Someren Vaals Alzingen Kockelscheuer Bulgnéville Liverdun Ligny en Barrois Selongey Macon St. Vallier St. Rémy de P. Cavaillon St. Aygulf
Zaterdag, 25 augustus 2018, regenachtig klein zonnetje 17°.
Vanwege het onbetrouwbare weer in de auto en naar Heeze. Het was er gezellig druk. Morgen wordt de Brabantse Dag gehouden en de voorbereidingen waren in volle gang. Het dorpje heeft een leuk centrum. De protestantse kerk staat er mooi bij. Vervolgens naar het kasteel. De oprijlaan is prachtig. Bij het hek staat een soort portierswoning. Het 17e eeuwse Kasteel Heeze is de blikvanger van dit gezellige Brabantse plaatsje. Het hoofdgebouw is door Pieter Post ontworpen. Het wordt nu vaak gebruikt voor trouwerijen.
Aan het eind van de middag ging de zon weer schijnen. Nog een lekker stukje met onze Beer gewandeld.
Heeze: "portiershuisje"
Kasteel Heeze
Kasteel Heeze: bijgebouwen
Zondag, 26 augustus 2018, zonnig 20°.
Via een omweg naar Lierop gefietst. De koepelkerk valt direct op. Hij is heel bijzonder van vorm. Hij heeft een mooi interieur met enkele kerkschatten uit het verleden. De twee zuidelijke torens waren oorspronkelijk hoger dan de twee noordelijke. Verder zijn er een paar gezellige terrassen in dit dorp. Doorgefietst naar het buurtschap Boomen. De langgevelboerderijen zijn karakteristiek. Op Boomen 14 staat de Marialinde uit 1640. Na de Tweede Wereldoorlog is in deze boom een Mariabeeld geplaatst uit dank voor het feit dat er in Lierop geen oorlogsslachtoffers zijn gevallen.
Het was vandaag een prachtige dag om de inwendige mens te versterken. In het centrum van Lierop bij Herberghe de Coeckepanne een schaduwrijk plekje gezocht en lekker geluncht.
Lierop: Achterkant Kerk Heilige Naam Jezus
Boomen: Marialinde
H.M. Den Beer in haar Calèche

Maandag, 27 augustus 2018, wolken en wind 20°.
Vanochtend met de auto naar Nuenen. Nuenen is bekend door Vincent van Gogh, die hier ooit bij zijn ouders heeft gewoond. 'De aardappeleters' is in dit dorp geschilderd. De oude kern van het dorp Nuenen wordt gevormd door een driehoekig plein, 'De Berg'. Hier staat het Wevershuisje, het monument voor Vincent, een standbeeld naar het schilderij "De Aardappeleters"en de Lindeboom. Dit is een linde die tot de oudste en dikste van Nederland behoort en in de zeventiende eeuw is geplant. Helaas is hij door ongedierte aangetast en moest hij worden ingekort. Bij het plein ligt ook het nieuwe museum Vincentre, dat in 2010 is geopend en het Vincent van Gogh-huis.
Even verderop ligt het Vincent van Gogh-kerkje.

's Middags samen een stuk over de Strabrechtse Heide naar de Vennetjes gewandeld.

Nuenen: De aardappeleters
Nuenen: Vincent van Gogh-kerkje
Nuenen: Vincent van Gogh
Dinsdag, 28 augustus 2018, zonnig 22°.
We hebben weer een mooie dag. Via de knooppunten een stuk in de omgeving gefietst. Op de Strabrechtse Heide begon de hei al paars te worden. Helaas is de natuur, door de lange droge periode, wat minder dan anders. Beken en sloten staan hier nog steeds helemaal droog.
Strabrechtse heide kleurt paars
Someren Molen den Evert
Woensdag, 29 augustus 2018, eerst zon 21°.
Vandaag weer een prachtige dag. Naar Helmond. Eerst het kasteel bezocht. Het stadskasteel ontstond rond 1400, tegelijk met de verdedigingswallen van de stad. In het park staat het beeld 'La Danseuse' van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu. De auto in het centrum geparkeerd. Naar de markt gelopen. Hier staat de Lambertkerk. De kerk heeft een prachtig interieur. Aan de markt staat ook Het Huis met de Luts. Dit is het oudste huis van Helmond. Het huis dateert uit 1594 en was oorspronkelijk een herberg: "De Swaen".
Helmond: Stadskasteel
Helmond: Huis met de Luts
Donderdag, 30 augustus 2018, zon 21°.
In de omgeving gewandeld. Alhoewel het gisteravond en vannacht stevig heeft doorgeregend is daarvan in de natuur nog niet veel te merken. Het favoriete zwemvennetje van Beertje stond helemaal droog. Onderweg kwamen we oog in oog te staan met een kudde runderen. Ze toonden totaal geen interesse.

Frankrijk - Côte d'Azur

Vrijdag, 24 augustus 2018, af en toe een zonnetje 21°.
We hebben geen concrete plannen. We laten ons deze reis maar meevaren met de wind en kijken wat onze Beer nog aankan. Eerst blijven we in de buurt, om te kijken hoe het met haar gaat.. Als het wil lukken, dan zakken we langs de Oostkant van Frankrijk af naar de Provence en de Côte d’Azur.

Vandaag onderweg naar Someren. Om 12.30 uur aan op “onze” camping. Vriendelijke ontvangst. Een mooie ruime plek gevonden en de boel opgezet. Dat was wel weer even wennen. Aan het eind van de middag een wandeling in de omgeving gemaakt met de dame, comfortabel, in haar koets.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleine Aa (droog)
Kudde runderen op de Lieropse Heide
Vennetje van Beertje (droog)
Vrijdag, 31 augustus 2018, zon 21°.
’s Morgens eerst met Hare Majeteit naar de dierenarts voor een probleempje met haar neusgat. Spoelen is het eerste advies. Niet leuk maar ……
Vandaag de laatste dag in Someren dus corvee. ’s Middags ingepakt en daarna gerust.
Na gedane arbeid .........
Zaterdag, 1 september 2018, zon 21°.
Om 10.00 uur vertrokken. Vanwege de weersverwachting het reisdoel bijgesteld. In Frankrijk is het op dit moment te warm voor onze Beer. De bedoeling was camping Oriëntal in Berg en Terblijt. Ontvangst was bijzonder onvriendelijk en zeker niet naar onze zin. Doorgereisd naar camping Gastmolen in Vaals. Daar ging het een stuk beter.
Een mooie plek gevonden en de boel opgebouwd. Voor het eerst de oppompluifel gebruikt. Hij stond in een mum van tijd. We zijn tevreden.
’s Middags met den Beer gewandeld langs de Sneeuwberg. Genoten van het mooie uitzicht.
De nieuwe "oppompluifel".
Vaals: Schneeberg

Zondag, 2 september 2018, zon 21°.
Vanochtend de wandelschoenen aangetrokken. Langs de weg onder de Sneeuwberg naar Lemiers. Onderweg kabbelende beekjes. Lemiers is een schilderachtig dorpje. In het centrum staat de Catharinakapel. De kapel stamt uit de 12e eeuw en is van oorsprong een Romaans zaalkerkje, gewijd aan de Heilige Catharina van Alexandrië. Binnen stond een koor prachtig te zingen.
Doorgelopen naar Holset. Ondereweg mooie uitzichten. Het Limburgse land is mooi.
’s Middags de rust van het kampeerleven.

Lemiers: Catharinakapelletje
Holset: Limburgs landschap

Maandag, 3 september 2018, wolken 21°.
Vandaag een bewolkte dag. Via Duitsland naar het centrum van Vaals gewandeld. Vaals is een gezellige grensstad. Er wordt hier trouwens veel Duits gesproken. ’s Middags corvee en inpakken. Morgen weer verder.

Dinsdag, 4 september 2018, wolken 21°.
Voor de middag in Alzingen (Hesperange) op camping Bon Acceuil aangekomen. Mooie plek gekregen. Na de lunch even naar het centrum gelopen. Het doet vriendelijk aan. Het kerkje is schilderachtig en de ruïne van het oude kasteel van Hesperange is imposant. Door het park teruggewandeld. Op de camping is een nieuw standbeeld geplaatst: “De liefde van Alzingen”?

Alzingen
De liefde van Alzingen
Woensdag, 5 september 2018, wolken 21°.
Bijtijds uit Alzingen vertrokken en doorgereisd naar Liverdun. Vanaf de snelweg was het wel een kilometertje of 10 langs smalle weggetjes met verhoogde verkeersdrempels. Vriendelijke ontvangst op camping Les Boucles de la Moselle. Het spul geïnstalleerd en uitgerust.
’s Middags op de fiets naar Liverdun. Langs de Moezel fraaie uitzichten. Liverdun is een pittoresk dorpje met heel steile smalle straatjes, het kasteel Corbin en een oud kerkje: St. Pierre zijn mooi. Het VVV-kantoor is gevestigd in de voormalige zomerresidentie van de bisschoppen van Toul: Hotel de Camilly. Leuk door het dorpje gewandeld en al het moois bekeken.
De Madammekes
Liverdun: Kasteel Corbin en kerk St. Pierre
Liverdun: Hotel de Camilly

Donderdag, 6 september 2018, wolken 21°.
Via een toeristische route naar Pont-à-Mousson. Eerst in Dieulourard gestopt. Hier staat een oude burcht. Tussen de restanten daarvan zijn huizen gebouwd. Langs de Moezel verder naar Pont-à-Mousson. De auto in het centrum geparkeerd. De Place Duroc is omringd door Renaissance huizen met arcaden. Hier staat ook het stadhuis met daarvoor een prachtige fontein. Verder gewandeld naar de Abdij van les Prémontrès uit de 18de eeuw. In dit kolossale bouwwerk huist tegenwoordig een cultureel centrum. Onderweg kom je langs de St. Martin kerk uit de 12e eeuw. De gebrandschilderde ramen zijn fraai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pont-à-Mousson: Abdij van les Prémontrès
Pont-à-Mousson: Place Duroc
Vrijdag, 7 september 2018, wolken 21°.
Langs de Moezel naar Toul. Onderweg mooie uitzichten. De Kathedraal St. Etienne is een blikvanger. Hij steekt hoog boven de stad uit. Hij stamt uit de 13de/14de-eeuw en is wel aan een opknapbeurt toe, waar men nu ook mee bezig is. Naast de Kathedraal staat het fraaie stadhuis. De stad wordt omringd door de vestingwerken uit de 17de-eeuw met vier poorten. De gotische gebrandschilderde ramen beelden het leven van St. Gengoult uit. Het stadje is gemoedelijk (wel wat pover). We hebben hier leuk rondgewandeld.
Toul: Kathedraal St. Etienne
Toul: Kathedraal St. Etienne, altaar
Toul: Stadhuis
Zaterdag, 8 september 2018, zon 23°.
Vandaag naar Nancy. Het was erg moeilijk om een parkeerplek te vinden. Toch gelukt.
Nancy heeft een oud centrum. De historie van de gebouwen in Nancy, gaat terug tot de Middeleeuwen. Het heeft ook veel statige herenhuizen uit latere periodes. In de 18e eeuw legde Stanislas Leszczinski een van de meest opmerkelijk pleinen van Europa aan. Het Place Stanislas. Het plein wordt omringd door vijf paleizen en in het midden staat het standbeeld van koning Stanislas. De triomfboog is opgericht er ere van Lodewijk XV.
De vergulde smeedijzeren hekken zijn heel apart. Het grootste paleis is het stadhuis, waarvan het trappenhuis een prachtige balustrade heeft.
Nancy: Place Stanislas met Triomfboog
Nancy: Place Stanislas
Nancy: Place Stanislas met fontein
Zondag, 9 september 2018, zon 23°.
Een prachtige dag. Op de fiets langs de Moezel. Tussen Liverdun en Villez St. Etienne ligt een prachtige Voie Verte. Onderweg mooie uitzichten op de Moezel. Bij de stuw en sluis van Aingeray even gestopt. ’s Middags de boel ingepakt.
Kasteel langs de Moezel
Spoorbrug
Voie verte
De Moezel
Maandag, 10 september 2018, zon 27°.
Vanwege de warmte èn wat ons deze week nog qua temperaturen te wachten staat verder gereisd naar Ligny en Barrois. We logeren op camping le Chartel. We hebben een prachtige plek in de schaduw. Helaas geen TV door de omringende hoge bomen.
De caravan geïnstalleerd. Aan het eind van de middag Ligny en Barrois bezocht. Het is een landelijk stadje. Het is wat pover met, zoals in heel Frankrijk, veel leegstaande winkelpandjes. Aan het levendige plein (Republiek) wat winkels en terrassen.
La Tour Valeran was in de middeleeuwen een stadspoort. Nu wordt de toren ingesloten door bebouwing. Het kapelletje ND des Fossés werd in 1902 gebouwd op de plek waar de vorige heeft gestaan. Het kerkje ND des Vertus is het bekijken waard.
Ligny en Barrois: Tour Valéran
Ligny en Barrois: kapel ND de Fossés
Dinsdag, 11 september 2018, zon 27°.
Vandaag naar Bar-le-Duc. De stad is verdeeld in een onder- en een bovenstad. Via trappen naar boven geklommen. De Tour de l’Horloge ziet er fraai uit. De toren is een overblijfsel van het voormalig hertogelijk paleis. Ook ligt hier het kasteel van de voormalige heren van Bar. Er is nu het museum du Barrois in gevestigd. Tegenover het museum ligt het vroegere Collège Gilles-de-Trèves, uit 1574, met aan twee zijden door pilasters gedragen galerijen. Het is nu een expositiezaal. Beneden staan prachtige huizen, sommige met beelden gedecoreerd. De stad is nog oorspronkelijk. Overigens komt ook het gelijknamige water uit deze stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bar-le-Duc: Tour de l'Horloge
Bar-le-Duc: Kasteel Bar
Woensdag, 12 september 2018, zon 29°.
Het is erg warm. Vroeg onderweg. Vandaag bezoeken we Saint-Dizier. Het is een voormalige vesting- en industriestad. Er is hier wel wat te bekijken. De auto geparkeerd en door de stad gewandeld. Het centrale plein met Theater en Stadhuis is indrukwekkend. Ook de stadsmuren en het oude middeleeuwse kasteel (doet nu dienst als bestuursgebouw) zijn het bekijken waard. In het gemeentemuseum beeldende kunst en de plaatselijke geschiedenis. Doorgereden, door een wat saai gebied, naar het meer van Der-Chantecoq. Dit is een aangelegd meer om het teveel aan water in de Marne op te slaan. Het is het grootste meer van Frankrijk. Hier mooie uitzichten. In het bosrijke gebied, ondermeer in Ste Marie, liggen nog een aantal vakwerk-kerken.
St. Dizier: Stadsmuren met kasteel
Ste Marie: Vakwerk-kerkje

Donderdag, 13 september 2018, wolken en regen 21°.
Het was vanochtend prima weer om te fietsen: wolken en geen wind. De voie-verte langs het Rijn-Marne-kanaal ligt om de hoek van de camping. Onderweg mooi plaatjes. In Tannois even rondgekeken. Het kerkje was mooi. Ook in Tronville even gestopt. Het is alsof de tijd hier is stil blijven staan.
We waren nog niet thuis of we kregen een flinke bui regen.
's Middags de boel ingepakt. Morgen reizen we weer verder.

Voie verte langs het Rijn-Marne-kanaal
Tannois: Sluis
Vrijdag, 14 september 2018, wolken en zon 21°.
Vandaag vroeg uit Ligny en Barrois vertrokken. Onderweg slecht weer. Voorbij St. Dizier begon het op te knappen. Om 11.00 uur aan op camping Municipal Les Courvelles in Selongey. Er is hier geen beheer. Je kunt een plek uitzoeken en rond 19.00 uur komt de mmevrouw afrekenen. De boel opgezet. Het was prettig om weer TV te kunnen kijken. ’s Middags naar het dorpje gewandeld. Hier een charmant kerkje, een raadhuis en verschillende gebouwen uit vervlogen tijden.
Selongey: Kerkje
Zaterdag, 15 september 2018, zon 25°.
Om 08.30 uit Selongey vertrokken. We twijfelden tussen Pont de Vaux of Macon als bestemming. Vanwege de meeste kans op schaduw voor Macon gekozen.
Na het corvee van het mooie weer genoten.
Macon: Camping Municipal
Zondag, 16 september 2018, half bewolkt 30°.
Vroeg uit Macon vertrokken vanwege de hitte. Rustige reis naar Camping Les Iles de Silon in St. Vallier. Aankomst 11.00 uur.
Een schaduwrijk plekje uit gezocht en de zondagrust in acht genomen. Het was warm!
Aan het eind van de middag nog een stukje met onze Beeer langs de Via Rhona: een prachtig fiets- en wandelpad gelopen.
St. Vallier: Via Rhona
Maandag, 17 september 2018, Zonnig 30°.
Weer verder. In het begin nogal wat oponthoud eer we bij de snelweg waren. Daarna ging het als een zonnetje. Om 11.00 uur aan op Camping de la Durance in Cavaillon.
We hebben een lekkere schaduwrijke plaats.
's Middags even naar Cavaillon geweest. Het was weer erg warm.

Dinsdag, 18 september 2018, Half bewolkt 30°.
Vanwege de temperatuur vroeg uit Cavaillon vertrokken. Om 10.30 uur aan op Camping St Aygulf.
Een mooie schaduwrijke plek uitgezocht en de boel opgezet. Voorlopig blijven we hier staan. We gaan genieten van het grote niets.
Het is erg druk aan de kust. 's Middags zwembad.

Camping St. Aygulf
Het Bad:
Woensdag, 19 september 2018, zon 30°.
Het werd vannacht niet koeler dan 20 graden. Ook overdag is het weer erg warm. Gelukkig waait het wat. Langs de kust naar Fréjus gefietst. De fietsen geparkeerd en langs de boulevard gewandeld. Het strand was goed bezet.
’s Middags de rust van het campingleven.
Uitzicht op Fréjus
Donderdag, 20 september 2018, zon 31°.
Wederom een erg warme dag. Te voet richting St. Aygulf. Een stuk langs het Douanierspad gewandeld. Prachtige uitzichten! De Botanische tuin Araca bewonderd. Het was er heerlijk koel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Aygulf: Douanierspad
St. Aygulf: Botanische tuin
Vrijdag, 21 september 2018, zon 31°.
Wederom en erg warme dag. Gelukkig staat er een windje. Vanochtend de markt in Sainte Maxime bezocht. Vanmiddag het zwembad.
Zaterdag, 22 september 2018, zon 31°.
Na een stormachtige nacht is het weer rustig. Vanochtend bij onze buurtjes uit Amsterdam, Kitty en Rob, die op een camping in de buurt logeren, op bezoek geweest. Was reuze gezellig. 's Middags de schaduw opgezocht.
St. Aygulf: Meertjes van Villepey
Zondag, 23 september 2018, zon 31°.
Het wordt eentoning. Vandaag weer erg warm. Toch op de fiets gestapt richting Fréjus. Op de Boulevard hebben we ons gesplitst: Mia naar de markt, ik naar de jachthaven van Fréjus. In Port Fréjus ligt ook een kapitaal aan “bootjes”. Wil je er ook nog een appartementje bij dan moet de beurs getrokken worden. Er hangt een lekker los sfeertje.
Port Fréjus
Maandag, 24 september 2018, wolken en zon 29°.
Midden in de nacht stak een stevige mistral-wind op. Het was schudden en schommelen. In de loop van de ochtend werd het gelukkig wat rustiger. De wandelschoenen aangetrokken en een flink stuk door het natuurgebied van de Villepey gewandeld. De begroeiing is nog steeds prachtig.
’s Middags rust.
Villepey
Dinsdag, 25 september 2018, storm, wolken en zon 24°.
We zijn nog niet van de harde wind af. Gisteren de mistral, vandaag windkracht 7 uit zee. We staan vol op de wind. Het is onrustig. Te voet naar St. Aygulf. Het was er marktdag met maar heel weinig kraampjes. Alleen de die-hards waren er om hun spullen aan te bieden..
Woensdag, 26 september 2018, storm, wolken en zon 24°.
We hebben de 3e stormachtige nacht achter de rug. In de loop van de dag ging de wind gelukkig wat zakken.
’s Morgens langs de kust gewandeld. Het was nog steeds een beetje onstuimig. ’s Middags om de booschappen naar Roquebrune. Nog even bij het meertje van de rots van Roquebrune gestopt. Het is een gigant die vanuit de hele omgeving te bewonderen valt.
St. Aygulf: onstuimige zee
Rocher de Roquebrune
Donderdag, 27 september 2018, zon 25°.
Het "goede" weer is terug. Een rondje om St. Aygulf gefietst.
Bij Fréjus.
Vrijdag, 28 september 2018, zon 27°.
Een fraaie dag. Naar het stadje voor de boodschappen en de markt. 's Middags langs het strand naar de Argens gewandeld. Helaas had Beertje geen trek. Het was druk.
Kite-surfers
Zaterdag, 29 september 2018, zon 27°.
Het is wederom een prachtige dag. Weinig wind dus op de fiets naar Les Issambres. Heen over de route des Pigeons. Terug langs de kust. Van de mooie uitzichten genoten. Helaas bij Les Issambres een lekke band. Langs de weg, met veel kunst en vliegwerk, de band weer gerepareerd. ’s Middags arriveerden onze maatjes Tiny en Chris op de camping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzicht langs de kust
Tiny en Chris op de camping
Zondag, 30 september 2018, zon 27°.
We hebben de zondagsmarkt in Le Muy bezocht. Le Muy heeft zijn groei te danken aan het feit dat hier de Argens en de Naturby samenvloeien. Het stadje wordt twee keer per week opgevrolijkt door een markt. Er staat een eenvoudig gotisch kerkje en ooit was er een stadsomwalling. Het restant hiervan is de Tour de Charles Quint. Tegenwoordig is hier het bevrijdingsmuseum gehuisvest. Het provencaalse centrum is mooi.
Le Muy: Bevrijdingsmuseum
Maandag, 1 oktober 2018, zon en stormachtige wind 24°.
De mistral is vannacht weer opgestoken. Vanochtend rond de meertjes van Villepey gewandeld. Wat is het hier toch erg mooi.
’s Middags in de caravan. Het ging flink te keer. De dag werd afgesloten met een onweersbui.
Uitzicht over de meertjes van Villepey
Camping St. Aygulf Plage

Dinsdag, 2 oktober 2018, zon 22°.
Met Chris langs het Douanierspad gelopen. Het zag er allemaal weer prachtig uit. Terug via de Botanische tuin.

Mia? die was met Tiny naar de weekmarkt in St. Aygulf. 's Middags rust op de camping.

Beer en Filou
Woensdag, 3 oktober 2018, zon 24°.
Vandaag op de fiets naar Fréjus. Beertje logeert dus we hebben de tijd. We gaan het klooster van de kathedraal van Fréjus bezoeken. We krijgen zelfs een nederlanse beschrijving. Allereerst bekijken we de doopkapel uit de 4e eeuw het behoort tot de oudste van Frankrijk. Het klooster met een kruisgang van 2 verdiepingen, met mooie arcaden en een waterput lijkt veel op dat van het klooster van St. Paul de Mausolle in St. Rémy. De beschilderde panelen die de balken in de kruisgang versieren zijn bijzonder. Zij dienden om de bevolking te onderrichten over christelijke en mythische figuren. Het was mooi!
Fréjus: Zuilengang van het klooster
Fréjus: Doopkapel klooster
Fréjus: beschilderde panelen
Donderdag, 4 oktober 2018, zon en wind 26°.
Op de fiets naar Fréjus Plage. Het “Zandvoort” van Fréjus. Het was er rustig. De begroeiing is fraai. Er staat een standbeeld van een mijnheer de St. Exupery die in 1913 als eerste over de Middellandse zee naar Tunesie vloog. Overigens niet te verwarren met zijn beroemde naamgenoot, ook piloot en schrijver van kinderboeken, o.a. Le Petit Prince. Even verderop staat een afgedankte Dassault-straaljager opgesteld. Via Port Fréjus weer teruggefietst. ’s Avonds de ..e huwelijksdag van Tiny en Chris gevierd.
Uit eten met Tiny en Chris
Het strand bij Fréjus-Plage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag, 5 oktober 2018, wolken af en toe zon 23°.
Naar Ste Maxime voor de boodschappen en de markt.
Zaterdag, 6 oktober 2018, zon af en toe een wolk 23°.
Vanwege het wielerevenement Roc d'Azur, is de camping weer goed gevuld.
Op de fiets naar Saint Raphaël. De fietsen geparkeerd en te voet verder. In de nieuwe haven liggen prachtige jachten. Vanaf het park, dat bovenop de parkeergarage is aangelegd, heb je een prachtig uitzicht over de haven. Ook de Basiliek Notre-Dame de la Victoire is mooi. Jammer dat hij helemaal is ingebouwd. Van binnen vonden we hem een beetje somber. Nog een stuk langs de Boulevard gewandeld en weer huiswaarts gekeerd.
St. Raphaël: Basiliek
St. Raphaël: Haven

Zondag, 7 oktober 2018, regen en wolken 20°.
De weergoden hebben ons in de steek gelaten.
Het heeft langdurig geregend. In de middag werd het even droog.

Maandag, 8 oktober 2018, wind en stevige buien 21°.
Het is nat en fris, de wolken overheersen.
Tussen de buien door, langs het Douanierspad, naar het stadje gewandeld.

Dinsdag, 9 oktober 2018, wind en zon 24°.
Met Tiny en Chris naar Roquebrune. De auto geparkeerd en te voet, via trappen en poortjes naar het historische centrum. Hier ligt een prachtig plein met arcaden en het Belfort. Daarachter ligt de kerk Petrus en Paulus. Hierboven veel schilderachtige pandjes. Er is zelfs een poortje dat uit de 11e eeuw stamt. Na de koffie verder naar de immense Rocher. Dit bonk steen steekt hoog boven de omgeving uit. Aan de voet staat een fraai kapelletje, St. Roch.
Roquebrune sur Argens

Woensdag, 10 oktober 2018, storm en regen 20°.
Eerst een stevige wind. Om 11.00 uur begon de regen. Het is niet meer droog geworden. Ook de vooruitzichten zijn helaas niet zo goed. De camping lijkt wel uitgestorven.

Donderdag, 11 oktober 2018, storm en regen 20°.
Gisteren en vandaag hebben we te maken gehad met storm, onweer en onophoudelijke regen. Op de camping was de stroom en internet uitgevallen. In de omgeving was veel wateroverlast en moesten er zelfs twee campings worden ontruimd.
Aan het eind van de dag hadden we gelukkig weer electriciteit en begon de regen af te nemen.
Roquebrune: Kapelletje La Roche in het water
Vrijdag, 12 oktober 2018, zon 23°.
De weergoden zijn ons vandaag gelukkig goed gezind. Vandaag de narigheid van de afgelopen dagen opgeruimd. De binnenkant van de voortent mag weer worden gezien. Langs de camping is de Roc d'Azur in volle gang. Mooi om al die mannetjes (ze zijn wel heel vies geworden van de bagger) langs te zien komen.
Zaterdag, 13 oktober 2018, zon 23°.
Het was vandaag weer lekker weer. Vanwege de Roc d’Azur is het aantal bestemmingen op dit moment beperkt. Dus op de fiets naar Les Issambres. Heen langs de voormalige spoorlijn. Les Issambres is een knus dorpje. Veel bijzonders is er niet te doen, behalve dan ons “terrasje” waar lekkere koffie wordt geserveerd. Op de terugweg wederom genoten van de prachtige kleuren en uitzichten. Het is hier een paradijsje.
Les Issambres: Baai van Saint Tropez
Les Issambres: Kust
Zondag, 14 oktober 2018, half bewolkt, stevige wind 21°.
We gingen vanochtend goedgemutst onderweg naar Le Muy. Helaas hadden we geen rekening gehouden dat de Roc d’Azur nog steeds wordt verreden. Na bijna een uur in de file te hebben gestaan zijn we weer teruggekeerd. ’s Middags de voortent ingepakt. Als de weergoden het goed met ons voorhebben gaan we morgen of overmorgen weer huiswaarts.
Roc d 'Azur over de Camping
Beer en Filou
Maandag, 15 oktober 2018, half bewolkt, stevige wind 22°.
De wind is ook vandaag weer onbesuisd. De boel verder ingepakt en voor de proviandering gezorgd. Vandaag echt de laatste dag in Saint Aygulf. De camping is in een dag tijd volledig uitgestorven.
Dinsdag, 16 oktober 2018, regen 21°.
Om 08.30 uur uit St. Aygulf vertrokken. Uitgezwaaid door Tiny en Chris. Onderweg een grote regenbui. Om 11.30 uur aan op Camping Parc de la Bastide in St. Rémy de Provence. In de regen de boel geïnstalleerd. Tja ...... In de loop van de middag werd het gelukkig droog en hebben we nog even door St. Rémy gewandeld. Het was er een beetje uitgestorven.
Woensdag, 17 oktober 2018, zonnig 23°.
Het was vanochtend nog steeds een natte bedoening in St. Rémy. De boel ingepakt en snel vertrokken. Een rustige reis naar Camping Municipal in St. Vallier. Hier was het een stuk aangenamer. De zon scheen volop. Mooie plek uitgezocht, de boel opgezet en de natte boel gedroogd. ’s Middags een wandeling door het stadje gemaakt.
St. Rémy: Berenwinkel
Saint Vallier: Rhône
Uitzicht op Saint Vallier

Donderdag, 18 oktober 2018, zonnig 23°.
Doorgereisd naar camping Municipal in Macon. 's Middags van het mooie weer genoten. De camping was vandaag redelijk uitgestorven. Tja, half oktober .........

Vrijdag, 19 oktober 2018, zonnig 21°.
Om 09.00 uur uit Macon vertrokken. Vandaag een langere etappe. Om 12.30 uur aan op Camping Porte des Vosges in Bulgnéville. Ook hier is het rustig. 's Middags boodschappen in Vittel. Daarna de zon gekoesterd.

Zaterdag, 20 oktober 2018, zonnig 19°.
In dichte mist uit Bulgnéville vertrokken. Bij Nancy brak de zon door. Voor de middag op camping Kockelscheuer. Er is het een en ander veranderd op de camping. Hij doet nog steeds vriendelijk aan.

Zondag, 21 oktober 2018, zonnig 15°.
Het heeft vannacht gevroren. Het was ijskoud in Luxemburg. In de Ardennen dichte mist. Gelukkig werd het na Luik beter. Om 12.00 uur aan op camping Somerense Vennen in Lierop. 's Middags nog van een bescheiden zonnetje genoten.

Maandag, 22 oktober 2018, zonnig 15°.
Huiswaarts.
Met een regenbui uit Someren vertrokken. Rustige thuisreis. Daarna het grote corvee.

Macon, een hele rustige camping.
Somerense Vennen