Vakantie Soerendonk

Donderdag 24-3-2005. Zon + bui 19°.
Om 11.30 uur uit Amsterdam vertrokken. Voorspoedige reis naar Soerendonk. 's Middags de boel geïnstalleerd. Camping Soerendonk is een mooie, verzorgde camping. De camping ligt in een bos en heeft veel voorzieningen. Het dorpje ligt op ongeveer een kilometer. Het is hier ideaal om te wandelen, te fietsen en te zwemmen. Beertje was de koers (haar huis) wat kwijt en moest heel erg aan het kamperen en het "nieuwe huis" wennen.

Camping Soerendonk
Beer in het bos
Vrijdag 25-3-2005. Half bewolkt 20°.
De eerste nacht ging het prima, ook met Beer. Vandaag de omgeving verkend. 's Middags 2-1/2 uur door de bossen gewandeld. De omgeving is prachtig, je wordt er gewoon stil van. In het dorpje is weinig te beleven. Behoudens twee friet-kotten en twee kroegen is er slechts een slager, verder geen winkels. Voor de boodschappen moet je naar Budel of Leende. Mooie wandeling gemaakt. Vanaf de camping door de bossen naar het kleine buurtschap Cranendonck . Het kasteel (ooit gemeentehuis) is mooi. Van hieruit naar de kern van Soerendonk.
Kasteel Cranendonck
Kerk in Soerendonk
Zaterdag 26-3-2005. Zon 20°.
Prachtige dag. De natuur doet zijn best. De bloesem is al vol en de blaadjes beginnen aan de bomen te komen. Onderweg al wat pas geboren lammetjes gezien. Op de fiets richting Heeze. Eerst naar het kasteel gefietst. Kasteel Heeze is één van de weinige authentieke kastelen in Nederland. Het wordt nog bewoond. Dit fraaie kasteel, staat in een prachtig landschap van beekjes, bossen en weiden.
Daarna nog even langs de molen gefietst. Bergkorenmolen St. Victor te Heeze staat er prachtig bij. Het is vandaag zaterdag en dus was de molenaar aan het werk.
Heeze
Mia en Beer
Zondag 27-3-2005. Zomertijd en 1e paasdag. Wolken 16°.
Vandaag weer mooi weer. Het is druk op de camping. De struiken en bomen zien er feestelijk uit. Den Beer heeft haar eerste bad genomen ...... in een prutsloot. Mijn hemel wat stonk het beest. Op de fiets richting Budel. Budel is een mooi stadje. Midden in het centrum vindt u het beeld van Os Moen (Budels dialect voor 'moeder'). zij staat daar als symbool voor de typische Budelse gastvrijheid en gemoedelijkheid. Tegenover het plein staat het Schepenhuis. Dit is het gebouw waar het vroegere dorpsbestuur (de schepenen) zetelde.
Schepenhuis in Budel
Maandag 28-3-2005. 2e Paasdag. Bewolkt en een bui 15°.
Vandaag wat minder weer. Op de camping ontstond de grote uittocht. Op de fiets Leende bezocht. Leende is omgeven door een aantal uitgestrekte natuurgebieden, waarvan sommige landelijke bekendheid genieten, o.a. het Leenderbos, Leende grenst in het zuiden aan België. Leende maakte op ons een heel prettige indruk. Men zegt in Leende: 'Lind, dè is de sgonste plats', omdat het oude, dorpse karakter er nog zo duidelijk spreekt. Het dorpse karakter vloeit voort uit de straatjes en de gezellige sfeer rond de monumentale kerk op het marktveld.
Leende de Kerk
Dinsdag 29-3-2005. Bewolkt en af en toe een bui 16°.
Boodschappen- en corveedag. Via de knooppunten het plaatsje Hamont in België bezocht. Hamont-Achel is een charmant stadje met een boeiende geschiedenis. Het ligt in uitgestrekte natuur. De fietstocht er heen was prachtig. Bezienswaardig vonden wij de Teutenhuizen (koopmans-woningen), de napoleons-molen en het kasteel Grevenbroek.
Woensdag 30-3-2005. Wolken en een beetje zon 18°.
's Morgens naar Valkenswaard gefietst. Valkenswaard kende in de 19e en 20e eeuw een groot aantal sigarenfabrieken, waarvan Willem II en Hofnar de bekendste waren. Het is een gezellig stadje. In Dommelen staat nog de bekende bierfabriek. 's Middags met de auto naar Nuenen. In dit dorpje heeft Vincent v. Gogh gewoond. Zijn eerste grote werken zijn hier gemaakt (ook de 'De aardappeleters)'. De wandelroute die naar hem is genoemd voert naar de interessante plekjes. In december 1883 kwam Vincent van Gogh naar Nuenen, omdat zijn vader hier dominee was. Hij bleef hier tot 1885, toen hij naar Antwerpen verhuisde. Hij heeft hier veel geschilderd. Het Brabantse boerenleven inspireerde hem. Hij schilderde boerderijen, akkerbouwers en wevers in de blauwe en buinen tinten die toen zo karakteristiek voor hem waren.
Valkenswaard.
Nuenen dorpsplein
Nuenen hervormde kerk
Donderdag 31-3-2005. Half bewolkt 15°.
Weer uitgebreid door de bossen gewandeld. Daarna via de knooppunten naar de Achelse Kluis gefietst. De route ging over de Leenderheide en door het Leenderbos. De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’, ligt op de grens tussen Noord-Brabant in Nederland en Noord-Limburg in België in een prachtig natuurgebied. Aghelse kluis is een impossant klooster. Het gebied rond de Achelse Kluis kent een lange religieuze traditie. Al in 1656 werd in de omgeving, op een perceel heidegrond tussen Zwartven en Kerkeven, een grenskapel gebouwd. Het was de natijd van de godsdienstoorlogen. Katholieken uit het naburige protestantse Nederland konden er hun erediensten houden. In 1686 stichtte Petrus van Eijnatten uit Eindhoven hier een gemeenschap van kluizenaars. Sinds die tijd is de ‘Achelse Kluis’ een centrum van gebed, beschouwing en christelijke cultuur.
Achelse kluis

Vrijdag 1-4-2005. Zonnige dag 18°.
Inpakdag. 's Morgens eerst gezwommen. Daarna met het Beerke door de bossen gestruind.

Zaterdag 2-4-2005. Zonnige dag 20°.
Op het gemak de rest ingepakt en huiswaarts. Aankomst in Amsterdam om 13.30 uur.

Den Beer in haar HOK

Vakantie Norg

Zondag 17-4-2005. Kille bewolkte dag met mist 11°.
We gaan op stap voor de tweede reis. Het weer is nog wat onbestendig. Op het programma staat de provincie Drenthe. We hebben Norg als bestemming gekozen. Om 10.30 uur vertrokken. Onderweg was het - door de nevel - wat saaiig.

Kerk in Norg
Beer op de camping

Maandag 18-4-2005. Bewolkte regenachtige dag 14°.
Norg bezocht. Het ademt een nostalgische sfeer. Het heksenwinkeltje is leuk. De romaanse kerk op de brink dateert van de 13de eeuw. De oorspronkelijke fresco's in het koor, een unieke erfenis, hebben de tijd nauwelijks overleeft en verkeren in een slechte staat.

's Middags het hunebed(je) bij Westervelde bezocht. Daarna in Assen gewandeld. Assen is een echt provinciestad, de hoofdstad van Drenthe. De kruisgang van de abdijkerk Maria in Campis maakt nu onderdeel uit van het Rijksarchief op de Brink. Hier staat ook het Drents museum. Omdat de Beer bij ons was moesten we dit overslaan. Nog even doorgelopen naar het Drostenhuis. Hier staat het beeldje van Bartje, het boerenjongetje uit he boek van Anne de Vries. Onderweg naar huis Smilde nog even aangedaan.

Hunebed in Westervelde
Assen Markt
Assen Drents museum
Dinsdag 19-4-2005. Mist kou en regen 11°.
In een klein wereldje opgestaan. Beertje in de mist uitgelaten. Tijdens de ochtendwandeling knapte het weer op. Eerst Roden, het dorpje van "Ot en Sien" en de Vrijbuiter bezocht.
Roden Ot en Sien
Woensdag 20-4-2005. Zonnig, fris, 11°.
Vandaag marktdag in Norg. Er staan aparte kraampjes. 's Middags op de fiets naar Leek. Leek is een stukje Drenths landschap in de provincie Groningen. Het dorp is leuk maar bezienswaardig vonden wij het landgoed Nienoord. In de bijgebouwen is het Nationaal Rijtuigmuseum gevestigd. Het landgoed is aangelegd in de buurt van een groot veengebied dat zich uitstrekte tot ver in Drenthe en Friesland.
De hier gebouwde borg is veel groter dan gebruikelijk en telt op een zeker moment zelfs meer dan veertig kamers. De borg heeft niet alleen een boerderij, maar ook een eigen bakkerij en brouwerij.
Den Beer heeft haar 1e zelfmoordpoging ondernomen. Tijdens het fietsen sprong ze spontaan uit haar kratje en hing er keurig naast te bungelen.
Leek Landgoed Nienoord
Donderdag 21-4-2005. Zonnig, fris, 14°.
's Morgens fiks met den Beer gewandeld. Daarna een flinke fietstocht naar Een, Een West en Bakkeveen. In Noordenveld gestopt bij de De Zwartendijksterschans, gebouwd in 1593 ter verdediging tegen de Spaanse troepen, in 1673 opnieuw gebruikt bij het oprukken van de Bisschp van Münster (“Bommen Berend”). De schans is in oude luister hersteld en goed bereikbaar. Er is een bruggetje over de gracht en bovenop de schans is het rechthoekige geometrische patroon met de vier bastions uitstekend zichtbaar. Het is een van de gaafste exemplaren in Nederland, ook al is het geheel wellicht niet zo groot als men van een schans zou verwachten.
Bakkeveen is een prachtig dorp bij de plek waar Friesland, Groningen en Drenthe bij elkaar komen. In de omgeving genoten van de prachtige natuur met bos, heide en duinen. Vanaf de Slotplaats een wandeling gemaakt. De Slotplaats is in de 18e eeuw gebouwd als landgoedwoning achter het voormalige slot 'Het Blauhûs'. Het is nu een Theehuys van Natuurmonumenten. Op de terugweg langs Allardsoog gehucht dat ook bij het drie-provinciën-punt ligt. I
Zwartendijksterschans
Vrijdag 22-4-2005. Zonnig, fris, 14°.
Groningen bezocht. De auto bij de collegae aan de Achterweg geparkeerd (daar wordt er goed op gepast!). Teleurstellend was, dat het centrum van Groningen hondluw is. Scheelde wel in de aanschaf van prullaria. In de stad zijn nog veel eeuwenoude gebouwen bewaard gebleven, zoals natuurlijk de Martinitoren, 'd'Olle Grieze', maar ook de hofjes en het Hoofdstation. Al meer dan 500 jaar steekt de Martinitoren hoog boven de stad uit. De huidige toren is de derde die gebouwd is en is 97 meter hoog. De hofjes liggen door de stad heen in de stilte in de stad. De stad is ruim dertig hofjes rijk. Een klein stukje verstilde stad, vaak verborgen achter een indrukwekkende deur. Oorspronkelijk boden de kleine huisjes onderdak aan pelgrims, armen, zieken en ouden van dagen. Het hoofdstation Het Groningse Hoofdstation is de toegangspoort voor de stad en bovendien een prachtig monument. In de hal, waan je je een reiziger uit de 19e eeuw, wachtkamers voor de verschillende klassen, glas-in-loodramen, prachtig gedecoreerde plafonds en een bijzondere, zes meter hoge smeedijzeren lantaarn in het midden.
Zaterdag 23-4-2005. Zonnig, fris, 14°.
Naar Veenhuizen. Oorspronkelijk was Veenhuizen een instelling van weldadigheid om arme gezinnen en landlopers om te scholen tot boer. Later werd het een gevangenis. Het Veenhuizen is nu een onderdeel van de Noordenveld. Er staan veel monumenten, waaronder de elektriciteits-centrale, het oude hospitaal en natuurlijk het Tweede Gesticht: waarin het Gevangenismuseum is gevestigd.
Veenhuizen Esserheem
Zondag 24-4-2005. Zonnig, frisse wind, 18°.
Appelscha bezocht. Appelscha komt in 1247 voor het eerst voor in schriftelijke bronnen. Een dorp met een rijke verveningsgeschiedenis. Appelscha is een bekende vakantieplaats. Het stadje is schilderachtig. In de omgeving bossen en zandverstuivingen. We hebben gewandeld in het Nationaal Park Drents Friese Wold. Morgen weer naar huis.
Appelscha de vaart
Maandag 25-4-2005. Zonnig, fris, 14°.
Om 11.00 uur uit Norg vertrokken. Voorspoedige thuisreis.

De Weekenden.