Campings
01. Attert
02. Santenay
03. St. Rémy de Pce
04. Port Grimaud
05. St. Clair sur Rhone
06. Attert

1 juni 2000, donderdag, een beetje druilerig.
Hemelvaartsdag en begin vakantie 2000. Met regen ingepakt en om 09.00 uur vertrokken. Op het gemak via Antwerpen, Brussel naar Attert. Om 15.00 uur aan. Lekker in de zon gezeten.

2 juni 2000, vrijdag. Zonnig 30°.
Goed geluimd op pad naar Chatillon sur Seine. Helaas na drie pogingen toch weer verkeerd afgeslagen. Dit was een beetje te veel van het goede. Chatillon komt nog wel eens een keertje. Via Langres naar Santenay. Aankomst 15.00 uur. ´s Avonds uit eten. Max (de herdershond) is nog steeds erg behulpzaam op de camping. Santenay ligt tussen de Dheune en de 521 meter hoge Mont Sène. Santenay heeft een beneden- en een bovenstad. In het lage gedeelte ligt een gezellig plein met allerlei negotie. Hier staat ook het Casino, dat drukbezocht wordt. Boven kom je bij het 'Chateau'. Verderop, hoog boven de druivenvelden vind je een windmolen vanwaar je mooi zicht hebt over het omringende gebied. Vanuit Santenay is het ook heerlijk op met de fiets op pad te gaan. Langs het dorp loopt de 'Voie verte'.

3 juni 2000, zaterdag. Prachtig zomerweer.
Alweer goed geluimd op pad, naar Bourg bij Montélimar. Een rustige camping zou daar ons deel zijn. Rustig gereden over de Route Nationale. Vanaf Villefranche de tolweg. Hartelijke ontvangst in Bourg. Alleen vonden we de camping erg rustig en niet zo ....... doorgetrokken naar St Rèmy. St. Rémy is onze favoriete bestemming in de Provence. We komen er ook heel erg vaak. Het oude rustige centrum tref je een wereld van smalle straatjes, schaduwrijke pleintjes, fonteinen, oude poorten en platanen. Vincent Van Gogh is hier tijdens zijn verblijf erg productief geweest. Leuk is, dat op de plaats waar Van Gogh ooit een schilderij heeft geschilderd nu een reproductie van het betreffende schilderij is geplaatst. De opgravingen van Glanum, het antieke mausoleum en de triomfpoort die samen 'Les Antiques' worden genoemd, en het klooster van Saint Paul de Mausole waar Van Gogh van mei 1889 tot mei 1890 in de psychiatrische afdeling verbleef liggen aan de zuidkant van het stadje.
Santenay
St. Rémy

4 juni 2000, zondag. Stralend 30°.
Een bezoek aan de markt in Isle de zaak verder geïnstalleerd. De middag op de camping en aan het zwembad doorgebracht.

5 juni 2000, maandag. Bewolkt 30°.
Na de boodschappen verder op de camping gebleven.

6 juni 2000. dinsdag. Mistral 22°.
Uitstapje naar Marseille. Via Istres/Martigues naar Marseille. Rond de “oude” haven en het centrum gewandeld. Sleutelrekje en andere tutdingetjes gekocht. Marseille is een imposante stad. Groot met prachtige gebouwen. Marseille is de belangrijkste havenstad van Frankrijk. De oude haven haven wordt gebruikt als jacht- en vissershaven. De ingang van Le Vieux Port wordt beschermd door twee forten, Fort Saint Jean en Fort Saint Nicolas. In het verlengde van de oude haven ligt de Canebière. Dit is de bijzonderste straat van de stad. Aan het begin van deze straat staat het Palais de la Bourse. Op de benedenverdieping kun je het Musée de la Marine bezoeken. De Notre-Dame-de-la-Garde is het herkenningsteken van Marseille. Ze torent hoog boven alles uit. De bedevaartskerk is gebouwd in de 19e eeuw in Romaans-Byzantijnse neostijl. Vroeger stond hier een kapel van de schippers. De nieuwe kerk is bekroond met een 10 meter hoog verguld Mariabeeld. Het uitzicht van op de toren is al meer dan een bezoek waard. Verdere bezienswaardigheden zijn het Chateau d´If, de Basilique St. Victor, het Palais Longchamp en de Cathedrale de la Major.

Marseille kathedraal
Martigues

7 juni 2000. woensdag. Mistral/zonnig.
Na een nachtje schudden ´s morgens naar Isle. L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk. Er zijn veel winkeltjes in tweedehands spulletjes en elke dag is er een vlooienmarkt.

8 juni 2000. donderdag. Prachtige dag.
Luie dag. Klein stukje gefietst. Kaarten verstuurd. Na het eten zoveel mogelijk ingepakt. Veel, heel veel gesprekken gevoerd. Zoals gebruikelijk ging het nergens over. Heerlijk.

9 juni 2000, vrijdag. Zonnig!
Om 08.30 uur vertrokken uit St Rémy. Om 11.15 uur aankomst in Pt Grimaud. ´s Middags naar het strand. Port Grimaud is een bijzonder dorpje aan de Golf van Saint Tropez. Het midden 60-er jaren gebouwd. Het grappig is, dat het er uitziet alsof het er al eeuwen ligt. Het heeft veel weg van Venetië. De kleurige huizen, aanlegsteigers met boten en de nodige terrassen en winkeltjes, het doet vriendelijk aan. Op zondag is hier een leuke markt. Desgewenst kun het dorpje per boot verkennen.

l'Isle sur la Sorgue
Port Grimaud

10 juni 2000, zaterdag. Storm en regen.
De ochtend begon met zuiderstorm. In de middag ging het regenen. In de voortent het grondzeil opgenomen. Morgen misschien ook nog mistral .... Op het strand ligt een gestrande losgeslagen zeilboot.

11 juni 2000, zondag. Droog, bewolkt.
´s Morgens de “rommel” van de bui van gisteren opgeruimd. Na de lunch lekker lang op het strand geweest (om weer een beetje op te warmen). ´s Nachts onweer en regen.

12 juni 2000, maandag. regen/half bewolkt.
De zoveelste dag dat alles drijfnat is. ’s Morgens een rondje campings. De camping Pont d’Argent bekeken, (niet zulk schoon sanitair) is toch een kanshebber voor een volgend bezoek. De camping in Les Issambres, Au Paradis des Campeurs, heeft niet zulke grote sta-plaatsen. Nog even door St. Aygulf gewandeld.

Port Grimaud

13 juni 2000, dinsdag. Het begint “weer” te komen.
Na alle regenbuien is het eindelijk weer eens droog. Weliswaar begint de dag met een heel mager zonnetje. Dat werd alras beter. Na de boodschappen geluncht en ’s middags strand.

14 juni 2000, woensdag. Zonnige dag.
’s Morgens op de fiets door een modderbad (van alle gevallen regen) naar Cogolin. De alternatieve route viel bij het hoofdbestuur niet zo in de smaak. Cogolin is de pijpen- en wandtapijtenstad. De pijpen worden gemaakt van het bruyere-hout, dat in het Maures-gebergte wordt gewonnen. Het aantal fabriekjes wordt wel minder. In het centrum is een gezellig plein met de Église St. Saveur. Verder beschikt Cogolin over veel gezellige terrassen, winkels en restaurantjes.

Cogolin
15 juni 2000, donderdag. Bewolkt met af en toe zon.
De dag begon bewolkt. Daarom op de fiets naar St Tropez. St-Tropez veranderde met de komst van veel kunstenaars, van een vissershaventje in een cultureel trefpunt.. Na de Eerste Wereldoorlog werd St-Tropez populair bij een groter publiek, kunstzinnig, mondain en bohémien. Luxueuze zeil- en motorjachten vullen de kleine haven. Achter de Quai Jean-Jaurès liggen allerlei leuke winkeltjes en restaurants. Vlakbij de citadel uit de 16de en de 17de eeuw is het Musée naval de La Citadelle. In dit zeevaartmuseum wordt o.a. de landing van de geallieerden afgebeeld.
St. Tropez haven
16 juni 2000, vrijdag. Rustige dag > 30°.
Na wat lichte bewolking trok de lucht open en werd het erg zonnig. ’s Morgens naar de stranden van St. Tropez gefietst. ’s Middags strand.
Ste. Maxime

17 juni 2000, zaterdag. Zonnige dag.
Pas in 09.40 opgestaan. De hele dag in de war. Na de boodschappen nog even naar St. Maxime gefietst. Sainte Maxime ligt tegenover Saint Tropez aan de gelijknamige baai Het is een stadje met gezellige straatjes. Je kunt hier van alles kopen en eten. De Tour Carré en een parochiekerk zijn bezienswaardig. Op vrijdag is hier een gezellige markt.

18 juni 2000, zondag. Storm en zon.
Weer te laat opgestaan. Naar de markt in Port Grimaud geweest. ‘s Middags naar het strand. Er gebeurt niet veel, heerlijk.

19 juni 2000, maandag. Zonnig 32°.
Na de boodschappen nog even over de campings in de buurt gelopen. ’s Middags strand.

20 juni 2000, dinsdag. Zonnig 32°.
Markt in St. Tropez bezocht. ’s Middags naar het strand. Morgen inpakken.

St. Clair sur Rhone

21 juni 2000, woensdag (zomer is begonnen) Zon/wind 30°.
Om 08.30 opgestaan en rustig ontbeten. Daarna ingepakt en om 11.00 uur vertrokken. Uitgezwaaid door Italië (helemaal verliefd op het motortje) en Weesp (eigenlijk vielen ze wel mee). Onderweg lekker rustig gereden. Van Aix naar Avignon de RN genomen. Om 17.30 uur aankomst in St Clair sur Rhone op camping La Daxia.

22 juni 2000, donderdag. Wisselend weer 20°.
Om 09.00 uur vertrokken. Boodschappen gedaan bij Le
Clerc in het dorp. Daarna richting Attert (op het gemak 1 op 8-1/2). Tot de grens van Luxemburg voorspoedig. Daarna een grote file vanwege controle van de vrachtauto’s i.v.m. het vervoer door hen van illegale medemensen.

Attert
24 juni 2000, vrijdag. Regenachtig.
Thuisreis. Aankomst 14.30 uur.

Côte d'Azur