Lierop Alzingen Troyes La Charité sur Loire Chateauroux Pont St. Mamet Condom Moissac Grau d'Agde St. Aygulf St. Rémy de Pce Macon Bulgnéville
Tijdens de eerste reis van 2019 gaan we de Midi verkennen. Er is daar zoveel moois te zien. Rond half april willen we vertrekken.
Helaas moeten we een trouwe reisgenoot missen. Onze Beer is overleden. In gedachten is en blijft ze bij ons.

Vrijdag, 19 april 2019, zonnig 22°. Bries.
Onderweg naar het zonnige zuiden. De eerste dagen (Pasen) gaan we logeren in Lierop op Camping de Somerense Vennen.
Om 09.00 uur uit Amsterdam vertrokken. Rustige reis en om 11.00 uur aan. Zoals altijd werden we weer vriendelijk ontvangen. De boel opgezet en gerust. 's Middags een mooie wandeling door de omliggende bossen gemaakt. Er wordt hier trouwens nog steeds flink gekapt.

Camping de Somerense Vennen
Zaterdag, 20 april 2019, zon 24°.
Wederom een prachtige dag. 's Middags de fietsen in elkaar geknutseld en - via de knooppunten - een prachtige route gefietst. De natuur is op dit moment prachtig: bloesem, seringen, aspergevelden, te veel om op te noemen. In Mierlo - naast de bekende molen - een terrasje gepakt om de oude botten even te laten rusten.
Lierop: Koepelkerk
Onderweg
Mierlo: Molen
Zondag, 21 april 2019, zon 24°.
Met de auto naar Heusden om te gaan wandelen in het natuurgebied van de Peel. De auto bij het bezoekerscentrum geparkeerd en gekozen voor de blauwe wandeling. De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf werd gestoken. Nu is het een vogelrijk natuurgebied. Het is een van de weinig restanten die nog resteren van het uitgebreide hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Bij de boerderij aan het begin van de route is een prachtige kruiden- en vlindertuin aangelegd. Je loopt via vlonders door het moerasachtige landschap. De uitzichten zijn fraai. De bank met vogelsculpturen vonden wij bijzonder. Ook de plaggenhut is nog authentiek.
Grote Peel: Entree met Uil
Grote Peel: Lammetjes
Grote Peel: Sculpturenbankje
Grote Peel: Plaggenhut
Maandag, 22 april 2019, zon 24°. Harde wind.
Vandaag weer op de fiets. Langs de knooppunten naar Sterksel. De fietsen bij de kerk geparkeerd en door het dorpje gewandeld. Sterksel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Sterksel niet groot maar er is veel te zien en te doen. De natuur (Panbossen en de Lange Bleek) is mooi. Andere bezienswaardigheden zijn: Huize Providentia, het oude klooster van de Witte Zusters in de kom "Huize Sterksel" met de onafscheidelijke Os. Dit beeld herinnert de ontginnings-activiteiten, waarbij ook 14 ossen werden ingezet. Het is ontworpen en gemaakt door de plaatselijke inwoners en het speelt een rol tijdens carnaval. D’n Os draagt een gebreide pyama. Terug via de Strabrechtse Heide. Het was inmiddels behoorlijk gaan waaien en we hadden de wind strak op d’n kop.
Sterksel: Kapelletje
D'n Os
Strabrecht
Dinsdag, 23 april 2019, Half bewolkt en winderig 24°.
Naar Helmond. De auto langs de vaart geparkeerd en naar het kasteel gewandeld. Het is een waterburcht uit 1300 en ligt in het hartje van Helmond. Ooit was het een vesting. Daarna hebben er wat chique families gewoond waarna het het Raadhuis van Helmond werd. Nu is het een museum. Het gebouw en de omliggende beedentuinen zijn prachtig. Hierna nog even door het centrum gewandeld.
Helmond: Kasteel

Woensdag, 24 april 2019, Half bewolkt en harde wind 24°.
Het waaide weer behoorlijk. Om die reden de wandelschoenen aangetrokken en de Vlerkenroute gelopen. Deze route loopt door het prachtige landschap en volgt een flink stuk de Kleine Aa. Vorig jaar stond dit riviertje nog droog. Nu gaat het beter, alhoewel, het gras groeit nog boven het water uit. De route is vernoemd naar het gehucht Vlerken.

's Middags de boel ingepakt. Morgen weer verder richting Luxemburg.

Vlerkenroute

Donderdag, 25 april 2019, buien en harde wind 14°.
Laat uit Someren vertrokken. Onderweg af en toe een bui en harde wind op de kop. Bij Arlon een grote file. Om 15.00 uur aan op camping Bon Acceuil in Alzingen. In de regen de boel opgezet en daarna lekker binnengebleven. Het is naar weer.

Vrijdag, 26 april 2019, later zon, nog steeds wind 14°.
Vroeg uit Alzingen vertrokken. Gaande de reis maakten de wolken plaats voor de zon. Via de A4 naar Troyes gereden. We logeren op de stadsccamping van Troyes.
's Middags te voet Troyes bezocht. Het oude Troyes heeft eigenaardig genoeg de vorm van een champagnekurk. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de kathedraal St.-Pierre et St.-Paul en het Museum voor Moderne Kunsten. In het centrum veel straatjes en pleinen met vakwerkhuizen. Vooral de huizen in de rue Champeaux en de ruelle des Chats (slechts een steegje) zijn bijzonder.
Troyes: Kathedraal
Troyes: Binnenstad met vakwerkhuizen
Zaterdag, 27 april 2019, later zon, stevige wind 14°.
Doorgereisd naar La Charité sur Loire. Rustige reis, via de N77 en de N151. We logeren op de camping Municipal, op een eiland in de Loire tegenover het stadje. La Charite-sur-Loire is een bekoorlijk middeleeuws stadje omringd door stadsmuren. Het mooiste van La Charité, is de prachtige priorij Notre-Dame de la Charite die boven de stad uittorent. De met het klooster van Cluny verbonden priorij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Bourgondische Romaanse kunst. De Priorij bestaat uit een prachtige kerk met een zeskante toren. In het historisch centrum prachtige gevels. Via de stadsmuren weer teruggewandeld naar de camping..

Frankrijk - Midi-Pyrénées

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Charité: Loire
La Charité: Historisch centrum
La Charité: Stadswallen
La Charité: Uitzicht over het stadje
Zondag, 28 april 2019, wolken, stevige wind 12°.
Via de route nationaal (N77 en N151) verder gereisd naar Chateauroux. We logeren op de camping municipal. We blijven hier een paar dagen. De boel opgezet en aan de koffie.
’s Middags in de buurt gewandeld. Het weer was niet denderend. Via het park achter de camping naar de rivier de Indre die hier langs de stad kabbelt. Mooie uitzichten.
Chateauroux: Indre
Maandag, 29 april 2019, wolken, af en toe zon 16°.
We bezoeken Issoudun, een middeleeuws stadje. De auto geparkeerd en te voet verder. De Blanchetoren valt niet te missen. Richard Leeuwenhart heeft hem in de 12e eeuw laten bouwen. Deze Donjon is bijna 30 meter hoog. Via de stadswallen het stadje ingelopen. De kerk St. Cyr heeft een prachtig glas-in-lood-raam uit de 15e eeuw. Het belfort met de stadspoort stamt uit de 12e eeuw. Via het François Mitterrandpark weer terug naar de auto.
Issoudun: Blanchetoren
Issoudun: Belfort
Dinsdag, 30 april 2019, wolken, af en toe zon 16°.
Na een rit door het fraaie landschap bereiken we Gargilesse-Dampierre.
Het dorp ligt prachtig op de oever van de rivier Gargilesse en is favoriet bij kunstenaars. Het dorpje ademt een middeleeuwse sfeer. De kunstenaars hebben het plaatsje in beslag genomen. Tijdens de wandeling werden we vergast op piano- en cellomuziek. De schrijfster George Sand, de ex van Chopin, heeft in dit dorp gewoond. Bezienswaardig zijn het kasteel en de kerk. In de kerk prachtige fresco’s uit de dertiende eeuw.
Het kasteel is nu een Bed en Breakfast. Er staat nog een poort met twee indrukwekkende ronde torens. De kerk behoorde oorspronkelijk ook bij het kasteel. Terug zijn we via het dal van de Creuse gereden. Ook hier weer een prachtig landschap. In Argenton sur Creuse nog even gestopt.
Gargilesse-Dampierre: Kasteel en kerk
Gargilesse-Dampierre: Kerk
Gargilesse-Dampierre: Fresco's
Woensdag, 1 mei 2019, zonnig 20°.
Vanochtend op de fiets naar Chateauroux. Het is vandaag de dag van de arbeid. In Frankrijk wordt die dag nog gevierd. Langs de weg kraampjes met verkopers van Lelietjes van Dale, het symbool van deze dag. De stad was een beetje uitgestorven. Onderweg gestopt bij de indrukwekkende kerk ND. Op de koepel staat een standbeeld van Onze lieve vrouwe. Aan de Indre, midden in de stad, staat het Cháteau Raoul uit de 15de eeuw. De naam van de stad is hiervan afgeleid. Verder gefietst naar Deols. Hier staat de Abbaye de Déols, in de middeleeuwen een machtige abdij, waarvan nu alleen nog een mooie romaanse klokkentoren en enige gedeelten van de abdijkerk resteren. In het centrum van het dorp staat nog een prachtige stadspoort.
Chateauroux: Eglise ND
Chateauroux: Chateau Raoul aan de Indre
Deols: Porte d'Horloge

Donderdag, 2 mei 2019, regen 14°.
Vandaag regende het pijpenstelen. Het plan om verder te reizen laten varen. Aan het eind van de middag werd het gelukkig wat droger zodat we er nog even uit konden.

Vrijdag, 3 mei 2019, wolken/zon 14°.
Vandaag een kort stukje naar Bonac-la-Cote in de buurt van Limoges. We logeren op de kasteelcamping. ’s Middags naar Oradour-sur-Glane. Oradour-sur-Glane heeft een droevige bekendheid gekregen toen het op 10 juni 1944 door 200 SS-ers werd verwoest. De gehele bevolking kwam om. Het was een wraakactie voor de inval van de geallieerden in Normandië op 6 juni. De ruïnes waarin de inwoners de dood vonden, zijn als herinnering bewaard gebleven.
Oradour-sur-Glane: Kerk
Oradour-sur-Glane: Hoofdstraat
Oradour-sur-Glane: Voormalige garage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag, 4 mei 2019, wolken en regen 14°.
In Bonnac-la-Cote was vandaag een expositie van historische voertuigen. Er stonden fraaie exemplaren tussen.
Daarna naar Limoges. Eerst het historisch centrum bezocht. Hier staan Het museum voor schone kunsten en de St. Etienne kathedraal. De toren van de kathedraal is maar liefst 62 meter hoog. Achter beide gebouwen liggen de - in terrassen aangelegde - bischoppelijke tuinen. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. Verder door de stad gewandeld. Wij vonden Limoges niet zo indrukwekkend. De stad is vooral bekend vanwege het porselein. Je komt dat ook heel veel in de winkels tegen. Het stadhuis is prachtig maar stond helaas in de steigers.
Bonnac: Oldtimer
Bonnac: Oldtimer
Limoges: Kathedraal en museum
Limoges: Porseleinwinkel
Zondag, 5 mei 2019, zon, wind en wolken 14°.
Doorgereisd naar Pont Saint Mamet. We logeren op Camping Lestaubières. Mooie plek uitgezocht en aan de koffie. ’s Middags naar Bergerac. Het is een levendige stad aan de Dordogne. In het oude centrum waan je je in de middeleeuwen. Veel vakwerkhuizen aan de smalle straatjes en pleintjes. De Église Saint-Jacques is een markeringspunt aan de route naar Santiago de Compostella. Voor de kerk staat het standbeeld van de dichter Cyrano de Bergerac. Cyrano is de overgetelijke held uit een blijspel. Bij de oude haven staat het regionale wijn en binnenvaartmuseum en het nationale Tabaksmuseum.
Een rondvaart gemaakt over de Dordogne. Prachtige rivier met veel natuurschoon en mooie uitzichten..
Bergerac: Cyrano de
Bergerac: Dordogne
Bergerac
Maandag, 6 mei 2019, zon en wolken 17°.
Périgueux bezocht. Het is het middelpunt van de Périgord. Een parkeerplaats om de hoek van de kathedraal St. Front gevonden. Het is een van de origineelste kathedralen van Frankrijk. Het gebouw heeft vijf opvallend hoge koepels en een uit vier verdiepingen bestaande Romaanse klokkentoren. Naast de kerk ligt het historisch centrum, een opeenstapeling van smalle, stokoude straatjes met pareltjes van woningen. We lopen hier, via hellingen of trappen, van het ene naar het andere pleintje. Het mooiste gebouw aan de Place Saint-Louis is het Maison Tenant, een 14de-eeuws stadspaleis. Langs de rivier de l’Isle prachtige gebouwen. Bijzonder vonden wij het Esschief de Greyssac, een onderdeel van de wallen van Périgueux.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Périgueux: Kathedraal
Périgueux: Esschief de Greyssac
Périgueux: Maison Tenant

Dinsdag, 7mei 2019, wolken 19°.
Vandaag een voorspoedige reis naar camping l’Argenté in Condom. Het was in Condom wel even zoeken. Helaas kunnen we hier maar 2 dagen blijven. In het weekend zit het hier vol i.v.m. een festival. De boel opgezet en na de lunch onderweg om een paar plaatsjes in de omgeving te bezoeken. Fourcès is een fraai. Het is gebouwd rond het centrale plein. Het plein wordt omgeven door vakwerkhuizen met arcaden van steen of hout. Het dorp is geheel ommuurd. Hoewel de muur grotendeels is verdwenen zijn delen daarvan nog wel te herkennen. De Tour d’horloge was een onderdeel van de vesting. Het kasteel is zeker het bekijken waard. Hierna naar Larressingle. Het dorp bezit een kasteel en een oude kerk. Leuk rondgewandeld. Als laatste naar Montreal. Het stadje heeft een prachtige dorpskern. Het dorpsplein met het stadhuis met de arcaden is mooi.

Larressingle: Kasteel
Fourcès: Tour d'Horloge
Fourcès: Kasteel
Woensdag, 8 mei 2019, regen 17°.
Eerst het plaatsje La Romieu bezocht. Er werd bevrijdingsdag gevierd waardoor het erg druk was. Het dorp wordt gedomineerd door de Collégiale Saint-Pierre. Dit klooster bezit een enorme kerk, torens en een prachtige binnenplaats uit de 14de eeuw. Even buiten het dorp ligt een botanische tuin. ’s Middags te voet naar het centrum van Condom. Condom is het centrum van de armagnacproductie. In het oude stadsdeel staan prachtige huizen en er is ook een museum waar je kennis kunt maken met de armagnacproductie. In het stadje was men druk met de voorbereidingen van het festival, dat vanaf vrijdag wordt gehouden. Naast de kathedraal een mooi stadbeeld van de 3 musketiers en d’Artagnan, die uit deze streek kwam.
La Romieu: Collégiale St Pierre
Condom: Waterval in de Baïsse
Donderdag, 9 mei 2019, wolken af en toe een druppel 19°.
Vandaag zijn we doorgereisd naar Moissac. Helaas hadden we wat hindernissen. Gelukkig hebben we alles op kunnen lossen. We logeren op camping Ile du Bidounet. Het beheerdersechtpaar is erg vriendelijk en behulpzaam. De camping ligt aan de oever van de Tarn. ’s Middags de boel opgezet en boodschappencorvee.
De Tarn: Uitzicht vanaf de camping.
Vrijdag, 10 mei 2019, wolken af en toe zon 19°.
Vandaag Moissac bezocht. De sfeer in het stadje is prettig. In het centrum veel ateliers: schilderkunst, glasblazen, mozaiek, enz. Ook pleinen en straatjes met een gezellige sfeer. Het bekendst is de stad om de Abdij St. Pierre en het daar achtergelegen klooster. De druk bewerkte entree van de kerk, vol met beelden en reliëfs en de kloosteromgang zijn prachtig. Het klooster heeft ooit moeten boeten voor de vooruitgang. Het is dwars doorsneden door de spoorlijn. Het kanaal Entre deux Mers doorsnijdt het stadje. Dit kanaal wordt over de Tarn geleid via een brug (zgn. Pont Canal).
Pont Canal du Cacor
Moissac: Canal Entre deux Mers
Moissac: Abdij St. Pierre
Zaterdag, 11 mei 2019, harde wind, af en toe zon 17°.
Het weer werkt nog steeds niet helemaal mee. Gisteravond zelfs een onstuimige onweersbui met hagel. Vandaag harde wind. Op de fiets langs het Canal latéral à la Garonne. Onderweg liepen weer veel pelgrims op hun weg naar Santiago de Compostella.
Bij de samenvloeiing van de Tarn en Garonne de Pont de Coudol overgestoken. Er ligt hier een prachtig natuurgebied waar we hebben gewandeld. Van hieruit hadden we een mooi uitzicht over de samenvloeiing.
Daarna in Moissac de weekmarkt bezocht.
Samenvloeiing Tarn en Garonne
Pont de Coudol
Zondag, 12 mei 2019, wind, wolken en zon 19°.
We gaan langs het Canal entre 2 Mers, naar Castelsarrasin. Het fietspad langs het kanaal is voortreffelijk. Onderweg mooie uitzichten en schilderachtige sluishuisjes. Inmiddels zijn de sluiswachters vervangen door de eigen spierkracht. De schippers moeten de boel nu zelf afhandelen. Bij de jachthaven van Castelsarrasin gestopt om een – welverdiend – bakkie. Daarna nog even het stadje ingereden. Er is hier niet veel bijzonders te beleven, een ingedut dorpje.
’s Middags de jaarlijkse rommelmarkt van Moissac bezocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Castelsarrasin: Jachthaven
Canal entre 2 Mers: sluisje
Maandag, 13 mei 2019, harde wind en zon 23°.
Vanochtend op de fiets voor een rondje om Moissac. De fietsen in het centrum geparkeerd en weer een rondje langs al het moois gemaakt.
Vanmiddag Auvillar bezocht. Het ligt tussen Montauban en Agen aan de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het dorp heeft een prachtig historisch centrum. Door de poort onder de Belfort loop je naar het centrale plein met een prachtig ronde markthal en een kerk waarvan de toren niet helemaal meer rechtop staan. Het dorp is bekend om het aardewerk.
Auvillar: Belfort
Auvillar: Markthal (Halles aux grains)
Auvillar: Uitzicht over de Garonne
Dinsdag, 14 mei 2019, wind en zon 23°.
Met de auto naar Toulouse, een ontzettend drukke stad. Het viel niet mee om een plekje te vinden maar het is weer gelukt. In een kwartiertje waren we in het centrum. De sfeer is prettig, pittoreske pleinen en natuurlijk is er veel te bekijken. Het centrale plein bestaat helemaal uit het Capitole. Het gebouw is nog steeds in gebruik als stadhuis en als theater. Het Musée des Augustins is gevestigd in een oud klooster. Hier hangen veel oude meesters. Helaas was het museum vandaag gesloten. De kathedraal St. Etienne heeft een prachtig altaar. Ook de Basiliek van Saint-Sernin is zeer bezienswaardig. Hij is het hoogtepunt van de romaanse architectuur.
Hierna de auto weer opgezocht.
Toulouse: Capitole
Toulouse: Musée des Augustines.
Toulouse: Abdij St. Sernin
Toulouse: ND St. Etienne: Altaar
Woensdag, 15 mei 2019, wind en zon 23°.
Vandaag naar Montauban, het roze zusje van Toulouse. Het ligt boven een meanderende Tarn. Via de Pont-Vieux naar de oude binnenstad gewandeld. De Pont-Vieux over de rivier de Tarn is mooi. De brug stamt uit de 14e eeuw. Aan de overkant loop je tegen het Museum Ingres op. Een mooi gebouw dat nu wordt gerestaureerd. In het museum hangen de schilderijen van Ingres, een veelzijdig kunstenaar die in 1780 in deze stad werd geboren. Even verderop ligt de Cathédrale Notre Dame, een stoer gebouw. De straatjes en pleinen zijn weer aangenaam. Bijzonder is het Place Nationale met zijn prachtige arcaden. Vanaf het plein vang je een glimp op van de Église Saint-Jacques, herkenbaar aan de bakstenen klokkentoren in de stijl van Toulouse.
Montauban: Pont Vieux
Montauban: Place Nationale
Montauban: Kathedraal

Donderdag, 16 mei 2019, wind en zon 23°.
Vandaag weer verder. Vroeg uit Moissac vertrokken. Bij Toulouse schoven we de file in. Een half uurtje later kwamen we weer op gang. Net na 12'en aan op camping Le Neptune in Grau d'Agde. De boel geÏnstalleerd en de inwendige mens verwend. Daarna op zoek naar onze maatjes Marion en Cor, die ook op deze camping staan. Het is weer gezellig.

Nog even naar Grau d'Agde gewandeld. Het is hier nog erg rustig.

Vrijdag, 17 mei 2019, regen 14°.
Een treurige dag. Het heeft de hele dag flink geregend.

Zaterdag, 18 mei 2019, wind, mager zonnetje 18°.
Het is gelukkig droog geworden. Wel staat er nog een frisse wind.
Op de fiets langs de Hérault naar Agde. De kathedraal St-Etienne uit de 12de-eeuw (oorspronkelijk 5de-eeuw) is een vestingkerk met dikke muren van zwart vulkaangesteente. In de pittoreske kleine straatjes veel ateliers en heel aparte winkeltjes. Het stadhuis, ook van zwarte lavablokken gebouwd, stamt uit de zeventiende eeuw. Het centrum deed ons wat armoedig aan. Afscheid genomen van Marion en Cor, die morgen weer verder reizen.

Le Grau d'Agde: Hérault
Agde: Kathedraal St. Etienne
Zondag, 19 mei 2019, wind, zon en af en toe een bui 18°.
Het waait nog steeds stevig. Toch een rondje op de fiets. Bij het Canal du Midi de "Ecluse du bassin rond" bekeken. De ronde sluis in het Canal du Midi. Het Canal du Midi is gegraven om de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan met elkaar te verbinden. De ronde sluis is bijzonder omdat hij drie ingangen heeft, 2 tussen het Canal du Midi en de 3e komt, via de Hérault, van de Middellandse Zee.
Agde: Écluse du bassin rond
Maandag, 20 mei 2019, zonnig, storm 21°.
Weer een onstuimige dag. Het is weer schudden en schommelen. Het voordeel hiervan is dat het weer alleen maar beter kan worden.
Wandelschoenen aangetrokken en een strandwandeling gemaakt.
Grau d'Agde
Dinsdag, 21 mei 2019, zonnig, harde wind 23°.
Vandaag met de auto naar Pézenas. Deze stad heeft in de 15e en 17e eeuw een bloeiperiode gekend. Handel, kunst en cultuur gingen toen gelijk op. Molière, de beroemde schrijver van toneelstukken, is onlosmakelijk met deze stad verbonden. Het historisch centrum is volledig gerenoveerd. De prachtige gebouwen, meest 17 eeuw, zijn een verzamelplaats voor kunstenaars in boetiekjes en kleine ateliers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier in de ateliers gemaakt. Berlingots en pasteitjes zijn een specialiteit van Pézenas. Een terras voor een kopje koffie was niet moeilijk te vinden. Er hangt een lekkere sfeer in dit prachtige stadje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pézenas: Maison des métiers d'art
Pézenas: Hoedenzaak
Pézenas: Beeldhouwwerk in gevel
Woensdag, 22 mei 2019, zonnig, stevige wind 24°.
Het waait nog steeds. Toch op de fiets naar Cap d’Agde. Cap d’Agde is een zeer toeristisch plaatsje. Behalve vertier en vermaak is er niet zo veel over te melden. De jachthaven ligt vol met bootjes. Desgewenst kun je die via een reuzenrad nog beter bekijken. Tegenover de Oude haven ligt het Fort Brescou. Dit fort was vroeger een gevangenis. Daarna is het nog als bejaardenthuis en krankzinnigengesticht gebruikt. In de oude haven lag een prachtig schip: de Nao Victoria. Volgende week worden daar rondvaarten mee gehouden.
Nao Victoria
Cap d'Agde: Haven
Cap d'Agde: Fort Brescou
Donderdag, 23 mei 2019, zonnig, wind 24°.
We zijn de wind redelijk zat. Vanochtend vroeg vertrokken uit Grau d’Agde. Na een voorspoedige reis, rond de middag aan op camping Plage St. Aygulf in St. Aygulf. Een prachtige plek gevonden. De boel opgezet en de inwendige mens verzorgd. ’s Middags op de koffie bij Tiny en Chris. Lekker bijgepraat. Ook Marion en Cor weer gesproken die ons een paar dagen geleden voor waren gegaan. Aan het eind van de middag een rondje in de buurt gelopen. Het doet hier weer GOED aan.
St. Aygulf: Jachthaven
Vrijdag, 24 mei 2019, half bewolkt 22°.
Vrijdag, marktdag in Sainte Maxime. Sainte Maxime ligt tegenover Saint Tropez aan de gelijknamige baai Het is een stadje met gezellige straatjes. Je kunt hier van alles kopen en eten. In Le Tonneau, een terras aan de haven, hebben we lekker geluncht van Planchette. Een soort pizza. die je hier met de hand mag eten. De Tour Carrée (museum) en de parochiekerk zijn bezienswaardig.
Ste Maxime: Planchette
Ste Maxime: Schortenwinkel
Zaterdag, 25 mei 2019, half bewolkt 22°.
Vandaag weinig zon en weinig wind dus op de fiets onderweg naar Roquebrune sur Argens. Onderweg weer prachtige plaatjes. Ook de rozentuin stond weer volop in kleur en geur. Prachtig.
De fietsen bij de kapel St. Pierre geparkeerd en te voet naar het historisch centrum. Vandaag richten wij ons op de chocolade. In het stadje zijn veel chocolatiers en er is zelfs een chocolademuseum “Maison du Chocolat et Cacao”. Het museum bevindt zich in een voormalige kapel. Je mag er gratis in. Alle aspecten van het maken van chocolade komen aan de orde. Leuk zijn de historische verpakkingen en reclameborden, zelfs Nederlandse. Onder de Belfort een kopje koffie gedronken en door de smalle steegjes en poortjes weer naar de fietsen.
Roquebrune sur Argens: Rozentuin
Roquebrune sur Argens: Kapel St. Pierre
Roquebrune sur Argens: Chocolademuseum
Zondag, 26 mei 2019, regen, later zon 22°.
Ondanks de regen, met Tiny en Chis naar Le Muy om daar de zondagsmarkt te bezoeken. Helaas hadden veel marktkooplui er de brui aan gegeven zodat we weer bijtijds naar huis konden. ’s Middags langs het strand gewandeld.
Maandag, 27 mei 2019, bewolkt, later regen 22°.
Het is vanochtend bewolkt. Goed weer om de wandelschoenen aan te trekken. Het natuurgebied achter de camping ingetrokken en om de meertjes van Villepey gelopen. Onderweg prachtige plaatjes van flora en fauna. We kwamen zelfs een zwanen-gezin tegen. Langs het strand teruggelopen. ’s Middags werd het druilerig.
Villepey: Zwanengezin
Villepey: Uitzicht

Dinsdag, 28 mei 2019, storm windkracht 6, 23°.
Onstuimige dag. Bij de caravan gebleven.

Woensdag, 29 mei 2019, zonnig, 24°.
Vanochtend eerst de luifel weer opgehangen. De fietsen ingepakt en met de auto naar Port Grimaud. Vandaar op de fiets langs de kustweg naar St. Tropez. Onderweg weer mooie plaatjes van de blauwe lucht, het water, de bergen en de bootjes. De fietsen bij het postkantoor geparkeerd en te voet verder. Saint-Tropez is wereldberoemd. Ooit werd dit plaatsje in één naam genoemd met Brigitte Bardot, die hier toen woonde. Sindsdien is het er steeds drukker geworden. Zo druk zelfs, dat Bardot ervoor gevlucht is. Saint-Tropez wordt niet voor niets ook wel Saint-Trop ("St-(Te)veel") genoemd. St-Tropez is gebouwd rond de Vieux Port. In de oude stad smalle straatjes. Deze kleine straatjes zijn sfeervol met oude huizen en chique boetiekjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saint Tropez: pleintje
Saint Tropez: Senequier
Donderdag, 30 mei 2019, zonnig, 24°.
Weer op de fiets. Via het voormalige spoorweg tracé van de Ancien Train des Pignes naar Les Issambres. Het gaat flink omhoog.. De blauwe lucht en de blauwe zee zorgen voor prachtige uitzichten. Rondgelopen in Les Issambres. Veel anders dan dat het een knus dorpje is valt er eigenlijk niet te over melden.
Les Issambres: Kust
Les Issambres: Uitzicht vanaf het fietspad

Vrijdag, 31 mei 2019, zonnig, 24°.
Boodschappendag en de markt in Ste Maxime.

Zaterdag, 1 juni 2019, zonnig, 24°.
Op de fiets richting Agay. Onderweg weer prachtige plaatjes. De stranden omgeven door rode rotsen zien er appetijtelijk uit. Bij Le Dramont gestopt. Hier, op het Plage du Dramont herinnert een gedenksteen aan de ontscheping van 20.000 Amerikaanse soldaten die hier een zware strijd hebben geleverd. Er staat ook een imposant monument. Vanaf hier hebben we uitzicht op een grote, kale klif, het Ile d’Or. Hierop staat een “alleenstaande middeleeuwse toren” uit de 19e eeuw. Vanaf het strand heb je uitzicht op het gebouw van de kustwacht. Hier is de verkeersleiding van het scheepvaartverkeer gevestigd. De weg overgestoken. Hier ligt een prachtig meertje. Het ademt hier rust. De fietsen weer opgezocht en terug naar huis.
Le Dramont: Ile d'Or
Le Dramont: Monument

Zondag, 2 juni 2019, zonnig, 27°.
Marktdag in Le Muy.

Maandag, 3 juni 2019, zonnig, 29°.
Sociale contacten gelardeerd met een stukje fiets.

Dinsdag, 4 juni 2019, zonnig, 27°.
Vandaag weinig wind en een flauw zonnetje. Een uitgelezen fietsdag. Via de kustweg naar Les Issambres om daar de Botanische tuin te bezoeken. Bij Callanque le Tardieu even gerust. Van hieruit prachtige uitzichten.
Callanque Tardieu
Woensdag, 5 juni 2019, zonnig, 27°.
Vandaag weer eens op de fiets. Eerst naar Puget sur Argens. Helaas niet de mooiste route uitgezocht. De D8 is voor fietsers een drukke weg. Puget is een wat saai plaatsje. De kerk is het bekijken waard. Terug via Fréjus. Even gestopt bij de Arena. Hier ligt een gedenkplaats.
In 1959 brak de Malpassetdam, door overvloedige regenval. Het kostte meer dan 400 mensen het leven. Ter nagedachtenis aan hen is bij de Arena in Fréjus dit monument opgericht.
Fréjus: Gedenkplaats slachtoffers Malpassetdam
Donderdag, 6 juni 2019, zonnig, straffe wind 27°.
De wandelschoenen aan en richting de jachthaven. Vanaf hier loopt, langs de langgerekte, rotsachtige kust een smal pad, het douanierspad. Onderweg talrijke schaduwrijke kreekjes en kleine strandjes. Af en toe waan je je een berggeit. Het is klimmen en klauteren. Al de moeite wordt beloond door de prachtige uitzichten en de mooie begroeiing..
Saint Aygulf: Douanierspad
Vrijdag, 7 juni 2019, zonnig, 24°.
Vanmiddag een stuk het natuurgebied ingewandeld. Er is een nieuwe uitkijkpost gemaakt. Over een lange brug kom je bij de post, waar je op 2 niveaus de omgeving kan verkennen. Een aanwinst!
Villepey: Uitzichtpost
Villepey: Uitzicht
Zaterdag, 8 juni 2019, zonnig, 24°.
Prachtige dag vandaag. Blauwe luchten en weinig wind. Op de fiets richting Fréjus. Eerst in Fréjus Plage gestopt. Druk, druk, druk. Bij Port Fréjus de pier opgelopen. Vrijwilligers waren hier druk om het afval (vooral plastic) op te ruimen. Vanaf de pier fraaie uitzichten op de kust. Verder gefietst langs de boulevard richting Saint Raphaël en lekker geterrasseerd.
Fréjus Plage: Pier
Uitzicht op (Port) Fréjus
Zondag, 9 juni 2019, half bewolkt, 24°.
Zondag dus marktdag in Fréjus. De hele boulevard stond vol met kraampjes die eigenlijk zo’n beetje hetzelfde verkochten. Deze markt is zelfs Mia te dol.
’s Middags werden we blij verrast door de voorspoedige aankomst van Marjan en Klaas (onze familie). Door het slechte weer hadden zij de afstand tussen Nederland en Fréjus een stukje sneller overbrugd dan gepland. Het werd een reuze gezellig samenzijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag, 10 juni 2019, bewolkt, 24°.
Vandaag wolken en af en toe een spat regen. Vanochtend gewandeld door het natuurgebied rond de oude boerderij van Esclamendes. Het strand van onze Beer, bij de river de Argens, zag er weer heel anders uit dan vorig jaar. De rivier heeft nu weer alle ruimte om de zee in te stromen. De boerderij van Esclamendes, ooit een werkgelegenheidsproject, zag er verlaten uit. Jammer. ’s Middags langs het douanierspad gewandeld. Zonder de zon toch ook weer mooie plaatjes.
Het strandje van onze Beer
Dinsdag, 11 juni 2019, bewolkt, 24°.
Inpakdag. 's Morgens nog even naar Fréjus. Het historisch centrum was heel rustig. Opvallend veel duiven die zich vermaakten in de fontijn.
's Middags een poging gedaan om in het Guiness book of records te komen. Drie gezusters (+ aanhang) gelijktijdig op een camping in Zuid-Frankrijk!
Douanierspad
Fréjus.
Woensdag, 12 juni 2019, zon, 24°.
Onderweg naar St. Rémy de Pce. Rustige reis. Om 11.00 uur aan op camping Parc de la Bastide. Het was goed dat er een plaats was gereserveerd want de camping is bijna vol. De boel opgezet en van het mooie weer genoten.
St. Rémy: Parc de la Bastide
Donderdag, 13 juni 2019, zon, 27°.
Vandaag een prachtige dag. Volop zon en weinig wind. Dus …… op de fiets. Het fietspad naar St. Etienne du Gres genomen. Het eerste stuk bij St. Rémy is vernieuwd. Een prachtige tocht door het Provençaalse land gemaakt. De geuren en kleuren zijn betoverend. In St. Etienne even gestopt voor een consumptie. Daarna via Le Vieux route d’Arles terug naar St. Rémy. Onderweg bijzonder leuke optrekjes van de “happy few” bewonderd.
Uitzicht op Les Alpilles.
Vrijdag, 14 juni 2019, wolken, 27°.
In Eyraques even gestopt en door het dorpje gewandeld. Er was gelukkig weer eens marktdag. We hebben ons wat lekkernijen aangeschaft en zijn toen verder gefietst naar het Parc des Poëts. Het park is onlangs geopend om de bevorderaars van de Provençaalse taal te eren. Centraal staat natuurlijk Frédèric Mistral, die het Provencaals altijd heeft bevorderd. In Maillane staat zelfs een museum waarin dit wordt verduidelijkt.
Verder langs binnenweggetjes naar Maillane, een leuk stadje. De inwendige mens verwend en terug naar St. Rémy.
Eyraques: Parc des Poëts
Eyraques: Parc des Poëts
Zaterdag, 15 juni 2019, wolken, 27°.
Wat bewolkt en weinig wind. Ideaal voor de fiets. Wederom de smalle weggetjes opgezocht. Onderweg kwamen we weer eens een schaapskudde tegen. We hebben een tijdje naar het spel tussen de schapen en de hond gekeken. Het is een mirakel hoe het beest de kudde bij elkaar houdt. ’s Middags St. Rémy bezocht. De sfeer in het stadje is bijzonder.
Schaapskudde
Zondag, 16 juni 2019, zon, harde wind 27°.
Er is een zondagsmarkt in l'Isle sur la Sorgue, dus .........
L'Isle sur la Sorgue is een oud vissersstadje, dat gevat is tussen de armen van de rivier de Sorgue. Voor de stad splitst deze rivier zich (Partage des eaux) en maakt zodoende van het stadje een eiland. Het wordt hier ook wel het Venetië van de Provence genoemd. Het is er levendig met een warme sfeer. Het is de belangrijkste antiekstad na Parijs. Eigenlijk is het hier alllemaal het bekijken waard. De kerk en de Sorgue springen er uit.
l'Isle: Sorgues
l 'Isle: Watermolen
Maandag, 17 juni 2019, zon, stevige wind 27°.
De eerste etappe van de thuisreis. Om 08.00 uur uit St. Rémy vertrokken. We waren nog maar net op gang toen we al moesten stoppen voor een enorme kudde schapen, die een stuk over de weg werd geleid. Daarna lag bij Valence een grote trailer op zijn zijkant op de vangrails. Aan alle twee de kanten was de weg geblokkeerd. Grote files. Toch nog om 13.00 uur aan op camping Municipal in Macon. Het was hier vandaag erg warm. De boel opgezet en rust genomen.
Schaapskudde
Macon: Camping Municipal
Dinsdag, 18 juni 2019, zon 29°.
2e etappe: Bulgnéville. Om 08.00 uur uit Macon vertrokken. Hele rustige reis. Om 11.30 uur aan op camping Porte des Vosges, in Bulgnéville. Een schaduwrijke plek uitgezocht.

Woensdag, 19 juni 2019, wolken en zon 29°.
Om 08.00 uur uit Bulgnéville vertrokken. Tot aan Toul ging het opperbest. Daarna reden we de file in. Al me al duurde het bijna een uur voordat we weer verder konden. Om 11.30 uur aan op Camping Bon Acceuil in Alzingen. De boel op een mooie plek geïnstalleerd.
’s Middags een rondje om Hesperange gemaakt. Het stadspark wordt steeds mooier. Ook de ruïne van de burcht Hesper is nog steeds heet bekijken waard. De burcht is een overblijfsel van het kasteel dat in de 11e eeuw gebouwd werd door de Heren van Rodenmachern.
Alzingen: Landschap
Hesperange: Ruïne

Donderdag, 20 juni 2019, wolken en af en toe een bui 21°.
Vroeg uit Alzingen vertrokken. Rustige reis. Om 12.00 uur aan op camping de Somerense Vennen in Lierop.
's Middags een begin gemaakt met de grote schoonmaak van de caravan.


Vrijdag, 21 juni 2019, wolken, later zon 21°.
Naar huis.