Vrijdag, 5 april 1996.
Het nieuwe kampeerseizoen is aangebroken. Vrije dag genomen en onderweg naar Zuid Limburg. We logeren op camping Den Uul in Ulestraten. Ulestraten is een dorp in Zuidllimburg in de gemeente Meerssen. De camping ligt naast het vliegveld Maastricht/Aken en dat hoor je! Vriendelijke ontvangst en een aardige camping (behalve die herrie dan. Tijdens het opstijgen van een Toepolev zaten we heerlijk te schudden.).
De naam Ulestraten zou kunnen wijzen op een Romeins verleden. Kenners beweren dat de naam afgeleid is van Ula (pot), wat dan weer een verklaring is voor de gevonden restanten van Romeinse pottenbakkerijen ter plaatse. Vast staat evenwel dat Ulestraten werd "aangedaan" door de Romeinse heerwegen Maastricht/Heinsberg en Maastricht/Tudderen.

Zaterdag. 6 april 1996
We hebben de omgeving verkend. Allereerst naar Meerssen. Een van de mooiste historische monumenten van Meerssen is de 13e-eeuwse basiliek in Maasgotiek. De basiliek van het heilig sacrament heeft prachtige gebrandschilderde ramen. Het sacramentshuisje staat er ter herinnering aan de wonderen uit 1222 en 1465. Daarna rijden we door het Geuldal naar Valkenburg. De Geul is een lieflijk riviertje dat zich slingerend een weg baant door het huevelachtige Limburgse landschap.

In de buurt van Berg en Terblijt zijn we even gestopt om de rotswoningen te bezoeken. Deze woningen zijn tot 1912 bewoond geweest. De bewoners hadden het niet breed. De huur bedroeg dan ook niet meer dan een paar luttele centen per maand.

Valkenburg is erg toeristisch. Bezienswaardig is het oude ridderslot uit de 11e eeuw, waaraan Valkenburg haar naam ontleent. Kasteel Helder is oorsrponkelijk een 14e eeuwse versterkte hoektoren van de verdedigingswerken van Slot Valkenburg.
Het centrum van Valkenburg bezit mooie lanen en momumentale huizen. Natuurlijk zijn er veel hotels, restaurants souvernirwinkeltjes en terassen. De Wilhelminatoren op de top van de Heuseberg is ook een trekpleistser. Je kunt via de kabelbaan naar boven. Het uitzicht is daar prachtig. Tenslotte hebben we het grottencomplex, dat tot mijnmuseum is omgebouwd, bezocht. De Steenkolenmijn is realistisch.

Via het Geuldal zijn we weer terug naar de camping gereden.

Zondag, 7 april 1996
Dagje Maastricht. Hoewel een relatief klein, is Maastricht een stad met een grootstedelijke, internationale sfeer. Nederlands, Frans en Duits zijn naast het Maastrichts de voertalen. Zowel Maastrichtenaren als `Hollenders' omschrijven de stad als Bourgondisch, buitenlands, mondiaal, gezellig, typisch zuidelijk en zonnig. De stad heeft een bijzondere sfeer en is fraai gelegen aan de Maas. De historische binnenstad is bijzonder. Wij hebben er gezellig rondgewandeld.
Op het Vrijthof zijn we even gestopt om een terassje te pakken met uitzicht op de Sint Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek.
Hierna het historisch centrum bezocht.

Aldo Rossi is de Italiaanse architect die met zijn indrukwekkend ontwerp het Bonnefantenmuseum centraal stelt in het stadsbeeld van Maastricht. De opvallende koepeltoeren zorgt niet alleen aan de buitenzijde voor een spectaculair zicht, ook binnenin bepaalt het de sfeer van het museum. Het museum is in Limburg de plaats bij uitstek waar oude en hedendaagse kunst elkaar ontmoeten. De oude kunst bevat vooral Vlaamse schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw. De schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens vonden wij prachtig.
Hierna weer richting Ulestraten.

Maandag, 8 april 1996
Lekker uitgeslapen en op het gemak ontbeten. Ingepakt en rustig naar Amsterdam gereden.

Meerssen Basiliek
Grotwoningen in het Geuldal
Valkenburg
Maastricht Vrijthof Sint Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek
Maastricht Maas

Vuren


23 augustus 1996 vrijdag. Wat wisselvallig weer.

Lang weekend aan de Linge (Nivon-camping Lingebos in Vuren). Vroeg uit Amsterdam vertrokken. Voor het eerst de fietsen mee op reis. Rond de koffie waren we aan. Geïnstalleerd, geluncht en daarna op de fiets naar Gorinchem.
In Gorinchem de fietsen geparkeerd en lekker door de stad gewandeld. De stad is historisch. Als je door de straten en stegen van de binnenstad of over de vestingwallen loopt, onderga je de sfeer van de koopmans- en garnizoensstad van weleer. Tientallen monumenten herinneren aan de tijd, dat Gorinchem een centrum van visserij, markten, scheepvaart en handel was en als vesting een belangrijke plaats innam in de (Nieuwe)Hollandse Waterlinie. Overal in de binnenstad is de historie tastbaar en zichtbaar. Het stratenpatroon dat zich in de 15e en 16e eeuw vormde is nog intact. De groene, 16e euwse stadswallen zijn vrijwel volledig bewaard gebleven. Via een speciaal uitgezette wandeling over deze stadswallen krijg je een boeiend beeld van deze oude oude vesting. Gorinchem maakt deel uit van de vestingdriehoek Loevestein-Woudrichem-Gorinchem.

Fort Asperen
24 augustus 1996 zaterdag.
Winkelen in Leerdam. Leerdam ligt in het Groene Hart. De stad is vooral bekend door de glasblaaskunst. Een afwisselend landschap van weilanden en rietvelden omringt de kernen van de gemeente. Deze omgeving maakt deel uit van de Vijfheerenlanden, een veenweidegebied dat tussen de Betuwe en de Biesbosch ligt. Leerdam heeft een gezellige binnenstad. Kortom, voor elk wat wils. Bezienswaardig zijn de Grote Kerk en het hofje van mevrouw Van Aerden.
's Middags langs de Linge gefietst. Vergeleken met zijn grote broers Rijn en Waal is de Linge maar een bescheiden riviertje. Maar wel puur Hollands! Vanaf de oorsprong bij het middeleeuwse kasteel De Doornenburg stroomt de Linge honderd kilometer lang door een idyllisch landschap. Het is een feest om hier over de rivierdijken te fietsen.
Leerdam van Aerdenhof
Linge
25 augustus 1996 zondag
Voortent droog ingepakt en weer naar huis. Aankomt om 13.00 uur.

De Weekenden

Ulestraten