5 september 1998, zaterdag.
Om 09.30 uit Villefranche vertrokken. De zon scheen weer een beetje. Na Lyon een stuk de RN7 gevolgd. In Roussillon was het erg druk en smal en benauwd. We zijn er weer doorheen gekomen. Aankomst Port Grimaud 15.30 uur. Heerlijk weer, 31 graden maar wel een harde wind. 's Avonds even naar Pt. Grimaud gewandeld. Port Grimaud wordt wel het Venetie van de Rivièra genoemd. Het stadje ligt aan de baai van St. Tropez. Wanneer je door de poort komt zie je rechts een leuk plein. Hier zijn wat winkeltjes, klein gazonnetje met wat bankjes en aardig wat toeristen, zonder het echt druk te noemen. Daarna volgt weer een brug en rechts is de plaats die waarschijnlijk het meest gefotografeerd wordt: een prachtig kanaal met gekleurde huizen. Je kunt hier naar beneden lopen en je komt dan in het rustige deel van het stadje terecht.

St. Job in 't Goor sluis
Port Grimaud
Ste Maxime

7 september 1998, maandag. Oragieux
De vele regen en het onweer hebben de camping omgetoverd in een prachtig meer.

Natte camping
St Tropez

8 september 1998, dinsdag, stralende dag.
Op de fiets naar St Tropez. Een mooi en schilderachtig plein is de Place aux Herbes. Op het pleintje, met poort en trapjes wordt meestal heerlijk fruit en groenten verkocht. Wanneer je verder loop richting de haven kom je langs de beroemde terrassen bij de Tour du Portalet. Daar heb je een mooi uitzicht over de zee en de drukte op het water. In de verte zie je Port Grimaud en St. Maxime.

9 september 1998, woensdag, stralende dag
Op de fiets naar Cogolin. Cogolin is toch meer het dorp van de gewone man/vrouw. Het centrum heeft veel van zijn historische karakter behouden. Hoe het hedendaagse verkeer zich ieder dag weer door het middeleeuwse stratenstelsel weet te persen blijft een raadsel. Je kunt hier de 11e eeuwse kerk Saint-Saveur en de pijpen- en tapijtfabriek bezichtigen. Op woensdag- en zaterdagochtend is er markt.

10 september 1998, donderdag, zonnige dag.
De twinny-load op de auto gezet en naar St Aygulf gereden. St. Aygulf is een rustig stadje. Veel bijzonderheden zijn hier niet. Het is eigenlijk een woonstadje. Rond het grote plein vind je het vertier. Vandaar naar Frejus en St Raphael gefietst. Fréjus ligt in een vlakte tussen het Massif des Maures en het Esterel-gebergte op een rotsplateau. Er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder de oudste arena van Gallië, een oude Romeinse stadspoort, resten van een theater en een aquaduct. De ooit versterkte bisschopsstad heeft een kathedraal, een kloostergang en een bisschoppelijk paleis. In St. Raphael is de St Pierre des Templiers bijzonder. Daarna naar het strand.

Cogolin
St. Raphael St. Pierre des Templiers
Gassin
11 september 1998, vrijdag, druilerige dag.
Naar Gassin gereden. Met zijn smalle gewelfde straatjes en schilderachtige huizen ben je in een oase van rust. Aan de rand van het dorp de auto geparkeerd. Vandaar naar het centrum gelopen. De glooiende berghellingen bestaan voornamelijk uit wijngaarden. Rondom heb je een geweldig uitzicht. Naar het westen kijk je uit over de Iles d'Hyères.
12 september 1998, zaterdag, mistral en behoorlijk koud.
Met de auto naar Roquebrune sur Argens. Een schilderachtig stadje in de buurt van Fréjus. We hebben de auto bij het kapelletje, aan het begin van het dorp, geparkeerd. Daarna te voet door de drukke doorgaande straat. Via tunneltjes kom je in het centrum terecht. De vele trappen en poorten maken het hier zeer bijzonder. Boven ligt de kerk aan een prachtig pleintje. In Roquebrune zijn erg bijzondere winkeltjes. Hierna zijn we nog even naar de Rots van Roquebrune gelopen.
Roquebrune
Rocher de Roquebrune

13 september 1998, zondag, mistral nog steeds koud.
Na de markt in Pt Grimaud naar St Tropez gefietst. Bij de intocht bij St Tropez stond de teller van de fiets op 20000.

14 september 1998, maandag, nog steeds mistral maar minder koud.
In heel Europa is het slecht (In Nederland 10 cm regen in een nacht). Met de auto naar Cavalaire. Deze badplaats lag er in de mistral ook wat verloren bij.

15 september 1998, dinsdag, Mistral.
Om 08.00 uur opgestaan. De mistral deed weer flink zijn best. De lucht is helder maar het voelt koud aan. Na lang wikken en wegen besloten om toch maar in te pakken (we waren niet de enigen). Het weerbericht van de wereldomroep voorspelde ook weinig goeds.
Om 14.30 uur in St Remy. De boel geïnstalleerd en paar uurtjes naar het zwembad.

Saint Rémy's origines stammen uit de Grieks-Romeinse oudheid, waar je nu nog steeds sporen van terug kunt vinden in dit prachtige stadje. Op de historische plaats 'Glanum' vind je de resten van de Arc, het mausoleum en diverse andere opgravingen. Hier staat ook het Klooster van Saint Paul, waar Van Gogh vele jaren doorgebracht heeft. Nostradamus, de bekende 16e eeuwse arts en astroloog, is een geboren en getogen Saint Rémois en Frédéric Mistral (zie Val de Provence - Maillane) bracht ook veel tijd in dit stadje door.

16 september 1998, woensdag redelijk weer
Het weer is aanmerkelijk beter dan aan de kust. We merken wel dat het gaat herfsten. ’s Morgens is het fris en ’s avonds is het redelijk vroeg donker.
Na het ontbijt op de fiets naar Eygalieres. Boven het stadje staan de ruines van een kapel uit de 11e eeuw. Vandaar heb je een prachtig overzicht over de omgeving. Via Molleges (D31) weer terug naar St Remy. In totaal 36 km.

En route ....
St. Rémy beeldje van van Gogh
Eygalieres St. Sixte
17 september 1998, donderdag, mistral.
Vanwege de storm met de auto een ritje gemaakt in zo-richting. In Orgon (oud stadje) de berg naar de kerk van ND de Beau Regard beklommen. Prachtig uitzicht over het dal van de Durance en de autoroute du Soleil. Hierna terug naar de camping en even lekker aan het zwembad gelegen.
Uitzicht vanaf ND de Beauregard

18 september 1998, vrijdag, zon en wind.
’s Morgens naar Salon de Provence geweest (dat heeft lang geduurd). Mooie stad met een gezellig centrum. Salon-de-Provence, een leuk stadje met een alles overheersend slot, waar ooit de aartsbisschoppen van Arles, tevens heren van Salon, woonden. In dit Château de l'Empéri is nu een museum gevestigd. De kerken St-Laurent en St-Michel zijn het bekijken waard. De stad heeft een gezellig centrum. Er wordt veel aandacht besteed aan het feit, dat het de woonplaats is geweest van de astroloog Nostradamus. Aan hem is hier een museum gewijd.

19 september 1998, zaterdag, prachtig weer.
Na de boodschappen lekker even aan het zwembad gelegen.
Daarna een fietstocht van 44 km gemaakt van St Remy, Maillane, Graveson, Barbentrane, Rognonas (terrasje), Eyragues, St Remy. Barbentrane. het eerste dorpje na Avignon staat bekend om zijn levendige en uitbundige zomerfeesten. Een nieuwe markt en de 'Saint Pierre' kerk zijn de moeite van het bekijken waard.
In Eyragues in het Giffie museum met een collectie van de poetische en filosofische collectie van Suzanne Clairac alias Giffie en beeldhouwkunst van Danielle Hanet-Clairac. De verschillende kapellen, de kerkuit de 12 e eeuw, de Tour de Bise aan de ingang van het dorp en de oude stadsmuren maken een bezoek aan Eyragues onvermijdelijk.
Graveson met zijn van oorsprong 11e eeuwse kerk, geheel gerestaureerd in 2001, is een authentiek frans dorp met een 'kanaal' die dwars door het centrum stroomt. Het aroma en parfum museum fabriceert al 25 jaar lang natuurlijke geuren en olien. In de museumwinkel vindt U parfums, essentiele olie en boeken over aromatherapie. Graveson is ook bekend door de uitbundige traditionele feesten de hele zomer door. Frederic Mistral, de provencaalse dichter en zanger, leeft voort in het museum in Maillane, zijn geboorteplaats. Deze dichter, die al zijn werken in Maillane heeft geschreven werd in 1904 onderscheiden met de Nobel prijs van de literatuur. In zijn eigen huis, nauwkeurig gerestaureerd, vindt U de verschillende werken, foto's, schilderijen en boeken van de bekendste inwoner van Maillane.

20 september 1998, zondag, prachtig weer.
Fietstocht D31, Molleges, D24 naar St Andiol, D74E Les Paluds de Noves, D30 naar St Remy. Het kasteel van Saint Andiol, gebouwd eind 14e, begin 15e eeuw is vandaag de dag een sociaal cultureel centrum en herbergt o.a. de bibliotheek en de zaal waar alle feestelijke bijeenkomsten van Saint Andiol plaatsvinden. Verder de Sainte-Croix kapel bezocht.

Salon de Provence
Eyragues
St. Andiol Chapelle Ste Croix
21 september 1998, maandag, prachtige dag
Via Eygalières en Maussane naar Arles. Eygalières ligt op 5 minuten van Saint Rémy de Provence en is gebouwd tegen één van de heuvels van de Alpilles. Op de route naar het centrum van dit stadje, geniet je van de mooie authentieke "massen" en het uitzicht op les Alpilles.
Het historische centrum van Eygalières bestaat uit kleine straatjes
Hierna verder naar Maussane les Alpilles. Het was hoog en heet. Rond Maussane staan veel olijfbomen.
Maussane uitzicht op Les Alpilles
22 september 1998, dinsdag, prachtige dag.
Alweer een week in St Remy. De tijd vliegt. “s Morgens naar Avignon met de auto. Avignon is de hoofdstad van de Vaucluse. Tevens is het de zetel van een aartsbisschop. Het was druk in Avignon. Het centrum van Avignon is ommuurd. De stad aan de Rhône dankt haar aantrekkingskracht aan
het paleis van de pausen, de Pont St-Bénézet en het gezellige centrum. Eerst het Palais des Papes bezocht.
Avignon Pont St. Bénézet
23 september 1998, woensdag beetje bewolkt
’s Middags naar Barbentane gefietst. Het 17e eeuwse kasteel is sinds 1674 bewoond door de verschillende Markiezen van Barbentane. Prachtige 18e eeuwse inrichting, Italiaanse terrassen en een riant park. Verder vindt U in het centrum van Barbentane het huis van de Ridders (La maison des Chevaliers) in 1929 verkozen tot historisch monument, net als de Romaanse kerk uit de 12e eeuw en de Anglica toren.
24 september 1998, donderdag, bewolkt.
De hele dag hebben grote wolken boven de provence gehangen. ’s Morgens Chateaurenard bezocht. Leuk door het stadje gewandeld. Op de top van de heuvel van Griffon bevindt zich het Middeleeuwse kasteel van de 'Comtes de Provence'. Na het kasteel hebben wij nog even in de tuin rondgelopen. Daarna nog even naar de gotische Saint Denys kerk gewandeld. Om de hoek van Chateaurenard ligt Noves . De wandeling over de oude stadsmuur van Noves geeft een goed beeld van dit dorpje met verschillende historische monumenten. De kerk is opvallend.
Noves
Chateaurenard Kasteel

25 september 1998, vrijdag, half bewolkt.
Om 08.15 uur opgestaan en op het gemak ingepakt. Om 10.00 uur vertrokken. Rustig gereden. Om 16.30 uur aankomst in Langres

26 september 1998, zaterdag, bewolkt
Om 09.30 uur uit Langres vertrokken. Het was rustig op de weg. Om 13.30 (100 km voor Bruxelles) gegeten en om 17.30 uur weer thuis.

Campings
01. St. Job in 't Goor
02. Villefranche s. Saone
03. Port Grimaud
04. St. Rémy de Pce
05. Langres

3 september 1998, donderdag
de 2e echte vakantie van het jaar is begonnen. Om 14.30 uur vertrokken naar in St. Job in 't Goor. Met de fiets het dorp bezocht.
De charme van Sint-Job is vooral te zoeken in wat het niet heeft: industrie, ‘stadse’ drukte. Daardoor is er ruimte, groen en lucht om te ademen.

6 september 1998, zondag mooi weer.
’s Morgens op de fiets naar Ste Maxime. Sainte-Maxime wordt het hele jaar door druk bezocht. Sainte-Maxime is een typische badplaats aan de Riviera. Je vindt er een met platanen omzoomde boulevard waaraan bars, restaurants en nachtclubs liggen. De jachthaven is leuk.
4 september 1998, vrijdag
Om 09.30 uur uit St Job vertrokken. Toen was het nog mooi weer. Via Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon naar Villefranche. Aankomt om 18.00 uur in de stromende regen. Wel een mooie doortrekcamping met beperkte sanitaire voorzieningen.

Côte d'Azur/Provence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.