Troyes is de hoofdstad van de champagne-streek. De stad is in de 2e wereldoorlog redellijk verwoest. Nu waan je je weer in de middeleeuwen. In het beschermde stadsdeel tref je ontelbare vakwerkhuizen en prachtige kerken. Je waant je weer eeuwen terug. De camping is ruim en goed verzorgd. Toen wij er waren werd hij merendeels als passantenverblijf gebruikt. Het centrum is op 20 minuten wandelen vanaf de camping.

Vakwerkhuizen
Het visitekaartje van de stad zijn de vakwerkhuizen. Niet zozeer om in mindere tijden, naar Normandisch voorbeeld, de woning te kunnen demonteren en verder te trekken, maar meer vanwege het geschikte hout en de klei die als vulmiddel van het geraamte diende. Het hout uit de eiken- en beukenbossen was van nature goed bestand tegen weersinvloeden en termieten. Na een grote brand in 1524 die het hele centrum in de as legde, werd besloten dat bij nieuwe gebouwen de begane grond uit steen moest worden opgetrokken. De etages werden nog wel van hout gemaakt. Naar Italiaans voorbeeld werden veel huizen van overdekte galerijen voorzien; een plek waar het dagelijks leven zich grotendeels afspeelde. Gevels zijn aan de straatkant over het algemeen smal, de huizen diep. Dat komt omdat over de breedte van het huis vroeger belasting werd geheven. Een overhangende, ronde trap die de etages met elkaar verbond was tevens vrijgesteld van de stedelijke heffingen. Via smalle steegjes en binnenplaatsen waren de straten met elkaar verbonden. Handwerkslieden vestigden zich bij elkaar, waardoor er straten ontstonden die zich in één ambacht specialiseerden. Er waren straten voor koperslagers en zilver- en goudsmeden die geen etalages hadden. De transacties voltrokken zich discreet achter gesloten deuren. Bijzonder zijn de in nissen geplaatste houten heiligenbeeldjes die beschermden tegen van buiten komend onheil.

Stadscamping. Rustig, veel bomen en groen, afgebakende plaatsen afgescheiden met heggen en struiken en voldoende schaduw. Ideaal gelegen voor bezoek aan de stad. Het centrum ligt op een kwartiertje lopen. De camping wordt op de rondweg al bewegwijzerd. Het sanitair is schoon, maar gedateerd.

Troyes (Pt. Ste Marie)