Campings

01.
Overijse
02.
St. Boil
03.
Le Thor
04.
St. Boil
05.
St. Job in 't Goor
Startklaar
Woensdag 16-4-2003. 23°, wat wind maar wel zonnig.
Op het gemak ingepakt en om 09.30 uur onderweg naar de bestemming "Camping Duivenland" in Overijse (bij Brussel).
De caravan gesteld, geluncht en daarna ingecheckt. De eigenaar had veel verhalen en tips en trucs voor een bezoek aan deze streek. Overijse ligt in het hart van de druivenstreek. Het is de geboorteplaats van Justus Lipsius, die hoogleraar werd in Leuven en bevriend was met de beroemde boekdrukker Plantin. Ieder jaar worden hier druivenfeesten georganiseerd. Het ontstaan en de ontwikkeling van de druiventeelt, kun je in het Museum van de Druiventeelt bekijken.
Het is ingericht op de zolderverdieping van ‘Den Bonten Os’. Er wordt een volledig beeld gegeven van de druivencultuur.
Verder vonden wij de Kerk en het stadspark bezienswaardig.
´s Middags het dorp verkend en het fietspad naar Hoeilaart gevonden. Hoeilaart is gebouwd op een aantal heuvels. Vanwege de vele druivenkassen die hier staan kreeg Hoeilaart de bijnaam "Het glazen dorp".
Druivenland (kassen)
Overijse St. Martinuskerk
Donderdag 17-4-2003. Veel zon en wind 23°.
Wederom een mooie dag. Na het corvee met de fiets afgezakt naar Overijse. Het was marktdag. Na de markt een bezoek gebracht aan het Druivenmuseum. Het museum geeft een goed beeld van de vergankelijkheid van de druiventeelt in deze streek.
´s Middags met de auto naar Waterloo. We hebben de Bute de Lion beklommen. Deze heuvel ligt middenin het strijdtoneel uit 1815. Je hebt hier een goed overzicht over hoe het was. Het Slagveld van Waterloo is het enige slagveld ter wereld dat intact werd bewaard. In het bezoekerscentrum staat een maquette waarop de strategische plaatsen zijn aangegeven. Ook worden hier de fases van de strijd vermeld. In het enorme ronde gebouw aan de voet van de heuvel hangt het Panorama de la Bataille (110 m omtrek).
Aan het eind van de middag nog een prachtige fietstocht gemaakt langs het riviertje de IJse in de richting Leuven (Huldenberg-Loonbeek-Neerijse). Het IJsedal is een schilderachtig landschap met veel populieren.
Waterloo Bute + Panorama
Vrijdag 18-4-2003. Veel wind en zon 20°.
Vandaag staat Brussel op het programma. Bijtijds opgestaan en op de fiets naar het station van La Hulpe. In Brussel heerlijk rondgewandeld. Er is in Brussel veel moois te zien. Bijzonder vonden wij het Atomium, (heel erg kleine) Manneken Pis en de Grote markt.
De Grote Markt is prachtig stadsplein. De herkomst van de Grote Markt is een beetje vreemd. Op de plek waar nu de markt is gevestigd lag vroeger een zandbank. Tegenwoordig staan er het Stadhuis, het broodhuis en de verschillende gildenhuizen Stuk voor stuk “plaatjes”. Het is hier prachtig. Daarna zijn wij even naar Manneken Pis gelopen.
Dit standbeeld van de kleine plassende jongen is één van de grootste toeristische attracties van Brussel. Het beeldje is eigenlijk niets meer (en niets minder) dan een decoratie op de top van een fontein. Vanaf de Middeleeuwen kwamen bewoners hiere hun verse water kwamen halen. Manneken Pis bestond al in de 15de eeuw. Op de terugweg zijn we nog langs de Editions Jacques Brel geweest. De ‘Fondation’ is al meer dan 25 jaar lang de mediatheek en het visitekaartje van Brel.
Brussel Stadhuis
Neerijse
Huldenberg
Manneke Pies
Zaterdag 19-4-2003. Wind/zon 13-18°.
Reisdag. Om 07.30 uur opgestaan en op het gemak de persoonlijke verzorging en de inpak geregeld. We gaan onderweg naar een camping in de Bourgogne: Moulin de Collonge in St. Boil.
Met een stevige wind in de rug afgezakt naar het zuiden. De camping is leuk. Redelijk druk. Er is een (door de zon) verwarmd zwembad, een vijver met strand, pizzabakker en een kinderboerderij. St. Boil ligt aan de Voie Verte. Dit deel is een route van 44 km, die is aangelegd op het voormalig spoortraject tussen Givry en Cluny. Vanaf deze route kun je ook nog een aantal subroutes volgen. St Boil is een vriendelijk dorpje

Zondag 20-4-2003. Bewolkt en regen 15°.
Vanwege de regen ´s morgens met de auto een rondje gereden: Cormatin, Brançion, Ozenay, Tournus. Prachtig landschap!
Cormatin is een pittoresk dorpje met een mooi middeleeuws kasteel. Het leven speelt zich af aan de lange hoofdstraat . Het smaakvol ingerichte kasteel bezit nog een appartement van Louis XIII, volledig geschilderd en rijk versierd met vergulde houtsnijkunst. De andere salons zijn in 1900 ingericht door de toenmalige eigenaar , de operadirecteur van Monaco. Achter het kasteel ligt een prachtige tuin. De grasperken zijn gedecoreerd met in figuren geknipte buxusplanten. Tournus werd in de 6e eeuw gesticht door de Romeinen. Het stadje werd een invloedrijk religieus centrum door de komst van monniken uit Noirmoutier. De monniken waren gevlucht voor de invasies van de Noormannen en brachten relikwieën van Saint Philibert mee. Tussen de 11e en 13e eeuw bouwden deze monniken de prachtige Saint Philibert Abdij, die tegenwoordig hét symbool van Tournus is. Hierna via Ozenay naar Briancon. Ozenay ligt in een dal. Het heeft een 13e-eeuws kasteeltje en een rustieke 12e-eeuwse kerk.
Briançon ligt in het zuiden van de Bourgogne op enkele kilometers van Tournus. Tot voor kort woonden er 12 mensen in Brancion. Een familie met 6 personen en 6 nonnen. De nonnen zijn onlangs vertrokken omdat hun onderkomen op instorten staat. Doordat het kasteel en de St. Peterskerk gerenoveerd zijn en er meer toeristen komen, groeit het aantal inwoners van Brancion weer gestaag. Ook al is er verder niet veel te doen in Briançon, het kasteel en de kerk zijn bezienswaardig.

Na de lunch via de “voie verte” naar Taizé. Het gehucht Taizé ligt vlak naast Cluny en is bekend vanwege zijn moderne, oecumenische kloostergemeenschap 'La Communauté de Taizé'. De gemeenschap bestaat uit ongeveer 100 celibataire broeders uit alle werelddelen.

Tournus
Cormatin kasteel
Ozenay
Cluny Abdij
Maandag 21-4-2003. Mooie dag. Zon 22°.
2e Paasdag. ´s Morgens de “Voie Verte” in noordelijke richting gefietst naar Givry (35 kilometer). ´s Middags Cluny bezocht (met de Auto). Cluny is vermaard om het rijkste en grootste benedictijnenklooster van de vroege middeleeuwen dat in 909 werd gesticht. De hier herstelde regel van Benedictus van Nursia (Cluniacenzer hervorming) werd het voorbeeld voor vele andere kloosters, die zich bij Cluny aansloten tot een machtige kloosterorganisatie. Cluny speelde een belangrijke rol in de hervormingsbeweging van de Investituurstrijd. De romaanse kerk van de abdij (1088–1131) was, vóór de bouw van de St.-Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster bestond tot de Franse Revolutie, daarna werd het grotendeels gesloopt.
Brancion
Dinsdag 22-4-2003. Mooi weer en zon 23°.
Heerlijke dag. ´s Morgens richting het zuiden gefietst. St. Gengoux le National bezocht. Dit in de 12e-eeuw ommuurde, koninklijke stadje ten zuidwesten van Tournus heeft veel oude huizen en een kerk (11e-eeuw) met een romaans koor, apsis en toren. In het musée de St. Gengoux-le Royal worden kunstwerken en oude meubels tentoongesteld.
´s Middags rust en boodschappen in Buxy. Een oud vestingstadje met zijn de twee ronde torens, "la tour du Roi"en "la tour rouge". Er staan prachtige middeleeuwse huizen en een Romaanse kerk uit de XIIe eeuw. De naam van Buxy wordt ook gekoppeld aan de bruine en grijze stenen, die worden afgegraven en verwerkt tot tegels. In Buxy is een wijnmuseum. Op het centrale plein kun je heerlijk op een terras genieten van de vele fietsers die langskomen.

Woensdag 23-4-2003. Wind/zon/22°.
Laatste dag in St. Boil. ´s Morgens naar Buxy gefietst (na ontzettend lang te hebben geslapen). Door het stadje gelopen. Het oude deel was autovrij dus ook fotogeniek. ´s Middags naar Chalon sur Saone. Leuk gewandeld. Chalon-sur-Saône kent enkele bezienswaardigheden. Vanaf de oorspronkelijk uit de 16de eeuw stammende Tour du Doyenné heb je een mooi uitzicht op de stad. Het Quartier Saint-Vincent is een gebied met mooie gevels. In het Musée Nicéphore Niepce wordt de ontwikkeling van de fotografie belicht. Voor we hier waren altijd gedacht dat Daguerre de uitvinder van de fotografie was. Maar geleerd, dat Niépce en Daguerre eigenlijk samen het proces hebben uitgevonden. Daguerre is dus met de eer gaan strijken. Maar hier in Chalon hebben ze hem in ere hersteld. De kerk Saint-Pierre heeft een neogotische gevel en enkele interessante beelden uit de 17de eeuw. De luifel afgekoppeld en aan de oorlam en het avondeten. Weer pizza.

Saint Gengoux le National voie verte
Buxy
Chalons sur Saone binnenstad
Donderdag 24-4-2003. Rustig weer, zon, 25°.
Reisdag. Om 09.30 uur onderweg naar camping le Jantou in Le Thor. Aankomt 16.00 uur. Rustig gereden. Het intermezzo door Caumont was iets minder. Het bordje Le Thor stond aan de andere kant. Eind goed al goed. Le Thor, een klein dorpje heeft een Romaans kerkje, Notre-Dame-du-Lac. De kerk heeft een toren met twee verdiepingen en een hoog gotisch gewelf. Verder staat er een veertiende-eeuwse stadspoort met een smeedijzeren klok. Bij de heuvel in de buurt van Le Thor ligt de Grot van Thouzon. Deze grot werd in 1902 ontdekt. De grot biedt een sprookjesachtig en eeuwigdurend schouwspel van mineralen, waarop het water zijn stempel heeft gedrukt. Dit is de enige grot in de Provence die toeristen kunnen bezoeken. Le Thor heeft een gezellig centrum. Vanaf de camping is dit 10 minuten gaans.
Onderweg
Le Thor Stadspoort
Vrijdag 25-4-2003. Rustig weer met een zonnetje 23°.
Boodschappendag! Daarna heerlijk over allerlei kleine weggetjes gefietst. 's Middags Venasque bezocht. Venasque bezocht. Belangrijkste bezienswaardigheid is de doopkapel (baptisterium) die naast de dertiende eeuwse kerk Notre-Dame ligt. Deze kapel stamt uit de 6e-eeuw. Het is een rond gebouw met een achthoekig doopvont. Het geheel wordt omringd door acht Romeinse zuilen die oorspronkelijk een koepel droegen. Vanaf het voorplein aan de Saraseense torens heb je een weids uitzicht op de omgeving, o.m. de Mont Ventoux.
Le Thor watermolen
Venasque
Zaterdag 26-4-2003. Bewolkt, koel, lichte regen 19°.
´s Morgens de markt in Le Thor bezocht. ´s Middags op de camping. Aan het eind van de dag nog even een rondje met de auto, o.m. naar Pernes les Fontaines. Pernes dankt zijn naam aan de 22 fonteinen in het stadje. De Fontaine du Cormoran en Fontaine du Gigot zijn de bekendste. De stadspoorten, Porte de Villeneuve, Porte St.Gilles en Porte de Notre-Dame, getuigen van een roemrijk verleden. De Tour de Ferrande is mooi. Even buiten het stadje staat de deels uit de elfde eeuw daterende kerk Notre-Dame-de-Nazareth. ´s Avonds uit eten.
Pernes les Fontaines

Zondag 27-4-2003. Prachtige dag, 23°, veel zon.
´s Morgens naar de zondagsmarkt in Isle. Isle heeft leuke straatjes met gezellige terrasjes.. Het wordt omgeven door de vertakkingen van de Sorgue. Isle is bekend door de diverse waterradmolens, die in vroeger gebruikt werden voor het malen van lavendel, olijven en zonnebloempitten. Isle is het bekijken waard. De kerk Notre-dame-des-Anges is een schoolvoorbeeld van de Provençaalse barok. Het oude hospitaal, Hôtel Dieu, bezit een mooi smeedijzeren hek in het trappenhuis, een fraaie kapel met houtsnijwerk en een kleine apotheek met een aardige collectie potten en vijzels. Op zondag staat de stad vol met marktkramen.

´s Middags op de fiets naar Fontaine la Vaucluse. Het was er heel druk: Fontaine zelf èn een vis- en een wielerwedstrijd. Fontaine-de-Vaucluse is bekend van de Bron (van de Sorgue) en het feit dat de van de Italiaanse dichter Petrarca hier rond 1350 regelmatig woonde en hier maar liefst meer dan 300 gedichten en sonnetten schreef voor Laure, een getrouwde en deugdzame vrouw. In een klein museum wordt hieraan herinnerd en op het dorpsplein staat een ter ere van hem opgerichte zuil. Verder telt het dorpje nog twee andere interessante bezienswaardigheden. Het kerkje Saint-Véran en hoog boven het dorp, de ruïne van wat eens een kasteel moet zijn geweest. De bron ligt op loopafstand van het dorpsplein en is alleen te voet bereikbaar. In feite is het geen bron, maar een eerder een onderaardse rivier die vanuit een wijdvertakt systeem van onderaardse waterlopen wordt gevoed en hier aan de voet van een rotspartij boven de grond komt.

Isle sur la Sorgue
Fontaine de Vaucluse De Bron

Maandag 28-4-2003. Af en toe een wolk 22°.
De dag begon zonnig. Daarna dreef af en toe een wolk over. Na de boodschappen uitgebreid gesproken met mede-reizigers. Lunch/siësta, daarna met de auto naar Roussillon. Roussillon ligt op een rots in een ongewoon landschap. De grond is hier namelijk sterk ijzeroxyde-houdend waardoor de kleur van de rotsen en de grond varieert van okergeel tot diep roodbruin. Vanuit het okergekleurde dorpje heb je een mooi uitzicht op het landschap. De Tour de l'Horloge uit de 19e eeuw was ooit de toegangspoort tot het dorp. Zij heeft nu een mooie klokkentoren.

Dinsdag 29-4-2003. Warme dag.
Rustig dagje. ´s Morgens naar Isle. ´s Middags op de camping en nog even om de boodschappen. Lunch, voortent eraf gehaald en afgerekend. Morgen naar ……
Uit eten in 1 van de 2 restaurants van Le Thor. Drie dagen terug was het menu al uitgezocht. Bij het bestellen bleek dat de “diverse worsten” niet in voorraad waren. In arren moede het menu aangepast naar “carpaccio”. Met een aperitief zaten we gezellig te wachten op wat zou gaan komen. Het voorgerecht werd gereserveerd maar leek weinig op carpaccio …. Een bord vol tomaten, dakpansgewijze opgestapeld met smakeloze bonkjes kaas. Mia was in verwarring (en is dat nog steeds). Het bleek dat deze carpaccio, carpaccio de tomate was.

Woensdag 30-4-2003. Bewolkt en regen.
Lekker uitgeslapen en om 10.30 uur uit Le Thor vertrokken. Harde wind mee. Albon was geen goede optie vanwege het weer. Doorgereden naar Camping Moulin de Collonge in St. Boil. We kwamen met regen aan maar het werd al snel droog.

Donderdag 1-5-2003. Bewolkt. Maand 09.
Kerelsdag! In 1 keer doorgereden naar camping Floreal in St Job. Om 18.15 aan.
Het is beredruk. Veel Nederlanders staan startklaar om door te reizen naar ….. in ieder geval zijn de auto's nog aangekoppeld.

Vrijdag 2-5-2003. Droog, koel weer.
De laatste reisdag. Om 08.00 uur opgestaan. Ingepakt en bij het vertrek zag Mia een mijnheer die verdomd veel op Ger Bartling leek. En …. het was hem ook. Gezellig gepraat en om 10.00 uur vertrokken naar Amsterdam. Aankomst 12.30 uur.

Roussillon
St. Boil Camping Moulin de Collonge

Provence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.