Rondreis Frankrijk.

Donderdag 18-8-2016. Zon, 25°.
Weer op reis. Vandaag naar St. Job in 't Goor bij Antwerpen. Vroeg vertrokken en al om 11.00 uur aan .op de camping. Vriendelijke ontvangst. We hebben een mooi plekje gekregen. De boel uitgepakt en opgezet. ’s Middags de nieuwe vouwfietsen "uitgevouwen", Beertje in haar kar. Langs het kanaal richting Brecht gefietst. Verder naar St. Lenaarts. Beide stadjes doen Belgisch aan. Er valt niet echt veel te beleven. De Sint-Leonarduskerk in St. Lennarts is het bekijken waard. Vanwege haar omvang wordt ze ook wel "Kathedraal van de Heide" genoemd. Via het Jaagpad langs het kanaal teruggefietst naar de camping.

Het nieuwe setje vouwfietsen.
Brecht: Sluis 2
Vrijdag 19-8-2016. Bewolkt, 25°.
Ook vandaag weer op de fiets. Bijtijds vertrokken, want we hebben zo’n kilometer of 20 voor de boeg. Langs de fietsknooppunten naar Antwerpen. We kwamen tot de ontdekking dat Antwerpen behoorlijk op de schop ligt. Er worden tunnels, metro’s en tramtrace’s aangelegd. Het was een heel gepuzzel om de binnenstad te bereiken èn om weer heelhuids in St. Job te komen. De fietsen bij Het Steen geparkeerd. Het Steen is een burcht en het oudste gebouw aan de kade van de rivier de Schelde. Het Steen is gebouwd omstreeks 1200. De naam heeft het monument gekregen omdat het één van de eerste gebouwen was die uit steen werd gebouwd. Van 1549 tot 1823 was het gebouw een gevangenis. In 1862 werd het een archeologisch museum. Tegenwoordig huist het Nationaal Maritiem Museum in het gebouw. Doorgelopen naar de grote markt. De opvallende toren van de Onze Lieve Vrouwe-kathedraal steekt trots boven de stad uit. De stad was versierd vanwege het 10e bollekes feest (georganiseerd door bierbrouwer Koninck). Daartoe was ook het standbeeld van Silvius Brabo, de Romeinse soldaat die in Antwerpen de reus Druon Antigoon versloeg, in een koningsmantel en kroon gehuld.
Antwerpen: Het Steen
Antwerpen: O.L. Vrouwe Kathedraal
Antwerpen: Grote Markt

Zaterdag 20-8-2016. Wolken af en toe een bui, 22°.
Vanwege de regen laat uit St. Job vertrokken. Om 12.30 uur aan op Camping Clair de Lune in Maubeuge. De camping is vernieuwd. Het ziet er allemaal goed uit. Plekje uitgezocht en de boel geïnstalleerd. Na de lunch het centrum van Maubeuge bezocht. Maubeuge ligt aan de Sambre. Het is eigenlijk een beetje een saai stadje. De vestingwerken, ooit door Vauban aangelegd, zijn indrukwekkend. Via de Porte de Mons loop je het complex binnen. Lekker rondgewandeld. .

Maubeuge: Porte de Mons
Maubeuge: Vesting

Zondag 21-8-2016. Wolken 's middags regen, 18°.
Nog een dagje in Maubeuge. ’s Morgens in de auto. Via tussenweggetjes naar Strépy Thieu om de scheepslift te bekijken. Deze moderne lift is in 1982 in gebruk genomen. Het is een geweldenaar, die een last van 300.000 ton kan verstouwen. De afmetingen zijn indrukwekkend. Via deze lift wordt een hoogteverschil van ruim 73 meter overbrugd. Vervolgens de historische Ascenseur 3 bij Strépy Bracquegnies, in het "oude" deel van het Canal du Centre bezocht. Deze hydraulische scheepslift zijn van een engels ontwerp en rond 1900 geïnstalleerd. Daarna naar Mons. Mons, de hoofdstad van Henegouwen ligt dicht bij de Franse grens en is een belangrijk handelscentrum in de Borinage. De aanwezigheid van het Belfort wijst op het belang van de stad. Stadhuis mooi!

Strépy Thieu: Scheepslift
Mons: Stadhuis en Belfort
Maandag 22-8-2016. Zon, 26°.
Vroeg uit Maubeuge vertrokken omdat de volgende camping een middagsluiting hanteert èn omdat er hoge temperaturen zijn voorspeld. Rustige reis langs de N2. Het laatste eind via de Tolweg. In Reims was het even wenden en keren maar vrij snel vonden we de route naar Val de Vesle. Vriendelijke ontvangst op Camping Municipal. Mooi plekje uitgezocht met heel veel schaduw. Naast de camping loopt een beekje waar onze Beer heerlijk in kan poedelen.
’s Middags op de fiets de omgeving verkend. Val de Vesle is een stil dorpje aan de Vesle. Bezienswaardig is de Kerk van Courmelois.
Langs de Vesle loopt een fietspad naar Reims. Wij zijn halverwege gekomen in Sillery. Provinciestadje met een indrukwekkende militaire begraafpaats. Ook hier is in WO I flink gevochten.
St. Job in 's Goor Maubeuge Val de Vesle Kockelscheuer Saint Florentin Bulgnéville Macon Chateauroux St. Pierre la Feuille Foix Argeles sur Mer Grau d 'Agde Saint Aygulf Saint Martin de Crau Chateaurenard Someren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Val de Vesle: Kerkje
Sillery: Militaire begraafplaats WO I
Dinsdag 23-8-2016. Zon, 32°.
Het is vandaag erg warm. Met de auto naar Chalons sur Marne òf Chalons en Champagne. Chalons ligt ingesloten tussen de Marne en enkele kleine kanalen. De auto geparkeerd en te voet door het centrum. Hier prachtige 17de- en 18de-eeuwse herenhuizen, vakwerkhuizen en oude bruggen over de Marne. Mooi. Er is hier veel te bekijken. Bezienswaardig zijn de Kathedraal, het Stadhuis maar vooral de Eglise Notre-Dame-en-Vaux met de daarachter gelegen tuin. Deze tuin met prachtige bomen ligt aan de rivier. Leuk gewandeld. Vanuit de tuin heb je uitzicht op de tolpoort Château du Marché.
Verdergereden naar L’Épine om de Basilique Notre-Dame te bekijken. Deze basiliek uit de 15de -eeuw lijkt op een kathedraal en is sinds de Middeleeuwen een belangrijke bedevaartsoord.
Chalons: Stadhuis en Église ND-de-Vaux
L Èpine: Basllique ND
Woensdag 24-8-2016. Zon, 34°.
Het is erg warm. De temperaturen komen dik boven de 30 graden. Onze Beer vindt het echt niet leuk. Voorlopig blijven we nog maar even op deze camping omdat we een heerlijke schaduwrijke plek hebben. Vandaag stond Reims op het programma. Oorspronkelijk zouden we met de fiets, langs het kanaal gaan maar ……. De auto gepakt en in het centrum geparkeerd en te voet naar het centrum. Eerst naar de Kathedraal. Reims is sinds de 4de eeuw een bisschopszetel. De Kathedraal, behoort tot de meesterwerken van de gotiek. Direct naast de kathedraal staat het Palais de Tau (voormalige aartsbisschoppelijke paleis), waar de koningen van Frankrijk tijdens de kroningsfestiviteiten verbleven. Je merkt in Reims wel, dat de stad erg bekend is door de Champagne. Verder gelopen naar de Basiliek Saint-Remi. Deze kerk is een voormalige abdijkerk met een Romaans hoofd- en dwarsschip. Onderweg nog veel gedenktekens uit de Romeinse tijd gezien: een gedeeltelijk blootgelegde forum en de triomfboog Porte de Mars uit de 2de eeuw na Christus. Deze triomfboog diende tot 1544 als stadspoort. ’s Middags rust op de camping en voor Beer een bad in de Vesle.
Reims: Achterkant Kathedraal en Palais de Tau
Reims: Kathedraal (weer in de steigers)
Donderdag 25-8-2016. Zon, 34°.
Het was vandaag nog warmer. Met de auto naar Faux de Verzy. Hier is een bos met een uitgestippelde wandelroute van 2 uur. Onderweg prachtige natuur. Apart zijn de beukenbomen die uit de oertijd voort lijken te komen. Ze hebben kronkelige stammen en een dik bladerdek. Daarna langs de champagneroute naar Verzenay. Tussen de wijnvelden heeft een wijnboer in 1909 een Vuurtoren laten bouwen om reclame te maken voor zijn druiven. Onlangs, in 1999, is de vuurtoren gerestaureerd en heeft men hem als wijnmuseum ingericht. ’s Middags met Beer naar haar riviertje, de Vesle. Ze was er niet uit te slaan.
Verzenay: Vuurtoren
Faux de Verzy: Beukenboom
Vrijdag 26-8-2016. Zon, 35°.
Vandaag nog hogere temperaturen dan gisteren. Vanochtend Fort de la Pompelle bezocht. Dit fort heeft een grote rol gespeeld in de 1e Wereldoorlog. Het was het enige fort dat niet door de Duitsers is veroverd. Dit ging wel ten kosten van 12.000 levens. Rond het fort gewandeld. Er is een prachtig wandelpad. Daarna het museum bezocht. Hier kun je het leven tijdens de gevechten in de loopgraven bekijken. Ook wordt er wapentuig, gasmaskers, uniformen en aanverwante artikelen tentoongesteld. De film die bij binnenkomst wordt gedraaid vonden wij aangrijpend.
’s Middags weer rust en voor Beer het bad in de Vesle.
Ingang Fort de la Pompelle
Museum Fort de la Pompelle

Zaterdag, 27-8-2016. Zon, 35°.
Het blijft warm. Vandaag doorgereisd naar Meslin St. Pére. Helaas was de camping vol. Verder naar camping L'Armancon in St. Florentin. Een schaduwrijke plek gezocht en de boel opgezet. Daarna rust en poedelen in de gelijknamige rivier.

's Middags op de fiets naar het stadje. Het was een hele hijs.
Het voormalige vestingstadje Saint-Florentin ligt sinds de 19de eeuw aan het Canal de Bourgogne. Bezienswaardig is de Église Saint-Florentin. De kerk is rijk voorzien van beeldhouwwerk. Op de Place des Fontaines staat een 19de-eeuwse kopie van een fontein die oorspronkelijk uit de 16de eeuw stamde. Alleen een van de bronzen draken is nog origineel. Vanaf de Promenade du Prieuré heb je een mooi uitzicht op de stad en de vallei van de Armançon.

St. Florentin: Eglise St. Florentin.

Zondag, 28-8-2016. Wolken en zon, 27°.
Vanochtend vroeg uit St. Florentin vertrokken. We moesten een flink eind over de Route Nationale naar Chateauroux. Onderweg redelijke temperaturen, wolken en af en toe zelfs een spatje. Voorspoedige reis. Om 12.30 uur waren we aan op camping Le Rochat. De boel opgezet en gerust. Na de siësta op de fiets naar Déols, een voorstad van Chateauroux. Hier staat de Abbaye de Déols, een in de middeleeuwen een machtige abdij, waarvan nu alleen nog een mooie romaanse klokkentoren en enige gedeelten van de abdijkerk resteren. In het centrum van het dorp staat nog een prachtige stadspoort.

Maandag, 29-8-2016. Bewolkt, later zon, 22°.
Nog een dagje in Chateauroux. Vanochtend op de fiets naar Chateauroux. De fietsen bij het historische centrum geparkeerd. Het is hier mooi en op maandag was het er erg rustig. Smalle straatjes met mooie geveltjes. Doorgelopen naar de Église Notre Dame. Een bijzondere kerk met een indrukwekkend standbeeld van Onze lieve vrouwe op de koepel. Rond de kerk ligt een prachtig park. Aan de Indre, midden in de stad, staat het Cháteau Raoul uit de 15de eeuw. De naam van de stad is hiervan afgeleid. Vanaf de Pont Neuf heb je een goed uitzicht op het kasteel. Chàteauroux is de geboorteplaats van generaal Bertrand, de trouwe metgezel van Napoleon: op de Place Sainte-Hélène zijn standbeeld. In het vroegere woonhuis van de generaal is nu het Musée Bertrand ondergebracht.
’s Middags wederom op de fiets om de omgeving verder te verkennen.

Déols: Abbaye de Déols
Déols: Port de l'Horloge
Chateauroux: Église ND
Chateauroux: Chateau Raoul en Pont Neuf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag, 30-8-2016. Half bewolkt, 27°.
Met de auto naar Argenton sur Creuse. De Creuse heeft schilderachtige oevers waarlangs oude huizen met leien daken, loggia’s en galerijen. Vanaf de Pont Vieux hebben we een prachtig uitzicht. Boven het stadje staat de kapel Notre-Dame-des-Bancs staat een 6 meter hoog verguld beeld van Maria. Ook de watermolen naast de waterval is het bekijken waard.
In het dorpje zelf vindt u pittoreske huisjes die aan de nauwe straatjes staan. In het Musée de la Chemiserie et de l'Élégance Masculine wordt de geschiedenis van de textielindustrie in dit dorpje uit de doeken gedaan. ’s Middags rust.
Argenton sur Creuse: Watermolen en waterval
Argenton sur Creuse: Mia en Beer in de Creuse
Argenton sur Creuse: Uitzicht
Woensdag, 31-8-2016. Zon, 32°.
Vroeg opgestaan. We gaan vandaag verder naar Cahors. We begonnen met wolken maar na een uurtje werden deze opgezogen door de zon. Rustige reis over de A20. Rond de middag aan op Camping Vacances Quercy in St. Pierre la Feuille in de buurt van Cahors. Vriendelijke ontvangst. Schaduwrijke plek uitgezocht en de boel opgezet. Daarna rust!
Donderdag, 1-9-2016. Zon, 34°.
Nog steeds erg warm. Vroeg onderweg om Cahors te bezoeken. Deze oude hoofdstad van Quercy speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol door zijn levendige handel en zijn universiteit. Naast de imposante Pont Valentré met drie 40 meter hoge vestingtorens bezit Cahors meerdere prachtige oude bouwwerken. Bezienswaardig zijn de oude historische stad met diverse bouwsels, o.m. de Cathédrale Saint-Étienne en het Musée Henri-Martin. Langs de hoofdstraat staan mooie platanen die voor schaduw zorgen. De winkels en de verdekte markt verkopen lokale lekkernijen, waaronder de rijke, volle wijn van Cahors, vin noir genoemd. Na al dit moois nog even door de historische wijk gelopen met huizen die aan een glorieus verleden herinneren.
Cahors: Pont Valentré
Cahors: vakwerkhuizen in het historische centrum
Vrijdag, 2-9-2016. Zon, 34°.
Het blijft erg warm. Gelukkig koelt het ’s nachts af.
Naar St. Cirq La Popie: Een heel bijzonder plaatsje heel HOOG op een berg. St. Cirq is door zijn ligging een uitzonderlijk dorp. Boven het dorp ligt de ruïne van een kasteel. Het dorp is genoemd naar de 3de-eeuwse heilige St-Cyrus en naar La Popie, de man die hier een groot kasteel liet bouwen, dat in 1580 werd verwoest. Bij de ruïnes van dit kasteel staat een mooie versterkte kerk uit de 16de eeuw. Leuk detail is de maat onder aan de klokkentoren waarmee vroeger op de markt graan werd afgemeten. Saint-Cirq-Lapopie heeft fraaie smalle straatjes met kleine binnenplaatsjes. Volgens kenners is het het mooiste dorpje van Frankrijk.
“s Middags wederom het zwembad.
St. Cirq la Popie
St. Cirq la Popie: Mia bij de ruïne

Zaterdag, 3-9-2016. Zon, 32°.
Vandaag weer verder. Het blijft erg warm. De reis daarom maar wat ingekort. Vandaag naar camping du Lac in Foix. Vroeg vertrokken uit Cahors en om 11. uur aan. De boel opgezet en na de lunch op stap. Op een kwartiertje fietsen ligt de oude stad Foix.. Het is er gezellig (vandaag zelfs kermis) en ademt een zuidelijke sfeer. Te voet het historisch centrum doorgelopen. In de oude binnenstad staan nog enkele middeleeuwse vakwerkhuizen. Er zijn veel terrassen en cafés. Het Château des Comtes de Foix staat er stoer bij. De abdij is mooi.

Foix: Abdij van Saint Volusien
Foix: Château des Comtes de Foix
Zondag, 4-9-2016. Zon, 34°.
Het blijft warm. Vroeg opgestaan om de ruïne van Montségur te bezoeken. Deze hooggelegen burcht was een voornaam centrum van de katharen. In 1243 was de burcht een laatste strohalm voor honderden katharen in hun strijd tegen de kruisvaarders. Na 9 maanden van verzet moesten de katharen de strijd opgeven. 245 katharen bekopen hun verzet met de dood op de brandstapel. Vanaf de burcht kijk je op het “dodenveld”.
Montségur wordt ook wel beschouwd als de burcht van de Heilige Graal.
Kate Mosse heeft prachtige boeken over de geschiedenis van de Katharen geschreven.
Hiern naar Tarascon-sur-Ariège. Het ligt aan de samenvloeiing van de Ariège met de Vicdessos.
Het is een knus plaatsje. De gotische kerk Notre-Dame la Daurade uit de 17de eeuw is mooi. La tour Castella staat dominant in het plaatsje aan de rivier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Montségur: Ruïne
Montségur: Dodenveld
Tarascon sur Ariége: Tour Castello
Tarascon-sur-Ariège: samenvloeiing Ariège met Vicdessos
Maandag, 5-9-2016. Zon, 34°.
Met de auto naar Mirepoix. Een plaatsje voor de auto was heel moeilijk te vinden omdat het marktdag was. De landheren van dit stadje vochten tijdens de kruistochten mee aan de kant van de Katharen. Mirepoix werd op het eind van de 13e eeuw gesticht door Guy de Lévis, naar het model van de bastides uit die tijd. Het is een oud vestingstadje met smalle straatjes. Aan het centrale plein liggen vakwerkhuizen met op de begane grond 15e eeuwse galerijen van bewerkt hout, de zogenaamde ‘couverts’. Aan dit plein staat het statige stadhuis. Ook de hallen zijn fraai. Even verderop staat de voormalige kathedraal.
Op de terugweg Pamiers aangedaan. De vestingkerk Notre-Dame du Camp was het bekijken waard. De kerk heeft een vreemde rechthoekige voorgevel van baksteen die voorzien is van schietgaten en kantelen.
's Middags genoten van de rust.
Mirepoix: Couverts
Mirepoix: Hallen en voorm. Kathedraal
Mirepoix: Stadhuis
Pamiers: Notre-Dame du Camp
Dinsdag, 6-9-2016. Zon, 34°.
Om 08.00 uur uit Foix vertrokken. Eerst een stuk route nationale genomen en bij Carcassonne de snelweg. Vanaf de snelweg een prachtig uitzicht op het fort an Carcassonne. In Argelès was het kruipen en sluipen naar camping le Soleil. Rond de middag aan. Mooie plek uitgezocht en de boel opgezet. 's Middags met den Beer afgekoeld op het prachtige zandstrand..
Woensdag, 7-9-2016. Zon, stevige wind 27°.
Vandaag gelukkig niet zo heet. Op de fiets naar Argelès sur Mer. De badplaats zou er zich op kunnen beroepen, de hoofdstad te zijn van het Europese campingwezen. Het is één grote camping!
Beer in haar kar en langs de kust naar het centrum. Het was vandaag één grote mierenhoop van auto’s en mensen: Marktdag. Langs de prachtige boulevard verder gefietst naar de Jachthaven. Mooie plaatjes van de Pyreneeën. ’s Middags rust!
Argelès sur Mer: Jachthaven
Argelès sur Mer: Boulevard
Donderdag, 8-9-2016. Zon, stevige wind 27°.
Vandaag met de auto naar Collioure. Colioure is een schilderachtige badplaats, die door haar haventje en een vesting absoluut een bezoek waard is. Helaas was het zo verschrikkelijk druk dat we geen parkeerplaats konden veroveren. Vanaf de hoge kustweg toch nog een blik kunnen werpen op dit moois. Teruggegaan om Argelès-Village te bezoeken. Het dorp Argelès, 2,5 km van de zee, bewaart vele souvenirs uit een grijs verleden. De koningen van Aragon en Majorca in ondertekenden hier in 1298 een vredesverdrag. De oude binnenstad van Argelès is reuze gezellig. Vooral de kleurige terrassen zijn sfeervol.`Het kerkje mooi.
Collioure: Uitzicht
Argelès: Kerkje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag, 9-9-2016. Zon, 32°.
Het blijft warm ……. Vandaag de auto genomen naar Céret. Céret ligt aan de Tech. Het is een schilderachtig stadje. Er staat hier een museum met werken van de 'Fauves'. De 'Duivelsbrug' over de Tech uit de 14de eeuw is groots. De boog heeft een spanwijdte van maar liefst 45 meter.
Céret is de stad van de kersen. Het Fête de la Cerise begint op de historische Pont du Diable. Een optocht met muziek gaat dan naar het dorpsplein. Hier worden allerlei wedstrijden gehouden waarin de kers centraal staat, zoals kersen ontpitten, koken en bakken met kersen, en kersenspugen (het record ligt rond de negen meter!).
Het historisch centrum van Céret is heel schilderachtig. Smalle straatjes en mooie pleintjes met leuke winkeltjes en terrassen.
Céret: Pont Diable
Céret: Poort naar historisch centrum
Zaterdag, 10-9-2016. Zon, 32°.
Vanwege de warmte vroeg onderweg. Op de fiets naar Elne. Naar St. Cypriën ligt een mooi fietspad. Hier afgeslagen naar La Tour Bas Elne. In dit dorpje staat een mooi kerkje. Doorgefietst naar Elne. Vanuit de verte een prachtig overzicht over de stad. Elne ligt aan de voet van de Alberès en de Pyreneeën. Beneden is het gezellig met winkeltjes, restaurantjes en cafés met terrasjes. De majestueuze kathedraal en klooster van marmer (12e-14e eeuw) getuigen van het glorieuze verleden. De kathedraal werd in de 11e eeuw in, wat nu de bovenstad wordt genoemd, op de overblijfselen van het oude Gallo-romeinse oppidum 'Illiberis' gebouwd. Elne was bisschopszetel van de Roussillon van de 6e tot begin van de 17e eeuw. Het klooster in zijn blauwgeaderde marmeren pracht is een van de mooiste van Frans Catatonie. Nu huist er het een archeologisch museum.
Het landschap heeft hier veel weg van dat van de Provence. Het is hier mooi (en vooral op de fiets). ’s Middags rust.
De Tech
Elne: Klooster en Kathedraal

Zondag, 11-9-2016. Zon, 32°.
Vanochtend op de fiets. We gaan het Kasteel Valmy bezoeken. Na een behoorlijke klim zien we het vanuit de verte liggen.
Het is omgeven door wijnvelden. Het is in 1888 gebouwd. Vanaf het kasteel heb je een fraai uitzicht over het dorp, het strand, de haven en de Albères. Het Kasteel is privébezit. Het wordt gebruikt als B&B.
Het park is door de gemeente aangekocht. In dit park mooie fonteinen en prachtige natuur.
De wijnen worden geëxploiteerd door het Chateau Valmy, een derde partij op dit prachtige landgoed.

Argelès sur Mer: Chateau Valmy
Argelès sur Mer: tuinen van Chateau Valmy
Maandag, 12-9-2016. Zon, wind 32°.
Laatste dag in Argelès. Corvee, proviandering en .......... Marktdag in het dorp. Mia de markt over en Beer en ik op het drukste terras van Argelès sur Mer. Je kunt hier voortreffelijke wijnen kopen maar ook voor een drankje ben je welkom. 's Middags ingepakt.
Argelès sur Mer: Wijntapperij
Dinsdag, 13-9-2016. Zon, wind 29°.
Met een stevig windje in de rug naar Agde gereden. Om 11.00 uur aan op Camping le Neptune in Grau d’Agde. Plek gezocht en de boel opgezet. Daarna was het goed rusten. Aan het eind van de middag naar Grau d’Agde gefietst. Grau heeft een haventje met gezellige terrassen. Hier wordt ook reclame gemaakt voor boottochtjes in de buurt. Wellicht een idee. Aan beide zijden van de Hérault zijn hier zandstranden. Op het strand van Grau d’Agde was het (voor de tijd van het jaar) nog behoorlijk druk.
Grau d'Agde: Hérault
Woensdag, 14-9-2016. Regen, onweer, wind 18°.
Vandaag een herfstdag. Tussen de buien door nog even naar Agde gefietst.

Donderdag, 15-9-2016. Zonnig 23°.
Op donderdag is het marktdag in Agde. Net als gisteren op de fiets langs de Hérault. De fietsen bij het historisch centrum, bij de kathedraal, geparkeerd. De kathedraal St-Etienne uit de 12de-eeuw (oorspronkelijk 5de-eeuw) is een vestingkerk met dikke muren van zwart vulkaangesteente. In de pittoreske kleine straatjes veel ateliers en heel aparte winkeltjes. Het stadhuis, ook van zwarte lavablokken gebouwd, stamt uit de zeventiende eeuw. Verder bezienswaardigheden in de stad zijn de kerk Saint-Sévère en het Musée Agathois met historische vondsten uit zee.
Agde: Musée Agathois
Agde: Historisch centrum
Vrijdag, 16-9-2016. Zonnig, stevige wind 23°.
Vandaag een boottocht. Vanuit Grau d’Agde langs de kust richting Cap d’Agde. Mooie uitzichten. Voor Cap d ‘Agde ligt het Fort de Brescou. In eerste instantie heeft het gediend om Agde te beschermen tegen rovers. Onze goede vriend Vauban heeft hier ook het nodige aan het pand gesleuteld. In de zeventiende eeuw heeft Richelieu geprobeerd het forteiland met het vasteland te verbinden. Dat is niet gelukt. Fort de Brescou is later een gevangenis geworden. Nu staat er een vuurtoren op, als baken voor de scheepvaart. Verder naar Plage de la Conque (Plage de la Failaises). Dit is een klein strand met zwart zand, ontstaan door vulkanische activiteit, ooit. Het strand ligt hier prachtig tussen vulkanische rotsen. Even verderop kun je de oude steenlagen bekijken. Terug naar het centrum van Agde gevaren. Mooie uitzichten over en langs de Hérault.
Agde: Fort de Brescou
Plage de la Conque
Zaterdag, 17-9-2016. Wolken wind en zon 20°.
Het is fris en het waait behoorlijk. Op de fiets langs de kust via Grau d'Agde naar Cap d’Agde. Langs heel veel vakantiehuisjes en campings zijn we in het centrum beland. Cap d’Agde is een aangelegd vakantieoord met een grote jachthaven. Meer valt er eigenlijk niet over te melden. De stranden (met uitzicht op Fort le Brescou) zijn breed met fijn zand. Het was heel erg stil dus Beer kon zich daar helemaal uitleven.
’s Middags met Trix en Wim (kampeermaatjes uit het verleden) thee geleut en bijgepraat. Reuze gezellig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strand van Grau d'Agde
Beer poseert.

Zondag, 18-9-2016. Wolken, harde wind en zon 20°.
Het waait veel en vaak in de Languedoc. Vandaag dus ook weer. Mooie dag om Pézenas te gaan bezoeken. Vanaf de parkeerplaats het historisch centrum ingelopen. Pézenas heeft in de 15e en 17e eeuw een bloeiperiode gekend. Handel, kunst en cultuur gingen toen gelijk op. Molière, de beroemde schrijver van toneelstukken, is onlosmakelijk met deze stad verbonden. Het historisch centrum is volledig gerenoveerd. De prachtige gebouwen, meest 17 eeuw, zijn een verzamelplaats voor kunstenaars in boetiekjes en
kleine ateliers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier in de ateliers gemaakt. Je blijft plaatjes schieten. Berlingots en pasteitjes zijn een specialiteit van Pézenas. Een terras voor een kopje koffie was niet moeilijk te vinden. Er hangt een lekkere sfeer in dit prachtige stadje.

Pézenas: Standbeeld Molière
Pézenas: maison des métiers des Arts
Pézenas: historisch centrum
Maandag, 19-9-2016. Wolken, wind en zon 23°.
Het waait nog steeds stevig. Toch maar de fiets gepakt en een rondje in de omgeving gemaakt. Aan de linkerkant van de Hérault even gestopt bij de "Ecluse du bassin rond". De ronde sluis in het Canal du Midi, dat hier bij Agde eigenlijk begint. Het kanaal is gegraven als verbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Een giga-klus. De ronde sluis is echt bijzonder. Hij heeft drie ingangen, 2 tussen het Canal du Midi en de 3e komt, via de Hérault, van de Middellandse Zee.
Verder naar het park aan de Hérault. In het park staat een eenvoudig kasteel, dat ooit gebouwd is door Emanuel Laurens. Het ziet er armoedig uit.
Agde: Ronde sluis in het Canal du Midi
Agde: Canal du Midi
Dinsdag, 20-9-2016. Zon en wind 23°.
Fietsweer vandaag. Op de fiets naar het Canal du Midi om naar Vias te fietsen. Het jaagpad langs het kanaal was erg smal en hobbelig. Onderweg toch maar de doorgaande weg naar Vias gefietst. Vias is een sympathiek plaatsje. Het historisch centrum is mooi. Gezellig rondgelopen en genoten van al het moois. De kerk St. Jean Baptiste heeft prachtige gebrandschilderde ramen. In de smalle straatjes mooie geveltjes. Op het centrale plein de Hallen èn gezellige terrassen.
Onderweg langs het Canal du Midi
Vias: De Hallen
Woensdag, 21-9-2016. Zonnig 23°.
De zomer is weer terug. Vanochtend eerst een lekke band geplakt. De rit over het geitenpad langs het Canal du Midi was toch niet zo goed gegaan voor de fietsen.
Daarna kwamen Carla en Koos, die in de buurt op een camping staan, op de koffie. Reuze gezellig.
’s Middags met den Beer naar het strand geweest. Ze had het weer erg naar haar zin.
Vermeldenswaard is nog dat Canal Digital er weer de brui aan heeft gegeven. Alhoewel de camping nog vol staat, hebben zij besloten dat het recreatieseizoen voorbij is. Geen publieke zenders meer, alleen BVN.


Donderdag, 22-9-2016. Zon 23°.
Heerlijk weer en marktdag in Agde .........
De fietsen in het centrum geparkeerd en te voet verder. De markt is gigantisch. Het oude centrum staat vol met neringdoenden.
Aan het eind van de middag weer met Den B. naar het strand. Ze heeft het hier best naar haar zin.
De pier in Grau d'Agde
Grau d'Agde: Kerkje
Vrijdag, 23-9-2016. Half bewolkt 23°.
Weer op de fiets. Beer in haar kar en onderweg naar Marseillan. De D51 is niet de makkelijkste weg om te fietsen maar na twee colletjes geraken we toch in Marseillan. Marseillan heeft een gezellig centrum. Door het stadje gewandeld. Ook hier is veel lavasteen gebruikt. De “oude” Markthal wordt hier ook nog gebruikt. De kerk St. Jean Baptiste stamt uit de 17e eeuw en domineert het centrum. Verderop staat het in Italiaanse stijl gebouwde Theater uit 1900. Op de parkeerplaats naast het Theater werd vandaag een vlooienmarkt gehouden. De haven doet vriendelijk aan. Leuke terrassen en erg levendig. Bij de haven ligt de fabriek van Noilly Prat (vermouth). Desgewenst kun je het bereidingsproces bekijken en het resultaat proeven. Dit laatste hebben wij maar overgeslagen.
Aan het eind van de middag weer met HM naar het strand.
Marseillan: Theater
Marseillan: Jachthaven
Zaterdag, 24-9-2016. Zon 24°.
Weer op de fiets richting Portiragnes. Eerst naar Vias en vandaar naar Vias Plage. Onderweg zouden we een afslag naar Portiragnes tegen moeten komen. Helaas. Door Vias Plage gewandeld. Veel valt er niet over te melden. Mooi strand en heel veel toerisme. Terug via smalle weggetjes. De natuur is hier mooi. ’s Middags geborreld met Frouwke en Theo, reuze gezellig!
Zondag, 25-9-2016. Zon, 's middags een bui 23°.
Met de auto naar Sète en de auto bij het Museum van de Zee geparkeerd. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de moderne haven.
Sète wordt ‘het kleine Venetië van de Languedoc’ genoemd, vanwege de haven en de vele kanalen. De plaats wordt gedomineerd door de Mont Saint Clair. Het is een flinke klim maar dan heb je ook een mooi uitzicht over de omgeving. Hier ligt ook de begraafplaats van de zeelieden.
Ooit was Sète een schuilplaats van piraten.
Langs het Grand Canal treffen we gezellige restaurantjes en fraaie gebouwen, met veel roze en blauwe gevels en smeedijzeren balkonnetjes. Overal zie je wel wat. Het theater is mooi. De dichter Paul Valéry (Museum) en de zanger George Brassens worden in deze stad geëerd. Het fort van Saint-Pierre is tegenwoordig het Théâtre de la Mer (Zeetheater) en zorgt tijdens de zomermaanden voor spektakel. Langs het meer weer terug naar huis.
Sète: Kamer van Koophandel
Sète: Fort St. Pierre
Maandag, 26-9-2016. Zon 25°.
De laatste dag in Grau d’Agde. Na de boodschappen en het corvee op de fiets langs de Hérault naar La Tamarissière. We hebben ons weer door Agde heengewrongen. De verkeerssituatie is vermeldenswaard. Er is veel eenrichtingverkeer. Het is ons gelukt om wederom tegen het verkeer in te moeten rijden. Zelden zijn we niet in overtreding. Aan de overkant van de Hérault ligt ook een prachtig fietspad. In La Tamarissière op het gemak rondgewandeld. Het is een leuk dorpje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Tamarissière: Strand
La Tamarisière: Uitzicht op Le Grau d'Agde
St. Martin de Crau: Etang des Aulnes
St. Martin de Crau: Stadhuis
Dinsdag, 27-9-2016. Zon 25°.
Vandaag verdergereisd richting de Côte d’Azur. Op het gemak ingepakt en om 09.30 uur vertrokken. De snelweg in de buurt van Montpellier was heel erg druk. Veel vrachtverkeer. Om 11.30 uur aan op Camping le Crau in St. Martin de Crau. Vriendelijke ontvangst. De boel opgezet. Na de lunch door het stadje gewandeld. St. Martin is een levendig stadje. De hoofdstraat doet vriendelijk aan. Veel terrassen en restaurants. We zijn weer in de Provence. Kerk St. Martin, naast het Museum van het gebied Le Crau is het bekijken waard. Het stadhuis, aan de andere kant van de stad, eveneens. Het ligt in een park met een vijver waarin hele grote goudvissen huizen.
Even buiten St. Martin ligt een prachtig natuurgebied, het Etang des Aulnes. Met de Beer hier rondgewandeld. De dame kon zelfs nog een duik nemen.

Woensdag, 28-9-2016. Zon 25°.
Vandaag onderweg naar St. Aygulf. Rustige reis en om 11.00 uur aan op Camping St. Aygulf Plage. Een mooie plaats uitgezocht en zelfs de voortent opgezet. Na de rust een wandeling in de omgeving gemaakt. Het bevalt ons hier wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzicht op de Villepey
Donderdag, 29-9-2016. Zon 25°.
Een mooie dag! Op de fiets langs de kust richting St. Raphaël. In Port Fréjus even gestopt. Dit voorstadje van Fréjus breidt zich steeds verder uit richting het centrum. Tja .......
Port Fréjus
Vrijdag, 30-9-2016. Zon 24°.
Vrijdag, dus markt in Ste Maxime.

Zaterdag, 1-10-2016. Bewolkt, buien 21°.
Sombere dag. Vandaag te voet. Vanaf de camping loop je in 5 minuten naar het Douanierspad. Dit pad, langs de kust van St. Aygulf, geeft prachtige uitzichten. Door het stadje teruggelopen. 's Middags met Beer een strandwandeling gemaakt.
St. Aygulf: Uitzicht vanaf het Douanierspad
Zondag, 2-10-2016. Zon 21°.
Een mooie ochtend. We gaan op de fiets naar Roquebrune sur Argens om de Honingfeest te bezoeken. Door het stadje gereden, helaas het wordt dit jaar niet gehouden. Doorgereden naar de rots van Roquebrune. Het blijft een prachtige bonk steen. Daarna even gestopt bij het kapelletje van St. Roch. Ook daar een schilderachtig plaatje. In het centrum de fietsen geparkeerd en naar het centrum geklommen. Het is hier genieten. Doorkijkjes, prachtige geveltjes en een prachtig plein met arcaden. Helaas waren de meeste winkeltjes en terrassen gesloten. Ook hier begint het seizoen op zijn eindje te lopen. ’s Middags weer met den Beer naar het strand.
Roquebrune: Rocher de
Roquebrune: Kapelletje van St. Roch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag, 3-10-2016. Zon 23°.
Prachtige nazomerdag. De wandelschoenen aan en langs de meertjes van Villepey gewandeld. Ook Beer had er zin in. De herfstkleuren waren prachtig. Halverwege nog even "onze" vorige camping bezocht. Het verbaasde ons dat het er erg rustig was.
's Middags met Beertje naar het strand geweest.

Dinsdag, 4-10-2016. Zon 23°.
Marktdag in St. Aygulf. Dus ......
We hadden vanmiddag een "rare" kostganger in de voortent.
Vanwege het wielerevenement Roc d 'Azur staat de camping al flink vol.

St. Aygulf: Villepey
Krekel
Woensdag, 5-10-2016. Zon 23°.
Vandaag wederom een prachtige dag. Een bezoek aan St. Tropez staat op het programma. De fietsen en de kar van Beer in de auto. In Port Grimaud geparkeerd en vandaar op de fiets langs de kustweg . Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. In St. Tropez rondgewandeld. Het blijft een heel bijzonder plekje. In de haven was het trouwens erg rustig.
St. Tropez: pleintje
St. Tropez: Haven met het terras van Senequier
Donderdag, 6-10-2016. Stevige wind en een bui 21°.
Het weer inspireerde vandaag niet. Het was wat herfstig. 's Middags met den B. naar het strand. Het was lekker rustig. Het wielerevenement Roc d 'Azur is in volle gang. Het parcours van deze VTT-wedstrijden loopt zelfs over een deel van de camping.

Vrijdag, 7-10-2016. Zonnig 23°.
Een prachtige dag om te fietsen. Via de kustweg langs St. Raphael, Boulouris, Le Dramont naar Agay. Aardige badplaats.
Saint Raphaël
Roches rouges
Zaterdag, 8-10-2016. Zonnig 23°.
Weer op de fiets. Via het voormalige spoorweg tracé van de Ancien Train des Pignes naar Les Issambres. Het gaat redelijk omhoog . De blauwe lucht en de blauwe zee zorgen voor prachtige uitzichten. Rondgelopen in Les Issambres. Veel anders dan dat het een knus dorpje is valt er eigenlijk niet te melden.
’s Middags weer langs het strand met onze Beer. De dame geniet er van.
Uitzicht
Bougainvillea

Zondag, 9-10-2016. Zonnig 21°.
Naar de markt in Le Muy.

Maandag, 10-10-2016. Zonnig af en toe een wolk 21°.
Het weer was vandaag een stuk beter dan voorspeld. Het oude centrum van Fréjus bezocht met zijn smalle straatjes en leuke pleintjes. Het centrum wordt overheerst door de prachtige kathedraal die deel uitmaakt van het evangelisch centrum. In de straatjes ateliers en leuke winkeltjes. Even buiten het centrum staat de Arena.
's Middags ingepakt. Daarna met Beer naar het strand. Het weer is omgeslagen. Donkere wolken een een stevige wind.

Fréjus: Antiquariaat

Dinsdag, 11-10-2016. Zon en harde wind 17°.
Vroeg uit St. Aygulf vertrokken. Na Aix en Provence een stevige mistral op de kop. Om 11.30 uur aan op Camping La Roquette in Chateaurenard. Als gewoonlijk een hele vriendelijke ontvangst. Mooie plek uitgezocht en de boel geïnstalleerd.
's Middags een stevige wandeling door het natuurgebied achter de camping gemaakt. Het was behoorlijk fris.

Woensdag, 12-10-2016. Zon 12°.
Weer verder. Om 08.00 uur uit Chateaurenard vertrokken. Rustige reis. Om 12.30 uur aan op de camping Municipal in Macon. De boel opgezet èn wonder boven wonder nog even voor de caravan gezeten. Na het corvee met Beer lekker langs de Saone gewandeld.

Uitwaaien op het strand.

Donderdag, 13-10-2016. regen 10°.
Toen we wakker werden regende het stevig. De boel ingepakt en om 08.30 uur vertrokken. Onderweg hield de regen gelukkig op. Het bleef erg koud. Voor de middag aan op Camping Porte des Vosges in Bulgnéville. Ooit (20 jaar geleden) hebben wij hier al eens gekampeerd. Het leek er allemaal nog op! Vriendelijke ontvangst. Een grappig setje kippen loopt los op de camping. Onze Beer heeft het daar niet zo mee. De boel opgezet en daarna naar het dorp om een baguette.
’s Middags in de caravan, vanzelfsprekend met de kachel aan.

Vrijdag, 14-10-2016. Wolken 10°.
Wederom in de regen vertrokken. In de buurt van Nancy werd het droog. Om 11.00 uur aan op camping Kockelscheuer in Kockelscheuer.
Na de lunch een lekkere wandeling met Beer in de omgeving gemaakt.

Zaterdag, 15-10-2016. Half bewolkt 15°.
Onderweg naar Nederland. Weersvoorspellingen zijn goed dus we blijven nog even onderweg. Om 13.00 uur aan op Camping de Somerense Vennen in Lierop. Wederom hartelijke ontvangst. Het is heel rustig. Mooie plek uitgezocht en de boel geïnstalleerd.
's Middags met Beer naar haar vennetje gewandeld. De herfstkleuren doen het hier goed.

Zondag, 15-10-2016. Zonnig 20°.
Vandaag nog een rustige dag. De fietsen uitgepakt en door de bossen gefietst. Het is fraai allemaal. Rust op de camping en vanzelfsprekend daarna met Beer naar de Stabrechtse Heide.

Bulgnéville: Beer en haar kippen

Maandag, 17-10-2016. Half bewolkt 17°.
Corveedag. 's Middags langs de vennetjes gewandeld. Het blijft hier een paradijsje.

Dinsdag, 18-10-2016. Half bewolkt 17°.
Kalme thuisreis.