Someren Alzingen Liverdun Bulgneville Langres Macon St. Vallier St. Rémy de Pce St. Aygulf

Dinsdag, 19 april 2022, bewolkt af en toe zon 19°.
Om 08.00 uur vertrokken voor de eerste vakantie. Via Antwerpen, Brussel en Namen naar Alzingen in Luxemburg.
Om 14.15 uur aan op camping Bon Acceuil in Alzingen. De boel opgezet en flink gerust. 450 km is toch wel veel voor zo'n eerste dag.

Woensdag, 20 april 2022, half bewolkt 16°.
Om 09.00 uur uit Alzingen vertrokken. Rustige reis. In Toul deed de tolbadge gelukkig zijn werk (altijd weer spannend de eerste keer!). Om 11.00 uur aan in Bulgnéville. Mooi plekje gevonden op camping Porte des Vosges. 's Middags een leuke wandeling door het stadje gemaakt.
Donderdag, 21 april 2022, zon met een kille wind 16°.
De kippen lopen nog steeds vrij rond op de camping. Het zijn bietsers! Maar ze zijn wel ontzettend leuk.
's Morgens naar Vittel. Vittel wordt nog steeds bezocht door de gegoeden van deze aarde. Ze komen daar voor de thermale baden. Chique hotels staan er genoeg. Vittel is ook een groene stad.
's Middags een wandeling door het bos achter de camping gemaakt. Het was hoog en ver, maar onze Roos deed haar best.

Vrijdag, 22 april 2022, zonnig 21°.
Doorgereisd naar camping Municipal in Macon. Onderweg een monument voor de omgekomen verkeersslachtoffers bekeken. Dit ligt op een parkeerplaats in de buurt van Beaune. Om 12.30 uur aan in Macon. De boel geïnstalleerd en gerust. 's Middags een wandeling langs de Saone gemaakt.

Alzingen: Paastuintje
Bulgnéville: Muurschildering
Bulgnéville: Giga-plantenbak
Bulgnéville: De dames
Vittel: stadspark
Monument Verkeersslachtoffers
Lekker bakkie ....
Zaterdag, 23 april 2022, wolken en wind 16°.
Vanwege de slechte weersvoorspelling in de Provence besloten om nog een dag in Macon te blijven. Hier viel het allemaal wel mee. 's Morgens te voet naar de stad. De burg overgestoken en van het uitzicht genoten. Daarna door het centrum gewandeld. Het komt een beetje sfeerloos over. De kerk St. Pierre met zijn 2 torenspitsen staat aan een prachtig plein. Hier vonden we ook een gezellig terras. Langs de Saone staat een standbeeld van de "man" van Macon: Alphonse de Lamartine, een dichter en politicus uit de 17e eeuw.
Macon: Uitzicht
Macon: Alphonse de Lamartine
Macon: St. Pierre
Zondag, 24 april 2022, wolken en wind 16°.
Om 09.00 uur vertrokken. We hadden gerekend op een rustige reis. Het is tenslotte zondag en dan zijn er geen vrachtwagens op de weg. Helaas was het toch erg druk. Oorzaak voorjaarsvakantie van de fransen. Toch om 13.30 uur aan op camping Parc de la Bastide in St. Rémy. Het was hier heel rustig en zelfs ons favoriete plekje was nog beschikbaar. De boel opgezet en daarna maar eens goed gaan rusten.
Camping.

Maandag, 25 april 2022, zonnig en wind 21°.
Vandaag een fraaie dag. Op maandag is er in Frankrijk niet zo veel te doen. Naar St. Rémy gewandeld. Het stadje blijft ons boeien. Je waant je in een andere wereld. Er zijn nog meer ateliers bijgekomen. De terrassen waren goed gevuld. Aan het eind van de middag met onze Roos door het natuurgebied gewandeld. We hebben zelfs een nieuw fietspad ontdekt.

Roos is nieuwsgierig.
St. Rémy winkeltje
Dinsdag, 26 april 2022, zonnig en wind 21°.
Het was vandaag een schitterende dag. Het begin was wat nevelig maar daarna volop zon. We gaan het nieuwe fietspad verkennen. De route voert eerst naar Mollégès, een stil dorpje. Verder doorgefietst naaar St. Andiol. Dit stadje is wat levendiger. Het voelt zich verbonden met Jean Moulin. Jean Moulin was een verzetsstrijder die veel voor de vrijheid van Frankrijk heeft betekent. Ter ere van hem is een museum ingericht. Ook wordt hij in veel steden geëerd door straten en pleinen naar hem te vernoemen.
Op een gezellig terrasje wat uitgerust en daarna door het oude deel gewandeld om het kasteel te bezichtigen.
Op de terugweg genoten van een prachtig klaprozenveld.

Frankrijk - Rondreis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijheidsroute van Jean Moulin
St. Andiol: Kasteel
Klaprozenveld
Woensdag, 27 april 2022, zonnig en wind 21°.
Weer een prachtige dag. Vandaag de markt in St. Rémy bezocht. De straatjes en het centrale plein staan vol met leuke kraampjes. Het was ook erg druk. 's Middags rond het stadje gewandeld.
Markt in St. Rémy. Achtergrond collegiale St. Martin.
Donderdag, 28 april 2022, zonnig en weinig wind 23°.
Vandaag wederom een prachtige dag. Vanochtend weer op de fiets gestapt. Roos achterop in haar mand. Door St. Rémy naar het fietspad (route de méditerranee). Vlak voor Les Baux afgeslagen naar Maillane. Maillane is beroemd als geboorteplaats van Frédéric Mistral. Mistral was een kenner en behoeder van het erfgoed van de Provençaalse taal. Ter ere van hem is er ook een museum ingericht. De fietsen bij het kerkje geparkeerd en een rondje door het dorp gelopen. Het bezoek vanzelfsprekend op een terrasje afgesloten. Vanwege de warmte ’s middags de schaduw opgezocht.
Roos in haar mandje
Maillane: Kerk
Vrijdag, 29 april 2022, zonnig en weinig wind 23°
Vandaag wederom een warme dag. We gaan een wandeling maken naar La Caume een route naar een bergtop in Les Alpilles. De fietsen bij Les Antiques (2 grafmonumenten van voor de jaartelling) geparkeerd. Langs St Paul de Mausole (het sanatorium waar Vincent van Gogh is behandeld) en Glanum (een stad in de voormalige romeinse provincie Provencia), het natuurgebied ingelopen.
Onderweg prachtige uitzichten. Het pad is heel goed begaanbaar. Roos vermaakte zich weer prima met het opjagen van vlinders.
St. Rémy: St Paul de Mausole
St. Rémy: Glanum
St. Rémy: La Caume
Zaterdag, 30 april 2022, zonnig en een stevige wind 23°.
Niet zulk fietsweer vandaag. Daarom de auto genomen om in Remoulins de Pont du Gard te gaan bekijken.
De Pont du Gard is een bouwwerk, dat tot de verbeelding spreekt. Pont du Gard is door de Romeinen gebouwd rond het jaar 19 voor Christus. De brug is een klein onderdeel van een 50 km lang aquaduct die de stad Nîmes van water voorzag. Het aquaduct bestaat uit drie etages, die afnemen in breedte. Het is een mirakel dat dit gevaarte nog steeds overeind staat. De Gard kan veranderen in een kolkende rivier, die halverwege de onderste bogen komt. Rondom het aquaduct ligt een prachtig park waar je heerlijk kunt rondwandelen. Aan de rivier kleine strandjes.
Pont du Gard
Pont du Gard
Rivier de Gard
Aquaduct
Zondag, 1 mei 2022, zonnig en een stevige wind 23°.
Ter ere van 1 mei (de dag van de arbeid) werd er in St. Rémy een feestje gevierd. Vanzelfsprekend stonden er de bekende kraampjes waar Lelietjes van Dalen werden verkocht. Als extraatje werd een optocht georganiseerd waarin het verleden werd geëerd. Mensen verkleed in de kleding van toen aangevuld met ezels en paarden trokken door het centrum van het stadje. Erg mooi allemaal.
's Middags nog een stukje omgelopen.
Maandag, 2 mei 2022, zonnig 25°.
De wind heeft het opgegeven. Prachtige dag om te fietsen. Langs het fietspad (Mediterranee) naar Eygalières, een prachtig dorp in de Alpilles. Onderweg prachtige natuur en veel, heel veel olijfbomen.De fietsen bij de begraafplaats geparkeerd en te voet naar boven geklommen. Genoten van kronkelende straatjes, fonteinen en een wasplaats. Op de rotsachtige top staat naast het museum, de ruïne van een kapelletje met het beeld van de maagd Maria. Het uitzicht op de Alpilles adembenemend. Verderop ligt de romaanse kapel van Saint-Sixte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg naar Eygalières
Eygalières: de weg naar de top
Eygalières: kapelletje
Eygalières: Klokkentoren
Dinsdag, 3 mei 2022, half bewolkt 23°.
Vandaag naar Isle sur la Sorgue. Isle is – net als St. Rémy – een schilderachtig stadje met een heel leuk centrum. De Sorgue omsluit het stadje zodat het een eiland in deze rivier is. Isle wordt ook wel het Venetië van de Provence genoemd. Isle heeft een grote antiekmarkt, de 2e na Parijs. Hier worden allerlei snuisterijen tegen belachelijk hoge prijzen aangeboden.
Rondgewandeld en op het gemak al het moois bewonderd. ’s Middags op de camping gerust.
Isle sur la Sorgue: rivier met watervalletje
Isle sur la Sorgue: riviertje
Isle sur la Sorgue
Woensdag, 4 mei 2022, zonnig 23°.
Vandaag marktdag. ’s Middags met de auto naar Lac du Peiroou om daar in de koelte met Roos te gaan wandelen.
Dit stuwmeer ligt aan de voet van Les Alpilles. Door de romeinen is hier ooit een stuwdam gebouwd. Het meer was bedoeld om de stad Glanum (nu een opgraving even verderop) van water te voorzien. Mooi om het meer gewandeld. De uitzichten zijn adembenemend.
St.. Rémy: Lac du Peiroou
St. Rémy: Lac du Peiroou
Donderdag, 5 mei 2022, half bewolkt, veel wind 19°.
Na een nacht met veel regen kunnen we toch op de fiets. Vandaag de naar Eyragues. Onderweg staat het kerkje van St. Roch. In Eyragues kom je eerst de Tour de Bise tegen. De fietsen op het centrale plein, naast de fontein, gestald. Te voet het dorpje verkend. Aan het plein het gebouw van de VVV en het stadhuis. Uit solidariteit hing aan het stadhuis de geel-blauwe vlag van de Oekraïne. Achter het stadhuis ligt een wirwar van smalle straatjes die rondom de kerk lopen. De kerk uit de 12e eeuw is sober ingericht.
Eyraques: Chapelle St. Roch
Eyraques: Kerkje
Eyraques: Roos is moe
Vrijdag, 6 mei 2022, half bewolkt, veel wind 19°.
Koud en een stevige wind. Met de auto over Les Alpilles naar Maussane les Alpilles. Het ruige berglandschapvan les Alpilles is prachtig. Maussane is een vriendelijk stadje met leuke winkeltjes. Ook is er het een en ander te bekijken. Het centrale plein herbergt een mooie kerk en een prachtige fontein. Er was vandaag zelfs een kunstmarkt. Even verderop – in het historisch deel – staat nog een prachtig washuis uit 1863. Doorgereden naar Fontvieille. Ook daar door het historisch centrum gewandeld. Vanzelfsprekend de Molen van Daudet bezocht. Daudet schreef hier het bekende 'Lettres de mon moulin'. Nu herbergt de molen een klein museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maussane: Kunstmarkt
Fontvieille: Moulin de Daudet
Fontvieille: restaurant met molen
Zaterdag, 7 mei 2022, zonnig, veel wind 25°.
Vlakbij Tarascon, ten zuiden van St-Michel de Frigolet, staat de Abbaye de St-Michel de Frigolet.
De abdij ligt in een rustig gebied. De weg er heen is vrij steil. De abdijkerk is een van de rijkst bewerkten in deze streek. Het complete interieur is beschilderd met heiligen en sterren. Verder bevat deze een prachtige preekstoel. De bij de abdij gelegen kapel Notre-Dame du Bon-Remède is schitterend.
Het restaurant in de abdij is gespecialiseerd in regionale gerechten waarin veelal de plaatselijke likeur 'Frigolet' wordt verwerkt. De likeur is daar ook te koop.
Abbaye de St-Michel de Frigolet.
Abbaye de St-Michel de Frigolet: in de abdij.
Abbaye de St-Michel de Frigolet.
Abbaye de St-Michel de Frigolet.
Zondag, 8 mei 2022, zonnig, 23°.
Vandaag bevrijdingsdag in Frankrijk. Op de fiets, over het nieuwe fietspad, naar Mollégès. Hier wordt dit gevierd wordt met een kofferbakmarkt. Rust en ruimte. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. In Molleges de fietsen bij het monument van het paard geparkeerd. Door het stadje gewandeld. Het is een stil plaatsje met smalle straatjes. Bij het stadhuis werd de bevrijding gevierd met militaire voertuigen. Ook werd hier een inzamelingsactie voor de Oekraïne gehouden. Even verderop de rommelmarkt.
Mollégès: Het paard.
Mollégès: Stadhuis
Mollégès: rommelmarkt
Maandag, 9 mei 2022, zonnig, 23°.
Naar Orgon. Hoog boven dit middeleeuwse stadje staat de ND de Beauregard. Wanneer je op de snelweg rijdt zie je hem altijd van uit de verte al aankomen. De auto geparkeerd en door het stadje naar de opgang van de kerk gelopen. Na een fikse klim staan we boven. Een beau regard heeft ze zeker. Hoog gelegen op haar rots. Geheel Onze Lieve Vrouwe-waardig, kijkt ze uit over het Provençaalse landschap: naar het westen op de Alpilles en naar het oosten naar de Luberon en de Ventoux. De uitzichten zijn fantastisch.
Orgon: Stadspoort
Notre Dame de Beauregard
Uitzicht op de Mont Ventoux

Dinsdag, 10 mei 2022, zonnig, 28°.
Het is erg warm. Bijtijds op de fiets om de westkant van St. Rémy te bekijken. Via de oude route naar Arles, door een stukje Alpilles, naar Mas Blanc. Vandaar verder naar St. Etienne du Grés. We ontdekten dat het fietspad hier ook een stuk was verlengd. Er werden zelfs bordjes Tarascon aangegeven. Een poging gewaagd maar dat ging niet naar wens. Op de terugweg de inwendige mens versterkt in St. Etienne. Over St. Etienne valt niet veel te melden. Onderweg weer van hele mooie plaatjes genoten.
Aan het eind van de middag een stuk langs het Canal des Alpilles gewandeld. Hier veel schaduw voor onze dame!

Roos heeft het warm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooi stroompje
Woensdag, 11 mei 2022, zonnig, 28°.
Gelukkig staat er vandaag een beetje wind. Was- en marktdag vandaag. Verder niet veel gedaan. Ook vandaag weer langs het Canal des Alpilles gewandeld. Heel rustig en onderweg prachtige plaatjes. We kwamen er achter dat het Canal zelfs via een brug (Pont canal) over de drukke weg wordt geleid. Het Canal is ooit door de Romeinen gegraven t.b.v. de irrigatie van de streek. Het kabbelen van het water is heel rustgevend.
Wasdag.
Canal des Alpilles
Uitzicht op Les Alpilles
Pont Canal
Donderdag, 12 mei 2022, zonnig, 28°.
Naar Tarascon. Het centrum doet wat arm aan en daar doen de vele leegstaande winkelpandjes ook geen goed aan. Tarascon, stad van een legendarisch monster uit de Provençaalse sagenwereld, werd beroemd door Daudet's boek 'Tartarin de Tarascon'. In de kerk Ste-Marthe uit de 12de eeuw ligt St-Martha begraven, de heilige die de draak versloeg. Ieder jaar in juni wordt dit herdacht tijdens het Fête de la Tarasque. Het belangrijkste bouwwerk in Tarascon is het prachtige kasteel. Dit witte Château de Tarascon is een goed herkenningspunt langs de Rhône. De brug overgestoken naar Beaucaire. Het historisch centrum is het bekijken waard. Ook in deze stad weinig “weelde”.
Tarascon: Tarasque
Tarascon: Kasteel

Vrijdag, 13 mei 2022, zonnig, 28°.
Naar Graveson. Dit stadje ligt in de buurt van Maillane. Het is vooral bekend doordat de schilder en beeldhouwer Auguste Chabaud hier gewoond heeft. Ter ere van hem is er ook een museum ingericht. Tijdens de wandeling door het stadje kwamen we reproducties tegen op de plekken waar Chabaud die heeft geschilderd.

Graveson: Kerk
Graveson: De kerk geschilderd door Chabaud

Zaterdag, 14 mei 2022, zonnig, 28°.
Vandaag is het heel warm. 's Morgens nog een flinke wandeling langs het Canal des Alpilles gemaakt. Gelukkig was hier nog wat schaduw te vinden. 's Middags de boel ingepakt en reisklaar gemaakt.

Zondag, 15 mei 2022, zonnig, 28°.
Vandaag doorgereisd naar St. Aygulf. Onderweg heeft Mia nog een mooi plaatje gemaakt van ND de Beauregard (die we deze vakantie hebben bestegen).
Om 11.30 uur aan op camping Plage St Aygulf. De boel opgezet en daarna prettige gesprekken gevoerd met Marjan en Klaas en Marion en Cor. Reuze gezellig allemaal.

Maandag, 16 mei 2022, mist en wolken, 21°.
Vanochtend een merkwaardig fenomeen meegemaakt: zeemist. Wij hebben dat hier nog nooit meegemaakt. Na het corvee de wandelschoenen aan en het Douanierspad bewandeld. De anders zo prachtige uitzichten hadden nu plaatsgemaakt voor MIST. Heel apart. ’s Middags genoten van de rust van de camping.

ND de Beauregard (vanaf de snelweg)
St. Aygulf: douanierspad in de mist
Dinsdag, 17 mei 2022, zon, 23°.
Veel zon vandaag. Met Roos om de meertjes van de Vilepey gewandeld. Prachtige uitzichten. Het was het voor ons "maatje" een beetje ver. Het is een kanjer!
Op de camping staan redelijk wat populieren. In deze tijd geven ze veel pluizen. Het is net alsof er sneeuw is gevallen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilepey
Woensdag, 18 mei 2022, zonnig, 23°.
Op de fiets langs de kustweg naar Les Issambres. Les Issambres is een leuk, wat kneuterig dorpje. Even rondgewandeld en op een terrasje (met uitzicht op St. Tropez) een lekker bakkie gedaan.
Terug via de oude spoorlijn. Ook vandaaruit weer prachtige uitzichten.
Les Issambres: uitzicht
Les Issambres: bloemenstalletje
Donderdag, 19 mei 2022, zonnig, veel wind, 25°.
Vandaag viel het weer een beetje tegen. Er stond een stevige wind en de zon scheen onbarmhartig. De plannen bijgesteld en op de fiets naar Saint Raphaël. Vanuit de verte zie je de kerk met de prachtige koepel. De Basliliek ND de St. Victoire staat er trots bij. De binnenkant van de kerk is een beetje somber. Langs de boulevard gewandeld. Voor onze Roos was het te warm. Wat rondgelopen en op een terrasje de schaduw opgezocht. Ook van de pluizen zijn we nog steeds niet af. Onze plek ligt onder. De tuinman van de camping kan ons helaas niet helpen …… Volgens hem is een stevige regenbui de remedie. Waarvan akte.
St. Raphael: ND de St. Victoire
St. Raphael.
Vrijdag, 20 mei 2022, zonnig, wind, 25°.
Vrijdag, dus marktdag in Ste Maxime. Bijtijds in de auto gestapt. Ste Maxime is een kleine, maar uitgestrekte en vooral zéér gezellige badplaats aan de baai van Saint Tropez. "Sainte Maxime" heeft een compact centrum met veel souvenirwinkeltjes en winkels die de bekende provencaalse prullaria aanbieden. De straatjes zijn smal en hebben kleurrijke gevels.
De promenade langs de jachthavens biedt een fraai uitzicht op de Baai van St. Tropez. In het oude deel van Sainte-Maxime bevindt zich La Tour Carrée. Deze toren is in de 16e eeuw door monnniken gebouwd om de stad te beschermen tegen vijandige invallen. Er bevindt zich nu een museum waar je de lokale gewoonten de producten van kunstenaars uit Sainte-Maxime kunt ontdekken.
Ste Maxime: La Tour Carrée
Zaterdag, 21 mei 2022, zonnig, veel wind, 28°.
Grootse plannen voor vandaag maar het weer werkte niet mee. Het was erg warm en er stond een stevige wind. Een fietstochtje rondom Fréjus gemaakt. In het centrum nog even rondgewandeld door het historische deel. De markt maar een keertje overgeslagen. Wel even naar een muzikant geluisterd die prachtig viool speelde.
Fréjus: muzikant
Fréjus: Roos en collega
Zondag, 22 mei 2022, zonnig, 25°.
Op de fiets naar Roquebrune. Het is een prachtige dag. Vanuit de verte zien we de beroemde rots al hoog boven het stadje uitsteken. De fietsen bij het kapelletje, even buiten het stadje, geparkeerd en te voet verder. Het historisch centrum is bijzonder. We lopen door nauwe straatjes en langs oude huizen naar boven. Het plein daar, met arcaden waaronder winkels en restaurantjes is prachtig. Vandaag werd er het “Festival de Graff” gehouden. Graffiti-artiesten vertoonden hun kunsten. Heel apart.
Le Rocher de Roquebrune
Bloemenpracht
Roquebrune: Festival de Graff
Roquebrune: Festival de Graff
Maandag, 23 mei 2022, bewolkt, 23°.
Na het corvee op de fiets naar het hondenstrand in Villepey bij boerderij Les Esclamandes. De natuur doet het hier goed. Het strand wat minder. Deze winter heeft de rivier de Argens zich een weg gegraven over/door het strand. Er is niet veel meer van over. Onze Roos had daar geen erg in. Zij vermaakte zich prima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villepey: Strand
Villepey

Dinsdag, 24 mei 2022, bewolkt/onweer, 23°.
Rustig dagje op de camping.

Woensdag, 24 mei 2022, bewolkt, 23°.
Lekker fietsweer, dus langs de kust, naar cap du Dramont. Een monument tussen Boulouris en Le Dramont herinnert aan de ontscheping van 20.000 Amerikaanse soldaten die hier een zware strijd geleverd hebben. In zee staat een grote, kale roodachtige klif, het Île d’Or met daarop een alleenstaande ‘middeleeuwse toren’ uit de 19e-eeuw. Boven het strand waarop de ontscheping plaatsvond, de cap du Dramont. De voorbereidingen voor de 80-jarige herdenking zijn in volle gang.

Ile d'Or

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le Dramont: Herdenkingszuil
Donderdag, 26 mei 2022, half bewolkt, 28°.
Vandaag een warme dag. Op de fiets richting Les Issambres. Vlak voor het dorpje ligt een prachtig park met parasoldennen. Een leuke wandeling gemaakt. Roos kon het waarderen.
Les Issambres: kustpad
Vrijdag, 27 mei 2022, Zon, 32°.
Vandaag erg warm. Met de auto naar St Maxime. Deze keer via de Col de Bougnon gereden door een prachtig landschap.
Vanwege het lange pinksterweekend was het overal erg druk. Weer snel terug naar huis. ’s Middags SCHADUW!!!
Uitzicht vanaf de Col de Bougnon.

Zaterdag, 28 mei 2022, half bewolkt, 28°.
Wederom erg warm. Onze Roos is daar niet zo van. Op de fiets naar Fréjus Plage om daar in het bos bij de militaire kazerne te gaan wandelen. Daarna nog een stukje over een heel rustig strand gewandeld. ’s Middags rust.

Zondag, 29 mei 2022, half bewolkt, 25°.
Het is gelukkig weer fietsweer. Richting Fréjus, om Villa Aurélienne en het daaromheen gelegen park te bezoeken. In het park een Botanische tuin met allerlei boomsoorten en restanten van het Romeinse aquaduct. In het park heerst een vredige stilte. De buitenplaats stamt uit begin 1900. Het wordt als tentoonstellingsruimte gebruikt.
Zelfs Roos had het naar haar zin. Lekker gewandeld.
Fréjus: Villa Auerélienne
Fréjus: Villa Auerélienne
Maandag, 30 mei 2022, half bewolkt, 23°.
Na de warme dagen eindelijk weer een normale temperatuur. Met Roos om het meer van de Villepey gewandeld.

Dinsdag, 31 mei 2022, half bewolkt, 23°.
Op de fiets een rondje om Fréjus. Gestopt bij de Arena. Hier ligt een gedenkplaats. In 1959 brak de Malpassetdam, door overvloedige regenval. Het kostte meer dan 400 mensen het leven. Ter nagedachtenis aan hen is hier dit monument opgericht. Verder richting Puget. Onderweg prachtige plaatjes.
Fréjus: Gedenkmonument Malpasset
Veld met klaprozen
Woensdag, 1 juni 2022, zonnig, 27°.
Warme dag met een lekkere wind uit zee. Op de fiets naar Les Issambres. Ook hier ligt een prachtig park. Met Roos een lekker stuk gewandeld.
Les Issambres
Donderdag, 2 juni 2022, zonnig, 27°.
Naar Fréjus om rustig door het historisch centrum te wandelen. De beroepenroute toont mooie gevels en etalages van mensen die van de kunst hun beroep maken. Ook de dans- en zangschool stond weer open. Onderweg de etalage van een banketbakker bewonderd. Hier werden taarten met de cartoons van de verkiezingskandidaten getoond.
Bij de Kathedraal even gerust en toen weer naar huis.
Etalage van de banketbakker.
Vrijdag, 3 juni 2022, regenachtig, 23°.
Wolken, wind en regen. Mooi weer voor ons om naar het strand te gaan. Het was uitgestorven en Roos kon dus haar gang gaan. Een feest! 's Middags knapte het weer op.
Stil strand.
Zaterdag, 4 juni 2022, wind en wolken, 31°.
Vandaag weer een warme dag. Gelukkig brengt de wind wat verkoeling. Op de fiets naar Roquebrune sur Argens. Heen wind in de rug en terug ..... viel het niet mee.

Zondag, 5 juni 2022, wind en zon, 28°.
We hebben de zondagsmarkt in Le Muy bezocht. Le Muy heeft zijn groei te danken aan het feit dat hier de Argens en de Naturby samenvloeien. Het stadje wordt twee keer per week opgevrolijkt door een markt. Er staat een eenvoudig gotisch kerkje en ooit was er een stadsomwalling. Vandaag werd de markt opgevrolijkt door een fanfare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le Muy: marktstalletje
Le Muy: dorpsfanfare
Maandag, 6 juni 2022, wind en zon, 28°.
Na een erg warme nacht hebben we ons onledig gehouden met de eenvoudige dingen van dit ondermaanse. De boodschappen zijn weer in huis, de boel is weer geredderd en we hebben vooral veel nagedacht. Was lekker.
Dinsdag, 7 juni 2022, wind en zon, 34°.
Heel warm. Met de auto naar Grimaud. Voorbij Ste Maxime was het erg druk op de kustweg, maar we hebben het gehaald.
Vanuit de verte is de ruïne van het kasteel het eerste wat opvalt. Grimaud is een middeleeuws dorpje met smalle straatjes. Op het centrale plein gezellige terrasjes. Een korte klim brengt ons bij de ruïne. Van hieruit hebben we een prachtig uitzicht over de baai van St. Tropez (die in vroeger tijden de Baai van Grimaud werd genoemd).
Uitzicht op Grimaud
Woensdag, 8 juni 2022, wind en zon, 28°.
Vannacht ging de storm langzaam liggen en de ochtend begon windstil en bewolkt. Op de fiets gestapt en naar de monding van de Argens gefietst. Daar door het natuurgebied gewandeld. Onderweg kwamen we, in het bos, een piepklein Kapelletje tegen. Op het strand ging Roos er lekker tegenaan. Ze houdt van water! ’s Middags langs het Douanierspad gewandeld.
Fréjus Plage: Kapelletje
Fréjus Plage: Onze waterrat

Donderdag, 9 juni 2022, mistral, zonnig, 33°.
Het weer nodigde niet uit tot noemenswaardige activiteiten. We hebben ons daarbij neergelegd.

Vrijdag, 10 juni 2022, zonnig, lekker briesje 31°.
Corvee en rust. Goede gesprekken gevoerd.

Zaterdag, 10 juni 2022, zonnig, 30°.
Weer op de fiets. Via het voormalige spoorweg tracé van de Ancien Train des Pignes naar Les Issambres. Het gaat redelijk omhoog . De blauwe lucht en de blauwe zee zorgen voor prachtige uitzichten. Rondgelopen in Les Issambres. Vanaf een terrasje genoten van de prachtige uitzichten over de zee.

Les Issambres: Kust
Maandag, 13 juni 2022, zonnig, 29°.
Oorspronkelijk zouden we vandaag de boel reisklaar gaan maken. Helaas wordt dit ons niet vergund door de weersomstandigheden. De Oostelijke helft van Frankrijk heeft deze week tropische termperaturen. Om die reden de terugreis nog een klein weekje uitgesteld en de wandelschoenen aangetrokken. Heerlijk in de Botanische tuin gewandeld. Er is daar veel schaduw en dat is het einde voor onze Roos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Botanische tuin in St. Aygulf
Botanische tuin in St. Aygulf
Woensdag, 15 juni 2022, zonnig, 29°.
De laatste dagen is het erg warm. Gelukkig waait er wat wind, dat verkoeling brengt. Geen weer voor grote activiteiten. In de buurt op de fiets wat rondgekeken. Vanmiddag was het bewolkt en zijn we gelijk aan de wandel gegaan. Langs het Douanierspad van de uitzichten genoten. Het blijft prachtig. Op de terugweg door de botanische tuin gelopen. Hier een wedstrijd Petanque bekeken. Het ging er fel aan toe.
Petanque.
Douanierspad
Zaterdag, 18 juni 2022, zonnig, 32°.
Het blijft erg warm. Hittegolf in heel Frankrijk. Toch moeten we weer eens verder. Vandaag ingepakt en morgenvroeg gaan we weer een beetje op huis aan.

Zondag, 19 juni 2022, harde wind, zon, 37°.
Ongekende temperaturen. Om 07.30 uit Saint Aygulf vertrokken. Op de snelweg waaide het stevig (uit het zuiden). Schoot dus lekker op. Voor de zondag was het erg druk op de weg, daarom de rondweg om Lyon gereden. Hier trok de wind aan tot stormkracht..
Om 14.00 uur aan op camping Municipal in Macon. In de schaduw genoten van de rust!

Laatste blik op de Rocher de Roquebrune
Montagne de Sainte Victoire

Maandag, 20 juni 2022, zon, 25°.
Vandaag een lekker ritje naar camping Porte des Vosges in Bulgnéville. De temperatuur is gelukkig gezakt. Rond de middag aan, plekje gezocht en van een rustige middag genoten.
Het viel ons op dat deze camping ook heel drukbezocht is.

Morgen weer verder naar Alzingen in Luxemburg.

Dinsdag, 21 juni 2022, zon, 25°.
Ook vandaag weer een prettige reis naar camping Bon Acceuil in Alzingen. We waren er al om 11 uur. De boel opgezet en de schaduw opgezocht. 's Middags met Roos door het park achter de camping gewandeld. Het is hier prachtig. Het staat vol met plastieken van dieren in heftige kleuren. Mooi.
Alzingen: Park Hesper
Alzingen: The Apeman
Woensdag, 22 juni t/m 26 juni 2022, zon, 25°.
De laatste dagen van de vakantie in Someren doorgebracht. Ook hier was het weer erg warm, Desondanks nog wel wat gewandeld. Op zondag vroeg uit Someren vertrokken om huiswaarts te keren.