We logeren op camping du Chateau de Leychoisier. Het is een comfortabele camping naast een kasteel, die van veel gemakken is voorzien. Behalve de standaardvoorzieningen heeft de camping een restaurant, een zwembad, WIFI, en heel veel groen. Ontvangst, door de kasteelheer, was gezellig. De plekken op de camping zijn ruim (helaas niet erg horizontaal). Het sanitair is wat verouderd maar erg proper. Vanaf de snelweg A20 is de camping goed bewegwijzerd en de weg er heen is prima.

Wij hebben deze camping uitgezocht om Limoges en Oradour sur Glane te bezoeken.

Limoges is de grootste stad en hoofdstad van de regio Limousin en hoofdstad van het departement (87) Haute-Vienne. De stad heeft ongeveer 140.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Vienne en staat vooral bekend vanwege het porselein dat er vandaan komt. Het bijzondere aan dit porselein is dat het na het afbakken de witte kleur, het karaktertrekje waar dit product zo bekend mee is geworden, behoudt. In de nabije omgeving van Limoges werd in de 18de eeuw veel porselein aarde gevonden en zodoende kreeg de stad een rijke porselein historie. Kathedraal St. Étienne van Limoges, mooi exemplaar gotische bouwkunst het station mag er zeker ook wezen.

Vier dagen na de landingen van de geallieerden in Normandië, kwam de oorlog in Oradour-sur-Glane. In heel Frankrijk werden door het verzet aanslagen gepleegd om de Duitsers te beletten om reserve troepen naar de landinggebieden krijgen. Gefrustreerd door al dit oponthoud werden veel strafmaatregelen door de Duitsers uitgevoerd. Of dit ook het geval was voor Oradour, zal nooit duidelijk worden. In Oradour was geen plaatselijk verzet en stond het ook niet bekend als een plaats van onruststokers. Desalniettemin, rond de klok van 14.00 uur, op zaterdag 10 juni 1944 trokken twee SdKfz 251 pantservoertuigen het dorp binnen. Onderwijl werden alle toegangswegen afgesloten door de Duitse Grenadiers. Burgers die de Duitsers tegenkwamen werden gesommeerd naar Oradour te gaan. De twee SdKfz 251 die gestopt waren in Oradour zelf liet haar soldaten uit. Kompleet in oorlogsuitrusting trokken de Duitsers langs de huizen en riepen iedereen op zich te verzamelen op straat. Langzaam werd de steeds groter groep mensen van de straten geleid naar het terrein van de markt en kermis. Honderden mensen zagen dat op de daken van de oostelijke huizen machinegeweren werden geplaatst. Onderwijl kwamen pantservoertuigen meer bewoners aanleveren bij de marktplaats. Toch was nog niet iedereen echt bezorgd, het gerucht ging dat het alleen was voor identiteit check. Rond half drie waren nagenoeg alle bewoners samengedreven, waaronder ook alle kinderen die uit de scholen waren gehaald.

Uiteindelijk is de gehele bevolking uitgemoord en het dorp platgebrand.

camping du Chateau de Leychoisier
Oradour sur Glane

Bonnac la Côte