Zondag 22 augustus 2021, regenachtig 20°.
De berichten om op vakantie te kunnen zijn positief. Eindelijk weer de vrijheid.
We hebben de corona-check-app. op de mobiel, de papieren versie van het inenten in het paspoort en de gezondheidsverklaring in 3 versies. We kunnen er veilig van tussen.
We gaan op het gemak door Frankrijk. Eindbestemming de Côte d’Azur.
Vandaag naar Camping Houtum in Kasterlee.

Hij staat weer klaar .....
Vriendelijke ontvangst op de camping. Er was gelukkig nog een plekje over. De boel opgezet en toen geschuild voor een giga-bui.
’s Middags de wandelschoenen aangetrokken om Kasterlee weer eens te bekijken.
De belangrijkste bezienswaardigheid is Keeses Molen. De molen staat op de kabouterberg. Het is een typisch Kempense standerdmolen met een open voet. De molen werd gebouwd rond 1650, en stond toen op de Dam in Antwerpen. Daarna is hij naar Kasterlee verplaatst.
De molen is vernoemd naar de molenaar Kees van Laer.
Vervolgens de kabouterberg beklommen. De kabouterberg is een leer- en speelpark (en behoorlijk hoog).
Op de terugweg nog een paar leuke plaatjes geschoten van een zelfbedieningscaravan annex pompoenenverkooppunt.

Keeses molen
Camping Houtum
Snoepkraam
Mooie pompoenen!!!!!
Maandag 23 augustus 2021, regen en wolken 19°.
Het weer was vandaag niet best. De hele nacht heeft het geregend en vanochtend ging het nog even door. In de auto naar de Abdij van Postel gereden. In de 12e eeuw is deze abdij gesticht door de Norbertijnen. Zij hebben de streek ontgonnen. Gastvrijheid is bij hen vanzelfsprekend. Vanwege hun witte pij noemt men ze ‘witheren’. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt. Om in hun eigen onderhoud te voorzien brouwen ze bier en maken ze kaas. De producten worden verkocht in de Abdijwinkel.
Binnen de abdijmuren krijg je een gevoel van rust. Bij de kerk die ook uit de 12e eeuw stamt ligt een kruidentuin met kruiden tegen allerlei ge- en ongemakken. Achter in de tuin staat een Pesthuisje. Hier werden zieke mensen in quarantaine gehouden.
’s Middags met Roos langs de Kleine Nete gewandeld. Een prachtig riviertje dat door een prachtig landschap stroomt. Mooie plaatjes met als hoogtepunt een stuw met een vistrap en een watermolen. Roos ging weer enthousiast achter alles aan wat bewoog.
Abdij van Postel
Pesthuisje in de kruidentuin
Stuw in de Kleine Nete
Watermolen in de Kleine Nete
Dinsdag 24 augustus 2021, zon en harde wind 21°.
Vandaag in de auto naar Leuven. Leuven is een echte universiteitsstad. Het oude centrum is bijzonder. Leuk rondgewandeld langs al het moois dat deze stad te bieden heeft: Universiteitsbibliotheek, Stadhuis, St. Pieterskerk, St. Michielskerk, Oude Markt en het Begijnhof. Het mooiste van Leuven is het Stadhuis: het 15de-eeuwse Leuvense stadhuis is een meesterwerk van Brabantse hooggotiek. De gevels en de torens zijn versierd met kunstig gebeeldhouwde figuren die thuishoren in de bijbel, in de wereld van literatuur en in de geschiedenis. De universiteitsbibliotheek mag er trouwens ook wel wezen.
Leuven: Universiteitsbibliotheek
Leuven: Oude stadhuis
Leuven: Jaquemart bovenop de Sint Pieterskerk
Leuven: Voormalig Postkantoor
Woensdag 25 augustus 2021, zon 21°.
's Morgens op de fiets Turnhout bezocht. Een echte gezellige Belgische stad. Turnhout wordt de "speelkaartenstad" genoemd. Het Turnhouts troefke is een smakelijk roomboterkoekje in de vorm van een speelkaart. De fietsen geparkeerd en in het centrum rondgewandeld. Via de Grote Markt met de Sint Pieterskerk naar het Begijnhof gewandeld. Rond een langwerpig plein staan oude begijnenwoningen, uit de 17de eeuw. Verdergewandeld naar het Kasteel. Hier stond oorspronkelijk het jachtslot van de hertogen van Brabant. In de 19de eeuw werd het als gevangenis gebruikt.

Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turnhout: Sint Pieterskerk
Turnhout: Kasteel
Turnhout: Begijnhof
Donderdag 26 augustus 2021, wolken en veel wind 21°.
Op de fiets naar Herentals. Vanuit Kasterlee is dat een kilomeeter of 15 èn op de pedalen.
De fietsen bij het Begijnhof geparkeerd. Het Begijnhof werd gebouwd in de 17e eeuw. In het midden van het begijnhof staat het sierlijke “begijnhofkerkje”, gewijd aan Sint-Catharina. Verderop, aan de Grote Markt ligt een Belfort. Het is verbonden met het stadhuis. Het Belfort bevalt een carillon met 50 klokken en wordt nog regelmatig bespeeld.
Het stadhuis is een mooi gebouw met een trapgevel, geflankeerd door twee hoektorentjes.
Een stukje verder staat de Bovenpoort. Deze maakte deel uit van de omwalling van de stad. De poort heeft een bewogen geschiedenis en is een aantal keren in verval geraakt en weer opgebouwd.
Herentals: Stadhuis en Belfort
Herentals: Bovenpoort
Herentals: Begijnhof
Vrijdag 27 augustus 2021, half bewolkt 21°.
Reisdag. Met goed weer uit Kasterlee vertrokken. De reis naar Liverdun verliep niet zo zoals we hadden gehoopt. Onderweg veel files. Rond 16.00 uur aan op Camping Les Boucles de la Moselle in Liverdun. De boel opgezet en daarna genoten van de rust.
Liverdun: Camping les Boucles de la Moselle
Zaterdag 28 augustus 2021, half bewolkt en buien 21°.
Na het corvee naar Liverdun gewandeld. Liverdun is een dorpje met een stoer verleden. Dit komt terug in de bezienswaardigheden. Het dorp wordt overheerst door het kasteel Corbin, dat uit de 17e eeuw stamt. Het kerkje St. Pierre is zelfs in 1184 gebouwd. Verder zijn de Bovenpoort, het Washuis en het Hotel de Camillly het bekijken waard.
Liverdun is ook bekend om de Madeleines, Dit zijn lekkere cakejes (naar een speciaal recept) die hier bij een lokale bakker te koop zijn.
’s Middags , tussen de buien door, langs de Moezel gewandeld. De uitzichten zijn prachtig.
Tegenover de camping ligt het Chateau de la Flie. Het wordt tegenwoordig als B&B gebruikt.
Liverdun: Chateau Corbin
Liverdun: Madeleine-cakejes
Liverdun: Uitzicht over de Moezel
Liverdun: Chateau de la Flie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 29 augustus 2021, bewolkt 19°.
Een sombere dag, deze dag. Vanochtend op de fiets langs de Moezel. Eerst naar Pompey. Een stukje dat behoorlijk omhoog ging. Na Custines weer terug. Bij Frouard de brug overgestoken.
’s Middags in het park achter de camping gewandeld. Dit park ligt aan een dode arm van de Moezel.
Liverdun: Spoorbrug over de Moezel
Liverdun: De dames rusten
Liverdun: Zijarm van de Moezel
Maandag 30 augustus 2021, wolken en regen 19°.
Vandaag in de auto. Helaas liet het weer ons weer een beetje in de steek. Onderweg naar Lunéville regende het stevig. Toen we aankwamen waren de weergoeden ons gunstig gezind.
De auto geparkeerd en te voet het historisch centrum verkend.
Lunéville was van 1702 tot 1732 de residentie van de Lotharingse hertogen. Het kasteel stamt uit de 18de-eeuw en is eigenlijk een imitatie van Versailles. Het kasteel heeft een groot voorplein met het standbeeld van Lasalle. Achter het kasteel zeer mooie “franse” tuinen. De kerk St-Jacques is uit het midden van de 18de-eeuw. Hij is prachtig. Na een bakkie verder gewandeld en het Theater bewonderd.
Lunéville: Kasteel van de Hertogen
Lunéville Kasteel
Lunéville: Kerk St. Jacques
Lunéville: Theater
Op de terugweg nog even gestopt in St Nicolas de Port.
Hier staat een schitterende basiliek.
De basiliek is gebouwd in flamboyant-gotische stijl. De kerk is opgericht door René II, Hertog van Lotharingen en Bar, nadat hij tijdens de slag bij Nancy op 5 januari 1477 Karel de Stoute had verslagen. Hij staat midden in het stadje en hij is enorm. Hij is zo groot, dat hij eigenlijk niet goed te fotograferen is.
St. Nicolas de Port: Basiliek
Dinsdag 31 augustus 2021, wolken 21°.
Vandaag met de auto naar Pont á Mousson.
Eerst in Dieulourard gestopt. Hier staat een oude burcht. Langs de Moezel verder naar Pont-à-Mousson. De auto in het centrum geparkeerd. De Place Duroc is omringd door Renaissance huizen met arcaden. Hier staat ook het stadhuis met daarvoor een prachtige fontein. Verder gewandeld naar de Abdij van les Prémontrès uit de 18de eeuw. In dit kolossale bouwwerk huist tegenwoordig een cultureel centrum. Onderweg kom je langs de St. Martin kerk uit de 12e eeuw. De gebrandschilderde ramen zijn fraai.
Pont à Mousson: Place Duroc met stadhuis
Pont à Mousson: Beelden boven stadhuis
Pont à Mousson: Abdij van les Prémontrés
Woensdag 1 september 2021, zon 23°.
Vandaag een zonnige dag. Bijtijds op de fiets om langs de Moezel richting Toul te fietsen. Bij de stuw van Gabarit de rivier overgestoken. Verder gefietst naar Fontenay, een dorpje met een station en een brug over de Moezel. Aan de overkant nog een stuk richting Toul gefietst. De natuur is hier prachtig. Op de terugweg in Villey St. Etienne gestopt. Naar boven geklauterd en bij de bakker een bakkie gedaan.
’s Middags de boel ingepakt.
Stuw Gabarit in de Moezel
Villey St. Etienne
Uitzicht over de Moezel
Donderdag 2 september 2021, zon 25°.
Na 6 dagen in Liverdun vandaag weer verder. Het is een mooie dag om te rijden. Om 08.30 uit Liverdun vertrokken. Na een half uurtje kruipen over smalle weggetjes kwamen we aan bij de snelweg. De tolpoort was voor ons een beetje spannend omdat onze tol-batch al twee jaar niet is gebruikt. Even wachten, nog even wachten en ja hoor hij reageerde.
Rond 13.00 uur aan op camping in Pont de Vaux. Een mooie plek uitgezocht en de caravan op zijn plek gezet. Na de lunch de boel verder uitgepakt. Aan het eind van de middag nog een lekker stuk met Roos langs de Saone gewandeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even uitrusten.
Camping Aux rives du soleil in Pont de Vaux
Pont de Vaux: Saone
Vrijdag 3 september 2021, eerst regen later zon 25°.
De dag begon met regen. Goed moment voor de proviandering.
Daarna langs het Canal de Pont de Vaux naar het stadje gelopen. We hadden ons een beetje op de afstand verkeken. Onderweg genoten van de uitzichten. De jachthaven was druk bezet.
Naar het centrale plein gelopen dat vernoemd is naar een generaal en waar zijn standbeeld zelfs staat tegenover het gelijknamige hotel. Wat een eer voor Generaal Joubert.
Gezellig rondgewandeld en op een terrasje even gerust. Terug naar de camping was even ver als de heenreis èn …. net zo mooi.
Pont de Vaux: Jachthaven
Pont de Vaux: Place Joubert
Roos
Zaterdag 4 september 2021, eerst regen later zon 25°.
Weinig wind en weinig zon: fietsweer. Langs de Voie Bleue, een fietspad langs de Saone naar Tournus. Onderweg een fikse regenbui. Tournus is een levendige stad. Het bekendste is de voormalige romaanse abdijkerk van Saint Philibert. De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw en is één van de grootste in Frankrijk. Mia viel met haar neus in de boter want het was vandaag marktdag. De smalle straatjes stonden vol met kraampjes met allerlei lekkernijen. Verder door het middeleeuwse centrum gewandeld en de schilderachtige oude huizen bewonderd. In het Hôtel-Dieu is een volledig ingerichte 17de-eeuwse apotheek te zien. Via het Stadhuis weer terug naar de fietsen voor de terugtocht van 20 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pont de Vaux: Voie Bleue
Tournus: Saint Philibert
Tournus: Stadhuis en markt
Zondag 5 september 2021, zon 29°.
Vandaag een warme dag. Vroeg vertrokken om de Voie Bleue naar het zuiden te verkennen. Het is een prachtig fietspad dat veel wordt gebruikt. De Saone kleurde vanochtend prachtig in de ochtendzon. In Macon de fietsen geparkeerd en te voet het centrum in. De door de VVV aangebrachte bewegwijzering gevolgd. De voormalige kathedraal St Vincent is aan het eind van de 18e eeuw gedeeltelijk afgebroken. Er resten slechts twee torens. Verder door het centrum gelopen naar de St. Pierre die er in volle glorie bijstond.
De stad was verder een beetje uitgestorven. Terug naar de Saone en de brug met de 11 bogen bekeken. Deze Pont Laurent vormt de verbinding tussen Macon en St. Laurent.
Saone in de ochtendzon
Macon: voormalige kathedraal St. Vincent
Macon: Pont St. Laurent
Pootje baden in de Saone
Maandag 6 september 2021, zon 29°.
Wederom een prachtige dag. ’s Morgens weer op de fiets. In eerste instantie naar Reysouzze gefietst, een dorpje dat aan de gelijknamige rivier ligt.
Het is een lieflijk stil dorpje met heel veel bloemenpracht. Via een omweg naar Pont de Vaux waar we ons nog het “Vondelpark” herinnerden. De fietsen geparkeerd en heerlijk gewandeld.
Ook hier kwamen we het riviertje weer tegen. Overigens hebben we er vanaf onze plek op de camping ook uitzicht op. Een Reysouzze dag vandaag!
Reysouzze
Reysouzze: Erf in het dorpje
Pont de Vaux: Park
Reysouzze: Watervalletje
Dinsdag 7 september 2021, zon 31°.
Het plan om vandaag Cluny te bezoeken laten varen. De temperatuur lag boven de 30 graden. Op de fiets nogmaals naar Tournus. Nu geen markt en konden we op het gemak door de smalle schilderachtige straatjes lopen. Het was lekker rustig.
De rest van de dag van de schaduw genoten. Het was erg warm.
Zondag 12 september 2021, zon 31°.
Vandaag wederom een warme dag. We gaan een wandeling maken naar La Caume een route naar een bergtop in Les Alpilles. De fietsen bij Les Antiques (2 grafmonumenten van voor de jaartelling) geparkeerd. Langs St Paul de Mausole, het sanatorium waar Vincent van Gogh is behandeld, het natuurgebied ingelopen.
Onderweg prachtige uitzichten. Het pad is heel goed begaanbaar. Roos vermaakte zich prima met het opjagen van vlinders. Na een uur weer teruggelopen.
Daarna terug naar St. Rémy om een terrasje te pakken. ’s Middags de rust en de schaduw opgezocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Tournus: Kade
Tournus: Terras
Tournus: Uitzicht vanaf de brug
Tournus: Mia en Roos
Woensdag 8 september 2021, zon 31°.
Marktdag in Pont de Vaux. Leuke markt met allerlei snuisterijen. Deze streekmarkt wordt midden in de stad gehouden. Was wel even een tippel. Onze Roos vond dat ook. Op het terras sloot ze maar even de ogen.
’s Middags ingepakt.
Pont de Vaux: Markt voor het stadhuis.
Roos rust
Donderdag 9 september 2021, wolken en regen 21°.
Vandaag weer op reis, Om 08.00 uur uit Pont de Vaux vertrokken. In Lyon reden we de file in. Vertraging van een half uurtje. Toch nog om 13.00 uur aan op camping Parc de la Bastide in St. Rémy de Provence. Mooi plekje uitgezocht en de boel opgezet. Aan het eind van de middag ingeschreven. De verbouwing van de receptie en de verbeteringen aan het zwembad bewonderd. Het ziet er puik uit. Ook de beeldhouwwerken van Honoré zijn prachtig.
Daarna nog even het stadje ingelopen. Ook hier is toch wel het een en ander anders geworden. Het blijft een feestje om hier te mogen ronddwalen.
Zwembad Parc de la Bastide
St. Rémy: straatje naar het stadhuis
St. Rémy: Mooi winkeltje
Daar wordt je hebberig van ......
Vrijdag 10 september 2021, wolken en regen 21°.
De dag begon met fikse buien. In de loop van de dag werd het droger. Lekker met Roos in de omgeving gewandeld.
’s Middags knapte het echt op. Op de fiets naar St. Etienne du Gres. Het fietspad naast de N89 is nog verder verbeterd. Je merkt nu helemaal niets meer van deze drukke weg. In St. Etienne is al jaren niets gebeurd en dus vandaag ook niet. Er valt niet veel over te melden. Even de kerk Eglise Notre-Dame-de-l’Assomption, van binnen en buiten bekeken. Naast de kerk staat een kapelletje voor de heilige Aloisius.
St. Etienne du Grès: Kerk
St. Etienne du Grès: Kapelletje voor Alois
Zaterdag 11 september 2021, zon 31°.
Zonnige dag en heel erg warm. Vroeg op de fiets richting Maillane. Onderweg weer genoten van de prachtige uitzichten. Langs smalle weggetjes arriveerden we in het stadje. We vielen met onze neus in de boter, want vandaag werd het feest gevierd ter ere van de 191e geboortedag van Fréderic Mistral. Mistral is in Maillane geboren. Tijdens zijn leven heeft deze schrijver zich sterk gemaakt voor het behoud van de Provençaalse taal. Hij heeft daar zelfs de nobelprijs voor ontvangen. In Maillane is ook een museum gevestigd waar zijn werken worden bewaard en tentoongesteld.
Achter het feestplein werd ook nog een markt van oude beroepen en een tentoonstelling van old-timers (Solexen, auto’s en tractoren) gehouden.
Provence: uitzicht
Maillane: Aubade ter ere van Mistral
Maillane: Oude renault

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Rémy: wandelroute naar La Caume
St. Rémy: wandelroute naar La Caume
St. Rémy: wandelroute naar La Caume
Pleintje in St. Rémy
Maandag 13 september 2021, zon 31°.
Vandaag weer heel erg warm. Toch maar een stukje fietsen. Lac du Peiroou als bestemming om daar in de koelte met Roos te gaan wandelen.
Dit stuwmeer ligt aan de voet van Les Alpilles. Door de romeinen is hier ooit een stuwdam gebouwd. Het meer was bedoeld om de stad Glanum (nu een opgraving even verderop) van water te voorzien. Ooit waren we hier met de auto naar toe gereden. Het fietsen was vandaag een heel ander verhaal. Heel steil en behoorlijk ver. Uiteindelijk zijn we er gekomen en hebben we een rondje gelopen.
Weg naar Lac du Peiroou
Lac du Peiroou: Uitzicht van bovenaf
Lac du Peiroou: Uitzicht
Lac du Peiroou
Dinsdag 14 september 2021, regen en wolken 21°.
Het weer is veranderd. De hitte heeft plaatsgemaakt voor wolken en regen. Zware regenval met overstromingen in de buurt van Montpellier en Nimes. Erg dichtbij. Voor de komende dagen wordt bij ons ook niet veel goeds verwacht.
Vanmiddag werd het eindelijk droog en konden we een rondje door de stad lopen. Bij het kapelletje (Chapelle ND de la Pitié) even stilgestaan. Dit prachtige gebouwtje wordt nu als expositieruimte gebruikt. Via het centrale plein de schilderachtige straatjes ingelopen. Aan dit centrale plein staat de St. Martin kerk (Collégionale St. Martin de St. Remy). In imposant bouwwerk uit de 14e eeuw. In de straatjes veel leuke dingetjes te koop.
St. Rémy: Chapelle ND de la Pitié
St. Rémy: Collégionale St. Martin
St. Rémy: Mia en Roos
St. Rémy: Lekkere luchtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Woensdag 15 september 2021, regen en wolken 21°.
Ook vandaag onrustig weer. Voorspelling niet best. Gelukkig was er markt in St. Rémy. Het hele centrum is dan afgeladen met kramen waar heerlijke en mooie dingen worden verkocht.
Op een pleintje stond een zanger La Montagne van Jean Ferrat (het dorp) prachtig stond te zingen.
Het uithangbord van de Gegrilde Parelhoen is een plaatje (en heel veel gefotografeerd).
We kwamen droog over. ’s Middags af en toe een bui.
St. Rémy: markt
St. Rémy: Markt
St. Rémy: Sonneveld
St. Rémy: De gegrilde Parelhoen
Donderdag 16 september 2021, regen en wolken 21°.
Vannacht trok een zwaar onweer over de camping. Gelukkig geen narigheid. ’s Morgens bleef het somber. Met de auto naar Fontaine de Vaucluse, een prachtig toeristisch dorpje aan het einde van een smal doodlopend dal. Het heeft zijn naam te danken aan de bron waar de rivier de Sorgue zijn oorsprong heeft. Volgens zeggen is de Bron aan de voet van een 230 meter hoge rots, een van de krachtigste ter wereld. In het dorp woonde in de 14e eeuw de beroemde dichter Petrarca die er zijn geliefde Laura beschreef. In het centrum, is ter ere van deze dichter een zuil opgericht. Ook is er een Petrarca museum. De papiermolen “Vallis Clausa” is de enige overgebleven papiermolen van het dorp. Boven het dorp staat de ruïne van een kasteel.
We wilden op de terugweg in Isle sur la Sorgue nog even rondlopen. Helaas was er geen parkeerplek te vinden. Ander keertje maar.
Fontaine de Vaucluse: Oorsprong Sorgue
Fontaine de Vaucluse: Sorgue
Fontaine de Vaucluse: Viaduct
Vrijdag 17 september 2021, zon 25°.
Vandaag naar Avignon. De auto aan de overkant van de Rhône geparkeerd. Over de brug lopend zien we de Pont Saint-Bénezet. De brug is aan het einde van de twaalfde eeuw gebouwd en heeft dienst gedaan tot in de zeventiende eeuw. Avignon is een gezellige stad met een glorieus verleden. Avignon heeft nog een volledige middeleeuwse ommuring. Door de stadspoort lopen we naar het pauselijk paleis met de bijbehorende gebouwen (Munthof, Notre Dame des Doms) Daarna naar de binnenstad van Avignon. De vele kerken en historische gebouwen zijn het bekijken waard. Ook de gezellige winkelstraatjes zijn niet te versmaden. Het 19e-eeuwse raadhuis heeft een gotische klokkentoren. Het prachtige theater staat er naast.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Avignon: Uitzicht
Avignon: Pont Benezet (Sur le pont d'Avignon)
Avignon: Theatre
Avignon: Palais des Papes
Avignon: ND des Doms
Avignon: Munthof
Avignon: Ger en Roosje
Avignon: Mia met een tasje .......
Zaterdag 18 september 2021, zon 25°.
Vandaag weer eens op de fiets. Door het prachtige landschap van de Provence over een rustige fietsroute naar Graveson.
Graveson ligt in de buurt van Maillane. Het is vooral bekend doordat de schilder en beeldhouwer Auguste Chabaud hier gewoond heeft. Ter ere van hem is er ook een museum ingericht. Tijdens de wandeling door het stadje kwamen we reproducties tegen op de plekken waar Chabaud die heeft geschilderd.
Graveson is een rustig stadje. De kerk, de stadspoort en het kanaal in het centrum zijn het bekijken waard.
Graveson: Stadspoort
Graveson: Museum Chabaud
Graveson: Kerk
Graveson: Kerk geschilderd door Chabaud
Zondag 19 september 2021, zon 25°.
Met de auto naar Arles. Prachtige stad die van Gogh uitademt. Eerst de Pont de Langlois bezocht. Prachtig bruggetje. De auto geparkeerd en door de stad gewandeld. Vanzelfsprekend tussendoor even op een terrasje uitgerust. Arles is bekend door de vele bouwwerken uit de tijd van de Romeinen en door de rol die de stad gespeeld heeft in het leven van enkele kunstenaars., ook Vincent van Gogh. Helaas bestaan veel plekken waar hij verbleef niet meer. Het pension waar hij verbleef aan het Place Lamartine en het 'Gele huis' genoemd naar een van zijn schilderijen zijn verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het 'Café bij Nacht' (ook een schilderij van Vincent van Gogh) aan het Place du Forum is er nog steeds. Verder gewandeld, door schilderachtige straatjes, langs de Arena, het Theatre Antique en het Espace Van Gogh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Arles: Pont de Langlois
Pont de Langlois
Arles: Arena en Kerk Sacré Coeur
Arles: Opgravingen
Arles: Plein met Stadhuis en fontein
Arles: Roos heeft dorst
Arles: Place du Forum
Arles: Place du Forum (van Gogh)
Maandag 20 september 2021, zon/wolken 21°.
Op de fiets langs de oostkant van St. Rémy. Je kunt hier fietsen zonder dat je veel last van het overige verkeer hebt. Rust en ruimte. Onderweg weer genoten van de prachtige uitzichten. In Molleges de fietsen geparkeerd en door het stadje gewandeld. Het is een stil plaatsje met smalle straatjes. Aan deze straten huizen met veel bloemen. Bezienswaardig is het monument van het Paard. Wat de betekenis hiervan is hebben we niet kunnen achterhalen. Ook de kerk is het bekijken waard. Doorgefietst naar St. Andiol. Dit stadje ligt aan een drukke verkeersweg. De begraafplaats is enorm. De Chapelle St. Croix springt er uit. Het is gebouwd in 1921. Vanuit St. Andiol terug naar St. Rémy.
Uitzicht op Les Alpilles
Molleges: Het Paard
St. Andiol: Chapelle St. Croix
Dinsdag 21 september 2021, zon 25°.
Vandaag gaan we naar Les Baux. We nemen de toeristische route. Onderweg worden de uitzichten steeds ruiger. Vanaf een parkeerplaats zien we de rots van Les Baux, met een kasteelruïne boven een middeleeuws dorp. De naam van het dorp komt van het woord ‘baou’, provencaals voor rots. Daarvan is ook het woord bauxiet afgeleid, dat hier in 1822 werd ontdekt. Alhoewel we erg vroeg waren verbaasde het ons, dat er zoveel toeristen rondliepen. Het historische dorp heeft mooie dingen om te bekijken: kapelletjes, musea en het kasteel. De straatjes zijn schilderachtig. Je komt ogen te kort. Op het voorplein van het kasteel staat een standbeeld van Charoun Rieu. Nee hoor geen familie van.
Charoun was een dichter/troubadour.
Leuk rondgewandeld en van al het moois genoten.
Terug via Maussane les Alpilles. Genoten van het prachtige landschap. Bij de camping geparkeerd en door het stadje gewandeld. Het is een vriendelijk stadje met leuke terrassen en winkeltjes. Ook is er het een en ander te bekijken. Het centrale plein herbergt een mooie kerk en een prachtige fontein.
Les Baux: Vanuit de verte.
Les Baux: Straatje
Les Baux: Kasteel
Les Baux: Charoun Rieu
Les Baux: Uitzicht
Maussane les Alpilles: Kerk en fontein
Woensdag 22 september 2021, zon 25°.
Marktdag en mooi weer in Saint Remy. Het was erg druk, de hele bevolking loopt uit om iets moois of lekkers te scoren. Roos en ikzelf hebben een tijdje met Mia meegelopen maar op een gegeven moment zijn wij onze eigen koers gegaan (het terras dus).
Onderweg toch weer leuke dingen gezien. De rest van de dag genoten van de rust. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Rémy: markt
St. Rémy: terras met vintage meubilair (zit best lekker)
Allemaal Roosjes.
St. Rémy: decoratief muurtje
Donderdag 23 september 2021, zon 25°.