1 mei 1997 donderdag, prachtige dag, maand 91.
Om 10.30 na een “buiten”-ontbijt vertrokken naar Meursault. De terrassen-camping beviel niet (kleine plekjes). Daarom doorgereden naar Camping Les Sources in Santenay. Een nieuwe nog wat kale camping met ruime plaatsen en een proper sanitair. Santenay ligt tussen de Dheune en de 521 meter hoge Mont Sène. Santenay heeft een beneden- en een bovenstad. In het lage gedeelte ligt een gezellig plein met allerlei negotie. Hier staat ook het Casino, dat drukbezocht wordt. Boven kom je bij het 'Chateau'. Verderop, hoog boven de druivenvelden vind je een windmolen vanwaar je mooi zicht hebt over het omringende gebied. Vanuit Santenay is het ook heerlijk op met de fiets op pad te gaan. Langs het dorp loopt de 'Voie verte'. Een een fietspad, dat langs het Canal du Centre loopt. Toen wij hier fietsten was het nog 33 km lang.
Boodschappen doen moeilijk omdat “de dag van de arbeid” in Frankrijk nog wordt gevierd.

Santenay: Camping
Santenay: centrale plein
Santenay: uitzicht (+ nog kale wijnranken)
2 mei 1997 vrijdag, stralende dag.
Veel zon en erg warm. ’s Morgens boodschappen gedaan in Chagny. Het wordt wat drukker op de camping.
’s Middags langs het kanaal van de Bourgogne gefietst: Santenay, Remigny, Chagny, Bouzeron. Heel mooi met af een toe een gemeen klimmetje.
Daarna lekker uitrusten en van de zon genieten op de camping.
Canal du Bourgogne
Santenay: windmolen
3 mei 1997 zaterdag.
Wederom een stralende dag. Na de boodschappen een fietstochtje gemaakt. Vanaf de camping ga je via een bruggetje met prachtige bloemen naar het fietspad dat langs het Canal du Centre loopt. Het kanaal loopt van Chagny tot aan St. Léger met een totale lengte van 33 kilometer. Het fietspad langs het kanaal wordt aangegeven met “Voie Verte”.
Als je niet te veel wil klimmen, is het slim om langs het kanaal te blijven fietsen. Mochten de benen wat sterker zijn, dan bestaat natuurlijk de mogelijkheid om een 'rondje' te maken en via mooie weggetjes de Bourgogne in alle glorie te zien. Het is dan meestal wel even op de pedalen. Een fietsroutekaart is daarbij wel handig om ook de klimpercentages in de gaten te houden. In het kanaal liggen erg veel sluizen waar de plezierboten door moeten gaan. Heet schutten van de boten is een belevenis, doordat de meeste schippers niet zo ervaren zijn. Ook het vee is inmiddels gewend aan de fietsers en skaters. Ze blijven onverstoorbaar doorgrazen.
Canal du Centre
4 mei 1997 zondag, redelijk weer.
Beaune bezocht. Beaune is het centrum van het wijngebied van de Côte d'Or en is nog door vestingmuren omgeven. De vestingmuren worden tegenwoordig vaak als wijnkelder gebruikt. De grootste bezienswaardigheid is het Hôtel-Dieu (hospitaal) uit het midden van de 15de eeuw, een typisch voorbeeld van Vlaamse gotiek. Vanaf de schilderachtige binnenplaats heb je zicht op de meer dan 70 meter lange ziekenzaal met zijn kleurige daken, die tot 1971 nog in gebruik was. Ook de keuken en de apotheek hebben hun middeleeuwse karakter bewaard. In het museum hangt het triptiek van 'Het Laatste Oordeel' van de Vlaamse schilder Rogier van der Weijden. Ten noorden van het Hôtel-Dieu staat de romaanse kerk Notre-Dame in de stijl van Cluny met middeleeuwse fresco's en wandtapijten. De stad bezit, vooral in de Rue de Lorraine, nog huizen uit de 16de-eeuw. Het was er goed toeven.
Aan het einde van de middag nog een tripje met de auto naar Meursault en Volnay. Meursault is een schilderachtig dorpje. Het is vooral bekend van de witte wijn van de chardonnay-druif. Wereldberoemd! In Volnay werd in de Romeinse tijd al wijn verbouwd. De hertogen van Bourgondië bezaten hier wijngaarden.
Cochon
Meursault: stadhuis
Beaune: Hotel de Dieu
Beaune: Arc
Autun

5 mei 1997 maandag, regen, regen en nog eens regen.
Autun bezocht, viel wat tegen De stad ligt aan de grens van het Parc du Morvan. Het is een aansprekend stadje met een Middeleeuws centrum en monumenten uit de Gallisch-Romeinse tijd. Het stadje bezit o.a. een Romeins theater met een doorsnee van 150 meter en resten van Romeinse versterkingen met de Porte d'Arroux en de Porte Saint-André. Verder vindt u er overblijfselen van een 24 meter hoge en 17 meter brede Janustempel. Het belangrijkste gebouw is de kathedraal Saint-Lazare uit de 12de-eeuw. Boven het Romaanse hoofdportaal vindt u een timpaan met het Laatste Oordeel.
Over de bergtop van Rully smalle weggetjes bereden, mooie uitzichten!

6 mei 1997 dinsdag regen, wind, regen en ….. (gewoon naar weer)
Dijon bezocht. Mooie stad met veel fraaie oude gebouwen en een gezellig centrum. De gebouwen herinneren nog aan de tijd dat Dijon de hoofdstad was van het hertogdom Bourgondië. Het is nu de hoofdstad van het departement Côte d'Or en universiteitsstad. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Palais des Ducs de Bourgogne, het Musée des Beaux-Arts, de Cathédrale Saint Benigne, het Hôtel de Ville en de Église ND.

Dijon: Palais des Ducs
Dijon: Eglise Notre Dame
Daarna nog even naar Chalon sur Saone gereden. Een grote drukke stad. Chalon-sur-Saône is van vroeger uit een belangrijke handels- en industriestad. Al vanaf het eind van de middeleeuwen genoot de stad faam vanwege de hier gehouden wildmarkten. Chalon-sur-Saône kent enkele bezienswaardigheden. Vanaf de oorspronkelijk uit de 16de eeuw stammende Tour du Doyenné heb je een mooi uitzicht op de stad. Het Quartier Saint-Vincent is een mooi winkelgebied met hier en daar prachtige gevels. In het Musée Nicéphore Niepce wordt de ontwikkeling van de fotografie belicht. De uit het begin van de 18de eeuw stammende Église Saint-Pierre heeft een neogotische gevel en enkele interessante beelden uit de 17de eeuw. Het weer blijft slecht.
Op de camping een eigenaar met een camper gered, die zichzelf aan het ingraven was. Met vereende krachten de wagen weer op de weg gekregen. Nolay is een klein stadje met een gezellig pleintje met vakwerkhuizen en een oude markthal. Verder staat er nog een kerk met een grappige torenspits en is er wat negotie van antiquairs.
Chalon sur Saone
Nolay
7 mei 1997 woensdag zonnetje.
De voortent laten drogen en ingepakt. Na de boodschappen het kasteel van Rochepot en het stadje Nolay bezocht. In La Rochepot staat het gelijknamige kasteel. De burcht die in de 12de eeuw door Alexandre de Bourgogne was gebouwd kwam in 1403 in handen van Régnier Pot die het verbouwde het tot wat het nu is. Na schade te hebben opgelopen tijdens de Franse Revolutie is het kasteel in de 19de eeuw zeer fraai gerestaureerd door Sadi Carnot, zoon van de toenmalige Franse president. Het kasteel heeft een driehoekig grondplan en bezit prachtige geglazuurde dakpannen in verschillende tinten groen. Via een hangbrug bereik je het kasteel waar je de kapel, de keuken en de woonvertrekken kunt bezichtigen. Op de binnenplaats heeft Régnier Pot een 70 meter diepe put uit de harde rots laten hakken.

8 mei 1997 donderdag koude dag.
Om 09.00 uur uit Santenay vertrokken. Om 17.00 uur aankomst in St. Job.

9 mei 1997 vrijdag.
Weer naar huis.

St. Job in 't Goor
Campings:
01. Vittel
02. Santenay
03. St. Job in 't Goor
30 april 1997 woensdag, bewolkt.
De voorjaarsvakantie naar de Bourgogne.
09.20 uur vetrokken. Om 18.00 uur aankomst op camping Municipal in Vittel. Mooie schone camping met wat verouderd sanitair. Vittel is sinds het midden van de vorige eeuw een van de bekendste kuurbadplaatsen van Lotharingen.

Bourgogne