9 maart 1998 koel helder weer, af en toe een zonnetje.
Om 14.00 vertrokken naar camping de Helfterkamp in Vaassen en om 16.00 uur geïnstalleerd. De grote trekpleister in Vaassen is Kasteel De Cannenburch met het omringende bos en z'n vijvers. Het kasteel is ingericht als museum en het is zodanig ingericht dat het lijkt alsof de bewoners even een eindje om zijn. De in 1990 gereed gekomen, fraai gerestaureerde molen is eveneens een bezoekje waard. Vaassen heeft een gezellig centrum.

20 maart 1998 bewolkte frisse dag, af en toe een bui. 9°.
’s Morgens uitgebreid ontbeten. Hierna naar Zutphen (leuke oude stad), op een terras een kopje koffie gedronken. Zutphen, een Hanzestad gelegen aan de Gelderse IJssel, heeft vanuit cultuur-historisch oogpunt zeer veel te bieden. Veel van de monumentale gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst. Bezienswaardig is het stadscentrum.

's Middags naar Winterswijk. In Winterswijk lekker geluncht. In Winterswijk, is veel te zien. Bekend zijn de vele kolossale zwerfstenen die hier in de IJstijd zijn afgezet. Bij het Gemeentehuis in het centrum van Winterswijk is de op een na grootste steen te zien die ooit in Nederland aan de oppervlakte is gebracht (43.300 kg zwaar en 1500 miljoen jaar oud!). Winterswijk wordt vaak in verband gebracht met de schilder Piet Mondriaan, omdat hij een groot deel van zijn jeugd in Winterswijk heeft doorgebracht. Een aantal doeken van deze schilder is nog steeds in Winterswijk te bewonderen. Verder herinnert het voormalige woonhuis van Mondriaan, het Mondriaanhuis, aan de vroegere aanwezigheid van deze wereldberoemde schilder.

De Helfterkamp
Zutphen
Deventer

21 maart 1998. Mooie heldere dag, 10°.
Uitgeslapen, laat ontbeten en daarna boodschappen gedaan. Om 11.00 uur met de auto (fietsen achterop) naar Twello om de IJsselroute te fietsen. Van Twello fiets je richting Terwolde. Vervolgens gaat de route naar Welsum, waar je met het pontje de IJssel oversteekt. Vanuit Olst gaat het dan weer in zuidelijke richting naar Deventer en tot slot via de fietsbrug terug naar Twello. Onderweg prachtige plaatjes gezien.
In Deventer op een terras koffie gedronken. Tegen drieën brak de zon door en waren we weer op weg terug naar de camping. Nog even lekker in het zonnetje gezeten.

22 maart 1998 druilerige dag.
Opgestaan met regen. Heel lang uitgeslapen. Rustig ontbeten en daarna op het gemak ingepakt.
Om 12.00 uur de voortent eraf gehaald en om 12.01 begon het te spetteren. 's Middags nog lekker door de bossen gewandeld. Om 17.00 uur waren we weer thuis.

Pont over de IJssel

Vakantie Arnhem

9 april 1998 paasvakantie.
Om 14.30 uur uit Amsterdam vertrokken naar camping Warnsborn in Arnhem. Om 17.30 uur kant en klaar, voor de caravan, met een waterig zonnetje. Het weer doet het niet al te best.

10 april 1998 bewolkte dag
Op de fiets naar Oosterbeek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in en rond Oosterbeek hevig gevochten. Vrijwel het gehele benedendorp werd verwoest. In hotel Hartenstein was tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie onder generaal-majoor Roy Urquhart gevestigd. Ook dit hotel werd grotendeels verwoest, maar het werd na de oorlog gerestaureerd. Sinds 1980 is hier het Airborne Museum gevestigd. Te Oosterbeek bevindt zich ook het Hotel De Bilderberg, waar in 1954 de eerste Bilderberg-conferentie werd gehouden.
Daarna naar Huize Warnsborn gewandeld. Op het landgoed De Warnsborn heeft nooit een kasteel gestaan. Wel staat er een landhuis, dat pas uit de achttiende eeuw dateert. We hebben lekker over het landgoed gewandeld. Daarna nog even door het stadje voor de boodschappen.

’s Middags Arnhem bezocht. Arnhem kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan natuur en cultuur. Arnhem is een bruisende stad waar altijd wat te beleven valt. Er is een aantal kerken die het bekijken waard zijn: de koepelkerk en de hervormde Grote of Eusebiuskerk. De ingebouwde panorama lift in de laatst genoemde kerk bracht ons naar 73 meter hoogte Hier hadden we een schitterend uitzicht over Arnhem en omgeving heeft. Een bezoek aan het Sint Peters Gasthuis was mooi. Het is het oudste gebouw van Arnhem, daterend uit 1401. In de afgelopen 6 eeuwen heeft het pand veel verschillende bestemmingen gehad. Ook het Duivelshuis, de Sabelspoort en het postkantoor vonden wij mooi. .

Arnhem Warnsborn
Oosterbeek
Arnhem onderweg

11 april 1998 mooi weer.
Opgestaan met mooi weer. Na het ontbijt boodschappen gedaan in Oosterbeek. Daarna naar Burgers Dierenpark. Dierenpark. Burgers' Zoo is een park van 45 hectare dat bestaat uit acht delen: Burgers' Bush, Burgers' Desert, Burgers' Ocean, Burgers' Mangrove, Burgers' Safari, Burgers' Dierenpark, Burgers' Avonturenland en (Burgers’ Rimba.

12 april 1998 koude heldere zonnige dag
’s Morgens naar Arnhem. Arnhem wordt ook weleens “Parkstad van Nederland” genoemd. Het “Park Sonsbeek”, boeit mateloos en dat komt vooral door het geweld van het water. Alles in Sonsbeek stroomt, borrelt, bruist, valt, klatert, gorgelt en vloeit. Aan de rand het van Park Sonsbeek bevinden zich het “Nederlands Watermuseum” en het Bezoekerscentrum “de Watermolen”.

13 april 1998 hagel, sneeuw, erg koud.
De luifel er nog net droog af kunnen krijgen. Op bezoek bij Emmie en Harrie in Wychen. Reuze gezellig. Het werd een stuk later dan ingeschat.

Vakantie Bilthoven

30 april 1998. Bewolkt.
De hele week wordt al zonnig weer voorspeld. Edoch nix van dat al. Een bewolkte dag was ons deel met een aangename temperatuur. Om 09.15 uur naar Bilthoven vertrokken. Een uurtje later waren we er al. Hartelijke ontvangst. Bilthoven is een dorp in de gemeente De Bilt. Het dorp is eind 19e eeuw ontstaan met de naam Vogelzang. Begin 20e eeuw is het hernoemd in De Bildt-Station, om rond 1918 haar definitieve naam Bilthoven te krijgen. ’s Middags in de omgeving gefietst en in Zeist de markt bezocht.

Bilthoven

1 mei 1998. matig weer, bewolking, motregen en frisse temperatuur.
Ondanks het mindere weer op de fietst gestapt. Door het groene landschap richting Baarn gefietst. In Baarn eerst naar de Brink gereden.
De Brink is al sinds de middeleeuwen het centrale dorpsplein van Baarn. Hier stond ooit het Rechthuis, waar recht werd gesproken en het dorp werd bestuurd.
Het oudste woonhuis op de Brink is het Schoutenhuis. Midden op de Brink staat een muziektent die met name in de zomermaanden regelmatig gebruikt wordt om muziek ten gehore te brengen.


Daarna naar kasteel Groeneveld gefietst. Begin achttiende eeuw (omstreeks 1710) liet de Franse hugenoot Mamuchet in de bossen van Baarn het buitenverblijf 'Groeneveld' bouwen, met naast het hoofdgebouw een koetshuis, orangerie en boerderij, omringd door een Franse parktuin. Ongeveer dertig jaar later liet Pieter Cornelis Hasselaer, Indiëvaarder en burgemeester van Amsterdam, zijvleugels aanbouwen en moestuinen aanleggen. Eind 18e eeuw werd de tuin herschapen in een Engels landschapspark. Door het imposante uiterlijk kreeg het zomerverblijf de naam 'Kasteel Groeneveld'. Het is mooi.

Baarn Groeneveld
Hilversum
2 mei 1998.
Op de fiets naar Hilversum. Hilversum ieen stad van natuur en cultuur. Met zijn de terrasjes is het daar reuze gezellig. De natuur is overal aanwezig. Ook is Hilversum de stad van moderne bouwkunst. De stadsarchitect W.M. Dudok heeft zijn stempel op de stad gedrukt. Het weer laat het nog steeds afweten. Daarna richting Soestdijk. Eén van de belangrijkste historische feiten voor Baarn is ongetwijfeld dat aan het eind van de Gouden Eeuw stadhouder Willem III de 'Hofsteede aan Zoestdijck' aankocht en er een jachtslot voor in de plaats liet bouwen (1674-1678). Sindsdien heeft het slot, dat later werd uitgebouwd tot Paleis Soestdijk, gediend als woning voor leden van het Koninklijk Huis.
Tegenover Paleis Soestdijk, aan het einde van de Koningslaan, staat de Naald van Waterloo.
Soestdijk
3 mei 1998.
Lekker uitgeslapen want de zon was toch nergens te bekennen. Het normale ochtendritueel: thee, douchen, broodjes opwarmen, thee, ontbijten …..
Om 11.00 uur in de omgeving gefietst. Lage Vuursche is een bij Baarn, omringd door prachtige bossen die deel uitmaken van de Utrechtse Heuvelrug. In het dorp staan enige fraaie achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. In de Lage Vuursche staat ook kasteel Drakenstein, eigendom van Koningin Beatrix. Het is vrijwel aan het oog onttrokken. Drakensteyn is een monument uit het midden van de zeventiende eeuw. Restaurant 'De Lage Vuursche' was ooit de dorpsherberg en tevens het rechthuis. De steen voor het restaurant is een kolossale zwerfkei, mogelijk een dolmen van hunebedbouwers van vijfduizend jaar geleden.

Na de lunch naar Johan en Toos. Gezellig thee gedronken en daarna weer terug naar de camping.
Lage Vuursche Drakensteyn

Vakantie Woerden

6 augustus 1998 donderdag. Mooi weer.
Naar camping Batenstein in Woerden met de logeerhond Scoobie. Woerden ligt in het toenmalige stroomgebied van de Rijn. Kort na onze jaartelling vestigden de Romeinen zich in deze omgeving. De Rijn was een noordgrens van het Romeinse rijk. Woerden telt talrijke bezienswaardigheden, zoals de Kazerne waar een garnizoen soldaten gelegerd is geweest en die na de tweede wereldoorlog jarenlang in gebruik is geweest als opvangcentrum voor de Molukkers, het bekende gildepoortje, het uit 1672 daterende militair magazijn het Arsenaal, de Petruskerk, de Bonaventurakerk en de schuilkerk van de Lutherse Gemeenschap, het Kasteel uit 1404 en niet te vergeten het laat-gotische stadhuis uit 1501, dat nu in gebruik is als stadsmuseum waar veel van de vondsten uit de Romeinse tijd te zien zijn.

7 augustus 1998, vrijdag
Toch maar even naar huis om de fietsen op te halen.
Een stadswandeling door Woerden gemaakt. De Singelroute gaat door de parken en langs de singel door de stad. Een echte "groene" route!

Woerden

8 augustus 1998, zaterdag
’s Middags gefietst langs de Linschoten naar Montfoort en terug via Oudewater naar Woerden. Er is slechts één plaats in Europa, waar je het bewijs kunt krijgen dat je geen heks bent…Oudewater! Oudewater, oudste stad in het Groene Hart, ademt de sfeer van een rijk verleden. Getuigen hiervan zijn de vele 17e eeuwse huizen, de stadskern, het statige stadhuis en de Heksenwaag. We zijn gewogen èn ...... te zwaar bevonden!

9 augustus 1998, zondag
's Morgens in de buurt gewandeld. Na de lunch ingepakt en weer naar Amsterdam.

Oudewater
Vakantie Bilthoven 2
13 augustus 1998, donderdag. Mooi weer.
Ter ere van de 50e verjaardag nog een weekendje Bilthoven. Bilthoven is een dorp in de gemeente De Bilt. Het dorp is eind 19e eeuw ontstaan met de naam Vogelzang. Begin 20e eeuw is het hernoemd in De Bilt-Station, om rond 1918 haar definitieve naam Bilthoven te krijgen. Het is een charmant stadje met veel groen.
Zeist
14 augustus 1998, vrijdag.
Naar Zeist. Door de vestiging van het Slot Zeist in de gemeente, wordt het ook de Slotstad genoemd. Eerst in het centrum boodschappen gedaan. Daarna even naar slot Zeist gefietst. Slot Zeist ligt bij het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Het Slot is omringd door prachtige aangelegde Engelse tuinen met een grote karpervijver.
’s Middags op de camping.

15 augustus 1998, zaterdag
Op de fiets naar Austerlitz + Pyramide. Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt een markante heuvel in de vorm van een piramide met op de top een obelisk. Deze Pyramide van Austerlitz is in 1804 opgericht als een blijvende herinnering aan de Franse overheersing van Nederland aan het begin van de negentiende eeuw. De Franse generaal De Marmont gaf zijn leger opdracht om een 36 meter hoge piramide op te richten en daarop een houten obelisk van dertien meter hoogte te plaatsen.
De naam Austerlitz verwijst naar een plaatsje in het huidige Tsjechië, waar in 1805 een bloedige veldslag plaatsvond tussen de Franse, Russische en Habsburgse legers. Marmont droeg de Pyramide op aan Keizer Napoleon Bonaparte, de man met wie hij een veldtocht in Egypte had meegemaakt.

16 augustus 1998, zondag
Rustige reis naar huis.

Austerlitz

De Weekenden

Vakantie Vaassen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.