Ingeldorf Kasterlee Someren Ruurlo Wolfheze Renswoude
Het nieuwe spulletje
De camping
Vrijdag 9-6-2017. Veel regen, later zon 21°.
Om 06.00 uur begon het te regenen en dat duurde tot ver in de ochtend. Met de auto naar Herentals. Parkeren viel niet mee omdat er de weekmarkt werd gehouden. Door het centrum gewandeld.
Aan de Grote Markt staat een Belfort die met het stadhuis is verbonden. Oorsponkelijk was dit een Lakenhal. Het Belfort bevalt een carillon met 50 klokken. Het carillon (Beiaard) wordt nog regelmatig bespeeld. Het stadhuis is een mooi gebouw met een trapgevel, geflankeerd door twee hoektorentjes.
's Middags met Beer langs de Kleine Nete gewandeld. De natuur is hier wonderschoon. Aan het strandje kon de Beer zich weer eens lekker uitleven.
Kleine Nete
Zaterdag 10-6-2017. Zon 23°.
Met de auto naar Leuven. Leuven is een echte universiteitsstad. Het oude centrum is bijzonder. Door het historische centrum gewandeld en van al het moois genoten. Beer voor het eerst in haar wandelwagen. De Universiteitsbibliotheek, Stadhuis, St. Pieterskerk, St. Michielskerk, Oude Markt en het Begijnhof zijn prachtig. Het mooiste van Leuven is ongetwijfeld het Stadhuis: het 15de-eeuwse Leuvense stadhuis behoort tot het mooiste van Europa en is een meesterwerk van Brabantse hooggotiek. De gevels en de torens zijn versierd met kunstig gebeeldhouwde figuren die thuishoren in de bijbel, in de wereld van literatuur en in de geschiedenis. Het mooiste gebouw van de universtiteit is de universiteitsbibliotheek.
Herentals: Stadhuis met Belfort
Beertje in haar nieuwe koets
Leuven: Grote markt met Stadhuis
Leuven: Oude postkantoor (nu Kruidvat)

Zondag 11-6-2017. Zon 30°.
Om 08.00 uur uit Kasterlee vertrokken. Zondag dus heel rustig op de weg. Om 11.00 uur in Diekirch. De camping die we hadden uitgekozen stond helemaal vol omdat er dit weekend een grote wandeltocht (Marche de l'Armee) in de streek wordt gehouden. Uitgeweken naar Reisdorf. Ook daar hetzelfde laken en pak. In Ingeldorf op Camping Gritt vonden we nog een (laatste) plekje.
Bij het op de plaats zetten van de caravan liet de mover ons in de steek. Een wegenwachter van de Luxemburgse ANWB kon ons ook niet verder helpen. Morgen hebben we twee alternatieven om het probleem op te lossen. Het was vandaag trouwens heel erg warm.

Maandag 12-6-2017. Zon 23°.
Vandaag onderweg geweest om een reparateur voor de mover te vinden. Het is helaas niet gelukt (geen tijd of geen verstand van deze techniek). Woensdag gaan we (even) terug naar Nederland om de reparatie uit te laten voeren.

Luxemburgse ANWB-ondersteuning
Het fietspad langs de Sûre.
Dinsdag 13-6-2017. Zon 23°.
Vanochtend de fietsen en de koets van Beer in elkaar gezet. Oostwaarts via het fietspad langs de Sûre naar Reisdorf gefietst. De natuur is hier wonderschoon. In Reisdorf even rondgekeken en een terrasje gepakt. Terug even Diekirch in gereden. Het is jammer dat deze stad helemaal geen historisch centrum meer heeft. Dit is tijdens het Ardennenoffensief vernietigd. Het centrum is levendig. Na de lunch westwaarts naar Ettelbrück. Ook dit stadje is tijdens de tweede wereldoorlog flink beschadigd. Het Pattonmuseum herinnert aan deze periode. De fietsen geparkeerd en door het gezellige centrum gewandeld.
Reisdorf: Het Koekjesmonster (de hond dan!)
Diekirch: badende duiven

Woensdag 14-6-2017. Zon 27°.
Weer terug naar Nederland. Om 12.00 uur aan op Camping de Somerense Vennen in Someren.
's Middags het zoete campingleven (rust!).

Donderdag 15-6-2017. Zon 27°.
Al vroeg op pad om op tijd in Meerkerk aan te komen. Onderweg veel (heel veel) files. De mover werd direct gerepareerd en binnen een uurtje waren we weer onderweg. We hebben besloten om van het oorspronkelijke reisplan af te wijken. We gaan nog een paar weken door Nederland. Vandaag naar camping de Grebbelinie in Renswoude. Om 12.00 uur aan. Mooie plek uitgezocht en de boel opgezet. ’s Middags een prachtige wandeling gemaakt langs een deel van de Grebbelinie. Deze dateert uit de 18e eeuw en moest Nederland beschermen tegen aanvallen uit het Oosten. Dat gebeurde door het gebied onder water te zetten. In de buurt van de camping ligt Fort Daatselaar. Via een klompenpad langs de verschillende onderdelen van dit fort gewandeld. De houten sculpturen zijn apart.

Fort Daatselaar "bewaker"
Fort Daatselaar
Vrijdag 16-6-2017. Wolken 21°.
's Morgens op familiebezoek.
's Middags over het klompenpad naar Kasteel Renswoude gewandeld. Onderweg prachtige plaatjes. In het beekje naast het pad zagen we een lepelaar zijn kostje zoeken. Kasteel Renswoude stamt uit 1654. Rondom het kasteel ligt een prachtig park met fraaie beelden. Tegenover het kasteel ligt het Grand Canal.
Lepelaar
Kasteel Renswoude
Zaterdag 17-6-2017. Bewolkt 25°.
Op de fiets langs de knooppunten naar Barneveld. De fietsen bij de Oude Kerk geparkeerd. Barneveld en deze kerktoren kregen vooral bekendheid door de heldensprong van Jan van Schaffelaar in 1482. Op 16 juli van dat jaar vond er een treffen plaats tussen de Geldersen en de Utrechtenaren. Een ruiterij onder leiding van Jan van Domselaar - door zijn huwelijk Van Schaffelaar genoemd - verschanste zich in de toren. De belegeraars verzekerden de ruiters vrije aftocht als de aanvoerder zich overgaf.
Door de binnenstad gewandeld. Leuke sfeer en mooie geveltjes.

Benelux

Donderdag 8-6-2017. Eerst wolken later zon 24°.
We gaan weer op stap. Vandaag voor het eerst met onze nieuwe caravan onderweg naar camping Houtum in Kasterlee. Om 09.30 uit Amsterdam vertrokken en om 12.15 uur aan. Het was druk onderweg. De boel opgezet en aan de lunch.
's Middags de voortent (ook nieuw) opgezet en de snufjes in de caravan uitgetest. Het werkt allemaal goed.
Aan het eind van de middag met den Beer in de omgeving gewandeld. Ze vond het warm, wij ook trouwens..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barneveld: Oude kerk
Winkel in Barneveld
Zondag 18-6-2017. Zon 30°.
Ondanks de warmte reizen we vandaag verder. We zijn de vliegen op deze camping meer dan zat. Zondagmorgen, dus heel rustig op de weg. Om 11.00 uur aan op Camping Tamaring in Ruurlo. Vriendelijke ontvangst. Een mooie schaduwrijke plek uitgezocht. Door de hoge bomen helaas geen ontvangst met de schotelantenne voor de radio en televisie. We gaan het met “uitzending gemist” doen. Aan het eind van de middag met Beer in de buurt gewandeld. Rust!
Camping Tamaring in Ruurlo
Ga zitten, ik sta er voor!!!
Maandag 19-6-2017. Zon 31°.
Het is vandaag heel erg warm. 31 graden is wel een beetje veel. Vroeg op de fiets. Langs de knooppunten naar Borculo. Het landschap is prachtig. Onderweg mooie plaatjes van de Berkel. Even gestopt bij de Tolboerderij. Dit is nu een museum dat door vrijwillegers wordt bestuurd. Ook de schaapskooi Beekveldt is een plaatje waard. Borculo is prachtig. Het stadje kreeg in de 13e eeuw al stadsrechten. In het historische stadshart mooie monumenten zoals de watermolen uit de 18e eeuw, de RK-kerk en het Kristalmuseum.
’s Middags de schaduw opgezocht.
Schaapskooi
Tolboerderij
Dinsdag 20-6-2017. Zon 28°.
Wederom een erg warme dag. Toch de fietsen gepakt en Beer (onder protest) in haar koets gestopt.
Langs de knooppunten naar Vorden gefietst. Een mooi dorp, dat tussen Steenderen en Lochem ligt en vooral bekend is van de 'acht kastelen' (voornamelijk landhuizen) die binnen de gemeentegrens te vinden zijn. Wij hebben ons beperkt tot het kasteel in Vorden. Het moet er al gestaan hebben rond 1200. Het is nu het gemeentehuis van dit plaatsje. De andere 7 kastelen bewaren we voor later. Het centrum wordt beheerst door de gotische kerk, met de bakstenen toren uit de 14de eeuw. Het plaatsje verder te voet bezichtigd. Het is er knus.
Vorden: Kerk
Vorden: Kasteel
Woensdag 21-6-2017. Zon 30°.
Weer warm en weer op de fiets. Nu naar Lochem, een vriendelijk plaatsje aan de Berkel. Vroeger was het een vestingstadje. De oude stadsgracht, de Oosterwal en de prachtige bruggetjes herinneren hier nog aan. Bij de Zuiderwal staat nog een pesthuisje. In het centrum ligt naast de St. Gudulakerk, het fraaie stadhuis. Verder vanzelfsprekend gezellige winkeltjes en terrassen.
Lochem: Raadhuis
Lochem: Mooi straatje
Donderdag 22-6-2017. Zon 31°.
Vanochtend naar Ruurlo, een Achterhoeks dorp in mooie omgeving. Het dorp ontstond rond een knooppunt van een aantal wegen. De verdere ontwikkeling werd bevorderd door de aanwezigheid van kasteel Ruurlo. In het dorp gezellige winkeltjes en een mooie kerk. De kerk stamt uit de 14e eeuw. Even buiten het dorp ligt Kasteel Ruurlo. Het ligt in mooi parklandschap, werd als bezit van de familie Van Roderlo voor het eerst vermeld in 1312. Tegenwoordig in gebruik als raadhuis. De fietsen geparkeerd en leuk rondgewandeld. De rest van de dag op de camping geweest. Het was snikheet. Rond etenstijd maakte een onweersbui een einde aan deze narigheid.
Ruurlo: Kasteel
Ruurlo: Kasteelltuin
Vrijdag 23-6-2017. Zon 25°.
Vandaag in de auto. Zutphen is de bestemming. De auto in de schaduw van de St. Walburgskerk geparkeerd. Met Beer in haar wandelkoets door het historische centrum gelopen.
Wat is dit een prachtige stad! Zutphen is van oorsprong een Hanzestad. Het ligt aan de samenvloeiing van de IJssel en de Berkel. In de binnenstad loop je van het ene romantische hofje in het andere en de musea liggen dicht bij elkaar. De geveltjes, de kerken, de smalle steegjes, … het was een feest. Een aanrader!
Zutphen: St Walburgskerk
Zutphen: Museum en Wijnhuis
Zaterdag 24-6-2017. Regenachtig 20°.
Het heeft de hele dag geregend. Rond de middag aan op camping de Lindenhof in Wolfheze. Aan het eind van de middag (tijdens een droog moment) de voortent opgezet.
Zondag 25-6-2017. Bewolkt 20°.
Vandaag weer op de fiets richting Doorwerth. Het valt ons een beetje tegen omdat het in deze buurt vrij heuvelig is. Vanuit de verte zien we Kasteel Doorwerth liggen.
Het is een mooi kasteel, een "waterburcht" vanwege de ligging aan de Rijn. Het pronkt het in zijn volle 17de eeuwse glorie, compleet met poortgebouw, koetshuis en stallen. De moestuin wordt zo beheerd dat het lijkt alsof de keukens van de landheer nog steeds van groenten en bloemen voorzien moeten worden. In het kasteel is nu een restaurant gevestigd. Via de dijken kun je het van alle kanten bewonderen.
In Wolfheze nog even gestopt bij het monument van de Glider. Dit monument is opgericht er ere van de parachutisten die in 1944 werden gedropt om de bruggen in de omgeving in te nemen
Doorwerth: Kasteel
Glider

Maandag 26-6-2017. Zonnig 24°.
Vandaag naar Rhenen, een oud rivierstadje, prachtig gelegen tussen de Utrechtse Heuvelrug (Grebbeberg) en de Rijn. De St. Cunerakerk steekt hoog boven het stadje uit. Het is een van de mooiste laatgotische torens in Nederland en lijkt op de veel oudere Domtoren van Utrecht en de iets oudere toren van Amersfoort (de Lange Jan). Door het oude centrum gewandeld. Oude stadhuis en de Binnenmolen zijn het bekijken waard. Het raadhuis aan de Markt zijn in de 15de eeuw gebouwd..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rhenen: St. Cunerakerk
Dinsdag 27-6-2017. Zon en wolken 24°.
Vandaag Oosterbeek bezocht. Het ligt hier om de hoek. Oosterbeek is een vriendelijk stadje, vooral bekend door het Airborn-museum. Wij hebben ons beperkt tot een wandeling door het centrum. In een 19e eeuws straatje zitten hier erg leuke winkeltjes. Ook de terrassen doen het goed. Verder is er eigenlijk niet veel over te melden.
’s Middags weer een stevige wandeling over het gebied Johanna Hoeve gemaakt. De natuur is hier prachtig. Een afwisselend langschap.
Rhenen: Binnenmolen
Oosterbeek: Geveltje
Johanna Hoeve

Woensdag 28-6-2017. Regen 24°.
Tussen de buien door Ede bezocht. Aardig provinciestadje waar toeristisch niet veel te beleven valt. Wel veel winkeltjes. Daarna bij Park de Hoge veluwe even gestopt en met Beer een stuk gewandeld.

Donderdag 29-6-2017. Regen 20°.
De weersvoorspelling is niet best. We hebben besloten om er een eind aan te breien en vandaag naar huis te gaan.