Campings:
01. Gent
02. Martragny
03. Saumur
04. St. Georges de D.
05. Aureilhan
06. Azay le Ridau
07. St. Job in 't Goor
6 juni 2002. Donderdag, bewolkt 18°.
Om 14.00 uur aan op camping Memling in Brugge. De camping is niet goed bewegwijzerd. Na het installeren en de lunch, te voet naar het centrum van Brugge. Gewandeld en een boottochtje gemaakt.
Brugge is een grachtenstad. Voor ons als Amsterdammers, heel herkenbaar. Het is ook erg toeristisch. Ook dat herkennen we. Het hele historische centrum is goed bewaard gebleven. De toegangspoorten om het oude centrum zijn mooi. En dan zijn er natuurlijk de reien, het Belgische woord voor grachten. Door de hele stad kun je er langs wandelen en op terrasjes zitten. Daarom wordt Brugge, ooit een internationale havenstad, het Venetië van het Noorden genoemd wordt. De Onze Lieve Vrouwekerk springt er uit. De toren van deze kerk is maar liefst 122 meter hoog. Het is het hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Verder is de Grote Markt, (waar de 83 meter hoge Belfort staat) en de Burg (met het Stadhuis) een must. Via een rondvaart over de grachten krijg je weer een heel ander beeld van de stad. Het is hier snoepen!
7 juni 2002. Vrijdag. Bewolkt en regen 12 tot 19°.
Om 09.30 uur uit Brugge vertrokken. Doel is Camping Chateau de Martragny in de gelijknamige plaats Bayeux. Gisteren was het 6 juni, de herdenkingsdag dat de geallieerden in 1944 de bevrijding van Europa hier zijn begonnen. Veel mensen zijn hier “oorlogje” aan het spelen. We logeren op een mooie camping, naast een kasteel, om de omgeving en de invasiestranden te bezoeken. De prachtige oprijlaan van de camping springt direct in het oog. Na het installeren nog even naar Bayeux gereden. Bayeux is een knus stadje. Het is volledig bespaard gebleven van alle oorlogsnarigheid . Na de landing in 1944 hebben de geallieerden het zonder slag of stoot ingenomen. De kathedraal en de tapisserie van Mathilde zijn prachtig. Al in de 4e eeuw was Bayeux de zetel van een bisdom. Het moest een volwaardige kathedraal krijgen. Met de bouw ervan werd in de 11e eeuw begonnen. Het is een prachtig gebouw. De tapisserie , “dite de la Reine Mathilde” is 70 meter lang en 50 cm hoog. Het hangt in het Centre Guillaume le Conquerant op loopafstand van de kathedraal.
Brugge
Bayeux
8 juni 2002. Zaterdag, wisselend bewolkt 18°.
Het landingsstrand Utah-beach bij Ste. Marie Eglise en Cherbourg (in de zon) bezocht. Het schiereiland Cotentin heeft veel weg van Bretagne met zijn lange zandstranden en ruige landtongen. Aan de oostkust van Cotentin bevindt zich Utah Beach. Hier kwamen op 6 juni 1944 de Amerikaanse soldaten aan land. In het nabij gelegen Ste-Mère-Eglise staat het Musée Airborne, ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis. Om de invasie te steunen werden, zeer vroeg op de ochtend van 6 juni, meer dan 15.000 Amerikaanse parachutisten gedropt in en om het wegenknooppunt van Ste-Mère-Eglise. Daarbij bleef er één Amerikaan met zijn parachute aan de toren van de kerk hangen. Nu nog hangt soldaat Steel (een pop) aan de torenspits van dit dorpje. In Ste. Mère Église staat de eerste mijlpaal van de 'Voie de la Liberté'. Deze weg loopt van hier tot aan het Mémorial in Bastogne. Cherbourg is een havenstad. Het oude centrum van Cherbourg is een doolhof van kleine straatjes.
Ste Mere Eglise
Utah Beach
9 juni 2002. Zondag, wolken en regen, 17°.
Onderweg naar de Loire via Laval. Aankomst om 15.00 uur op camping "Ile d’Offard" in Saumur. Het eerste wat je in Saumur opvalt, is het kasteel. Het ligt op de top van een heuvel en waakt over de stad. Ooit was het een sprookjeskasteel. Nu zijn er twee musea in ondergebracht: “Musée des Arts Décoratifs” met kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden, meubels, tapijten) en het “Musée du Cheval” met een informatieve tentoonstelling over het paard en zijn functie voor de mens. In het centrum vind je verder de kerk St.-Pierre uit de 12de eeuw en de oudste kerk, de “Notre-Dame de Nantilly”. De vakwerkhuizen in het oude centrum zijn ook niet te versmaden.
Saumur
10 juni 2002. Maandag, wolken en wind, 17°.
Fietstocht gemaakt langs Saumur, Montsoreau (kasteel), Condes, Varennes, Villebernier en Saumur (35 kilometer). M.n. Candes is een mooi oud dorpje waar de Vienne in de Loire stroomt. Veel wind. In Montsoreau even gestopt. De fietsen geparkeerd en te voet door de de straatjes gewandeld. Het kasteel stamt uit de 15e eeuw en herbergt nu een museum. Terug langs de Loire. Genoten van de prachtige uitzichten.

11 juni 2002. Dinsdag, wolken, wind en regen. 16°.
Het weer doet het niet goed. Het is koud en kil. ’s Morgens in Saumur gewandeld. Via de VVV, gevestigd in het Théatre, langs het Stadhuis en het Gebouw van de Slagers naar de Rue de la Tonnelle. Deze straat komt uit in het hart van het oude centrum, de Place St. Pierre. Hier staat de gelijknamige kerk. Ook zie je hier prachtige gevels van vakwerkhuizen uit de 15e eeuw. Rond het kasteel naar de ND des Ardilliers.

’s Middags naar Angers. Leuk gewandeld (soms in de regen). Angers is gebouwd aan de oevers van de Maine. De stad heeft een levendig historisch centrum. Angers heeft veel bezienswaardigheden. Het Kasteel van Angers is speciaal. Dit kasteel beschikt over een 660m lange muur die wordt onderbroken 17 torens. De Église de la Trinité, Église St-Serge en de Cathédrale St-Maurice zijn stuk voor stuk erg fotogeniek.

Montsoreau
Angers

12 juni 2002. Woensdag. Wind en zon. 21°.
Het weer knapt een beetje op. We zijn onderweg naar St Georges de Didonne bij Royan. Saint-georges-de-Didonne is een rustig dorp met een prachtig strand. De vuurtoren is bezienswaardig.

13 juni 2002. Donderdag. Mooi weer, 25°.
’s Morgens uitgebreid boodschappen gedaaan. ’s Middags naar het strand en aan het eind van de dag nog een fietstochtje naar Royan. Royan is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en totaal vernietigd. Hierdoor staan er eigenlijk alleen maar nieuwe gebouwen in de stad. Voor ons was er niet zo veel te beleven.

Royan
14 juni 2002. Vrijdag. Half bewolkt en 25°.
’s Morgens op de fiets naar Meschers. De weg loopt omhoog tussen de steile rotsen naar wonderbaarlijke rotswoningen (Regulus en Matata, in Meschers-sur-Gironde). Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de enorme trechtermonding. De vangst op vissen tijdens hun trek vanuit zee naar de rivier vormt in de Gironde een eeuwenoude traditie. Deze seizoens-activiteit wordt door de oeverbewoners uitgeoefend met behulp van de langs de rivier aangebrachte kruisnetten of vanuit kleine vissersbootjes, de jollen. Heel veel zweetdruppels. Wel heel leuk in het dorpje Meschers-sur-Gironde gewandeld gewandeld en de rotswoningen bekeken. Sinds mensenheugenis wordt er in de steile rotswanden in de grotten gewoond. Het was de uitkijkpost van menig piraat.
’s Middag naar het strand om uit te rusten.
Meschers sur Gironde

15 juni 2002. Zaterdag. Half bewolkt 24°.
De dag begon bewolkt. Met de auto naar Meschers-sur-Gironde en Cozes in de streek waar wij 10 jaar geleden in een Gite hebben gelogeerd (wat is het daar stil). Meschers-sur-Gironde ligt boven een rots. Er is hier kunstnijverheid van zijde, parelmoer en leer. Aan de uitgang van het dorp, de kerk Sainte-Ragedonde en het kleine zeeliedenkerkhof, met uitzicht op de monding van de Gironde. Vroeger het hier een belangrijke halte op de route van Santiago de Compostela. In de haven scheepten de pelgrims in op “filadières” naar de kust van de Médoc.

16 juni 2002. Zondag. Zonnig, 31°.
Hele hete dag. Met de auto Talmont bezocht. Talmont-sur-Gironde is een beschermd dorp en heeft schilderachtige steegjes, die opgevrolijkt worden door prachtige stokrozen. Bovenop de rotskaap torent trots de kerk Sainte-Radegonde uit boven de golven van de riviermonding. Dit bouwwerk vormt door zijn architectuur en beeldhouwwijze als een fraai voorbeeld van de Romaanse bouwstijl van de Saintonge streek.. Het was allemaal heel warm.

17 juni 2002. Maandag, heet 33°.
Bij het vertrek, bleek collega Ton de Boer en echtgenote op onze camping te staan. Het vertrek werd dus iets later. Uiteindelijk, na een voorstelling van 4 britten en 2 caravans om 10.30 uur vertrokken. Het was warm en ver. De camping St. James viel tegen. De camping in Mimizan Plage was ook wat ver van de wereldse omgeving. Uiteindelijk werd het (na een rondje om het meer) de municipal in Aureilhan (aan het meer!!).

Talmont

18 juni 2002. Dinsdag, bewolkt en een beetje regen, 21°.
Vanochtend gefietst (in de regen) naar Mimizan en Mimizan Plage. Hier ligt het enige kanaal tussen de kustmeren en de oceaan. Tegenover de 13de-eeuws gotische klokkentoren staat een klein museum over de geschiedenis van Mimizan (Musée de Vieux Bourg). Om de hoek ligt Mimizan-Plage hier staat een monument voor de vliegers Lefévre, Assolant en Lotti die een noodlanding moesten maken in 1929 met hun vliegtuig. Tussen Mimizan en Mimizan-plage staat een papierfabriek, er wordt van alles de lucht in geblazen en dat kun je ruiken.
Vanmiddag Les Dune Pi(y)lat bezocht. Indrukwekkend. Hij ligt aan de monding van het Bassin van Arcachon en is met zijn 105 meter het hoogste duin van Europa.

19 juni 2002. Woensdag. Wolken en af en toe zon, 22°.
Eerst de fiets gerepareerd. Het zadel is in 2’en gegaan. In Mimizan een nieuw zadel gekocht. Daarna de hele dag gefietst (51 kilometer). Eerst naar Mimizan en na het eten naar Mimizan Plage en zuidelijk gelegen bos. Daar is een heel mooi fietspad naar een heel “wild” strand. ’s Avonds uit eten in de herberg.

Mimizan Plage
20 juni 2002. Donderdag, bewolkt 15°.
Vandaag de zuidkant van Les Landes met de auto verkend. Biarritz eindelijk bezocht. Het is inderdaad prachtig. Wat in de boeken staat klopt. In de stad geluncht en daarna naar Bayonne. Een hele drukke stad (met nerveuze chauffeurs). Biarritz is een van de beroemdste badplaatsen ter wereld. Het ligt aan een kust vol inhammen, het prachtige zandstrand, de zouthoudende bronnen en een mild zeeklimaat zorgden voor de gunstige omstandigheden, waaronder het voormalige vissersdorp tot bloei kon komen. Biarritz werd al snel ontdekt door het “gegoede volk”. Zij lieten hier hun enorme huizen bouwen. 'La Belle Epoque' duurde tot 1914, maar veel gebouwen herinneren nog aan deze tijd. Bezienswaardig zijn stranden, de vuurtoren Phare de la Pointe Saint-Martin, de Chapelle Impériale, het Musée d'Art Oriental en het visserijmuseum Musée de la Mer. Verder kun je heerlijk door de stad wandelen en genieten van de vele mooie huizen.
Bayonne is een levendige havenstad. De stadsmuren zijn een bezoek waard en ook de resten van een Gallisch-Romaanse wal. Het Musée Bonnat is één van de belangrijkste musea in het departement. De ham uit Bayonne is beroemd evenals zijn chocolade. Ook hier kun je heerlijk in de stad rondlopen en genieten van veel moois.
Via de D652 (Hossegor/Capbreton/Labenne/Leon) weer terug naar Mimizan. In Capbreton nog even gestopt. In het gezellige centrum staat de Église St-Nicolas uit 1860 met een voormalige vuurtoren uit de 16de eeuw als toren en fraaie 15de-eeuwse huizen.
Biarritz
Bayonne

Vrijdag 21 juni 2002. Onbewolkt 25°.
Vandaag is de zomer begonnen. De dag begon bewolkt en dus kwam de vraag: Blijven of niet??
Het europese weerbericht gaf ook weinig soulaas. Toch maar gebleven en ….. terecht. Na de boodschappen (markt) en lunch met de auto naar het strand. Daarna door de “Born”-streek gefietst. Het is een erg rustige streek. Je kunt hier prachtig fietsen en van de bomen genieten. Veel meer is er eigenlijk niet.

Zaterdag 22 juni 2002. Mooi weer 25°.
Weer een fraaie dag. De dagen beginnen hier bewolkt. Rond de middag breekt dan de zon door. ’s Morgens rust en ’s middags een fietstochtje gemaakt.

Zondag 23 juni 2002. Bewolkt.
’s Morgens de luifel ingepakt. Het bleef echter bewolkt. ’s Middags op de fiets naar de duinen om een wandeling te maken. ’

Maandag 24 juni 2002. Zonnig en warm, 25°.
Om 09.00 uur vertrokken. Via Bordeaux en de N10 naar Azay le Rideau. Het is hier toch nog heuvelachtig. Om 16.00 uur op de plek. Boodschappen gedaan en het luifeltje aangehangen. Château d'Azay-le-Rideau (16de eeuw) ligt in het water. De watergordel was vroeger de verdediging van het kasteel, nu is het de spiegel ervan. Het kwam in handen van de Franse koning toen de eigenaar beschuldigd werd van financieel gesjoemel. Veel koningen hebben er echter niet gewoond. Het gaat door als een renaissancekasteel en geldt als een van de toonaangevende voorbeelden van deze bouwstijl.

Dinsdag 25 juni 2002. Heel warm, 27°.
Mia is vandaag jarig. Hele warme dag. ’s Ochtends langs de Indre gefietst naar Bréhémont. Mooi en rustig (om te fietsen). In Bréhémont geprobeerd om een paaltje om te schoppen (veel bloed en een gekneusde rib). ’s Middags door Azay gewandeld. Eigenlijk is het dorp alleen bekend van het kasteel. Wanneer je hier langer verblijft ontdek je toch hele mooie plekjes. Op de camping de laatste kaarten geschreven en verstuurd. Vanavond uit eten.

Woensdag 26 juni 2002. Nog steeds warm, 27°.
’s Morgens boodschappen en een wandeling rond het kasteel van Azay le rideau. ’s Middags op de fiets (en op de pedalen) naar het kasteel van Villandry. Heel hoog. Het Château de Villandry is fier op zijn tuinen. Je komt ogen tekort om deze nooit geziene schoonheid op te nemen. Het kasteel is zeker ook bezienswaardig. De kamers werden heringericht in de 18de eeuw en er is een expositie van Spaanse kunst te zien. Dit was eigendom van de vorige eigenaar, hij restaureerde het vervallen kasteel en was de bezieler van deze prachtige renaissancetuin.
De tuin is onderverdeeld in drie delen. Er is de vijver met een oppervlakte van bijna 7000 m² en omgeven door fonteinen. Spectaculairder is de moestiun met groenten, fruit, planten en waterpartijen. Harmonisch is de siertuin in de vorm van labyrinten. Daarnaast zijn er nog een paar kleinere thematuinen.

Azay le Rideau
Villandry

Donderdag 27 juni 2002. Winderig/zonnig 24°.
Vertrek uit Azay le Rideau naar Orvillers Sorel. Rustig ingepakt. Om 10.30 uur vertrokken. Tot Parijs een voorspoedige reis. In Parijs 90 minuten in de file gestaan.
Aankomst in Ovillers om 17.30 uur. Het is een drukke passantencamping. Een snackbar verkoopt frites en kip.

Vrijdag 28 juni 2002. Bewolkt, fris, 19°.
Om 10.00 uur vertrokken uit Orvillers. Rustig over de RN gereden. Bij Bapaume de snelweg genomen. Om 15.00 uur aankomst op camping Floreal in St. Job in ’t Goor. In het stadje gewandeld + het boodschappencorvee..

Zaterdag 29 juni 2002. Wolken en regen.
Echt de laatste reisdag. Wakker geworden en inpakken en wegwezen. Om 12.00 uur thuis gekomen. Het hele ritueel van schoonmaken, boodschappen doen, verzorging van de innerlijke en de uiterlijke mens.

Cherbourg

Les Landes