Asten Alzingen Bulgnéville Epinal Arbois Macon St. Vallier Tulette Saint Aygulf
Maandag 2 september 2019, zon 21°.
Om 08.00 uur uit Amsterdam vertrokken. Via Antwerpen en Brussel naar Alzingen. Vriendelijke ontvangst op camping Bon Accueil. De boel opgezet geluncht en even gerust. Het dorp Alzingen is een voorstadje van Luxemburg. 's Middags in de omgeving gewandeld. Achter de camping ligt een prachtig park met vijvers, sportfaciliteiten, beelden en een heel mooi bruggetje. Het lijkt gekopieerd te zijn van het bruggetje van van Gogh in Arles. Even verder ligt Hesperange, een gezellig stadje. Hier staat de ruïne van een burcht uit de 13e eeuw. Ooit zwaaiden Duitse edellieden hier de scepter.
Alzingen
Hesperange: RuÏne
Dinsdag 3 september 2019, zon 25°.
Vandaag doorgereisd naar Épinal. We arriveerden om 12.00 uur op camping Parc du Chateau. Vriendelijke ontvangst. Een plekje gezocht en de boel opgezet. ’s Middags Épinal bezocht. Vanaf de camping kun je te voet door een park naar het centrum. In het parc een kinderboerderij en de ruïnes van het Château d’Épinal. Veel is daar niet meer van over. De Moezel, die door de stad stroomt, scheidt de stad in twee delen: een historisch deel en een modern deel. In het oude deel van de stad bevindt zich Place des Vosges, een oud plein omringd met mooie huizen daterend uit de Renaissance. De basiliek en de overdekte markt waren het bekijken waard.
Épinal: Moezel
Épinal: Ruïne Chateau
Épinal: Basiliek St. Maurice

Woensdag 4 september 2019, zon 25°.
Vandaag weer verder. Via Vesoul en Besancon naar Arbois. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. Om 11.30 uur aan op camping Les Vignes. Uitgebreid geïnstalleerd want we willen hier een klein weekje blijven. Na de lunch te voet naar het stadje.
Arbois is een prachtig en heeft een gastronomische traditie. Het ligt in het hart van de Jura-wijnstreek aan de rivier de Cuisance. Het is de stad van Louis Pasteur, die hier lang heeft gewoond. Er staat een standbeeld van hem in het centrum. Het huis waar hij gewoond heeft kan bezichtigd worden. Het oude raadhuis, de kerk St Just en kerk ND, de musea en de straatjes met doorkijkjes vonden wij bijzonder. Vooral de plaatjes, waar de Cuissance stroomt, zijn pittoresk. Het plein in het centrum, met de fontein is erg druk. Heel apart zijn de vlaggetjes die over dit plein zijn gespannen. Deze hebben we vanaf een gezellig terras uitgebreid bestudeerd..

Arbois: Waterval in de Cuisance
Arbois: Centrale Plein
Ornans: Louis Pasteur
Donderdag 5 september 2019, bewolkt 19°.
Met de auto naar Salins-les-Bains. Een schilderachtig plaatsje. Bekend van de twee forten, het fraaie stadhuis en de thermale baden. Wij kwamen hier om het zoutmuseum te bezoeken. Bij de rondleiding werden we door de ondergrondse gangen van de zoutmijnen geleid. De pekel (het zout) is afkomstig van een zeer zoute ondiepe zee heeft grote zoutvoorraden achtergelaten. 1000 jaar geleden werd hier al aan zoutwinning gedaan. In die tijd was zout een kostbaar goedje. Lodewijk XV heeft van de opbrengsten gebruik gemaakt om zijn oorlogen te financieren. Vandaar dat hij er een Koninklijke Zoutmijn van maakte en Salins-les-Bains door twee burchten liet beschermen.
’s Middags hebben we de watervallen van de Tufs bezocht. Het water van de Cuisance stort zich hier naar beneden. Heel indrukwekkend.

Frankrijk - Côte d'Azur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salins-les-Bains: Stadhuis
Salins-les-Bains: Zoutmuseum
Salins-les-Bains: Zoutmuseum, gangen
Salins-les-Bains: Fort
Planches: Cascade des Tufs
Vrijdag 6 september 2019, bewolkt 19°.
Onderweg naar Ornans. Eerst in Arc en Senans gestopt om De Koninklijke Zoutziederij te bezoeken. De Saline Royale d'Arc-et-Senans is een meesterwerk van Claude-Nicolas Ledoux. Deze onafgemaakt ideale stad werd gebouwd op verzoek van Lodewijk de 15de. De arbeiders van de zoutmijnen kregen onderdak in dit dorp. De Saline Royale is gebouwd tussen 1775 en 1779. Na dit moois doorgereden naar Ornans dat de bijnaam Klein Venetië van de Comté heeft en verdient. Ornans doet charmant aan met haar mooie, oude huizen op palen die weerspiegelen in het water van de Loue. Rondgewandeld en daarna het Courbetmuseum bezocht, dat zich bevindt in het geboortehuis van de schilder Gustave Courbet. Het herbergt talrijke werken van deze bekende artiest.
Aan het eind van de middag nog even door Arbois gewandeld. Het is een prachtig stadje!
Arc-et-Senans: Saline Royale
Ornans: Loue
Ornans: Courbet
Arbois: Cuisance en kerk St Just.
Zaterdag 7 september 2019, half bewolkt 19°.
Vandaag naar Dole. De auto in het centrum geparkeerd en te voet verder. Tijdens de wandeling door het historisch centrum genieten van mooi uitzichten en gebouwen. Hier ligt ook het geboortehuis van Louis pasteur, ondermeer uitvinder van het Pasteuriseren en het vaccin tegen hondsdolheid. De werkplek van zijn vader (leerlooier) ligt aan de achterzijde aan het Canal des Tanneurs. De Notre-Dame-Collegiale steekt fier, 74 meter, boven de stad uit. Van binnen ziet de kerk er prachtig uit. Ook Hôtel-Dieu dat tegenwoordig de mediatheek huisvest is het bekijken waard. In het gezellige centrum werd vandaag de markt gehouden. De orgelman stond er prachtig op zijn orgeltje te draaien.
Dole: Collegiale ND
Dole: Canal des Tanneurs
Dole: Binnenplaats Hôtel-Dieu
Dole: Orgelman
Zondag 8 september 2019, bewolkt, harde wind, 19°
Vandaag weer verder. Vroeg uit Arbois vertrokken. Het verlaten van de camping viel niet mee. Het is hier allemaal smal en erg scheef. We zullen deze camping niet meer aandoen.
Rustige reis. Op zondag geen vrachtverkeer en dat scheelt. Rond de middag aan op camping Municipal Les Iles-de-Silon.
Het is erg druk. Gelukkig een mooie plek gevonden en de boel opgezet. 's Middags langs de Rhone naar het stadje gewandeld.
St. Vallier: Uitzicht over het stadje en de Rhone

Maandag 9 september 2019, bewolkt, 19°.
Nog een dagje in Saint Vallier. Hauterives bezocht. In Hauterives staat een van de vreemdste gebouwen van Frankrijk: het beroemde Palais Idéal du Facteur Cheval. Het paleis is gemaakt door de plaatselijke postbode Ferdinand Cheval. De postbode droomde al heel zijn leven van een eigen paleis. In 1879 begon hij er aan. Tijdens zijn dagelijkse postronde van ruim 30 kilometer, die hij te voet aflegde, begon hij met kiezelstenen te verzamelen. Hij maakte hier stapels van en haalde die ’s nachts met een kruiwagen op. De eerste 20 jaar van de bouw was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. In totaal was hij 33 jaar bezig met de bouw van zijn paleis. Het gebouw bestaat inmiddels uit gangen, galerijen, trappen, terrassen en torens. Toen hij klaar was met het Palais ging hij verder met zijn graftombe. De inwoners van het dorp noemde deze geniale Cheval de dorpsgek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hauterives: Palais Idèal
Hauterives: Palais Idèal
Hauterives: Graftombe
Hauterives: Facteur Ferdinand Cheval
Dinsdag 10 september 2019, bewolkt, somber 19°.
We zouden vandaag verder naar de Provence. Helaas werd daar flinke regen voorspeld, zodat we er nog een dagje in St. Vallier hebben aangeknoopt. ’s Morgens met de auto naar Romans-sur-Isère om het Schoenenmuseum te gaan bezoeken. Helaas werd die verbouwd. Romans is DE schoenenstad!
Via de Vieux Pont over de Isère, naar het historisch centrum gewandeld. De kerk St. Barnard steekt boven alles en iedereen uit. Van binnen is hij mooier. Er hangen prachtige gobelins. Het centrum deed wat pover aan. Veel winkelpanden staan leeg. De belfort met het “klokkenmannetje” is mooi. Dit was de poort van de eerste stadsmuur. In de 15e eeuw werd de toen verhoogde toren voorzien van een klok.
Romans-sur-Isère: Vieux pont
Romans-sur-Isère: Belfort met het klokkenmannetje
Romans-sur-Isère: Saint Barnard
Woensdag 11 september 2019, zon en mistral 29°.
Vandaag verder gereisd naar Tulette. Rond de middag aan op Camping Les Rives de l'Aygues. De camping stond redelijk vol maar er was nog een plekje voor ons. De boel opgezet en geluncht.
’s Middags op de fiets, door de wijnvelden, naar het stadje. De druivenplukkers waren druk bezig met oogsten.
Het oude gedeelte van Tulette, de Bourg, is omgeven door stadsmuren. Hier staan de kerk en de overblijfselen van het oude kasteel. Tulette heeft geleden onder de godsdienstoorlogen. Het is een vriendelijk, wat slaperig stadje.
Tulette: Druivenpluk
Tulette: Stadsmuren
Donderdag 12 september 2019, zon, 29°.
Vandaag marktdag in Nyons, dus …..
De auto aan de oever van de Eygues geparkeerd. Hier ligt een fraaie 13de-eeuwse brug. Doorgelopen naar het oudste gedeelte van de stad, het Quartier des Forts. Hier gezellige steegjes en pleintjes die vol staan met marktkramen, onder meer met olijven en de hier geliefde tapenade. De lokale specialiteit van Nyons is de olijf en in het bijzonder de olijfolie. "La tanche" is een olijfsoort die alleen voorkomt in de olijfboomgaarden van Nyons. Vooral de overdekte Rue des Grands Forts is het doorlopen waard. Hier staat ook de ND du Bon Secours.
Nyons: Pont Romaine
Nyons: ND du Bon Secours
Nyons: markt kraam met aardewerk
Vrijdag 13 september 2019, zon, 29°.
Vandaag door de wijnvelden naar Orange. Er wordt druk geoogst. In het centrum een plekje gevonden. Het historisch centrum is reuze gezellig met mooie straten, kleine pleintjes, cafés en terassen. De winkeltjes zijn niet te versmaden. Als eerste naar het Théâtre Antique gewandeld. We zouden het uitgebreid gaan bezoeken, helaas was het gesloten omdat het wordt verbouwd. Het Théâtre Antique van Orange is één van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. Verder naar de Triomfboog van Orange die opgericht is om de roemrijke overwinningen van het Romeinse leger, 2000 jaar geleden te vieren. De kathedraal Notre-Dame-de-Nazareth is prachtig ingericht. Hij staat wat verstopt in het centrum. Naast de kerk staat het fraaie stadhuis.
Orange: Triomfboog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orange: Théâtre Antique
Orange: Notre-Dame-de-Nazareth
Orange: Lijfspreuk wijnhandelaar
Zaterdag 14 september 2019, zon, 29°.
Vandaag eerst naaar het kasteel van Suze-la-Rousse. Het kasteel, een historisch monument, torent hoog uit boven het gelijknamige plaatsje. Het is een feodaal kasteel uit de elfde eeuw na Christus. Het verkeert in perfecte staat. Het kasteel van Suze-la-Rousse is dan ook officieel geklassificeerd als historisch monument. Bij de entreeprijs is ook een mobiele gids in het Nederlands inbegrepen. De binnenplaats is indrukwekkend alsmede de prachtig ingerichte kamers. In het kasteel is de wijnacademie gevestigd. Vanuit het kasteel hadden we een prachtig uitzicht over Suze-la-Rousse en omgeving. Na al die moois doorgereden naar Saint-Paul-Trois-Châteaux. Het oude centrum is zeer de moeite waard om te bezoeken. Hier smalle straaatjes en pleintjes met oude huizen. De kathedraal bevindt zich hier midden in. Het is een prachtig gebouw. Achter de kathedraal vertelt het Huis van de Truffel, de geschiedenis van deze unieke zwam.
Suze la Rousse: Kasteel
Suze la Rousse: Binnenplaats van het kasteel
St Paul trois Chateaux: Kathedraal

Zondag 15 september 2019, zon, 27°.
Vandaag weer verder naar St. Aygulf. Om 11.30 uur aan op camping St. Aygulf Plage. De boel opgezet, gerust en oude bekenden begroet.

Maandag 16 september 2019, zon, 27°.
Vandaag boodschappencorvee.
's Middags het Douanierspad langs de kust van St. Aygulf bewandeld. Het was weer erg mooi.

Dinsdag 17 september 2019, zon, 27°.
Marktdag in Saint Aygulf. 's Middags naar de meertjes van Villepey gewandeld. Het was vandaag erg warm.

Saint Aygulf: Douanierspad.
Kraampje met lekkernijen
Woensdag 18 september 2019, wolken en zon, 26°.
Wasdag. Daarna op de fiets naar Saint Raphaël. In de nieuwe haven liggen prachtige jachten. Vanaf het park, dat bovenop de parkeergarage is aangelegd, heb je een prachtig uitzicht over de haven. Ook de Basiliek Notre-Dame de la Victoire is mooi. Jammer dat hij helemaal is ingebouwd. Van binnen vonden we hem een beetje somber. Nog een stuk langs de Boulevard gewandeld en weer huiswaarts gekeerd.
's Middags een rondje door St. Aygulf gewandeld.
St. Raphael: ND de la Victoire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 19 september 2019, bedekte zon 26°.
Het is vandaag benauwd. Er wordt onweer voorspeld. Op de fiets. Via het voormalige spoorweg tracé van de Ancien Train des Pignes naar Les Issambres. Het gaat flink omhoog.. De blauwe lucht en de zee zorgen voor prachtige uitzichten. Rondgelopen in Les Issambres. Veel anders dan dat het een knus dorpje is valt er eigenlijk niet te over melden. Misschien dat ze een erg gezellig terrasje hebben waar voortreffelijke koffie wordt geschonken?
Les Issambres: strand

Vrijdag 20 september 2019, zon 26°.
Wederom een warme dag. Gelukkig staat er een windje. Vanochtend de markt in Sainte Maxime bezocht. Vanmiddag het zwembad.

Zaterdag 21 september 2019, harde wind, regen 21°.
Het weer is omgeslagen. Vanochtend stormachtige wind en regenachtig. De wandelschoenen aan en een strandwandeling gemaakt.

Zondag 22 september 2019, regen 22°.
Vandaag wederom veel regen. Aan het eind van de middag werd het gelukkig beter. Langs het strand naar de monding van de Argens gewandeld.
Maandag 23 september 2019, zon, stevige wind 26°.
Naar Roquebrune sur Argens. Een vriendelijke stadje.
Te voet, via trappen en poortjes naar het historische centrum. Hier ligt een prachtig plein met arcaden en het Belfort. Daarachter ligt de kerk. Hier veel schilderachtige pandjes. Er is zelfs een poortje dat uit de 11e eeuw stamt. Na de koffie verder naar de immense Rocher. Dit bonk steen steekt hoog boven de omgeving uit.
Aan de voet staat een fraai kapelletje, St. Roch.
Roquebrune sur Argens
Rocher de Roquebrune
Dinsdag 24 september 2019, zon, wind 26°.
Vandaag weer eens de auto genomen om Antibes te bezoeken. Antibes ligt strategisch en kreeg daardoor in de 17de eeuw een grote vestingmuur, uiteraard gebouwd door Vauban. Het stadje is vooral bekend door het Musée Picasso, dat in het Château Grimaldi is gevestigd. Antibes heeft de eer voor dit museum omdat Picasso hier een korte tijd heeft gewoond. Het museum is niet zo heel groot. De collectie is apart. Wij vonden het beeldhouwwerk erg mooi. In het oude centrum rondgewandeld. Het is een doolhof van kronkelige straatjes vol met aparte winkeltjes, restaurants en terrassen. In de overdekte markt worden allerlei lekkernijen verkocht. Je moet daar dan wel even flink voor in de beurs blazen.
Antibes: Museum Picasso
Picasso:
Antibes: Overdekte markt
Woensdag 25 september 2019, zon, veel wind 26°.
Vanochtend op de fiets naar Fréjus. Het stadje ligt bij ons om de hoek, in een vlakte tussen het Massif des Maures en het Esterel-gebergte. Het is bekend van de ruïnes uit de Romeinse tijd, waaronder de oudste arena van Gallië, een oude Romeinse stadspoort, resten van een theater en een aquaduct. De stad heeft een kathedraal, een kloostergang en een bisschoppelijk paleis. Het plein, voor de kathedraal is gezellig gevuld met terrassen. De fietsen geparkeerd en door het historische centrum langs het Circuit des métiers d` art gewandeld. Naast prachtige geveltjes zijn hier ook veel ateliers en bijzondere winkeltjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fréjus: Kathedraal
Fréjus
Fréjus: Antiquariaat
Donderdag 26 september 2019, zon, wind 26°.
De wind is gelukkig wat gaan liggen.
Op de fiets naar Fréjus Plage. Het “Zandvoort” van Fréjus. Het was er rustig. De begroeiing is fraai. Langs het strand naar de monding van de Argens gelopen. Mooie uitzichten. Via Port Fréjus weer teruggefietst.
Monding van de Argens.
Vrijdag 27 september 2019, zon 26°.
Een stuk langs het Douanierspad gewandeld. Prachtige uitzichten! De Botanische tuin Araca bewonderd. Het was er heerlijk koel.
Botanische tuin Araca
Botanische tuin Araca
Zaterdag 28 september 2019, stevige wind, zon 26°.
Vandaag weer eens de wandelschoenen aangetrokken. We hebben een rondje om de meertjes van Villlepey gemaakt. Dit is een prachtig natuurgebied waar van alles zwemt, vliegt en loopt. Ook groeit hier van alles. De uitzichten langs de meertjes zijn eindeloos.
Villepey
Villepey
Villepey
Zondag 29 september 2019, stevige wind, zon 26°.
Zondag is het marktdag in Le Muy, dus bijtijds in de auto. Le Muy ligt even voorbij Roquebrune in een wijnbouwgebied. Het heeft zijn groei te danken aan het feit dat hier de Argens en de Nartuby samenvloeien in de vlakte van het Massif des Maures. Bezienswaardig is de kerk St. Joseph du Muy uit de 16e eeuw. Le Muy was ooit ommuurd. Een restant hiervan is de tour de 'Charles-Quint' uit de 14e eeuw. Hierin is het bevrijdingsmuseum gevestigd. Het middeleeuwse centrum is pittoresk. Bijzonder is de Rue des Portiques met boogbruggetjes. Even verderop ligt een prachtig stil pleintje met kleurige huizen.
Le Muy: Bevrijdingsmuseum

Maandag 30 september 2019, stormachtige wind, zon 26°.
Het waait weer stevig. Geen fietsweer dus. Een rondje om Saint Aygulf gewandeld.

Dinsdag 1 oktober 2019, zon 26°.
Het is vandaag stralend weer. Weinig wind. Dus op de fiets. Via de Ancien route des Pigeons, door de heuvels naar Les Issambres. Daar even rondgekeken. Op de terugweg de kustweg genomen. Hier genoten van de prachtige uitzichten.

Les Issambres
Woensdag 2 oktober 2019, zon + storm 26°.
De hele nacht zware wind gehad. Ook vandaag gaat het nog wel even door. Daarom met de auto langs de kust, met uitzicht op het Massif de l’Esterel, richting Cannes.
Deze “Corniche d’Or” staat in contrast met de badplaatsen. Het vormt het enige overgebleven stuk wilde kust tussen St. Raphael en Cannes. Het is een onregelmatige kustlijn met bijzondere rode Kliffen (Les Roches Rouges) en prachtige inhammen (calanques). Onderweg prachtige uitzichten. Bij de Calanque du Petit Caneiret gestopt om het moois te fotograferen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estérel gebergte
Roches rouges: kliffenkust
Donderdag 3 oktober 2019, zon 26°.
Het is weer lekker rustig weer. We gaan met de auto naar Port Grimaud.
Port Grimaud is een bijzonder dorpje aan de Golf van Saint Tropez. Dit stadje met roze, gele, oker en beige verfraaide huizen is in het midden van de jaren 60 gebouwd. Het grappige is, dat het er uitziet alsof het er al eeuwen ligt. Het heeft veel weg van Venetië. De kleurige huizen, aanlegsteigers met boten en de nodige terrassen en winkeltjes, het doet vriendelijk aan. In het centrum op de Place du Marché staat een kerk met een Belvédère klokkentoren. We zijn vandaag met rondvaartboot door de kanalen van het dorpje gevaren. Vanaf de waterkant zag het er nog leuker uit.
Port Grimaud
Port Grimaud
Port Grimaud
Vrijdag 4 oktober 2019, zon, later wolken 24°.
Vrijdag dus marktdag in Ste Maxime. Met Tiny en Chris dit "onvergetelijke" evenement bezocht. Aan de haven waren prachtige old-timers te bewonderen.
Uitzicht op Ste Maxime

Zaterdag 5 oktober 2019, zon 24°.
Na een onrustige nacht, het waaide weer behoorlijk, viel de wind 's morgens weer weg.
Op de fiets naar de Boulevard van Fréjus. Fietsen geparkeerd en een lekker stuk gewandeld.

Zondag 6 oktober 2019, zon 24°.
Een prachtige ochtend. Weinig wind. De fietsen gepakt en langs op het gemak naar Les Issambres gefietst. Het was weer genieten.

VW-bus met openslaande voorramen
Les Issambres: Uitzicht

Maandag 7 oktober 2019, zon 24°.
Vannacht harde wind, van slapen kwam niet veel.
's Morgens corvee en boodschappen. 's Middags genoten van het zoete campingleven.

Dinsdag 8 oktober 2019, zon 24°.
Vandaag weer een prachtige fietsdag, zonnetje en weinig wind. De Oostkant van Fréjus bezocht. Eerst in het centrum even gestopt bij Villa Marie. Dit is een prachtige villa uit begin 1900. Het wordt nu gebruikt als Mediatheek. De tuin rond het gebouw heeft een prachtige begroeiing. Het insectenhotel is heel speciaal. Verder naar Valescure. Hier staan de ruines van het kapelletje van St. Joseph de Valescure. Valescure is een stadsdeel van Fréjus. Er staan mooie huizen en het ademt rust. Op de terugweg nog even bij de ruïnes van het Aquaduct uit het begin van de jaartelling gestopt. Dit imposante bouwwerk is toen door de Romeinen aangelegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fréjus: Villa Marie, insectenhotel
Fréjus: Villa Marie
Valescure: Chapelle St. Joseph
Fréjus: Ruïnes aquaduct
Woensdag 9 oktober 2019, wolken 22°.
Het is weer fietsweer. Wederom richting Fréjus, nu om Villa Aurélienne en het daaromheen gelegen park te bezoeken. In het park een Botanische tuin met allerlei boomsoorten en restanten van het Romeinse aquaduct. In het park heerst een vredige stilte.
De buitenplaats stamt uit begin 1900 en is gebouwd in Palladijnse stijl (afgeleid van de architect Palladio uit de 16e eeuw). In de villa prachtige zalen die op een trappenhuis uitkomen. Er worden hier vaak tentoonstellingen gehouden. Wij hebben hier de patchwork-tentoonstelling bezocht.
Fréjus: Villa Aurélienne
Fréjus: Villa Aurélienne: slaapkamer
Fréjus: Villa Aurélienne: Hal
Fréjus: Villa Aurélienne
Donderdag 10 oktober 2019, harde wind 22°.
Over een gebrek aan wind hebben we deze vakantie niet te klagen. De hele nacht en een groot deel van de dag ging het behoorlijk te keer. Toch nog een lekker stuk gewandeld. 's Middags met Filou nog een stukje door het park achter de camping gewandeld.
Vrijdag 11 oktober 2019, zon 22°.
Het wielerevenement Roc d’Azur is in volle gang. Het fietsen in de buurt is daardoor wat problematisch. Via binnenweggetjes naar Puget sur Argens gefietst. Onderweg weer prachtige uitzichten. Puget is een stil dorpje dat temidden van het geweld van het koopcentrum van Fréjus ligt. Veel bijzonders valt er niet over te melden. De kerk is het bekijken waard.
Villepey: Bomenboog
l'Argens:

Zaterdag 12 oktober 2019, wolken 22°.
Laatste dag in Saint Aygulf. Inpakken en provianderen.

Zondag 13 oktober 2019, zon en harde wind 22°.
Doorgereisd naar camping Municipal in Saint Vallier. 's Middags lekker uitgewaaid langs de Rhone.

Maandag 14 oktober 2019, zon en harde wind 22°.
Verder naar camping Municipal in Macon. Om 11.00 uur aan. De boel geïnstalleerd. 's Middags langs de Saone gewandeld.

Dinsdag 15 oktober 2019, regen 13°.
Vannacht begon het flink te regenen. Die regen is niet meer opgehouden. Zouden we wel of zouden we niet. Toch maar aangekoppeld en naar Bulgnéville. Om 13.00 uur aan op camping Porte des Vosges. Plaats genoeg vandaag. De kachel staat lekker te snorren. 's Middags om de boodschappen in Contrexéville.

Woensdag 16 oktober 2019, regen 13°.
Verder naar Luxemburg. Onderweg veel regen. Bijtijds in Kockelscheuer op de gelijknamige camping. Tot onze verbazing was er weer een nieuwe eigenaar. Aardige vent die vloeiend Nederlands sprak. We mochten zelfs een plaatsje uitzoeken. In de regen de boel opgezet. 's Middags werd het gelukkig droog. Een wandeling door het park achter de camping gemaakt.

Kockelscheuer: Park
Kockelscheuer: camping

Donderdag 17 oktober 2019, regen 16°.
Onderweg naar Asten bij Someren. Rustige reis door de Ardennen. Om 12.15 uur aan op Camping de Peelpoort. Installeren ging wat moeilijk omdat het electriciteitsnet wat kuren vertoonde. Na een uurtje was het euvel opgelost. 's Middags lekker langs de visvijvertjes gewandeld.

Vrijdag 18 oktober 2019, regen 13°.
Huiswaarts. Voorspoedige rit. Om 10.15 weer thuis.