25 augustus 1995 Bewolkt weer af en toe zon.
Om 09.15 uur vertrokken naar Houffalize. Onderweg af en toe een file. Voorspoedige reis. Om 15.00 uur kant en klaar op camping Le Viaduc.
Een draak van een kampeerbaas. Redelijke camping maar behoorlijk aan de prijs. Houffalize is een zeer gezellig en bloemrijk stadje in het hart van de Ardennen. De vroeg-gotische kerk van Sainte-Cathérine is het voornaamste bouwwerk in het stadscentrum. In het midden van de 13de eeuw werd de bouw ervan aangevat, toen nog als abdijkerk. Pas in 1785 werd ze parochiekerk. Tengevolge van verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog onderging ze langdurige restauraties.
Houffalize
Boofzheim

26 augustus 1995
Om 09.00 uur met een natte luifel vertrokken. Onderweg naar Boofzheim (Luxemburg/Metz/Saverne/Molsheim/Obernai/Erstein). Rustige camping met voldoende plek. Voortent opgezet. Boofzheim is een klein dorp in het noorden van de Elzas. Er is weinig in het dorpje te doen. Het ligt op redelijke afstand van de Rijn.

27 augustus 1995
’s Morgens Molsheim en Obernai bezocht erg mooi. Molsheim is een echt Elzas-stadje met een oud centrum. Bezienswaardig is de Jezuitenkerk, de slagershal en de leuke gevels in het oude centrum. Obernai is een schilderachtig stadje. Erg toeristisch. Bezienswaardig zijn de kerk St. Pierre en St. Paul, de Tour de la Chapelle, het Stadhuis, de Graanhal en de prachtige oude vakwerkpandjes. Daarna naar Straatsburg. Met zijn hoge Cathédrale Notre-Dame en talrijke huizen uit de 16de en de 17de eeuw bezit Straatsburg nog steeds het karakter van een oude Rijksstad. Straatsburg toont ook veel Franse invloeden in de gebouwen en huizen. Deze gebouwen ontstonden in de 18de eeuw en zijn gebouwd in de stijl van Lodewijk XV. La Petite France is het best bewaarde gedeelte van de oude stad. Wandeling door de stad gemaakt.

Obernai Graanhal
Molsheim Slager
28 augustus 1995 Af en toe een bui.
’s Morgens Selestat. Mooie oude stad. In Sélestat staat de beroemde Bibliothéque Humaniste. De bibliotheek is in het bezit van unieke boeken en manuscripten, waaronder enkele van de eerst gedrukte boeken ter wereld. Sélestat bezit twee bezienswaardige kerken. De Eglise Ste-Foy heeft een achthoekige klokkentoren. De Eglise St-Georges is uitgevoerd in rode en groene 'Bourgondische tegels'.
Colmar is met haar schilderachtige huizen uit de 16de en 17de eeuw en haar rijkdom aan beroemde kunstwerken is ook de stad zelf een van de aantrekkelijkste plaatsen in de Elzas. Colmar is in het bezit van het Musée d'Unterlinden. Dit museum aan de Place d'Unterlinden is ondergebracht in een voormalig nonnenklooster uit de 13de-eeuw. Door de bergen naar Gerardmer. Gérardmer ligt tussen de 666 en 1100 meter boven de zeespiegel. Het stadje ligt midden in een schilderachtig merengebied in de Hoog-Vogezen, onder de Col de la Schlucht. Via deze Col de la Schlucht kun je de Route des Crêtes volgen richting de Elzas. Het is een geliefd vakantieoord voor water- en wintersport.
Sélestat
Colmar
Colmar
29 augustus 1995
Doorgetrokken naar Turckheim. We hebben een mooi plek op de camping Municipal. Turckheim ligt aan de ingang van het Munster-dal en in het bezit van drie stadspoorten uit de 16de eeuw. Het mooie plein en renaissancehuizen eromheen is genoemd naar Général Turenne die het Duitse leger in 1675 versloeg en daarmee Duitsland de Elzas ontnam. Ook staan er mooie vakwerkhuizen en een renaissance stadhuis uit het begin van de 17de eeuw.’s Middags het dorpje bezocht en een drankje genuttigd in les 3 epices.
Türckheim
Kaysersberg

30 augustus 1995
’s Morgens Kaysersberg, Ribbeauvillé. Kaysersberg was vroeger een belangrijke rijksstad. Tegenwoordig is het een druk bezochte wijnstad. Tevens is het de geboorteplaats van de arts en medisch zendeling Albert Schweitzer (1875-1965). Het stadsbeeld is gezellig en fraai door de resten van de middeleeuwse versterkingen, de huizen uit de 15de-17de eeuw en de kerk Ste-Croix. Het Albert Schweitzer-huis is als museum ingericht. Ribeauvillé is een van de charmantste wijnstadjes aan de Elzasser-wijnroute. Bijna alle inwoners werken in de wijnbouw. Heel aantrekkelijk is het stadsgezicht met oude vakwerkhuizen waarboven drie burchtruïnes hoog oprijzen. In de stad ligt de Grand'Rue met het Maison des Ménétriers, het stadhuisplein met een renaissancefontein, een laatgotische kloosterkerk en het stadhuis uit 1773-1778.’s Middags de rest van de “Route de Vin” in Noordelijke richting.

31 augustus 1995
Voortent afgebroken. ’s Middags de zuidelijke “Route de Vin” gereden. De Elzasser Wijnroute Route du Vin) is een ideale mogelijkheid schilderachtige dorpjes te leren kennen. De route loopt parallel aan de N83. De wijnroute gaat slingerend van Marlenheim naar Thann en wordt in de noordelijke Elzas nog uitgebreid met het gebied om Wissembourg. Het wijnbouwgebied omvat over een lengte van 180 kilometer zo'n 100 gemeenten.

1 september 1995
7 uur opgestaan. Alles klaargemaakt en om exact 7 over 8 uur vertrokken. Via Selestat per toltunnel naar St. Die. Vervolgens Nancy, Metz, Luxemburg, Namen en verder via Brussel, Antwerpen, Breda, Utrecht naar Amsterdam. Om 17.00 uur weer thuis.

Ribbeauvillé

Elzas.