Woensdag 28-5-2003. Zonnig 23°.
1e dag van de echte vakantie. Vanwege het mooie weer besloten om een paar dagen in Nederland te blijven. We staan op camping “De Ijzeren man” in Weert. Om 13.00 uur geïnstalleerd en aan een glas wijn. ´s Middags op de fiets naar Weert voor een streekkaart. Leuk op een terras gezeten. Weert is een gezelligestad met leuke pleintjes en een centrum waar de grote winkelketens nog niet overheersen,veel kleine winkeltjes. Ook kun je hier je hier lekker eten of een terrasje pakken. Behalve de de Sint-Martinuskerk en het Gemeentemuseum de Tiendschuur heeft Weert niet veel bezienswaardigheden. De natuurgebieden rond Weert maken deel uit van het grensoverschrijdend parklandschap Kempen-Broek, een gebied in Nederland en België. Ideaal om te wandelen en te fietsen.

Campings:
01. Weert
02. St. Boil
03. Privas
04. Argeles

05. Massiac
06. St. Florentin
07. St. Job

Donderdag 29-5-2003. Prachtige dag 25°.
De camping staat inmiddels vol. Vandaag naar Maaseik gefietst. Heen heel snel, terug via het fietsnetwerk. Prachtig maar ver (62 km). Maaseik is een 600 jaar oude smeltkroes van Maaslandse architectuur, stad van de schildergebroeders Van Eyck, culinaire hoogstandjes en knapkoek. Haar artistieke uitstraling heeft de stad te danken aan de Maaslandse renaissance en barokgevels. Het Museactron is een driedelig museum dat bestaat uit het Apotheekmuseum, waar je kennis maakt met de oudste privé-apotheek van het land, het Bakkerijmuseum en het Regionaal Archeologisch museum. Het schilderachtige marktplein van Maaseik behoort tot de mooiste van België. De gebroeders Van Eyck houden er vanaf hun sokkel een goedkeurend oogje in het zeil.
Weert, onderweg bij Stramproy
Vrijdag 30-5-2003. Prachtige dag. Zon, 25°.
In de ochtend boodschappen gedaan. AH was moeilijk te vinden. Na de camping-rituelen zijn we naar Bree gaan fietsen over prachtige weggetjes. Het is hier mooi. Bree, bestaat al meer dan1000 jaar! In het begin van de 14de eeuw kreeg Bree stadsprivileges en mocht ze een “(jaar)markt” inrichten. De wekelijkse vrijdagmarkt is nog steeds druk bezocht en de grootste van de streek. Het oorspronkelijke stadhuis is vredegerecht en huisvesting voor de toeristische dienst. In een van de zijgevels kun je de oude lengtemaat van de stad terugvinden (de Breese voet), samen met de oude beiaardklokken. Bezienswaardig zijn de St. Michielskerk , het Augustijnenklooster en het Michielshuis. Overigens weer 60 km in het zadel gezeten. Vanavond BBQ.

Zaterdag 31-5-2003. Beetje bewolkt en warm 27°.
´s Morgens door Weert gewandeld. ´s Middags gefietst. KM-stand fiets 189.

Zondag 1-6-2003, maand08, heel warm 33°.
Vroeg uit Weert vertrokken. Eigenlijk een heel voorspoedige reis gehad naar Moulin de Collonge in St. Boil, alwaar aankomst om 17.15. We hebben het op een na laatste plekje gekregen. Ma nog even via de telefoon gesproken. St. Boil ligt aan de Voie Verte. Dit deel is een route van 44 km, die is aangelegd op het voormalig spoortraject tussen Givry en Cluny. Vanaf deze route kun je ook nog een aantal subroutes volgen.

Maaseik, St. Catharinakerk
Bree
Weert

Maandag 2-6-2003, warme dag 30°.
Laat uit St Boil vertrokken. Om 16.00 uur aankomst op de camping Municipal in Privas.

Dinsdag 3-6-2003, bewolkt 25°.
Te voet Privas bezocht. Een leuk stadje. Het is wel een hele klim naar boven.Privas is de hoofdstad van de Ardèche, ongetwijfeld ook vanwege haar gunstige ligging, zo dicht bij de Rhône. In het verleden hebben verschillende legers de stad in puin gelegd vanwege het protestantisme wat Privas aanhing.
Door de vernielingen oogt Privas niet zo mooi als ze had kunnen zijn. Toch kent Privas nog een aantal bezienswaardigheden zoals de brug Louis XIII, de toren Diane des Poitiers en "Le cloître des récollets" (het monnikenklooster). Verder is het zeer aan te raden een kijkje te nemen op het uitzichtspunt Montoulon, dat biedt een fantastisch panorama over de vallei. ´s Middags Aubenas. Aubenas is een grote stad met een middeleeuwse stadskern. In de 18e eeuw nam Aubenas al het voortouw in de regio als belangrijk handelscentrum, nu is er nog elke zaterdagochtend de gezellige en beroemde markt te bezoeken. Daarnaast staat in Aubenas een kasteel dat stamt uit de 12e eeuw. Het kasteel ligt midden in de stad op een hoog punt waardoor het een geweldig mooi uitzicht biedt op de omgeving. Leuk rondgewandeld. Je waant je daar in de middeleeuwen. Het is een dorp bovenop een berg met een kasteel.

Privas
Aubenas Kasteel
Privas
Woensdag 4-6-2003, zon en harde wind.
Om 09.00 uur uit Privas vertrokken. Rustige reis gehad naar Argelès. Aankomst om 15.00 uur. Het waait hard. Vanavond uit eten. Argelès-sur-Mer is een leuk plaatsje met een wirwar aan straatjes, een kerk met een toren met kantelen, uit de 14e eeuw, vestingmuren, een traditionele markt, kunstnijverheid, feesten... Verder is er het reservaat Mas Larrieu. Vooral in het voorjaar is het hier prachtig. Het Catalaanse leven is bewaard gebleven in het museum "la Casa de les Albères". De oude binnenstad van Argelès is reuze gezellig. In het park van het Kasteel van Valmy en langs het kustpad en het strand kun je heerlijk wandelen. Vanaf het kasteel van Valmy heb je een fraai uitzicht over het dorp, het strand, de haven en de Albères.
Argeles Kasteel van Valmy
Argeles Eglise ND del Prat
Donderdag 5-6-2003, regen/somber 21°.
Gisteren hoefden we trouwens voor het laatste traject: Montpellier/Argelès geen tol te betalen vanwege een staking van de tol-mensen i.v.m. de pensioenregeling. Vanwege het slechte weer een tripje naar Blanes gemaakt. Heen langs de kustweg langs de Pyreneeën. Heel hoog en heel steil.

Vrijdag 6-6-2003, prachtige zonnige dag. 32°.
Rustige dag. Een stukje over de noord-campings gefietst. ´s Middags naar het strand en daarna gezwommen (het zwembad was lauw).

Zaterdag 7-6-2003, Zonnig, wind, 27°.
Alweer een rustige dag. Met de auto naar Salses. Het dorp Salses le Château ligt in de laagvlakte van de Roussillion om het fort te bezoeken. Het op een zeer strategische plek staande Fort de Salses is prachtig bewaard gebleven. De doorgang van Salses werd sinds de oudheid gebruikt. De romeinse legioenen gebruikte de doorgang om zich naar Spanje te begeven. De sleutelpositie tussen Frankrijk en Spanje heeft hier nogal wat veldslagen veroorzaakt:. Het Fort de Salses, gebouwd door de Spanjaarden om de Fransen de weg te versperren was een van de eerste versterkingen in Europa die half ingegraven was.

Blanes
Salses

Zondag 8-6-2003, Rommelig weer.
´s Ochtends naar St. Cyprien Plage gefietst. Nog even camping Cala Cogo bezocht. St. Cypriën is een typische badplaats eigenlijk niet zo veel over te melden.

Maandag 9-6-2003, warme dag 32°.
Rustige dag. Om 11.00 uur een rondje St. André gefietst. Daarna naar de camping. Aan het eind van de dag naar de kunstmarkt in Argelès Plage.

Dinsdag 10 juni 2003, warm 30°.
Coullioure bezocht. Wat je hier het eerste opvalt is het Château Royal uit de 13e eeuw. De Notre-Dame-des-Angos met de vuurtoren geeft het dorp een prachtig uiterlijk. Henri Matisse vond in Coullioure “de kleur en het licht”. Hij schilderde de haven en de oude vuurtoren. Hij was een van de eersten die getroffen werd door het mooie Catalaanse licht en de verbluffende kleuren. Bij het haventje en rond het kleine kiezelstrand is het prettig.

Coullioure
Woensdag 11-6-2003, warm 30°.
Weer een rustige dag. Vroeg opgestaan. ´s Morgens via St. André naar Taxo d’Amont, de noordkant van Argelès gefietst. Het is hier redelijk vlak. Het landschap is prachtig. In St. André staat een mooi kerkje uit de 12e eeuw. ´s Middags strand. 50 banen. Vanavond uit eten.
Taxo d'Aval Kasteel
Donderdag 12-6-2003, warm 30°.
Weer een rustige dag. ´s Morgens met de auto naar St. Génis de Fontaines (mooie kerk) en Céret (mooie brug + kersenstad). Céret ligt aan de Tech. Het is een schilderachtig stadje. Er staat hier een museum met werken van de 'Fauves'. De 'Duivelsbrug' over de Tech uit de 14de eeuw is imposant. De boog heeft een spanwijdte van 45 meter. Céret is de stad van de kersen.
De allereerste kersen die in Céret worden geplukt, worden altijd ceremonieel aan de president aangeboden.
Het Fête de la Cerise begint op de historische Pont du Diable. Een optocht met muziek gaat dan naar het dorpsplein. Hier worden allerlei wedstrijden gehouden waarin de kers centraal staat, zoals kersenontpitten, koken en bakken met kersen, en kersenspugen (het record ligt rond de negen meter!).
Céret Pont de Diable
Perpignan, Paleis Koningen van Mallorca

Vrijdag 13-6-2003, warm 30°.
Perpignan bezocht. Perpignan is een prachtige stad. Overal wapperen de roodgele Catalaanse vlaggen. De stad ligt 13 kilometer van de Côte Vermeille. Vermoedelijk is deze stad ontstaan uit de Romeinse nederzetting. In de 13e eeuw was het de hoofdstad van het koninkrijk Mallorca en het kwam pas in 1659 definitief bij Frankrijk. Momenteel is het een bloeiende handelsstad met een duidelijk Catalaans karakter. Eén van de bezienswaardigheden is het paleis van de koningen van Mallorca. Verder zijn de Loge de la Mer (beursgebouw en maritiem gerechtshof), het poortgebouw le Catillet, het Musée Rigaud en de 14de eeuwse Cathédrale de St-Jean zeer bezienswaardig.

Zaterdag 14-6-2003, warm 33°.
Het vast programma onderbroken met een fietstocht door Elne. Elne ligt aan de voet van de Alberès en de Pyreneeën. Beneden is het gezellig met winkeltjes, restaurantjes en cafés met terrasjes. De kathedraal werd in de 11e eeuw gebouwd in, wat nu de bovenstad wordt genoemd, op de overblijfselen van het oude Gallo-romeinse oppidum 'Illiberis' gebouwd. Elne was bisschopszetel van de Roussillon van de 6e tot begin van de 17e eeuw.
Het klooster in zijn blauwgeaderde marmeren pracht is een van de mooiste van Frans Catatonie. Nu huist er het een archeologisch museum.

Zondag 15-6-2003, wolken + heel warm 33°.
We hebben er een rustige dag van gemaakt. Bewegen was niet goed mogelijk vanwege de hoge temperatuur. Ook niet naar het strand geweest. Wel 3 keer naar het zwembad. Morgen de laatste dag in Argelès.

Maandag 16-6-2003. Mooi weer, bewoling 31°.
Boodschappen gedaan, gefietst en gezwommen. ´s Middags de luifel afgekoppeld. Uit eten.

Elne

Dinsdag 17-6-2003, wisselend 25°.
Om 09.00 uur vertrokken uit Argelès. Via Millau en St. Flour naar Massiac. Leuke camping in een vriendelijk plaatsje. Massiac ligt in het departement Cantal, op een hoogte van 555 meter. Het wordt zowat aan alle kanten omringd met basaltformaties en vormt eigenlijk de toegang tot de gorges de l’Alagnon. Het romaanse kerkje ‘Eglise St.-André’ is mooi, er tegenover staat een mooi huis, deels uit hout, uit de 17de eeuw. Massiac is bekend om zijn macarons, een soort bitterkoekje.

Massiac Eglise St. André
Saint Florentin

Woensdag 18-6-2003, af en toe een wolk 22°.
Om 09.45 vertrokken uit Massiac. Via Clermont Frd, Moulins, Nevers, Auxerre naar St. Florentin. Mooie camping (staat niet in de gidsen). St. Florentin ligt in de buurt van Auxerre, zo'n 150 km ten zuid-oosten van Parijs. Het stadje St. Florentin heeft een gezellig Frans centrum met monument, fontein, markt en diverse gezellige cafeetjes daar omheen. De kerk van St Florentin dateert van de 16e eeuw en heeft mooie gebrandschilderde ramen. Vanaf het terras op de promenade du Prieuré heb je een mooi uitzicht over de rivier en de stad. In St. Forentin wordt ook de gelijknamige pittige kaas gemaakt.

Donderdag 19-6-2003. Bewolkt 22°.
Om 09.30 uur uit St. Florentin vertrokken. Een van de campeurs was zo aardig geweest om het door ons gereserveerde brood mee te nemen. Via Troyes, Chalons, Reims, Laon, Maubeuge, Mons, Brussell naar St. Job. Aankomst 17.00 uur. Het was wat rommelig in België. Tussen Mons en Brussel veel opbrekingen. Op de ring van Brussel stond het verkeer vast.

Vrijdag 20-6-2003, wind/zon 22°.
´s Morgens samen de caravan schoongemaakt. ´s Middags, met de nieuwe fietskaarten een tochtje van 40 km gemaakt naar Westmalle en Schilde. De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle behoort tot de Orde van de Cisterciënzers, die gesticht werd in de elfde eeuw. Deze orde wordt kortweg en gemakshalve ‘de trappisten’ genoemd, naar de Normandische abdij La Trappe.
Van daaruit verspreidde zich sinds de zeventiende eeuw een hervorming van de Cisterciënzerorde. De abdij van Westmalle, gesticht in 1794, maakt deel uit van de 'Cisterciënzers van de Strikte Observantie', maar is vooral bekend als ‘de abdij van de trappisten van Westmalle’. Naast de geestelijke zorg wordt van hieruit goed voor de inwendige mens gezorgd. 's Avonds uit eten in de Herberg.

Zaterdag 21-6-2003.
Op het gemak ingepakt en weer naar Amsterdam.

Westmalle Klooster

Languedoc.