Campings:
01. Attert
02. Auberive
03. Crest
04. Cassis
05. Port Grimaud
06. Saint Rémy
07. Montigny le Roi

12 september 2001. Woensdag, bewolkt 17 graden.
Om 09.30 uur vertrokken. Rustig aan gereden via Antwerpen en Brussel naar camping Sud in Attert. Aankomst 15.00 uur.

13 september 2001. Donderdag, regen 17 graden.
Met regen opgestaan en met regen gereden. Aan regen geen gebrek. Om 10.00 uur uit Attert vertrokken. Vanwege het weer doorgereisd naar camping Les Nations in Auberive sur Verèze.

14 september 2001. Vrijdag af en toe een bui.
Laat vertrokken. Om 11.55 uur aankomst op camping les Clorinthes in Crest. Luifel opgezet, geluncht en daarna op de fiets de omgeving verkend. Oude verstrekte stad. Crest ligt aan de voet van een steile rots waarop een enorme Donjon uit de 12e-eeuw staat. De toren is maar liefst 45 meter hoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de omgeving. Het oude Crest is een doolhof van straatjes met talrijke oude huizen.

Crest
15 september 2001. Zaterdag, mistral koud maar wel zonnig.
Vandaag een uitstapje naar Die. Een plaatsje dat in een prachtig landschap ligt. Die is beroemd om zijn “Clairette”, een witte mousserende wijn. De voormalige kathedraal Notre Dame bezit een vooruitstekende toren waaronder een portiek. In het voormalige bisschoppelijke paleis zetelen het gerechtshof en het gemeentebestuur. Oude huizen tref je op de Place de l’Horloge. De St. Marcelpoort is een overblijfsel van een romeinse triomfboog. De poort is onderdeel van de stadswallen. In het stadje kun je leuk rondwandelen.
16 september 2001. Zondag, bewolkt en koud.
’s Morgens “La Tour” beklommen. Op de fiets naar het parkeerterrein gereden, dat hoog boven het stadje ligt. Vandaar de toren beklommen. Van bovenaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. De toren op zich is ook een wonder. Het is de hoogstgelegen “donjon” in Frankrijk. Hoe mensen ooit die keien omhoog hebben gekregen om dat ding te bouwen?
’s Middags naar Valence (prachtig park) en Romans (prachtig aan de rivier de Isère). Valence is de winkelstad van de departementen Ardèche en Drôme. Het is een drukke stad. Op toeristisch gebied is er ook niet zo veel te beleven. Er zijn enkele bezienswaardigheden. Dit zijn de romaanse kathedraal St-Apollin uit de 11de eeuw en het Musée des Beaux-Arts in het voormalige bisschoppelijke paleis uit de 18de eeuw met voornamelijk werk van Franse schilders.
Romans-sur-Isère is een stad met een rijke historie. De wirwar van pittoreske straten rondom de Collégiale St-Barnard doen middeleeuws aan met de13de en 14de eeuwse huizen, houten gevels, sfeervolle pleintjes, geplaveide straten en overblijfselen van de stadsomwallingen. Romans is de hoofdstad van de luxe schoenen-industrie.
Die
Valence
Romans sur Isere
17 september 2001. Maandag. Mistral en het is koud.
Onderweg naar Cassis. Aankomst in op camping Les Cigales in Cassis om 13.30 uur. De camping ligt hoog boven het stadje. Het is een camping die qua voorzieningen niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd (vgl. stroom 3 ampere, kleine plekjes). Het dorp vergoedt veel. Het aantrekkelijke visserplaatsje Cassis was een inspiratiebron voor kunstenaars en dichters. De Provençaalse dichter Mistral en de schilders zoals Matisse, Dérain en Dufy woonden en/of werkten hier. Het door kalksteenheuvels omringde Cassis is een ideaal als uitvalbasis om te wandelen in het Les Calanques. Het Musée Municipal Méditerranéen bezit een grote collectie uit de tijd van de Grieken en werk van Félix Ziem en Winston Churchill. ’s Middags naar “beneden” geweest. Het haventje ligt er leuk bij. Hier vertrekken ook de boten naar Les Calanques. De klim naar de camping viel tegen.
Cassis
Cassis Calanques
18 september 2001. Dinsdag. Zonnig maar fris.
’s Morgens eerst met de auto naar Les Callanques gereden. Daarna naar Cassis om met de boot de overige inhammen te bekijken. De boot ging niet. Wij wel. Om 11.30 uur waren we onderweg naar Bormes les Mimosas. Bormes-les-Mimosas is een mooi middeleeuws dorpje en is bekend vanwege de mimosabossen. Aan de rand van het dorp ligt de jachthaven. De Place du Château biedt uitzicht op Le Lavandou en de Îles d'Hyères. De Église St-Trophime uit de 18de eeuw heeft een fraaie zonnewijzer boven de poort van de parochiekerk. De zonnewijzer verwijst naar het onvergankelijke met de tekst 'Van het uur van de dag tot het uur van God'. Leuk rondgewandeld.
19 september 2001. Woensdag. Half bewolkt 20 graden.
Besloten om door te reizen naar camping Les Prairies de la Mer in Port Grimaud. Aankomst om 15.00 uur. Na het opzetten van de voortent etc. een rondje camping gemaakt. Boodschappen gedaan. ’s Middags naar het strand geweest. De zon liet zich niet zien. Daarna naar Ste Maxime. Na het eten nog even naar Pt Grimaud gelopen. Port Grimaud is een bijzonder dorpje aan de Golf van Saint Tropez. Het midden 60-er jaren gebouwd. Het grappig is, dat het er uitziet alsof het er al eeuwen ligt. Het heeft veel weg van Venetië. De kleurige huizen, aanlegsteigers met boten en de nodige terrassen en winkeltjes, het doet vriendelijk aan.
Port Grimaud

20 september 2001. Donderdag. Zonnig/koud, 20 graden.
’s Morgens naar Cogolin. Cogolin is de pijpen- en wandtapijtenstad. De pijpen worden gemaakt van het bruyere-hout, dat in het Maures-gebergte wordt gewonnen. Het aantal fabriekjes wordt wel minder. In het centrum is een gezellig plein met de Église St. Saveur. Verder beschikt Cogolin over veel gezellige terrassen, winkels en restaurantjes. ’s Middags nog een stukje gefietst.

21 september 2001. Vrijdag. Zonnig/fris 22 graden.
Het weer knapt steeds meer op. De markt in Ste Maxime bezocht. ’s Middags strand.

Cogolin
Sainte Maxime
22 september 2001. Zaterdag, bewolkt 23 graden.
’s Morgens naar St Tropez. De markt was helemaal vol. St-Tropez veranderde met de komst van veel kunstenaars, van een vissershaventje in een cultureel trefpunt.. Na de Eerste Wereldoorlog werd St-Tropez populair bij een groter publiek, kunstzinnig, mondain en bohémien. Luxueuze zeil- en motorjachten vullen de kleine haven. Achter de Quai Jean-Jaurès liggen allerlei leuke winkeltjes en restaurants. Vlakbij de citadel uit de 16de en de 17de eeuw is het Musée naval de La Citadelle. In dit zeevaartmuseum wordt o.a. de landing van de geallieerden afgebeeld.
Saint Tropez

23 september 2001. Zondag. Regen en nog eens regen.
De depressie uit Spanje heeft zijn werk gedaan: harde wind en regen.
’s Middags nog een stuk langs het strand gelopen.

24 september 2001. Maandag, zon en wolken.
Boodschappen gedaan en daarna een rustige dag op de camping. ’s Middags zelfs nog even naar het strand geweest. De boeken vliegen er weer dor.

25 september 2001. Dinsdag, zonnig met veel wind.
’s Morgens naar Ste Maxime. ’s Middags strand. Het is rommelig weer.

26 september 2001. Woensdag. Mooi weer.
Rustige dag (zoals gewoonlijk) Op de fiets naar Gassin. Het is "beulen". Genoten van de prachtige autovrije straatjes en pleintjes. Op het terras "met uitzicht" een Perrier genuttigd.

27 september 2001. Donderdag, zonnig en kil.
’s Morgens naar Cogolin gefietst. Weer een hele hijs maar ……. de markt was best wel weer leuk. ’s Middags langs het strand en over de naburige campings gewandeld. Het was allemaal niet zo veel. Ingepakt en afgerekend.

28 september 2001. Vrijdag, zonnig 22 graden.
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Om 0815 uur opgestaan en op het gemak de vertrekprocedures doorgelopen. Om 09.45 uur klaar voor de reis. “en route” naar camping Pegomas in St Rémy. St. Rémy is onze favoriete bestemming in de Provence. We komen er ook heel erg vaak. Het oude rustige centrum tref je een wereld van smalle straatjes, schaduwrijke pleintjes, fonteinen, oude poorten en platanen. Vincent Van Gogh is hier tijdens zijn verblijf erg productief geweest. Leuk is, dat op de plaats waar Van Gogh ooit een schilderij heeft geschilderd nu een reproductie van het betreffende schilderij is geplaatst. De opgravingen van Glanum, het antieke mausoleum en de triomfpoort die samen 'Les Antiques' worden genoemd, en het klooster van Saint Paul de Mausole waar Van Gogh van mei 1889 tot mei 1890 in de psychiatrische afdeling verbleef. Liggen aan de zuidkant van het stadje.

Gassin
Saint Rémy de Provence
29 september 2001. Zaterdag. Veel regen.
Weinig over deze dag te melden, anders dan dat het de hele dag heeft geregend.

30 september 2001. Zondag. Wolken en zon, 23 graden.
’s Morgens naar de markt in Isle sur la Sorgue. L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk. Er zijn veel winkeltjes in tweedehands spulletjes en elke dag is er een vlooienmarkt.
Na lunch/siesta wat rondgefietst. Maillane en heel veel kleine weggetjes in de omgeving.

1 oktober 2001. Maandag, half bewolkt. Maand 28.
Rustige dag. Ogenschijnlijk (volgens de voorspellingen althans) zou het een prachtige dag moeten worden. Helaas …… toch leuke dingen gedaan. Hele mooie flesjes wijn gekocht en door Cavaillon gewandeld. Cavaillon is een typisch Provencaals stadje met een door platanen omzoomd plein. Op deze Place Duclos staat een triomfboog uit de 1ste eeuw. De markt van Cavaillon is samen met die van Apt de belangrijkste in de Vaucluse. De historische kern, van dit centrum van groente- en fruitkwekerijen, is behoorlijk goed bewaard gebleven. In de omgeving kweekt men vooral veel meloenen, het symbool van deze streek.

Isle sur la Sorgue
Cavaillon
Avignon

2 oktober 2001. Dinsdag, half bewolkt 23 graden.
De auto heeft inmiddels kilometerstand 7400. ’s Middags zwembad. Rustige dag. ’s Avonds uit eten.

3 oktober 2001. Woensdag, bewolkt 23 graden.
’s Morgens de markt in St. Rémy bezocht. Was heel herkenbaar. Heel veel provencaalse tafelkleedjes. De markt in Isle is groter en leuker!
’s Middags een stevige fietstocht gemaakt door het provencaalse landschap naaar Avignon. De ommuurde stad aan de Rhône dankt haar aantrekkingskracht niet alleen aan het paleis van de pausen; er hangt helemaal een sfeer van zuidelijke vrolijkheid en doet onmiddellijk denken aan het liedje: ‘Sur le Pont d’Avignon, on y danse…’. De brug in dit liedje, de Pont St-Bénézet, is een bezienswaardigheid. Andere bezienswaardigheden zijn de Place de l'Horloge en het Musée du Petit Palais.

4 oktober 2001. Donderdag zonnig 26 graden.
Hele mooie dag. Na de gevolgen van een verschrikkelijk onweer te hebben opgeruimd, ingepakt. Vervolgens naar het zwembad en daarna nog een fietstochtje. ’s Avonds uit eten. Nog even gesproken met Hylander-Woudrichem-mensen.

5 oktober 2001. Vrijdag, bewolkt en 19 graden.
Voorspoedige reis. Om 09.00 uur vertrokken uit St Rémy. Om 11.30 uur langs Lyon. Aankomt op camping du Chateau in Montigny le Roi om 15.30 uur. Boodschappen gedaan bij de lokale boucherie. De camping loopt nog redelijk vol.

6 oktober 2001. Zaterdag, de laatste dag. 18 graden.
Om 07.30 uur opgestaan. Rustig ingepakt en om 08.45 onderweg naar ………….. huis!
Om 16.45 uur aankomst. Het “eind” viel toch nog wel tegen. Uitgepakt en gaan rusten.

Côte d'Azur en Provence.