Tijdens de eerste reis van 2019 gaan we de Midi verkennen. Er is daar zoveel moois te zien. Rond half april willen we vertrekken.
Helaas moeten we een trouwe reisgenoot missen. Onze Beer is overleden. In gedachten is en blijft ze bij ons.

Vrijdag, 19 april 2019, zonnig 22°. Bries.
Onderweg naar het zonnige zuiden. De eerste dagen (Pasen) gaan we logeren in Lierop op Camping de Somerense Vennen.
Om 09.00 uur uit Amsterdam vertrokken. Rustige reis en om 11.00 uur aan. Zoals altijd werden we weer vriendelijk ontvangen. De boel opgezet en gerust. 's Middags een mooie wandeling door de omliggende bossen gemaakt. Er wordt hier trouwens nog steeds flink gekapt.

Camping de Somerense Vennen
Zaterdag, 20 april 2019, zon 24°.
Wederom een prachtige dag. 's Middags de fietsen in elkaar geknutseld en - via de knooppunten - een prachtige route gefietst. De natuur is op dit moment prachtig: bloesem, seringen, aspergevelden, te veel om op te noemen. In Mierlo - naast de bekende molen - een terrasje gepakt om de oude botten even te laten rusten.
Lierop: Koepelkerk
Onderweg
Mierlo: Molen
Zondag, 21 april 2019, zon 24°.
Met de auto naar Heusden om te gaan wandelen in het natuurgebied van de Peel. De auto bij het bezoekerscentrum geparkeerd en gekozen voor de blauwe wandeling. De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf werd gestoken. Nu is het een vogelrijk natuurgebied. Het is een van de weinig restanten die nog resteren van het uitgebreide hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Bij de boerderij aan het begin van de route is een prachtige kruiden- en vlindertuin aangelegd. Je loopt via vlonders door het moerasachtige landschap. De uitzichten zijn fraai. De bank met vogelsculpturen vonden wij bijzonder. Ook de plaggenhut is nog authentiek.
Grote Peel: Entree met Uil
Grote Peel: Lammetjes
Grote Peel: Sculpturenbankje
Grote Peel: Plaggenhut
Maandag, 22 april 2019, zon 24°. Harde wind.
Vandaag weer op de fiets. Langs de knooppunten naar Sterksel. De fietsen bij de kerk geparkeerd en door het dorpje gewandeld. Sterksel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Sterksel niet groot maar er is veel te zien en te doen. De natuur (Panbossen en de Lange Bleek) is mooi. Andere bezienswaardigheden zijn: Huize Providentia, het oude klooster van de Witte Zusters in de kom "Huize Sterksel" met de onafscheidelijke Os. Dit beeld herinnert de ontginnings-activiteiten, waarbij ook 14 ossen werden ingezet. Het is ontworpen en gemaakt door de plaatselijke inwoners en het speelt een rol tijdens carnaval. D’n Os draagt een gebreide pyama. Terug via de Strabrechtse Heide. Het was inmiddels behoorlijk gaan waaien en we hadden de wind strak op d’n kop.
Sterksel: Kapelletje
D'n Os
Strabrecht
Dinsdag, 23 april 2019, Half bewolkt en winderig 24°.
Naar Helmond. De auto langs de vaart geparkeerd en naar het kasteel gewandeld. Het is een waterburcht uit 1300 en ligt in het hartje van Helmond. Ooit was het een vesting. Daarna hebben er wat chique families gewoond waarna het het Raadhuis van Helmond werd. Nu is het een museum. Het gebouw en de omliggende beedentuinen zijn prachtig. Hierna nog even door het centrum gewandeld.
Helmond: Kasteel

Woensdag, 24 april 2019, Half bewolkt en harde wind 24°.
Het waaide weer behoorlijk. Om die reden de wandelschoenen aangetrokken en de Vlerkenroute gelopen. Deze route loopt door het prachtige landschap en volgt een flink stuk de Kleine Aa. Vorig jaar stond dit riviertje nog droog. Nu gaat het beter, alhoewel, het gras groeit nog boven het water uit. De route is vernoemd naar het gehucht Vlerken.

's Middags de boel ingepakt. Morgen weer verder richting Luxemburg.

Vlerkenroute

Donderdag, 25 april 2019, buien en harde wind 14°.
Laat uit Someren vertrokken. Onderweg af en toe een bui en harde wind op de kop. Bij Arlon een grote file. Om 15.00 uur aan op camping Bon Acceuil in Alzingen. In de regen de boel opgezet en daarna lekker binnengebleven. Het is naar weer.

Vrijdag, 26 april 2019, later zon, nog steeds wind 14°.
Vroeg uit Alzingen vertrokken. Gaande de reis maakten de wolken plaats voor de zon. Via de A4 naar Troyes gereden. We logeren op de stadsccamping van Troyes.
's Middags te voet Troyes bezocht. Het oude Troyes heeft eigenaardig genoeg de vorm van een champagnekurk. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de kathedraal St.-Pierre et St.-Paul en het Museum voor Moderne Kunsten. In het centrum veel straatjes en pleinen met vakwerkhuizen. Vooral de huizen in de rue Champeaux en de ruelle des Chats (slechts een steegje) zijn bijzonder.
Troyes: Kathedraal
Troyes: Binnenstad met vakwerkhuizen
Zaterdag, 27 april 2019, later zon, stevige wind 14°.
Doorgereisd naar La Charité sur Loire. Rustige reis, via de N77 en de N151. We logeren op de camping Municipal, op een eiland in de Loire tegenover het stadje. La Charite-sur-Loire is een bekoorlijk middeleeuws stadje omringd door stadsmuren. Het mooiste van La Charité, is de prachtige priorij Notre-Dame de la Charite die boven de stad uittorent. De met het klooster van Cluny verbonden priorij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Bourgondische Romaanse kunst. De Priorij bestaat uit een prachtige kerk met een zeskante toren. In het historisch centrum prachtige gevels. Via de stadsmuren weer teruggewandeld naar de camping..

Frankrijk - Midi-Pyrénées

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Charité: Loire
La Charité: Historisch centrum
La Charité: Stadswallen
La Charité: Uitzicht over het stadje
Zondag, 28 april 2019, wolken, stevige wind 12°.
Via de route nationaal (N77 en N151) verder gereisd naar Chateauroux. We logeren op de camping municipal. We blijven hier een paar dagen. De boel opgezet en aan de koffie.
’s Middags in de buurt gewandeld. Het weer was niet denderend. Via het park achter de camping naar de rivier de Indre die hier langs de stad kabbelt. Mooie uitzichten.
Chateauroux: Indre
Maandag, 29 april 2019, wolken, af en toe zon 16°.
We bezoeken Issoudun, een middeleeuws stadje. De auto geparkeerd en te voet verder. De Blanchetoren valt niet te missen. Richard Leeuwenhart heeft hem in de 12e eeuw laten bouwen. Deze Donjon is bijna 30 meter hoog. Via de stadswallen het stadje ingelopen. De kerk St. Cyr heeft een prachtig glas-in-lood-raam uit de 15e eeuw. Het belfort met de stadspoort stamt uit de 12e eeuw. Via het François Mitterrandpark weer terug naar de auto.
Issoudun: Blanchetoren
Issoudun: Belfort
Dinsdag, 30 april 2019, wolken, af en toe zon 16°.
Na een rit door het fraaie landschap bereiken we Gargilesse-Dampierre.
Het dorp ligt prachtig op de oever van de rivier Gargilesse en is favoriet bij kunstenaars. Het dorpje ademt een middeleeuwse sfeer. De kunstenaars hebben het plaatsje in beslag genomen. Tijdens de wandeling werden we vergast op piano- en cellomuziek. De schrijfster George Sand, de ex van Chopin, heeft in dit dorp gewoond. Bezienswaardig zijn het kasteel en de kerk. In de kerk prachtige fresco’s uit de dertiende eeuw.
Het kasteel is nu een Bed en Breakfast. Er staat nog een poort met twee indrukwekkende ronde torens. De kerk behoorde oorspronkelijk ook bij het kasteel. Terug zijn we via het dal van de Creuse gereden. Ook hier weer een prachtig landschap. In Argenton sur Creuse nog even gestopt.
Gargilesse-Dampierre: Kasteel en kerk
Gargilesse-Dampierre: Kerk
Gargilesse-Dampierre: Fresco's
Woensdag, 1 mei 2019, zonnig 20°.
Vanochtend op de fiets naar Chateauroux. Het is vandaag de dag van de arbeid. In Frankrijk wordt die dag nog gevierd. Langs de weg kraampjes met verkopers van Lelietjes van Dale, het symbool van deze dag. De stad was een beetje uitgestorven. Onderweg gestopt bij de indrukwekkende kerk ND. Op de koepel staat een standbeeld van Onze lieve vrouwe. Aan de Indre, midden in de stad, staat het Cháteau Raoul uit de 15de eeuw. De naam van de stad is hiervan afgeleid. Verder gefietst naar Deols. Hier staat de Abbaye de Déols, in de middeleeuwen een machtige abdij, waarvan nu alleen nog een mooie romaanse klokkentoren en enige gedeelten van de abdijkerk resteren. In het centrum van het dorp staat nog een prachtige stadspoort.
Chateauroux: Eglise ND
Chateauroux: Chateau Raoul aan de Indre
Deols: Porte d'Horloge

Donderdag, 2 mei 2019, regen 14°.
Vandaag regende het pijpenstelen. Het plan om verder te reizen laten varen. Aan het eind van de middag werd het gelukkig wat droger zodat we er nog even uit konden.

Vrijdag, 3 mei 2019, wolken/zon 14°.
Vandaag een kort stukje naar Bonac-la-Cote in de buurt van Limoges. We logeren op de kasteelcamping. ’s Middags naar Oradour-sur-Glane. Oradour-sur-Glane heeft een droevige bekendheid gekregen toen het op 10 juni 1944 door 200 SS-ers werd verwoest. De gehele bevolking kwam om. Het was een wraakactie voor de inval van de geallieerden in Normandië op 6 juni. De ruïnes waarin de inwoners de dood vonden, zijn als herinnering bewaard gebleven.
Oradour-sur-Glane: Kerk
Oradour-sur-Glane: Hoofdstraat
Oradour-sur-Glane: Voormalige garage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag, 4 mei 2019, wolken en regen 14°.
In Bonnac-la-Cote was vandaag een expositie van historische voertuigen. Er stonden fraaie exemplaren tussen.
Daarna naar Limoges. Eerst het historisch centrum bezocht. Hier staan Het museum voor schone kunsten en de St. Etienne kathedraal. De toren van de kathedraal is maar liefst 62 meter hoog. Achter beide gebouwen liggen de - in terrassen aangelegde - bischoppelijke tuinen. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. Verder door de stad gewandeld. Wij vonden Limoges niet zo indrukwekkend. De stad is vooral bekend vanwege het porselein. Je komt dat ook heel veel in de winkels tegen. Het stadhuis is prachtig maar stond helaas in de steigers.
Bonnac: Oldtimer
Bonnac: Oldtimer
Limoges: Kathedraal en museum
Limoges: Porseleinwinkel
Zondag, 5 mei 2019, zon, wind en wolken 14°.
Doorgereisd naar Pont Saint Mamet. We logeren op Camping Lestaubières. Mooie plek uitgezocht en aan de koffie. ’s Middags naar Bergerac. Het is een levendige stad aan de Dordogne. In het oude centrum waan je je in de middeleeuwen. Veel vakwerkhuizen aan de smalle straatjes en pleintjes. De Église Saint-Jacques is een markeringspunt aan de route naar Santiago de Compostella. Voor de kerk staat het standbeeld van de dichter Cyrano de Bergerac. Cyrano is de overgetelijke held uit een blijspel. Bij de oude haven staat het regionale wijn en binnenvaartmuseum en het nationale Tabaksmuseum.
Een rondvaart gemaakt over de Dordogne. Prachtige rivier met veel natuurschoon en mooie uitzichten..
Bergerac: Cyrano de
Bergerac: Dordogne
Bergerac
Maandag, 6 mei 2019, zon en wolken 17°.
Périgueux bezocht. Het is het middelpunt van de Périgord. Een parkeerplaats om de hoek van de kathedraal St. Front gevonden. Het is een van de origineelste kathedralen van Frankrijk. Het gebouw heeft vijf opvallend hoge koepels en een uit vier verdiepingen bestaande Romaanse klokkentoren. Naast de kerk ligt het historisch centrum, een opeenstapeling van smalle, stokoude straatjes met pareltjes van woningen. We lopen hier, via hellingen of trappen, van het ene naar het andere pleintje. Het mooiste gebouw aan de Place Saint-Louis is het Maison Tenant, een 14de-eeuws stadspaleis. Langs de rivier de l’Isle prachtige gebouwen. Bijzonder vonden wij het Esschief de Greyssac, een onderdeel van de wallen van Périgueux.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Périgueux: Kathedraal
Périgueux: Esschief de Greyssac
Périgueux: Maison Tenant

Dinsdag, 7mei 2019, wolken 19°.
Vandaag een voorspoedige reis naar camping l’Argenté in Condom. Het was in Condom wel even zoeken. Helaas kunnen we hier maar 2 dagen blijven. In het weekend zit het hier vol i.v.m. een festival. De boel opgezet en na de lunch onderweg om een paar plaatsjes in de omgeving te bezoeken. Fourcès is een fraai. Het is gebouwd rond het centrale plein. Het plein wordt omgeven door vakwerkhuizen met arcaden van steen of hout. Het dorp is geheel ommuurd. Hoewel de muur grotendeels is verdwenen zijn delen daarvan nog wel te herkennen. De Tour d’horloge was een onderdeel van de vesting. Het kasteel is zeker het bekijken waard. Hierna naar Larressingle. Het dorp bezit een kasteel en een oude kerk. Leuk rondgewandeld. Als laatste naar Montreal. Het stadje heeft een prachtige dorpskern. Het dorpsplein met het stadhuis met de arcaden is mooi.

Larressingle: Kasteel
Fourcès: Tour d'Horloge
Fourcès: Kasteel
Woensdag, 8 mei 2019, regen 17°.
Eerst het plaatsje La Romieu bezocht. Er werd bevrijdingsdag gevierd waardoor het erg druk was. Het dorp wordt gedomineerd door de Collégiale Saint-Pierre. Dit klooster bezit een enorme kerk, torens en een prachtige binnenplaats uit de 14de eeuw. Even buiten het dorp ligt een botanische tuin. ’s Middags te voet naar het centrum van Condom. Condom is het centrum van de armagnacproductie. In het oude stadsdeel staan prachtige huizen en er is ook een museum waar je kennis kunt maken met de armagnacproductie. In het stadje was men druk met de voorbereidingen van het festival, dat vanaf vrijdag wordt gehouden. Naast de kathedraal een mooi stadbeeld van de 3 musketiers en d’Artagnan, die uit deze streek kwam.
La Romieu: Collégiale St Pierre
Condom: Waterval in de Baïsse
Donderdag, 9 mei 2019, wolken af en toe een druppel 19°.
Vandaag zijn we doorgereisd naar Moissac. Helaas hadden we wat hindernissen. Gelukkig hebben we alles op kunnen lossen. We logeren op camping Ile du Bidounet. Het beheerdersechtpaar is erg vriendelijk en behulpzaam. De camping ligt aan de oever van de Tarn. ’s Middags de boel opgezet en boodschappencorvee.
De Tarn: Uitzicht vanaf de camping.
Vrijdag, 10 mei 2019, wolken af en toe zon 19°.
Vandaag Moissac bezocht. De sfeer in het stadje is prettig. In het centrum veel ateliers: schilderkunst, glasblazen, mozaiek, enz. Ook pleinen en straatjes met een gezellige sfeer. Het bekendst is de stad om de Abdij St. Pierre en het daar achtergelegen klooster. De druk bewerkte entree van de kerk, vol met beelden en reliëfs en de kloosteromgang zijn prachtig. Het klooster heeft ooit moeten boeten voor de vooruitgang. Het is dwars doorsneden door de spoorlijn. Het kanaal Entre deux Mers doorsnijdt het stadje. Dit kanaal wordt over de Tarn geleid via een brug (zgn. Pont Canal).
Pont Canal du Cacor
Moissac: Canal Entre deux Mers
Moissac: Abdij St. Pierre
Zaterdag, 11 mei 2019, harde wind, af en toe zon 17°.
Het weer werkt nog steeds niet helemaal mee. Gisteravond zelfs een onstuimige onweersbui met hagel. Vandaag harde wind. Op de fiets langs het Canal latéral à la Garonne. Onderweg liepen weer veel pelgrims op hun weg naar Santiago de Compostella.
Bij de samenvloeiing van de Tarn en Garonne de Pont de Coudol overgestoken. Er ligt hier een prachtig natuurgebied waar we hebben gewandeld. Van hieruit hadden we een mooi uitzicht over de samenvloeiing.
Daarna in Moissac de weekmarkt bezocht.
Samenvloeiing Tarn en Garonne
Pont de Coudol
Zondag, 12 mei 2019, wind, wolken en zon 19°.
We gaan langs het Canal entre 2 Mers, naar Castelsarrasin. Het fietspad langs het kanaal is voortreffelijk. Onderweg mooie uitzichten en schilderachtige sluishuisjes. Inmiddels zijn de sluiswachters vervangen door de eigen spierkracht. De schippers moeten de boel nu zelf afhandelen. Bij de jachthaven van Castelsarrasin gestopt om een – welverdiend – bakkie. Daarna nog even het stadje ingereden. Er is hier niet veel bijzonders te beleven, een ingedut dorpje.
’s Middags de jaarlijkse rommelmarkt van Moissac bezocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Castelsarrasin: Jachthaven
Canal entre 2 Mers: sluisje
Maandag, 13 mei 2019, harde wind en zon 23°.
Vanochtend op de fiets voor een rondje om Moissac. De fietsen in het centrum geparkeerd en weer een rondje langs al het moois gemaakt.
Vanmiddag Auvillar bezocht. Het ligt tussen Montauban en Agen aan de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het dorp heeft een prachtig historisch centrum. Door de poort onder de Belfort loop je naar het centrale plein met een prachtig ronde markthal en een kerk waarvan de toren niet helemaal meer rechtop staan. Het dorp is bekend om het aardewerk.
Auvillar: Belfort
Auvillar: Markthal (Halles aux grains)
Auvillar: Uitzicht over de Garonne
Dinsdag, 14 mei 2019, wind en zon 23°.
Met de auto naar Toulouse, een ontzettend drukke stad. Het viel niet mee om een plekje te vinden maar het is weer gelukt. In een kwartiertje waren we in het centrum. De sfeer is prettig, pittoreske pleinen en natuurlijk is er veel te bekijken. Het centrale plein bestaat helemaal uit het Capitole. Het gebouw is nog steeds in gebruik als stadhuis en als theater. Het Musée des Augustins is gevestigd in een oud klooster. Hier hangen veel oude meesters. Helaas was het museum vandaag gesloten. De kathedraal St. Etienne heeft een prachtig altaar. Ook de Basiliek van Saint-Sernin is zeer bezienswaardig. Hij is het hoogtepunt van de romaanse architectuur.
Hierna de auto weer opgezocht.
Toulouse: Capitole
Toulouse: Musée des Augustines.
Toulouse: Abdij St. Sernin
Toulouse: ND St. Etienne: Altaar
Woensdag, 15 mei 2019, wind en zon 23°.
Vandaag naar Montauban, het roze zusje van Toulouse. Het ligt boven een meanderende Tarn. Via de Pont-Vieux naar de oude binnenstad gewandeld. De Pont-Vieux over de rivier de Tarn is mooi. De brug stamt uit de 14e eeuw. Aan de overkant loop je tegen het Museum Ingres op. Een mooi gebouw dat nu wordt gerestaureerd. In het museum hangen de schilderijen van Ingres, een veelzijdig kunstenaar die in 1780 in deze stad werd geboren. Even verderop ligt de Cathédrale Notre Dame, een stoer gebouw. De straatjes en pleinen zijn weer aangenaam. Bijzonder is het Place Nationale met zijn prachtige arcaden. Vanaf het plein vang je een glimp op van de Église Saint-Jacques, herkenbaar aan de bakstenen klokkentoren in de stijl van Toulouse.
Montauban: Pont Vieux
Montauban: Place Nationale
Montauban: Kathedraal

Donderdag, 16 mei 2019, wind en zon 23°.
Vandaag weer verder. Vroeg uit Moissac vertrokken. Bij Toulouse schoven we de file in. Een half uurtje later kwamen we weer op gang. Net na 12'en aan op camping Le Neptune in Grau d'Agde. De boel geÏnstalleerd en de inwendige mens verwend. Daarna op zoek naar onze maatjes Marion en Cor, die ook op deze camping staan. Het is weer gezellig.

Nog even naar Grau d'Agde gewandeld. Het is hier nog erg rustig.

Vrijdag, 17 mei 2019, regen 14°.
Een treurige dag. Het heeft de hele dag flink geregend.

Zaterdag, 18 mei 2019, wind, mager zonnetje 18°.
Het is gelukkig droog geworden. Wel staat er nog een frisse wind.
Op de fiets langs de Hérault naar Agde. De kathedraal St-Etienne uit de 12de-eeuw (oorspronkelijk 5de-eeuw) is een vestingkerk met dikke muren van zwart vulkaangesteente. In de pittoreske kleine straatjes veel ateliers en heel aparte winkeltjes. Het stadhuis, ook van zwarte lavablokken gebouwd, stamt uit de zeventiende eeuw. Het centrum deed ons wat armoedig aan. Afscheid genomen van Marion en Cor, die morgen weer verder reizen.

Le Grau d'Agde: Hérault
Agde: Kathedraal St. Etienne
Zondag, 19 mei 2019, wind, zon en af en toe een bui 18°.
Het waait nog steeds stevig. Toch een rondje op de fiets. Bij het Canal du Midi de "Ecluse du bassin rond" bekeken. De ronde sluis in het Canal du Midi. Het Canal du Midi is gegraven om de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan met elkaar te verbinden. De ronde sluis is bijzonder omdat hij drie ingangen heeft, 2 tussen het Canal du Midi en de 3e komt, via de Hérault, van de Middellandse Zee.
Agde: Écluse du bassin rond
Maandag, 20 mei 2019, zonnig 20°.