We logeren op camping de Wite Burch. De camping ligt net even buiten het dorp. Hij is goed bewegwijzerd en goed te bereiken. De camping ligt in het prachtige Gaasterland waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De fietsknopen liggen voor de deur! De camping bestaat overwegend uit seizoenplaatsen. Voor de caravanneurs zijn er wat veldjes gereserveerd. Op de plekken beschik je over water aan- en afvoer. Sanitair ziet er prima uit. Gelukkig mogen we weer muntjes gebruiken om te douchen. In tegenstelling tot het ACSI-concept moet je dit hier zelf betalen. Er is een kantine en bij de receptie kun je een krantje kopen. Er is gratis internet beschikbaar. De afmetingen van de plaatsen zijn bescheiden.
Wij hebben deze camping uitgekozen om Gaasterland te bezoeken. Stavoren, Koudum, Oudemirdum, Sloten, enz. het moet er eindelijk eens van komen.

Het dorp Bakhuizen.
In het overwegend protestantse Fryslân valt Bakhuizen met voor het merendeel katholieke inwoners op. Het dorp is gelegen op één van de “gaasten” waar Gaasterland haar naam aan heeft ontleend. Het Bakhúster heech is bekend om het prachtige uitzicht over het groene weide landschap en de Sé (IJsselmeer). Voor de kust ligt het natuurgebied de Mokkebank.
(mok = meeuw).

In 1914 is er een nieuwe grotere Rooms Katholieke kerk gebouwd, gewijd aan St. Odulphus. Het is een sobere neogotische kerk. Opvallend mooi zijn de gebrandschilderde ramen en het fraaie hoogaltaar. In de koorruimte zijn fraaie muurschilderingen te vinden. Verder hangen er nog kruiswegstaties, die afkomstig zijn uit de oude kerk. Die verbeelden het verhaal van het lijden van Jezus.
Bakhuizen camping
Bakhuizen St Odulphus
Bakhuizen, landschap achter de camping
Gaasterland.
De gemeente Gaasterlân-Sleat telt 10.250 inwoners en is ruim 21.000 ha groot. De gemeente is 1 stad en 13 dorpen rijk, te weten: Sloten met 765 inwoners (de kleinste stad van Fryslân), Balk met 3777 inwoners (het bestuurlijk centrum), Bakhuizen met 1013 inwoners, Elahuizen met 350 inwoners, Harich met 599 inwoners, Kolderwolde met 68 inwoners, Mirns met 113 inwoners, Nijemirdum met 590 inwoners, Oudega met 283 inwoners, Oudemirdum met 1359 inwoners, Rijs met 175 inwoners, Ruigahuizen met 126 inwoners, Sondel met 442 inwoners en Wijckel met 690 inwoners. De streek Gaasterland heeft een bekende klank in ons land. De naam Gaasterland is ontleend aan de gaasten, dit zijn hoge keileem- en zandgronden, opgestuwd door Skandinavisch landijs zo'n 135.000 jaar geleden.

Deze gaasten liggen tussen het open polderlandschap van de Friese meren en de grote watervlakte van het IJsselmeer en zorgen voor een sterk golvend landschap. Staande op de hooggelegen punten heeft u schitterend uitzicht over land en water. Kenmerkend voor onze gemeente is voorts de veelheid van bos en water. Dit maakt de gemeente uitstekend geschikt voor de recreatie. Te meer omdat deze combinatie van bos en water aan ons gebied een aantrekkelijk en van de rest van Fryslân afwijkend karakter geeft.

Bakhuizen