5 juni 1997 donderdag.
Voor de grote vakantie om 15.30 uur vertrokken naar St Job. Aankomst 18.00 uur.
St. Job is een groene, landelijke gemeente op ongeveer 20 km ten noorden van Antwerpen. Alhoewel het pal naast de snelweg ligt, ademt het rust en is het een uitstekend verblijf om te wandelen of te fietsen door de prachtige natuur en langs de mooie monumenten. Na het eten met Jane langs het kanaal naar Job gewandeld.

6 juni 1997 vrijdag. Regen
Na de boodschappen om 09.30 uur vertrokken naar Langres. Aankomst 17.00 uur. Deze oude stad ligt op een vooruitstekende rots van het Plateau de Langres. Een bezichtiging van de oude stad en een wandeling over de stadsmuur zijn zeker de moeite waard. De grootste bezienswaardigheid van Langres zijn de middeleeuwse muren. De muren bestaan uit torens, borstweringen en stadspoorten. Vanaf de muren heb je u een spectaculair uitzicht op het dal van de Marne. Je kunt ook een van de vier stuwmeren die aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw rond Langres werden aangelegd, bezoeken. Een wandeling door het gezellige centrum is leuk.

Langres
7 juni 1997 zaterdag. Bewolkte warme dag.
Om 09.00 uur uit Langres vertrokken. Om 17.30 uur aankomst in Port Grimaud. Voortent opgezet, gegeten en even naar Port Grimaud gewandeld. Port-Grimaud dateert uit 1964. Toen werd het voor publiek en voor bewoning opengesteld. Het is de Franse tegenhanger van Venetië, maar dan in een heel moderne vorm. De plaats is ontworpen door de architect Francois Spoerry en gebouwd op de opgespoten moerasgronden langs de Golf van Saint Tropez. Tientallen grachten, bevolkt door honderden jachten, roepen de sfeer van Venetië op. De over het algemeen kleine huizen zijn in dezelfde tinten geschilderd als in Saint Tropez. Deze "couleur locale" geeft weer het idee dat je niet in Venetië bent. Om de "stad" zo authentiek mogelijk te doen lijken, heeft men op een eiland in het midden een betonnen, kathedraleske kerk gebouwd.
Prairies de la Mer in Port Grimaud
Grimaud
8 juni 1997 zondag. Stralende dag.
’s Morgens op de fiets naar Ste Maxime. Sainte-Maxime wordt het hele jaar door druk bezocht. Sainte-Maxime is een typische badplaats aan de Riviera. Je vindt er een met platanen omzoomde boulevard waaraan bars, restaurants en nachtclubs liggen. Andere trekpleisters zijn de haven, een vijftal stranden en het casino. Sainte-Maxime heeft mooie groene parken. In de Citadelle, iets ten oosten van de stad, is het maritiem museum gevestigd. Je vindt hier onder andere een replica van een Griekse galei, gravures van oud-Saint-Tropez, zeventiende-eeuwse kaarten van de Middellandse zee, informatie over de bevrijding in 1944 en souvenirs van Frankrijks grootse admiraal de Suffren.
’s Middags strand. De plek op de camping verbouwd (windscherm, auto strategisch neergezet) voor de nodige privacy.
9 juni 1997 maandag. Mooi weer.
Na de boodschappen op de fiets naar Grimaud. Grimaud heeft een heerlijke Provençaalse sfeer. Leuke straatjes, gezellige terrasjes en een fraai Romaans kerk uit de 11e eeuw. Het dorpje wordt gedomineerd door de hooggelegen ruïnes van een feodaal kasteel van de heren van Grimaldi. De klim er naar toe is vanuit diverse punten in het dorp te doen en absoluut de moeite waard. Van bovenop de ruïne heb je een prachtig uitzicht over de baai van St. Tropez.
St. Tropez
Ste Maxime Tour Carré
10 juni 1997 dinsdag mooi weer
’s morgens naar St Tropez. Saint-Tropez is een kleine havenplaats aan de Côte d’Azur en sinds de jaren ’50 een trefpunt van kunstenaars en de ‘high society’. Men komt er om te zien, maar vooral om gezien te worden.Daarna naar het strand. Saint-Tropez kent een veelbewogen geschiedenis. Wat begon als een eenvoudige vissershaven en geliefd oord voor schilders, schrijvers en andere kunstenaars, veranderde vanaf 1960 in een luxe badplaats. Dat kwam met name doordat filmregisseur Roger Vadim er met zijn jonge echtgenote Brigitte Bardot een film opnam genaamd ‘Et Dieu créa la femme’. Luxueuze zeil- en motorjachten vullen de kleine haven. Achter de Quai Jean-Jaurès liggen aan de nauwe straatjes allerlei leuke winkeltjes en restaurants. Vlakbij de citadel uit de 16de en de 17de eeuw vind je het Musée naval de La Citadelle. In dit zeevaartmuseum wordt o.a. de landing van de geallieerden afgebeeld.
St. Tropez Haven
11 juni 1997 woensdag. Mooi weer.
’s Morgens op de fiets naar St. Aygulf (goede morgen). St. Aygulf is een gezellige badplaats, heerlijk beschut gelegen en met een groot zandstrand. De rotskust om de plaats bestaat uit talrijke schaduwrijke kreekjes en kleine strandjes. Langs deze kust loopt een pad, het zgn. douanierspad. Onderweg kom je het botanische park Areca. Je kun hier goed toeven en genieten van de vele bloemen en planten. Aan het grote plein in het centrum liggen de winkels, terrassen en het postkantoor. Op dinsdag- en vrijdagmorgen is hier markt.
's Middags naar Port Grimaud gewandeld.
St. Aygulf Douanierspad langs de kust
Port Grimaud Strand
Port Grimaud
12 juni 1997 donderdag mooi weer
’s Morgens op de fiets naar Tahiti Plage bij St. Tropez. De kustlijn van het schiereiland telt naast het uitgestrekte zandstrand van Pampelonne, vooral bekend door strandclubs als Club 55, Tahiti Plage en Nikki Beach, tientallen stille strandjes die je alleen te voet of vanaf het water bereikt. Het doet allemaal wat mondain aan. Was leuk dit even te hebben bekeken (en bekeken geworden te zijn!).
's Middags naar het strand.
Port Grimaud
St. Tropez Tahiti Plage
13 juni 1997 vrijdag.
’s Morgens op de fiets naar het schiereiland van Ramatuelle. Was heel erg hoog. Onderweg wat regen. Het plaatsje Ramatuelle ligt hoog in het midden van het schiereiland bij St-Tropez. Verder ligt op dit schiereiland het pittoreske dorpje Gassin. Een groot deel van de huizen is in bezit van tweedewoningbezitters. Onderweg kom je vestingwerken tegen. Delen hiervan zijn gerestaureerd en bezienswaardig. Op het schiereiland staat veel wijn. Eerst In Gassin rondgewandeld. Vanuit het hooggelegen Gassin heb je een prachtig uitzicht over de Baai van St. Tropez. Van hierboven lijkt het meer op een meer. Gassin lag ooit aan de voet van de heuvel maar om zich beter tegen de barbaren te kunnen beschermen werd de hogergelegen locatie opgezocht. De hoofdstraat is erg smal. De overige straten zijn zelfs geen straten te noemen, het zijn meer trappen, in het beste geval stegen. De terrassen op het Place des Barrys zijn uitnodigend. Onder het genot van een drankje kun je hier heerlijk over de omgeving uitkijken. Hierna verder gefietst naar Ramatuelle. Net als in Gassin en Cogolin hebben in Ramatuelle de wijgaarden en de huizen zich verspreid. Dat was vroeger anders: de oorspronkelijke dorpskern van Ramatuelle lag binnen de veilige vestingmuren. De stevig gebouwde en hoge huizen waren geïntegreerd in het verdedigingssysteem. Dwars door de oude dorpskern loopt een smalle hoofdstraat die uitkomt op de place de l'Ormeau, een gezellig provencaals plein met terrassen.
Gassin Kerkje
Ramatuelle Place de l'Ormeau
Cogolin Église St. Saveur

14 juni 1997 zaterdag
’s Morgens in Cogolin door het stadje gewandeld. Een bijzonder aardig plaatsje dat vooral bekend is van zijn pijpen- en tapijtenfabrieken. De église St. Saveur is het bekijken waard. Op het plein voor deze kerk is het goed toeven op de terrassen. ’s Middags lekker languit op de camping.

15 juni 1997 zondag
Met de auto naar Hyeres gereden. Hyères, ligt iets van zee en is het oudste winterkuuroord van de Côte d'Azur. Rondom de stad liggen drie jachthavens en 35 kilometer zandstrand. De Boulevards zijn omzoomd door palmbomen. In Hyères is de oudste palmboomindustrie in Europa gevestigd. In het oude stadsgedeelte rond de Place St-Paul zijn nog schilderachtige oude straatjes te vinden. De belangrijkste kerk is de romaanse en Provençaalsgotische Église St-Louis uit 1248 aan de Place de la République. Na dit bezoek nog even doorgereden naar Giens, om daar de campings te bekijken. We waren er niet zo enthousiast over.

16 juni 1997 maandag
Op de fiets naar Grimaud om de ruine te bezoeken.Deze ruïne van het oude kasteel torent boven het stadje uit en is van ver af zichtbaar. Het kasteel werd verschillende malen vernietigd en weer opgebouwd. Dit adelaarsnest van de Grimaldi's wordt ook nu nog beschermd door grote brokstukken van de omwalling. Tegenwoordig verdedigt het kasteel op zijn heuvel het netwerk van straatjes, hellingen en pleintjes enkel nog tegen GEESTEN en trekt het toeristen aan.

Grimaud Chateau van de Grimaldi's
18 juni 1997 woensdag mooi weer.
Op de fiets voorbij St Tropez naar het strand van les Salins. Mooie omgeving, bijzonder rustig.
’s Middags naar ons strand.
St. Tropez Les Salins
19 juni 1997 donderdag, onweer en regen.
Door het noodweer stond op een gegeven moment de camping blank. De voortent bleef ternauwernood droog. De rest van de dag spullen gedroogd en de boel wat geredderd.
’s Middags naar het strand. Bloedheet en geen wind dus .
Nattigheid op de camping

20 juni 1997 vrijdag, veel wind
’s Morgens naar de markt in Ste Maxime. Vaas en kruiden gekocht. Inmiddels al bijna 300 kilometers gefietst. ’s Middags naar het strand. Het was weer heel warm.

21 juni 1997 zaterdag,
Het laatste weekje van de vakantie. ’s Morgens op de fiets naar Ramatuelle. Meer dood dan levend kwamen we terug. Het zoete gevoel van de overwinning vergoedt veel. Eerst even bijgekomen op een terrasje onder de kerk, op het centrale plein. Daarna via de Rue du Centre het oude gedeelte ingelopen. Leuke geveltjes, doorkijkjes en bijzondere winkeltjes bekeken.
’s Middags naar het strand.

Ramatuelle uitzicht
Uitzicht Baai van St. Tropez
22 juni 1997 zondag.
’s Morgens een wandeling gemaakt over de campings in de buurt. Via het strand kun je te voet de naastgelegen campings bereiken. Eigenlijk zijn het strandcampings met weinig extra voorzieningen. Onze camping bevalt ons toch wel het best. 's Middags naar Grimaud gefietst. We werden geïntrigeerd door het bordje: Pont des Fées. Dit aquaduct uit de 16e eeuw is gerestaureerd door scholieren uit de omgeving. Je komt er door vanaf het parkeerterrein bij de begraafplaats de bordjes te volgen. Je passeert een molen op een plateau met een indrukwekkend vergezicht over de baai van St-Tropez.
Grimaud Pont des Feés

23 juni 1997 maandag. Mistral.
De mistral is een koude wind, die bij de Romeinen zoveel ontzag afdwong dat ze hem "magistralis" (meesterlijk) noemden. De bijzonder krachtige noorden- tot noordwestenwind, die windkracht 9 (stormkracht) kan bereiken, waait vaak in het dal van de Rhône in Zuid-Frankrijk. Soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 bereikt met gemiddelde snelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur. De naam "mistral" is afkomstig uit het (Zuid-Franse) Languedoc-dialect van de Provençaalse taal en betekent "meesterlijk". De wind wordt in het Occitaans "mistrau", in het Catalaans "mestral" en in het Italiaans en Corsicaans "Maestrale" genoemd. Wij vinden hem maar niks. Je ziet prachtige blauwe luchten maar op straat is het onaangenaam. Een goed moment voor het corvee.
Boodschappen gedaan bij de Geant. We waren niet de enigen die op dat idee waren gekomen. Het was heel druk. Daarna foto’s gemaakt in Pt Grimaud. Jane heeft totaal geen last van de storm. Het was heel rustig op het strand, dus ze had volop de ruimte. Op de camping stond de voortent flink te schudden. Tot overmaat van ramp was de avonddouche was steenkoud. Het washok aan de andere kant van de camping bood soulaas.

Mistral
24 juni 1997 dinsdag. Mooi weer.
Het weer is weer omgeslagen. De wind zit weer in de goede hoek.
’s Morgens naar Les Issambres gefietst. Les Issambres, “de poort naar de zee” van Roquebrune-sur-Argens, strekt zich uit langs 8 km rots- en fijne zandstranden. Het is een flinke afstand vanaf Pt. Grimaud maar de uitzichten langs de azuur-blauwe zee zijn prachtig en de inspanning meer dan waard. Uiteraard even flink uitgeblazen op een van de vele terrassen.
’s Middags hebben we ons onledig gehouden op het strand. Het begint trouwens druk te worden.
Les Issambres
25 juni 1997 woensdag. Stralende dag.
Eigenlijk zouden we vandaag hebben moeten vertrekken. Het weer was echtere zo mooi, dat we nog maar een dagje extra blijven . ’s Morgens een heerlijke fietstocht langs Grimaud en Gogolin gemaakt. Je kunt vanaf Pt. Grimaud op verschillende manieren fietsen. Nu hebben we de weg langs de Cave des Vignerons de Grimaud. Nadat we de klim naar Grimaud hebben genomen (en even hebben gerust op het plein) hebben we op de terugweg bij de Cave wat wijn ingeslagen. 's Middags de voortent afgekoppeld en de caravan ingepakt. Was even werken.

26 juni 1997 donderdag
Vroeg opgestaan. Om 08.15 vertrokken. Het was een dagje beulen. Om 17.00 uur aan op caping La Croix des Arles in Langres. De camping staat een beetje onder water. De boel opgezet en lekker met Jane een stuk gaan lopen. Avondeten gehaald en daarna "ging het licht uit".

 

"Roseetje"uit Grimaud
Langres laatste nacht
Campings
01. St. Job Goor
02. Langres
03. Port Grimaud
04. Langres
27 juni 1997 vrijdag.
Laatste dag van een verrukkelijke vakantie. Om 08.30 uur uit Langres vertrokken.Tot aan Antwerpen een voorspoedige reis. In Antwerpen de file in. Om 17.15 uur in de stromende regen thuisgekomen.

Côte d'Azur