Portugal (rondreis).

Vrijdag 10-4-2015. Zonnig 21°.
Begin van de eerste reis. We zijn onderweg naar Portugal. Na 14 reisseizoenen hebben we met weemoed afscheid genomen van onze vertrouwde Volvo. Hij is opgevolgd door een Subaru Outback, een krachtpatser uit Japan.
Om 10.00 uur vertrokken. Onderweg veel files. In Antwerpen stond de ring vol met (vracht)auto's. Ook hier schoot het niet erg op.
Om 13.30 uur aan op Camping Groenpark in Zele.
De boel opgezet en eerst even flink gerust. 's Middags langs het Donkmeer gewandeld. Dit meer is een flinke recreatieplas. Langs de oevers mooie begroeiing en veel vogels. Door het mooie weer zaten de terrassen vol. Het deed knus aan.

St. Job in 't Goor Zele Boiry Notre Dame Versailles Aventon Bordeaux Bidart Urrugne Puebla de Sanabria Burgos Salamanca Mougas Vila do Conde Nazare
De eerste stop.
Zele: Donkmeer

Zaterdag 11-4-2015. Wolken af en toe een bui 14°.
Vandaag weer verder gereisd. Om 08.30 uur uit Zele vertrokken. De badge, die we ons bij de ANWB hebben aangeschaft, werkte goed op de tolweg. Een uitkomst!
Tot Parijs ging het allemaal voorspoedig. Daarna werd het erg druk. Om 13.30 gearriveerd op Camping Hutopia in Versailles. De ons toegewezen plek was heel erg klein en heel scheef. Een andere uitgezocht. Geïnstalleerd en geluncht.
’s Middags naar Versailles gereden. Het was er druk en het vinden van een parkeerplaats lukte niet. Desondanks vanuit de auto even rondgekeken. Mooi stad die we op een later moment nog eens gaan bezoeken. Overigens wel vanaf een andere camping.
Met den Beer in de omgeving van de camping gewandeld. Er ligt daar een prachtig bos.

Het bos van Versailles.
Magnoliaboom
Zondag 12-4-2015. Zon en weinig wind 21°.
Vandaag weer verdergereisd. Om 08.30 uur uit Versailles vertrokken. Het duurde vrij lang voordag we de snelweg bereikten. Vandaar een rustige reis naar Aventon in de buurt van Poitiers. We logeren op camping du Futur. Vriendelijke ontvangst. De boel opgezet en lekker voor de caravan gegeten. 's Middags Aventon bezocht. Het is een echt woonstadje. Er zijn geen winkels te bekennen. Bezienswaardig is het gelijknamige kasteel uit de 16e eeuw. Voor het kasteel staat een pitoresk kerkje. Daarna met Beer door de velden gewandeld. Het koolzaad stond in de zon te stralen.
Aventon: Chateau d'Aventon
Aventon: Kerkje

Maandag 13-4-2015. Zon en weinig wind 29°.
Het is zomer in het zuiden. De dag begon nevelig maar daarna werd het heet. Om 09.00 uur uit Aventon vertrokken. We kwamen vrij snel op de doorgaande weg naar Bordeaux. De tolvrije N10 gevolgd en om 12.30 uur aan op Camping Le Village du Lac in Bruges, een voorstadje van Bordeaux. De boel opgezet en lekker in de schaduw gegeten. Na de siesta boodschappen gedaan en getankt. De wandeling met Beer viel wat tegen. In de buurt van de camping ligt een groot meer. Helaas was er geen strandje waar ze kon zwemmen.

Dinsdag 14-4-2015. Zon 30°.
Vandaag op de fiets, Beer in haar kar, naar het centrum van Bordeaux. Er ligt hier een prachtig fietspadennetwerk. De fietsen bij de Garonne geparkeerd en te voet verder. Het oude Bordeaux straalt de rijkdom uit van weleer. Veel huizen zijn meer dan 200 jaar oud en werden prachtig gerestaureerd. Sinds 2007 behoort deze historische wijk tot het Werelderfgoed van de Unesco. Via de Porte du Cailhau zijn we het centrum ingelopen richting het Grand Théâtre. Een monumentaal pand dat door de bevolking als mooiste theater van europa wordt genoemd. Verdergelopen naar Quinconces, een groot plein waar het standbeeld van de Girondijnen staat. Dit werd begin vorige eeuw opgericht ter ere van afgevaardigden van de stad tijdens de Franse Revolutie. Hierna even gestopt bij de Eglise ND. De wandeling afgemaakt via de Kathedraal, het stadhuis (voormalig kasteel van Rohan) en het Beursplein. Hier staat een mooi paleis, het gebouw van het Musée National des Douanes en een elegante fontein. De fietsen weer opgezocht en terug naar de camping gefietst.
Bordeaux: Porte de Cailhau
Bordeaux: Quinconces standbeeld Girondijnen
Bordeaux: Stadhuis
Bordeaux: Beursplein
Woensdag 15-4-2015. Bewolkt 21°.
Vandaag weer verder. Het weer is wat milder dan de afgelopen dagen. Om 08.30 uur onderweg. De drukte op de rondweg van Bordeaux viel erg mee. Rustige reis langs de A63. Omdat we hier verschillende malen door de tol moesten, hadden weer heel veel plezier van onze tolbadge. Het laatst deel van de rit ging wat minder soepel omdat men druk bezig is om de snelweg te verbreden.
Voor twaalven aan op camping Larrouleta in Urrugne. De boel opgezet. Na de lunch om de boodschappen en daarna Urrugne bezocht. Het is een vriendelijk plaatsje aan de voet van de Pyreneeën. De kerk steekt fier boven het stadje uit. Op de zonnewijzer bij de kerk staat een gravering met de tekst “Alle uren verwonden, het laatste doodt”. Een fatalistische uitdrukking in de stijl die de Basken graag gebruiken voor hun zonnewijzers en klokkentorens.
Urrugne: Centrale plein met de kerk
Urrugne
Donderdag 16-4-2015. Wolken en regen 12°.
Vandaag weer verder. Met miezerig weer uit Urrugne vertrokken. Het eerste stuk in Spanje was erg druk. De weg naar Burgos is prachtig. Je gaat door heel veel tunnels. Rond 12.00 uur aan op camping Fuentes Blancas in Burgos. Na de lunch op de fiets naar het centrum van Burgos. De fietsen geparkeerd. Via de Arco de Santa Maria loop je zo tegen de beroemde kathedraal op en het oude centrum binnen. Je waant je in vroeger tijden. Na een uitgebreide bezichtiging zijn we verder door de stad gewandeld. Onderweg schilderachtige pleintjes. Het monument voor El Cid ziet er stoer uit.
Burgos: Arco de Santa Maria
Burgos: Kathedraal.
Vrijdag 17-4-2015. Wolken, later een zonnetje 14°.
Vandaag weer een reisdag. Via Leon naar Puebla de Sanabria gereisd. Onderweg rust en ruimte. De snelwegen in Spanje zijn heel rustig. De kwaliteit is over het algemeen goed. Het laatste stuk was wat hobbelig. Rond 12.30 uur aan op Camping Isla de Puebla. Een plaatsje uitgezocht en na de lunch het stadje bezocht. Puebla de Sanabria is een charmant oud stadje met een historisch centrum. Via een steile keienstraat komen we op de Plaza Mayor. Hier staat het uit de 12e eeuw stammende kerkje Nestra Senora de Elzogua. Hiernaast staat een schilderachtig kapelletje: Ermita de San Cayetano. Het kasteel uit de 15e eeuw ligt bovenop de heuvel.
In het dorpje winkels met allerlei snuisterijen. Habones een soort witte bonen zijn de plaatselijke specialiteit.
Puebla de Sanabria: hoofdstraat naar de kerk
Puebla de Sanabria: Kasteel
Zaterdag 18-4-2015. Wolken, af en toe een bui 9°.
Vandaag een uitstapje naar Bragança. De rit door de Serra de Nogueira ging soms flink omhoog. De natuur is hier prachtig. Heel veel paarse en gele begroeiing. De auto in Bragança geparkeerd en te voet de citadel beklommen. Deze vesting is volledig bewaard gebleven, de witte huisjes doen vriendelijk aan. De middeleeuwse burcht overheerst het geheel. Hij stamt uit de 12de eeuw. Naast het kasteel staat de kerk Santa Maria do Castelo. Hij is fraai en het bekijken waard. Even verderop staat een schandpaal, pelourinho, op een sokkel in de vorm van een granieten everzwijn. De citadel weer afdalend ligt rechts de mooie São Bento kerk . Het is in renaissance stijl gebouwd. In het vroegere bisschoppelijke paleis is nu het Museu do Abade de Baçal gevestigd. Op de terugweg weer van de mooie uitzichten genoten.
Door de bergen richting Bragança
Bragança: Santa Maria do Castelo
Bragança: Kasteel
Zondag 19-4-2015. Wolken, later zon 15°.
Toen we wakker werden vroor het 2 graden. De boel ingepakt en om 08.30 uur vertrokken. Op de snelweg was het erg rustig. Het eerste deel ging het flink omhoog. Ook de kwaliteit van het wegdek liet te wensen over. In de buurt van Ourense begon het weer wat op te knappen. Via Vigo naar Mougas. We logeren hier op camping O Muinho.
’s Middags van het campingleven genoten (ènvan het uitzicht over de Atlantische Oceaan).
Krabben!!!!!
Mougas: kustpad naar de camping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 20-4-2015. Half bewolkt 15°.
Vandaag eindelijk weer eens op de fiets. Den Beer in haar koets en via het fietspad langs de kustweg naar Baiona. Het ging af en toe flink omhoog. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. De kust is rotsachtig. Hier tussen genieten de meeuwen van het moois en het lekkers uit de oceaan. In Baiona de fietsen geparkeerd bij het vroegere koninklijke fort (nu een Parador). Vandaaruit naar het centrum gewandeld. In het stadje staat de Pinta centraal. Dit karveel kwam in 1493 in deze kleine haven aan om het nieuws te verkondigen dat Columbus Amerika had ontdekt. Een monument met anker herinnert hier aan. In de haven liggen plezier- en vissersvaartuigen. Op de bogen van de 12e eeuwse kerk staan op de bogen de symbolen van de gilden die meehielpen om hem te bouwen.
Baiona: Koninklijk fort
Baiona: monument + replica Pinta
Dinsdag 21-4-2015. Half bewolkt 16°.
Vandaag weer met de auto naar Tui (Spanje). De bovenstad van Tui is versterkt en ommuurd. De kathedraal heeft veel weg van een kasteel. Verder heeft het historisch centrum een middeleeuwse sfeer, met prachtige hoekjes, rijke huizen en resten van de stadsmuur. Op sommige plekken heb je een prachtig uitzicht over de Miño en de Portugese oever.
Hierna verder gereden naar Valença do Minho. Sedert 1885 is het door een brug met Tui verbonden. De brug is meer dan 300 meter lang en ontworpen door Ir. Eiffel. Valença do Minho is een vestingstad met stadswallen die in de 17e eeuw zijn opgetrokken. Binnen de wallen ligt de oude stadskern. Naast gezelllige straatjes tref je hier een paar kerken en de Pousada. Tenslotte naar Vila Nova de Cerveira. In dit grensstadje zou je t.b.v. Easytoll je kenteken kunnen koppelen aan je creditcard.
Tui: Kathedraal
Tui: Capilla San Telmo
Valenca: Vesting
Valenca: pleintje met kapel
Woensdag 22-4-2015. Eerst regen later zon 16°.
Naar Pontevedra. Onderweg een prachtig uitzicht op Vigo. Pontevedra heeft een mooi stadscentrum. In de smalle straatjes en door arcaden omsloten plaza’s heerst een serene rust. Er zijn kleurrijke winkeltjes en gezellige restaurants. Bezienswaardigheden te over. We zijn begonnen bij het Plaza de España, hier staan de gebouwen van het raadhuis en de gedeputeerde staten. Zij staan in contrast met de ruïnes van Santo Domingo, een 14de-eeuws nationaal monument. Verder doorgelopen naar de San Francisco-kerk en de Santa Maria-basiliek. Aan het Praza de Lena, een klein pleintje, staan twee 18e eeuwse herenhuizen die samen het Museo de Pontevedre vormen. Net als in Baiona komt Columbus hier ook weer in beeld omdat hij zijn eerste schip, de 'Santa Maria', hier liet bouwen.
Aan het eind van de dag het Santa Maria bezocht. Dit is een Romaans klooster aan het strand van het vissersstadje Oia. Ooit zouden christelijke schepen die door Turkse piraten werden achtervolgd, zich hebben schuilgehouden in de haven van Oia.
Pontevedra: Basiliek Santa Maria
Pontevedra: Praza de Lena
Pontevedra: Met vader Abraham
Oia: Klooster Santa Maria
Donderdag 23-4-2015. Zonnig 18°.
Vandaag weer verder. Omdat we niet zover hoeven èn omdat er met Portugal een tijdsverschil van een uur is, vrij laat vertrokken. De auto moest er weer flink aan trekken. Het hoogteverschil is behoorlijk. Van de mooie uitzichten genoten.
In Portugal wordt op een aantal trajecten gebruik gemaakt van electronische tolheffing. Op 4 grensplaatsen over Portugal verdeeld kun je je aanmelden. De kosten worden dan via de credit card verrekend. Over het noordelijke punt was niet helemaal duidelijk waar zich dat bevindt. Op de routekaart van de ANWB wordt Vila Nova de Cerveira genoemd. Op de website van ANWB de tolweg bij Viana do Castelo. Vandaag hebben we zekerheid gekregen. De registratie kan in Viana do Costelo bij het benzinestation op km-punt 64. Dit is 3 km zuidelijk van Viana. De aanmeldingsprocedure is eenvoudig. Je rijdt het aanmeldingspunt in. Er wordt een foto van je kenteken gemaakt. In de info-zuil kun je je creditcard insteken. Als het wordt geaccepteerd krijg je een bewijs van aanmelding. Om 11.30 uur aan op Camping Vila Cha. De weg naar de camping is over een km of 6 erg hobbelig. Rustig aan gereden. Ingecheckt en de boel opgezet. ’s Middags lekker langs het strand gelopen. De stranden zijn hier eindeloos en heel stil.
Vila do Conde
Vrijdag 24-4-2015. Een grote regenbui 12°.
Vandaag een hele natte dag. In de middag knapte het gelukkig een beetje op. In de auto naar het centrum van Vila do Conde. Het is een drukke stad, wellicht kwam dat ook door de weekmarkt. De auto geparkeerd en te voet rondgewandeld. Bezienswaardig vonden wij het imposante Mosteiro de Sta Clara aan de rivier. Het slaapgedeelte stamt uit de 18e eeuw. Het is nu een heropvoedingstehuis voor jongeren. De verderop gelegen kloostergangen en de kerk zijn wel te bezichtigen. In het centrum staat een schandpaal in de vorm van een arm met een zwaard in de aanslag. Een waarschuwing voor potentiele criminelen!
Rond de stad ligt een aquaduct met 999 bogen, rond 1700 gebouwd.
Vila do Conde: Aquaduct
Vila do Conde: Mosterio de Sta Clara

Zaterdag 25-4-2015. Wind en veel regen 16°.
Barcelos bezocht. Een aardig stadje, beroemd om de belangrijkste keramiek- en ambachtelijke markt van het land, maar ook van de haan die het nationale symbool van Portugal is geworden. Op een kruisbeeld uit de 14de eeuw staat op de achtergrond de legende van de haan van Barcelos. Een gebraden haan stond op van de tafel van de rechter om de onschuld te bewijzen van een pelgrim die beschuldigd werd van diefstal te bewijzen. In Barcelos werd vandaag feest gevierd. Het stadje stond vol met kermistenten en op het grote plein werd muziek gemaakt en gedanst. Door de schilderachtige straatjes gewandeld. De kerken zijn bezienswaardig.
Door naar Braga.

Braga is een flinke stad. Het heeft een lange geschiedenis als centrum van handel en religie. Op het gemak door de stad gewandeld. Wij vonden de kathedraal er wat verloren bij staan. In de buurt gezellige straatjes en pleinen. Ondanks het slechte weer was er veel activiteit. De bibliotheek, het stadhuis, de fonteinen, de kerken, het is allemaal het bekijken waard. Bijzonder is “Het oratorium van de dame van de Toren” (eigen vertaling). Dit gebouw maakte ooit deel uit van de stadsmuren. Het is in 1756 gebouwd als dank dat Braga een aardbeving bespaard is gebleven. Op een boshelling ten oosten van Braga staat het meest opzienbare heiligdom van Portugal, Bom Jesus. In 1722 werd de barokke trap ontworpen. De trap, de “Via Sacra”, is versierd met levensgrote afbeeldingen uit de kruisweg. Helaas werd de trap tijdens ons bezoek gerestaureerd. De auto dus bovenop de heuvel geparkeerd en de Kathedraal bezocht. We waren niet de enigen. Het is prachtig.

Barcelos: De haan van Portugal
Feest in Barcelos
Braga: Oratorium
Bom Jesus: Kathedraal
Bom Jesus: Uitzicht vanuit de grot
Zondag 26-4-2015. Zon af en toe een bui 17°.
Vandaag met de auto naar Porto. Na de storm en de regenbuien van gisteren is het weer gelukkig opgeknapt. De auto geparkeerd in Vila Nova de Gaia tegenover Porto. Te voet langs de Douro. In 2007 hebben we Porto ook bezocht en toen verzuimd om een rondvaart te maken. Vandaag hebben we dat goedgemaakt. Het was prachtig. Je krijgt vanaf het water een heel ander beeld van de stad. Na de rondvaart de Ponte Dom Luís I overgestoken. Deze imposante stalen brug over de Douro is het symbool van Porto. De brug is al meer dan 130 jaar oud. Via Ribeira, met zijn steile nauwe straatjes en karakteristieke huizen de stad ingelopen. Eerst naar de kathedraal van Porto, die op de hoogste heuvel van de stad ligt gewandeld. Daarna de overige bezienswaardigheden, vooral kerken, bekeken. Het is eigenlijk allemaal te veel om op te noemen. Porto is een prachtige stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porto: Uitzicht vanaf Vila Nova de Gaia
Porto: Historische portschepen
Porto: Uitzicht vanaf de rondvaartboot
Maandag 27-4-2015. Zonnig 20°.
De haven Viana do Castelo ligt aan de monding van de Rio Lima. Van hieruit werd handel gedreven met Brazilië. Het was ooit een rijke stad wat voor talrijke bezienswaardigheden heeft gezorgd. Het historisch centrum bij de Praça da Republica is prachtig. Naast de vele oude huizen is het vooral het oude hospitaal, Casa da Misericordia, dat onze aandacht trok. Ernaast ligt de gelijknamige kerk. Op het plein zie je verder nog een mooie 16de eeuwse fontein en een oud stadhuis (Paços do Concelho) dat uit dezelfde periode dateert.
Vanzelfsprekend staan er veel bezienswaardige kerken in de stad. Een heel bijzondere, de Sta Lucia, ligt op een heuvel even buiten de stad.
In de haven ligt een hospitaalschip als museum. Het is de Gil Eannes. Dit schip heeft dienst gedaan om de vissersvloot bij New Foundland en Groenland te ondersteunen. De metalen brug over de Rio Lima die je vanaf het oude stadscentrum ziet werd gebouwd door Gustave Eiffel.
Viana do C.: Pacos do Concelho (stadhuis)
Viana do C.: Misericordia (ziekenhuis)
Dinsdag 28-4-2015. Half bewolkt 16°.
Vandaag weer het binnenland in. Via een prachtige weg naar Santo Tirso gereden. Santo Tirso is een textielcentrum. We zijn hier naar toe gegaan om het voormalige klooster Sao Bento te bekijken. Het klooster is nu een universiteit. Er is ook een museum in gevestigd. Helaas stond de mooie kant van het klooster tijdens ons bezoek in de steigers. Hierna Guimarães bezocht. Guimarães, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Sfeervol is ook het historische plein Largo da Oliveira. Bezienswaardig zijn het grote kasteel Castelo de São Miguel en het vlakbij gelegen gotische paleis Paço dos Duques de Bragança. Verder zijn er prachtige kerken, kloosters en paleizen in het middeleeuws centrum.
Santo Tirso: voorm. Klooster Soa Bento
Guimarães
Guimarães: historisch centrum
Guimarães: Kasteel
Woensdag 29-4-2015. Zonnig 20°.
Vandaag eindelijk zonnig weer. Vanochtend op de fiets de omgeving verkend. Langs het strand loopt een prachtig aangelegd vlonder van 5 km. Dit fiets perfect. Dit i.t.t. de keitjes die hier overal in de straten liggen. Het fietspad is een kilometer of 5 lang. Het voert van Vila do Conde naar Vila Cha. Onderweg prachtige uitzichten.
’s Middags de boel ingepakt en van het campingleven genoten.
Vila Cha: gedecoreerd huisje
Vila Cha: Fietspad
Donderdag 30-4-2015. Zonnig 20°.
Vandaag weer verder. Voorspoedige reis. Om 12.30 uur aan op camping Vale Paraiso in Nazaré. De camping ligt in een pijnbomenbos. We hebben weinig zon en ook kunnen we de schotel niet opzetten. Het valt hier weer wat tegen. De boel opgezet.
’s Middags Nazaré bezocht. Dit maakte veel goed. Nazaré heeft een beneden- en een bovenstad Il Sitio. Boven de auto geparkeerd en naar het centrale plein gewandeld. Hier staat de 17e eeuwse Nossa Senhora da Nazaré een prachtige kerk. Aan de rand van het plein heb je een prachtig uitzicht over het strand en de benedenstad van Nazaré. Naar het strand gereden om onze Beer te laten badderen. Aan het strand vissersboten. De netten worden hier geboet en de vis wordt hier op rekken gedroogd.
Nazaré: Nossa Senhora da Nazaré
Nazaré: Uitzicht vanaf Il Sitio
Vrijdag 1-5-2015. Druilerig 15°.
Het weer laat ons vandaag in de steek. Het is druilerig. In de auto om de omgeving te verkennen. Eerst naar Leiria. Toen we naar Leiria naderden zagen van veraf al het kasteel. Leiria is sinds 1545 een bisschopsstad. Het kasteel ligt een heuvel. Het heeft een machtige donjon. De weg naar boven was een hele hijs. Van boven hadden we een prachtig uitzicht over de stad. Door het historisch centrum terug gewandeld naar de auto. Verder gereden naar Tomar. Tomar is in de 12e eeuw gesticht. De stad ligt aan een zijrivier van de Taag. Over de rivier ligt een prachtige brug. Tomar wordt overheerst door het 12e eeuwse kasteel (van de tempeliers) Convento de Christo. Het historisch centrum is een wirwar van smalle straatjes met als middelpunt het Plein van de Republiek. Hier staat de kerk Sao Joao Baptista. Aan het plein gezellige terrassen en mooie gevels. Tomar heeft veel kerken en prachtige doorkijkjes. Het is mooi!
Leiria: Kasteel
Tomar: Plein van de Republiek
Zaterdag 2-5-2015. Half bewolkt 18°.
Vandaag weer op stap om Obidos te bezoeken. Het is een betoverend stadje met witte huisjes binnen de 14e eeuwse muren van het kasteel. Ooit was het een belangrijke haven maar in de 16e eeuw is de rivier verzand. Het is nu gerestaureerd en een toeristische trekpleister. We komen het stadje binnen door de Porta da Vila die van binnen is verfraaid met de bekende portugese tegelvoorstellingen. Door de smalle schilderachtige straatjes lopen we naar de Santa Maria kerk. Hiervoor staat een Pelourinho (schandpaal). De stad wordt overheerst door het kasteel met zijn massieve toren. Het is nu omgebouwd tot een elegante Poussada. In het stadje veel terrasjes en winkeltjes met toeristische snuisterijen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obidos
Obidos: Toegangspoort
Obidos
Obidos: kasteel
Zondag 3-5-2015. Buien, heel veel buien 18°.
Vanochtend om 07.30 (Portugese tijd) vertrokken. Onderweg veel, heel veel regen. Via Coïmbra, Viseu en Guarda naar Salamanca gereisd. Het ging, vooral in Portugal, fllink omhoog. Om 15.30 uur aan op camping Don Quijote in Salamanca. De boel opgezet en daarna met Den Beer een flink stuk langs de Rio Tormes gewandeld.
Salamanca: Kathedraal en Puento Romano brug
Maandag 4-5-2015. Wolken en wind 18°.
Vanochtend op de fiets naar Salamanca. Vanaf de camping loopt er een prachtig fietspad. De fietsen in het centrum geparkeerd en te voet verder. Het historisch centrum kun je het best te voet verkennen. Eerst via de Puenta Romano-brug naar de overkant gewandeld om vandaaruit de brug èn de beide Kathedralen te bekijken. De stad werd in de napoleonistische oorlogen voor een groot deel verwoest. Toch is het een pronkstuk gebleven. De dubbelkathedraal, is daar een goed voorbeeld van. Salamanca is een universiteitsstad. Het herbergt de oudste universiteit van Spanje in een prachtig gebouw. Het verderop gelegen Plaza Mayor is een pronkstuk. Het is heel groot en herbergt het Ayuntamiento, het stadhuis met de klokkentoren en het koninklijk paviloen. Rond het plein zijn medaillons te vinden van Spaanse helden. Verder zijn in Salamanca veel kerken en musea te vinden. De binnenplaats van de bibliotheek en de gevel van het museum van de burgeroorlog zijn prachtig.
Salamanca: Universiteit
Salamanca: Plaza Mayor Ayuntamiento

Dinsdag 5-5-2015. Wind, half bewolkt 17°.
Om 08.30 uit Salamanca vertrokken. Rustige reis met een harde wind in de rug. Voor twaalven waren we aan op Camping Fuentas Blancas in Burgos. ’s Middags een wandeling gemaakt door het park dat bij de camping ligt. Je kunt hier lekker lopen. Voor onze Beer nog een strandje gevonden. Daarna Cartuja de Miraflores bezocht. Het ligt vlakbij de camping op een beboste heuvel. Het klooster werd gesticht in 1441 door Juan II de Castilla. Grote attracties vormen de graven. In een daarvan liggen de ouders van Isabella I. In het tweede graf ligt prins Alfonso, haar broer. Het klooster bezit een fascinerend altaarstuk. Verder heeft het mooie schilderijen en glas in lood ramen. De inrichting van de kerk is mooi.

Burgos: Cartuja de Miraflores
Woensdag 6-5-2015. Wind, half bewolkt 17°.
Vandaag weer verder naar Bidart. Om 08.30 uur uit een zonnig Burgos vertrokken. De reis verliep voorspoedig. Onderweg betrok het en kregen we een paar buien. Om 12.00 uur aan in Bidarty. We logeren op camping Ur Onea. In 2008 hebben we deze camping ook al eens bezocht. Inmiddels staan hier ook veel huisjes op de camping.
De boel opgezet en gerust. Aan het eind van de middag met Beer naar het strand gewandeld. Dat ligt hier om de hoek.
Bidart: onstuinige oceaan
Bidart: Stadhuis
Donderdag 7-5-2015. Zonnig, frisse wind 23°.
Vanochtend naar het centrum van Bidart gewandeld. Het centrum ligt hoog boven de rest van het stadje. Hier gezellige winkeltjes. De kerk met begraafplaats ligt vlak bij het centrum. Hier staat ook het stadhuis. Het is gebouwd als vakwerkhuis en is in de voor deze streek bekende roodbruine kleur geverfd. Hoog boven het strand staat het kapelletje St. Madeleine. Het dienst als een baken voor de pelgrims die naar Santiago de Compostella reizen. Het uitzicht vanaf hier is prachtig.
Bidart: uitzicht
Vrijdag 8-5-2015. Zonnig 23°.
Bevrijdingsdag in Frankrijk. Langs de kust loopt een prachtig wandelpad. Via dit pad kun je andere kustdorpen bereiken. Guéthary ligt om de hoek. Vandaag de wandelschoenen aangetrokken. Ook hier weer prachtige uitzichten naar Biarritz en Hendaye. Guéthary is een knus dorpje met een gezellig plein. Hier even gestopt voor een “bakkie”. De St. Nicolaas Kerk is het bekijken waard evenals het gezellige dorpsplein.
Guéthary: kustpad
Guéthary: kustpad
Zaterdag 9-5-2015. Bewolkt 17°.
Biarritz ligt aan een kust vol inhammen, het prachtige zandstrand, de zouthoudende bronnen en een mild zeeklimaat zorgden voor de gunstige omstandigheden, waardoor het voormalige vissersdorp tot bloei kon komen. Biarritz werd al snel ontdekt door het “gegoede volk”. Zij lieten hier hun enorme huizen bouwen. 'La Belle Epoque' duurde tot 1914. Je waant je echter nog steeds in deze tijd. Bezienswaardig zijn de stranden, de vuurtoren, de oude haven, Rocher de Virgen en de musea. De auto in het centrum geparkeerd en te voet van al het moois genoten. Vooral de uitzichten langs de zee zijn prachtig.
’s Middags de boel ingepakt.
Biarritz: Rocher de Virgen
Biarritz: Oude haven
Zondag 10-5-2015. Zonnig 25°.
Morgen weer verder richting Couhé. Om 08.00 uur vertrokken en om 13.00 uur aan op camping les Peupliers. Helaas is er een middagsluiting tussen 12.00 en 14.00 uur. De eigenares was ook niet bereid om de slagboom even open te maken. In zijn achteruit en verder gereden naar camping du Futur in Aventon. Hier waren we welkom.
's Middags op de camping.

Maandag 11-5-2015. Bewolkt 25°.
Vandaag weer verder. Onderweg naar Boiry Notre Dame. Een hele hijs. Om 17.00 uur aan op camping La Paille Haute.

Dinsdag 12-5-2015. Half bewolkt 18°.
Doorgereisd naar Camping Floreal 't Veen in St. Job in 't Goor. Om 12.00 uur aan. 's Middags met den B. langs het kanaal gewandeld.

Woensdag 13-5-2015. Wolken 20°.
Naar huis.

St. Job in 't Goor: Sluis 3.