In het Heuvelland in België, dicht bij de grens met Frankrijk ligt camping Ypra. De camping doet wat rommelig aan. De camping heeft de standaardvoorzieningen en een bar. De verschillende sanitairgebouwen zijn proper. In het eerste weekend van september is er in de buurt van de camping een giga-vlooienmarkt. Het valt dan niet mee om op of van de camping af te komen.
Vanaf de camping kun je heerlijke wandelingen maken. Wij hebben van hieruit Lille en Ieper bezocht.
Camping Ypra.

Ieper is een mooie stad dichtbij de franse grens. Ieper was een van de grote martelaarssteden van de Eerste Wereldoorlog. Enkele maanden na de Duitse inval in België op 4 augustus 1914 liep het front vast bij deze kleine, middeleeuwse stad. Van oktober 1914 tot oktober 1918 bevond het slagveld zich op luttele kilometers van het centrum. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog rond Ieper. In die fameuze Ieperboog of Ypres Salient werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten.

De Menenpoort is het meest bekende Britse oorlogsmonument uit WOI, in klassieke stijl gebouwd naar de ontwerpen van Sir Reginald Blomfield. Deze poort draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke avond wordt om 20u de Last Post (avondsonnerie) geblazen.

De Lakenhal, bedoeld als overdekte verkoop- en opslagplaats, werd gebouwd aan een (nu overwelfde) waterweg, de Ieperlee. De bouwwerken startten ca.1260. Eerst rezen het belfort en de oostervleugel uit de grond, daarna de west- en zijvleugel. Het geheel was af in 1304. Tijdens de oorlog 1914-18 ging het gebouw volledig tegen de vlakte, op een stuk torenonderbouw en een paar muurfragmenten van de westervleugel na. Uit het lange voorgebouw (125 m) rijst in het midden het stoere belfort op (70 m). De huidige torenspits, met opengewerkte helm en draak (1692), is in zijn oorspronkelijke vorm gerestaureerd.De beiaard wordt nog elke week tijdens de zomermaanden en op speciale gelegenheden bespeeld door de twee stadsbeiaardiers.

Wanneer je over bij de Rijsselpoort de stadswallen oploopt kun je genieten van prachtige uitzichten over de stad en de kerken die er staan.


Kemmel (Heuvelland)