We logeren op de municipal-camping Le Puy en Velay in de gelijknamige stad. Hij ligt in het centrum van de stad, net onder de kapel St. Michel d'Aiguilhe (waarop je vanaf de camping een prachtig uitzicht hebt). De camping wordt goed bewegwijzerd en is prima te bereiken. Ontvangst was prima. Naast de basisvoorzieningen beschikt de camping over een klein winkeltje voor de eerste levensbehoeften. De bakker zit om de hoek. De plekken op de camping zijn ruim en het sanitair proper. Het is opvallend, dat er veel campers op deze camping staan, wat het er niet knusser op maakt.
De camping ligt op 10 minuten lopen van het centrum van de stad. Achter de camping loopt een pad waarlangs je heerlijk kunt wandelen.
Le Puy en Velay Camping
Le Puy en Velay is een van de merkwaardigste steden van Frankrijk. Le Puy-en-Velay staat bekend om haar religieuze monumenten. De stad is verbonden met de vele pelgrims die er komen. Het is het beginpunt van de pelgrimstocht naar Saint-Jacques de Compostelle. De stad heeft veel grote religieuze bezienswaardigheden.

De Kathedraal Notre Dame du Puy. Dit rooms-katholieke heiligdom dateert uit de 5e eeuw na Christus en tussen de 11e en 16e eeuw was zij een belangrijk bedevaartsoord naar de Maagd Maria.

Het Klooster van het kathedraal. Dit historische monument, gebouwd in dezelfde periode als het kathedraal (11e, 12e eeuw), is één van de mooiste kloosters van Europa.

De rots met het beeld Notre Dame de France. Het beeld is, gemaakt door Jean-Marie Bonnassieux, gemaakt van de 213 kanonnen die veroverd zijn tijdens de Krim-oorlog en is ingewijd op 12 september 1860 voor de ogen van 120.000 bedevaarders.
Het beeld is 16 meter hoog (22,70m met voetstuk) en weegt 835 ton in totaal.

De rots met de Kapel Saint Michel d’Aiguilhe. Deze rots, ook wel, onterecht, dijk genoemd, is in werkelijkheid een vulkaanschoorsteen, ontgrondt door erosie. De kapel is er in de 10e eeuw op gebouwd. In 950-951 heeft Gothescalk (bisschop van Puy) het voortouw genomen van de eerste franse bedevaartstocht naar Saint-Jacques de Compostelle. Na zijn terugkomst heeft hij een kapel gewijd aan Saint-Michel. De bouw is geëindigd in 962. Tussen haar schatten bevindt zich een altaar, met een prachtig reliek van Christus, naar de Spaanse School in de 10e eeuw.

Aiguilhe, de kapel Saint-Clair. Deze kapel wordt ook wel Tempel van Diana genoemd en is de oude kapel van het armenhuis van Sint Nicolaas van Aiguilhe.
Le Puy en Velay kathedraal en ND de France

Le Puy en Velay