nijlpaard.
De uit de 19de eeuw stammende Église St-Louis is de grootste kerk van de streek. Rondom het Place de la Vieille-Horloge staan fraai gerestaureerde huizen. Op de terugweg in La Mothe Achard gestopt en even rondgewandeld.

La Roche sur Yon: Place Napoleon
La Roche sur Yon: Kikkers
Woensdag 11-6-2014. Zon 27°.
Vandaag weer verder naar het Marais Poitevin. Om 11.00 uur aan op Camping De La Venise Verte in Coulon. De boel geinstalleerd en de voortent opgezet. Na de lunch in de omgeving gewandeld. De camping ligt aan de Sèvre, middenin het natuurgebied. We komen hier voor de tweede keer. Het is een natuurgebied dat behoort tot de “Grand sites de France”. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Onderweg steeds weer de prachtige flora en fauna. Onderweg kwamen we nog een otter tegen. Die schijnen hier volop te verkeren.
Marais Poitevin: Beverrat.
Donderdag 12-6-2014. Zon 30°.
Vandaag weer een hele warme dag. De fietsen gepakt, Beer in haar kar en westwaarts gefietst langs de Sèvre. Het is een schilderachtig rivier met heel veel prachtige uitzichten. Je kunt hier perfect fietsen. Via achterafjes in Le Mazeau beland. Een stil dorpje met een paar kleine winkeltjes. De kerk was even zoeken maar HIJ was er (de kerk dan). In het park even gerust en weer langs de rivier teruggefietst. ’s Middags rust.
Sèvre:
Sèvre:
Vrijdag 13-6-2014. Zon 28°.
Ondanks de hitte vandaag met de auto op stap om Niort te bezoeken. De auto in het centrum geparkeerd en langs de rivier de Sèvre Niortaise, die zich door deze stad kronkelt, naar het centrum gewandeld. Op de Place de la Brèche vinden we een mooie kerk en het oude stadhuis: het Hôtel du Pilori. Even verderop staat de door Hendrik II Plantagenet begonnen en door Richard Leeuwenhart voltooide burcht. De donjon met twee zware torens is bewaard gebleven. Hierin is het streekmuseum gevestigd. Naast de burcht staan de Hallen. Hier wordt nog dagelijks een voedselmarkt gehouden. Hierna via het gezellige centrum, naar de bovenstad, waar de Église St. André staat te pronken. Via de Vieux Pont weer terug.
Niort: Donjon
Niort: Stadhuis
Zaterdag 14-6-2014. Zon 24°.
Vandaag weer prachtig weer, we beginnen het zelfs normaal te vinden. Op de fiets met beer in haar koets naar Arcais. Mooi fietstocht door de prachtige natuur. In Arcais de fietsen op het plein bij de kerk geparkeerd. Eerst langs de Garenne gewandeld en de oude boerderijen bekeken. Daarna nog even door het dorpje. Het haventje is pittoresk. Aan het haventje staat een voormalig hotel. Het doet wat nostalgisch aan. Op de terugweg in Irleau gestopt. Ook hier weer een prachtig haventje.
Beer neemt een pauze
Arcais: Doorkijkje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 15-6-2014. Zon 22°.
Er wordt vandaag een marathon in het Marais gehouden. In Coulon ligt de start en de eindstreep. Omdat alles is afgezet gaan we te voet naar het stadje. Coulon is de belangrijkste toegangspoort tot het moerasgebied de Marais Mouillé. Het doet leuk aan met de smalle straatjes met oude, witgekalkte, huizen en een imposante kerk uit de de 12de eeuw. Op de kade langs de Sèvre Niortaise kun je bootjevaren op de kanalen. In het Maison des Marais Mouillés is de VVV gehuisvest. Ook kun je er kennismaken met de geschiedenis van de streek en over de drooglegging van het gebied. Voor het gebouw aan de rivier staat een leuk beeld van een Libelle, een bekende bewoner van het moeras. Er heerst vandaag een feestelijke stemming. ’s Middags nog een flinke wandeling door het Marais gemaakt.
Coulon: centrum + kerk
Coulon: Libelle
Sèvre: Stuw en sluis
Marais Poitevin

Maandag 16-6-2014. Zon af en toe een wolk 22°.
Verder gereisd naar camping Les Nobis in Montreuil Bellay. Om 11.00 uur aan en de boel opgezet. 's Middags het stadje bezocht. Montreuil-Bellay ligt in het dal van de rivier de Thouet. Het is een historisch stadje dat wordt beheerst door het kasteel. Het bestaat eigenlijk uit 3 kastelen: Een burcht uit de 13e eeuw, het zogenaamde nieuwe kasteel uit de 15e eeuw en het kleine kasteel uit de 15e eeuw met een middeleeuwse keuken en 4 traptorens. Hiernaast ligt de Collegiale uit de 15e eeuw. Het kasteel ligt op 5 minuten lopen vanaf de camping. Even verderop een prachtige kerk en een klooster. Verder het stadje ingelopen. Alles ademt hier historie. In het stadje restaurantjes en winkeltjes van ambachtslieden. Hierna teruggewandeld over de wallen. Van de oude stadspoorten zijn nog restanten te zien van De Porte Nouvelle en de Porte St. Jean.

Montreuil Bellay: Kasteel en Collegiale
Montreuil Bellay: Porte St. Jean

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 17-6-2014. Bewolkt 16°.
Vandaag is het een wat sombere dag. Rond de middag arriveren we op de camping Municipal in Bernay. De boel geïnstalleerd en daarna naar het stadje gewandeld. Bernay bezit een van de oudste abdijen van Normandie: de kerk Saint Croix. Vervolgens, via schitterende plaatjes van middeleeuwse vakwerkhuisjes naar de Eglise Abbitiale en het Museum gewandeld. . In dit Musée Municipal wordt een collectie keramiek, wapens en schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters tentoongesteld. Ook het stadhuis is bezienswaardig.
Het is een prachtig stadje.
Bernay: "Vakwerkhofje"
Bernay: Église St. Croix

Woensdag 18-6-2014. Zonnig 23 °.
Vandaag weer een stevige reis. Via Rouen en Beauvais om 12.00 uur aan op camping de la Trye in Bresles. De boel opgezet en gerust. ’s Middags eerst even naar het stadje gelopen. Het heeft een gezellig centrum met een prachtig stadhuis en een majestueuze kerk. Verder de gebruikelijke franse winkeltjes. Aan het eind van de middag met den Beer in het achter de camping gelegen natuurgebied gewandeld. Volop rust. Het groen wordt doorsneden door het riviertje de Trye. Verder zijn er nog een paar (afgesloten) visvijvertjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bresles: centrum
Donderdag 19-6-2014. Zonnig 23 °.
Vanochtend naar Beauvais. De stad is in de 2de Wereldoorlog stevig gebombardeerd, waardoor een groot deel van de stad werd verwoest. Door de herbouw heeft het huidige centrum een wat modernere uitstraling gekregen. De auto geparkeerd en het oude gedeelte ingelopen naar de Kathedraal St. Pierre. Deze kathedraal is beroemd en berucht. De mensen in Beauvais waren zo ambitieus dat er het een en ander misliep. Er waren niet alleen bouwproblemen (het gewelf is na de bouw ingestort en ook de toren overkwam dit lot) maar ook financiële problemen zodat deze kathedraal eigenlijk nooit afgewerkt is. De restauratiewerkzaamheden zullen tot na 2020 voortduren. Feit is dat de kathedraal St-Pierre nog altijd het hoogste gotische gewelf heeft dat meer dan 45 meter hoog is.
Verder door het centrum gewandeld richting het Musée départemental de l'Oise in het voormalig bisschoppelijk paleis. Je moet de ingang voorbij om de binnenplaats en de mooie gevel van het paleis te zien. In het museum worden meestal tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. De kerk St-Etienne, Romaans en laatgotisch, is het bekijken waard.
Beauvais is ook bekend om de wandtapijten, In 1664 stichtte Jean-Baptiste Colbert een fabriek waar wandtapijten geweven werden. Deze fabriek heeft de Duitse bombardementen in 1940 niet overleefd. In de Galerie nationale de la Tapisserie is een museum van wand tapijten gevestigd. Hier wordt naast de tentoonstelling van vele wandtapijten ook meer over de geschiedenis van de verwoestte fabriek gemeld.
Beauvais: Kathedraal St-Pierre
Beauvais: Bisschoppelijk paleis
Vrijdag 20-6-2014. Half bewolkt 21°.
Vandaag weer verdergereisd naar Boiry Notre Dame. Een kort stukje over de snelweg, dus we waren vroeg aan op Camping La Paille Haute. De boel opgezet. ’s Middags met de auto naar Douai. Douai dankt haar rijkdom aan de lakenhandel. De auto in het centrum geparkeerd en te voet verder. Het Belfort boven het stadhuis kun je niet missen. Het steekt hoog boven de stad uit. Volgens de folder heeft hij 62 klokken. Hij is prachtig. Verder gewandeld langs de Collégiale Saint-Pierre. De kerk is pas gerestaureerd. Hij is zo groot dat hij niet op de foto past. Douai bewaart veel herinneringen aan zijn militair verleden als vestingstad zoals de stadspoorten, het militair arsenaal, de kazernes en de kanonnengieterij. De stadspoort naar Velenciennes is bewaard gebleven op een grote rotonde.
Douai: Port de Valenciennes
Douai: Stadhuis en Belfort

Zaterdag 21-6-2014. Half bewolkt 21°.
Onderweg naar Turnhout. Het eerste deel van de reis verliep heel voorspoedig. Tussen Turnhout en Antwerpen een mega-file. Om 12.00 uur aan op camping de Baalse Heide. De boel geïnstalleerd en voor de inwendige mens gezorgd. 's Middags hebben we op de fiets de buurt verkend. De omgeving is prachtig.

Zondag 22-6-2014. Zonnig 23°.
Mooie dag. 's Morgens op de fiets Turnhout bezocht. Een echte gezellige Belgische stad met veel winkels en terrassen. Turnhout wordt de "speelkaartenstad" genoemd. In de 20ste eeuw groeide Turnhout uit tot de enige fabrikant van speelkaarten in België en tot één van de belangrijkste producenten in de wereld. Het Turnhouts troefke is een roomboterkoekje in de vorm van een speelkaart. De fietsen geparkeerd en in het centrum rondgewandeld. Via het plein met de Sint Pieterskerk naar het Begijnhof gewandeld. Rond een langwerpig plein staan oude begijnenwoningen, uit de 17de eeuw. Verdergewandeld naar het Kasteel. Hier stond oorspronkelijk het jachtslot van de hertogen van Brabant. In de 19de eeuw fungeerde het als gevangenis.
Turnhout: Kasteel
Turnhout: Begijnhof
Maandag 23-6-2014. Zonnig 23°.
Op de fiets langs het Belse Lijntje naar Baarle Nassau en Baarle Hertog. Het fietspad loopt door een prachtig natuurgebied. Baarle Hertog is het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes België en Nederland die, in elkaar verweven het dorp Baarle vormen. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een dorp is uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters, twee postkantoren en twee brandweerkorpsen. Maar met één bevolking die ooit de kost verdiende met het smokkelen van allerlei spulleboel. Baarle is een gezellig dorp. Apart vonden wij het centrum met de grenspaal. Dit is een getrouwe kopie van de officiele grenspalen en staat symbool voor alle internationale kruispunten binnen de Baarles.
Belse lijntje:
Baarle Hertog: Grenspaal
Dinsdag 24-6-2014. Zonnig 21°.
Weer naar Amsterdam.