Saumur is de parel van de Anjou. Zeer bekend als ruiter- en wijncentrum aan de Loire. Het kasteel is heel bijzonder.
De stad maakt een uitgesproken statige en harmonieuze indruk, misschien nog meer dan Angers. Saumur ligt vlak aan de Loire. Kasteel, brug, torenspitsen en rivier leveren samen een indrukwekkend panorama op. Het is bijna niet meer te zien dat deze stad ernstig te lijden heeft gehad onder de 2e wereldoorlog.
Het kasteel is absoluut een bezoek waard. Er zijn 2 musea in het kasteel gevestigd, het museum van het paard en het museum van decoratieve kunsten (o.m. wandtapijten, aardewerk en porselein.
Rondom de kerk St. Pierre ligt de oude wijk. De wijk is ooit beschreven door Balzac. Er zijn hier schitterende gevels te bekijken. Ook aan kerken heeft men in Saumur geen gebrek. Naast de St. Pierre nog de ND des Ardiliers en de kapel St. Jean.

Camping Ile d'Offard ligt op een eiland in de Loire en heeft een prachtig uitzicht op het kasteel. De camping is prima bewegwijzerd en heel goed aan te rijden. Naast de basisvoorzieningen beschikt de camping over een mooi zwembad, een restaurant, bar en vele vormen van vermaak. De sanitairblokken zijn wat verouderd, wel proper. Vanaf de camping loop je in 10 minuten naar het centrum van Saumur. Aan de overkant van de rivier loopt een spoorlijn die 's nachts nog wel eens wat herrie veroorzaakt.
Kasteel
Saumur Pont Cessart
Camping Ile d'Offard in Saumur

Saumur